11.6.2018

Son of man, look to the sky!

Kaksi ja puoli vuotta sitten Eleanor julkaisi blogissaan joulukalenterin, jossa listasi parhaita Disney-lauluja aina tietystä kategoriasta. Erään luukun takaa löytyi lista miespääosien laulamista soololauluista, ja sen lukiessani päätin, että tulen itsekin tekemään samanlaisen listauksen joskus omaan blogiini. Kaikki pointsit siis listauksen keksimisestä ja inspiraationa toimimisesta Eleanorille! 

Tälle listalle on päässyt siis miesten laulamat laulut, jotka ovat miespääosan esittämiä. Laulu tulee suurimmaksi osaksi olla miehen itsensä laulama. Siispä esimerkiksi Tarzanin mahtavia lauluja en ole listalle hyväksynyt, koska ne esittää elokuvan kertoja, ei itse Tarzan. Pitemmittä puheitta listan pariin!


10. Poro ain ihmisen voittaa / Reindeers Are Better Than People


Miesten laulamia soololauluja ei niin paljoa löydy Disneyn klassikoista, joten listan loppuun eksyi tällainen hassumpi tapaus. Kristoff laulaa lyhyen laulun poroista mennessään nukkumaan Svenin kanssa, ja laulussa hän pohtii sitä, miksi porot ovat ihmisiä parempia. Laulun sanat ovat hauskat, ja hauskuutta lisää se, kuinka Kristoff laulaa Sveninkin puolesta pari säettä kappaleeseen. 

9. Syömmeni laulu / One Song


Prinssi kohtaa Lumikin kaivon luona ja ihastuu neitoon ensisilmäykseltä. Tässä tilanteessa ei auta muu, kuin laulaa tunteistaan kertova laulu suoraan sydämestä. "Syömmein sinua kaipaa, lyö ei muille nyt tuo." Mitä romantiikkaa! :) Laulusta ja laulajasta tulee mieleen oopperan aaria, ja prinssin laulun aikana tekemät eleet parvekkeelle paenneelle Lumikille vahvistavat lavaesiintymisen näkökulmaa. Laulun melodia on mielestäni kaunis. Laulun sanat ja laulu kokonaisuudessaan on mielestäni parempi englanniksi, vaikka suomenkieliset sanat ovat vanhanaikaisuudessaan tosi suloiset. 

8. Thomas O'Malley


Miesten laulujen listalle pääsi yksi eläin: Thomas O'Malley! Kujakatti esittelee itsensä Herttuattarelle laulun muodossa, ja laulusta käykin hyvin ilmi O'Malleyn vahva itsetunto ja huoleton elämänasenne. Sanat alleviivaavat myös kissan kulkukissana olemista. Thomas O'Malley -laulu on ollut suosiossani jo lapsuudestani asti, ja olen hyvin varhain osannut laulun sanat ulkoa suomeksi. Siksipä laulu on nykyäänkin minusta parempi suomenkielisenä versiona. Laulun melodia ei ehkä mikään maatamullistavin ole, mutta minun päähäni se jää helposti soimaan.

7. Tuolla / Out There


Quasimodo toivoo pääsevänsä joskus kulkemaan muiden ihmisten parissa Pariisin katuja pitkin, ja tässä laulussa hänen toiveensa konkretisoituu, jotta katsojalle ei jää hänen toiveistaan mitään epäselvyyksiä. Laulu on todella kaunis, mutta samaan aikaan todella mahtipontinen tietyissä osissa. Out There on mielestäni parempi englanniksi.

6. Askelta edellä / One Jump Ahead


Askelta edellä -laulun laulaa Aladdin, ja samalla meille esitellään tämä miespäähenkilö. Kappaleessa lauluosuuksia saa Aladdinin ohella häntä jahtaavat palatsin vartijat ja hänen kohtaamansa erilaiset naishenkilöt. Suurin osa laulusta on kuitenkin Aladdinin laulama, joten kelpuutan sen tähän listaan. Laulun aikana käy selväksi, että Aladdin varastaa ruokaa elääkseen, ja että hän on köyhä, orpo ja lainsuojaton. Laulussa on metka melodia, ja sen nopeaan rytmiin on pakko laulua kuunnellessa keksiä hauskoja tanssiliikkeitä. Itse pidän laulusta enemmän englanninkielisenä versiona.


5. Ei kestä / You're Welcome


Mauin esittelybiisi on aivan mahtava laulu! Ei kestä -laulussa on loistava rytmi ja mieleen jäävä melodia, ja laulun sanat ovat aivan parhaat! Sanoista tulee esille Mauin omakehu, hänen urotyönsä ja myös hänen huumorintajunsa. Räppiosuus sopii lauluun kuin pitkä tukka Mauin päähän. Laulussa on aivan mahtava meininki, ja laulun kuultua on pakko tulla hyvälle tuulelle. Laulun englanninkielinen versio on mielestäni parempi, mutta laulu kuitenkin soi useimmin päässäni suomenkielisenä.


