31.7.2018

Niin mätä ois meininki jos olis ei sua!

Vuoden 2016 syksyllä aloitin arvostelemaan blogissani Pixar-klassikoita, ja nyt olen katsonut kaikki 19 tähän mennessä Suomessa ilmestynyttä Pixarin elokuvaa. Elokuvia katsoessani kiinnitin huomiota viiteen kohtaan, aivan kuten Disney-klassikkojakin arvostellessani. Minulle tärkeää on, onko elokuvan juoni mielenkiintoinen, onko elokuvan visuaalinen puoli onnistunut, pystyykö hahmoihin samaistumaan, aiheuttaako elokuva minussa jotain tunteita ja onko elokuvan musiikki ja mahdolliset laulut päähän soimaan jääviä. Jokaisesta viidestä kohdasta olen antanut elokuville 1-5 pistettä, ja pistemäärien perusteella olen järjestänyt elokuvat paremmuusjärjestykseen. 

Viime postauksessa aloittamani lista Pixarin klassikoista jatkuu toiseen osaansa. Nyt meille selviää, millainen on minun kärkikymppini Pixarin elokuvista. 


10. Ihmeperhe


Ihmeperhe pääsi niukin naukin kymmenen parhaan Pixar-elokuvan joukkoon. Vähän kyseenalaistan kyllä omaa pisteytystäni, koska ilman tuijottamalla antamiani pisteitä sanoisin, että tykkäisin Monsterit Oy- ja Nemoa etsimässä -elokuvista Ihmeperhettä enemmän... Veikkaan, että olen ollut noita kahta elokuvaa kohtaan tiukempi antamaan pisteitä kuin Ihmeperhettä kohtaan. Tai sitten Ihmeperhe vain oikeasti on niin hyvä! Ja kyllähän se ON hyvä elokuva! Ihmeperheessä on vallan mainio juoni, joka pitää katsojan jännityksessä jokaisella elokuvan katselukerralla. Elokuvassa nähdään paljon supersankareita ja heidän välisiään taisteluja, mutta vastapainona näille kohtauksille elokuva sisältää myös rauhallisia ja syvällisiä kohtauksia. Ihmeperheen hahmot ovat hyvät ja animaatiojälki on onnistunutta. Vähemmän pisteitä Ihmeperhe on saanut musiikki- ja tunteet -kohdista, eli niiden saralla elokuva ei niin vakuuttava ole. Onneksi se ei kuitenkaan häiritse kokonaisuutta paljoa.


9. Urhea

Pixarin yhdeksästätoista elokuvasta vain kolmessa pääosassa nähdään nainen/tyttö. Urhea on näistä kolmesta elokuvasta mielestäni paras (muut ovat Doria etsimässä ja Inside Out), ja pääosassa nähtävällä Meridalla riittää ihanasti girl poweria! Urhean hahmot ovatkin onnistuneita ja osa jopa todella vekkuleita. Urhean musiikit lauluineen ovat suorastaan loistavia, ja elokuvan visuaalinen ilme on upeaa katsottavaa. Elokuva on todella hauska, mutta samalla myös todella pelottava - eli tunteikkuutta riittää. Elokuvan juoni on otteessaan pitävä, mutta samalla se on myös todella ennalta-arvattava. Urheasta on haluttu tehdä perinteisiä satuja kunnioittava, mutta liika ennalta-arvattavuus on tässä tapauksessa pahasta.


8. Autot


Autot on ollut minulle todella positiivinen yllätys, sillä ennen elokuvan katsomista pidin elokuvaa pelkkänä vitsinä. Autot-elokuvalla on todella loistava ja lämminhenkinen juoni, vaikka se sisältääkin paljon kliseitä. Niistä huolimatta juonesta ja koko elokuvasta löytyy jotain todella taianomaista. Autojen asuttamasta maailmasta on tehty visuaalisesti todella upean näköinen, ja auto-teema sisältyy elokuvan maisemiin kallioita ja kuplavolkkari-kärpäsiä myöten. Elokuvan kuvamateriaali on myös monipuolista, sillä varsinaisen "peruselokuvan" ja hidastusten lisäksi ruutuun pamahtaa välillä autojen maailman televisiokuvaa tai mainoksia Salamasta. Hahmot ovat onnistuneita ja samaistuttavia, ja elokuvan musiikki on mieleen soimaan jäävää. Tunteikkuutta elokuvasta ei kuitenkaan löydy minua tyydyttävän määrän verran, vaikka elokuva huumoririkas onkin.


