4.5.2018

Ei oo kaveria oo, kaveria oo, ei oo...

Huhtikuun alussa kyselin blogin lukijoilta teidän suosikkihahmojanne Disneyn ja Pixarin elokuvista. Sain todella monta kommenttia lukijakyselyyni, joten kiitos siitä OIKEIN PALJON!!! Olette ihania, kun jaksatte vastata näinkin laajoihin kyselyihin mikä nyt oli kyseessä!!!! Teidän aktiivisuutenne saa minut kyllä varpailleen: pitää yrittää tsempata julkaisutahdin suhteen, kun on niin paljon kaikkia ihania ihmisiä, jotka blogia lukee! :) Koska vastauksia kyselyyn tuli niin paljon, päätin jakaa suosikkihahmonne kolmeen eri postaukseen. Ensimmäisessä tekstissä kerroin suosikki-päähenkilöistänne ja toisessa tekstissä suosikki-sivuhahmoistanne. Nyt kolmannessa ja viimeisessä tekstissä kerron suosikkipahiksenne, mutta paljastan tekstin lopussa myös inhokkihahmonne. 

Suosikkipahiksia oli lukijoiden kommenteissa paljon vähemmän kuin pää-tai sivuhahmoja, eli vain 19 kappaletta. (Päähenkilöitä oli 40 ja sivuhenkilöitä 39.) On ehkä ihan hyvä, ettei pahiksista tule niin helposti suosikkihahmoja, sillä pahisten motiivit ovat aina kyseenalaiset eikä heistä todellakaan kannata katsoa esimerkkiä elämänsuunnan ottamiseen. Katsojat eivät samaistu pahiksiin, joten ne eivät jää mieleen suosikeiksi. Toki tästäkin on poikkeuksia, esimerkiksi itse pidän suunnattomasti Prinssi Juhanasta, Kapteeni Koukusta ja Scarista. Eräässä kommentissa myös todettiin, että lempipahiksia on hankala miettiä, koska "ehkä pahishahmot on olleet vähän yksiulotteisempia kuin hyvikset...?". Tässäpä kuitenkin tulee suosikkipahiksenne.


Yzma


Yzma mainittiin lukijoiden kommenteissa kolme kertaa. Tuolla äänimäärällä hän nousi lukijoiden suosikkipahikseksi. Yzma kuuluu ehdottomasti Disneyn hauskimpiin pahiksiin, eikä naisen julmia suunnitelmia voi oikein ottaa tosissaan. Yzma yrittää kyllä parhaansa ollakseen varteenotettava pahis, mutta hänen suunnitelmansa eivät oikein ota tuulta allensa. Johtuuko suunnitelmien pieleen meneminen Yzman tohelosta apurista, Kronkista, vai saako elokuvassa paha palkkansa alusta asti? Ehkäpä Yzmalla on vain Aku Ankkamaisen huono tuuri. Yzman ja Kronkin suhdetta on hauska seurata elokuvan ajan, sillä Yzmalla menee hermot Kronkin yksinkertaisuuteen. Silti Yzma haluaa pitää tämän lihaksikkaan nuoren miehen apurinaan. 

Lukijoiden kommentit:

"Kronk ja Yzma parhaat ikinä, kerrankin pahishahmot varastaa shown elokuvassa! :D"  
"Eihän sitä voi ottaa tosissaan, hauska ja ulkonäkö jää mieleen."  
 
 
Ursula


Ursula kiehtoi kahta lukijaa, joiden suosikiksi hahmo on noussut pahiksista. Minua itseäni Ursula on jotenkin aina iljettänyt (johtuu varmaan lonkeroista), mutta se ehkä tekeekin hänestä niin onnistuneen pahiksen. Ursula kokee olevansa suorastaan väärinymmärretty nero, eikä hän ymmärrä, miksi Triton on ajanut hänet pois valtakunnastaan. Sielujen varastamisella ei liene mitään syytä karkoitukseen... Ursula on todella dramaattinen, ja tämä ominaisuus tuo hahmoon hieman huumoria. Huumoria hahmoon tuo myös tämän ironiset lauseet, joita hän heittelee ilmoille suupielestään vähän väliä. Ursula on myös todellinen merenNOITA, sillä hänen asunnostaan löytyy kaikki noitien tunnusmerkit - tosin merenalaisina versioina: kupliva noidankattila, taikoihin langenneita houkkia, taikajuomia ja noitamaisia ainesosia sekä puhuvat eläinapurit. 

Lukijoiden kommentit:

"Ursula on pahiksena siistimpi kuin päähahmot." 
"Mustekalat on tosi siistejä." 
"Ursula oli lapsena melko pelottava, etenkin lopputaistelussa, mutten koskaan saanut hänestä traumoja."