4. Taivaan valo / Heaven's Light


Quasimodon laulamista lauluista mielestäni parempi on Heaven's Light (englanninkielisenä versiona tietysti) kuin listalla aiemmin ollut Out There. Heaven's Light on ehkä lyhyempi, mutta sen melodia on mielestäni kauniimpi ja sen sanat ehkä vielä enemmän täynnä toivoa kuin ensimmäisessä laulussa. Laulussa Quasimodo vertaa kohtaamistaan Esmeraldan kanssa enkelin kohtaamiseksi, ja neitoon ihastumista hän vertaa taivaan valon asettumiseksi osakseen. Kaunis ja herkkä laulu loppuu todella mahtipontisesti soiviin Notre Damen kelloihin. Ah! 


3. Saavutan voiton / Go the Distance


Herkules on syrjitty ikäistensä joukossa, eikä hän tunne kuuluvansa mihinkään. Herkules alkaa laulaa laulua Saavutan voiton kukkulan päällä toivoessaan itselleen parempaa huomista. Ehkä jopa herkkäkin balladi kokee muodonmuutoksen, kun Herkules saa kuulla olevansa löytölapsi, ja hän lähtee kohti Zeuksen temppeliä ottamaan selvää alkuperästään. Tällöin laulu voimistuu ja soittimet pauhaavat ja kuulija tietää, että Herkules tulee todellakin saavuttamaan vielä voiton. Laulussa on paremmat sanat englanniksi, ja se on mahtava voimabiisi.  


2. Tänne jään / I'm Still Here


I'm Still Here on aivan loistava kappale. Sekin alkaa hiljaisissa merkeissä, kunnes pääsee kunnolla käyntiin ja antaa kaikki voimat itsestään kuulijan korviin. Laulun rytmisyys on mahtava, laulun säestyskuviot ovat kerrassaan upeat ja itse laulumelodia on yksinkertaisuudessaan toimiva. Pidän kappaleesta enemmän englanninkielisenä versiona. Tätä laulua Jim ei varsinaisesti itse laula, vaan laulu tuo Jimin ajatukset katsojalle nähtäväksi. Kappale on tarpeeksi soololaulu minulle päästäkseen listalle. 


1. Teistä miehen teen / I'll Make a Man Out of You 


Minusta tuntuu, että olen kehunut Teistä miehen teen -kappaletta blogissani jo aika monta kertaa... Mutta se vain on niin mahtava laulu! Suomenkielisenä, sisua pursuavana versiona tietty! Laulu lauletaan Shangin kouluttaessa miehiä (ja Mulania!) sotilaiksi. Laulusta löytyy raakaa voimaa, tarttuva kertosäe ja loistava rytmi, joka suorastaan kutsuu liikkumaan tahtiinsa. Kappaleessa Shangin lisäksi laulaa kuoro, Mulan ja muita yksittäisiä sotilaita, mutta suurimman osan laulusta laulaa Shang, joten hyväksyn sen tähän listalle. 


Jos tämä lista sisälsi miesten parhaat laulut, voinette arvata, mikä lista on luvassa seuraavaksi... Mutta mikä Disneyn miespäähenkilön laulu on sinusta paras?

11 kommenttia:

 1. Ihanaa että I´m still here pääsi listalle, sillä kyseinen biisi on aivan ihastuttava ja kuvaa mielestäni Jimin kaipuuta vapauta kohtaan mutta samalla tämän tuntemaa yksinäisyyttä, kun kukaan ei ymmärrä tätä. Muutenkin Aarreplaneetta on aivan liian aliarvostettu elokuva. Kiitos tästä listauksesta! Näitä on aina kiva lukea ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I'm Still Here on aivan loistava kappale kyllä! Ja Aarreplaneetta on hyvä elokuva, pitäisi itsekin katsoa sitä useammin. Kiitos sinulle kommentista, ja kiva, että tykkäät listojen lukemisesta! Niitä on kiva kirjoitella! :)

   Poista
 2. Ihanaa, että olen voinut toimia inspiraationa! :) Nämä ovat kaikki omalla tavallaan hyviä kappaleita. Jos itse tekisin nykyään tällaisen listauksen, You're Welcome pääsisi aika varmasti kärkisijoille. Aivan mahtava laulu, jota kuunnellessa tulee hyvä mieli. Itse pidän ehkä enemmän "henkilökohtaisemmista" lauluista, missä saa kuulla hahmon ajatuksista ja toiveista, mutta onhan I'll Make a Man of You silti tosi hyvä kappale, joka kuvaa myös hyvin Mulanin ja muun armeijan kehityksen.

