28.2.2020

To tell the truth, lights don't shine at all in our town.

Hyvät elokuvat vetoavat katsojien tunteisiin monipuolisesti: niitä katsoessa saa nauraa, itkeä, kauhistua ja rakastua. Pixarin elokuvat ovat loistavia elokuvia, joten niissä käsitellään tunteita laidasta laitaan. Katsoessani analyyttisesti läpi Pixar-klassikoita olen laittanut niistä ylös, mitkä kohtaukset ovat naurattaneet, pelottaneet tai itkettäneet minua. Olen luvannut jakaa nämä tunnepitoiset listaukset kanssanne, joten jatketaan tunteilua. (Aiemmin olen kirjoittanut jo listan Pixar-elokuvien hauskimmista hetkistä.)
 
Alle olen listannut Pixarin elokuvista kohtaukset, joita katsoessani ihokarvat ovat nousseet pelosta pystyyn tai olen heilutellut käsiä jännityksen valtaamana. Näitä kohtauksia katsoessa tekee mieli huutaa elokuvan hahmoille kannustavia sanoja tai muita ohjeita, esimerkiksi "Juokse, juokse!" tai "Älä katso taaksesi!". Pelottavia kohtauksia kerääntyi listalle vain 13. Kohdat eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaikka numeroituja ovatkin. Kaikki Pixar-klassikoiden pelottavat kohtaukset eivät ole listalla, vaan vain ne itsestäni jännittävimmät. Lue jos uskallat!

(Toy Story 4:sta ei ole vielä tällä listalla huomioitu, vaikka siitäkin löytyisi listalle täytettä.)

HUOM! Sisältää juonipaljastuksia! 


1. Sidin lelut

Elävät lelut kuulostavat houkuttelevalta ajatukselta... paitsi jos kyseessä on Sidin uudelleenrakentamat muotopuolet lelut. Toy Storyssa Woody ja Buzz on hylätty Sidin pelottavaan ja outoon huoneeseen. Sidin poistuessa huoneesta sängyn alta alkaa kömpiä yksi toisensa jälkeen karmeamman näköisiä lelumutantteja. Lelut ovat onneksi ystävällisiä ja loppujen lopuksi sympaattisia tapauksia, mutta niiden ensiesiintyminen ruudulla saa minut kauhistumaan Woodyn tavoin. Woody ei tiedä leluilla olevan lempeä sydän, vaan pelkää noiden pelottavuuksien repivän hänet ja Buzzin kappaleiksi! Erityisen pelottava on minusta lelu, jolla on vauvanuken pää ja tekniset, hämähäkkimäiset jalat. Itse en kyllä sellaista haluaisi nähdä oman sänkyni alla.

2. Haikokous

Melko pian ensitapaamisensa jälkeen Marlin ja Dory kohtaavat pelottavan näköisen hain, Pomon. Pomo osoittautuu ulkonäköään ystävällisemmäksi haiksi, ja hän on yhdessä kahden haikaverinsa kanssa perustanut kerhon haille, jotka eivät halua syödä kaloja, vaan ystävystyä näiden kanssa. Pomo vie Marlinin ja Dorin kokoukseen mukanaan kalakavereiksi. Kokouksen ilmapiiri on Marlinin silmissä hyvinkin uhkaava, mutta Dory ei vaaroja näe. Haikokousta seuratessa minä ainakin jännitän (elokuvan monta kertaa nähneenäkin) koko ajan, koska alkaa tapahtua - ja kyllähän sitä jossain vaiheessa alkaa tapahtua. Dory nimittäin saa haavan, ja haavasta valuva veri saa Pomon tappajanvaistot heräämään. Ystävällisestä haista muuttuu hetkessä "aivoton syömäkone", ja pienten kalojen hengen puolesta saa jännittää tosissaan.

