27.10.2015

Voi, ne kärsivät noin, tuskaa, oi voi!

Ensi viikolla juhlimme pyhäinpäivää. Amerikassa juhlitaan Halloweenia. Itse en ole koskaan innostunut Halloweenista, eikä se minun mielestäni sovi suomalaiseen kulttuuriin, ainakaan siis tämä karkki tai kepponen -tapa. Oli miten oli, käytin kuitenkin Halloweenia inspiraationa tämän tekstin kirjoittamisessa. Tavallaan teksti liittyy myös pyhäinpäivään, jolloin muistellaan pois nukkuneita läheisiä. Joka tapauksessa teksti sopii kuin nakutettu näihin pimeneviin syksyn iltoihin, oli mitään juhlaa ympärillä tai ei. :) 

Luvassa on jälleen kerran TOP-lista - mutta tällä kertaa pelottava (?) sellainen. Disneyn klassikoissa esiintyy perinteisesti jonkinlainen pahis, joka pistää kapuloita päähenkilön rattaisiin. Sanonta "paha saa palkkansa" pitää kuitenkin paikkansa myös Disneyn elokuvissa, ja moni elokuvan pahiksista kokee julman kohtalon elokuvan lopussa. Hyvin usein pahis kuolee. Tässä TOP-listassa käsittelen mielestäni kymmenen kaikkein inhottavinta, hirveintä ja kamalinta Disney-pahiksen kuolemaa. Hui! 

HUOM! Koska pahikset kuolevat aina elokuvan lopussa, tämä lista sisältää SUURIA juonipaljastuksia!


10. Lumikin kuningatar/noita


Lumikin ilkeä äitipuoli kokee kuolemansa hyvin klassisella Disneyn tavalla: putoamalla jyrkänteeltä alas. Samanlaisen kohtalon kokevat Lumikin noidan ohella mm. Gaston, Ratigan ja Frollo. Lumikin noita tippuu kalliolta salamaniskun seurauksena, sillä salama murtaa kallion tämän jalkojen alta. Ilkeän kuningattaren tippuessa suuri siirtokivi, jota hän oli kampeamassa kääpiöiden päälle, vieriikin hänen perässään rotkoon. Eli jos korkealta tippuminen ei listi kuningatarta, viimeistään jättimäinen kivi tekee sen. Kuolema on joka tapauksessa varma, sillä korppikotkat laskeutuvat kivenmurikan perässä rotkon pohjalle nauttimaan ateriasta. Hyh!


9. Gothel


Kaksin karkuteillä -elokuvan ajan Gothel on käyttänyt hyväkseen taikakukan nuorentavaa voimaa, ja on sen takia pysynyt nuorena ja vireänä harmaantumisen sijaan. Taikavoimien tuhoutumisen myötä Gothelin nuorena pitänyt voima alkaa haihtua naisesta, ja Gothel alkaa vanheta hurjaa vauhtia. Kesken ikääntymisprosessin Pascal kamppaa tämän ilkeän äitipuolen, ja Gothel tippuu korkean tornin ikkunasta alas maahan. Gothel ei kuitenkaan kuole pudotukseen, sillä maahan tömähtää enää viittaan kietoutunut tomukasa. Gothel kuolee siis vanhuuteen, eli kuoleman voi sanoa olevan luonnollinen, vai mitä? ;)


8. Shan Yu


Hunnien johtaja Shan Yu raivoaa Kiinan keisarin palatsissa, ja hän vaikuttaa kuolemattomalta. Shan Yu on selvinnyt lumivyörystä, ja hän näyttää voittavan kaikki käsirysyt ja miekkatappelut, joissa on osallisena. Mulan kuitenkin keksii, miten kuolemattoman hunnijohtajan saa hengiltä. Niinpä hän ohjaa Shan Yun keisarin palatsin katolle, jossa seivästää miehen paidan helman kiinni katonharjaan miekalla. Mushun sytyttämä ilotulitusraketti nappaa Shan Yun mennessään, ja raketin mukana hurja hunnijohtaja sinkoutuu ilotulituksia täynnä olevaan torniin. Torni ja Shan Yu räjähtävät ilotulitteiden mukana. Kohti tornia lentäessään Shan Yu tajuaa oman kohtalonsa, ja näemme hänen silmistään epätoivon ja kauhun pilkahduksen. Ajatus räjähtämisestä tuntuu kamalalta, vaikka kyllähän ne ilotulitusraketit nättejä kuvioita luovatkin samalla öiselle taivaalle.


