1.9.2017

Silloin kun tanssitaan, svengin tuo mukanaan katti karvainen!

Uusimpaan lukijakyselyyni on vastausaikaa pari päivää. Kyselyssä kysyin teidän lempikappaleitanne Disneyn elokuvista. Lupasin myös päivittää omat suosikkikappaleeni, joista kirjoitin TOP-listan viimeksi vuonna 2011. Musiikkimakuni on hieman muuttunut, kaikkia lauluja ei jaksa kuunnella samalla palolla vuodesta toiseen, ja uusia Disney-elokuviakin on ehditty julkaista kuudessa vuodessa uusine lauluineen. Siispä tässä tulee päivitetty TOP-lista minun suosikkikappaleistani Disney-elokuvissa! 


20. The Wonderful Thing About Tiggers / Tiikerin laulu 

Säveltänyt ja sanoittanut: Richard M. Sherman ja Robert B. Sherman

 
Tiikerin laulu pääsi edellisellä TOP-listallani sijalle 7. Laulu on tippunut siis melko monta sijaa listalla alaspäin, mutta ei ole kuitenkaan pudonnut siltä kokonaan. Minuun vetoaa yhä Tiikerin yltiöpositiivinen elämänasenne, joka käy laulun sanoista selkeästi selville. Laulu on lyhyt, mutta sitäkin riemukkaampi. Laulun kuuntelun jälkeen ei pysty olemaan hymyilemättä. Ja laulu on mielestäni hiukan parempi englanniksi. 19. Once Upon a Dream / Unessa kerran kohtasin 

Säveltänyt ja sanoittanut: Sammy Fain ja Jack Lawrence

Prinsessa Ruususesta tuttu, vanha laulu on päässyt TOP-listalleni. Laulun sävellys perustuu Tsaikovskin Prinsessa Ruusunen -balettiin, ja baletista kappaleeseen The Garland Waltz. Mielestäni laulu on ihanan kolmijakoinen, ja niin perusvalssi kuin valssi vain voi olla. Melodia kulkee laulussa todella kauniisti, mikä on täysin Tsaikovskin alkuperäissävellyksen ansiota. Tässä laulussa ei ole mitään turhaa kikkailua, jos joitain hidastuksia ei lasketa lukuun, vaan kappale on selkeä ja yksinkertainen kokonaisuus. Ehkäpä pidän siitä juuri sen takia. Sanat ovat suloiset ja unenomaiset, ja pidän laulusta sekä suomenkielisenä että englanninkielisenä. Lana del Reyn versio laulusta on mielestäni kamala, ja se vain pilaa alkuperäisen laulun ihanuuden. Anteeksi. :) 


18. I'll Make a Man Out of You / Teistä miehen teen

Säveltänyt: Matthew Wilder / Sanoittanut: David Zippel 

 
Teistä miehen teen -laulu oli edellisellä TOP-listallani sijalla 5, eli tämäkin laulu on kokenut melkoista takapakkia listalla. Laulu ei ole kuitenkaan menettänyt kokonaan tenhoaan, ja se on yhä todella mahtipontinen ja loistelias. Teistä miehen teen on ehdottomasti parempi suomeksi, koska suomalaisessa versiossa laulusta löytyy sisua ja asennetta aivan eri tavalla kuin englanninkielisessä versiossa. Hyvä Suomi!17. I See the Light / Valon kirkkaan viimein nään 

Säveltänyt: Alan Menken / Sanoittanut: Glenn Slater

Oi! Kaksin karkuteillä -elokuvan rakkauslaulu on päässyt TOP-listalleni mukaan. Valon kirkkaan viimein nään -laulu on ihanan romanttinen ja herkkä. Joskus laulu tuntuu vähän pitkältä, mutta laulun tunnelmaan oikein päästessään laulussa vain kelluu mukana, ja näkee sielunsa silmin järven yllä loistavat lyhtyvalot. Pidän suomenkielisestä versiosta enemmän kuin alkuperäisestä, mielestäni laulajat eläytyvät lauluun paremmin suomeksi. Ei englanninkielisessä versiossakaan mitään vikaa kyllä ole. Ah! Ihana laulu! 


