17.6.2018

Girl don't be proud, it's okay, you're in love!

Kaksi ja puoli vuotta sitten Court of Eleanor -blogissa ilmestyi joulukalenteri, jonka luukkujen takaa ilmestyi aina lista tiettyyn kategoriaan kuuluvista parhaista Disney-lauluista. Edellinen tekstini sai inspiraation Eleanorin listaamista miesten soololauluista, tämän kertainen listani on saanut inspiraation naisten laulamista soololauluista. Kiitokseni siis jälleen Eleanorille postauksen aiheesta! 

Tälle listalle on päässyt siis naisten laulamat soololaulut, jotka ovat naispääosan esittämiä. Naisten esittämiä soololauluja löytyi paljon runsaammin kuin miesten lauluja, joten naisten listan tekeminen osoittautuikin haastavammaksi edelliseen listaan verrattuna. Listan lopputulos yllätti itseni, mutta olen siihen tyytyväinen.


10. Öisin uneksin / A Dream Is a Wish Your Heart Makes


Tuhkimo jatkaa näkemäänsä unta hetken pidempään laulamalla tämän laulun. Hän joutuu koko päivän puurtamaan ilkeän äitipuolensa piikana, mutta yöt ja aikainen aamun hetki ovat hänen omaa unelmointiaan varten. Laulussa Tuhkimo kertoo omat haaveensa paremmasta elämästä, ja senpä takia katsoja pääsee heti elokuvan alusta asti perille päähenkilön tavoitteista. Valssin tahtiin kulkevassa laulussa on minusta todella kaunis ja herkkä melodia. Laulu on minusta parempi englanniksi.


9. Voin saavuttaa / Almost There


Tianan haavelaulu on aivan erilainen kuin Tuhkimon. Almost There -laulussa on menoa ja meininkiä, ja laulun jazz-henkisyys sopii elokuvan tapahtumapaikkaan New Orleansiin kuin nakutettu. Tianan haaveet eroavat Tuhkimon haaveista myös siinä mielessä, että Tiana uskoo pääsevänsä tavoitteeseensa vain työtä puurtamalla: odottamalla ei voi saavuttaa mitään. Almost There -laulu (joka on parempi englanniksi) vetää minut aina rytmisyydellään mukaan laulamaan ja joskus jopa tanssahtelemaankin. 


8. Heijastus / Reflection


Mulanin Heijastus on todella herkkä ja tunteikas kappale. Laulussa Mulan käsittelee sitä, kuinka hän ei ole päässyt tuomaan perheelleen kunniaa pääsemällä morsiameksi. Laulun mollivoittoisuudesta huolimatta Mulan tahtoo toivoa valoisaan tulevaisuuteen: "Minä tietäin kuljen ja odotan, ehkä vielä onnen saan." Mulanin upea laulu on minusta parempi suomeksi. Johtunee siitä, että olen kuunnellut suomenkielistä versiota laulusta enemmän.  


7. Unessa kerran kohtasin / Once Upon a Dream


Auroran laulama valssi on aivan ihana laulu! Se on romanttinen ja iloinen, ja se jää todellakin korvamatona päähän. Tämän laulun tahtiin minun on aina pakko tanssia! Ja tanssissa on parempi, mikäli päällä on mekko tai hame, jonka helmoja voi tanssin mukana pyöräytellä prinsessa ruususmaiseen tapaan. Tämä laulu on myös sellainen, jonka englanninkielinen ja suomenkielinen versio ovat yhtä hyvät.  


6. Taakse jää / Let It Go


Elsan voimabiisi pääsee listallani puoleenväliin. Laulu on todella vahva ja voimakas, kun se pääsee kunnolla käyntiin ensimmäisessä kertosäkeistössä. Laulussa Elsa laulaa, kuinka mennyt on mennyttä, ja hän haluaa kasvaa ihmisenä omaksi itsekseen piilottelevien vuosien jälkeen. Tästä laulusta englanninkielinen versio on mielestäni hiukkasen parempi. Olen kuitenkin laulanut laulua suomeksi sen verran usein päiväkodissa, että sekin versio on osaltaan minulle merkittävä. 