7. Pahatar


Prinsessa Ruususen viimeiset minuutit ovat menossa, ja meneillään on hurja taistelu prinssi Philipin ja Pahattaren välillä. Pahatar on muuttunut julmetun kokoiseksi, tulta syökseväksi lohikäärmeeksi, eikä prinssillä näytä olevan voiton mahdollisuuksia. Kallion kielekkeelle perääntymään joutuneen prinssin avuksi tulee kuitenkin Ruususen haltijatarkummit, jotka loihtivat prinssin miekan osumaan suoraan Pahattaren sydämeen. Kuolettavan iskun saatuaan Pahatar käy kuitenkin vielä viimeisillä voimillaan hyökkäykseen kohti Philippiä. Philip väistyy lohikäärmeen tieltä, ja Pahatar tippuu kuiluun, jonka pohjalla hänen itse puhkumansa liekit lyövät. Philipin kääntyessä katsomaan tippuneen lohikäärmeen ruumista maassa on enää Pahattaren vaatteet, jotka näyttävät sulaneen maahan. Sydämen kohdalle maahan on iskeytynyt prinssin miekka, joka muuttaa väriään hopeisesta mustaksi. Kaiken pahuuden rakastajan, Pahattaren ruumis siis saastuttaa ympäristönsä vielä kuolemankin jälkeen. Minun mielestäni kuilun pohjalle jääneet vaaterievut ovat aina olleet tosi inhottavat, enkä kyllä varmasti lähtisi itse hakemaan sieltä miekkaa talteen.


6. Ursula


Ursulan kuolema vaikuttaa melko yksinkertaiselta verrattuna monen muun pahiksen monimutkaisiin kuvioihin... Mutta onko se sitä? Ursula on kostonhimossaan kasvanut jättiläiseksi Tritonin valtikan avulla. Hän on nostattanut rajun myrskyn ja kurimuksen meren keskelle. Kurimuksen ympärillä pyörteilee haaksirikkoutuneita laivoja, jotka ovat pyörteilevän veden voimasta nousseet pinnalle. Prinssi Eric pääsee yhteen tällaiseen laivaan, ja ohjaa sen suoraan kohti merennoitaa. Laivan etuosassa oleva piikki (mikä sen nimi on???) menee Ursulan läpi tämän vatsan kohdalta. Lävistäessään Ursulan laivan etuosa vahingoittaa noidan tärkeitä sisäelimiä, ja tämä johtaa noidan kuolemaan. Ursulan ympärillä tosin alkaa myös pyöriä salamoita ja noita näyttää kärventyvän sisältä päin. Johtuuko noidan sähköistyminen Tritonin valtikasta vai salamasta, joka käytti laivan etuosaa ukkosenjohdattimena? Aiheuttaako noidan sähköistyminen hänen lopullisen turmionsa? Sitä en osaa sanoa. Lopulta Ursula kuitenkin vajoaa aaltojen syvyyksiin kuolleena. Pidän Ursulan kuolemaa melko raakana, enkä nauti sen katsomisesta.


5. Clayton


Clayton voisi olla tämän listan ensimmäisenäkin, mutta pitkän pähkäilyn jälkeen hän sijoittui vasta sijalle viisi. Clayton on apuriensa kanssa viidakossa gorillajahdissa, kun Tarzan saapuu paikalle pelastamaan päivää. Clayton raivostuu suunnattomasti apinamiehelle suunnitelmansa pilaamisesta, ja lähtee jahtaamaan tätä korkealle puihin. Tarzan saa napattua Claytonin aseen itselleen, jonka jälkeen Clayton nappaa vyöstään ison viidakkoveitsen, jolla yrittää murhata Tarzanin. Tarzan kietoo liaaneja Claytonin ympärille estäen raivostunutta miestä liikkumasta. Liaanitkaan eivät kuitenkaan laimenna Claytonin raivoa, ja hän alkaa leikata niitä veitsellä katki. Clayton ei huomaa hänen kaulansa ympärille kietoutunutta liaania Tarzanin varoitteluista huolimatta, ja katkaisemalla kaikki muut liaanit Clayton onnistuu hirttämään itsensä. Tarzanin laskeutuessa maahan näemme Claytonin roikkuvan ruumiin heijastuvan salaman iskun ajaksi läheisen puun runkoon. Juuri tämä viimeinen, silmänräpäyksen kestävä vilkaus elottomaan Claytoniin tuo miehen kuolemaan kamaluutta, joka voisi aiheuttaa painajaisia herkimmille katsojille. Hyi.


