24.6.2015

Bolt - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 


Löytöeläinkodissa aamuun herää pieni, valkoinen koiranpentu. Koira ei ole kiinnostunut eläinkodin työntekijästä muiden koirien tavoin, vaan leikkii vinkuporkkanan kanssa. Pian paikalla saapuu Penny-tyttö äitinsä kanssa, ja he adoptoivat valkoisen koiran, joka ihastuu saman tien tyttöön. Koiran nimeksi annetaan Bolt. Eipä aikaakaan, kun Bolt on kasvanut isoksi koiraksi - ja hän on emäntänsä kanssa pulassa! Ilkeä tohtori Calico on kidnapannut Pennyn keksijä-isän, ja Calicon kätyrit yrittävät napata Pennyn saadakseen hänen isänsä kertomaan omista keksinnöistään. Onneksi isä on kuitenkin geenimanipuloinut Boltia, ja Bolt suojelee Pennyä pahiksilta. Boltin supervoimiin kuuluu ylinopea juoksu, laserkatse, pitkät hypyt sekä mahtava superhaukku. Boltin avulla Penny karistaa Calicon kätyrit kannoiltaan, ja he palaavat Boltin omaan asuntovaunuun, johon Penny jättää Boltin yksin. 

Kaikki ei ole kuitenkaan sitä, miltä näyttää… Bolt on nimittäin suositun televisiosarjan tähti, missä hän esittää supersankarikoiraa. Bolt ei kuitenkaan itse tiedä olevansa tv-tähti, sillä autenttisuuden takia sarjan ohjaaja pitää Boltin tietämättömänä asioiden oikeasti laidasta. Boltin omistaja Penny, joka myös näyttelee sarjassa, haluaisi viettää koiransa kanssa normaalia elämää. Tämä on kuitenkin jyrkästi kielletty. Niin Penny joutuu jättämään Boltin aina yöksi televisiostudion asuntovaunuun. Seuraavana päivänä televisiosarjaan kuvataan jatkoa, ja tässä jaksossa tohtori Calico kidnappaa Pennyn! Kidnappausta oikeaksi luuleva Bolt kauhistuu Pennyn sieppauksesta, ja rohkea koira pakenee televisioyhtiön työntekijöiltä yrittäen lähteä Pennyn perään. Bolt kuitenkin onnistuu tyrmäämään itsensä vaahtomuovia täynnä olevaan pahvilaatikkoon, joka suljetaan ja lähetetään toiselle puolelle Amerikan mannerta, New Yorkiin! 

New Yorkissa Bolt pääsee pakoon laatikosta, ja hän alkaa etsiä kidnapattua Pennyä kaupungista. Boltin supervoimat eivät toimi, koska television erikoistehostetiimi ei ole paikalla taikojaan tekemässä. Bolt päättelee, että hänessä kiinni oleva vaahtomuovi on heikentänyt hänen voimiaan. Koska Pennyä ei löydy, Bolt yrittää löytää tohtori Calicon kätyriä eli kissaa. Calico on tietenkin kunnon pahiksen tavoin kissaihmisiä. Pulujen avustuksella Bolt löytää vihreäsilmäisen kujakatin, Missun, jonka hän sitoo kaulassaan olevan talutushihnan toiseen päähän. Bolt kovistelee hämmentyneen Missun näyttämään tietä Calicon luokse. Missu menee Boltin leikkiin mukaan, koska pelkää koiran tekevän hänelle jotain pahaa. Boltin veromerkissä olevan osoitteen perusteella Missu ja Bolt lähtevät suunnistamaan kohti Hollywoodia. 

Pian Boltille tulee nälkä, ja Missu opettaa häntä kerjäämään heille ruokaa leirintäalueelta. Eräästä asuntovaunusta kissan ja koiran luo pyörii pallon sisällä oleskeleva hamsteri Raivo, joka paljastuu fanaattiseksi Bolt-faniksi. Raivo ei tajua Boltin vain esittävän televisiossa supervoimiaan, vaan uskoo koiran olevan oikeasti super. Raivon tavattuaan Missu tajuaa, että Bolt on pelkkä televisiotähti, ja hän kieltäytyy enää kulkemasta Boltin mukana pidemmälle. Missu yrittää selittää Boltille, ettei tämän voimat ole todellisia, mutta koira ei usko häntä. Kissan ja koiran riidellessä keskenään heidät tulee nappaamaan rankkuri, joka vie molemmat mennessään. Raivo-hamsteri vapauttaa Boltin autosta, ja lopulta Bolt tajuaa, ettei hänellä ole ihmeellisiä voimia. Raivon pidettyä Boltille palopuheen he lähtevät kuitenkin pelastamaan Missua rankkurin kynsistä, sillä Missu on ainoa, joka tuntee tien Pennyn luokse. Missun vapauduttua matka kohti Hollywoodia jatkuu junien ja autojen kyydissä. Matkalla Missu opettaa Boltia käyttäytymään oikean koiran tavoin, sillä televisioyhtiön superkoirana kasvaneena Boltilla ei ole hajuakaan, miten koirat toimivat. 

