29.7.2018

I wouldn't have nothing if I didn't have you!

Vuoden 2016 syksyllä aloitin arvostelemaan blogissani Pixar-klassikoita, ja nyt tämä arvosteluprojektini on tullut hetkellisesti päätökseen. (Hetkellisesti siksi, koska tulevaisuudessa ilmestyy lisää Pixarin klassikoita, jotka aion arvostella.) Olen katsonut kaikki 19 tähän mennessä Suomessa ilmestynyttä Pixarin elokuvaa. Elokuvia katsoessani kiinnitin huomiota viiteen kohtaan, aivan kuten Disney-klassikkojakin arvostellessani. Minulle tärkeää on, onko elokuvan juoni mielenkiintoinen, onko elokuvan visuaalinen puoli onnistunut, pystyykö hahmoihin samaistumaan, aiheuttaako elokuva minussa jotain tunteita ja onko elokuvan musiikki ja mahdolliset laulut päähän soimaan jääviä. Jokaisesta viidestä kohdasta olen antanut elokuville 1-5 pistettä, ja pistemäärien perusteella olen järjestänyt elokuvat paremmuusjärjestykseen. Olen pyrkinyt olemaan pisteytyksessä tasapuolinen, mutta voi olla, että vuonna 2016 arvostelemani elokuva on saanut tunteikkuudesta nelosen hieman eri kriteerein kuin vuonna 2018. 

Arvon lukijat, haluan nyt jakaa kanssanne mielipiteeni ja listata Pixarin elokuvat paremmuusjärjestykseen. Olen jakanut listan kahteen osaan, joista tänään julkaisen ne "huonoimmat" elokuvat. Ja nyt täytyy todeta, että Pixarin elokuvien joukkoon ei ole päätynyt erityisen huonoja elokuvia! Kaikki ovat omalla tavallaan hyviä elokuvia, mutta joidenkin oli vain pakko joutua listan pohjimmaiseksi. :( Haluan myös muistuttaa, että tämä on minun henkilökohtainen listaukseni Pixarin elokuvista, eikä yleinen lukijakyselyn mukaan tehty listaus... Vielä. Sekin on tulossa elokuussa! ;)


19. Monsterit-yliopisto

Arvelinkin etukäteen, että Monsterit-yliopisto löytyisi Pixar-listaukseni häntäpäästä. Valitettavasti häntäpäästä löytyy myös moni muu Pixarin jatko-osa, mikä saa minut kyseenalaistamaan jatko-osien tarpeellisuuden. Monen elokuvan kohdalla tarina olisi saanut jäädä siihen ensimmäiseen elokuvaan. Monsterit-yliopiston "huonouteen" vaikuttaa pitkälti elokuvan juoni, joka on minusta tylsä, eikä siinä ole samaistumispintaa elokuvan sijoittuessa amerikkalaistyyliseen yliopistomaailmaan. Elokuva ei aiheuta minussa juurikaan tunteita yksittäisiä naurunpurskahduksia lukuunottamatta, eikä elokuvan musiikki jää sitten ollenkaan päähän soimaan. Hahmoista onnistuneet ovat Masi, Tare ja Räähkä, ja on hauska nähdä miten erilaisia he ovat Monsterit Oy:n verrattuna. Uudet hahmot jäävät mitäänsanomattomiksi. Monsterit-yliopisto on kuitenkin visuaalisesti kaunista katseltavaa, ja elokuvasta päällimmäisenä mieleen onkin jäänyt sen värikkyys ja animaation yksityiskohtaisuus.


