31.1.2018

Am I a muppet or am I a man?

Viime viikolla kirjoittelin TOP-listan parhaista muodonmuutoksista eri olomuotojen välillä, ja lupailin, että tulevaisuudessa on luvassa lista ulkonäöllisistä muodonmuutoksista. Tässä tulee nyt tämä luvattu lista. Viimeksi listattiin tosiaan muutoksia eri olomuotojen välillä, mutta tällä kertaa keskitytään muodonmuutoksiin, jotka ovat oikeasti mahdollisia tehdä. Nämä muodonmuutokset ovat siis sellaisia, joissa hahmo muuttuu vaatteita tai hiustyyliään vaihtamalla. Listalla olen selittänyt, MITEN muutos tapahtuu ja MIKSI ulkonäköä muutetaan. MUTTA MIKSI -kohdassa taas selitän, miksi olen valinnut juuri tämän muodonmuutoksen mukaan listalle.

Huom! Lista sisältää juonipaljastuksia.


10. Basil Hiiri


Elokuvassa Mestarietsivä Basil Hiiri Basil naamioituu kiinalaiseksi hiireksi. 

Miten? Valeasun ja ilmatäytettävän vatsan avulla Basil naamioi itse itsensä.
Miksi? Saadakseen rosvot kiikkiin - ja kuullakseen Ratiganin suunnitelmista.
Mutta miksi? Basil näyttää naamiaisasussaan ihan eri hiireltä kuin oikeasti. Naamioituminen tapahtuu elokuvan alussa, ja katsoja näkee Basilin ensimmäistä kertaa valeasu päällä. Niinpä jotkut katsojat voivat luulla Basilin valeasua ensin hänen oikeaksi ulkomuodokseen. Basilin ensiesiintyminen on hauska ja näyttävä.

9. Ihmeperhe

 
Ihmeperheessä ihmeellinen Vaarojen perhe muuttuu supersankareiksi asuaan muuttamalla. 

Miten? Supersankarivaatteet löytyvät normaaleiden vaatteiden alta - ihan niinkuin Supermiehellä. 
Miksi? Supersankareita tarvitaan apuun pelastamaan päivä estämällä rosvous, maailman valloitus tai pelastamaan kissa puusta. Super-identiteetti halutaan kuitenkin pitää salassa, ettei rosvot ja muut ilkimykset pääse kostamaan sankareille. Toisaalta vahingonkorvaukset tai yli-innokkaat ihailijat eivät myöskään pääse sankareiden jäljille henkilöllisyyden salaamalla.
Mutta miksi? Pitihän Ihmeperhe nyt ottaa listalle! ...vaikka ihmisten ulkonäkö ei paljon muutukaan vain naamion silmille laittamalla ja trikoot päälle vetämällä.


8. Aladdin

 
Aladdin muuttuu kerjäläisestä prinssiksi elokuvassa Aladdin.

Miten? Muuttamalla asuaan ja saamalla itselleen hienon kulkueen Lampunhengen taikojen avulla.
Miksi? Hieromalla taikalamppua Aladdin on saanut itselleen kolme toivomusta Hengeltä. Ensimmäisen toiveistaan Aladdin käyttää toivomalla muuttuvansa prinssiksi, jotta voi naida prinsessa Jasminen, johon on ihastunut.
Mutta miksi? Aladdinin ulkonäkö ei juurikaan muutu hänen prinssiytyessään: vain vaatteet vaihtuvat. Eikö hänen olisi pitänyt saada toiveensa mukana vähintään palatsi ja kuninkaallinen sukupuu? Jäikö hänen toiveensa puolitiehen, vai piileksiikö Hengen taikoma palatsi jossain koko elokuvan ajan? Listalle muutos kuitenkin pääsi, koska onhan se nyt kova juttu muuttua kerjäläisestä prinssiksi.


7. Tuhkimo


Keittiöpiika Tuhkimo saa itselleen upean tanssiaisasun nimeään kantavassa elokuvassa.