3. Frank-leikkuupuimuri

Frank-leikkuupuimuri ei ehkä ole se pelottavin Pixarin hahmoista, mutta aika jännittävä näky hän on. Autot-elokuvassa Salama ja Martti menevät säikäyttelemään traktori-lehmiä keskellä yötä, ja nauttivat tästä keppostelustaan täysin siemauksin. He tulevat herättäneeksi vahingossa myös Frankin, joka on suurikokoinen leikkuupuimuri, ja joka muistuttaa ulkonäöltään ja luonteeltaan härkää. Frank lähtee jahtaamaan kaveruksia pimeän pellon halki, ja tästä takaa-ajosta on leikki kaukana. Frankin saavuttaessa autot näille kävisi varmasti pahasti. Kohtaus on hetkittäin hyvinkin jännittävä. 


4. Mor'dun rauniot

Virvatulet johdattavat Meridan ja hänen karhuksi muuttuneen äitinsä linnan raunioiden luo, joiden sisään Merida vahingossa tippuu. Raunioista Merida löytää tuhoutuneen valtaistuinsalin, ja prinsessa tajuaa, että hänen äitinsä kertoma tarina neljästä veljeksestä ja näiden hallitsemasta valtakunnasta ei ole vain tarina, vaan se on tapahtunut oikeasti. Vanhin veljeksistä tuhosi valtakunnan valtaa tavoitellessaan, ja tämän hän teki karhuksi muuttuneena... Yhtäkkiä Merida tajuaa ympärillään olevista luurangoista olevansa karhun pesässä, ja että häntä vaanii takana kauhea Mor'du-karhu! Meridan äiti auttaa onneksi prinsessan karkuun viime tipassa Mor'dun teräviltä kynsiltä. Koko raunioissa tapahtuvan kohtauksen tunnelma on todella ahdistava. Tiedän vallan hyvin usean kerran elokuvan katsoneena, mitä kohtauksessa tulee tapahtumaan, mutta jännitän silti joka kerta Meridan puolesta ihan täysillä.

5. "He tulevat, syövät ja lähtevät."

Ötökän elämää -elokuvan alussa muurahaiset keräävät ruokaa kauhealla kiireellä eräänlaiselle uhrikivelle. Ilmahälytys soi, ja ötökät juoksevat kauhuissaan piiloon kekonsa maanalaisiin tunneleihin. Tässä vaiheessa katsoja ei vielä tiedä, mitä muurahaiset piiloutuvat. Siispä muurahaisten pelko tarttuu helposti katsojaankin, ja kauhulla toivoo vain, että tuo näkymätön uhka lähtisi pian pois. Kauhu kuitenkin lisääntyy entisestään, kun muurahaiskeon katon läpi polkaistaan ötökän jalka, ja pelottavan näköiset heinäsirkat murtautuvat muurahaisten joukkoon. Erityisesti hullu heinäsirkka Thumper vie katsojalta yöunet (vaikka se saman nimen omaakin kuin suloinen Rumpali). Hui!

6. Syndrooman ohjus lähestyy lentokonetta

Syndrooma on vanginnut Herra Ihmeen saarelleen, ja pakottaa tämän katsomaan, kuinka miehen perhe on lentämässä saarelle lentokoneella, jonka perään Syndrooma lähettää ohjuksen. Lentokoneessa ohjuksen tuloa kauhuissaan seuraavat Elli, Esa ja Ilona Vaara, ja heidän tuhonsa näyttää väistämättömältä. Tämä kohtaus ei aiheuta samanlaisia pelon väristyksiä kuin monet muut listalla olevat kohtaukset, mutta ohjuksen lähenemisestä on saatu niin jännittävää vaihtelemalla näkökulmia Vaaran eri perheenjäsenten välillä, että se saa minut vispaamaan käsiäni jännityksen tahdissa - ja saa siksi oikeutetun paikkansa tällä listalla. 