16. On My Way / Matkaa teen

Säveltänyt ja sanoittanut: Phil CollinsMatkaa teen oli kuusi vuotta sitten laatimallani TOP-listalla sijalla kuusi, mutta ei ole enää. Sija kuusitoista ei ole kuitenkaan ollenkaan huono. Laulu on ihanan rytmikäs (mikä ei ole yllätys, kun säveltäjänä on Phil Collins), ja se on aivan mahtava matkabiisi. Phil Collinsin laulama versio on ehdottomasti paras.

15. Beyond the Sea

Säveltäjä: Charles Trenet / Sanoittaja: Jack Lawrence

Pixarin Nemoa etsimässä -elokuvassa esitettävä laulu Beyond the Sea (jota ei ole suomennettu suomenkieliseen elokuvaan ollenkaan) tippuu pari sijaa edelliseltä TOP-listaltani, jossa se oli sijalla 12. Laulu on alunperin sävelletty jo vuonna 1945 ranskaksi ja seuraavana vuonna englanniksi. Beyond the Sea on Pixarmaiseen tapaan jazzahtava kappale, jota kuunnellessa ei voi olla jammailematta mukana. Vähintään jalka polkee rytmin tahdissa.
14. You're Welcome / Ei kestä

Säveltänyt ja sanoittanut: Lin-Manuel Miranda, Opetaia Foa'i ja Mark Mancina 

 
Vaiana-elokuvasta olen ihastunut Mauin laulamaan kappaleeseen Ei kestä. Laulu on mielestäni ihanan positiivinen, ja siinä on samanlaista itsetunnon kohotusta kuin Tiikerin laulussa. Ei kestä on mielestäni parempi englanninkielisenä. Alkuperäisessä versiossa kaikki sanat soljuvat nopeammin ja meininki on jopa räppimäistä. Taustakuoro sopii kappaleen loppuun loistavasti.
13. How Far I'll Go / Taivaanrantaan 

Säveltänyt ja sanoittanut: Lin-Manuel Miranda, Opetaia Foa'i ja Mark Mancina 

Taivaanrantaan-laulu on kiilannut minulla nyt Ei kestä -laulun edelle Vaianan lauluista: aluksi pidin Mauin kappaletta elokuvan parhaimpana. Nopeasti se mieli muuttuu. Taivaanrantaan on mahtipontisempi laulu ja luonteeltaan se sopii muiden Disney-laulujen jatkoksi. Laulun lopussa oleva modulaatio on tehokeinona jo niin nähty Disney-laulujen kohdalla, mutta se on vain niin toimiva - ainakin minun kohdallani. Auli'i Cravalho laulaa laulun englanniksi aivan loistavasti, joten liputan englanninkielisen version puolesta. Ei kappale turhaan ollut Oscar-ehdokkaana. 


12. When You Wish Upon a Star / Tähti toiveen toteuttaa 

Säveltänyt: Leigh Harline / Sanoittanut: Ned Washington


TOP-listalle on päässyt ponnahtamaan myös varsinainen klassikkobiisi. Tähti toiveen toteuttaa -kappaleesta on tehty Disneyn tunnuslaulu, joka kuullaan elokuvien edellä nähtävän Disneyn linnalogon yhteydessä. Välillä huomaan hämmästyväni kun muistan, että laulu on sävelletty alunperin Pinocchiota varten, ei Disneyn tuotemerkiksi. Laulu on klassikko siis jo pelkästään instrumentaaliversiona kauniine viuluineen. ....ja ehkä kappale on jopa parempi ilman laulua....11. Colors of the Wind / Tuulen värit 

Säveltänyt: Alan Menken / Sanoittanut: Stephen Schwartz

Pocahontasin Tuulen värit tuntuu minusta välillä todella puhkisoitetulta kappaleelta, sillä olen kuunnellut sitä niin paljon elämäni aikana. Silti laulu on päässyt nousemaan TOP-listallani vuodesta 2011, jolloin se oli sijalla 20. Laulun sanat ovat opettavaiset ja luontoa kunnioittavat, ja melodia kulkee mielestäni välillä todella dramaattisia ratoja pitkin. Ehkäpä juuri sen takia kappale onkin niin suosittu vuosi toisen jälkeen myös minun kohdallani. Mielestäni laulun suomen- ja englanninkieliset versiot vetävät vertojaan toisilleen, enkä osaa valita niistä parempaa. 