Pahatar


Pahatar sai myös kaksi mainintaa lukijoiden suosikkipahiksena olemisesta Yzman ja Ursulan ohella. Omasta mielestänikin Pahatar kuuluu Disneyn pahisten eliittijoukkoon. Minua Pahattaressa viehättää hänen eleganttiutensa: Pahatar käyttäytyy kohteliaasti, viileästi ja laskelmoidusti kuin mikäkin kuningatar. Pahattaren fiilikset saattavat muuttua kuitenkin aivan yhtäkkiä toisenlaisiksi, ja hirmustuneena Pahatar on todella mielipuolisen ja julman näköinen. Pahattaren luonteesta löytyykin oikeastaan vain nämä kaksi ääripäätä, mikä tekee hahmosta arvaamattoman mutta mielenkiintoisen. Toki Pahattaren tunneskaalasta löytyy myös julma nauru, joka kuuluu jokaiselle Disney-pahikselle vakiona. Pahattaren hahmo-design on mielestäni myös todella upean näköinen. 

Lukijoiden kommentit:

"Tää on yks niistä kerroista, kun jolloin pahis on siistimpi kuin kukaan päähahmoista." 
"Pahatar on niin siisti konna, ja lapsena hän oli pikkuisen pelottava, mikä teki hänestä jännemmän hahmon." 
"Kauneus ja pelottavuus kulkevat hänessä käsi kädessä mahtavasti." 
"Yksi hienoimpia pahuuden ruumiillistumia koko elokuvan historiassa, ja taistelu hänen ja prinssi Philipin välillä onkin unohtumaton kokemus."
"Sääli vaan että Pahattaresta ei kerrota juuri mitään elokuvassa, mutta sentään Maleficentissa kerrotaan paremmin ettei hän alkujaan ollut niin paha, ja että hänessäkin oli pehmeitä puolia." 


Scar


Myös Scar sai lukijoilta kaksi mainintaa, ja hän on omasta mielestäni yksi Disneyn parhaimmista pahiksista. Scar on luonteeltaan hyvin samantapainen kuin Ursula. Ursulan lailla Scarkin on ajettu pois vallan keskittymästä (Tritonin linna, Jylhäkallio) ja hän kokee tämän suurena vääryytenä. Merennoidan tapaan myös Scar on dramaattinen ja ironinen, mikä tekee hahmosta heti hauskemman. Scar osaa tekeytyä harmittoman näköiseksi leijonaksi, ja muiden leijonien edessä hän kulkeekin ryhti lysyssä näytellen vanhaa ja raihnaista. Tämä on kuitenkin pelkkää näytöstä, sillä Scar on oikeasti kykenevä, juonitteleva ja vahva leijona, vaikkei hänellä ehkä yhtä paljon massaa (lihaksia) olekaan kuin veljellään Mufasalla. Scar on myös aivan hirveän julma, ja hän tekee mitä tahansa jopa sukulaisilleen päästäkseen kiinni vallankahvaan.

Lukijoiden kommentit:

"Ehdottomasti paras hahmo jo valmiiksi upeassa elokuvassa." 
"Karismaattinen, vallanhimoinen, kiero ja paikoin aidosti iljettävä." 
"Häntä tehokkaampaa vastavoimaa Simballe saa hakea." 
"Miten joku voi olla noin julma sukulaislapselle? Ihmettelin tuota jo lapsena..." 


Kaikki loput pahishahmot saivat lukijoilta vain yhden maininnan. Koska pahiksia mainittiin niin vähän, pääsevät kaikki tässä käsittelyyn, mutta loppujen hahmojen kuvaus on peräisin lukijoiden kommenteista. 


Kaa

"Mä rakastan käärmeitä, etenkin pytoneja, ja siksi Kaa on yks parhaimpia hahmoja koko elokuvassa." 
"Hänen hypnoositaitonsa on tosi upee, ja sekin kuinka pitkä hän on." 


Räähkä Poks

"Taas kerran pahis joka on siistimpi kuin päähahmot." 
"Liskomaiset otukset on vaan niin siistejä."  
"Räähkän kyky vaihtaa väriä on todella siistiä, ja hänen uhkaava ulkonäkö on niin coolia." 


Frollo

"Julma ja häikäilemätön, mutta samalla hyvin kiehtova hahmo, joka jää hyytävyydessään aina mieleen elokuvan nähtyä." 
"Tästä ei Disney-pahis enää pahene. - - Ja mikä tekee hänestä todella pelottavan pahiksen on se, että hänenlaisiaan ihmisiä on ollut ja tulee aina olemaan tosielämässäkin." !!!


