9.3.2015

It's a scary world out there...

Helmikuun lopulla sain eräältä lukijalta toiveen: tekisinkö listat pelottavimmista ja surullisimmista Disney-elokuvista? Toiveita kuunnellaan täällä päässä, joten alle olen kirjoitellut TOP-listan pelottavimmista Disney-klassikoista. TOP-listasta ei kuitenkaan tullut pitkä, sillä siihen tuli vain viisi pelottavinta Disney-elokuvaa. Miksi? Ensinnäkin aion tehdä joskus TOP-listan pelottavimmista kohtauksista Disney-klassikoissa, ja koska aihe tämän listan kanssa on niin samanlainen, niin tästä listasta tuli hieman lyhyempi. Toisekseen jos ajattelee pelottavia Disney-elokuvia, ei niitä löydy paljoa. Pelottavia kohtauksia löytyy hyvin monesta Disney-klassikosta, esim. Herkuleksen taistelu hydran kanssa tai Bellen joutuminen susien hyökkäyksen kohteeksi. Elokuvia valitessani ajattelin kuitenkin elokuvasta kokonaisuudessaan välittyvää tunnelmaa, ja valitsin listaan ne elokuvat, joita ajatellessani yksi ensimmäisistä ajatuksista on pelko. Esimerkiksi Kaunottaressa ja Hirviössä on monta pelottavaa kohtausta, mutta en pidä sitä kuitenkaan pelottavana elokuvana. Onneksi suurinta osaa Disneyn klassikoista voi ajatella ilman pelon tunnetta! :) Alla siis TOP5-lista pelottavimmista Disney-klassikoista! 

HUOM! Teksti sisältää juonipaljastuksia!


5. Topi ja Tessu


Topi ja Tessu oli valinta numero viisi, sillä kuten jo yllä sanoin, kokonaisuudessaan pelottavia elokuvia oli vaikea miettiä, enkä meinannut keksiä niitä edes viittä kappaletta. Kun mietin Topia ja Tessua elokuvana, mieleeni tulee kuitenkin tummasävytteisiä kuvia, ja elokuvan lopussa oleva karhun hyökkäys kummittelee mieleeni! Karhu muistuttaa hyvin paljon Hopeanuoli-sarjan Agagaputo-karhua, josta näin pienenä painajaisia, joten ei ihmekään, että pidän Topia ja Tessua pelottavana elokuvana. Sydämen tykytyksiä elokuvassa aiheuttaa myös ketun metsästys - Topia yritetään saada hengiltä keinolla millä hyvänsä. Jo elokuvan alussa, kun Pösö jahtaa pentu-Topia, on jahdista leikki kaukana! Hui!


4. The Adventures of Ichabod and Mr. Toad


The Adventures of Ichabod and Mr. Toad -elokuva sisältää kaksi tarinaa, joista ensimmäinen, herra Sammakon seikkailuista kertova ei ole ollenkaan pelottava. Jälkimmäinen tarina taas kertoo päättömästä ratsumiehestä... Huu! Ichabod Cranesta kertova tarina ei ala ollenkaan pelottavasti. Lipevä Ichabod Crane saapuu pikkukaupunkiin, ja alkaa kosiskella naisia itselleen. Ichabod valitsee itselleen kuitenkin väärän rakkaudenkohteen, Katrinan, johon myös mustasukkainen Bron on ihastunut. Niinpä Bron päättää pelotella Ichabodin pois kylästä päättömän ratsumiehen avulla. Ichabod kokeekin hyvin pelottavia hetkiä poistuessaan Halloween-juhlista. Myös katsojalla meinaa lirahtaa housuihin, kun kuvaruudun valtaa liekkien keskellä leiskuva päätön ratsumies. Tarina jää kaiken lisäksi auki - onko ratsumies ollut oikeasti olemassa vai onko se vain Bronin pilailumielessä kyhäämä aikaansaannos? Oli miten oli, jää päätön ratsumies kummittelemaan herkemmän katsojan mieleen!


