22.11.2012

Bambi - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :)
Bambi -elokuva alkaa siitä, kun Pöllövaari lentää puun koloon nukkumaan ja oravat heräävät samaisessa puussa päivän viettoon. Pöllövaarin unet eivät kuitenkaan kestä kauan, sillä Rumpali–kani tulee rummuttamaan puun juurta. Ihme on tapahtunut, prinssi on syntynyt! Kaikki metsän eläimet rientävät katsomaan vauva-valkohäntäpeuraa, Bambia. Bambi uinuu emonsa vieressä, herää muiden eläinten tuloon ja ottaa ensi askeleensa heidän katsellessaan. Korkealla puiden yläpuolella olevalla jyrkänteellä Metsän ruhtinas katsoo alas omaa poikaansa. 


Opittuaan kävelemään Bambi lähtee äitinsä kanssa kävelylle metsään. Muut eläimet tervehtivät häntä, ja he kutsuvat häntä ”nuoreksi prinssiksi”. Peurat tapaavat kaniperheen, jonka lapset alkavat leikkiä Bambin kanssa. Tyttöpuput saavat nuoresta prinssistä tarpeekseen melko nopeasti, mutta Rumpali jatkaa Bambin kanssa leikkimistä, ja opettaa tätä puhumaan. Uusia sanoja ovat lintu, perhonen ja kukka. Kukkaniityllä Bambi törmää haisunäätään, jota sanoo kukaksi. Rumpali meinaa korjata Bambia, mutta haisunäätä estää sen sanomalla, että kukka on ihan hyvä nimi hänelle. Leikit loppuvat, kun alkaa ukkostaa ja sataa. Bambi palaa äitinsä luokse nukkumaan ja ihmettelemään sadetta. 


Bambi kasvaa hieman isommaksi, jolloin hänen äitinsä uskaltaa viedä hänet niitylle. Niitty on suojaton, mutta ihana paikka. Bambi rakastuu niittyyn. Siellä hän ihmettelee sammakkoa ja tapaa Rumpalin sekä nuoren valkohäntäpeuran, Falinen, jonka kanssa hän leikkii. Niityllä kirmaa myös nuoria aikuis-valkohäntäpeura-miehiä, jotka esittelevät hyppytaitojaan. Metsän ruhtinas ilmestyy myös niitylle, ja Bambi ihailee tätä suuresti. Metsän ruhtinas palaa metsään, mutta siellä hän haistaa palaneen käryä. Ihminen! Ruhtinas juoksee nopeasti varoittamaan kaikkia eläimiä niityllä, ja kaikki juoksevat äkkiä pois paikalta. Bambi ja hänen äitinsä pääsevät suojaan omaan kotiinsa. Tulee syksy, jolloin ruokaa on vähän. Tulee talvi, jolloin ruokaa on vielä vähemmän. Talven tullen Bambi ihmettelee kovasti lunta. Hän tapaa Rumpalin lammen rannalla, jossa Rumpali yrittää opettaa Bambia luistelemaan, mutta huonolla menestyksellä. Lammen rannassa Bambi ja Rumpali näkevät Kukan, joka nukkuu eräässä luolassa talviunia. Ystävykset ihmettelevät vähän haisunäädän puuhia, mutta antavat lopulta tämän nukkua rauhassa. 

