9.8.2015

Täällä ruoka maistuu aina parhaalle!

Kesän alussa sain lukijalta toiveen, että tekisin TOP-listan herkullisimmista Disney-elokuvista. Saisin itse päättää, käsittäisinkö "herkullisuuden" visuaalisesti herkullisena, vai ruokien takia herkullisena. Koska olen varsinainen sokerihiiri, valitsin oikopäätä jälkimmäisen vaihtoehdon. Listalle pääsivät siis elokuvat, joiden ruoka-annokset näyttävät vastustamattomilta, tai joissa ruokaa ja syömistä kehutaan joillakin muilla tavoin. Löysin lopulta yllättävän vähän Disney-elokuvia, joissa ruoka olisi saanut erityiskohtelua. Niin päätin ottaa listaan mukaan myös Pixarin elokuvat helpottaakseni listan tekemistä. :) Tässä tulee siis TOP10-lista herkullisimmista Disney-elokuvista!


10. Kaunotar ja Kulkuri


Kaunottaren ja Kulkurin kaikkein ikonisin kohtaus koetaan spaghettilautasen äärellä. Kohtauksen tunnelma olisi hyvin erilainen, jos koirat söisivät koiranruokaa tai luita Bella Notten soidessa taustalla - spaghetti on siis hyvin tärkeä elementti kohtauksessa. Ensinnäkin sen imemisen kanssa voi hassutella, mutta toisekseen se tuo kohtaukseen romanttista jännitettä (niin hassulta kuin sen sanominen kuulostaakin!). Ilman spaghettia Kaunotar ja Kulkuri eivät olisi pussanneet, ja kuka tietää, jos treffit olisivat muuten loppuneet jo siihen! Spaghetti näyttää myös täydellisesti valmistetulta, ja söisin samanlaisen annoksen mielelläni. :)


9. Urhea


Pixarin Urheassa ruokaa käsitellään monessa eri kohtauksessa. Merida taitaa itse olla varsinainen ruoan ystävä, ja se näkyy myös leffassa. Merida tykkää syödä omenoita, ja hän rouskuttaakin niitä aina sopivan tilaisuuden tullen. Meridalla on myös avoin pääsy linnan keittiöön, ja keittiö onkin yllättävän monen kohtauksen tapahtumapaikkana. Meridan perheen näytetään aterioivan täydeksi katetun pöydän ääressä, ja pöydässä pääsemme tutustumaan skotlantilaiseen herkkuun, haggikseen. Muiden klaanien tullessa linnaan järjestetään tietysti suuret juhlat, joista ei ruokaa ja juomaa puutu. Meridan ja kuningatar Elinorin samoillessa metsissä ensisijaisen tärkeää on saada maha täyteen ruokaa, ja niin purtavaa etsitään metsän antimista. Urheassa esiintyy myös ruoka, jolla on suuri merkitys juonta eteenpäin vievänä keinona. Meridan äidilleen antama marjaleivos ei ole niin herkullinen kuin miltä näyttää, sillä leivoksessa on taikaa!


8. Lumikki


Urhean lailla myös Lumikissa esiintyy taikuutta sisältävä ruoka-aine, joka Lumikissa on kaikkien tuntema omena. Ilkeän kuningattaren myrkyllä kyllästämä omena saa syöjänsä vaipumaan ikiuneen, josta herää vain tosirakkauden suudelman avulla. Lumikki menee tietenkin maistamaan kyseistä omenaa, mikä ei sinällään ole ihme, sillä omena näyttää punaisuudessaan todella herkulliselta! Elokuvan aikana myös Lumikki tekee kääpiöille toinen toistaan herkullisemmilta näyttäviä ruokia. Ensimmäisenä päivänä hän tekee keittoa, mikä valloittaa kääpiöiden sydämet puolelleen, ja toisena päivänä hän leipoo jokaiselle kääpiölle oman piirakan. Pienenä nämä piirakat tekivät minuun suuren vaikutuksen, ja olisin halunnut äidin leipovan minulle juuri samanlaisia piirakoita, missä olisi mutkikkaat reunat ja nimi kirjoitettu päälle yhdestä taikinapitkosta. Jostain syystä suomalaiset puolukka- ja mustikkapiirakat eivät olleet ihan samanlaisia kuin elokuvassa.


7. Ötökän elämää


Pixarin Ötökän elämää ei ehkä ole se kulinaarisuuden riemuvoitto ihmisten kannalta katsottuna, sillä elokuvassa herkutellaan siemenillä ja marjoilla. Olen kuitenkin aina pitänyt tällaisista pienoiskoossa tapahtuvista herkutteluista, ja minusta on ollut mielenkiintoista katsoa, kuinka meille niin pieneltä näyttävä siemen onkin muurahaisille sitä herkkuruokaa. Aivan samalla tavalla olen pitänyt tosi paljon Tuhkimossa kohtauksesta, jossa Huli kerää maissia syliinsä herkutellakseen sillä. Ötökän elämää -elokuvan juoni pyörii hyvin vahvasti ruoan ympärillä, sillä muurahaisten pitää kerätä heinäsirkoille ruokaa talven varalle, jottei heinäsirkat tuhoa muurahaisten yhdyskuntaa. Muurahaiset päättävät sitten lopulta pistää kampoihin tätä jokavuotista perinnettä kohtaan - ruoka kuuluukin heille, jotka ovat sen keränneet! 