7. Toy Story


Pixarin ensimmäinen elokuva on kököstä animaatiostaan huolimatta todella mukava katseluelämys. Nykykatsojan silmiin animaatio on auttamattomasti vanhentunutta, mutta elokuvan ilmestymisaikaan se oli todella edistyksellistä. Hahmot ovat loistavia, ja elokuvan juonikuvioihin on panostettu kunnolla. Hyvä juoni ja hyvät hahmot kantavat elokuvan jo todella pitkälle. Toy Storysta löytyy myös tunteikkuutta. Elokuvassa on jännittäviä, ellei suorastaan jopa pelottavia kohtauksia Sidin luona, mutta niiden vastapainoksi kivasti huumoria ja herkempiäkin kohtauksia. Musiikki on onnistunutta, ja elokuvassa kuultavasta laulusta On sulla ystävä on tullut suoranainen klassikko!
6. Autot 3

Autot 3 yllätti minut kyllä täysin - en olisi arvannut, että elokuva nousee listallani näin korkealle sijalle!!! Itse asiassa elokuvan ensimmäisen katselukerran jälkeen en pitänyt sitä kovinkaan ihmeellisenä, mutta toisen kerran jälkeen muuttui ääni minun kellossa. Saan Autot 3:sta ihan hirveän nostalgiset fiilikset, ja elokuva on mielestäni ihanan tunteikas ja haikea. Autot 3 sopiikin juuri aikuisempaan makuun, sillä siinä kaivataan takaisin hyvien vanhojen aikojen pariin. Elokuvan juoni on loistava ja jopa yllättävä, ja teemoiltaan se palaa ensimmäisen Autot-elokuvan tunnelmiin. Elokuvan taustamaisemat ovat suorastaan huikaisevat, ja hahmojen kehitystä on kiva seurata. Musiikki elokuvassa taas ei ole mitenkään ihmeellistä. 


5. Coco


Yllätyin kovasti myös siitä, kuinka korkealle sijalle Coco pääsi listallani! Olisin arvellut elokuvan olevan jossain listan puolivälin tienoilla, mutta yllättäen se pompsahtikin viiden parhaan joukkoon! Tarkemmin ajateltuna tämä ei ole kuitenkaan ihme, sillä Cocossa toimii kaikki osa-alueet, joita pidin silmällä arvosteluissani. Elokuvan juoni pitää katsojan otteessaan, ja elokuvassa esitellään meksikolaista kulttuuria hyvin mielenkiintoisella tavalla. Toisaalta juoni on monissa kohdissa myös ennalta-arvattava. Hahmot ovat ihan hyviä, mutta eivät erityisen mieleenpainuvia. Cocon visuaalinen ilme on taas henkeäsalpaavan upea, ja elokuva on todella tunteikas - erityisesti elokuvan loppu. Cocon musiikki on onnistunutta, ja kitaralla taiturointia on mukava kuunnella.


4. Kunnon dinosaurus


Kunnon dinosaurus hurmasi minut heti ensimmäisellä katselukerralla. Arvostelijoista suurimman osan mielestä elokuva ei ole onnistunut, mutta minä olen tässä suhteessa vastarannankiiski, koska minusta elokuva on HYVÄ. Kunnon dinosauruksen musiikki on kaunista kuunneltavaa ja animaatio upeaa katsottavaa. Erityisesti elokuvan taustamaisemat saavat minulta wau-huokauksen. Elokuva menee minulla myös vahvasti tunteisiin, ja vetistelen aina ihan kunnolla sitä katsoessani. Kunnon dinosauruksen juoni tai hahmot eivät ehkä ole ne kaikkein omaperäisimmät, mutta hahmoihin samaistuu silti hyvin ja heidän selviytymisestään julmassa luonnossa välittää oikeasti. Kunnon dinosauruksessa voi nähdä paljon yhtäläisyyksiä Leijonakuninkaaseen - joten ei ole ihme, että pidän dinosauruselokuvasta niin kovasti! Leijonakuningashan on mielestäni se paras Disney-klassikko! :)


