18.10.2018

Put that thing back where it came from or so help me!

Hyvät elokuvat vetoavat katsojien tunteisiin monipuolisesti: elokuvia katsoessaan saa nauraa, itkeä, kauhistua ja rakastua. Pixarin elokuvat ovat loistavia elokuvia, joten niissä käsitellään tunteita laidasta laitaan. Katsoessani analyyttisesti läpi Pixar-klassikoita olen laittanut niistä ylös, mitkä kohtaukset ovat naurattaneet, pelottaneet tai itkettäneet minua. Olen luvannut jakaa nämä tunnepitoiset listaukset kanssanne, joten aloitetaan. 

Tähän blogitekstiin olen listannut ne kohtaukset Pixarin elokuvista, jotka ovat naurattaneet minua ääneen tai ainakin saaneet minut hymähtämään. En ole välttämättä kaikkia hauskoja kohtia merkannut listaan, mutta eiköhän siitä suurin osa löydy. Kohdat eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaikka numeroituja ovatkin. Hauskoja hetkiä Pixar-elokuvien parissa koin 17 kohtauksessa. 

Huom! Sisältää juonipaljastuksia! 


1. Muiden tunteet Inside Outissa

Rileyn pään sisäistä elämää on mielenkiintoista seurata Inside Outissa, mutta erityisen hauskaksi elokuva muuttuu niissä kohdissa, joissa pääsemme kurkkaamaan muiden elokuvan hahmojen pään sisälle. Näemme muun muassa, miten tunteet ohjailevat Rileyn isän ja äidin, kissan ja koiran sekä rekkakuskin tekoja. Kuvaukset muiden päistä ovat todella stereotyyppisiä, mutta ehkä juuri siksi niin hauskoja.

2. Perunapään muodonmuutokset

Toy Story 3 sisältää paljon huippuhauskoja hetkiä. Eräs pitkin elokuvaa jatkuva huumorinkeino on herra Perunapään muodonmuutokset. Herra Perunapäähän koostuu palasista, joita muuttamalla hän on jo edellisten elokuvien aikana päässyt muokkaamaan ulkonäköään, esim. vaihtamalla vihaiset silmät päälleen hänen tunnetilansa muuttuu vihaiseksi tai nostamalla silmän korkeammalle hän näkee pidemmälle kuin muuten. Toy Story 3:ssa Perunapää vaihtaa kuitenkin ”ruumistaan”, eli hänen kaikki ”irtonaiset kehonosansa” ovat välillä kiinni jossain muualla kuin perunassa. Herra Perunapäästä tulee siis välillä herra Kurkkupää tai herra Tortillapää. Erityisesti tortilla-muotoisen olomuodon liikkuminen on todella huvittavan näköistä, eikä oikeana ruokana liikkuva välty muiltakaan hassuilta sattumuksilta.

3. Buu Masin ja Taren luona

Tare ja Masi ovat salakuljettaneet pienen ihmislapsen, Buun, kotiinsa. Monsterit uskovat, että lapsi on heille myrkyllinen. Buu taas ei ollenkaan säiky monstereiden ulkonäköä, vaan haluaisi leikkiä heidän kanssaan. Buuta vain naurattaa se, kun Masi ja Tare juoksevat häntä karkuun, ja hän luulee kyseessä olevan hippaleikin. Tarelle ja Masille Buun nauru on jotain aivan kamalaa, ja he yrittävät keinolla millä hyvänsä pitää lapsen hiljaisena, ettei muut monsterit hoksaisi heidän piilottelevan myrkyllistä lasta. Kohtaus Masin ja Taren kotona Buun siellä ollessa on todella huvittava, eikä monstereiden aiheettomalle pelolle voi olla nauramatta. 


4. Salama McQueenin zumba

Salama McQueen kohtaa uuden valmentajansa Cruz Ramirezin ensimmäistä kertaa Ruoste pois -kisakeskuksessa. Kohtaaminen ei suju Salaman kannalta odotetusti, sillä Cruz kuvittelee Salaman olevan vanhus, jonka osat eivät kestä rankkaa treenaamista. Niinpä aloittaessaan Salaman treenaamisen Cruz alkaa zumbaamaan Salaman kanssa – ja Salama pitää moista musiikin tahdissa tapahtuvaa liikehdintää todella turhauttavana treenaamisen tapana. Myöhemmin elokuvassa Cruzin loukkaantuessa Salamalle Salama käyttää zumba-moovejaan lepyttääkseen Cruz Ramirezin, ja moovithan toimivat hyvin. Mielestäni on tosi hauskaa, miten zumbaus on otettu mukaan autojen maailmaan, ja olisin katsellut Salaman zumbausta jopa pidempäänkin. XD 

