21.5.2020

Bright young women sick of swimmin', ready to stand...

Blogini sisältää monta monituista TOP-listaa, joista vanhimmat ovat vuodelta 2011. Pohdin aiemmin, että joitakin TOP-listoista olisi kiva päivitellä vuodelle 2020 sopivaksi, sillä yhdeksässä vuodessa on kerennyt ilmestyä uusia elokuvia, ja oma maku monessa asiassa on saattanut muuttua. Edellisessä postauksessani kyselin, mitkä valitsemistani listoista olisi kiva lukea päivitettyinä. (Valitsin päivitettävien tekstien joukkoon ne, jotka tuntui minusta mielenkiintoisimmilta kirjoittaa uudestaan, ja toisaalta ne, joissa olisi eniten eroja vuosien takaisiin listoihin - ja toisaalta samalla huomasin, ettei blogissani olekaan niin paljon TOP-listoja, kuin mitä olen siinä ajatellut olevan!) Tässäpä on kolmesta "päivityksestä" ensimmäinen. 

Vuonna 2013 kirjoitin listan mielestäni parhaimmista Disney-naisista. Seitsemässä vuodessa kerkeää tapahtua kuitenkin paljon, joten lista kaipasi auttamattomasti päivitystä. Tällä kertaa listalle ovat päässeet mukaan Disneyn ja Pixarin elokuvien naishahmot, jotka ovat a) ihmisiä ja b) hyviksiä.  Listalla on tapahtunut joitakin muutoksia seitsemässä vuodessa: listalla on seitsemän samaa henkilöä kuin vuonna 2013, mutta vain yksi heistä on samalla sijalla kuin silloin. Enempää vertailua en ala tekemään (vaikka vähän tekisi mieli), vaan paljastan teille vuoden 2020 naismakuni. ;) 

HUOM! Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia! 

10. Merida


Pixarin studion puolelta listalle pääsi yksi prinsessa: upea punakutrinen Merida. Merida on todellinen luonnonlapsi. Hän rakastaa Skotlannin luonnossa seikkailemista, jousiammuntaa ja ratsastamista. Merida vähät välittää siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Sen sijaan hän sanoo suoraan, mitä itse ajattelee asioista. Oma perhe on todella tärkeä Meridalle. Muinaisen Skotlannin prinsessaksi syntyminen luo Meridalle paineet perinteiden ja hovietiketin mukaan elämiseen, mutta tämä ei ole ollenkaan Meridan juttu. Hän haluaa elää vapaana hovin säännöistä, vapaana linnan muurien ulkopuolella, vapaana kiristävistä vaatteista. Merida ei alistu perinteiseen rooleihin, vaan ottaa kohtalon omiin käsiinsä. Hän uskaltaa vaatia itselleen parasta ja uhmata auktoriteetteja. Tämä vaatii hurjasti rohkeutta. Merida onkin todellinen moderni prinsessa ja loistava esimerkki kaltaisilleen nuorille naisille.

9. Jane


Jane pitää listalla saman paikan kuin seitsemän vuotta sitten. Jane on ihanan hupsu ja hauska hahmo, ja ehkä myös hieman sosiaalisesti kömpelö. Jane on eräänlainen nörtti, ja voin kuvitella, kuinka Lontoossa eläessään hänen päänsä on ollut hautautuneena suureen kirjapinoon, josta hän on opiskellut kaikenlaista gorilloista, villieläimistä ja kaukaisista maista. Sosiaaliset kanssakäymiset eivät varmastikaan ole viehättäneet häntä enempää kuin kirjojen maailmoihin tutustuminen. Nörttimäisen tietomäärän ohella Jane on taiteellisesti lahjakas, ja hänellä kulkeekin piirustusvihko mukana minne tahansa hän menee. Jollakin tasolla samaistun Janeen monessa eri asiassa, jonka takia neito ansaitsee paikan tällä listalla.


