5.10.2018

Skool! Skool! On maljamme tää...


Nyt on Rinki tinki tinkin ikärajaviikon viimeisen tekstin vuoro. Näinkö nopeasti viikko meni? Kiitän kaikkia kommentoijia edellisiin teksteihin kirjoittamisesta - kommenteissa on ollut hyvää keskustelua. Neljäs ja viimeinen käsittelyn saava sisältösymboli on ruiskusymboli, joka viittaa päihteisiin ja huumeisiin. Disneyn tai Pixarin klassikoista ei löydy tätäkään symbolia, mutta kyllä päihteitä elokuvissa käytetään - etenkin Disneyn vanhemmassa tuotannossa. 


PÄIHTEET ELOKUVISSA


Luokittelen päihteisiin kuuluviksi alkoholin, tupakan ja huumeet. KAVI:n mukaan huumeisiin kuuluu laittomasti hankitut huumeet, sekä lääkkeiden, liimojen tai vastaavien aineiden käyttö huumaustarkoituksessa. Huumeiden ja päihteiden käyttö aiheuttaa helposti riippuvuutta, joten sen esittämistä lapsille suunnatuissa kuvaohjelmissa pitää miettiä tarkasti. Päihteiden käyttöä ei missään nimessä saa esittää ihannoivassa valossa. Aikuisten toteuttamaa tupakan polttoa ja alkoholin juomista ei kuitenkaan nähdä lapsille haitallisena sisältönä. Lapset eivät myöskään vielä ymmärrä huumeiden käytön kontekstia, joten esimerkiksi tupakannäköisiä sätkiä saa poltella kaikille sallituissa elokuvissa rauhassa. Päihteistä johtuva sekavuustila arvioidaan ahdistuskriteerein, ja toisen henkilön huumaaminen tämän tietämättä tulkitaan väkivallaksi. 

Kaikille sallituissa kuvaohjelmissa saa näyttää siis tupakan ja tupakannäköisten huumeiden polttamista sekä aikuisten alkoholin käyttöä. Alkoholin käyttö aiheuttaa ikärajan vain silloin, kun käyttäjänä on alaikäisiä. Huumeidenkäytöstä saa puhua sanallisesti, mutta huumeiden käyttöä ei saa näyttää. Tästä poikkeuksena kannabiksen lääkekäyttöä saa näyttää, sekä esim. poliisisarjoissa tehtävien huumeratsioiden yhteydessä tehtävää epäillyn aineen ”testimaistamista” voi näyttää kaiken ikäisille. 12-vuotiaille sallituissa elokuvissa saa näyttää vähäistä kannabiksen/lääkkeiden käyttöä huumaustarkoituksessa. Käytön seurausten tulee kuitenkin olla ongelmallisia, eikä käyttöä saa näyttää ihannoitavana tapana. Erittäin vaarallisten aineiden käyttöä (esim. kokaiini, suonensisäiset aineet) voi näyttää yksittäisissä kohtauksissa. Myös alaikäisten nuorten alkoholin käyttöä voi näyttää. K16-elokuvissa huumeidenkäyttö voi olla runsaampaa ja ihannoivampaa, mutta huumeiden käytön ongelmat pitää tuoda kuitenkin elokuvassa esiin. K18-elokuvissa huumeiden käyttö voi olla ihannoivaa, runsasta, yksityiskohtaista ja se voi sivuuttaa huumeiden käytön haitalliset seuraukset. 

Alaikäisille huumausaineiden käyttöä ei voi siis esittää ihannoivassa valossa, koska lapset ja nuoret voivat ymmärtää käytön olevan positiivinen asia, joka ei aiheuta mitään ongelmia. Mallioppimisen voima on vielä suuri alaikäisillä, joten tämä sääntö on ymmärrettävä. Sen sijaan ihmettelen sitä, että tupakan polttamista ja alkoholin juomista saa näyttää kaikenikäisten elokuvissa. Ne aiheuttavat kuitenkin samalla lailla riippuvuutta kuin huumeidenkin käyttö. Olen luullut, että niidenkin käyttöön olisi joku ikärajaperuste. Minusta tuntuu, että nykyään lasten elokuvissa kuitenkin yritetään välttämällä välttää tupakan polttamista ja alkoholin käyttöä. Tämä ei johdukaan ikärajoista, vaan ehkä elokuvantekijät vain haluavat välttää skandaalin näyttämällä Elsan nauttivan lasillisen viiniä jäälinnansa tornissa. 