Miten? Haltijatarkummin taian avulla.
Miksi? Haltijatarkummi on olemassa sitä varten, että hän toteuttaa "kummilapsensa" toiveen suurimman hädän hetkellä. Tuhkimo on menettänyt kaiken uskonsa parempaan huomiseen, ja haltijatar tulee auttamaan häntä. Tuhkimon suurin toive on päästä prinssin tanssiaisiin, ja niinpä Haltijatarkummi lausuu "Bibbedi-bobbidi-buu!" ja Tuhkimolla on kaunis mekko päällään.
Mutta miksi? Tuhkimon ulkonäkö ei sen suuremmin muutu kuin sinunkaan, kun laitat arkivaatteittesi sijaan juhlamekon päälle. Mekon muuttuminen on kuitenkin niin taianomainen ja riemukas kohtaus, että se on pakko lisätä tälle "muuttumisleikki"-listalle.


6. Big Hero 6

 
Big Hero 6:ssa Hiro, GoGo, Honey Lemon, Wasabi, Fred ja Baymax muuttuvat supersankareiksi superpukujen avulla.

Miten? Hiron rakentamien superpukujen avulla.
Miksi? Pelastaakseen San Fransokyon rikollisuudelta ja maailman valloittajilta. Ks. yllä oleva kohta Ihmeperheestä.
Mutta miksi? Miksi Big Hero 6 pääsi listalla korkeammalle sijalle kuin Ihmeperhe, vaikka heidän muodonmuutoksensa on hyvin samantyylinen? Big Hero 6:n asut ovat "muovisempia" eikä niistä erota niin helposti sankareiden vartalonrakennetta, ja sen takia henkilöiden erottaminen siviiliminästään on vaikeampaa. Toisaalta monelta Big Hero 6:n jäseneltä on kasvot täysin näkyvissä, eli tunnistamisen pitäisi olla helppoa ainakin supereiden tutuille. Fred pysyy hyvin asunsa piilossa. Mielestäni muutos Big Hero 6:laisten siviili- ja superminän välillä on kuitenkin hienompi kuin Ihmeperheen vastaavassa.


5. Elsa


Elsa muuttaa itsensä kuningattaresta jääkuningattareksi elokuvassa Frozen.

Miten? Muuttamalla asuaan ja kampaustaan jäätaikojensa avulla.
Miksi? Elsa ei halua enää peitellä jäävoimiansa, ja hän haluaa päästää menneet menemään muuttamalla itsestään kaiken. Menneisyyteen liittyvä mekko ja tiukka kampaus ei sovi vapaan Elsan maailmaan, ja koska Pohjoisvuorella ei ole vaatekauppaa tai kampaaja, muuttaa Elsa ulkonäkönsä taian avulla.
Mutta miksi? Elsan muodonmuutos on yhtä mullistava kuin Tuhkimon vastaava, mutta Elsan muodonmuutos tapahtuu hitusen esteettisemmin ja taianomaisemmin kuin Tuhkimon. Lisäksi Elsan luonne muuttuu, tai alkaa muuttua hänen ulkonäöllisen muutoksensa myötä. Toki Elsa palaa vielä jäämäisessä muodossaan vanhoihin pelkoihinsa, mutta jokin hänen sisällään vapautuu Taakse jää -laulun myötä.


4. Tähkäpää

 
Tähkäpään ulkonäkö muuttuu, kun tämän hiukset leikataan lyhyiksi elokuvassa Kaksin karkuteillä.

Miten? Flynn toimii parturina ja leikkaa Tähkäpään pitkät hiukset lyhyiksi.
Miksi? Onhan se nyt epäkäytännöllistä juosta paikasta toiseen monta metriä pitkien hiusten kanssa. No ei. Flynn ei halua, että Gothel käyttää Tähkäpäätä enää hyväkseen, ja taatakseen neidolle vapauden Flynn leikkaa taikahiukset, joiden takia Tähkäpää on Gothelille niin tärkeä.
Mutta miksi? Tähkäpään ulkonäkö muuttuu aika dramaattisesti Flynnin dramaattisen hiustenleikkuun myötä. Hiuksilla on elokuvassa myös niin suuri merkitys, että niiden lyhentäminen ja taian poistaminen on hyvin yllättävää ja hienoa.


3. Robin Hood

 
Robin Hood naamioi itsensä haikaraksi elokuvassa Robin Hood.