8. Tiana


Tiana on ihanan vahva ja kunnianhimoinen nuori nainen. Hän tulee köyhistä olosuhteista, mutta ne eivät estä häntä unelmoimasta suuria. Tiana haaveilee omasta ravintolasta, minkä perustaminen tarkoittaisi hänen asemansa huomattavaa parannusta. Prinsessa ja sammakko -elokuvan lopussa Tianan sosiaalinen asema paranee ihan ilman ravintolaakin hänen naidessaan prinssin, mutta on ihanaa, ettei Tiana silti unohda unelmaansa, vaan perustaa ravintolansa silti. Luulen, että hän perustaisi sen, vaikka Naveenin vanhemmat suostuisivatkin antamaan taas rahaa prinssin elättämiseen, sillä Tiana on niin työorientoitunut ihminen, eikä suostuisi varmasti elämään toisten siivillä. Tiana on minun makuuni ehkä liiankin työorientoitunut. Elokuvan aikana Tiana jankuttaa raskaan työn tärkeydestä liiaksi asti, ja tekee mieli huutaa Naveenin tapaan että chillaa vähän! Kultainen keskitie Naveenin huolettomuuden ja Tianan uurastuksen välillä on parempi kuin kumpikaan ääripää. Mutta Tiana on silti ihana, itsenäinen nainen, jolla on hyvä sydän. 

7. Anna


Kyllähän Disney-kaimani ansaitsee paikkansa tällä listalla! :) Anna on ihanan innokas ja hassu prinsessa, jolla ei mene elämä niinkuin Strömsöissä. Hän on monessa kohtaa hieman kömpelö ja hän tekee äkkinäisiä päätöksiä. Ensimmäisessä Frozenissa Anna näyttää katsojille, että prinsessatkin ovat vain ihmisiä: hekin voivat tehdä virheitä. Anna on todella sosiaalinen, minkä takia voi ymmärtää, miksi hän käyttäytyy niin innokkaasti ja ehkä hassustikin, kun linnan portit avataan monen vuoden tauon jälkeen Elsan kruunajaisissa. (Ehkä me kaikki käyttäydymme samoin, kun pääsemme vihdoin lähtemään rauhassa ihmisten ilmoille koronan jälkeen.) Anna luottaa helposti ihmisiin ja hän saa ystäviä helposti. Välillä hän tuntuu takertuvan siskoonsa hieman liian paljon, mikä tosin voi olla seurausta siitä, että hän ei ole päässyt osalliseksi Elsan elämään hurjan moneen vuoteen. Anna on kuitenkin ihanan postiivinen, periksi antamaton ja tarpeen tullen itsenäinen nainen, joka tykkää suklaasta. Sitä paitsi, anteeksi vaatimattomuuteni, onhan Annalla paras nimi ikinä. ;)

6. Vaiana


Vaianalla on päällisin puolin täydellinen elämä. Hän elää trooppisella saarella runsauden keskellä heimopäällikön tyttärenä, hänellä on rakastava perhe, eläinystäviä ja ystävälliset alamaiset. Vaianan sielua kuitenkin nakertaa kaipuu horisontin taakse, etsimään uusia paikkoja ja seikkailuita. Vaiana yrittää hiljentää tämän kaipuun, mutta kotisaarensa joutuessa uhatuksi hänen on pakko toimia. Vaiana on hyvin vastuuntuntoinen, ja hän laittaa muiden hyvinvoinnin omansa edelle. Vaiana on viisas ja rohkea, vaikka on toisaalta epävarma ja kokematon nuori. Vaiana oppii monta asiaa erehdyksen kautta, ja tämä kertoo periksiantamattomuudesta. Koskaan ei pidä antaa periksi kohdatessa ensimmäisiä vastoinkäymisiä. Vaiana on Meridan tapaan loistava esimerkki nuorille tytöille.