DISNEY JA PÄIHTEET


Väkivallasta kertovan tekstin yhteydessä kerroin, että Disneyn studioilla on sääntö, jonka mukaan heidän elokuvansa eivät saa sisältää tupakointia, mestaamista tai seivästämistä. Näistä tupakoiminen kuuluu päihdekategoriaan. Disneyn tai Pixarin klassikoissa ei ole päihteiden käytöstä kertovaa symbolia, mutta kyllä elokuvista päihteiden käyttöä löytyy. Disneyn elokuvissa nautitaan alkoholia ja poltetaan tupakkaa – eli Disneyn studioiden määritelmä elokuvien kielletyistä asioista ei kata sisällään kaikkia klassikoita. Huumeiden käyttöä Disneyn tai Pixarin klassikot eivät sisällä… vaikka Liisa Ihmemaassa -elokuvan voi kuvitellakin Liisan huumehöyryissä nähdyksi näyksi (ja elokuva liitettiin 1960-luvulla huumekulttuuriin erityisesti Yhdysvaltojen collegelaisten keskuudessa). 

Tupakan polttamista ei saa siis enää Disneyn elokuvissa näyttää, mutta polttamista on klassikoissa nähty. Tupakan polttaminen tuntuu yhdistyvän pahisten pahaksi tavaksi, sillä tupakkaa polttelee ainakin Cruella de Vil, Helga Atlantiksessa sekä Jysky Oliverista ja kumppaneista. Taitaapa Kapteeni Koukkukin tupakkaa poltella koukkukädellään. Myös hyvikset polttavat tupakkaa joissain elokuvissa, mutta tämä nähdään yleensä huonossa valossa. Pinocchio polttelee tupakkaa yhdessä Lampunsydämen kanssa Huvitusten saarella ihan urakalla. Peter Pan polttelee rauhanpiippua intiaanien ja kadonneiden poikien kanssa Tiikerililjan pelastettuaan. Pienessä merenneidossa Ericin neuvonantaja Kristian polttelee piippua, ja taitaapa Arielkin tätä nuuskupilliä/puhkufagottia puhaltaa. 


Alkoholinkäyttöä näytetään Disneyn klassikoissa kaikista päihteistä eniten. Huvitusten saarella Pinocchio ja Lampunsydän kittaavat alkoholia tupakan polttamisen ohella. Päihteiden käytön runsauden takia Pinocchio onkin varmaan se ensimmäinen Disneyn elokuva, joka tulee minulle mieleen päihteistä ja Disneystä puhuttaessa. Dumbo taas nauttii vahingossa juomaveteen sekoittunutta alkoholia, ja alkaa nähdä näkyjä vaaleanpunaisista elefanteista. Kohtaus on minusta abstraktiudessaan vaikuttava, mutta monista katsojista kohtaus on lähinnä ahdistava. Aristokateissa nähdään selvästi humalainen hanhien Waldo-setä. Humalatila ei ole ihmetyksen aihe, sillä Waldo on marinoitu punaviinissä. Kapteeni Koukun kätyri Simo nähdään nauttimassa alkoholia ja humaltuvan siitä, ja samaan tapaan humaltuu myös kuningas Stefanuksen linnan luutunsoittaja. Kuninkaat Stefanus ja Hubertus osaavat nauttia viiniä kohtuullisesti soittajaan verrattuna. Rottatouillessa näytetään useidenkin hahmojen nauttivan viiniä, mutta tämä kuuluu oleellisesti ranskalaiseen kulttuuriin. 

