9.6.2014

I'm the guy they call little Mickey Mouse!

Lähde: http://disneyparks.disney.go.com
Vuonna 1928 Walt Disney, Roy Disney ja Ub Iwerks kehittelivät uuden animaatiohahmon Disneyn studioille. Mikki Hiiri suunniteltiin mahdollisimman helposti piirrettäväksi, ja tämän takia Mikistä tehtiin hahmo, joka muodostuu useista ympyröistä. Walt Disney kertoi alkuaikojen Mikistä vuonna 1957 näin: ”Mikin pää oli ympyrä, jossa oli soikio kuonona. Korvat olivat myös ympyröitä, jotta ne voitaisiin piirtää aina samalla lailla riippumatta siitä, miten Mikki kääntää päätään. Mikin vartalo oli päärynän muotoinen, ja hänellä oli pitkä häntä. Hänen jalkansa olivat putkilot, joihin laitettiin suuret kengät, jotta Mikki näyttäisi lapselta, joka käyttää isänsä kenkiä. Emme halunneet antaa hänelle hiiren käsiä, koska hänen piti näyttää enemmän ihmiseltä. Siksi annoimme hänelle hanskat. Annoimme hiirelle neljä sormea, sillä viisi sormea näytti liian paljolta noin pienelle hahmolle. Lisäksi se vähensi yhden sormen animoinnista. Pienen yksityiskohdan lisäämiseksi annoimme hiirelle kaksinappiset housut.” Ensimmäiset Mikki Hiiri –piirretyt piirsi Ub Iwerks, ja vasta vuonna 1929 (vuosi Mikin keksimisen jälkeen) alkoivat muutkin piirtäjät piirtää Mikki Hiiri -pätkiä. Alku-Mikki oli melkoinen kiusankappale, joka hauskuutti yleisöä räävittömillä ja painovoiman lakeja uhmaavilla tempuillaan. Ensimmäisistä piirretyistä voimme nähdä, kuinka Mikki harrastaa eläinrääkkäystä ja ylittää helposti soveliaisuuden rajat. 

Lähde: http://disney-2006.tripod.com

Freddy Moore päivitti Mikki Hiiren 1930-luvun lopulla sen päivän kuvaa vastaavaksi, poikamaiseksi hiireksi. Tuolloin Mikin keho muuttui vielä päärynänmuotoisemmaksi kuin ennen, jolloin tunnetilojen kuvaaminen helpottui. Mikin vanha keho oli ollut uuteen verrattuna enemmän pallo kuin päärynä. Mikin pää sai myös enemmän muotoja, hän sai mm. posket ja yksityiskohtaisemmat silmät (sekä pupillin että valkoisen alueen). Myös Mikin vaatekomero koki muodonmuutoksen, ja kaksinappiset punaiset housut jäivät historiaan. Ainoa asia, mikä Mikissä pysyi muuttumattomana, oli pyöreät korvat. Mikin uusi ulkonäkö teki hänestä ystävällisemmän näköisen hiiren, mutta samalla myös vähemmän hauskan näköisen. Lyhyissä piirretyissä Mikin rooli jäi pienemmäksi kuin ennen, kun Mikin kaverit (mm. Hessu, Aku) hoitivat hauskuuttamisen Mikin pysytellessä taustalla järjen äänenä. Näin Mikin luonne räävittömästä vitsinikkarista muuttui täysin. Walt Disney halusi nostaa Mikin roolia sivuhahmojen takaa, ja niin studio teki vuonna 1938 tarinan Noidan oppipojasta, joka sekä esitteli Mikin uuden ulkonäön että nosti hänet päärooliin muiden Disney-hahmojen seasta. (Tosin Mikin uusi ulkonäkö oli näkynyt jo lyhytpiirretyssä The Pointer vuonna 1939.) Noidan oppipoika oli ensimmäinen valmis tarinan osa vuonna 1940 ilmestyneelle Fantasialle. Tämä uusi ulkonäkö jäikin Mikin perusulkonäöksi, josta hänet tunnistetaan tänäkin päivänä. Ulkonäköön uudistuksia tuo lähinnä vain Mikin monipuolistuneempi vaatekaappi. 

Lähde: http://sweetkatscreations.blogspot.fi
Vaikka Mikki Hiiren ulkonäkö pysyy yleensä Freddy Mooren suunnitteleman hiiren näköisenä, on muutamat ohjelmat tehneet tähän sääntöön poikkeuksia. Vuonna 2006 ilmestyneessä lastenohjelmassa Mikki Hiiren kerhotalo Mikki muuttui kolmiulotteiseksi. Kyseisessä ohjelmassa hän sai myös takaisin vanhat kaksinappiset housunsa. Vuonna 2013 Disneyn studiot alkoivat taas piirtää lyhyitä Mikki Hiiri -piirrettyjä pitkän tauon jälkeen. Näissä piirretyissä (nimeltään mm. No Service ja Croissant de Triomphe) Mikki palaa ulkonäöllisesti alkujuurilleen, tosin hän ei ole niin pyöreä kuin ennen ja hän on melko karikatyyrimaisesti piirretty. Paluu 1920-luvun Mikki Hiireen tehtiin myös Get a Horse -piirretyssä, joka esitettiin elokuvateattereissa Frozenin ”lämppärinä”. Vaikka Mikki onkin vuosikausien saatossa muuttunut aika lailla, yksi asia on varmaa. Nimittäin se, että Mikki Hiiren tunnistaa aina pallomaisista korvistaan!

Lähde: http://www.webstoodstupid.com
Lähteet: 
-          Thomas, Bob 1991. Disney’s Art of Animation. 14, 19, 84. Hyperion.
-          http://ankkalinnake.blogspot.fi (31.5.2014)

 Lue tästä tarina Mikki Hiiren synnystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti