28.3.2018

We could be immor- immortals!

Pääsiäinen on ovella, ja mikäpä sopisi keväisen (keväisen? ulkona tulee vain lisää lunta!) juhlan tunnelmaan paremmin kuin kuolleista nouseminen. ;) Disneyn elokuvissa näemme paljon valekuolemia, joissa luulemme jonkin hahmon kuolleen, mutta oikeasti hän vain nukkuu satavuotista unta tai on pyörtynyt. Elokuvissa on myös jonkun verran kuolemia, joista kuollut tuodaan yleensä taian avulla takaisin. Tässä on TOP10-lista parhaista kuolleista ylösnousemisista Disney-elokuvissa. 

HUOM! Lista sisältää juonipaljastuksia. 


10. Lumikki


Kuolemisen syy: Ilkeän äitipuolen myrkyllisestä omenasta haukkaaminen.
Heräämisen syy: Tosirakkauden suudelma.
Onko oikeasti kuollut? Ei. Äitipuolen kirouskirjassa sanotaan, että myrkyllistä omenaa haukannut vaipuu kuolemankaltaiseen uneen, ja kuningatar käkättääkin sille, että Lumikki haudataan elävältä. 
Miksi pääsi listalle? Lumikin "kuolleista" herääminen tapahtuu nopeasti, enkä minä pääse koskaan elokuvaa katsoessani surulliseen tunnelmaan hänen kuollessaan tai kääpiöiden itkiessä. Lumikin herääminen on kuitenkin ihanan riemullinen hetki, josta elokuva siirtyy mahtipontiseen loppuunsa, ja iloisen tunnelman takia kohtaus pääsee tälle listalle.

9. Aurora


Kuolemisen syy: Sormen pistäminen värttinän piikkiin Pahattaran kirouksen takia.
Heräämisen syy: Tosirakkauden suudelma.
Onko oikeasti kuollut? Ei, Aurora "vain" nukkuu. Pahattaren kuolemankirous lieveni Ilomielen taian seurauksena.
Miksi pääsi listalle? Auroran herääminen kirouksesta on taianomainen hetki, vaikka itse herääminen tapahtuu todella nopeasti. Philip suutelee Auroraa, ja kaunis Aurora avaa silmänsä suupieliensä kaartuessa kauniiseen hymyyn. Herääminen ei ole mikään mullistava ilotulitusten täyttämä hetki, mutta sen sijaan esteettinen ja ehkä jopa vähän herkistyttävä.


8. Baloo


Kuolemisen syy: Shere Khanin kynnet ja hampaat.
Heräämisen syy: Virkoaminen ja voimien paluu. 
Onko oikeasti kuollut? Ei, Baloo on vain menettänyt tajuntansa tiikerin kanssa tapellessaan.
Miksi pääsi listalle? Bagheera ja Mowgli luulevat ystävänsä kuolleen, ja he itkevät tämän takia. Tunteellinen katsojakin herkistyy varmasti tässä kohdassa, onhan karhu tehnyt katsojaan lähtemättömän vaikutuksen elokuvan aikana. Katsoja saa kuitenkin ennen Bagheeraa ja Mowglia tietää, että Baloo ei olekaan kuollut. Tämä saa aikaan hykerryttävän tilanteen, kun pantteri pitää karhulle kaunista muistopuhetta, ja Baloo itse kuuntelee sitä tippa silmässä. Bagheeran ilme on näkemisen arvoinen, kun hänelle selviää, että Baloo onkin elossa. Myös Mowglin riemua on ihana katsoa.

7. Robin Hood


Kuolemisen syy: Prinssi Juhanan linnanvartijoiden ampumat nuolet.
Heräämisen syy: Sukelluksista pinnalle nouseminen.
Onko oikeasti kuollut? Ei, Robin Hood vain huijaa vartijoita sukeltamalla syvälle, ettei häntä kohti ammuttaisi enää lisää nuolia, jotta hän pääsisi pakenemaan hengissä.
Miksi pääsi listalle? Katsoja kerkeää jo tirauttaa pari kyynelettä Robin Hoodin puolesta yhdessä Pikku Johnin ja Pupu-pojan kanssa. Varsinkin Pupu-pojan surua on vaikea katsoa itse herkistymättä, sillä pienellä pupulla on vaikea uskoa sankarinsa kuolleen. Ilo Robin Hoodin sukeltaessa esiin pinnan alta on taas sitäkin riemastuttavampaa, kun olemme olleet herkissä tunnelmissa. Wuhuu! Hän selvisi sittenkin!