Krokotiili Tick-Tock

"Tämä krokotiili on jotenkin yksi parhaimmista eläinhahmoista Disney elokuvissa." 
"Se kuinka Koukku saa tämän nähdessään paniikkikohtauksia, on jotenkin huvittavaa, etenkin kun syynä jahtaamiseen on käden kautta makuun pääseminen, ja kaikki se Peter Panin ansiosta." 
"Plus se musiikki, mikä soi silloin kun se lähestyy."  


Liuhu-lepakko

"Vaikka Liuhu on paikoitellen pelottava ja julma, niin mä silti jostain syystä pidin hänestä kovasti muksuna. Ehkä syy on se että hän oli lepakko, ja lepakot on kivoja, ja sitten hänen huvittava nauru ja ääni, etenkin suomalaisessa versiossa." 
"Mä vähän säälin häntä, siipirikko, puujalka lepakko, joka joutuu tekemään likaiset työt Ratiganille (joka on yksi mun lempi pahiksista)."


John Silver

"Todella mielenkiintoinen ja monipuolinen hahmo."
"Hänen ja Jimin suhde on kuvattu kauniisti Aarreplaneetta-elokuvassa." 
 
 
Prinssi Juhana

"Pahiksista paras!"
"Se on huvittava hahmo."


Hades

"Nautin Hadeksen kuivasta huumorista todella paljon."
"Jostain syystä fanitin sitä ja Piinaa ja Paniikkia jo lapsena."  


Gaston

"Toisaalta hauska hahmo, mutta hoitaa pahiksen roolinsa hyvin."

Shere Khan

"Paras koska eläimet on aina coolimpia ja pelottavampia kuin ihmiset!" 


Cruella de Vil

"Ekstrapojot täytyy antaa Cruella De Vilelle, jolla on Disneyn elokuvahistorian paras nimi!" 
 
 
Alla olevassa kuvassa näkyvät pahikset saivat myös maininnan lukijan suosikkina olemisesta yhden kerran, mutta heistä ei nimen lisäksi kerrottu muuta:

Ratcliffe, Shan Yu, Morgana ja Kapteeni Koukku

Siinä olivat lukijoiden suosikkipahikset. Seuraavaksi on inhottavimpien hahmojen vuoro. Ärsyttäviä ja inhottavia hahmoja listattiin kommenteissa vähän, vain 7 kappaletta. Eräs lukija totesi, että: "Inhokkeja en kyllä pysty listaamaan, vaikka onhan toki olemassa ärsyttäviä hahmoja, niin silti en oikeaan sanoisi vihaavani sitä hahmoa, etenkin kun ne ärsyttävät hahmot saavat usein elokuvan lopussa opetuksen." Itsekin täytyy myöntää, että niitä itseä ärsyttäviä tai todella inhottavia hahmoja on todella vaikea miettiä - paljon hankalampi kuin hyviä hahmoja! Toki olen tehnyt listan joskus niistä kaikkein pahimmista pahiksista, joten kai niitä hahmoja voisi sanoa vihaavansa eniten... Mutta jos mietittäisiin vaikka elokuvien hyviksiä, olisi ärsyttävien hahmojen löytäminen paljon haastavampaa. Onneksi jotkut ovat kuitenkin pystyneet tähän, joten alla on seitsemän ärsytystä tuottavaa Disney-hahmoa. Kaikki saivat lukijoiden kommenteissa yhden maininnan "inhottavuudestaan".


Herttakuningatar

"Näin pienenä painajaisia."


Frollo

"Pahista hahmoista inhottavin." 


Tohtori Facilier

"Prinsessan ja sammakon pahis on pahin."


Peter Pan

"Näen Peterin jotenkin ilkeänä ja itsekkäänä hahmona."


Meeko

"Suurin inhokki!"
"Mua on jotenkin aina syöny se miten se kiusaa Percyä."


Olaf

"Ärsyynnyn (vain) koko hahmosta, en voi sietää Olafin mukahauskoja juttuja."
"Itseäni ei vain sytytä mitenkään tällaiset hölmöt hahmot."


Belle

"Belle on jotenki yliarvostettu."Siinäpäs oli viimeinen osa uusimmasta lukijakyselystä. Jäikö sinun suosikkipahiksesi puuttumaan listalta? Entä tuliko nyt mieleen vielä joku hahmo, joka inhottaa tai ärsyttää sinua ihan hirveästi - hyvis tai pahis? Kertokaahan kommentteihin, jos näin on. Nyt ihanaa perjantaita ja erityisen ihanaa Star Wars -päivää kaikille! May the 4th be with you all! (Minä lähden tästä katsomaan Rogue Onea.)