4. Scar


Scarin kuolema on järkyttävin pahis-eläinhahmon kuolema, ja Scar onkin ainoa eläin, joka tähän listaan pääsi. Scar taistelee Simban kanssa Jylhäkalliolla Jylhämaan herruudesta, ja ympärillä raivoaa salaman aiheuttama maastopalo. (Hyvin monen pahiksen kuolemaan liittyy muuten salamat ja rajumyrsky, sattumaako? Ei ehkä kannata mennä ukonilmalla ulos!) Scar on juuri hyppäämässä Simban päälle antamaan ratkaisevaa iskua, kun Simba onnistuu yllättäen potkaisemaan jaloillaan Scarin alas kalliolta. Putoaminen satuttaa Scaria, ja hän nousee kallion juurella heiveröisesti ylös. Pudonneen leijonan ympärille on kuitenkin kerääntynyt hyeenoja, Scarin liittolaisia, jotka ovat hetkeä aikaisemmin kuulleet Scarin vähättelevän heitä. Niin hyeenat päättävät kostaa takinkäännön Scarille, ja hyökkäävät tämän kimppuun joukolla. Scarin anelut eivät auta, ja anteeksi-pyynnöt vaihtuvat pian kauhun karjuntaan, kun leijona syödään parempiin suihin. Tai näin minä olen tilanteen aina käsittänyt, kun Scar on nälkäisten hyeenojen ympärillä, mutta ehkä he vain tappavat hänet ja jättävät ruumiin makaamaan kalliolle...??? En usko.


3. Hades


Hades on Scarin ohella toinen pahis, jonka oman vallan alla olevat alamaiset murhaavat. Mielestäni tämä pahiksienkin keskuudessa tapahtuva takinkääntö on todella julmasti tehty, varsinkin, kun se johtaa jonkun murhaan. Hrrr! Herkuleksen lopussa Hades on Manalassa ja ihmettelee, miten Herkules nousee kuolleiden virrasta takaisin ihmisten ilmoille. Hades yrittää pyytää Herkulekselta anteeksi tekojaan, mutta tulee koskeneeksi samalla Megaran sieluun. Tätä Herkules ei siedä, ja hän lyö Hadeksen alas kuolleiden virtaan. Hadeksen takia Manalaan päätyneet kuolleet sielut päättävät kostaa herralleen, ja he tarttuvat Hadeksesta tiukasti kiinni ja vetävät tämän alas virtaan mukanaan. Katsojalle ei selviä, kuoleeko Hades vai jääkö hän vain sielujen vangiksi. Hadeksen kauhistunut ilme kuitenkin kertoo, että häntä ei tulla elävien kirjoissa enää näkemään. Näin korkealle sijalle Hades pääsi todella pelottavan loppunsa takia, sillä minua ajatus sielujen täyttämästä vedestä hirvittää - varsinkin, jos sielut vielä kääntyvät herraansa vastaan.