Baareja esitellään useissa Disneyn klassikoissa, ja baarikohtauksiin kuuluu aina tavalla tai toisella alkoholin nauttiminen. Gastonin tavernassa Gastonille skoolataan useaan kertaan tuoppeja kilistellen. Belle muuten toivotetaan tervetulleeksi linnan vieraaksi kuohuviinipullojen ja tuoppien räiskeessä. Mestarietsivä Basil Hiiressä tie Ratiganin salaiseen piilopaikkaan käy alamaailman kapakan kautta, jonne Basil ja tohtori Dawson menevät. Räyhä-Ralfissa Ralf käy purkamassa huoliaan baarissa baarimikolle. Ötökän elämässä heinäsirkat kuluttavat kesänsä baarimaisessa ympäristössä muurahaisten ruokia odotellen, ja Ötökkäkaupungissa Flik tapaa sirkusötökät ensimmäisen kerran baarissa. Robin Hoodin jousiammuntakilpailun yhteydessä on saatavilla olutta tynnyreissä nautittavaksi. Herra Hiss suljetaan erääseen tynnyriin, mistä aiheutuu käärmeelle pienoinen humalatila. Pelastuspartio Bernard ja Bianca -elokuvassa taasen Pirunpoukamalla asustelevat eläimet keittelevät pontikkaa, jota Evinrudelle juottamalla sudenkorento saa yllättävän nopean lentonopeuden. Baymax taas vaikuttaa hyvin humalaiselta päästäessään ilmat itsestään pihalle. 


Päihteiden käyttö osoitetaan huonoksi tavaksi monessa Disneyn klassikossa, mutta ei läheskään kaikissa. Alkoholin käytön seurauksena elokuviin saa hyvää (?) huumoria aikaan, ja joissakin elokuvissa alkoholin käyttö näytetään taas normaalina toimintana. Päihteiden käyttöä ei kuitenkaan näytetä ihannoitavana asiana, niin kuin se ei saa sitä ollakaan alaikäisille sallituissa elokuvissa. 

Tuleeko teille mieleen vielä muita Disneyn tai Pixarin elokuvia, joissa käytetään päihteitä? Mitä mieltä olette Disneyn säännöstä kieltää tupakoinnin näyttäminen elokuvissaan? Entä saako teistä alkoholin käyttöä näyttää kaikille sallituissa elokuvissa?


LÄHTEET:

- Episodin uutinen: Mikki Hiirellä on tiukat säännöt - nämä kolme asiaa ovat kiellettyjä Disney-elokuvissa (lue tästä)
 

Tähän loppui Rinki tinki tinkin ikärajaviikko. Toivottavasti nautitte teksteistä ja harvinaisen nopeasta postaustahdista. Ehkäpä opitte teksteistä jotain uutta – minä ainakin opin niitä kirjoittaessani. Nyt blogi palaa taas normaaliin, ”hitaaseen” postaustahtiin. (Toivottavasti.) Ihanaa syksyn jatkoa kaikille!

7 kommenttia:

  1. Tästä tekstistä tuli tosi mielenkiintoinen, etenkin kun niinsanotus päihteet on yksi puhutuimpia aiheista vanhoissa piirretyissä.
    Mulle ei tuu mieleen muita Disney juttuja joissa ois juopoteltu tai poltettu tupakkaa, lukuunottamatta klassikoita edeltäviä Silly Symphoneita, mutta Basil Hiiressä on myös yks juopottelukohtaus ennen baariin menoa, jossa Ratiganin kätyri Perttuli ryystää shamppanjaa suihkulähteestä ja tulee totaallisesti känniin, ja Felicia saakin välipalaksi shampanjassa marinoitua hiirtä. XD Ja lisäksi Basil leffassa oli myös oikeasti HUUMETTA, jota Dawson vahingossa vetää oluen mukana.
    Mä oon sitä mieltä että tupakkaa ja alkoholia saisi kyllä olla kaikille tarkoitetussa lastenohjelmassa, kunhan sitä ei niin sanotusti ihannoida, tai tehdä siitä pääjuttua. Itsekkin olen kattonut pienenä ohjelmia jossa juopoteltiin ja vedettiin sätkää, eikä minusta sen takia ole kasvanut mitään tupakoijaa, ja alkoholiakin vedän kohtuudella, juhlapäivisin. Eli musta on vähän liioiteltua että lastenohjelmat jossa on päihteitä, lopetettaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä ikärajaviikosta, tätä oli tosi viihdyttävää lukea. Harmi että viikko meni niin äkkiä.