7 kommenttia:

 1. Jess kiva oli tämä lukijakyselyiden kokonaisuus. :) Ja ei paineita, kyllä lukijat säilyy vaikka julkaisuväli välillä venähtäisi. Ihmettelin noita inhokkohahmoja, Peter Pan ja Belle ja Olaf? Mutta, meillä on erilaiset mielipiteet ja hyvä niin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiva että pidit! :) Ja hyvä, että annat minulle anteeksi, vaikka en postaisikaan ihan joka päivä. ;) Inhokkihahmoja on meillä kaikenlaisia, kun tosiaan mielipiteitäkin on kaikenlaisia. Itse ymmärrän ärsytyksen Olafin suhteen, koska hän on minustakin välillä "mukahauska", mutta onneksi lumiukolla on sen verran pehmeä ja lämmin sydän, että se puoli luonteesta ohittaa hahmoon tunteman ajoittaisen ärsytykseni. ;) Belle taas kuuluu omiin suosikkihahmoihini, niin kritiikkiä häntä kohtaan en voi ymmärtää. ;)

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen ja kivasti toteutettu kysely! Inhokki hyviksiä on kieltämättä vaikea keksiä. Vaikka itseäkin ärsyttää välillä esimerkiksi Herkules, koska hän on niin tylsä enkä pidä hahmon piirtotyylistä, niin en jotenkin silti laskisi sitä aivan inhokkihahmoihin :D. Mutta sait todella mukavasti järjestettyä tämän kyselyn vaikka vastauksia tuli runsaasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee jee! Kiva kuulla! :) Ja huomasinpas nyt jälkikäteen vasta, että olit kommentoinut edelliseen tekstiin suosikkipahiksiasi/inhokkihahmojasi. Olin itse kirjoittamassa/julkaisemassa tätä tekstiä varmaan juuri samaan aikaan kun sinä kirjoittelit kommenttia, niin se nyt jäi harmillisesti yli. :'( Anteeksi!

   Poista
 3. Tykkäsin kovasti lukea tätä postaussarjaa, vaikken itse kyselyyn vastannutkaan. Syynä oli oikeastaan se, että niin monella on samoja suosikkihahmoja enkä viitsinyt vain toistaa muiden kommentteja. Inhokkihahmoista ajattelin itse asiassa kirjoittaa omaan blogiini inhokkielokuvien ohella (vaikken pidäkään inhokki-sanasta), joten en niistä tässä sen enempää puhu. Minusta on muuten mielenkiintoista, miten pahikset voivat kuulua sekä suosikkeihin että inhokkeihin, vaikka heidän on tarkoitus herättää nimenomaan vihaa tai pelkoa (toki joskus myös huvitusta, kuten Yzman ja Hadeksen tapauksessa). Itse sinänsä pidän pahiksista, joilla on mielenkiintoinen luonne ja jotka luovat hyvän vastuksen hyviksille, mutta heistä pitäminen ei tarkoita sitä, että haluaisin olla heidän ystävänsä. Minusta tietty moniulotteisuus on pahiksissakin tärkeää. Esimerkiksi Herttakuningatar on minusta tylsä ja ärsyttävä pahis, koska hänen roolinsa elokuvassa on melko pieni eikä hän juuri tee muuta kuin raivoa. Muutama muukin pahis ärsyttää minua, mutta heitä käsittelen omassa postauksessani, joka toivottavasti valmistuu pian. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että postaussarjaa oli mukava lukea. :) Inhokki-sana on minustakin suorastaan inhokki, mutta on hankala keksiä sille korvaavaa synonyymiä. Tai no "huonoin" on kyllä hyvä vaihtoehto "inhokille". Mutta hyvältä kuulostaa, että blogissasi tullaan käsittelemään INHOKKIpahiksia ja -elokuvia - täällä ilmoittautuu ainakin yksi innokas lukija! :)

   Tuo on ihan totta, että pahiksissa katsojiin vetoaa juurikin mielenkiintoinen luonne tai ehkä juuri se, miten pahoja he ovat. Hyvis-suosikeista koen itse parhaimmiksi ne, joihin samaistuu itse eniten, mutta pahiksiin ei tosiaankaan voi samaistua. Minäkin olen sitä mieltä, että varsinkin uusimmissa Disneyn elokuvissa pahikset alkavat olla jo todella moniulotteisia hahmoja, ja heidän ajamiinsa periaatteisiin voi jopa joissakin kohdissa samaistua. Esimerkiksi Zootropoliksen tai Big Hero 6:n pahisten tarkoitusperät voi ymmärtää ja tietyllä tavalla hahmojen yrityksiin voi samaistua, vaikkei hahmot omasta mielestä eettisesti oikeita ratkaisuja teekään. Päämäärä voi olla hyvä, mutta toteutus on huono.

   Poista
 4. Psst! Kävin kommentoimassa joitain kommenttejanne suosikkihahmo-kyselyyn, jos kommenttienne kommentoimisen lukeminen kiinnostaa... ;)

  VastaaPoista