7. Pelkosimulaattorin harjoitus

Monsterit Oy -elokuva alkaa näkymällä pimeästä lastenhuoneesta. Lapsi herää huoneessa unestaan, ja näkee, kuinka vaatekaapin ovi hiljalleen raottuu. Avoinna olevasta ikkunasta tuleva tuuli löyhyttelee verhoja ja vaatekaapista ilmestyy näkyviin villapaidan hiha. Kaikki nämä vaikuttavat pelottavilta asioilta, mutta lapsen huomatessa pelkonsa vaarattomaksi hän jatkaa uniaan. Hän ei kuitenkaan näe, että sängyn alla syttyy palamaan kaksi punaisena kiiluvaa silmää, ja sängyn ylle kohottautuu lonkeroinen ja piikikäs hirviö... Vanhemmankin elokuvan katsojan puntit alkavat tutista lapsen puolesta. Pelot osoittautuvat onneksi aiheettomiksi, sillä tilanne osoittautuu harjoitukseksi pelkosimulaattorilla, ja pelotteluyritys menee kaiken lisäksi hirviökokelaalla pieleen. 
8. Iso vauva päiväkodin pihalla

Andyn lelut päättävät paeta keskellä yötä Päivänpaisteen päiväkodista, ja koko pako on täynnä toinen toistaan jännittävämpiä tilanteita. Yksi karmaisevimmista hetkistä nähdään päiväkodin pimeällä pihalla. Lelujen pakoreitti kulkee keinujen ohi, ja yhtäkkiä yksi keinuista alkaa äännellä kitisten. Keinussa istuu Iso vauva, nukkevauva, jolla on aika karmaiseva ulkomuoto päivänvalossakin. (Minusta tuollaiset nukkevauvat ovat aina olleet jotenkin pelottavia.) Iso vauva kuulee pakenevien lelujen ääntelyä, ja pää kääntyen, hitaasti kävellen hän menee tutkimaan äänen lähdettä. Andyn lelut ovat onneksi edenneet paikasta turvallisimmille vesille. Kohtaus on todella karmaiseva.

9. Sidin koira

Sid huoneineen on jo pelottava hahmo Toy Storyssa, mutta Sidin kotona asuu vielä yksi pelotus - nimittäin Sidin koira. Bullterrieri Scud (onko koiran nimi suomennettu?) on todella aggressiivinen koira, joka tykkää järsiä leluja, tosin mikäpä koira ei tykkäisi. Elokuvan alusta asti sympatiat ovat kuitenkin lelujen puolella, eikä katsoja halua heitä jyrsittävän, vaikka muuten koiraihminen olisikin. Scud on kaiken lisäksi hyvin ärhäkkä, vihainen ja äkkipikainen koira, ja uskallan väittää, ettei häntä ole koulutettu kauhean tottelevaiseksi. Kohtaukset, joissa koira on Sidin talon sisällä, ovat todella jännittäviä ja pelottavia - sillä ei ole väliä, jahtaako Scud leluja vai nukkuuko hän koiranunta, jännitys pysyy silti tiiviinä. Jos Scudin tapainen bullterrieri kävelisi minua vastaan kadulla, kiihdyttäisin varmasti askeleitani, jotta pääsisin siitä nopeammin kauemmas.


10. Nemoa etsimässä -elokuvan alku

Nemoa etsimässä -elokuva alkaa todella julmalla ja surullisella kohtauksella. Marlin ja Koralli -vuokkokalat ovat löytäneet juuri itselleen uuden kodin koralliriutalta, ja heidän jälkeläisensä ovat munittuina piilossa kodin juurella. Paikalle lipuu petokala, barrakuda, ja Koralli ui äkkiä muniensa turvaksi, mutta tulee samalla johdattaneeksi pedon munien luo. Emme onneksi näe traagista näkymää, jossa Koralli ja melkein kaikki munat syödään julmasti barrakudan toimesta. Olemme kohtauksen ajan turvassa korallin sisällä Marlinin kanssa, ja näemme isäkalan kasvoilta kaiken sen kauhun ja surun ja pelon, mitä hän (ja kenties katsojakin) kokee. Tämä tekee kohtauksesta ehkä jopa vielä pelottavamman ja ahdistavamman kuin se, että näkisimme tilanteen tapahtuvan oikeasti. Hrrr.

