27.9.2014

It's the circle of life!

Edellisessä TOP-listassa käsittelin kymmenen parasta Disney-elokuvien prologia. Nyt vuorossa on vastakkainen pää, eli kymmenen parasta Disney-elokuvien epilogia. Epilogi, eli elokuvan loppu on Disney-klassikoiden kohdalla aina onnellinen. Lopetus voi olla herkkä ja tunteita herättävä tai pelkkää ilon riemujuhlaa. Elokuvan viimeinen kohtaus vaikuttaa myös hyvin paljon siihen, tykkääkö katsoja elokuvasta vai ei. Jos loppu lässähtää huonoksi, voi hyväkin elokuva menettää makunsa täysin. Mutta alla siis 10 parasta Disney-klassikoiden loppukohtausta.

HUOM! Tämä teksti SISÄLTÄÄ juonipaljastuksia. Kyseessä on sentään elokuvien parhaat loppukohtaukset!


10. Dumbo


Dumbo-elokuvassa eletään hyvin pitkään masentuneissa ja alakuloisissa tunnelmissa. Onhan Dumbo menettänyt äitinsä ja kaikki sirkuksessa ja sen ulkopuolella tuntuvat pilkkaavan häntä. Elokuvan lopussa Dumbo oppii lentämään, ja sirkusnäytöksessä hän näyttää taitonsa kaikille pilkkaajilleen. Tämä esitys kääntää uuden sivun Dumbon elämänkirjassa, ja ruutuun pasahtaa sanomalehtileikkeitä, jotka ylistävät lentävää pikku norsua. Sanomalehtien jälkeen näemme, kuinka onnellinen Dumbo lentää taivaalla, ja tervehtii äitiään, joka on saanut hienon yksityisvaunun sirkusjunan perään. Taustalla korpit laulavat iloisesti laulua Kun norsun mä lentävän nään. Muutos alakuloisesta tunnelmasta iloiseen on todella nopea ja massiivinen. Kun katsoja huomaa, että Dumbolla on kaikki hyvin, ei lopussa voi olla iloitsematta, vaan hymy (ja liikutuksen kyynel?) leviää kasvoille ja korppien laulu jää soimaan päähän vielä ruudun pimennettyä.


9. Tarzan


Tarzanin lopussa Jane on lähdössä takaisin Englantiin isänsä kanssa. Professori Porter saa kuitenkin puhuttua Janen ympäri, ja niin Jane juoksee takaisin rannalla odottavan Tarzanin syliin. Tyttärensä ilon nähdessään myös professori Porter päättää jäädä viidakkoon asumaan. Rannalta leikataan toiseen kohtaukseen, jossa kaikki elokuvan tärkeimmät hahmot vilistävät pitkin liaaneja ja puunrunkoja, ja taustalla soi jo elokuvan alusta tuttu kappale Kaksi maailmaa. Ihan elokuvan viimeisellä sekunnilla Tarzan päästää ilmoille tutun huutonsa: "Ooooooooioioooooooooooioiooooooooooooooo!" Ja tähän mahtipontiseen kohtaukseen elokuva loppuu. Lopetuksesta tulee sellainen tunne, että Tarzanin seikkailut eivät lopu tähän, vaan ne jatkuvat vielä kameroiden sulkeutumisen jälkeen (niin kuin ovatkin jatkuneet jatko-osissa).


8. Herkules


Herkules loppuu muusien esittämään mahtavaan lauluun Hän suurin on. Ennen laulun alkua Herkules on päättänyt, että hän jää maan päälle rakkaan Megaransa kanssa sen sijaan, että asuisi Olympos-vuorella jumalana. Herkules laskeutuu takaisin maan päälle ystäviensä kanssa, ja niin maan päällä kuin Olympoksellakin aletaan juhlia riemukkaasti Herkulesin kunniaksi. Zeus muotoilee taivaalle tähtikuvion poikansa sankaruuden takia. Tuolloin ihmiset osoittavat tähtikuviota ja sanovat: "Tuo on Philin poika." Tällöin Phil-satyyri herkistyy kyyneliin, sillä hänen unelmansa on tuon lauseen myötä käynyt toteen. Katsoja ei voi olla herkistymättä niin Philin puolesta, kuin Herkulesin ja Megaran onnistuneen suhteen puolesta hieman aikaisemmin. Herkulesin loppu on siis ainakin tämän tytön kohdalla yhtä tunteiden ilotulitusta, ja siitä jos mistä jää katsojalle mieli, että elokuva oli todella hyvä!


