4.2.2018

The Voice of Disney 6.

Hyvää sunnuntaita kaikille! Sunnuntai tarkoittaa tietenkin The Voice of Disney -kilpailun ilmestymistä ruutuihinne! Wuhuu! Viikko sitten kuuntelimme elokuvien taustamusiikkia. Parhaat taustamusiikit olivat kommentoijien mielestä Kaunottaren ja Hirviön Prologue, Pocahontasin Grandmother Willow, Leijonakuninkaan This Land, Prinsessa Ruususen Magical House Cleaning/Blue or Pink ja Viidakkokirjan Jungle Beat. Jungle Beatia äänestettiin tosin myös huonoimmaksi kappaleeksi, samoin kuin Prinsessan ja sammakon kappaletta This is Gonna Be Good. Pudotusäänet olivat aika tasaväkisiä, mutta lopulta This is Gonna Be Good sai yhden äänen enemmän. Niinpä Prinsessa ja sammakko putoaa pelistä pois. Tämä on harmi, sillä Prinsessan ja sammakon laulut ovat todella svengaavia ja mieleen jääviä. Valitettavasti elokuvan taustamusiikki ei vedä ihan vertoja elokuvan mahtaville lauluille.


Tämän viikon teemana on elokuvista poistetut laulut. Disneyn klassikoihin sävelletään yleensä enemmän lauluja kuin mitä lopulliseen elokuvaan asti päätyy.  Lauluja poistetaan joko sen takia, että ne eivät mahdu ajallisesti lopulliseen elokuvaan, elokuvan juonta muutetaan ja laulu ei enää sovi elokuvaan tai samasta teemasta sävelletään parempi laulu. Millaisia lauluja kisassa mukana olevissa elokuvissa olisi siis saattanut kuulua?


Kaunotar ja Hirviö: Human AgainSäveltänyt: Alan Menken / Sanoittanut: Howard Ashman / Esittäjä: Jerry Orbach, David Ogden Stiers, Angela Lansbury ja Jo Anne Worley

Human Again -laulu sävellettiin Kaunottareen ja Hirviöön, mutta laulu ei päässyt lopulliseen elokuvaan - ainakaan vuonna 1991. Tuolloin laulu oli liian pitkä (11 minuuttia), eikä sen katsottu sopivan elokuvaan. Human Again -laulu kertoo lumottujen esineiden ja huonekalujen näkökulman taian purkamisesta. Laulussa esineet laulavat siitä, mitä kaikkea he tekisivät, jos he olisivat taas ihmisiä. Yllättäen vuonna 2002 Human Again -laulu ilmestyi Kaunottaren ja Hirviön DVD-julkaisuun, jossa elokuvaan oli lisätty laulu ja animoitu kohtaus laulun ympärille. Vuotta 2002 ennen Human Again -laulun on voinut kuulla Kaunottaren ja Hirviön musikaaliversiossa teattereissa.  

Human Again sopii minusta melodiansa puolesta Kaunottaren ja Hirviön muuhun musiikkimaailmaan. Valssimainen laulu on melodialtaan kaunis ja sanoitukseltaan hauska. On kiva päästä kuulemaan ajatuksia lumotuilta esineiltä, koska muuten he jäävät elokuvassa pääosaparin varjoon. Silti olen sitä mieltä, että laulua ei olisi pitänyt lisätä elokuvaan jälkikäteen, vaan lisätty Human Again -kohtaus pilaa muuten niin täydellisen elokuvan. Teatterissa ja animaation ulkopuolella kuunneltuna laulu on kuitenkin hyvä ja onnistunut.


Prinsessa Ruusunen: Evil - Evil


Prinsessa Ruususesta ilmestyi vuonna 2014 The Legacy Collection -kokoelmaan kuuluva levy elokuvan 55-vuotisjuhlan kunniaksi. Tätä levyä varten Disneyn arkistoista etsittiin lauluja, joita oli sävelletty elokuvaa varten, mutta jotka eivät koskaan lopulliseen elokuvaan päässeet. Evil - Evil on yksi näistä lauluista. Laulu äänitettiin levyn julkaisua varten, eli äänitys ei ole vuodelta 1959. En löytänyt tietoa, miksi laulu ei lopulliseen elokuvaan päässyt - infoa varmaan löytyisi The Legacy Collection -CD:n kansilehtisestä. (Samoin en löytänyt laulun säveltäjää tai sanoittajaa netistä.) Evil - Evil -laulun laulavat Pahattaren kätyrit. 

Evil - Evil olisi ollut Prinsessa Ruususen pahislaulu, joka siitä nyt puuttuu. Pahatar ei laulussa kuitenkaan laula, mikä on minusta hyvä asia. Pahattaren eleganttiin käytökseen ei sovi laulaminen, varsinkaan Evil - Evil -laulun kaltaisessa hauskassa rallatuksessa. Laulu sen sijaan sopii kuin nakutettu Pahattaren yksinkertaisten kätyrien laulettavaksi. Laulu on hauska ja pahismainen, mutta ehkä vähän liian pitkä minun makuuni. Olisin kaivannut lauluun melodian suhteen jotain vaihtelevuutta, nyt laulu on vain saman teeman toistoa neljän minuutin ajan.