5. Tuhkimo


Tuhkimoa ajatellessa mieleeni tulee ensimmäisenä naisen lempeys ja ystävällisyys. Tuhkimoa kohtaan käyttäydytään todella huonosti, mutta hän ei anna sen lannistaa itseään. Sen sijaan Tuhkimo jaksaa olla kuuliainen äitipuoltaan kohtaan, hän jaksaa kohdella eläimiä suurella lempeydellä ja huolella ja hän jaksaa haaveilla paremmasta huomisesta, vaikka sellaista ei tunnu ihan lähitulevaisuudessa näkyvän. Tuhkimokaan ei kuitenkaan kestä ihan mitä tahansa, ja hänen sisarpuoliensa tuhotessa hiirten valmistaman tanssiaismekon Tuhkimo murtuu täysin. Tämä osoittaa vain neidon inhimillisen puolen - kukaan ei jaksa pysyä positiivisena, jos eteen asettuu tarpeeksi suuri este. Tuhkimon kaltaista positiivista elämänasennetta, lempeyttä ja ystävällisyyttä toivoisin ihan joka ikiselle.


4. Aurora


Prinsessa Ruusunen on listalla näin korkealla täysin ulkoisten avujensa takia. XD Auroran hahmosuunnittelu on minusta aivan ihana! Tosin koko Prinsessa Ruusunen -elokuva on minusta ehkä kauneimmin piirretty ja animoitu Disneyn elokuva. Terävissä, geometrisissä muodoissa on jotain minua kutkuttavaa. Positiivisia puolia Aurorassa hahmona on Tuhkimon tapaan hänen ystävällisyytensä ja lempeytensä. Auroran naiivius ja muiden tahdon mukaan toimiminen eivät hänessä sen sijaan innosta... Mutta annetaan ne anteeksi Auroran eleganttiuden takia!

3. Belle


Minä en tiedä, voiko lapsuuteni minä antaa minulle koskaan anteeksi sitä, että Belle löytyy listalla sijalta kolme eikä yksi. Koitin miettiä, kuinka paljon Bellestä tykkäämiseeni vaikuttaa nostalgiset tunteet verrattuna siihen, mitä hahmossa arvostan. Näitä pohtiessa Belle sijoittui tällä kertaa kolmanneksi nostalgian jäädessä hieman sivuun (vaikka nostalgiset lapsuuden muistot ovat vaikuttaneet kyllä ykkös- ja kakkossijoihinkin). Belle on ihanan moderni nainen omana aikakautenaan. Hän rakastaa lukea kirjoja, ja kylän kirjasto on luettu läpi monta kertaa. Tämän takia muut kyläläiset pitävät Belleä outona, tai "nörttinä". Belle ei anna muiden puheiden kuitenkaan vaikuttaa itseensä, mikä kertoo siitä, että Belle on sinut itsensä kanssa. Luonteeltaan Belle on lisäksi empaattinen, vahvatahtoinen ja ystävällinen, ja hän näkee ihmisten kuoren sisälle. Näitä listatessa alkaa tulla tunne, että olisiko Belle pitänyt sittenkin laittaa ykkössijalle....


2. Pocahontas


Pocahontas on ehdottomasti kypsynein ja "vakiintunein" Disneyn klassikoiden päähenkilönaisista. Pocahontasilla on tietyt arvot elämässään, jotka eivät horju helposti. Hän elää melkeinpä symbioosissa luonnon kanssa, joten luonnonsuojelu on hänelle ilmiselvä asia. Vaianan tapaan Pocahontas on heimon päällikön tytär, ja hänetkin on kasvatettu siihen, että ensimmäisenä tulee miettiä oman kansan etua, ei omaansa. Niin Pocahontas joutuu muun muassa hylkäämään elämänsä rakkauden kansansa hyvinvoinnin tähden. Toisaalta Pocahontas haluaa myös kuunnella omaa sydäntään, ja on hyvin itsenäinen nainen. Hän ei halua mennä siitä, mistä aita on matalin, eikä toteuta heimon perinteitä, jos ne eivät ole hänestä tärkeitä. Pocahontas on villi ja vapaa luonnonlapsi, joka puhuu ikäänsä vanhemmalla viisaudella. Hän on monin tavoin esimerkillinen nainen.