5. Kerran saan prinssin kai / Someday My Prince Will Come


Nämä kaikki vanhemmat prinsessojen laulut ovat valsseja! Tuhkimon, Auroran ja myös tämä Lumikin laulu kulkevat valssin tahtiin! Mitäs tästä voisi päätellä? Walt Disney on ajatellut, että vain valssin tanssahteleva rytmi sopii prinsessoille? Vai onko kolmijakoisuus ollut muotia 30- ja 50-luvuilla? Hmmm.... Joka tapauksessa Lumikin kääpiöille laulama Someday My Prince Will Come on kaunis laulu, joka on onnistuneempi englanninkielisenä. Lumikki haaveilee prinssistään, joten laulunkin tulee olla herkkä ja romanttinen. Laulun melodia kulkee kauniita ratoja pitkin. 


4. Belle (reprise)


Bellen laulama haavelaulu on ehkä lyhyt, mutta lyhyestä moni virsi kaunis. Laulun sanat tiivistävät hyvin Bellen ajatukset, ja laulu kehittyy hienosti lyhyestä kestostaan huolimatta. Laulu alkaa kepeissä tunnelmissa Bellen vähätellessä Gastonin kosintayritystä, mutta kehittyy todella kauniiksi ja melkeinpä tuskalliseksi haavelauluksi. Laulun melodia ja viulujen säestys on lopussa niin ihana! 
 

3. Tuulen värit / Colors of the Wind


Pocahontasin laulamaa upeaa Tuulen värit -kappaletta on käsitelty tarkasti The Voice of Disneyn voittajateksissä (eli tässä). Kappale on sanomaltaan tärkeä, mutta se on myös todella mahtipontinen ja voimakas kappale musiikillisesti. Laulu on minusta yhtä hyvä suomeksi ja englanniksi. Tuulen värit ansaitsee kolmannen sijansa, ja se on muuten ainoa kappale tältä listalta, joka ei ole myös haaveilulaulu!


2. Unelmiin mä jään / Part of Your World


Part of Your World -kappaleen kohdalla minulla on käynyt samalla tavalla kuin Eleanorilla: aluksi en kappaleesta erityisemmin välittänyt, mutta sen hohde lisääntyy mitä useammin kappaleen kuulen. (Näin Eleanorkin kertoi itselleen tapahtuneen omalla listallaan.)  Laulussa Ariel kertoo omasta toiveestaan päästä ihmisten maailmaan. Laulun melodia on todella kaunis, ja taustalla soiva pianosäestys suorastaan valloittava! Laulun aikana tapahtuva äänenvoimakkuuden vaihtelu on myös täydellinen: laulu alkaa hiljaisesti, se kehittyy säkeiden välillä todella voimakkaaksi, mutta palaa taas lopuksi hentoon, melkein kuiskattuun toiveeseen. Laulun sanat ovat minusta paremmat englanniksi. 


1. Taivaanrantaan / How Far I'll Go


Tällä hetkellä suosikikseni naisten lauluista nousi yllättäen Vaianan How Far I'll Go (joka on parempi englanniksi). Laulussa Vaiana pohtii omia valintojaan: tyytyäkö heimon tarjoamaan perinteiseen rooliin ja jatkaa isänsä työtä kylän päällikkönä, vai noudattaako oman sydämensä ääntä ja lähteä merelle? Tässäkin laulussa on mahtava kehitys: laulu alkaa hiljaisesti, mutta kehkeytyy aina vain voimakkaammaksi voimabiisiksi. Tämä laulu ei kuitenkaan hiljene lopussa, vaan se loppuu kovaan ja korkeaan ääneen. Laulussa kuultava rytmi on myös loistava ja kivan vaihteleva. 


Mikä on sinun suosikkisi Disneyn naispäähenkilöiden laulamista lauluista? 

6 kommenttia:

 1. Esmeraldan God help the outcasts, suomeksi tosin.

  VastaaPoista
 2. Eipä tule minullakaan muta kappaletta mieleen mikä tältä listalta puuttuu kuin Esmeraldan Auta Oi Luoja. Tuhkimon Öisin uneksin olisi omalla listallani tosin paljon korkeammalla asteikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esmeraldan kappale on kaunis. Kuten myös tuo Öisin uneksin. Riippuu paljon myös omasta mielialasta, mikä kappale tuntuu milloinkin parhaalta.

   Poista
 3. Pidän ehdottomasti itse enemmän vauhdikkaista/voimakkaista kappaleista ja omat suosikkini ovat ehkäpä Let it go sekä Almost there. Myös Mulanin Reflection on aivan ihana kappale, vaikka se onkin hieman hitaampi tempoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Let It Go ja Almost There ovat totta tosiaankin vauhdikkaita ja voimakkaita kappaleita! Niistä suorastaan huokuu girl power! :)

   Poista