11. Mor'du hyökkää!

Mor'dun kohtaaminen raunioilla on kamala kokemus, mutta niin on myös Urhean lopussa nähtävä taisto, jossa Mor'du hyökkää Meridan, tämän vanhempien ja klaanisotureiden kimppuun. Klaanisoturit ja kuningas Fergus tekevät parhaansa, mutta tuntuu, ettei karhua pidättele mikään, ja Mor'du pääsee hyökkäämään Meridan kimppuun. Tämäkin kohtaus on sellainen, että se saa minut jännityksen ja pelon valtaan aina, vaikka tiedän elokuvan lopputuloksen. Mor'du-karhu on jotain aivan hirveää. Karhut taisivat olla lapsena eräs suurimmista peloistani. Metsässä kävellessä pelotti aina, tuleeko siellä karhu vastaan, vaikka asuimme ihan esikaupunkialueella. Jos olisin nähnyt Urhean lapsena, olisi elokuva vain vahvistanut karhupelkoani.

12. Ruutukaapparin luo murtautuminen

Ihmeperhe 2:n jännittävin ja pelottavin kohtaus tapahtuu Neiti Ihmeen murtautuessa sisään Ruutukaapparin oletettuun tukikohtaan. Supersankarin tiirikoidessa ulko-ovea meille näytetään, että kerrostaloasunnon sisällä piileksii joku. Neiti Ihmeen päästessä asuntoon sisään missään ei näy ketään, joten hän alkaa tutkia sotkuista asuntoa tarkasti. Katsojat kuitenkin tietävät, että asunnossa on joku muukin, ja tämä luo kohtaukseen jännitystä. Asunnossa piileksivän henkilön täytyy nimittäin olla Ruutukaappari, joten tämä tulee varmaan hetkenä minä hyvänsä hyökkäämään Neiti Ihmeen kimppuun! Minulle aiheuttamastaan jännityksestä huolimatta - tai ehkä juuri sen takia - tämä kohtaus on sellainen, jonka katsomisesta nautin Ihmeperhe 2:ssa. Kohtaus ei ole liian pelottava, toisin kuin muut tällä listalla olevat kohtaukset, ja siinä on kivaa jännitystä ja salapoliisielokuvan tuntua.

13. Hälyttäjä-apina

Aaaaah! Pahin kohtaus, tai itse asiassa hahmo, jää viimeiseksi! Toy Story 3:ssa nähtävä hälyttäjä-apina on jotain aivan kamalaa! Jopa samaisen elokuvan Iso vauva jää apinalle kakkoseksi! Apina pitää vahtia Päivänpaisteen päiväkodissa öisin valvontakameroiden välityksellä, eikä yksikään pakeneva lelu jää apinalta huomaamatta. Huomatessaan seuraamillaan ruuduilla epäilyttävää liikettä apina hälyttää Tuhti-karhun partion hätiin symbaaleitaan kolistelemalla ja silmät mielipuolisesti vilkkuen. Jännittävin kohtaus apinaan liittyen koetaan, kun Woody koittaa sitoa lelun, jotta Andyn lelut pääsisivät pakenemaan päiväkodista. Mutta olisi apinalelu minusta karmaiseva ihan muutenkin, vaikkei hän niin hurja ja mielipuolinen olisikaan. 


Huijui, siinä oli jännitystä kerrakseen! Mitkä ovat teidän mielestänne pelottavimpia ja jännittävimpiä kohtauksia Pixarin elokuvista? Onkohan ensi viikolla Suomessa(kin!) ensi-iltansa saavassa Pixarin uudessa elokuvassa Eteenpäin yhtä pelottavia kohtauksia?

8 kommenttia:

 1. Oli kyllä mainio lista jännittävistä/pelottavista asioista Pixar leffoissa. Jotkut noista jäivät mullekki mieleen lapsena ja muistan etenkin ehkä vähän jännittäneeni Toy Storyssa Sidin lelujen ensi esitystä, Ötökän elämän Thumper sirkkaa, vaikka sirkat oli samalla siistejä pahiksia, Monsterit OY:ssa pelkoimuri kohtausta (koko laite oli tosi outo ja tapa millä se imee pelkoa, oli tosi hyytävää), Nemoa Etsimässä kohtausta missä Pomo jahtaa Marlinia ja Dorya haistettuaan Doryn verta ja myös Toy Story 3:ssa Jättivauvaa ja Apinaa, etenki apina oli tosi häiritsevän näkönen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Aaaahhh, pelkoimuri olisi ehdottomasti kuulunut minunkin listalleni! Se on hirveä laite! Ja kohtaus todellakin jännittävä! Thumperin lisäksi myös Hopper on aika hurja heinäsirkka, ja hänenkin olemuksensa voisi listallani komeilla.