10. I Wan'na Be Like You (The Monkey Song) / Apinalaulu

Säveltänyt ja sanoittanut: Robert b. Sherman ja Richard M. ShermanApinalaulu on päässyt edellisen TOP-listan ulkopuolelta hauskuuttamaan meitä, sillä laulu on todella mainio! Ja ah-niin-hauska! Pidän jammaavasta kappaleesta enemmän englanninkielisenä, vaikka suomenkielistä versiota olenkin kuunnellut enemmän. "Svengaa kuin hirvi!"

9. Strangers Like Me / Sano pois

Säveltänyt ja sanoittanut: Phil Collins

Pääsemme taas Phil Collinsin rytmikkyyteen kiinni tässä kappaleessa, joka on säilyttänyt täysin saman sijan parhaimpien laulujen TOP-listallani vuodesta 2011. Laulussa on helposti muistettava melodia. Voimakkaasti kuuluvat rytmit tuovat viimeisen silauksen laulun hienouteen. Laulun sanat vaihtavat hieman merkitystään englannin- ja suomenkielisten versioiden välillä. Suomenkielisessä versiossa Tarzan haluaa oppia yleisesti vain kaiken ("jo sano pois mitä tiedä en lain") kun taas englanniksi Tarzan haluaa tietää nimenomaan ihmisistä ("I wanna know about these strangers like me"). 


8. A Dream Is a Wish Your Heart Makes / Öisin uneksin 

Säveltänyt ja sanoittanut: Mack David, Al Hoffman ja Jerry Livingston


Tuhkimo pohtii uniaan tässä herkässä kappaleessa. Laulun melodia on minusta todella kaunis, ja laulu etenee nätisti valssin tahdissa. Toisinaan mielessäni soi kappaleesta hiirten hyräilemä versio, mutta yleensä mieleni valtaa Tuhkimon laulama kauniimpi versio. Pidän laulusta enemmän englanniksi.7. Let It Go / Taakse jää

Säveltänyt ja sanoittanut: Kristen Anderson-Lopez ja Robert Lopez

Taakse jää on lopulta voittanut minutkin puolelleen, vaikka jossain vaiheessa tuntui, että kappale pursuaa ulos korvista ja nenästä ja navasta. Nyt laulua ei lauleta minun työpaikallakaan (päiväkodissa) niin paljoa, että se muuttuisi ikäväksi korvamadoksi. Ja kyllähän minä nyt oikeasti olen kyseisestä laulusta aina tykännyt, ainakin jossain määrin. Melodia on iskevä ja modulaatio taas loistava. Pidän englanninkielisistä sanoista enemmän, mutta suomenkielinen laulaja (Katja Sirkiä) on minusta Idina Menzeliä parempi. Menzel kirkuu laulussa mielestäni koko ajan (anteeksi!), Sirkiä huutaa kappaleessa minua häiritsevästi vain viimeisen "myrsky raivotkoon"-kohdan aikana. ;) 


6. Heaven's Light/Hellfire / Taivaan valo/Helvetin liekit

Säveltänyt: Alan Menken / Sanoittanut: Stephen Schwartz

Notre Damen kellonsoittaja sisältää todella mahtipontista mutta kaunista musiikkia. Elokuvan kappaleista suurimman vaikutuksen minuun tekee laulupari Taivaan valo/Helvetin leikit, laulut, jotka kuuluvat erottamattomasti yhteen. Molemmissa lauluissa lauletaan Esmeraldasta, mutta toisessa Quasimodo rinnastaa naisen enkeliin, ja toisessa Frollo rinnastaa naisen paholaiseksi. Menken on tehnyt minusta hienon työn sävellyksessään miesten välisten ajattelueroavaisuuksien esiin tuomisessa. Herkkä, duurissa kulkeva laulu muuttuu melko nopeasti uhkaavaksi, mollivoittoisaksi biisiksi. Loistavaa! 