Talvi on pitkä ja kaikilla on nälkä. Eräänä päivänä Bambin äiti huomaa ruohon pilkistävän esiin hangen keskeltä. Peurat ryntäävät syömään ruohoa tyhjään vatsaansa. He eivät kuitenkaan ymmärrä, että vaara vaanii juuri silloin, milloin sitä vähiten odottaa… Yhtäkkiä Bambin äiti haistaa ihmisen! Hän käskee Bambia juoksemaan nopeasti kotiin taakseen katsomatta. Nopeammin! Nopeammin!!!! Bambi juoksee hirmuvauhtia kotiinsa, ja huokaisee helpotuksesta. Mutta mihin äiti jäi? Bambin äitiä ei näy missään. Bambi lähtee lumiseen metsään harhailemaan ja etsimään äitiään. Lunta alkaa sataa heikosti. Yhtäkkiä surullisen Bambin edessä on Metsän ruhtinas, joka sanoo: ”Äitisi ei ole enää täällä.” Metsän ruhtinas ottaa Bambin hoiviinsa, ja vie tämän pois. Kevät saapuu. Linnut laulavat ihan höperöinä rakkaudesta. Bambi, Rumpali ja Kukka ovat kasvaneet isoiksi! Pöllövaari kertoo heille rakkaudesta (=hyrähtämisestä), ja kuinka se voi sattua kenen tahansa kohdalle. Ystävykset kieltävät moisen hullutuksen, mutta pian yksi kerrallaan kukin heistä rakastuu. Bambi tapaa lapsuudenkaverinsa Falinen, josta hän jopa joutuu taistelemaan toista urospeuraa vastaan. Lopulta Bambi ja Faline pääsevät viettämään ihanaa eloa keskenään. 

Ihmiset saapuvat taas metsään, tällä kertaa joukolla. Eläimet lähtevät karkuun, mutta Bambi hukkaa Falinen, eikä hän halua lähteä pakoon ilman tätä. Metsästyskoirat alkavat jahdata Falinea, ja saartavat tämän jyrkänteelle. Bambi tulee apuun juuri ajoissa, ja puskee sarvillaan koirat kumoon. Yhdessä peurat pakenevat koiria. Juuri, kun Bambi on hyppäämässä rotkon yli, osuu aseen luoti häneen. Sillä välin metsästäjien leirissä nuotiosta lentää kipinä läheiseen puuhun, ja tässä on järkyttävän metsäpalon ainekset. Metsän ruhtinas herättää Bambin ja suorastaan pakottaa tämän lähtemään perässään pakoon metsäpaloa. Yhdessä he juoksevat läpi savuavan metsän, ja hyppäävät hienosti vesiputouksesta alas. He pääsevät turvaan järven keskellä olevalle saarelle, johon muutkin metsän eläimet ovat pelastautuneet. Siellä Bambi näkee taas Falinen. 

Aika kuluu, ja palanut metsä kukkii jälleen. Metsän eläimet kokoontuvat juosten yhteen, sillä ihme on tapahtunut! Kaikki eläimet kokoontuvat Falinen ympärille. Kuinka ollakaan, Faline on synnyttänyt valkohäntäpeura-kaksoset! Kaikki eläimet iloitsevat Falinen puolesta. Ja korkealla puiden yläpuolella olevalla jyrkänteellä seisoo Bambi ylpeänä katsellen lapsiaan. Loppu. 


Bambi on todella suloinen ja ihana elokuva. Bambia alettiin tehdä vuonna 1923, ja sen oli tarkoitus valmistua heti Lumikin jälkeen toisena Disney-klassikkona. Ensi-iltansa elokuva sai kuitenkin vasta 1942, toisen maailmansodan aikana, koska Walt Disney vaati elokuvalta täydellisyyttä. Bambi perustuu Felix Saltenin kirjoittamaan aikuisten kirjaan Bambi: Tarina metsästä. Tarina kertoo metsäkauriin (ei valkohäntäpeuran, niin kuin Disneyllä) elämästä. Kirjassa on muutamia poikkeuksia elokuvaan nähden: ensinnäkin tulipalon jälkeen Bambi alkaa viettää enemmän aikaa yksinäisyydessä, ja välttelee Falinea, vaikka rakastaakin tätä vielä ”melankolisella tavalla”. Kirjassa Metsän ruhtinas opettaa Bambille hyödyllisiä taitoja ihmisten välttelemistä varten. Kirjan lopussa Bambi tapaa metsäkauris-kaksos-vasat, jotka etsivät äitiään, eli Bambi ei itse saa (luultavasti) lapsia. Disney muutti tarinaa paljon, sillä kirjaa pidettiin liian aikuismaisena lapsille. 