Lopulta Missu, Bolt ja Raivo pääsevät Hollywoodiin. Siellä Missu rakentaa itselleen ja Boltille kodit pahvilaatikoista, ja pyytää Boltia jäämään kujalle kanssaan asumaan. Bolt haluaa kuitenkin päästä oman ihmisensä Pennyn luo, ja niin hän jättää Missun ja Raivon. Raivo kuitenkin toruu Missua ystävänsä pulaan jättämisestä, ja pian he lähtevät seuraamaan koiraa. Bolt pääsee kuin pääseekin pulujen opastamana televisiokanavan studioille, ja kuullessaan Pennyn äänen lähtee juoksemaan tätä kohden. Pennyn sylissä on kuitenkin toinen, aivan Boltilta näyttävä koira! Bolt lähtee masentuneena pois studion tiloista. Televisiokanavan on pitänyt jatkaa sarjan kuvaamista, ja niin paikalle on hankittu toinen superkoira Pennyn surusta ja vastusteluista huolimatta. Paikalle ehtinyt Missu kuulee, kuinka Penny kertoo äidilleen kaipaavansa oikeaa Boltia. Niin Missu juoksee Boltin perään ja kertoo kuulemansa, minkä jälkeen Bolt lähtee takaisin studiolle. Tällä välin kuvausten lavasteissa on syttynyt tulipalo, ja kaikki muut ovat paenneet paikalta, paitsi Calicon köysissä viruva Penny! 

Penny irrottaa itsensä köysistä tulen levitessä, mutta ei löydä tietä ulos palavasta rakennuksesta. Bolt juoksee sisään palavaan studioon palomiesten ohi, ja löytää Pennyn! Toisensa löytänyt pari ei kuitenkaan kerkeä iloita jälleennäkemisestä kauaa, sillä tuli leviää yhä laajemmalle alueelle. Bolt lähtee johdattamaan Pennyä uloskäyntiä kohti, mutta kaikki reitit ovat tukossa. Pennyn lyyhistyessä savua hengittäneenä lattialle Bolt keksii idean nähtyään lähellä olevan ilmastointiaukon: hän kerää kaikki voimansa, ja haukkuu suureen ääneen superhaukun! Haukun perusteella palomiehet tietävät talon sisällä olevan vielä ihmisiä, ja he pelastavat Boltin ja Pennyn tulen keskeltä. Tämän jälkeen televisioyhtiö joutuu hankkimaan uudet näyttelijät sekä Boltille että Pennylle, sillä Bolt ja Penny siirtyvät viettämään tavallista lapsiperheen elämään yhdessä Pennyn äidin, Missun ja Raivon kanssa. Loppu hyvin, kaikki hyvin. 

Bolt on Disneyn klassikko numero 48. Elokuvaa alettiin tehdä nimellä American Dog, ja tarinan päähenkilönä oli tuolloin Henry-niminen televisiotähti. Ohjaajan vaihduttua Chris Sandersista Chris Williamsiin ja Byron Howardiin American Dog muutti nimensä Boltiksi, ja tarina alkoi muotoutua nykyistä vastaavaksi. Alun perin tarina oli hieman synkempi, kuin mitä se nykyään on. Alkuperäisessä versiossa oli muun muassa kohtaus, jossa kaksi dobermannia hyökkää Boltin kimppuun, ja jättää hänet sivukadulle kuoleman kielissä. Tuossa kohtauksessa Bolt olisi tajunnut, ettei hänellä olekaan mitään supervoimia, mutta katsojien onneksi julmalta vaikuttava kohtaus jätettiin pois. Bolt saapui elokuvateattereihin vuonna 2008, ja se menestyi kohtalaisen hyvin. Boltin katsotaan aloittaneen Disneyn Uuden Renessanssin -aika, johon kuuluu Boltin lisäksi esimerkiksi Kaksin karkuteillä ja Frozen -elokuvat. Bolt sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta animaatioelokuvasta, mutta hävisi pystin Pixarin Wall-E:lle. Bolt oli ensimmäinen Disneyn klassikko, joka julkaistiin Blu-Rayllä ennen DVD-julkaisua. 

Boltin animointia varten elokuvan tekijät kävivät tutustumassa elokuvan tapahtumapaikkoihin paikan päällä saadakseen elokuvaan autenttisuutta. Tutkimuskohteina oli mm. San Fransisco, New Yorkin kadut, Las Vegasia ympäröivä aavikko ja Ohion leirintäalue. Elokuvan teossa käytettiin uutta NPR-tietokonetekniikkaa. Täytyy sanoa, että Bolt on ensimmäinen Disneyn tietokoneella tehdyistä animaatioista, joka näyttää hyvältä. Klassikot Pikku Kanasesta Riemukkaaseen Robinsonien perheeseen näyttivät liian muovisilta, mutta Boltin animointiin on saatu mukaan pieniä yksityiskohtia, ja hahmot näyttävät aidoilta. Boltin taustat näyttävät kivasti maalauksilta, mutta maalauksellisesta ulkonäöstään huolimatta taustatkin on tehty tietokoneella. Pidän Boltin visuaalisesta ilmeestä kokonaisuudessaan todella paljon.


Elokuvan päähenkilö on Bolt-koira. Bolt luulee olevansa supersankari – näin tv-studio on uskotellut hänelle pitääkseen koiran roolisuorituksia uskottavina. Bolt uskoo myös, että hänen vihollisiaan on joka puolella, eikä osaa rentoutua nauttimaan elämästään kuvausten ulkopuolella. Bolt on siis hyvin vihainen ja vakava koira, joka pitää vain omistajansa Pennyn puolia. Eksyttyään todelliseen maailmaan Boltin pitää kyseenalaistaa koko tuntemansa elämä – kuka hän on ja mikä on hänen tarkoituksensa? Oikean maailman näkeminen avartaa Boltin näkökenttää, ja hän pääsee opettelemaan, millaisia koirat oikeasti ovat. Boltin omistaja on Penny-tyttö, joka näyttelee Boltin kanssa samassa televisiosarjassa. Penny haluaisi kertoa Boltille totuuden ja päästä leikkimään tämän kanssa, mutta tuotantoyhtiö estää tytön huvit. Penny kokee syyllisyyttä Boltille valehtelusta, ja Boltin kadotessa Pennyn syyllisyys vain syvenee – rakastaahan Penny omaa koiraansa suunnattomasti. Ei ole muuten varmaa, onko Pennyn nimi oikeasti Penny: häntä kutsutaan Pennyksi vain televisiosarjan kuvauksissa, josta Bolt on hänen nimensä keksinyt. Pennyn äiti ja manageri kutsuvat tyttöä ”nuoreksi neidiksi” ja ”kullaksi”, eli tytön oikea nimi voi olla joku aivan muu kuin Penny. Bolt tutustuu karkumatkallaan kujakattiin nimeltä Missu. Missu on kovan elämän kouluttama, ja hänellä on hyvin kyyninen ja realistinen asenne elämään. Kovan kuoren alla Missullakin sykkii hellä sydän, ja juuri hän opettaa Boltia koirien tavoille. Matkoillaan Bolt kohtaa myös pallossaan kulkevan Raivo-hamsterin. Raivo on fanaattinen Boltin fani, ja uskoo (Boltin lailla) Boltin omaavan supervoimia myös oikeassa elämässä. Raivo kokee suurena kunniana sen, että Bolt huolii hänet mukaan matkalleen. Täytyy sanoa, että Raivo on ehdottomasti yksi minua huvittavimmista Disneyn ”side-kickeistä”! Raivon jutuille vaan ei voi olla nauramatta! Voiko huvittavuuden syynä olla se, että suomenkielisen äänen hamsterille on antanut koomikko Sami Hedberg, vai ovatko juttujen suomennokset vaan niin mahtavia? :)
 