3. Toy Story 3


Kolmannella sijalla on täysin ansaitusti Toy Story 3. Toy Story 3 on hauska ja koskettava elokuva, ja sitä katsoessa katsojaa viedään tunteesta toiseen. Elokuvan hahmot ovat onnistuneita: uudet hahmot ovat mielenkiintoisia ja vanhat hahmot kehittyvät kivasti elokuvan aikana. Elokuvan juoni pitää katsojan tiukasti otteessaan, ja nostalgiaväreitä tuttujen hahmojen parissa ei voi olla tuntematta. Toy Story 3:n musiikki on mielestäni aivan mahtavaa! Pidän erityisesti On sulla ystävä -kappaleen espanjalaistyylisestä versiosta, mutta myös muut taustamusiikit ovat hyviä. Elokuvan animaatio on hienoa ja yksityiskohtaista, mutta ei niin upeaa kuin monissa muissa Pixar-klassikoissa. Tämä johtuu varmasti siitä, ettei Toy Story 3:ssa nähdä upeita maisemia, vaan tapahtumat koetaan arkisessa, pienen mittakaavan ympäristössä.


2. UP


UP on suorastaan loistava elokuva! Elokuva on syvällinen, mutta samalla todella hauska. Sitä katsoessa ei todellakaan tule tylsää, vaan juoni pitää katsojan tiukasti otteessaan alusta loppuun asti. UP on hyvin tunteellinen elokuva, vai mikä muu elokuva saa katsojan itkemään yhtä roitonaan kymmenen ensimmäisen minuuttinsa aikana? UP:in visuaalinen ilme on hienosti toteutettu. Paratiisiputous on todella upean näköinen paikka, ja Carlillekin on saatu uskottavan näköinen vanha iho. Elokuvan kaikki hahmot ovat aivan mahtavia, eikä yksikään hahmo ole elokuvassa turhaan. Erityisesti ihana Dogi on napannut sydämeni. Elokuvan musiikki on kaunista, mutta minuun se ei ole tehnyt suurta säväytystä. Kaiken kaikkiaan UP on todella ihana ja koskettava elokuva!


1. WALL-E


Pixarin ehdottomasti paras elokuva on pienestä roskarobotista kertova elokuva WALL-E! Elokuva on melkeinpä täydellinen! Se on saanut minulta täydet viisi pistettä kaikista muista kohdista paitsi musiikista. WALL-E:n musiikki on kuitenkin onnistunutta ja iloista, mutta ei ihan minun musiikillista makua tyydyttävää. Sen sijaan elokuvan animaatio on aivan upeaa katsottavaa! Elokuvan avaruutta voisi tuijottaa koko päivän, enkä lakkaa koskaan ihmettelemästä sitä, miten Wall-Esta on saatu niin inhimillinen, vaikka hän on "pelkkä" robotti. WALL-E:n hahmot ovat aivan ihania, ja juoni on todella jännittävä ja mielenkiintoinen. Elokuva myös todella vetoaa tunteisiin, enkä minä pysty katsomaan sitä kuivin silmin. WALL-E on aivan täydellinen rakkauselokuva, joka käsittelee hienolla tavalla myös ympäristökysymyksiä. Elokuvassa on siis kaikki hyvää, ettei jopa täydellistä juonta, musiikkia, hahmoja, animaatiota, tunteilua ja sanomaa myöten!


Siinäpä oli listani sitten kokonaisuudessaan. Tulivatko suosikkielokuvani shokkina jollekin? Vai osasitteko arvata ne jo ennalta? Tiedän, että olen juuri kysellyt tätä kyselyssä, mutta kertokaahan tekin, mitkä ovat teidän suosikkejanne Pixarin elokuvista! :) 

(Kaikki tekstissä nähtävät elokuvien concept art -kuvat on otettu osoitteesta https://www.pixar.com.)