Lopullisesta Bambi-elokuvasta poistettiin monia kohtauksia käsikirjoitukseen verrattuna. Eräs poistetuista kohtauksista näytti, kuinka Bambin äiti sai osuman luodista. Käsikirjoittajien ideana oli myös, että Bambia ammutaan hänen äitinsä sijaan. Onneksi Disney ei pitänyt ideasta ollenkaan. Alun perin elokuvassa näytettiin ihminen, mutta tämä metsästäjä poistettiin lopullisesta versiosta. Näin ollen Bambista tuli ensimmäinen Disney-elokuva, jossa ei näytetä yhtään ihmistä (toinen tällainen elokuva on Leijonakuningas)! Bambi on lisäksi se Disney-elokuva, jonka hahmoja on kenties nähty sen jälkeen tulleissa Disney-elokuvissa eniten. Bambin äiti laiduntaa metsässä Kaunottaren ja Hirviön alussa, ja elokuvissa Miekka kivessä ja Viidakkokirja Bambin äitiä yritetään pyydystää. Pelastuspartio Bernard ja Bianca -elokuvassa sekä Bambi että tämän äiti esiintyvät ruohoa syömässä. 

Bambin hahmot ovat todella ihania ja helposti samaistuttavia. Nuori Bambi on todella suloinen, ja hänestä on osattu tehdä ihmettelevä ja maailmaa tutkiva lapsi. Sitten näemme Bambin menetyksen, ja pystymme jakamaan tuskan tunteen hänen kanssaan. Läheisen menettäminen on todella vaikeaa ja raskasta, ja vielä vaikeammalta tuntuu katsoa sitä, kun lapsi (vasa) menettää läheisensä. Lapsen kärsimys on kauheaa. Tässä kohtaa Bambin viaton lapsuus on loppu. Näemme Bambin seuraavan kerran, kun hän on kasvanut aikuiseksi. Aikuisena Bambi on vastuuntuntoinen, hellä ja myös aika järkevä. Näemme, että Bambi on kasvanut hyväksi aikuiseksi tragediastaan huolimatta, ja tämä saa meidät uskomaan parempaan huomiseen ja siihen, että kyllä meistäkin voi tulla hyviä aikuisia. 

Bambin äiti on todella hellä eläin, ja hänessä yhdistyy kaikki ideaaliäidin piirteet. Bambin isä, Metsän ruhtinas, on uljas ja hieman etäinen isä Bambille. Luulen, että moni lapsi saattaa tuntea isänsä äitiään etäisemmäksi, sillä äiti-lapsi-suhde on niin kestävästä ja kovasta materiaalista tehty pakkaus. Niinpä Bambin suhteisiin vanhempiaan kohtaan voi hyvin eläytyä. Rumpalin äiti on taas toisenlainen äiti kuin Bambilla. Toki Rumpalinkin äiti lapsistaan huolen pitää, mutta kieltäminen näyttää olevan hänelle ominainen tapa toimia kasvatuksen suhteen. Kasvatustapojen poikkeaminen johtuu varmasti lasten erilaisista temperamenteista. Rumpali on hyvin menevä ja vilkas kaninpoikanen, joka tykkää kovasti rummuttamisesta (siitä nimikin). Isoksi kasvettuaan Rumpalista tulee kuitenkin metsän yhteiskunnan täysvaltainen jäsen kaikesta vallattomuudestaan huolimatta. Kukka on hyvä esimerkki hyvin ujosta eläimestä, joka punastelee ja naurahtelee ujostellessaan. Ujous säilyy ihan aikuisuuteen asti. Pienenä luulin aina, että Kukka on tyttö. Kevät -kohtauksessa, jossa joukkoon liittyy tyttö-haisunäätä, ihmettelin asiaa aina kovasti. 

Bambin piirrosjälki on kaunista katsottavaa. Maisemat ovat jylhiä ja upeita, ja joissain kohtauksissa on osattu animoida ruohonjuuritason elämää todella tarkasti. Eläimet on piirretty melko realistisesti, mutta Disneylle ominaista pehmeyttä ja suurisilmäisyyttä on osattu ottaa mukaan. Pupujen ja lintujen piirustustyyli on sellaista, joka toistuu hyvin pitkälle samanlaisena kaikissa myöhemmissäkin Disney-elokuvissa. On ihmeellistä, miten animaattorit ovat osanneet vangita inhimillisten tunteiden koko kirjon eläimiin. Minä en ainakaan osaisi moista! Mielestäni tarinassa on myös hieno kaari, sillä elokuva alkaa ja loppuu samanlaiseen kohtaukseen, jossa uusi valkohäntäpeura syntyy. 