Boltissa ei ole pahista (ellei tohtori Calicoa sellaiseksi lasketa), sillä elokuva kertoo eräänlaisesta Yhdysvaltojen läpi kulkevasta reppureissusta. Juonensa perusteella Bolt eroaa siis monista muista Disney-klassikoista positiivisella tavalla. On kiva, kun tässä elokuvassa pysähdytään pohtimaan asioita, eikä ryntäillä sekopäisenä sinne tänne – vaikka toki ryntäilyäkin tulee välillä harrastettua. Bolt on kuitenkin hyvin tunteellinen elokuva. Katsojan kyynelkanavat tulevat kostumaan ainakin elokuvan lopussa Boltin kohdatessa Pennyn kahdella eri tavalla. (Loppu kappaleesta sisältää juonipaljastuksia!) Ensin Boltin nähdessä Pennyn hän joutuu pettymään, kun Pennyllä näyttää olevan toinen koira Boltin tilalla. Toisen kerran parin tavatessa Bolt on ainoa, joka saapuu auttamaan Pennyä tulipalon keskelle, ja tämä tilanne herkistää väkisinkin jo pelkän iloisen jälleennäkemisen takia. Lopussa minua herkistää myös se, kun Bolt käyttää supervoimiaan oikeassa elämässä: superhaukku pelastaa Boltin ja Pennyn lopulta tulipalosta! 

Vaikka Bolt on muuten todella hyvä elokuva, se saa huonot pisteet musiikistaan. Boltiin sävellettiin vain kaksi laulua, joista kumpikaan ei tee minuun niin suurta vaikutusta, että jäisi soimaan päähäni. Ensimmäinen laulu, On koti paikka verraton, soi Boltin, Missun ja Raivon etsiessä tietään Pennyn luo. Samalla, kun laulu soi, Bolt oppii Missulta niitä paljon mainostettuja koirien tapoja. Elokuvan toinen laulu, I Thought I Lost You, soi vasta lopputekstien aikana. Laulun laulavat elokuvan ilmestymisaikaan Hannah Montanana tunnettu Miley Cyrus ja John Travolta, jotka myös ääninäyttelevät Boltin ja Pennyn roolit alkuperäisessä versiossa. Boltin taustamusiikit on säveltänyt John Powell. 

Bolt on mielestäni todella hyvä elokuva, ja saa kyllä täysin oikeutetusti kulkea Disneyn klassikko -nimikkeen alla. Nähdessäni Boltin ensimmäistä kertaa olin positiivisesti yllättynyt elokuvan tasosta. Ainoa miinus elokuvalle tulee lauluista, jotka eivät ole mieleenpainuvia. Boltin matkaa alati varuillaan olevasta supersankarista kohti tavallista kotikoiraa on todella mukava seurata. Bolt muistuttaakin juonellisesti hieman Jim Carreyn elokuvaa The Truman Show, jossa Jim Carreyn esittämä hahmo ei tiedä elävänsä televisiosarjassa. (Suosittelen muuten kyseisen elokuvan katsomista, jos ette ole sitä katsoneet.) Boltin nimen voi nähdä viittaavan myös Disney-klassikkoon 101 dalmatialaista, sillä kyseisessä elokuvassa dalmatialaisten televisiosta seuraaman koiran nimi on Salama (salama on englanniksi bolt). 

”Hän on hurja, mahtava! Hän on hurmahtava!”
- Raivo

8 kommenttia:

 1. Onpa jännä, en ollut aiemmin edes tullut ajatelleeksi, että nimi Penny onkin ehkä vain tytön roolihahmon nimi! Mind is blown. :D Bolt on jollain tapaa aika helposti unohdettava tapaus, vaikka erottuukin edukseen parista edeltäjästään. Raivo on minustakin ihan mahtava hahmo, niin suuri persoona hamsteriksi! The Truman Show on kyllä myös tosi hyvä elokuva, sen voi helposti katsoa, vaikkei Jim Carreystä pitäisikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Minäkin ihan hämmästyin, kun Penny-nimen tiedon lukaisin imdb:stä. Ja se on totta, että jotenkin Bolt unohtuu sinne muiden Disney-klassikoiden sekaan, vaikka onkin laadultaan hyvä elokuva. Johtuneeko siitä, että se on tullut katsottua vasta vanhemmalla iällä....? Toisaalta Kaksin karkuteillä on muistettava tapaus, vaikka se onkin vielä Boltia tuoreempi elokuva. Hmm.... Mistähän unohdettavuus johtuu...