   Poista
 2. Mahtavaa, että listat ovat palanneet! Näitä on mukava lukea ja vertailla omiin kokemuksiin. :)

  Pixar-elokuvissa on minusta jotenkin enemmän pelottavia ja ahdistavia kohtauksia kuin Disneyn klassikoissa. Olen ihan iloinen, etten lapsena nähnyt kuin Nemoa etsimässä ja Ratatouillen, kun niissäkin oli ihan tarpeeksi pelottavuutta. Varsinkin Nemoa etsimässä on jäänyt minulla mieleen traumatisoivana, enkä ole vieläkään katsonut sitä uudelleen aikuisiällä. Se hammaslääkärin sukulaistyttö oli aivan hirveä. Ehkä pitäisi jossain vaiheessa katsoa elokuva uudestaan, niin minulle voisi tulla siitä positiivisempi kuva.

  Toy Story -elokuvien vauvanuket ovat aivan kauheita! Mutta pahimpia olivat Toy Story 4:n vatsastapuhujan nuket. Arvaanko oikein, että ne olisivat olleet listalla, jos elokuva olisi laskettu mukaan? Toy Storyt ovat muutenkin täynnä hurjia kohtauksia, ja olen useampaan kertaan miettinyt, että jos lelut olisivat ihmisiä, niin leffojen ikäraja nousisi aika lailla...

  Toisella tavalla karmivia ovat Pixarin pahikset, jotka ovat välillä kylmäävän realistisia, toisin kuin Disney-klassikoiden usein yliampuvat pahikset. Ensimmäisenä mieleen tulevat Up:in ja Cocon pahikset (en halua spoilata, jos joku leffoja näkemätön lukee kommentin), jotka eivät mainosta pahuuttaan eikä heidän todellista luonnettaan voisi välttämättä päältä päin nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee jee! Kiva että pidät! Ja kiitos kun kommentoit! :)

   Tuo on ihan totta, että Pixarin elokuvien pahikset ovat realistisempia kuin Disneyn elokuvien, ja ehkäpä myös Pixarin elokuvat ovat kokonaisuudessaan realistisempia kuin Disneyn.... Tai siis puhuvia kalojahan on olemassa ja autoilla on tunteet. XD Mutta siis kun pelotuksen aiheet löytyvät naapurin leluja hyväksikäyttävästä pojasta, vanhoista leluista tai petokaloista, onhan ne nyt realistisempia kuin loitsiva Pahatar tai Hornansarvi. Toki Disneyn klassikoistakin realistisia pahiksia löytyy, mutta Pixarin elokuvissa niitä on suhteellisesti prosentuaalisesti enemmän. Ehkä. En enää tiedä mitä selitän.

   Mutta KYLLÄ, Toy Story 4:n vatsastapuhujan nuket olisivat todellakin päässeet listalle. Ne ovat aivan karseat! Hrrr! Nemoa etsimässä -elokuvassa nähtävä hammaslääkärin sukulaistyttö on myös omalla tavallaan aika karmiva. Suosittelen että uskaltaudut katsomaan elokuvan uudestaan tässä joku päivä - vaikkapa Halloweenin alla jos ei muuten! XD