2. Tohtori Facilier


Voodoo-tohtori Facilierin loppu on ehdottomasti yksi kammottavimpia Disney-pahiksen kuolemia, ja siitä löytyy Halloweeniin sopivan pelottavia elementtejä; onhan kohtauksen tapahtumapaikkanakin jo hautausmaa. Olen ollut kiitollinen siitä, ettei Prinsessa ja sammakko ollut ilmestynyt vielä ollessani lapsi, sillä Facilierin loppu olisi varmasti aiheuttanut minulle lapsuudentraumoja. Voodoo-tohtorin loppu alkaa häämöttää, kun Tiana murskaa taikavoimia sisällään pitävän kaulakorun. Kaulakorun voimien avulla Facilier olisi viimein maksanut henkimaailman olennoille velkansa, mutta korun tuhouduttua velanmaksusta ei tule enää mitään. Niin henkimaailma päättää periä velat tohtorilta henkilökohtaisesti. Haudoista alkaa nousta voodoo-nukkeja ja ilmassa lentelee erilaisia henkiä. Tohtori Facilierin anelut eivät auta, ja lopulta tohtori kiskotaan omaan hautaansa - kirjaimellisesti! Taustalla soi vielä ironisesti Facilierin itsensä aiemmin laulaman laulun melodia. Tämä loppu jos mikä on hirvittävää katseltavaa, mutta onneksi se on nopeasti ohi.


1. Hornansarvi


Kaikista kamalin pahiksen kuolema tapahtuu yhdessä kaikista pelottavimmassa Disneyn elokuvassa: Hiidenpadassa. Hornansarvi huomaa suunnitelmansa epäonnistuneen, sillä hänen herättämänsä kuolleitten armeija luhistuu hänen ympärillään. Niin Hornansarvi lähtee tarkastamaan Hiidenpadan kuntoa, ja huomaa jonkun murtaneen padan taian. Pata vetää kaikkea ympärillään olevaa sisäänsä mustan aukon tavoin, eikä padan vieressä oleva pylväästä hengenhädässään kiinni pitävä Taran ole poikkeus. Hornansarvi arvaa Taranin tuhonneen hänen suunnitelmansa, ja päättää kostaa nuorelle miehelle. Hän yrittää heittää Taranin pataan, mutta joutuukin itse padan imulle alttiiksi. Hornansarvi ei ole tarpeeksi vahva vastustaakseen padan vetoa, ja hän ajautuu aivan padan viereen. Hiidenpata vetäisee sisuksiinsa ensimmäisenä Hornansarven vaatteet, sitten ihon ja sisuskalut, ja lopuksi Hornansarven luuranko räjähtää ilmaan tomupilveksi. Hornansarven kuolema muistuttaa minua Anastasia-elokuvan Rasputinin kuolemasta, joka on samantyyppinen, ja josta sain pienenä traumoja. Tämä traumojen samankaltaisuus johtaa varmasti siihen, että pidän Hornansarven kuolemaa kamalimpana Disney-pahiksen kuolemana. Ja onhan Hornansarven kuoleman ihon "kuoriutuminen" nyt aivan eri tasolla hirvittävää verrattuna kalliolta putoamiseen. Hyi hyi! Älkää näyttäkö lapsille tätä kuolemaa!


Mikä on sinun mielestäsi julmin tai kauhein Disney-pahiksen kuolema? Jäikö listaltani puuttumaan joku erityisen hirvittävä menehtyminen? Entä oletteko te nähneet painajaisia jonkun pahiksen kuolemasta? Toivon, ettei tämä teksti hirveästä aiheestaan huolimatta aiheuta teille pahoja unia! :(

8 kommenttia:

 1. Frollon kuolema Notre Damen äärellä olevaan tulipätssin on sellainen, joka on pahiten jäänyt mieleen. En ole koskaan ajatellut Rasputinin ja Hornansarven yhtenäisyyttä. Hornansarvi ei koskaan minua oikein pleottanut, toisin kuin Rasputin Anastasiassa ja hänestä näin useinkin painajaisia. En niinkään kuolemasta, vaan hänen tekemistään vahingoista juanssa ja laivassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Frollon kuolema on kyllä kamala. Mietin pitkään, laitanko sen vai Lumikin ilkeän äitipuolen kuoleman sijalle 10, mutta jostain syystä päädyin äitipuoleen...? Anastasia-elokuvassa ne Rasputinin vihreät kätyrit olivat/ovat kyllä todella kammottavia otuksia! Ja Anastasian laivalla näkemä uni on ihan hirveä, hui! :(

   Poista
 2. Mahtavan hirvittävä postaus! Omasta mielestä tohtori Facilierin kuolema on ehkä kaikista kammottavin, en itse haluaisi sekaantua henkimaailman asioihin sillä tavalla... Hornansarven kuolema on yhtä selkäpiitä karmiva kuin hahmo itsekin, aloinkin muistelemaan että miten hahmo kuolikaan ja tästä postauksesta se selvisikin :)