1. Mulan


Suosikikseni tällä kertaa nousi Mulan. Niin monen muun Disney-neidon tapaan Mulanillekin perhe on todella tärkeä. Mulan haluaa tehdä perheensä onnelliseksi toteuttaen perinteitä naimalla hyvän miehen, mutta aina suunnitelmat eivät toteudu. Armeijaan lähtö sopii spontaanille ja yksityiskohdista piittaamattomalle Mulanille lopulta paremmin, kuin teen keitto hiljaa nurkassa. Armeijaan ja sotaan Mulan lähtee perheensä takia: hän haluaa pelastaa vanhan isänsä hengen. Samalla Mulan viestittää olevansa itsenäinen ja vahva nainen, joka ajattelee omalla päällään - eikä ehkä haluakaan toteuttaa perinteitä niin sokeasti kuin miltä aluksi vaikuttaa. Mulan on myös todella kekseliäs ja nokkela. Lopulta hän näyttää, että naiset voivat tehdä maskuliinisilta vaikuttavat asiat miehiä paremmin. Go Mulan! 


Keitä on teidän lempinaisenne Disneyn ja Pixarin klassikoista (jotka ovat ihmisiä ja hyviksiä)? Entä haluaisitteko seuraavaksi lukea blogista elokuva-arvostelun vai uuden päivitetyn TOP-listan? (Näihin menikin aikaa enemmän kuin luulin...)

13 kommenttia:

 1. Itsellä suosikeiksi näin aikuisena on noussut mm. Mulan, Tiana, Belle ja (yhä) Jasmine. Lapsena ulkonäkösyistä suosikkeina oli Lumikki ja Jasmine. Jostain syystä ihailin silloin suunnattomasti mustia hiuksia, ja harmikseni sain tyytyä omaan blondiin hiuspehkooni. :D

  Mutta todella vahva top 3! Mulan, Pocahontas ja Belle ovat juuri niitä oivia roolimalleja ja omaavat vahvan luonteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavat suosikit sinullakin, ja esimerkilliset. Jasminekin on ihanan vahva ja rohkea nainen. Jos sinä ihailit lapsena mustia hiuksia, minusta hiukset olivat sitä ihanammat, mitä pidemmät ne olivat. Jos Kaksin karkuteillä -elokuva olisi ilmestynyt lapsuudessani, olisi Tähkis ollut varmasti suosikkini. XD

   Poista
 2. Mä olen huomannut pitäväni luonteen puolesta enemmän uudemmista naishahmoista. Yleistäen pidän heillä itsenäisyydestä ja määrätietooisuudesta (tietysti näitä piirteitä löytyy myös vanhemmista klassikoista, mutta ne korostuvat usein uudemmissa elokuvissa.) Suosikkeja uudemmista hahmoista olisivat nopeasti mietittynä ehkäpä Anna, Elsa ja Merida. Piirretyistä lemppareita taas ovat ehdottomasti Tiana ja Mulan!

  Tykkään lukea kyllä sekä näitä listoja että arvosteluja, joten enpäs tiedä kumpaa seuraavaksi toivoisin :D. Ympäripyöreä toivomukseni siis voisi olla se, kumpaan sinulta löytyy kirjoittamisen hetkellä enemmän innostusta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että uudemmissa elokuvissa naishahmot ovat yleisesti ottaen itsenäisempiä, ja no, modernimpia kuin vanhoissa klassikoissa. Ajat muuttuvat, ja sen myötä se, millaisina naiset halutaan kuvata elokuvissa. Ei siis ihme, että uudempien elokuvien itse kohtaloonsa vaikuttavat naishahmot vetoavat nykykatsojiin vanhempia hahmoja enemmän. :) Mahtavia suosikkeja sinulla! Kiitos myös ympäripyöreästä vastauksesta kysymykseen. ;)

