16.8.2014

Nyt hyökätään!

Nyt teen suuren tunnustuksen: rakastan Disneytä! Erityisen paljon rakastan Disneyn animaatioelokuvia, jotka ovat tuoneet niin paljon iloa elämääni! Mutta kuten kaikissa rakkaustarinoissa, on minun ja Disneyn välisessä suhteessa myös kitkaa. En välitä kaikista jutuista, mitä Disney tekee. Nyt en käsittele ollenkaan sitä, mitä huonoja puolia on siinä, kun Disney on monikansallinen suuryhtiö, joka omistaa kohta koko Yhdysvaltojen elokuvateollisuuden suosituimpien elokuvatrendejen kautta. Tämä on näitä huonoja puolia suhteessamme, joita en halua ajatellakaan. Sen sijaan mieltäni pahoittaa ja suorastaan ärsyttää seuraavat kolme seikkaa, jotka haluan nyt jakaa kanssanne. 

(Anteeksi yllä oleva surkea mielikuvien käyttö! Ja anteeksi alla olevien tekstien aggressiivisuus, normaalisti en ole ollenkaan näin aggressiivinen ja syyttävä ihminen! Mutta sallittakoon minulle nyt yksi hyökkäävä teksti.)


1. Näytellyt elokuvat

Kuvan lähde: http://www.dailymail.co.uk

Disneyn studiot on vallannut uusi muoti-ilmiö: tehkäämme näyteltyjä elokuvia vanhoista, rakastetuista animaatioistamme! Itse asiassa muistan, kun keskustelin parisen vuotta sitten erään kaverini kanssa siitä, kuinka siistiä olisi, jos Disney tekisi prinsessaelokuvistaan näytellyt versiot. Tänä kesänä elokuvateattereihin tuli Maleficent, joka kertoo Prinsessa Ruususen tarinan Pahattaren näkökulmasta. Elokuvan asettelu vaikutti minusta tosi hyvältä, ja odotin innolla elokuviin menoa. Valmis elokuva oli kuitenkin suuri pettymys minulle. Odotin, että menisin katsomaan teatteriin Pahattaren pahistelua, mutta hahmosta olikin tehty hyvis! Kaiken lisäksi koko tarinan juonta oli muutettu aivan liikaa klassikkosadusta. Pahattaresta jäi siis todella paha maku suuhun, ja odotan kauhunsekaisin tuntein ensi vuonna elokuviin ilmestyvää näyteltyä versiota Tuhkimosta. Disney ilmoitti myös nyt kesän aikana, että se tekee näytellyt versiot Dumbosta ja Tikun ja Takun pelastustuspartiosta!!! Jälkimmäinen on Disneyn tv-sarja, jota pienenä seurasin, ja josta tulee varmasti uusi Pikkuoravat -elokuva...! Ja voiko Dumbosta tulla missään tapauksessa hyvä? Dumbo on elokuvassa hyvin todennäköisesti tietokoneella tehty norsu, joka murskaa mielikuvat klassikon suloisesta vauvanorsusta. Tosin voihan kauhuni olla aiheetonta, ja tulossa on hyviä elokuvia vanhoista suosikeista. Disneyn vuonna 2010 tekemä näytelty versio Liisasta Ihmemaassa oli mielestäni ihan hyvä elokuva, joten jos uudet versiot ovat samanlaisia, niin siitä vaan! 

Ylimääräinen miete: Täytyy vielä sanoa, että luulin Mirror mirrorin olevan Disneyn studioiden tekemä elokuva. Kyseisessä Lumikkiin pohjautuvassa elokuvassa on samat lähtökohdat kuin Maleficentissä, sillä tarina kerrotaan Lumikin kuningattaren näkökulmasta. Mirror mirror oli mielestäni hyvä elokuva, sillä siinä kuningatar oli jätetty pahikseksi. Voisiko Disneytä syyttää siis myös plagioinnista, kun he ovat kierrättäneet "klassikkosatu pahiksen näkökulmasta" -teemaa omassa elokuvassaan? Hmm...


2. Disney-prinsessat

Kuvan lähde: http://sites.psu.edu

En tiedä, miksi Disney-prinsessat ärsyttävät minua. Disney-prinsessat on Disneyn franchise-konsepti, joka julkaisee prinsessa-nimikkeellä tytöille suunnattuja vaatteita, koruja, sisustustarvikkeita ja kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Mikä minua tässä konseptissa ärsyttää, on se, että kaikki Disney-hahmot nimen "Disney-prinsessat" takana eivät oikeasti ole prinsessoja! Oikeasti prinsessoina olevat hahmot saavat minun mielestäni olla vapaasti prinsessoja (Lumikki, Aurora, Ariel, Jasmine, Pocahontas, Merida, Tähkäpää, Anna ja Elsa), ja myös ne neidot, joista on tullut prinsessoja avioliiton kautta (Belle, Tiana ja Tuhkimo). Oikeastaan minua ärsyttää lähinnä vain se, että miksi näiden prinsessojen sekaan on laitettu Mulan, joka ei missään suhteessa ole prinsessa! Alunperin prinsessojen joukossa oli myös Helinä-keiju, mutta hänet Disney tajusi ottaa pois prinsessojen tieltä. Miksi siis yksi ei-kuninkaallinen-millään-muotoa -hahmo on jätetty prinsessojen sekaan? Ehkä se ei niin paljon ärsyttäisi, jos mukana olisi myös Megara ja Esmeralda, mutta nyt Mulan seikkailee yksin prinsessojen keskellä! Ja Mulanin hahmoon ei vielä missään nimessä sovi tällainen yliviety feminiinisyys, päinvastoin. Ehkä Disneyn pitäisi perustaa uusi franchise-tuote, joku Disney-neidot, johon Mulan ja Esmeralda sopisivat. Vaihtoehtoisesti prinsessa-nimen voisi muuttaa toiseksi. Kaiken lisäksi Disney-klassikoiden joukkoon jää prinsessoja, jotka eivät ole "Disney-prinsessoiden" joukossa (esim. Kida ja Elena). Miksi heidät on jätetty joukon ulkopuolelle? Joka tapauksessa käytän blogissani prinsessa-nimitystä vain oikeista prinsessoista (tai avioliiton kautta prinsessoiksi tulleista) ihan vain taistellakseni Mulanin puolesta! :) 

Ylimääräinen fakta: "Disney-prinsessat" eivät koskaan (ainakaan virallisissa tuotteissa) katso toisiaan kohti. Tämä johtuu ihan siitä, että neidot pysyisivät tiedostomattomina toistensa läsnäolosta, ja kaikkien "prinsessoiden" omat tarinat pysyisivät koskemattomina. Muutenhan Disneyn pitäisi alkaa tehdä elokuvia, jossa Pocahontas ja Belle kohtaisivat toisensa... Mutta hepäs ovatkin kohdanneet jo toisensa Ken on maassa kaunehin? -kisoissa! :)

3. Eri klassikko-listat

Kuvan lähde: http://disney.wikia.com

Kolmas asia, mikä minua on ärsyttänyt suuresti, on se, että Suomessa ja Amerikassa on eri klassikkolistat. Tajusin asian vasta silloin, kun ostin itselleni Nalle Puhin elokuvan.  Järkytykseni oli suuri, kun DVD-paketti kolahti postiluukustani sisään, sillä DVD:n sivussa ei ollut järjestysnumeroa, joka kaikissa edellisissä Disney-klassikoissa on! Tästä lähti selvittely, mistä asiassa oikein on kysymys. Nalle Puhin elokuva ei siis kuulu Suomen klassikkolistaan, vaikka se kuuluu Yhdysvaltojen listaan. Yhdysvalloissa Räyhä-Ralf on klassikko numero 52, kun Suomessa se on jo 51. Näin ollen kaikki elokuvat Nalle Puhin elokuvasta lähtien ovat eri järjestyslukuja maiden välillä. Listat eroavat toisistaan myös vähän aikaisemmin: Suomessa listaan kuuluva Aivan villit (nro 46) EI ole Amerikassa Disney-klassikko, vaan sen tilalla on elokuva Dinosaurus. (Ja minä kun aina ajattelin, että wikipedian listassa on virhe...) Toisaalta ärsytykseni tämän asian suhteen ei ole suuri, sillä se vain tarkoittaa sitä, että voin ostaa kokoelmiini enemmän Disney-DVD:itä!!!! Muahahhaa! (Tosin omistan jo kaikki Disney-klassikot DVD:llä, eli kokoelmani on täydellinen! Mutta näin naureskelin aikoinani!)


