11.8.2018

Tahdon kaiken nähdä, kerro pois.

Heinäkuussa kyselin lukijoilta, mitkä ovat heidän mielestään parhaita ja huonoimpia elokuvia Disneyn ja Pixarin elokuvista. Edellisessä tekstissä kokosin yhteen lukijoiden mielipiteet Disneyn klassikoista, ja tässä tekstissä pureudutaan lukijoiden mielipiteeseen Pixarin elokuvista. 

Pixarin elokuvia on tähän mennessä Suomessa ilmestynyt 19 kappaletta. Suosikeikseen lukijat mainitsivat noista elokuvista 11 kappaletta. Kuten Disney-klassikkojenkin kohdalla, myös Pixar-klassikoiden kohdalla jotkut elokuvat olivat joidenkin lukijoiden suosiossa, mutta samat elokuvat kuuluivat toisten inhokkeihin. Lukijoiden mielestä parhaat elokuvat saivat "vain" kolme ääntä. Kuvituksena on käytetty taas kuvia elokuvan päähenkilön ensiesiintymisestä elokuvan aikana. Eiköhän mennä kyselyn tulosten pariin. 


WALL-E


Pakkohan minun oli laittaa omakin Pixarin suosikkini WALL-E ensimmäiseksi listalle, vaikka eräs toinenkin elokuva sai yhtä paljon lukijaääniä. WALL-E mainittiin kommenteissa kolme kertaa lukijoiden suosikiksi. Se ei ole ihme, sillä WALL-E:n tarina on todella suloinen, ja päähenkilö on aivan ihana kaikin puolin! WALL-E:ssa käsitellään tärkeää teemaa ilmastonmuutoksesta: jospa elokuva inspiroisi joitakin ihmisiä vähentämään kulutustaan ja toimimaan luonnon puolesta. Parasta elokuvassa on Wall-E:n ja Eva:n välisen suhteen seuraaminen. 

Lukijoiden kommentit:

"Niin romanttinen ja valistava elokuva."
"Todella kaunis niin tarinaltaan kuin visuaalisestikin." 
"Ihanat hahmot ja erittäin mielenkiintoinen tarina ja juoni." 
"Wall-E on (myös) ehdottomasti yksi suosikki erityisesti ympäristöteemansa, musiikkinsa ja KAUTTA AIKOJEN IHANIMMAN hahmonsa ansiosta. Ja söpö rakkaustarina tietysti." 
"Antaa käsityksen siitä mihin maailma on menossa, ja sekin että roboteillakin on tunteet."


Monsterit Oy


Monsterit Oy sai WALL-E:n tapaan lukijoilta kolme ääntä, eli nämä elokuvat jakavat kultamitalin lukijoiden mielestä parhaimpina Pixar-elokuvina. Monsterit Oy on todella herttainen elokuva. On hauska, miten elokuvassa monsterit pelkäävät maailmaansa eksynyttä pientä lasta - yleensä roolit ovat toisin päin ihmisten pelätessä elokuvissa ällöttäviä hirviöitä. Monsterit Oy:n animaatio ei ole vielä parasta Pixaria, ja elokuvan vanhuuden huomaa sitä katsoessaan. Tämä ei kuitenkaan haittaa hyvästä juonesta nauttimista. Hahmot elokuvassa ovat aivan loistavia, ja elokuvan lopetus on yksi parhaista ikinä. 

Lukijoiden kommentit:

"Tykkäämiseni perusteena on yksinkertaisesti lapsuusnostalgia."
"Tää elokuva antaa uusia puolia hirviöistä, jotka on pelottanut sukupolvien ajan, että ne pelottelee vaan työkseen."
"Hahmot on tosi mieleenpainuvia." 
"Kokonaisuudessaan elokuva on rentouttava ja piristystä tylsälle päivälle."


Toy Story

Ensimmäinen Toy Story pääsi kahden lukijan suosikeiden joukkoon. Elokuva on ollut aikansa merkkipaalu tietokoneanimaation saralla, mutta tänä päivänä elokuva näyttää auttamattomasti vanhentuneelle animaatiotyylinsä puolesta. Vanhentunut animaatio tuo toisaalta elokuvaan mukanaan ripauksen lisää nostalgiaa. Pixarin neroutta ei voi myöskään kiistää, sillä jo ensimmäisestä elokuvasta lähtien Pixarilla on hallussaan mielenkiintoisen ja yllättävän juonen ylläpitäminen, samaistuttavat hahmot ja omanlaisensa huumorintaju. 