6. Nalle Puh


Nalle Puhin vatsaan mahtuu aina hyvin hunajaa, ja tämän asian ympärillä pyöritään hyvin paljon Nalle Puh -elokuvassa. Yhdessä elokuvan pienistä tarinapätkistä Nalle Puh lähtee "lainaamaan" Kanilta hunajaa, ja tämän tehtyään nalle jää kiinni Kanin ulko-oviaukkoon. Puhin pitää sitten laihduttaa, jotta hän pääsee irti kolosta. Melkein kaikkien elokuvan pätkien lopuksi Puolen Hehtaarin Metsän väki juhlii, ja Puh juhlii tietenkin hunajapurkki tassuissaan. Nalle Puh -elokuviin kuuluu olennaisesti syöminen ja herkutteleminen. Puhin syömä hunaja näyttää muuten aivan ihanan tahmaiselta ja herkulliselta, oijoi!


5. Nalle Puhin elokuva


Kuten edellä jo sanoin, Nalle Puh -elokuviin kuuluu olennaisesti syöminen ja herkutteleminen, etenkin hunajan kanssa, eikä Nalle Puhin elokuva ole tästä säännöstä poikkeus. Tässä elokuvassa Nalle Puh tosin yrittää koko elokuvan ajan etsiä itselleen hunajaa, sillä hänen ruokakaappinsa ovat tyhjät. Elokuvan aikana Puh näkee nälissään näkyjä, ja uneksii muun muassa olevansa hunajasta tehdyssä maailmassa. Elokuvan lopussa Nalle Puh palkitaan, yllätys yllätys, hunajapurnukalla. Nalle Puhin elokuva pääsee listallani korkeammalle sijoitukselle kuin vuonna 1977 tehty edeltäjänsä, sillä uudemmassa versiossa hunajaa ja syömisen ihanuutta korostetaan ehkä vielä vähän enemmän.


4. Kaunotar ja Hirviö


Kaunotar ja Hirviö pääsee tähän listalle oikeastaan vain yhden kohtauksen takia. Vieraamme-laulun aikana linnan henkilökunta näyttää Bellelle, miten vierasta kohdellaan. He tarjoavat Bellelle toinen toistaan ihanamman näköisiä ruokia kiihkeässä tahdissa. Ruokalajit ovat tietysti ranskalaisen keittiön mestariteoksia. Ruokailijan viihdykkeestä pidetään huolta koko astiakaapin sisällön voimin. Kohtaus on hyvin värikäs, riemukas ja herkullinen. Ainoa asia, mikä kohtauksessa mietityttää, on se, ehtiikö Belle syödä ruokaa kunnolla, kun hänen ympärillään tapahtuu niin paljon muuta!


3. Prinsessa ja sammakko


Prinsessan ja sammakon päähenkilö, Tiana, haaveilee oman ravintolansa perustamisesta. Koska haaveet ovat tämän suuntaisia, ei ole ihmekään, että elokuvassa  käsitellään ruokaa. Tiana on itse aivan loistava kokki. Ruoanlaiton taidon hän on oppinut isältään, jolla oli aikanaan samansuuntaisia haaveita kuin tyttärellään. Tianan bravuureita on kaksi: herkullinen beignet (-munkki?) ja ruokaisa gumbo-keitto. Gumboa Tiana tekee elokuvassa monta kertaa: ensin isänsä kanssa, sitten rämeellä Naveenin kanssa, ja myös Mama Odie hämmentelee omaa gumbo-pataansa. Keittokohtauksiin kuuluu oleellisesti tabascon lisäys. Beignettejä Tiana leipoo lähinnä elokuvan alussa, kun hän tarjoilee niitä ystävänsä Charlotten naamiaisjuhlissa. Nuo tomusokerilla koristellut leipomukset näyttävät todella herkullisilta - ja niin myös kaikki, mitä Tiana kuvittelee leipovansa laulun Voin saavuttaa aikana. Nami nam!