  VastaaPoista
 3. Omat suosikkini ovat listaltasi ainakin Vaianan Ei kestä, Mulanin Teistä miehen teen ja ihana Aarreplaneetan I'm still here. Ykköseksi saattaisin laittaakin Aarreplaneetan kappaleen, sillä pidän sen melodiasta ja sanoista. Useimmiten kuuntelen kaikki muut suosikkini englanniksi paitsi Mulanin kappaleen, sillä siinä on paljon enemmän voimaa ja tahtoa suomenkielisessä versiossa :D.

  VastaaPoista
 4. Häh, nyt yhtäkkiä "vastaa"-painikkeet kommenttien alla ei toimineet. :O Niinpäs vastailen pariin kommenttiin näin loppuun.

  Eleanor: Hiii, kiitos inspiraationa olemisesta! :) Vaianassa on aivan mahtavia lauluja, ja itsekin mietin kovasti, mihin väliin You're Welcomen pistäisin. Mietin pitkään myös sitä, otanko Teistä miehen teen -kappaletta ollenkaan listalle mukaan, koska siinä laulaa Shangin lisäksi niin moni muu hahmo, eikä kappale tosiaan Shangin omista haaveista tavallaan kerro (vaikka hän toivookin saavansa koulutettua kunnon sotilaita). Päädyin lopulta siihen että laulu on pakko ottaa listalle mukaan. :)

  Maya: Mahtavia kappaleita valitsisit omaan TOP-kolmoseesi! Mitenhän se onkin mahdollista, että Teistä miehen teen on niin paljon parempi suomeksi? Englanniksi laulu kuulostaa jopa "nössöltä" suomalaisen version rinnalla! XD

  VastaaPoista
 5. Vitsi, minä vain ihailin listaa lukiessani, että miten sinä MUISTAT kaikki (ainakin lähes kaikki) nämä laulut niin hyvin, että voit niitä vertailla ja tehdä listan! :D
  Hyviä biisejä listalla, joista monet jopa muistin. Mulla ykköseksi menisi Aladdin One Jump Ahead, ja ottaisin listalleni myös Simban Kunhan kruunun saan kuninkaan, Moanasta (sori! mä en vaan pysty kutsumaan sitä Vaianaksi XD) sen ravun laulavan Shinyn sekä mainitsemasi kappaleen. Mulanin Teistä miehen teen olisi varmasti mukana myös, mahtava feministinen sanoma on laulussa yhdistettynä elokuvan tapahtumiin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä itsekin aina välillä miettii, että mitä kaikkea turhaa tietoa pää sisällään kantaa... Mutta Disney-laulut EIVÄT ole turhaa tietoa! ;) Jotenkin arvasin, että Aladdinin laulu saattaisi sinun listallasi olla korkeammalla sijalla. ;) Tähän omaan listaani hyväksyin vain miespäähenkilöiden lauluja, ja siksi upea Shiny ei ollut siinä, ja mahtavassa Simban laulussa taas laulaa liian usea hahmo, jotta olisin sen tähän listalle laittanut. Minulla oli siis tiukat kriteerit listalle pääsyyn. ;) Cruella de Vil -laulua mietin myös pitkään, laitanko vai enkö, koska Roger laulaa sen. En kuitenkaan sitä loppujen lopuksi listalle lisännyt, koska Roger laulaa siinä naisesta: ei itsestään tai haaveistaan tai miehistä yleisesti.

   Poista
  2. Eikö se Shiny-rapu ole miespuolinen???

   Poista
  3. OOooon on on!!!! Mutta siis se ei ole päähenkilö, vaan sivuhahmo. Ja vielä kaiken lisäksi pahis! ;)

   Poista
 6. Kuin aloin lukemaan tätä listaa odotin jo mille sijoitukselle oma suosikkini pääsee ja aloin jo pelkäämään ettei se ole ollenkaan mukana, mutta onneksi Teistä miehen teen on ykkösenä, sillä siihen se kuuluu. Kyseinen kappale on viimeset parivuotta ollut itselläni lähes päivittäin soitossa ja kappaletta on niin mahtava laulaa mukana. Herkuleksen Go to the dictance on taasen semmonen biisi, etten koskaan ole voinut sitä sietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Mullakin on ollut kaverin kanssa lapsuudesta asti omat "tanssiliikkeet" Teistä miehen teen -kappaleeseen.... XD On tullut soitettua sitä kerta jos toinenkin. Ja aijjaa, tuntuupas itseltä hassulta, että joku ei tykkää Herkuleksen laulusta. Mutta näinhän se menee, ja on ihana, kun jokaisella on erilainen maku. :)

   Poista