Lukijoiden kommentit:

"Kaikki Toy storyt ovat melko samaa hyvää tasoa, mutta ehkäpä nostalgian vuoksi ykkönen vain tekee suurimman vaikutuksen." 
"Se eka tuo vaan niin paljon nostalgisia muistoja ja tykkään siitä yhä."
"Elokuvan vakavammat kohtaukset tekevät vaikutuksen, mutta suurimman osan ajasta elokuva jaksaa hymyilyttää ja huumori iskee minuun täydellisesti!" 
"En tiiä miksi aikanaan ihastuin siihen, ehkä siksi kun ajatus elävistä leluista oli kiehtova ja "mahdollinen"."


Toy Story 2

Lukijoiden kommenteissa Toy Story 2 mainittiin kaksi kertaa. Omasta mielestäni kyseinen elokuva on Toy Storyista se huonoin, mutta ihana, etteivät kaikki ole kanssani samaa mieltä. Toy Story 2 on kuitenkin mielestäni se hauskin leluelämistä, ja elokuva sisältää suorastaan legendaarisia vitsejä. On hauska katsoa, miten lelujen maailma kasvaa Andyn ja Sidin taloista laajemmaksi, ja lelujen selviytyminen "villissä luonnossa" jännittää oikeasti. Teemoiltaan elokuva jatkaa ensimmäisen osan parissa, sillä lelut pohtivat mahdollista hylkäämistään, ja itselle tästä pohdiskelusta tulee ainakin paha mieli lelujen puolesta.

Lukijoiden kommentit:

"Mä rakastin tätä pienenä, ja se vieläkin antaa nostalgian tunnetta." 
"Siinä on jänniä uusia hahmoja kuten Jessie, Napakymppi, mainari ja Zurg." 
"Ja sekin kuinka käsitellään sitä kuinka rikkinäisten lelujen käy, ja se kuinka Woody miettii hartaasti joko elämä museossa Japanissa, vaiko lapsen leikkikaluna Andyn luona."
"Se on tähänastisista Toy Story-leffoista ainoa, jossa Andyn Buzz pysyy tervejärkisenä koko leffan ajan. Siis, kun siinä hän ei missään vaiheessa luule olevansa oikea avaruusrangeri, ja minusta tuntuu hauskalta seurata, kuinka hän suhtautuu siihen toiseen Buzziin samalla tavoin (kuin) Woody häneen ykkösessä."


Coco

Pixarin uusin (Suomessa julkaistu) elokuva vei joidenkin lukijoiden sydämen, sillä myös Coco mainittiin kommenteissa kaksi kertaa. Coco nousi yllättävän korkealle myös omalla Pixar-listallani. Elokuvassa minuun vetoaa vieras ja mielenkiintoinen kulttuuri, johon tekee mieli tutustua lisää elokuvan nähtyään. Coco on esteettisesti todella kaunis elokuva, ja pidän sen animaation yksityiskohtaisuudesta ja värikkyydestä. Elokuvan laulut ovat ihan onnistuneita, ja vaikka juoni onkin monesta kohtaa ennalta-arvattava, pitää se silti katsojan otteessaan. Lisäksi Coco herättää katsojassa tunteikkuutta kunnon Pixarin elokuvan tapaan. 

Lukijoiden kommentit:

"Pidän siitä kuinka aiheeksi on otettu kuolema."
"Visuaalisesti värikkyys ja meksikolainen kulttuuri miellyttävät silmää."
"Elokuva todella koskettaa jokaisella katselukerralla!"


Loput lukijoiden suosikkielokuvat mainittiin kommenteissa vain yhden kerran. Näiden elokuvien alle lisään vain lukijoiden kommentteja. 


Toy Story 3

"Ehkä paras näistä kolmesta osasta, paljon uusia hahmoja, toimiva tarina ja koskettava loppu."


Ihmeperhe

"Mä rakastan perhejuttuja, ja Ihmeperhe on tosi hyvä versio niistä, etenkin superiperheestä."


UP

"Ihanat hahmot ja koskettavuus ovat ehdottomasti elokuvan parhaita puolia." 
"Hahmokehitys on myös kaunista seurattavaa." 


Nemoa etsimässä

"Pidän kovasti kaloista, ja etenkin merivuokkokalat nousi suosioon tämän jälkeen."
"Lisäksi tää kertoo ylisuojelevien yksinhuoltajien käsitystä maailmasta, ja useammat aikuiset osaa samaistua tähän."


Rottatouille

"Aah, Pariisi, ja herkullista ruokaa. Voiko tunnelmallisempaa olla?" EI! :)
"Tämä elokuva myös antaa uuden käsityksen rotista, kun useimmissa piirretyissä rotat kuvataan pahoina, mutta tässä ne on ihanasti elävä perheyhteisö, joka taistelee elämää ja kuolemaa vastaan."