5. Cruella De Vil

Säveltänyt ja sanoittanut: Mel Leven 


Cruella De Vil on yhä mahtava kappale, mutta aivan niin korkealle sijalle se ei päässyt kuin viimeksi. Pidän kappaleen brutaaleista sanoista, jotka pääsevät oikeuksiinsa englanninkielisessä versiossa. Suomenkieliset sanat ovat siihen verrattuna kovin kesyt. Pidän laulun jazz-henkisyydestä kovasti.


4. Something There / Mä aavistan 

Säveltänyt: Alan Menken / Sanoittanut: Howard Ashman 

Kaunottaressa ja Hirviössä on todella paljon kauniita melodioita taustamusiikissa asti. Minun oli pakko lisätä laulu Mä aavistan TOP-listalleni, sillä laulun melodia on ihana! Aluksi Belle ja Hirviö laulavat ajatuksissaan melko leikillisesti, ja sitten siirrytään kappaleessa seuraavalle tasolle, jossa Belle alkaa laulamaan: "Uutta ja ihmeellistä..." Saman melodian olemme kuulleet jo Belle-laulussa ("Aa, kuinka onkaan kaunis!"), ja melodia tulee tutuksi vielä elokuvan taustamusiikkia kuunnellessa. Jos en vallan väärin muista, niin samat sävelet soivat taustalla Hirviön muuttuessa prinssiksi (vain mahtipontisempana versiona). Ja vain ja ainoastaan tuon lyhyen sävelpätkän takia laulu pääsee näin korkealle TOP-listallani! Hyvä, Alan Menken!


3. Ev'rybody Wants to Be a Cat / Katti tahtoo olla jokainen 

Säveltänyt: Al Rinker / Sanoittanut: Floyd Huddleston 

Viimeksi TOP-listaa tehdessäni tein valtavan vääryyden, kun unohdin tämän laulun olemassaolon! Katti tahtoo olla jokainen ei päässyt viimeksi 20 parhaan laulun joukkoon, vaikka koko blogini on saanut nimen kappaleen perusteella! Se oli huutava vääryys!!!! Voi olla, että olen tätä listaa tehdessäni unohtanut joitain kappaleita, ja myöhemmin harmittelen niiden puuttumista listalta, mutta ainakin viimeksi tehty vääryys on nyt korjattu. Katti tahtoo olla jokainen on hyvin monimutkainen laulu, jossa rytmi ja tunnelma vaihtuu useampaan kertaan. Kappale on aivan mahtava sekä englanniksi että suomeksi! Ja ei muuta kuin bileet pystyyn kyseisen laulun ympärille! 


2. Can You Feel the Love Tonight / Tunnetko jo rakkauden

Säveltänyt: Elton John / Sanoittanut: Tim Rice

Tunnetko jo rakkauden säilyttää asemansa TOP-listan kakkosena. Siispä ykköstä ei liene vaikea arvata... Elton John on säveltänyt todella kauniin laulun Leijonakuninkaaseen, aa että! Pidän eniten laulun englanninkielisestä elokuvaversiosta, jossa laulavat Simba, Nala, Timon ja Pumba. Elton Johnin laulamanakin laulu on ihan hyvä, mutta suomenkielinen versio poikamiesbokseineen on aika hirveä... Jotain arvostuksestani lauluun kertonee se, että kyseinen biisi oli häätanssinamme - tosin instrumentaaliversiona. 


1. Beauty and the Beast / Tyttö sekä hän

Säveltänyt: Alan Menken / Sanoittanut: Howard Ashman


Oi, oi, oi! Mikään Disney-laulu ei voita ihanaa Tyttö sekä hän -kappaletta! <3 Suosikkini on pysynyt samana siis kuuden vuoden jälkeenkin. Alan Menken on nero säveltäjä, ja tähän lauluun hän on säveltänyt niin ihanan melodian! Aaaah! Pidän laulusta suomen- ja englanninkielisenä, mutta suomenkielinen versio taitaa olla minulle se läheisempi. Ja kun on tullut häät mainittua, niin mainittakoon, että tämäkin kappale esitettiin siellä. <3 