3. Hiidenpata


Monet pitävät Hiidenpataa pelottavimpana Disney-elokuvana. Hiidenpata on toki pelottava elokuva, mutta loppujen lopuksi pelottavuus johtuu vain luurangon näköisestä Hornansarvesta ja hänen luurangoista koostuvasta kuolleitten armeijastaan. Elokuvassa Hornansarvi ei tee mitään hirveitä kauheuksia, mitä nyt vähän kuristaa ja säikyttelee muita. Hiidenpadan pelottavuus onkin lähinnä siis estetiikassa, ei tapahtumissa. Myös koko elokuvan läpi kestävä tummansävyinen väriympäristö tuo omalla tavallaan jännitystä elokuvaan. En halua kuitenkaan vähätellä elokuvan pelottavuutta - uskon, että monelle lapsikatsojalle se tuo painajaisia moneksi yöksi!


2. Mestarietsivä Basil Hiiri


Mestarietsivä Basil Hiiren pelko juontaa minulla juurensa ihan lapsuuteen asti. Elokuvan lopussa oleva Basilin ja Ratiganin hurja lopputaistelu Big Benissä saa vieläkin ihoni kananlihalle. Kellotornissa Ratigan luopuu hiiri-naamiostaan, ja paljastaa todellisen rottamaisen ulkomuotonsa. Muutos on todella järkyttävä, vaikka ei Ratigan hiirtä esittäessäänkään ollut mikään kedon kaunein kukkanen. Mestarietsivä Basil Hiiressä seikkailee myös Ratiganin kätyri Luihu-lepakko, joka tulee ruutuun yleensä yllättäen ja katsojan säikyttäen. Ihan elokuvan alku, jossa Luihu hyökkää herra Leikinheimon kotiin, on todella jännittävä! Lisäksi kohtaus, jossa Basil kumppaneineen seuraa Luihun jälkiä lelukauppaan, luo hyytävää jännitystä elokuvaan. Katsoja tietää, että Luihu lymyilee jossakin lelukaupan sisällä, ja pääsee jännittämään, minkä lelun takaa Luihu hyppää esiin. Muutenkin elokuvan kokonaistunnelma on melko synkkä niin värimaailmaltaan kuin juoneltaan. Toiseksi pelottavammaksi elokuvaksi Mestarietsivä Basil Hiiri pääsee kuitenkin elokuvan minulle aiheuttaneiden lapsuuden traumojen vuoksi.


1. Pinocchio


Monet eivät miellä Pinocchiota pelottavaksi elokuvaksi, mutta minun listallani se pääsee kaikista pelottavimmaksi elokuvaksi! Elokuvassa on kolme kauheaa pahista, joiden tekemisiä saa aina kauhistella uudelleen ja uudelleen. Ensimmäisenä katsojia kauhistuttaa marionettinukkemestari Stromboli, joka kohtelee Pinocchiota kuin törkyä ja suunnittelee tekevänsä tästä polttopuita. Pelottavamman Strombolista tekee se, että hän esittää aluksi ystävällistä ja kilttiä miestä - kunnes totuus paljastuu! Seuraava kauheus Pinocchion tielle saapuu, kun Pinocchio lähtee Huvitusten saarelle. Huvitusten saaren johtaja on todella pelottava hahmo! Keskustellessaan Kettu Repon ja Kimi Keppostimen kanssa johtaja näyttää mielipuolisuutensa ja kamaluutensa saaden minut säikähtämään joka kerta. Huvistusten saaren johtajassa pelottavaa on kanssa juuri se, että hän näyttää päällepäin viattomalta huvipuiston omistajalta, mutta todellisuudessa hän muuttaa saarelle eksyneet poikaraukat aaseiksi! Muutoksen syytä ei selitetä missään, joten johtajan uhka muuttuu samalla yliluonnolliseksi. Jos näissä kahdessa lapsia pelottelevassa pahiksessa ei ole pelotusta tarpeeksi, kruunaa Pinocchion kauheuden hurja Monstro-valas, joka jahtaa Pinocchiota ja hänen isäänsä Geppettoa merellä. Monstro jos kuka lisää minulla pelkoa lähteä uimaan ulkomaiden merissä, sillä koskaan ei tiedä, kuka sinua pinnan alla väijyy! Pinocchiossa on siis monta pelottavaa pahista, joiden takia Pinocchio on mielestäni pelottavin Disney-klassikko!