Pocahontas: In the Middle of the RiverSäveltänyt: Alan Menken/ Sanoittaja: Stephen Schwartz / Esittäjä: Judy Kuhn ja Mel Gibson

In the Middle of the River sävellettiin Pocahontasiin rakkauslauluksi Pocahontasin ja John Smithin välille. Elokuvan tekijät eivät kuitenkaan pitäneet laulua sopivana elokuvaan, joten Menken sävelsi parille uuden rakkauslaulun: If I Never Knew You. Tätä toistakaan rakkauslaulua ei lopulta itse varsinaisessa elokuvassa kuulla muulloin kuin lopputekstien aikana. In the Middle of the River -laulu olisi kuultu elokuvassa kohtauksessa, jossa Pocahontas ja John Smith tapaavat toisensa ennen Kocoumin paikalle saapumista. Laulussa lauletaan siitä, miten joen keskellä on rauhallinen paikka joen molempien rantojen kihistessä raivosta - eli viitataan siihen, kuinka John Smith ja Pocahontas ovat rauhassa keskenään intiaanien ja englantilaisten valmistautuessa sotaan.

In the Middle of the River on suloinen ja hauska laulu. Siksipä onkin ollut hyvä päätös, ettei laulua ole laitettu lopulliseen elokuvaan, sillä laulun suloisuus ei sopisi Pocahontasin muuten niin vakavaan tunnelmaan.  Itse laulussa ei mitään vikaa ole, ja sen voisi hyvin kuvitella laulettavan jossain muussa Disney-elokuvassa. Alan Menken on tehnyt taas sävellystyössään loistavaa jälkeä.


Leijonakuningas: Warthog RhapsodySäveltäjä: Elton John / Sanoittaja: Tim Rice / Esittäjä: Nathan Lane ja Ernie Sabella

Warthog Rhapsody on Timonin ja Pumban Simballe laulama laulu, jossa he laulavat huolettomasta filosofiastaan. Laulussa Pumbasta tehdään erityinen mallihenkilö, jonka esimerkkiä tulee seurata. Laulu äänitettiin elokuvaa varten, mutta se hylättiin ja tilalle sävellettiin legendaarinen Hakuna matata. Warthog Rhapsody on kuultavissa kuitenkin Leijonakuninkaan The Legacy Collection -CD:llä ja Rhythm of the Pride Lands -CD:llä. Laulu on kuultavissa myös uudelleensanoitettuna Leijonakuningas 1½:ssa nimellä That's All I Need

Warthog Rhapsody:ssa on huomattavissa joitain samanlaisia melodiakulkuja kuin Hakuna matatassa, ja molemmissa lauluissa on samanlainen letkeä meininki. On kuitenkin hyvä, että Warthog Rhapsody korvattiin Hakuna matatalla, sillä Hakuna matata on miljoona kertaa tätä laulua parempi! Warthog Rhapsody on mielestäni hieman tylsä laulu, tai ainakin se vaatisi useamman kuuntelukerran jäädäkseen päähän soimaan. 


Viidakkokirja: Baloo's BluesSäveltänyt ja sanoittanut: Richard M. Sherman ja Robert B. Sherman / Esittäjä: Phil Harris

Baloo's Blues -kappaletta ei ole itse asiassa sävelletty Viidakkokirjaa varten, vaan se on julkaistu vuonna 1969 ilmestyneellä vinyylilevyllä. Disneyn studioilla mietittiin tuolloin jatko-osan tekemistä vuonna 1967 ilmestyneelle elokuvalle, mutta he päättivät julkaista samojen hahmojen seikkailuja sisältävän vinyyli-kirja-yhdistelmän, jotta saisivat tietää, myyvätkö hahmot enää. Vinyyli ei tuottanut tarpeeksi rahaa, joten jatko-osaa Viidakkokirjalle ei tehty (ennen kuin vuonna 2002). Baloo's Blues -laulu esiintyy kuitenkin monilla Viidakkokirjan soundtrack-levyillä. Laulussa Baloo laulaa siitä, kuinka yksinäistä viidakossa on ilman Mowglia. 

Baloo's Blues -laulu on todellista bluessia alusta loppuun asti. Laulu ei olisi sopinut mielestäni yhteen Viidakkokirjan muun musiikin kanssa, mutta toisaalta sitä ei alunperinkään ole elokuvaan sävelletty, vaan mahdolliseen jatko-osaan. Itsessään laulu on ihanan letkeä ja svengaava, ja voin kuvitella, kuinka sitä lauletaan jossain hämyisessä jazz-klubissa laulajan oikein eläytyessä lauluun.


Olitko ennen kuullut näitä elokuvista poistettuja lauluja? Mikä niistä oli inhokkisi? Äänestä! Vain äänestämällä voit vaikuttaa! :) Viikon päästä sunnuntaina The Voice of Disney palaa ruutuihinne!