5. Kosijoiden esittely

Nauruhermoja hykerryttävä kohtaus Urheassa tapahtuu silloin, kun kolmen eri klaanin päällikön esikoiset saapuvat kosimaan Meridaa. En yhtään ihmettele, miksi Merida on niin epätoivoinen nähdessään kosijat – nuoria miehiä ei ainakaan ensiesiintymisen perusteella voi miksikään unelmasulhoiksi sanoa. Nuori Macintosh on hyvin itsetietoinen ja itseriittoinen, ja hän on se perinteinen elokuvien nuori mies, jonka perään kaikki tytöt kuolaavat. Macintosh pitää hyvää huolta hiuksistaan ja kehostaan, mutta kiukuttelee kuin lapsi epäonnistuessaan. Nuori MacGuffin on isoluinen ja ujo tapaus, jonka puheesta ei saa mitään selvää. Hän on kuitenkin hyvin voimakas. Pikku Dingwall on hieman hömelö ja pystyssä sojottavine hiuksineen vastaheränneen näköinen. Häneltä löytyy kuitenkin puruvoimaa etuhampaistaan. Kosijoiden esittelyä katsoessa saa aina nauraa. 

6. Zurg hississä

Keisari Zurg on ehdottomasti paras hahmo Toy Story 2:sta. Erityisesti pidän kohtauksesta, jossa Zurg näyttäytyy sankareillemme hississä. Buzz Lightyearin ja kumppaneiden odottaessa hissiltä kyytiä kerrostalon alakerrokseen heitä vastaan hissillä nouseekin julma keisari Zurg. Alin leluladosta ystävien joukkoon liittynyt toinen Buzz päättää hoitaa ongelman Zurgin kanssa, ja näiden kahden välillä alkaa suorastaan eeppinen kaksintaistelu. Buzzin ollessa häviöllä Zurg kertoo tälle odottamattoman uutisen: Zurg onkin Buzz Lightyearin isä! Star Warsmaisen käänteen ilmetessä Buzzin ei auta muu kuin huutaa Luken tapaan ”Nouuuuuuuuuuuuu!!!!”. Tätä kohtausta katsoessani alan aina hykertelemään hulluna. 


7. Linguini ja Remy harjoittelevat kokkausta

Linguini tajuaa, että Remy osaa tehdä ruokaa. He suunnittelevat tekevänsä yhteistyötä keittiössä siten, että Remy neuvoo Linguinia kokkaustaidoissa ja Linguini osaa olla ihminen (sillä rottiahan ei keittiöön hyväksytä). Läpimurto tässä yhteistyössä tapahtuu, kun Remy tajuaa pystyvänsä ohjailemaan Linguinin liikkeitä tämän hiustuppoja vetämällä. Jotta liikkeistä tulisi sujuvia, täytyy Linguinin ja Remyn harjoitella yhteistyötä muilta salaa Linguinin kotona. Linguinille laitetaan side silmille, ja Remyn yrittää ohjata miestä mm. pilkkomaan vihanneksia ja kaatamaan viiniä lasiin. Harjoittelu tekee mestarin, mutta itse harjoitteluvaiheessa erheiltä ei vältytä. Remy harjoittelemassa Linguinin ohjaamista on ehkäpä se hauskin kohtaus Rottatouillesta. 

8. Martti japanilaisessa vessassa

Autot 2:ssa Martti matkustaa Salaman mukana ympäri maailmaa World Grand Prix -kisoissa. Kisojen ensimmäinen pysähdyspaikka on Japani. Japanissa on hieman erilaisia tapoja, laitteita ja ruokia, joihin Martti on tottunut. Mielestäni hauskin kohtaus Japanissa tapahtuu japanilaisessa vessassa, jossa Martti menee aivan sekaisin kaikista pöntön napeista ja hienoista ominaisuuksista, ja vessassa käymisestä muodostuu totinen elämys. Hauskemman kohtauksesta tekee ehkäpä se, että japanilaiset vessat ovat oikeastikin näin suomalaisesta näkökulmasta katsottuina teknisiä ihmelaitteita – ainakin, mikäli matkaohjelmiin on uskominen. Martin kokemuksilla on siis todellisuuspohjaa.

9. Ilo yrittää piristää Surua

Inside Out -elokuvan alkupuolella Ilo kyllästyy Surun depressiivisyyteen, ja päättää keksiä jonkun aiheen, josta Surukin voisi iloita. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Ilon ehdottaessa iloisen kesäpäivän ajattelua Surulle tulee mieleen vain sateinen keli. Ilon ehdottaessa iloa, joka syntyy vesilätäköissä hyppimisestä, Surulle tulee mieleen vain vettä täynnä olevat kumpparit. Ilon aiheita ei ehkä Surulle löydy, mutta katsojasta on hauska nähdä, miten Suru kääntää Ilon ehdottomat aurinkoiset asiat toinen toisensa perään masentaviksi. 