7. Mulan


Mulanin seikkailu saa todella liikuttavan lopun. Hän tulee pelastaneeksi koko Kiinan voittamalla Shan Yun, ja Kiinan keisarin esimerkkiä seuraten koko keisarillisen palatsin aukiolle kerääntynyt tuhatpäinen ihmisjoukko osoittaa Mulanille kunniaa kumartamalle hänelle. Tämä on todella liikuttavaa, sillä Mulan ei ole uskonut itseensä koko elokuvan aikana. Keisari antaa Mulanille kotiin viemisiksi Shan Yun miekan sekä keisarin amuletin. Kotiin päästyään Mulan antaa lahjat isälleen, mutta isä sysää lahjat sivuun. Isä ei ole ollenkaan kiinnostunut lahjoista, sillä hänelle tärkeää on vain se, että hänen tyttärensä on palannut turvallisesti kotiin. Mulanin ja isän halatessa tämä tyttö vollottaa täyttä kurkkua. Lopetus saa vielä romanttisia merkkejä, sillä Li Shang saapuu paikalle palauttamaan Mulanin unohtamaa kypärää. Elokuva loppuu Mushun valtaviin bileisiin ja katsojan hyvään mieleen, jota edesauttaa mahtava kappale True to Your Heart (joka minun on aina pakko kuunnella loppuun lopputekstien aikana). Jee jee!


6. Kaunotar ja Hirviö


Kaunottaren ja Hirviön mahtava lopetus alkaa hetkestä, jolloin Hirviö muuttuu takaisin ihmiseksi. Hetki on todellakin taianomainen, ja kaiken kruunaa Bellen ja prinssin jakama romanttinen ensisuudelma. Tämän jälkeen koko linnan taika murtuu, linna muuttuu valoisammaksi paikaksi ja palvelijat saavat ihmismuotonsa takaisin. Koko linnanväki iloitsee, ja ilo jatkuu ajan hypätessä eteenpäin Bellen ja Hirviön tanssikohtaukseen. Näemme vilauksen siitä, miten onnellista linnan elämä on taian murrettua, joskin Lumieren ja Könnin kinastelut jatkuvat tutuissa merkeissä. Lopulta Tyttö sekä hän -kappaleen uusinta alkaa pauhata mahtavana kuoroversiona, ja kamera loittonee tanssisalista kuvaamaan linnan lasimaalausikkunaa, johon on kuvattu juuri nähty tanssikohtaus. Lasimaalausikkunan kuvaaminen lopettaa elokuvan siihen, mistä se alkoikin, ja näin elokuva saa itselleen selkeän ja minulle mieluisan lopetuksen.5. Prinsessa ja sammakko


Prinsessan ja sammakon lopetus on yhtä tunteiden vuoristorataa. Aluksi Naveen ja Tiana paljastavat tunteet toisiaan kohtaan. Sitten Louis kantaa parin eteen kuolevan Rayn, ja herkistymisen kyyneleet muuttuvat surun kyyneleiksi. Pääsemme seuraamaan Rayn hautajaisia suolle. Surun kyyneleet muuttuvat pian ilon kyyneleiksi, sillä taivaalle Rayn Evangeline-tähden viereen syttyy toinen tähti. Ray pääsi kuin pääsikin rakkaan Evangelinensa luokse! Awwww! Loppu elokuvasta onkin pelkkää iloittelua, kun Tiana ja Naveen menevät naimisiin, he muuttuvat takaisin ihmisiksi ja perustavat yhdessä Tianan haaveileman ravintolan. Prinsessan ja sammakon lopusta katsojalle jää todella hyvä mieli, ja hyviä tapahtumia korostaa vähän aikaisemmin koettu tunteellisuus. Mahtavaa!


4. Kaksin karkuteillä


Kaksin karkuteillä -elokuvan mahtava loppu alkaa oikeastaan siitä, kun Tähkäpää tajuaa olevansa kadonnut prinsessa. Tämän jälkeen tapahtumat etenevät vauhdilla: Gothel vangitsee Tähkäpään, Flynn pakenee vankilasta Maximuksen avustuksella ja rientää pelastamaan Tähkäpäätä, mutta saakin kuolettavan haavan Gothelin iskiessä veitsen miehen vatsaan. Tähkäpää saa äitipuoleltaan luvan pelastaa Flynnin, mutta Flynn leikkaakin Tähkäpään hiukset poikki. Tämän seurauksena Gothel kuolee vanhuuteen, ja Flynn kuolee haavaansa, jota Tähkäpää ei voi pelastaa leikattujen taikahiustensa avulla. Tähkäpää itkee lohduttomasti rakkaansa ruumiin vieressä, ja laulaa parannuslaulua viimeisen kerran. Tässä kohtaa katsojan itkun kyyneleet ovat välttämättömiä. Parannuslaulu ja Tähkäpään kyynel yhdessä saavat pimeässä tornihuoneessa aikaan taian, joka muistuttaa hyvin paljon Kaunottaren ja Hirviön taian raukenemista. Flynn herää henkiin, ja pari jakaa keskenään ikimuistoisen suudelman! Ah! Katsojan itku ei kuitenkaan koe loppua, sillä pian Tähkäpää palaa kotiinsa kohtaamaan vanhempansa; kuninkaan ja kuningattaren. Perheen jälleennäkeminen on todella koskettava kohtaus. Tämän jälkeen alkaa samanlainen iloittelu kuin Prinsessassa ja sammakossa, ja kaikki loppuu hyvin!