Miten? Valeasun ja puujalkojen avulla.
Miksi? Jotta prinssi Juhana ei tunnistaisi Robinia, ja hän pääsisi osallistumaan jousiammuntakilpailuun, jonka voittaja saa suudelman Marian-neidolta. Marian on Robinin ihastuksen kohde, eikä hän jättäisi pusua tältä väliin mistään hinnasta.
Mutta miksi? Robin ei ehkä huijaa prinssi Juhanaa valeasullaan, mutta minua hän onnistuisi huijaamaan. Robin näyttää niin erilaiselta haikara-asu päällään, etten ensimmäisenä arvaisi, että haikaran sisälle kätkeytyy kettu.


2. Mulan


Mulan muuttuu naisesta mieheksi elokuvassa Mulan.

Miten? Ei, Mulan ei tee sukupuolenvaihdosleikkausta. Mulanin muutos sukupuolien välillä rajoittuu vain naisten ja miesten vaatteisiin ja erilaiseen kampaukseen.
Miksi? Mulan pukeutuu mieheksi, koska hän ei halua isänsä lähtevän sotaan hunneja vastaan. Mulanin isä on jo huonossa kunnossa, ja Mulan tietää, että jos isä lähtisi sotaan, ei isä enää tulisi takaisin kotiin. Niinpä Mulan pelastaa isänsä hengen uhrautumalla itse sodan ja kiinalaisten lakien armoille.
Mutta miksi? Mulanin muutos feminiinisyydestä maskuliinisuuteen on vaikuttava, vaikkei naisen tekemä muutos sinällään niin kauhean suuri ole. Kohtaus, jossa Mulan leikkaa pitkät hiuksensa ja pukeutuu isänsä haarniskaan, on musiikkia myöten kylmiä väreitä antava.


1. Herkules


Herkuleksessa Herkulekselle kasvaa suuret lihakset.

Miten? Herkules treenaa, bodaa ja urheilee Philin johdolla.
Miksi? Herkules haluaa tulla sankariksi, jotta hän pääsisi asumaan oikeiden vanhempiensa kotiin Olympos-vuorelle. Sankariksi voi Philin mukaan tulla vain hirviöitä peittoamalla, ja hirviöt voi voittaa vain jos on lihasmassaa. Niinpä Herkules treenaa hullun lailla lihaksia saadakseen.
Mutta miksi? Herkuleksen muodonmuutos sopii hyvin tammikuuhun, vai mitä? ;) Ykköseksi listalla Herkules pääsi sen takia, että hänen muodonmuutoksensa vaatii oikeasti työtä ja tuskaa, ja miehen ulkonäkö muuttuu todella paljon lihasten kasvun myötä. Ykkössijalla ollessaan Herkules myös ehkä muistuttaa kaikki (allekirjoittanuttakin) liikunnan merkityksestä. Liikkukaa, hyvät ihmiset! :)

Löytyykö sinulla lempparia näissä muodonmuutoksissa?

4 kommenttia:

 1. Anteeksi jos tässä ikavasti viilaan pilkkua mutta Superman on suomeksi Teräsmies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa pilkkua viilata - ja pitääkin, jos teksteissä huomaa kirjoitusvirheitä! Teräsmiehen kutsuminen Supermieheksi oli tällä kertaa minulta tietoinen valinta, koska minusta nimi "Teräsmies" kuulostaa vaan niin hassulta. Samoin kuin minusta Ironmanin suomennos Rautamies kuulostaa hassulta. Itse kutsun Rautamiestä ja Teräsmiestä Ironmaniksi ja Supermieheksi (tai okei, Supermaniksi), koska ne kuulostaa minusta paremmilta niin. Mutta jos asia kovasti häiritsee, voin toki korjata nimityksen tekstiin. ;)

   Poista
 2. Kuulen tuon otsikon jostain syystä Notre Damen Clopinin äänellä, pätkästä "who is the monster and who is the man?" XD

  Hyvä teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Hyvä mielleyhtymä sinulla otsikosta! XD Laulu on loistava Man or Muppet elokuvasta The Muppets, suosittelen katsomaan - jos yhtään Muppeteista tykkää. :) Ja kiva että pidit tekstistä!

   Poista