10. Tare luulee Buun olevan jätemyllyssä

Tare kadottaa Buun Monsterit Oy -laitoksella, ja erinäisten sattumusten kautta hän luulee lapsen joutuneen laitoksen jätemyllyyn. Jätemyllyssä jätteet pilkotaan, murskataan, poltetaan ja tiivistetään lopuksi hyvin Wall-e:maisiksi kuutioiksi. On hupaisaa nähdä, miten Tare reagoi jätemyllyn eri vaiheisiin, jotka hän luulee Buun käyvän läpi. Kaikkea Tare ei voi katsoa, ja välillä hän jopa pyörtyy. Erityisesti Taren ilmeet ovat hauskan näköisiä. Hauskan kohtauksesta tekee se, ettei Buu oikeasti ole jätemyllyssä. Jos katsojakin luulisi lapsen olevan siellä, voisi tämänkin ilmeet olla näkemisen arvoisia. 

11. Buzz tapaa Woodyn ensimmäistä kertaa

Buzzin ja Woodyn ensikohtaaminen on ihan hauska tapaus. Buzz luulee Woodyn olevan vihollinen, ja yrittää lasersäteellään saada tätä tunnustamaan Zurgin salaisen piilopaikan. Hetken juteltuaan Buzz tajuaa Woodyn olevan ystävä, ja Woody taas tajuaa Buzzin luulevan olevan aito avaruusrangeri. Cowboy yrittää selittää Buzzille tämän olevan vain lelu, mutta Buzz ei ota selityksiä kuuleviin korviinsa. Buzz myös luulee osaavaansa lentää, ja Woody tolkuttaa, ettei se nyt ainakaan kyllä onnistu. Kohtausta ja Woodyn turhautumista on hauska seurata. 

12. Kilpikonnat Nemoa etsimässä -elokuvassa

Nemoa etsimässä -elokuvan kilpikonnat ovat aivan loistavia! Kilpikonnat ovat selkeästi australialaisia, sillä heidän meininkinsä on letkeä ja maailmankatsomuksensa surffausmaisen rento. Kilpikonnien saapuessa ruutuun en voi olla nauttimatta heidän elämänviisauksistaan ja elämästä nauttimisestaan – ja se nostaa aina hymyn huulille. Kaiken lisäksi lapsi-kilpikonnat ovat hurjan söpöjä! :) 

13. Masin tv-esiintyminen

Monsterit Oy -sähkölaitoksesta on tehty mainos Monsterilan televisioon, ja mainoksessa esiintyy muun muassa Masi ja Tare. Kaksikosta erityisesti Masi odottaa mainoksen ensiesiintymistä innoissaan, ja on mainoksen alkaessa jännityksen vallassa. Mainoksen lopussa Masin tullessa ruutuun Masin silmän/ruumiin peittää kokonaan kuitenkin Monsterit Oy -laitoksen logo. Tare ja katsojat harmistuvat Masin puolesta, joka on niin kovasti odottanut itsensä näkemistä, eikä näe nyt itsestään muuta kuin raajat. Masi kuitenkin yllättää ja alkaa hyppiä riemusta, sillä hän on päässyt televisioon! Jihuu!


14. Ken esittelee vaatteitaan

Kenin mahtavuudesta olen puhunut täällä blogissa useamminkin, mutta mainittakoon se vielä kerran. Toy Story 3:ssa kohtaus, jossa Ken esittelee vaatteitaan Barbielle, on aivan loistava! Molemmat nauttivat tästä suht yksinkertaisesta huvituksesta kovasti. Ken eläytyy vaatteiden esittelyyn niin täysiä, ettei hänelle voi olla hihittämättä. Taustalla soiva musiikki kruunaa hauskan kohtauksen. 

15. "Minttuplussa suun raikastaa!"

Inside Outissa on tehty loistavia oivalluksia monista aivojen toiminnoista. Erityisen mahtava on mielestäni kohta, jossa selitetään, mistä päässä aina toisinaan soivat laulut johtuvat. Ilo tapaa kaksi muistityöläistä, jotka poistavat Rileyn päästä haalentuneita muistoja. He näkevät muistissa kuitenkin Minttuplussa -purkkamainoksen, ja päättävät hihitellen lähettää sen Rileyn mieleen. Niin Rileyn mielessä alkaa yhtäkkiä soimaan purkkamainoksen tunnusbiisi, joka saa Vihan raivon partaalle: ”Minttuplussa suun raikastaa!” Tämä hauska ja mahtava oivallus siis selittää sen, miksi minunkin aivoissani soi tietyn väliajoin Suomen huvipuistojen mainosbiisit, Päämies-mainos (onkohan sellaista yhtiötä enää edes olemassa?) tai Teletappien alkulaulu. 