6. Pinocchio


Kuolemisen syy: Hukkuminen.
Heräämisen syy: Sinisen haltijattaren taika. 
Onko oikeasti kuollut? Oletan että on. 
Miksi pääsi listalle? Pinocchion muutos oikeaksi pojaksi pääsi jo Disneyn taianomaisimpien hetkien listalle, joten pakkohan se oli tällekin listalle ottaa. Geppetton ja Pinocchion ilo Pinocchion herätessä henkiin JA muuttuessa oikeaksi pojaksi on elämää suurempi tapahtuma. "Olen oikea poika!"

5. Megara


Kuolemisen syy: Murskaantuminen kaatuneen pylvään alle.
Heräämisen syy: Herkules pelastaa Megaran sielun Manalasta ja palauttaa sen ruumiiseen. 
Onko oikeasti kuollut? Kyllä. 
Miksi pääsi listalle? Megaran henkiin herääminen ei pelkkänä heräämisenä ole mikää mahtavin kohtaus ikinä, mutta se, mitä Herkules tekee Megaran puolesta, on jotain todella mahtavaa. Herkules uhmaa Manalan vaaroja pelastaakseen rakastettunsa hengen, ja tämän teon takia Herkules muuttuu kuolevaisesta jumalaksi. Ja onhan se nyt hienoa, että heti kun Megara on herännyt henkiin, hän pääsee Olympoksen portille "ihmepojan" kanssa. On siinä Megaralla sulattelemista: kuolla ja nähdä jumalten koti ja jumalia yhden päivän aikana. 

4. Baymax


Kuolemisen syy: Jääminen toiseen ulottuvuuteen. 
Heräämisen syy: Muistikortin palauttaminen uuteen "kehoon". 
Onko oikeasti kuollut? Ei, sillä Baymaxin muisti on koko ajan ollut tallessa muistikortissa. 
Miksi pääsi listalle? Hiron ja Baymaxin hyvästit toisessa ulottuvuudessa, jonne materiaalinsiirrin on vienyt heidät, on todella liikuttava kohtaus. Hiron ja Baymaxin välillä on syntynyt vahva tunneside, eikä Hiro halua menettää robottia. Poika on vasta menettänyt isoveljensä, eikä hän halua jättää enää toisia jäähyväisiä. Jäähyväiset on kuitenkin pakko jättää, jos Hiro haluaa selviytyä itse ja pelastaa Callaghanin tyttären. Surullisissa tunnelmissa siis mennään aina siihen asti, kunnes Hiro löytää Baymaxin rakettikädestä robotin muistikortin. Hiro rakentaa uuden robotin, johon lisää vanhan robotin muistin, ja niin vanha Baymax on keskuudessamme taas! Baymaxin "herättyä henkiin" poika ja robotti halaavat ihanan pehmeän ja rutistavan halin, johon olisi itsekin kiva päästä osalliseksi. :)

3. Anna


Kuolemisen syy: Sydämen jäätyminen. 
Heräämisen syy: Tosirakkauden teko.
Onko oikeasti kuollut? ...Ei? Vai joo? Ehkä ei...? 
Miksi pääsi listalle? Annan jäätymiskohtaus on todella vaikuttava kohtaus Frozenin loppupuolella. Anna tajuaa itse jäätyvänsä ja tarvitsevansa Kristoffin tosirakkauden suudelmaa pelastuakseen. Kristoffin luokse rientäessään (tai pikemminkin laahustaessaan) Anna kuitenkin huomaa siskonsa olevan hengenvaarassa, ja niin Anna päättää pyyteettömästi pelastaa siskonsa hengen, vaikka tietää, että näin tehdessään hän ei kerkeä Kristoffin luo pelastettavaksi. Anna estää Hansin miekan osumisen Elsaan hyppäämällä terän ja Elsan väliin, ja samalla Anna jäätyy. Elsa kääntyy ympäri ja huomaa Annan teon. Elsa hyppää lohduttomana siskonsa kaulaan itkemään tämän uhrausta. Taustamusiikki loppuu ja maailma tuntuu muutenkin olevan pysähtynyt, mikä tekee kohtauksesta kaikin aistein aistittavan ja tätä kautta vaikuttavan ja hyvin surullisen kohtauksen. Anna kuitenkin alkaa sulaa, koska hän on itse tehnyt tosirakkauden teon pelastaessaan Elsan hengen. Ja niinpä pääsemme pian riemuitsemaan Annan virkoamisesta yhdessä Elsan kanssa. Wuhuu! Rakkaus voittaa kaiken! 