Bambin musiikki on todella kaunista. Elokuva saikin kolme Oscar-ehdokkuutta juuri musiikin osalta, mutta ei valitettavasti voittanut niistä yhtäkään. Bambi alkaa laululla Rakkauden laulu, joka soi alkutekstien aikana, ja jota hyräillään vielä alkumaisemia näytettäessä. Sama laulu lauletaan myös elokuvan lopussa. Seuraava laulu lauletaankin vasta sateen tullessa. Sadepisarat kuvastaa hyvin sadetta ja ukkosta. Kevätlaulu lauletaan kevään tullen (yllätys yllätys) ja Sen lauluksi loin lauletaan Bambin ja Falinen rakastuessa ja juoksennellessa ympäri metsää. Elokuvassa taustakuoro laulaa kaikki laulut, eivätkä hahmot laula niitä. Tai oikeastaan Kevätlaulun voi periaatteessa kuvitella lintujen laulamaksi. 

Bambi herättää monenlaisia erilaisia tunteita. Koemme iloa, kun Bambi ja Rumpali toikkaroivat jäällä ja kun kevät vihdoin saapuu metsään. Bambin äidin kuollessa itku ei ole kaukana, ja monesti tämä tyttö ainakin herkistyy kyyneliin asti kyseisessä kohtauksessa. Elokuvan aikana saa kuitenkin nauraa ääneenkin pari kertaa, useimmiten Pöllövaarin juttujen innoittamana. Bambi osaa olla myös todella jännittävä elokuva, ja jännitykseen on syynä Frank Churchillin säveltämä musiikki, joka aina alkaa ihmisen ilmestyessä kuvioihin. Tämä musiikki ja kuva niitystä saa minut melkein sulkemaan silmät jännityksestä, ja toivomaan kohtauksen olevan jo ohi. Ihmisen teema-musiikki inspiroi aikoinaan John Williamsin säveltämään Tappajahain tunnusmusiikin. Toisin sanoen ilman Bambia meillä ei välttämättä olisi Tappajahaita. Niin pelottava se Bambikin on! 

Useimmille meistä Bambi on varmasti se elokuva, joka muistetaan lapsuudesta. Kenties elokuva on jäänyt mieleen traagisuutensa takia, tai kenties Bambi on ollut vain niin syötävän suloisen näköinen. Bambi on kuitenkin populaarikulttuurin kannalta tärkeä teos, ja sen ansioista moni sanookin peuroja Bambeiksi. Kaiken lisäksi avaruudessa killuu asteroidi, jonka nimi on Bambi (ja toinen nimeltään Thumper, Rumpali). Bambi on elokuva, joka jokaisen on pakko nähdä edes kerran elämässään. 

”Muista syödä vihreää, niin sinulle kasvaa isot jalat ja pitkät korvat. Mutta se maistuu tosi pahalta. Tuon viimeisen lauseen keksin itse.”
- Rumpali

5 kommenttia:

 1. Joissain määrin Bambi on myös hyvin raaka lastenelokuvaksi, tosin itse en ole saanut traumoja mutta ystäväni sai niin pahat traumat ettei aio edes omille lapsilleen näyttää ennen kuin ovat yli 10v. Jännä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Kohtaus, jossa Bambin äiti kuolee, on todella surullinen ja lapsikatsojille varmasti järkyttävä. Muistan itse myös pelänneenä elokuvan lopussa olevia metsästäjien koiria, jotka jahtaavat Bambia ja Falinea. Hui!

   Poista
 2. Minusta Bambi on suuri mestariteos ja yksi Walt Disneyn legendaarisimmista elokuvista!

  VastaaPoista