16. Buzz + kumppanit ylittävät tien Alin lelulatoon

Toy Story 2:ssa Buzz, herra Perunapää, Slinky, Röh ja Rex lähtevät pelastamaan Woodya Alin leluladon ”kanamieheltä”. Pelastustehtävän suorittaakseen heidän tulee ylittää leveä ja vilkas katu Alin lelulatoon. Tien ylitystä varten lelut keksivät itselleen mitä mainioimman naamiaisasun, sillä eiväthän ihmiset saa nähdä lelujen elävän. Lelut laittavat päälleen tötsät, joita autoilijoiden on pakko väistää, koska he luulevat edessä olevan tietyön. Tämä tötsien liikkuminen ja autojen väistely aiheuttaa kadulle hirmuisen ruuhkan, jossa ei varmasti vältytä henkilövahingoiltakaan. Jos niitä ei ajattele, on kohtaus todella naurattava. 

17. Espanjalainen Buzz

Blogissa olen maininnut monesti myös sen seikan, että Buzz Lightyearin asetusten muuttuminen espanjalaiskieliseen asentoon on mielestäni todella hauskaa. Asetuksia muokkaamalla Buzzista ei muutu vain kieli, vaan myös koko avaruusrangerin olemus muuttuu hurmaavaksi espanjalaistanssijaksi. Mielestäni on mainiota nähdä, miten nyt Buzzin ”salainen” ihastus Jessietä kohtaan ei pysy enää niinkään salaisena, vaan hän näyttää tunteensa neitoa kohtaan palavasti. Ah! 


Siinä oli 17 hauskaa kohtausta Pixarin elokuvista. Tätä kirjoittaessani mieleeni tuli vaikka mitä muita hauskoja kohtauksia Pixarin elokuvista, mutta nämä olin laittanut itselleni ylös elokuvia arvostelumielessä katsoessani, eli nämä kohtaukset naurattivat minua ihan ääneen elokuvia katsoessani. Kertokaapa te, mitkä kohtaukset ovat teistä niitä hauskimpia Pixarin elokuvista? 

6 kommenttia:

 1. Toy Story-leffojen huumori on mielestäni todella toimivaa ja saa vähintäänkin hymyn huulille monissa kohtauksissa. Myös Inside Outissa on aidosti hauskoja oivalluksia, vaikka se on yleisesti ottaen vakavamielisempi elokuva. Näiden listalla olevien kohtausten lisäksi minua ainakin huvitti UP-elokuvassa esimerkiksi useat Dogin kohtaukset, sillä ne kuvasivat hyvin myös oman koirani ajatusmaailmaa :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herranen aika! Minä en ole listannut yhden yhtä kohtausta UP-elokuvasta tähän, vaikka elokuva sisältää monen monta hauskaa kohtaa! :O Mikäköhän kirjuri-katkos minulle on tullut elokuvaa katsoessani!?

   Poista
 2. Tuo Tare luule Buun olevan jätemyllyssä-kohtaus on saannut suurimman osan inspiraatiosta Chuck Jonesin Feed the Kitty-lyhäristä. Kannataa etsiä ja katsoa kyseinen pätkä.

  VastaaPoista
 3. Nää jutut ei oo mistään Pixar elokuvasta, mutta kerron ne kuitenkin.
  Tää eka on Kaksin karkuteillä sarjan jaksosta nimeltä Urheushaaste. Cassandra kilpaili siellä ja Tähkäpää meni mukaan kisoihin jossain välissä. Eugene istui eturivissä ja, kun se näki Tähkäpään siellä areenalla, niin se sanoi: "Blondi, nyt sinä mokasit". Siinä vieressä sattui istumaan joku vaaleahiuksinen mies, joka luuli, että Eugene puhu sille ja tää kaveri kysyikin, että oliko se hakenut liian vähän popcornia.
  Nää seuraavat on uudesta Ducktalesista. Tämä oli sarjan pilotti jaksosta. Tupu, Hupu, Lupu, Tepa ja Heimo Huima lähti pelastamaan Roope-setää joltain kullanetsijälohikäärmeeltä. Tepa ja kolmoset aikoivat laskea Roopen kohtalon letkun avulla lohikäärmeen lähelle, jotta Roope pystyis kivettämään sen. Tupu (punainen) sanoi Heimolle jotain ja Heimo vastas siihen: "Selvä, joku vieras muksu". Tää seuraava on myös Heimo Huiman repliikki. Heimo, Roope, Tepa, ja kolmoset oli jollain pyramidi seikkailulla. Ne näki siellä eläviä muumiota ja Heimo kysyi tällaisen kysymyksen: "Jos noi on muumiota, niin missä on haisuliot?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee! XD Hauskoja kohtauksia! Itse en näitä uusia Disneyn tv-sarjoja olekaan katsonut, joten kohtaukset olivat entuudestaan tuntemattomia minulle.

   Poista