      Poista
    2. Minustakin oli paljon mielenkiintoisempaa kirjoittaa näistä kahdesta viimeisesta symbolista (seksi ja päihteet) kuin kahdesta ensimmäisestä (väkivalta ja ahdistus). Ja se on totta, että päihteet ovat yksi puhutuimmista aiheista keskustelupalstoilla - ja ehkäpä juuri keskustelun esilläolon takia minulle olikin syntynyt sellainen käsitys, ettei alkoholin tai tupakan nauttimista saisi lasten elokuvissa näyttää. Miksipä sitä ei toisaalta voisi elokuvissa näyttää, koska lapset tulevat sitä varmasti näkemään todellisessa maailmassakin. Äitin ja isin kohtuullinen alkoholinkäyttö (silloin tällöin juhlapäivinä) ei tunnu niin dramaattiselta ja oudolta asialta, jos alkoholin käyttöä on nähnyt myös televisiossa/elokuvissa. Ja minusta on jotenkin mainiota, että Disney on tehnyt pahiksista nimenomaan tupakan polttajia, niin se saa lapsilla syntymään mielikuvan, että hyvikset (eli lapsi itse) ei polta! ;) Eli taidan olla samoilla linjoilla kanssasi, vaikka ikärajattomuus minua ihmetyttääkin.

      HOO, ihan oikeassa olet Mestarietsivä Basil Hiiri -elokuvasta! Basil ja tohtori Dawson saavat siinä totta tosiaan jotain huumetta juomaansa sekoitettuna! Huu! Ja Perttuli-raukka kokee todella karmaisevan kohtalon! :'( Tupakan käytöstä minullekin tulee mieleen Disneyn vanha Aku Ankka -lyhäri, jossa Tupu, Hupu ja Lupu ostavat Akulle syntymäpäivälahjaksi tupakkaa (tai sikareita?), ja Aku luulee poikien ostaneen niitä itselleen ja pakottaa heidät polttamaan ne kaikki kerralla. Huh mitä kasvatusta! Ja nyt tuli mieleen, että taitaapi Dumbossa ainakin yksi variksista poltella tupakkaa.

      Ihana, että pidit ikärajaviikosta! Minustakin oli hauskaa etsiä aiheista tietoa, vaikka itse kirjoittaminen oli välillä tuskan takana. :)

      Poista
  2. Aika jännä että Disneyn elokuvissa on sääntö ettei seivästämistä saa näyttää, mutta silti kaikille tuttu lumiukko Olaf tulee keihästetyksi jääpuikkoon ihan tässä hiljattainkin. (''Kappas vaan, mut on lävistetty.'') Taisi mennä vellit ja puurot sekaisin elokuvan tekijäjoukolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Ihan samaa asiaa mietin tuosta kolmen kohdan säännöstä ensimmäistä kertaa lukiessani. Mutta ehkä Olafin on katsottu voivan kiertää sääntöä, koska hän ei vahingoitu saati sitten kuole seivästyksen seurauksena. Ja hänhän on lunta, niin mitenkään kauhean raaka kohtaus ei ole. :)

      Poista
  3. Mielenkiintoinen kirjoitus! En olekaan ehtinyt vielä lukea kaikkia näitä uusia tekstejäsi, mutta innolla odotan että minulla on siihen aikaa. Päihteisiin suhtautuminen on kyllä ajan saatossa muuttunut ja se heijastuu mielenkiintoisesti varsinkin vanhoista elokuvista. Tavallaan on omituista kuinka lapsille suunnatuissa elokuvissa hyviksetkin saattavat käyttää päihteitä, mutta toisaalta kuten sanoit, kyllähän lapset joka tapauksessa jossain kohtaa törmäävät esimerkiksi alkoholiin ja tupakkaan. Minusta on siis ainakin vanhoissa klassikoissa ihan hyväksyttävää, että päihteet ovat siellä esillä. Ne kuuluvat elämään eikä asian piilottelu auta asiaa. On kuitenkin hyvä että päihteet ovat useimmiten pahisten juttuja. Näin ne esitellään enemmän siinä valossa, että niitä ei kannata käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit! Ja joo, nämä tekstit ovat olleet aika massiivisia, että ei ihme, jos niitä ei kerralla jaksa lukea. :) Ihan täysin seison myös loppukommenttisi ja mielipiteesi takana!

      Poista