Laulut, jotka listasin vuonna 2011 kahdenkymmenen parhaan joukkoon, mutta eivät päässeet listalle tänään, olivat seuraavat: A Star Is Born / Hän suurin on, The Aristocats / Aristokatit, Be Prepared / Vallan saan, Hakuna matata, Never Smile at a Crocodile, Belle, Thomas O'Malley, Bella Notte, Under the Sea / Aalloissa siis, You've Got a Friend in Me / On sulla ystävä sekä Trashin' the Camp / Leirin hajotus. Sunnuntaina julkaisen listan TEIDÄN suosikkikappaleistanne, eli tämä ilta ja huominen aikaa enää jättää kommentteja, jos haluaa oman suosikkinsa varmasti kuuluviin! :)

5 kommenttia:

 1. No niin, tässäpä minulle soittolista! Kiitoksia! Jotenkin mulla ei kovin usein oo sellainen "Disney-moodi", että haluaisin kuunnella musiikkia sieltä. Mutta sitten kun se tulee, sitten sitä kuluu (esim. Moana)!
  Tätä tekstiä lukiessa minulle heräsi suurempi halu kuin KOSKAAN tietää, mitä tapahtui kulissien takana. ELI kun teit listaa, luitko ensin edellisen listan? Vai tulivatko uudet (ja jotkut samat) biisit mieleesi ilman vaikutteita? Entä miten varmistat, että mukana ovat lähes kaikki parhaat biisit, siis ettet ole (tällä kertaa) unohtanut mitään tärkeitä kipaleita?
  Kappale numero 1 on ikuisesti sinetöity päähäni sinun ja miehesi biisinä. Miksiköhän... :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä soittolistasta! :) Joo, aina ei tee kyllä mieli kuunnella Disney-musiikkia, vaikka se niin mahtavaa ja laadukasta ja monipuolista onkin. Sielu kaipaa Disneyn ohella välillä muutakin ravintoa. ;)

   Vai haluat kurkistaa kulissien taakse? :) Noh, aloitin listan tekemisen sillä, että katsoin sen vanhan TOP-listani läpi. Mietin, mitkä sillä olevista kappaleista sykähdyttävät minua edelleen suunnattomasti, ja listasin ne ylös. Sitten aloin miettiä, mitä uusia elokuvia on tullut viime aikoina, ja olisiko niissä jotain hyviä listalle pääseviä kappaleita. Olihan niissä. Sitten silmäilin leffarivistöäni läpi musiikki mielessä ja mietin, mitä lauluja elokuvissa on, jotka innostavat minua nyt suuresti. Kaikki vähänkään enemmän sykähdyttävät kappaleet laitoin ylös, monta hyvää ja mahtavaa kappaletta rankkasin jo alkuvaiheessa pois. Listalleni tuli yhteensä 26 kappaletta, jotka kävin läpi niitä lauleskellen ja miettien, mitkä kuusi poistaisin TOP-20:stä. Kun poisto oli tehty, jatkoin kappaleiden lauleskelua, ja aloin järjestää niitä "huonommasta" päästä parempaan. Ja näin lista syntyi! ;) En varmistanut, jäikö tärkeitä kappaleita puuttumaan... Toivon, että intuitio teki työnsä. Tällä hetkellä olen vielä toistaiseksi listaan tyytyväinen. ;)

   Poista
  2. Hiphei! Kiitos tästä kiintoisasta vastauksesta. En olisi arvannut, että prosessiin kuului kappaleiden hyräily ja lauleskelu! :)

   Poista
 2. Olipas ilahduttava lista, meiltä löytyy paljon yhteisiä suosikkeja! <3 Ihanaa, että listallesi on noussut myös Vaianan lauluja! Niitä löytyisi taatusti myös omalta listaltanikin, jos vain kykenisin laittamaan Disney-lauluja paremmuusjärjestykseen. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauluja on kyllä vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, ja joku laulu saattaa tuntua tänään ihan parhaalta, ja toisena päivänä joku toinen laulu kiilaakin kyseisen laulun ohi. Laululistoja saisi tehdä melkein joka kuukausi uudestaan, jotta se pysyisi suunnilleen ajankohtaisena. :) Mahtavaa, että meiltä löytyy samoja suosikkeja! Sinulla on siis hyvä musiikkimaku! ;D Vaianan mahtavaa musiikkia oli pakko listalle laittaa. En tosin vielä osannut niitä paljon toisitaan erottaa, ja siksi Vaianan laulut ovatkin listalla peräkkäin. :)

   Poista