   Poista
 3. Omiin suosikkeihini kuuluu ainakin Anna, Elsa, Tähkäpää, Vaiana ja Merida. Joo kaikki on 3d hahmoja. En mä mikään animaatiorasisti ole, mutta näissä tietokoneanimaatioissa on enemmän niitä omatoimisia/itsenäisiä hahmoja. Onhan niitä myös käsinpiirretyissä animaatioissa, mutta tietokoneanimoiduissa elokuvissa sitä itsenäisyyttä korostetaan enemmän. Jos mun ois pakko valita suosikki noista hahmoista, jotka mä mainitsin tän kommentin alussa, niin valitsen varmaan Elsan. Ekassa Frozen elokuvassa se ei ollut niin kiinnostava. Tykkään Elsasta enemmän Frozen kakkosessa, koska siinä elokuvassa hahmoon syvennytään enemmän. Niin ja siinä kerrotaan myös Elsan voimien alkuperä, mikä oli tärkeä tieto elokuvan loppuratkaisun kannalta. Niin. Ei Anna oo yhtään huono hahmo, mutta Elsa on mun mielestä parempi. Mitä tulee Annaan hahmona niin mun mielipiteen siitä voi tiivistää yhteen lauseeseen. Ihan kiva, mutta vähän ärsyttävä välillä. Tykkään myös siitä, että kaikista prinsessoista/naishahmoista ei tehdä mitään kumppanin etsijöitä. Siksi mä tykkään Meridasta ja Vaianasta. Pystyn samaistumaan molempiin jollain tasolla. Ainoa ero mussa ja noissa hahmoissa on se, että mä haluan parisuhteen. Lähinnä siitä syystä, että haluan mun lapselle/lapsille 2 vanhempaa, koska mä en usko, että musta ois yksinhuoltajaksi. Tosin kyllä mä varmaan yhden lapsen kanssa pärjään. Paitsi jos niitä tulee 2 kerralla. En kyllä ois yllättynyt vaikka tulisikin. Niin sitten vielä Tähkäpää. Tykkään hahmon innokkuudesta ja seikkailunhalusta. Vaikka kyllä toi ensiksi mainittu menee välillä ärsyttävyyden puolelle. Sitten toi kysymys. Mulle on ihan sama millaisia tekstejä tulee, mutta kyllä mä toivon enemmän sitä top-listaa. Tosta tulikin mieleen, että kun sä oot listannut Disneyn parhaat äidit ja isät, niin voisitko sä tehdä joskus top-listan Disney-sisaruksista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että uudemmissa elokuvissa (jotka sattuvat olemaan kolmiulotteisia) on itsenäisempiä naishahmoja kuin monissa perinteisen animaatiotyylin elokuvissa. Ei ihme, että näihin hahmoihin samaistuu nykypäivänä enemmän. :)

   Hyviä hahmoja olet valinnut suosikeiksesi. Itsekin mietin, viekö listasijoituksen 10 Elsa vai Merida, ja lopulta päädyin jälkimmäiseen. Olen ihan samaa mieltä, että Anna on kyllä välillä vähän ärsyttävä hahmo. Erityisen ärsyttävä hän tuntui olevan Frozen 2:n alkupuolella, ensimmäisessä Frozenissa hän ei vielä niin suuresti ärsyttänyt. Taisin tehdä tämän listan lähinnä ensimmäinen Frozen mielessä. ;) Ja tuokin on niin totta, että on mahtavaa, etteivät kaikki prinsessat etsi itselleen "sitä oikeaa", vaan pärjäävät loistavasti ilman miehistä apua. (Toivotaan, että sinä kuitenkin löydät itsellesi kumppanin elämäsi tielle. <3) Tähkäpääkin on ihana hahmo, joka jostain syystä jäi pois listaltani. No, eipä kymmenen kärkeen kaikki ihanat ihmiset mahdu mitenkään.