6 kommenttia:

 1. WALL-E ansaitsee ehdottomasti ykköspaikkansa listalla! Se on todella kaunis ja koskettava elokuva. Pixarin elokuvista on varmasti vaikea tehdä listaa, sillä farsseja löytyy vain ihan muutama eivätkä nekään oikeasti ole farsseja jos aletaan verrata kaikkia maailman animaatioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan olet oikeassa! Pixarin elokuvat ovat kaikki kuitenkin loppujen lopuksi niin tasalaatuista kamaa, että TOP-listan tekeminen niistä tuntui jopa ihan väärältä! Disney-klassikoissa ne parhaat ja huonoimmat erottui jotenkin kivemmin ja selkeämmin, varmaan, kun klassikoita on se melkein 50 kappaletta. Mutta tulipahan nyt jonkinlainen lista tehtyä. :)

   WALL-E on ehdottomasti ykkönen! :)

   Poista
 2. Uu meillä menee ihan eri lailla nää listat!! :D Tosi yllättäviä jotkut! Mutta nyt mua nukuttaa niin tuun kommentoimaan uudestaan kaikkia. :( :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoo! Innolla odotan kommenttiasi! ;) Ja kuten Mayan kommentissa jo totesin, on Pixarin elokuvat aika tasalaatuista tavaraa, joten TOP-listan järjesteleminen niistä on melko hankalaa. Taidanpas julkaista joskus lähiviikkoina vielä sellaisen listan Pixarin elokuvista, missä näkyy niille antamani pisteytykset (tai niiden keskiarvo), niin siitä huomaa, miten vähän pisteissä on eroja joidenkin elokuvien kohdalla.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen lista! :) Olen iloinen, että Coco mahtui top 5:een!

  Itsehän voisin jo listata kaikki 20 Pixaria, mutta teen sen kuitenkin vasta, kun pääsen näkemään Ihmeperhe 2:n uudestaan. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan pääse kymmenen parhaan joukkoon. Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä olit mieltä elokuvasta - JA sitä edeltävästä lyhäristä "Bao"!

  Voisin kuitenkin paljastaa, että kärkiviisikkoni on tällä hetkellä:
  1. Inside Out - Mielen sopukoissa
  2. Ihmeperhe
  3. Coco
  4. Nemoa etsimässä
  5. Toy Story 3

  ja mielestäni Pixarin kolme heikointa ovat:
  3. Kunnon dinosaurus
  2. Autot 3
  1. Autot 2

  Eli tuossa on kaksi leffaa, jotka itse pistäisin paljon alemmas kuin sinä. :)

  Pixarilla on kuitenkin niin monta todella hyvää elokuvaa, että se ei välttämättä ole huono asia, vaikka jotkut jäisivätkin kärkikympin ulkopuolelle. Itselläni on viisi todella hyvää tai jopa erinomaista vaihtoehtoa, mitkä eivät kuitenkaan ole yhtä loistavia kuin parhaat kymmenen!

  - Joonatan, Elokuvan taikaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Toivottavasti et lynkkaa minua sen takia, että Autot 3 ja Kunnon dinosaurus nousi listallani noin korkealle! XD Oi, ja sinä nostaisit Ihmeperheen noin korkealle omalla listallasi! Enpäs tiennytkään, että pidät elokuvasta niin paljon! :) Siitähän taisi olla arvostelu tulossa blogiisi lähiviikkoina, vai mitä? Ja ihana, että Toy Story 3 nousee myös sinun listallasi noin ylös!

   Itsekin odotan kovasti Ihmeperhe 2:sta! Lyhäri Bao vaikuttaa tosi söpöltä ainakin niiden kuvien perusteella, mitä olen siitä nähnyt instagramissa. Luen arvostelusi sitten vasta itse elokuvan nähtyäni. ;)

   Ja ihan olet oikeassa noiden viimeisten lauseittesi kanssa, kuten jo Mayalle ja Saaralle vastatessani totesin.

   Poista