18. Doria etsimässä


Nemoa etsimässä -elokuvan jatko-osa ei valitettavasti saanut minulta suuria pointseja osakseen. Doria etsimässä on viihdyttävä elokuva, mutta minä en löydä siitä samantasoista tunteikkuutta kuin monesta muusta Pixarin elokuvasta. Toki tunteellisia kohtauksia elokuvaan silti sisältyy. Hahmoista paras on Hank, johon tutustuminen jää lopulta vain pintaraapaisuksi. Dorin taustoihin paneudutaan enemmän kuin Nemon etsinnässä, mutta päähenkilönä Dori on omaan makuuni vähän liian ärsyttävä. Elokuvan juoni pitää katsojan otteessaan, ja yksityiskohtaisia vedenalaisia maisemia on kiva seurata. Wau-kokemusta en elokuvasta kuitenkaan saanut.


17. Autot 2

Jos olisin veikannut, mikä elokuva on listani viimeisellä paikalla, olisin sanonut sen olevan Autot 2. Nykyinen hännänheikki ei kuitenkaan ole suuri yllätys, ja on Autot 2:kin aika loppupäässä. Autot 2 ei pääse tunnelmaltaan Autot-elokuvan tasolle, itse asiassa elokuva ei ole kovin tunteellinen. Toki Martin toilailuille saa nauraa useassa kohtauksessa. Autot 2:n musiikit eivät ole mitenkään ihmeellisiä. Elokuvan hahmot sen sijaan ovat mielestäni hyviä, kuten myös elokuvan visuaalinen puoli sekä katsojan otteessaan pitävä juoni. Pidän agenttiseikkailuista, ja siksi juoni sekä agenttiautot vetoavat minuun. James Bondimaisuudestaan huolimatta elokuvan juoni on hyvin sekava ja monimutkainen, ja elokuvan lopputulos on hyvin rauhaton kokonaisuus.


16. Rottatouille

Apua! Nuo kolme viimeisintä elokuvaa olivat syystä listan loppupäässä, mutta nyt siirrymme niiden elokuvien pariin, jotka ovat oikeasti kaikki hyviä! Rottatouille ON hyvä elokuva, ja se vie katsojan ihanasti Pariisin kaduille ruoanlaiton pariin. Maisemat ja ruoat on tosi hienon näköisiä. Myös elokuvan juoni on otteessaan pitävä, ja koen jonkinasteisia tunnereaktioita elokuvaa katsoessani. Elokuvan ranskalaistyylinen, romanttinen musiikki ei jää päähän soimaan. Elokuvan hahmot eivät myöskään vakuuta minua: itse en samaistu heihin kauhean hyvin. Rottatouille on Pixarin elokuvista se, jonka olemassaolon unohdan useimmin - vaikka elokuva ei todellakaan huono ole. 


15. Monsterit Oy


Ohhoh! Enpäs olisi uskonut, että Monsterit Oy on listalla näinkin alhaisella sijalla! Pidän Monsterit Oy:tä hyvänä elokuvana, ja mielestäni elokuvan loppu on suorastaan nerokas. Monsterit Oy:n juoni pitää katsojan otteessaan, ja animaatiojälki on onnistunutta, vaikka siitä huomaa elokuvan vanhuuden. Elokuvan hahmot ovat mielenkiintoisia, ja idea lasten pelottelusta sähkön tuottamiseksi on loistava. Näin "huonolle" sijalle elokuva tippui kuitenkin sen takia, ettei sen musiikit ole ihmeellisiä, eikä elokuva saa minussa aikaan suuria tunteenpurkauksia loppuhuipennusta lukuunottamatta.


14. Toy Story 2

Toy Story 2 on mielestäni Toy Storeista se heikoin osa, vaikka monien mielestä se on trilogian paras elokuva. Pidän kuitenkin juonellisesti enemmän muista leluseikkailuista. Toy Story 2 on kuitenkin ehdottomasti hauskin elokuva näistä kolmesta. Elokuva sisältää aivan mahtavia vitsejä, joille höröttelen kovasti elokuvaa katsoessani. Elokuvan juoni on mukaansatempaava. Elokuvassa nähtävät vanhat leluhahmot ovat onnistuneita, mutta uudet hahmot eivät valloita minua keisari Zurgia lukuunottamatta. Toy Story 2:n musiikki ei ole mitenkään ihmeellistä, eikä elokuvan animaatiokaan vakuuta vielä upeudellaan. Toy Story 2:n katsoo kuitenkin aina mielellään juuri elokuvan hauskuuden takia .