  Olen muuten samaa mieltä siitä, ettei Halloween oikein sovi suomalaiseen kulttuuriin. Meillähän on ns. trick or treat -perinnettä vastaava virpomisperinne ihan omasta takaakin. Mutta onhan sitä ihan mukavaa miettiä näitä pelottavampiakin juttuja syksyn pimeinä iltoina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että postaus oli mielestäsi hirvittävä! ;D Kaikki yliluonnolliseen ja henkimaailmaan liittyvät kuolemat ovat jotenkin kamalampia kuin vain joku rotkoon putoaminen... Tohtori Facilierin kuolemassa on vielä niin teatraalinen meininki, että huhhuh! Ja huijui!

   Jee, hyvä etten ole ainoa, joka on tätä mieltä Halloweenin ja Suomen yhdistelmästä. :) Olisihan se törkeää, jos palmusunnuntain lisäksi karkkeja janoavia lapsia olisi ovella syksylläkin! ;) Virpomisessa on sitä paitsi se hyvä puoli, että siinä karkin antaja saa vastineeksi lahjastaan virvonvarvon-oksan. Karkki ja kepponen -perinteessä karkin antaja ei saa mitään vastineeksi lahjastaan, ja jos häneltä ei karkkia heru, häntä suorastaan kiusataan kepposella. (En tiedä, miten kepposet toimivat tosielämässä, olen niistä lukenut lähinnä Aku Ankasta...) Virpominen voittaa siis 1-0! :)

   Poista
 3. Ohhoh, mikä lista! Hyvin sopii Halloweeniin (vaikkei se nyt täällä Suomessa niin tärkeä olekaan). Kauhistuttavaa! En tiennyt montaa noista kuolemista.. mutta Scarin kyllä ja kakkosestakin olen samaa mieltä. Olen kyllä pettynyt, etten tiedä tuota ensimmäistä. Kun vielä kirjoitat, että Hiidenpata on yksi kaikkien pelottavimmista Disney-leffasta, alan harkita sen katsomista.. juuri tänä viikonloppuna huhuuu!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhuuu! Pääsitkö katsomaan viime viikonloppuna Hiidenpadan? Muistan, kun se oli silloin wanhojen tanssien jatkobileissä vaihtoehtona katsottavaksi, mutta päädyimme sitten katsomaan Ylin aidan -leffan. Voi niitä aikoja! :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Disney-pahikset kohtaavat kyllä joskus loppunsa yllättävän karmivasti. Painajaisia en ole näistä kuolemista nähnyt, johtuen varmaankin siitä etten lapsena katsonut kovin paljon Disney-elokuvia... :( Minusta Claytonin kuolema on ehkä kaikkein kammottavin, ajatus hirttämisestä ja etenkin itse aiheutetusta sellaisesta on aina pelottanut minua. Onhan tuo Facilierinkin loppu aika hirveä, kun katsoja voi suorastaan tuntea miehen kauhun... Aika kammottava opetus siitä, ettei voodoolla kannata leikkiä!

  Olen miettinyt tuota, että kuoleeko Hades oikeasti ajautuessaan kuolleiden virtaan... Katsoessani Herkuleksen jonkin aikaa sitten äitini ja siskoni kanssa äitini ihmetteli, miten Hades voi jumalana kuolla, kun Herkules oli juuri todistanut, että jumalat ovat kuolemattomia. Kaiken lisäksi lopputeksteissä kuulee Hadeksen huudon virrasta... Joka tapauksessa, tuskin ikuinen kuolleiden kanssa lilluminenkaan on mukava kohtalo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo Hadeksen mahdollinen kuolema on kyllä paljon kysymyksiä herättävä. Tai okei, vain yhden kysymyksen herättävä: mitä Hadekselle oikeasti käy? Kohtaus on jokatapauksessa todella inhottava, hyhhyh! Enpäs olekaan itse elokuvan lopputekstejä katsonut kunnolla, kun en moista huutoa muista kuulleeni. Hyi! :O

   Poista