   TOP-lista olkoon siis tiedossa seuraavaksi. Ja pitääpä laittaa ylös, että listaus parhaista sisaruksista olisi toiveissa. :)

   Poista
 4. Uuh jee! Muistin vasta nyt lukea tämän anteeksi, vaelluskin oli välissä. Vilkaisin vanhan listan ja luin uuden, ja sinun 2020-makusi on lähempänä omaani! ;) Hyviä perusteluita ja mahtavaa, että Mulan on ykkönen! Hän on kyllä boss! (Mietin yksi päivä, että millä suomenkielisellä sanalla tuon bossin korvaisi, että tulisi sama tarkoitus ja sävy.. en keksinyt, ääh!!! Vaikka haluan suosia ihanaa suomeamme!) Mielestäni oli hienoa, että pohdit hahmoja rehellisesti ilman nostalgia-kortteja (Bellen sijoitus). Ja oli myös ihanaa, että Tuhkimon sijoitus perustui paljon hänen positiivisuuteensa ja ystävällisyyteensä ja toisaalta hänen kykyynsä näyttää inhimillinen heikko puolensa. :) Hyvä Anna! Omalla listallani Mulan, Moana ja Pocahontas olisivat varmasti korkeimmilla sijoilla, arvostan vahvaa ja itsenäistä naista.. toivon mukaan koska he muistuttavat minusta. ;) Viimeiseksi: minä lukisin mieluiten top-listan seuraavaksi kun niitä leffoja ei tuu niin katottua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin mielestäni makuni vuodelta 2020 on lähempänä omaani. ;D Mahtavaa, että listausperusteet miellyttivät. Vähän on kyllä paha mieli Bellen puolesta.... XD Listasi kärkipäästä taitaisi löytyä myös Jasmine? Hänkin on myös ihanan vahva ja itsenäinen nainen. Ja kyllä, he kaikki muistuttavat sinua luonteensa puolesta! ;)

   "Boss"-sanalle on kyllä vähän vaikea keksiä tosiaan suomenkielistä vastinetta. "Pomo" tuo tullessaan hieman negatiivisia viboja, "johtaja" on hieman liian virallinen, "päällikkö" on taas liian Duudsonmainen. "Sisukas" on taas liian erilainen termi. Pitääpä vielä miettiä, tuleeko jotain suomenkielistä vastinetta mieleen.

   TOP-lista olkoon luvassa! :)

   Poista
  2. En maininnut Jasminea, koska jossain tutkimuksessa oli todettu, että J ei itseasiassa edusta feminististä, itsenäistä naista lainkaan. En vaan muista perusteita, mutta mun pitää kattoa se piirretty uudelleen ja arvioida sitten. Niin ja Merida on tietysti huippu kans. ;)

   Poista
 5. Ja ai niin - hyvä että top-listojen päivitys alkoi naisista!! Hyvä ME!!!

  VastaaPoista
 6. Olen vieläkin Disney-klassikoiden alkupäässä ja viimeisimpänä katsoin Tuhkimon. Minulle oli yllätys kuinka vahva hahmo oli kyseessä, koska olen kuullut paljon kritiikkiä näiden vanhempien hahmojen naiskuvasta. Tämänkin artikkelin kommenteissa taisi tulla pientä viitettä tähän.

  Kuvasit tuossa kuitenkin sitä miten vahva persoona Tuhkimo on ja olen ihan samaa mieltä. Kaiken kurjuuden keskellä kun jaksaa pitää huolta muista eikä sorru kaunaan tai synkkyyteen, se kertoo vahvasta moraalisesta selkärangasta. Hahmosta olisi voinut tulla hieman toisenlainen, mutta onneksi elokuva leikattiin sellaiseksi kuin mitä se nyt on. Pitääpä verrata tuoreempiin naishahmoihin sitten kun sinne asti pääsen.

  Toiseen kysymykseesi vastaan, että pidän kaikista artikkeleistasi,joten ei väliä mitä kirjoitat, kunhan kirjoitat.

  VastaaPoista
 7. Not so funfact: Monille voi olla järkytys, että Pokahontas oli oikea 1500-luvulla elänyt powhatan nainen ja oikeasti vasta 10 tai 11 vuotias pikkulapsi kun noin kolmekymppinen John Smith saapui Virginiaan. Tämä historian fakta sai minut näkemään ja ajattelemaan Disneyn Pokahontas elokuvan uudessa (ei niin miellyttävässä) valossa.

  VastaaPoista