2. Räyhä-Ralf


Räyhä-Ralf tykkää syömisestä - ei hän muuten salakuljettaisi kirsikoita pelikoneesta toiseen. Vaikka elokuvassa näytetään ruokia ja herkkuja siellä täällä (mm. Fixari-Felixin juhlakakku), pääsee elokuva listan toiselle sijalle Sokerihuuma-maailmansa takia. Elokuvan yhtenä tapahtumapaikkana toimii hempeän värinen Sokerihuuma-peli, jossa kilpaillaan autoradalla. Autopeli ei kuulosta kovin herkulliselta... Muuttuuko ajatus yhtään herkullisemmaksi, jos sanon, että koko pelin maailma ja autot on tehty herkuista? Sokerihuumassa nähdään muun muassa piparkakku- ja muffinssi-autoja, donitsi-poliiseja (hih!), jäätelömäkiä, lakukatuja, piparminttupuita, limpparijokia ja mentos-vuori. Aaaah! Tuo peli on oikea sokerihiiren unelma! Aaaaaaahhhhh.....


1. Rottatouille


Ensimmäiselle sijalle tällä listalla kuuluu ehdottomasti Rottatouille. Kyseisen Pixarin elokuvan kantava teema on ruoka ja ruoanlaitto.  Elokuvan päähenkilö, Remy-rotta, haaveilee kokin urasta. Haaveiden tiellä on se tosiasia, että hän on rotta, eikä keittiössä hääräileviä rottia katsota kovin hyvällä. Remy liittoutuu yhteen nuoren Linguinin kanssa, jonka avulla hän pääsee kokkaamaan huippuravintolan keittiöön. Elokuvassa näytetään kivasti, miltä eri maut maistuvat (miettikää, makuja näytetään meille, vaikka emme saa niitä omilla makunystyröillämme maistaa!), ja miltä eri ruokien yhdistelmät maistuvat, ja kuinka yhdistelmä muuttaa alkuperäistä makua. Rottatuillessa esitellään myös toinen toistaan ihanamman näköisiä ruokia, joista elokuvan nimikkoruoka, ratatouille, on herkullisimman näköinen. Oi että nyt tuli nälkä tuota kuvaa katsoessa!


+ BONUS: Herkules!!!


Mitä minä olen höpöttänyt koko yllä olevan listan!? Kaikkien aikojen HERKULLISIN Disney-elokuvahan on tietysti herkku-pojasta kertova elokuva, Herkules!!!! :D

6 kommenttia:

 1. Hauska listaus! Minulle tuli tästä heti mieleen Muumit, vaikka ne eivät Disneyhin liity millään tavalla. Muumimamman ruoat vaan näyttävät niin herkullisilta, nam :D

  VastaaPoista
 2. Aika veikeä postausidea! :D Yhdyn Roosan kommenttiin: Muumimman ruoat luultavasti myös maistuisivat yhtä herkullisilta miltä näyttävätkin. :D

  VastaaPoista
 3. Se on kyllä ihan totta!!!! Varsinkin Muumimamman pannukakut näyttävät aivan taivaallisilta! Slurps!

  VastaaPoista
 4. Heh, hauska tuo Herkules lopussa. :D Mielenkiintoinen postaus kaiken kaikkiaan. Listan ykkönen ei toki minään yllätyksenä tullut, vaikka itselläni Rottatouillen näkemisestä on vuosia aikaa. Minua suorastaan häiritsee tuo Kaunottaren ja hirviön kohtaus - jos olisin itse nälkäinen, en jäisi vain katsomaan laulavia kynttilöitä ja tanssivia lautasliinoja (tai no, eihän se nyt mikään jokapäiväinen näky ole...). Visuaalisesti kohtaus on kuitenkin herkullista katsottavaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Oli pakko laittaa Herkules tuohon listan loppuun! :) Minuakin Kaunottaren ja Hirviön kohtaus on häirinnyt, varsinkin, kun Belle hetkeä ennen laulun alkamista sanoo, että hänellä on nälkä! Sitten hän vain maistelee paria ruokaa hieman etusormellaan! Höh! Kuvaa postaukseen etsiessäni huomasin myös, että kohtauksessa tanssii paljon astioita, eikä siinä loppujen lopuksi esiinny hirveän paljon ruokaa. Ja kohtauksessa esiintyvä ruoka on lähinnä jälkiruokaa... Ei siis ihme, että Belle pysyy laihana, jos heidän universumissaan syödään vain jälkkäriä sormin maistellen! ;)

   Poista
 5. Oi, mä muistan pienenä ku kattelin Nalle Puhia, niin mä halusin maistaa hunajaa. Ja sit ku mä maistoin, niin itkin äiille että "Nalle Puh valehteli! DX" koska en pitänytkään hunajasta XD. Sääli että piirretyissä hunaja näyttää paremmalle ku oikeessa elämässä.
  Sit mulle tulee mieleen herkullisista elokuvista mieleen Leijonakuningas, kun Timon ja Pumba opettaa Simban syömään ötököitä. Vaikei ötökät ole oikeesti niin herkullisia, niin elokuvassa ne käyttää niin mehukkailta ja kanalta maistuvilta. X3 Tulee vesikielelle kun ajattelee miten hyvältä ne toukat maistuu Simban suussa.

  VastaaPoista