3. Peter Pan


Peter Panin loppu ei ole ollenkaan niin monimutkainen, kuin edellisenä listassa olleen Kaksin karkuteillä -elokuvan. Se on itse asiassa hyvin yksinkertainen, ja voisikin ihmetellä, miksi se on listalle päässyt. Joskus yksinkertaisuus on kuitenkin kaunista. Peter Panin lopussa isä ja äiti Kultanen saapuvat kotiin, ja ihmettelevät, miksi Leena nukkuu avoimen ikkunan edessä. Leena kertoo olleensa Peter Panin matkassa, ja kertoo olevansa valmis kasvamaan aikuiseksi. Samassa öisen taivaan läpi lipuu pilvi, joka näyttää ihan Peter Panin ohjaamalta lentävältä laivalta. Leenan Reijo-isä muistaa silloin nähneensä laivan joskus lapsuudessaan. Tästä katsojat saavat tietää, että tosikko ja epäuskoinen Reijokin on joskus ollut yhtä innostunut ja leikkisä lapsi kuin Leena, Mikko ja Jukka. Tämä lopetus tuo mieleeni ihanan lapsuuden huolettomat päivät, ja Reijon muistelut saavat silmäni kostumaan. Elokuvan alun vastusteluistaan huolimatta Leenakin tajuaa olevansa valmis aikuiseksi, niin kuin meidän jokaisen on tajuttava jossain vaiheessa. Oma herkistymiseni kertoo kuitenkin toiveen, että vaikka pitäisi muuttua aikuiseksi ja käydä töissä, niin Reijon tavalla jossain siellä sydämen sisimmässä onkalossa pitäisi aina pysyä se lapsuuden viattomuuden ja onnellisuuden siemen. Peter Panin loppu on siis ainakin minulle hyvin puhutteleva.


2. Bambi


Jostakin syystä olen ihastunut loppukohtauksiin, jotka loppuvat samanlaisiin tunnelmiin, mistä elokuva alkaa. Se tuo elokuvaan selkeän syklin, joka kertoo, että elämä jatkuu. Bambissa on tällainen lopetus. Elokuvan alun lailla metsän eläimet rientävät katsomaan, kuinka metsään on syntynyt uusia vasoja. Eläimet kerääntyvät Falinen ympärille, ja emon kyljessä uniltaan heräilee pikkuhiljaa kaksi valkohäntäpeuran vasaa! Eläinten lähtiessä takaisin omiin koloihinsa Faline kohottaa katseensa puiden latvojen yläpuolelle ja näemme, kuinka jyrkänteellä seisoo Metsän ruhtinas ja Bambi. Metsän ruhtinas lähtee jyrkänteeltä takaisin metsään, mutta Bambi jää katsomaan omia jälkeläisiään. Metsän ruhtinaan poistuessa näkyvistä saamme kuvan siitä, että Bambista on tullut nyt uusi metsän ruhtinas.


1. LeijonakuningasLeijonakuninkaassa on samanlainen loppu kuin Bambissa: elokuva loppuu samanlaiseen kohtaukseen kuin mistä se alkaa. Savannin eläimet ovat taas kokoontuneet Jylhäkalliolle. Simba ja Nala ovat saaneet pennun, ja Rafiki esittelee pennun koko Jylhämaan valtakunnalle. Taustalla soi elämän kiertokulusta kertova kappale Elämän tie, joka viimeistelee kohtauksen mahtipontisuuden. Mahtavaa!

2 kommenttia:

  1. Ihana TOP-lista! Kylmät väreet kulki selkäpiissäni (eikä taatusti voi johtua kylmyydestä täällä, hehhe)! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä TOP-lista, ja monesta olen samaa mieltä, etenkinLeijonakuninkaan loppusta, etenkin se missä Simba ottaa vihdoin paikkansa kuninkaana, ja kaikki palaa ennalleen ja Simba saa sen pennun.

    VastaaPoista