Inside Out

"(Se) vaan on minusta nerokas, vaikka jotkut asiat ovatkin kehnoja ja yleistunnelma surumielinen."


Siinä olivat lukijoiden suosikkielokuvat Pixarilta. Mutta mitkä ovat ne kaikkein huonoimmat? Lukijoiden mielestä nämä: 


Autot 2

(Sai kaksi ääntä lukijoilta.)

"Ehkä yksi heikoimmista jatko-osista, ensinnäkin kun koko leffan aikana ei seurata Salaman kilpailuja, ja koko juttu jää aika etäiseksi."
"Taas mennään minun makuuni liian kovaa ja korkealta."
"Lisäksi Materin ja Holleyn välinen suhde jää melko turhaksi, vaikka tykkäänkin rakkaustarinoista."
"Elokuva jää pikkupoikien agenttitv-sarjojen tasolle eikä herätä tunteita mihinkään suuntaan."


Ihmeperhe

(Mainittiin yhdessä kommentissa.) 

"Se on niin raju ja väkivaltainen."
"Supersankarileffat eivät muutenkaan ole oikein minun juttuni."


Coco

(Mainittiin yhdessä kommentissa.)

"(Coco) vaan oli minusta tylsä ja visuaalisesti epämiellyttävä, tai siis ei vedonnut synkkyydellään minuun ollenkaan."


Monsterit-yliopisto

(Mainittiin yhdessä kommentissa.) 

"Juoni on todella ennalta-arvattava ja hahmot eivät luoneet elokuvalle mitään uutta ensimmäiseen osaan verrattuna."
"Jäi turhan tuntuiseksi."


Jee jee! Siinä olivat lukijoiden mielipiteet Pixarin elokuvista. Oletko samaa mieltä muiden kanssa, vai hämmästyitkö jostain asiasta? ISO KIITOS vielä kaikille kyselyyn vastanneille, te olette parhaita!!!! :)

6 kommenttia:

 1. Olen eri mieltä kaikkien kanssa ja hämmästyin kaikista, jotka olivat eri mieltä kanssani! No ei... Eniten tästä tuli mieleen, et pitäis vissiin katsoa uudelleen tuo Monsterit Oy kun sitä niin kehutaan. Eka kokemus ei vissiin oo ollu niin huikea, kun ei oo tullut katsottua, vai onko se vain unohtunut. Muuten lista nyt ei kauhean yllättävä ollut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. XD Pixarin lista oli todellakin aika ennalta-arvattavissa. Kaikki kommentoijathan eivät tosin maininneet edes Pixarin elokuvia listallaan. Olisikin pitänyt laskea tekstin alkuun, kuinka moni ne on maininnut. Nyt kerron sen: viisi kommentoijaa! 5/9. Nyt tiedämme senkin. ;)

   Sanon sinulle taas, että meidän pitää katsoa Monsterit Oy yhdessä ensi kerran nähdessämme. Taidan kuitenkin kommentoida näin aina, kun mainitset jossain kommentissa, että se ja se elokuva pitäisi nähdä. Emmekä ole katsoneet niistä kyllä varmaan mitään yhdessä. :P Mutta onko se hyvä vai huono asia? Disney/Pixar-leffojen katsominen on AINA hyvä asia, mutta toisaalta on hyvä, jos meillä on niin paljon muutakin tekemistä, ettei elokuvia kerkeä ajatella! ;)

   Poista
  2. Miksi me ei tosiaan katota kaikkia lukemattomia hyviä leffoja yhdessä?? Ehkä oot oikeassa, aina on niin paljon muuta tehtävää. :) Pitäiskö joskus yehä niin että aletaab kattoo samaa leffaa tahoillamme ja sit livekommentoidaan viestein? Oisko siistiiiii???

   Poista
  3. Hahaa, pitäisi varmaan alkaa katsoa just tolleen yhtä aikaa leffoja! :D

   Poista
 2. Jos teet joskus taas tällaisen, niin voisiko kuva olla silloin vaikka pahiksen ensiesiintymisestä? Se ois kiva. Toisaalta joissakin elokuvissa on niitä "yllätyspahiksia", joten se voi kyllä olla juonipaljastus niille, jotka ei oo nähneet kyseistä elokuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voisi olla tosiaan kiva! Riippuu varmaan ihan siitä, millaisista elokuvista olisi puhe, ettei yllätyspahikset spoilaannu.

   Poista