   Poista
 2. Hieno arvostelu jälleen kerran! Bolt on muistaakseni ensimmäinen Disney-klassikko, jonka olen nähnyt elokuvateatterissa, joten se on minulle tavallaan erityinen elokuva. En kyllä ole nähnyt sitä moneen vuoteen, pitäisi jokin päivä varmaan katsoa uudestaan.

  Sanoin muuten viime kommentissani (ollessani vielä Anonyymi), että voisin aloittaa oman blogin. No, nyt se on tapahtunut! :) Aloitin sen kyllä vasta, enkä ole ehtinyt tehdä kuin yhden postauksen. En omista blogiani pelkästään Disney-jutuille, mutta kyllä niitäkin varmasti tulee olemaan. Osoite on http://courtofeleanor.blogspot.fi/. Olisi kiva, jos kävisit kurkkaamassa. :) Lisäsin muuten tämän blogin lukuluettelooni. Odotan innolla lisää mahtavia kirjoituksiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! :) Bolt on kyllä hyvä elokuva, kannattaa virkistää muistia katsomalla se uudelleen, ei mene katseluaika hukkaan. :) Ja huu, pitääkin käydä vilkaisemassa blogiasi!

   Poista
 3. Monestakin kohdasta pakko olla samaa mieltä. Visuaalinen puoli oli yksi positiivisista yllätyksistä, sillä kansikuvien perusteella ei osannut odottaa aivan niin terävää ja ilmeikästä jälkeä. Myös hahmojen matkoista ja siitä tavallaan käänteisestä tarinankehityksestä mielellään iloitsee. Taitaapa olla niin, että seuraavaksi pitää kuunnella kotoisemmalla ääniraidalla ja ihmetellä miten se Raivo suomeksi raivoaakaan... Yleensäkin turhan nihkeästi tulee suomeksi puhuttuihin versioihin suhtauduttua. Pitäisi varmaan vähän löysäillä pipoa niiden suhteen, vaikka sitten jo ihan laulujenkin takia. Niin ja se Truman Show kyllä täälläkin maistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen jotenkin aina tykännyt enemmän suomenkielisistä dubeista. Luulen sen johtuvan vain siitä, että olen aina pienenä katsonut Disney-klassikoita suomeksi, ja vanhemmissa Disney-elokuvissa englanti särähtää korvaan ikävästi outouden takia. Olen myös jotenkin liittänyt suomen kielen Disneyhyn, ja niin tulee uudetkin klassikot katseltua suomeksi automaattisesti. Tosi laadukastahan se suomenkielinen ääninäyttely on! Tietystihän monet englanninkieliset vitsit saattavat kadota suomennoksessa, ja laulujen sanojen merkitys muuttua hieman toisenlaiseksi. Monet laulut ovatkin minusta parempia alkuperäiskielellään juuri sanojensa takia. Molemmissa versioissa on omat hyvät puolensa. :)

   Poista
 4. Bolt on myös minunkin suosikkeja, ja varmaan pääsisi mun Top-10 disney elokuvat listalleni. Syy miksi tykkään tosta elokuvasta, on se että se on vaihteleva elokuva siinä mielessä ettei siinä ole mitään "oikeaa" pahista, etenkin kun Calico oli oikeasti vain näyttelijä. (kuvitella mitä Bolt tekisi jos tapaisi Calicon näyttelijän shown ulkopuolella.) Ja en oo koskaan aatellut että Penny ei ois tytön oikea nimi, vaikka ei sitä tiedä.
  Tuli äkkiä halu kattoo Bolt elokuva uudestaan. Onneksi mulla se sattuu löytymään DVD:nä hyllystäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Bolt tekee mukavan poikkeaman Disney-klassikoihin juuri siksi, ettei siinä ole mitään pahista. Elokuva on sellainen, mikä voisi hyvinkin tapahtua oikeasti, sillä oikeassa maailmassa ei kenelläkään liene koskaan ketään "arkkivihollista"... Vai onko? Minulla ei. :)

   Nähdessään Calicon näyttelijän studion ulkopuolella Bolt varmasti yrittäisi käyttää supervoimiaan tähän... Toisaalta Calicon näyttelijä näyttää varmasti erilaiselta studion ulkopuolella... mutta eiköhän Bolt hänet tunnistaisi hajuaistin perusteella! Eli supervoimien käyttäminen epäonnistuisi (yllätys yllätys), ja niin Bolt päättäisi purra miestä jalasta. Näin päättelisin minä. :)

   Oi, katso ihmeessä Bolt jos se hyllystäsi löytyy ja tekee mieli! :)

   Poista