   Poista
 3. Pelottavista kohdista mulle tulee ekana mieleen Mor'dun esiintyminen Urhea elokuvan alussa. Kaikki Disney elokuvien lopputaistelut on myös aika pelottavia.
  Kerron vielä jotain Pixarin ulkopuolelta. Ducktalesista sanon pelottavimmiksi kohdiksi kaikki kohdat, joissa Milla Magia esiintyy. Tepan ensiesiintyminen oli aika jännä, mutta ei kuitenkaan pelottava, vaikka se vaikutti ensin siltä. Tepa on muutenkin mun suosikki hahmo Ducktalesissa. Ja nimenomaan tässä uudessa sarjassa. Mutta toisaalta. Minkähän takia mun suosikki on just Tepa? Minkähän takia se ei oo Heimo Huima tai Aku Ankka, koska Heimolla on parhaat repliikit ja mä RAKASTAN Akun raivokohtauksia. Mikä sitten tekee Tepasta mun suosikkihahmon? Taidankin ottaa seuraavaksi elämäntehtäväkseni tuon asian selvittämisen.
  Kerron vielä pelottavia juttuja Disneyn ulkopuolelta. Muumeissa on paljon pelottavia juttuja. Mä en oo pelännyt mörköä, mutta pelkäsin hattivatteja tosi paljon. Ne oli pelottavia varsinkin yhdessä jaksossa. En muista sen jakson nimeä, mutta siinä jaksossa muumit meni jollekin saarelle ja Hemuli löysi pylvään, jossa oli ilmapuntari, jonka se sitten otti siitä ja sitten myöhemmin Hemuli oli kiivennyt sen pylvään yläosaan, kun hattivatit piiritti sen pylvään.
  Tuli muuten mieleen kun sä olit vastannut mun kirjoittamaan kommenttiin, edellisessä postauksessa, että ois mielenkiintoista, jos päähenkilö ois pahis tietämättään, niin mä keksin siitä jonkinlaisen juonen, josta voi tehdä elokuvan. Elikkä siis se elokuva alkaa päähenkilön lapsuudesta. Silloin se ois iloinen ja sillä ois paljon kavereita. Sitten nuorena/teininä se päähenkilö alkaa kehittää jotain ilkeää suunnitelmaa, koska sille oli tapahtunut jotain tosi traagista. Jossain vaiheessa se hahmo lyö päänsä ja sille tulee muistinmenetys eikä se muistais mitään mitä on tapahtunut sitä ennen, mutta se muistais kuitenkin lapsuutensa. Eli tää tehtäis niin, että kun alussa kerrotaan päähenkilön lapsuudesta ja sitten siitä hypätään siihen kohtaan, kun sille on tullut se muistinmenetys eli ei näytettäis ollenkaan mitä siinä välissä tapahtui. Sitten se päähenkilö saa muistinsa takaisin elokuvan aikana ja se on onnistunut elokuvan lopussa, jolloin siitä on tullut oikeasti paha. Mä toivon, että jotain tän tapaista tehtäis, jos niistä yllätyspahiksista ei haluta luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mor'dun esiintyminen Urhean alussa on myös aika jännittävä. Siinä tilanne menee nopeasti ohi, niin en itse kerkeä säikähtää karhua vielä siinä vaiheessa.

   En ole uusia Ducktaleseja katsonutkaan, joten en osaa omaa lempihahmoa sanoa - saati sitä, miksi Tepa on sinun suosikkisi. Ehkä selvitän sen, jos joskus saan katsottua sarjaa. (Olen minä siitä yhden jakson katsonut, missä ne pelasivat golfia.)

   Muumeissa on TODELLA pelottavia juttuja! Mörkö on kuulunut omiin kauhistuksiini, ja myös se jakso Muumilaakon tarinoiden alusta, jossa Muumipeikko menee Taikurin hattuun ja muuttuu peikoksi. Hrrr! Hattivatteja en ole pelännyt, vaikka oman hyvinvoinnin kannalta se voisi olla hyväksi, jos hattivatteja sattuisi kävelemään joskus vastaan. MUUTEN, puhuitko nyt uudesta 2019 julkaistusta Muumilaakso-sarjasta vai vanhoista Muumilaakson tarinoista? ;) (Minä puhuin vanhoista. On se Mörkö kyllä uusissakin aika pelottava.)

   Uuuuuu! Hyvän juonen olet kehitellyt! Kiva olisi nähdä tuollainen tarina kuvamuodossa. :)

   Poista
  2. Puhuin siitä vanhasta muumi-sarjasta, vaikka kyllä uudessakin sarjassa on pelottavia kohtia. Tosin mamelukkikala oli pelottava ainoastaan siinä vanhassa sarjassa. Uudessa sarjassa siitä oltiin tehty hauska.

   Poista
  3. Totta! Sillähän oli hauska taustamusiikkikin siinä uudessa. XD

   Poista