Ylimääräinen fakta: Tähän samaan syssyyn sopii laatia selvitys siitä, mitä ne Disney-klassikot oikein ovat. Monia ihmisiä voi ihmetyttää se, että miksi esimerkiksi Frozenia kutsutaan klassikoksi, kun se on ilmestynyt vasta äskettäin DVD:lle. Disneyn "klassikkous" ei kuitenkaan liity elokuvan klassisuuteen tai suosioon. Klassikko-nimityksen Disneyn elokuva saa, kun sen on valmistanut alkuperäinen päästudio Disney Animation Studios. Klassikko-leimaa ei siis kylkeensä saa jatko-osia tekevä DisneyToons tai ostetut yhtiöt, kuten Pixar, Marvel tai Lucasfilm. 


4 kommenttia:

 1. Tämä oli mielenkiintoinen postaus! :) Tuo klassikkolista-juttu ehkä eniten häiritsee. Ei häiritsisi niin pahasti jos Aivan Villit ei olisi suomen listauskessa koska se on surkea elokuva eikä edes Disneyn tekemä!

  ja tuo pahis ei olekaan pahis vaan väärinymärretty on käynyt jo tylsäksi.

  VastaaPoista
 2. Hih, kiva että pidit! :) Minuakin ärsyttää se Aivan villit, ja se, että kun Suomen Disney Aivan villejen jälkeen sai taas amerikan klassikkonumeroinnin kiinni, niin miksi sen piti heti taas mennä muuttamaan sitä Nalle Puhin elokuvan kanssa? Ja miksi ihmeessä Suomen Disney lähtee ensinnäkin tekemään erilaista klassikkonumerointia Amerikan kanssa? Luulisi, että eri maiden Disney-studiot tekisivät keskenään yhteistyötä ja sopisivat numeroinneista, mutta ei. Pöh!

  Ja olet kyllä oikeassa, että "väärinymmärretty pahis" -leffoja on jo aivan tarpeeksi, kuten vaikkapa animaatiot Itse ilkimys ja Megamind. Haluaisin nähdä sellaisen kunnon pahis -elokuvan, missä pahis saisi pahistella rauhassa. Vaihtelu virkistäisi!

  VastaaPoista
 3. Tää on yks parhaimmist postauksist, mitä oot kirjottan! =) Samoi asioit oon kans miettin ja "disneyn prinsessat" juttu ärsyttää, koska osa oikeist prinsessoist jaa kokonaa pois ja sit Mulan on prinsessojen joukos vaikkei sinne todellakaa kuulu. Klassikko numerointi on ottan pannuu jo aikoi sitte, en oo ikinä katton elokuvaa Aivan villit, vaikka se tuol kokoelmas on. En oo antanu sillee oikeestaa mitää arvoo.

  VastaaPoista
 4. Hii, kiitos! :) Minulla oli myös kauan hylkimisreaktio Aivan villejä, Dinosaurusta ja muutamia muita 2000-luvun Disney-klassikoita kohtaan... Mutta sitten ne tulivat tarjoukseen CDON.comissa niin minun piti ostaa ne! :) Aivan villit ja Dinosaurus on kyllä molemmat niin huonoja, kuin mitä niiden ajattelin olevan. Että sinällään minulle ei ole sillä väliä, kumpi niistä kuuluisi klassikko-listaan. Mutta pitäähän sitä välillä sietää huonompiakin elokuvia, niin ne parhaat klassikot vain kirkastuvat entisestään! :)

  Ja täytyy vielä sanoa, että ehkä minua ärsyttää vähän sekin, että Belleä sanotaan prinsessaksi. Ärsytys johtuu ehkä siitä, että hän ei elokuvassa vielä mene naimisiin Hirviön kanssa, joten elokuvan perusteella hän ei vielä ole prinsessa. Tuhkimon prinsessaus (?) ei ärsytä, koska hän menee prinssinsä kanssa naimisiin jo elokuvassa, kuten myös Tiana. Voi näitä tyhmiä ärsytyksen aiheita! :)

  VastaaPoista