2. Eugene Fitzherbert


Kuolemisen syy: Gothelin aiheuttama puukotus.
Heräämisen syy: Taikakukan aka Tähkäpään hiusten taika.
Onko oikeasti kuollut? Juu. 
Miksi pääsi listalle? Yritän kutsua Flynn Rideria Eugeniksi, älkää hämääntykö tästä. Eugenen kuolema on todella dramaattinen ja surullinen. Eugene katkaisee Tähkäpään hiukset pelastaakseen Tähkäpään loppuelämän, mutta tekee tämän uhraamalla oman elämänsä. Eugene kuolee Tähkäpään syliin todeten ensin naisen olleen hänen uusi unelmansa. Yhyy! Tähkäpää alkaa laulaa parannuslaulua, jolla hänen hiuksensa ovat ennen parantaneet haavat, mutta mitään ei näytä ensin tapahtuvan, ja Tähkäpää itkee Eugenia lohduttomasti. Lopulta taikasäivenet alkavat lennellä huoneessa, Eugenen puukotushaava paranee ja Eugene virkoaa henkiin! Taian näkeminen ilmassa on visuaalisesti kaunista. Itse henkiinheräämisen Eugene laittaa vitsiksi, mutta sitä seuraa ihanan romanttinen ensisuudelma. Ah!

1. Hirviö


Kuolemisen syy: Gastonin aiheuttama puukotus. 
Heräämisen syy: Haltijattaren taian murtuminen. 
Onko oikeasti kuollut? Kyllä. 
Miksi pääsi listalle? Koska Hirviön henkiin herääminen ja hirviömuodosta ihmiseksi muuttuminen on vain niin UPEA tapahtuma! Ette varmaan hämmästyneet tämän henkiinheräämisen ollessa listalla ensimmäisenä, koska sama kohtaus pääsi ensimmäiseksi myös taianomaisimpien hetkien listalla ja muodosta toiseen tapahtuvien muodonmuutosten listalla. Ehkä Hirviön muuttumisen ja eloon palaamisen hehkuttaminen alkaa kyllästyttää lukijoita... Siksipä lupaan, että seuraavalle TOP-listalle Hirviö ei takuulla pääse! Yritän keksiä sellaisen listan! XD 


Kertokaapas sitten, että mikä on teidän mielestänne vaikuttavin henkiin herääminen Disneyn elokuvissa? Minä taasen kerron, että en kerkeä nyt vastata kommentteihin joita kovasti on blogiin tullut, mutta vastaan niihin kaikkiin jossain vaiheessa! The Voice of Disneyn päätösteksti taas siirtyy julkaistavaksi huhtikuulle, sen kirjoittaminen onkin ollut pitkällisempi prosessi kuin ajattelin. :) MUTTA IHANAA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!!!

4 kommenttia:

 1. Upeimmat taitaa olla Hirviön ja Megaran paluut kuolleista. Megaran on sitä kyllä kirjaimellisesti kun Herkules kävi hakemassa Megin sielun manalasta ja kolautti samalla Haadeksen kuoleman juokeen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Megaran henkiin heräämiseen liittyy vahvasti juuri tuo Herkuleksen kokema seikkailu Manalassa, joka listaa Megaran heräämisen heti korkeammalle sijalle!

   Poista
 2. Kekseliäs lista ja hienoja kohtauksia. En nyt muista listan ulkopuolisia ylösnousemuksia, joten noista paras on minusta Tähkäpään urhea pelastusteko ja Eugenen selviytyminen!

  VastaaPoista