13. Nemoa etsimässä

Nemoa etsimässä on hyvin jännittävä elokuva. Elokuvan juoni pitää katsojan otteessaan tiiviisti alusta loppuun asti, eikä elokuva sisällä oikeastaan ollenkaan tylsiä hetkiä. Vedenalainen maailma on tehty uskottavasti, ja erityisesti värikästä koralliriuttaa on ihana katsoa. Doria etsimässä -elokuvaan verrattuna animaation vanhuuden huomaa kuitenkin selkeästi. Nemoa etsimässä -elokuvassa seikkailevat hahmot ovat onnistuneita, vaikka jotkut ovat myös hieman ärsyttäviä. Elokuva sisältää paljon tunteikkaita kohtauksia, ja elokuvan aikana saa jännittää, nauraa ja itkeä. Musiikki elokuvassa on omalla tavallaan hauskaa, mutta ei mieleen painuvaa.


12. Inside Out

Inside Out ei ole koskaan voittanut minua puolellensa suosiostaan huolimatta. Minä en samaistu elokuvan hahmoihin, enkä koe elokuvaa katsoessani vahvoja tunnereaktioita - vaikka elokuva tunteista kertookin. Inside Outia on mielenkiintoista seurata, eikä katsojan mielenkiinto herpaannu kertaakan elokuvan aikana. Tarina esittelee kuitenkin mielestäni liikaa ihmisen mielen toimintoja,  vaikka osa näistä esittelyistä onkin fiksuja ja hauskoja. Musiikki on kaunista mutta ei ihmeellistä, ja sama koskee myös elokuvan animaatiota. Inside Out onkin minulle hyvin keskiverto-elokuva - ei erityisen hyvä, mutta ei erityisen huonokaan.


11. Ötökän elämää


Ötökän elämää on myös hyvin keskiverto-elokuva. Elokuvan animaatiojälki on auttamattomasti vanhentunutta, eikä sen katsominen aiheuta minussa sen suurempia tunteita. Toki Hopperin johtamien heinäsirkkojen saapuminen Murkkusaarelle on aina jännitystä herättävä hetki. Elokuvan juoni pitää katsojan tiukasti otteessaan, ja hahmojen kehitystä on mielenkiintoista seurata. Elokuvalla on minulle nostalgia-arvoa, mikä nostaa Ötökän elämän pointseja omissa silmissäni.
Siinä oli ensimmäinen osa Pixarin elokuvien listauksesta. Oliko listalla yllätyksiä? Kuuluuko joku minun listani loppupäässä oleva elokuva teidän suosikkeihinne? Toisen osan listauksesta julkaisen kunhan olen sen jaksanut koneelle näpytellä.  

(Kaikki tekstissä nähtävät elokuvien concept art -kuvat on otettu osoitteesta https://www.pixar.com.)

2 kommenttia:

  1. Oho, itselleni Rottatuille on Pixarilt ihan ykkönen ja Monsterit Oy sekä Nemo aikalailla seuraavina. Ihmeperhe estä, Autoista ja Kunnon Dinosaurukset se taas en itse välitä,yllättävää että olet laittanut ne korkeammalle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska, että lista on onnistanut yllättämään! :) Itsekin ihmettelin kyllä suuresti sitä, miten Ihmeperhe pääsi niin korkealle sijalle listallani. Erot pistemäärissä eivät olleet kovin suuria, esimerkiksi Ihmeperheen ja Monsterit Oy:n kokonaispistemäärässä on vain kahden pisteen ero! Se kertoo siis siitä, miten tasavertoisia ja laadukkaita Pixarin elokuvista suurin osa on. Autot ja Kunnon dinosaurus kuuluvat taas ehdottomasti suosikkeihini. :)

      Poista