22 kommenttia:

 1. Vihdoin ehdin pitkästä aikaa äänestykseen mukaan, sillä kaksi edellistä meni vähän sivu suun.

  Olen vähän kahden vaiheilla annanko pudotusäänen Evil-Evilille vai Baloo´s Bluessille, sillä kumpikaan ei iske eivätkä ne sopisi muutenkaan elokuvien teemoihin. Mutta päädyn kuitenkin antamaan äänen Baloo´s Bluessille, sillä biisi ei vakuuta yhtään.

  Itse pidän In the Middle of Riveristä, vaikka se ei varsinaisesti sopisikaan Pocahontaksen tunnelmaan muuten. Myös Human Again on mielestäni hyvä biisi.

  VastaaPoista
 2. Parasta en osaa sanoa, mutta huonoin on Evil-evil.

  VastaaPoista
 3. Nyt on kyllä hankala valinta, mutta parhaaks vois kai ottaa Evil-Evil, ja huonommaksi Baloo's blues

  VastaaPoista
 4. Human again on tuttu ja aivan ihana. Yllättäen myös Baloon kappale herätti itsessäni ihastusta.

  Pocahontasin If I never knew you on myös valloittava kappale, yllätyin ettei se päätynytkään ehdolle.

  Huonoin tällä kertaa Prinsessa Ruusunen: Evil - Evil.

  VastaaPoista
 5. Paras: Human Again
  Huonoin: Baloo's Blues

  VastaaPoista
 6. Parhaat on human again ja in the middle of river
  Huonoin on kyllä Evil-Evil

  VastaaPoista
 7. Parhain poistettu laulu on mielestäni Pocahontasin in the middle of the River, vaikkei se olisi elokuvaan kyllä sopinutkaan.

  Huonoimmat ovat Evil-Evil ja Baloo's Blues. Oli hankalaa valita kumpi on huonompi, mutta lopulta annan pudotusääneni tylsempääkin tylsemmälle Prinsessa Ruususen Evil-Evil laululle. Onneksi se ei elokuvaan koskaan päätynyt!

  VastaaPoista
 8. Paras on selkeästi tuo Pocahontas laulu. Mistään muusta näistä en oikeastaan tykännyt. Evil Evil saa nyt surkeimman tittelin, mutta aika lailla yhtä huonona pidän tuota Human again kipaletta, joka ei mielestäni sovi lainkaan Kaunottaren ja HIrviön henkeen.

  VastaaPoista
 9. Kaikki muut paitsi Human again oli uusia tuttavuuksia, vaikka yleensä kaivan kaiken poistetun elokuvista mitä vain tarjolla on! :D

  Paras näistä on Human again (vaikka tuo Pocahontas-biisikin on todella suloinen)
  Huonoin on Evil evil, se ei vaan sovi niin ylvääseen elokuvaan kuin Prinsessa Ruusunen on!

  VastaaPoista
 10. Paras: Warthoq Rhaspody
  Huonoin: Baloo's Blues

  VastaaPoista
 11. Warthog rhapsody kyllä alitti riman nyt. :( Se saa siis tippua.

  VastaaPoista
 12. Paras: Human Again
  Huonoin: Baloo's Blues

  VastaaPoista
 13. Äänestänpä nyt Evil-eviliä putoamaan.

  VastaaPoista
 14. Huonoin on Baloo's Blues

  VastaaPoista
 15. Ehdinpä mukaan vielä tälle kierrokselle! Kilpailu onkin mennyt sujuvasti eteenpäin poissaoloni aikana. :)

  Myös minä mietin pitkään Baloo's Bluesin ja Evil-Evilin kohdalla pudotusäänen ansaitsijaa. Evil-Evil osoittautui lopuksi kuitenkin mieleenjäävemmäksi kappaleeksi kuin Baloo's Blues, joka vaikuttaa pitkän aikaa turhan laahaavalta kappaleelta. Suosikkejani poistetuista lauluista ovat ihanat Human Again ja Warthog Rhapsody, joita usein kuuntelen ihan muiden normaalien Disney-biisien ohella. :)

  VastaaPoista
 16. Mä tiputtaisin evil-evil ei iske yhtään. Outoa kyllä, ei noista oikein mikään muukaan iskenyt. Onneksi jätettiin noi pois elokuvista

  VastaaPoista
 17. Viime viikolla en äänestänyt, joten yritän nyt taas muistaa olla aktiivisempi. Näistä kappaleista tuttu oli vain Human Again, joka mielestäni sopii elokuvaan hyvin (tosin täytyy tunnustaa, etten ole nähnyt elokuvaa muuta kuin erikoisversiona) ja on näistä poistetuista lauluista mieleenjäävin.

  Huonoin sen sijaan... Baloo's Blues on kyllä tylsä, ei tee yhtään mieli kuunnella toista kertaa. Mutta Evil - Evil:istä pidin vielä vähemmän. Jotenkin kappaleen sävel alkoi ahdistaa, ja se on ihan liian pitkä. Siispä annan pudotusäänen sille.

  VastaaPoista
 18. Pudottaisin Balooä's Blues

  VastaaPoista
 19. Baloo's Blues on huonoin.

  VastaaPoista
 20. Evil-evil pois, liian pitkä ja tylsä

  VastaaPoista
 21. Äänestysaika on nyt päättynyt.

  VastaaPoista