+ BONUS: Monsterit Oy


Näitä kaikkia pelottavia elokuvia miettiessään on hyvä muistuttaa, etteivät pelotukset ole oikeasti pelottavia. Pixarin Monsterit Oy kertoo meille, että hirviöt pelottelevat meitä vain saadakseen energiaa oman elämäntapansa ylläpitämiseen. Niinpä Hornansarvi, Ratigan ja Monstro eivät oikeasti meinanneet satuttaa ketään - he vain halusivat tuottaa energiaa kaupungilleen pelottelemalla muita! :)


Jäikö sinua kaivelemaan vielä lukemisen into? 
Lue tästä TOP10-lista pahimmista Disney-pahiksista - jos uskallat!

13 kommenttia:

 1. Kiinnostava lista! Itsekin olen suhtautunut karsaasti animaatiokarhuihin Hopeanuolen katsomisen jälkeen (näin sen 7-vuotiaana kaverin luona, ja jo silloin mietin, että miksi kukaan haluaa katsoa näin väkivaltaista piirrettyä, vaikka kyseessä oli tietysti se sensuroitu suomiversio. Mutta eipä koko sarjaa oltu alunperin lapsille tehtykään) ja siksi tuo Topin ja Tessun karhukin on aika :S

  Tähän listaan vaikuttaa varmasti paljon lapsuuden ajan fiilikset ja muistot. Itse olenkin täällä joiskus avautunut jäätävästä Hornansarvi-traumastani, ja siksi varmaan tituuleeraisin Hiidenpadan pelottavimmaksi klassikoksi. En ole nähnyt Pinokkiota sitten lapsuuden, mutta tiedän kyseessä olevan yksi karuimmista Disney-leffoista juurikin noiden inhojen pahisten vuoksi. Itse olisin ehkä maininnut ylimääräisenä vielä Painajainen Ennen Joulua -elokuvan, joka kyllä on Touchstonen leffa (mutta Disney-konsernia all the way). Tim Burtonin tyyli on vaan lähtökohtaisen "eerie"!

  VastaaPoista
 2. Hahaa, huikean hyytävä lista! :) Ja taas yllätyksiä täynnä. Tämähän johtuu siis täysin siitä, että sinä tunnet Disney-elokuvat kuin omat taskusi (ainakin pian ellet jo nyt), kun taas minun tietouteni perustuu lähinnä muutamiin katsantoihin ja fiiliksiin. Mutta minulla olisi ollut selvä ykkönen ja se olisi ollut Notre Damen kellonsoittaja! Haluankin kysyä erikseen, mikä on mielestäsi tämän leffan pelottavuusaste. (Tähän ei tietenkään saa sotkea meidän henkilökohtaisia kokemuksiamme päähenkilön kanssa. Voisi vaikuttaa tulokseen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin ja hatunnosto yleisön kuuntelemisesta, vaikken se minä tällä kertaa ollut! :)

   Poista
  2. Hih! :) En sotke henkilökohtaisia kokemuksiamme Quasimodon kanssa tähän... Vai sotkenko? Kuka sen sanoi? ... Notre Damen kellonsoittaja on myös hyvin pelottava elokuva, ja olisin sen laittanut varmaan listalle kuudenneksi tai seitsemänneksi. Elokuvassa on "normaalia" Disney-leffaa enemmän pelottavia kohtauksia, mm. ihan elokuvan alku, jossa Quasimodon äidille käy köpelösti, Frollon laulu takan ääressä, Ihmeiden aukion esittely sekä elokuvan loppu, jossa Esmeralda "kärventyy" roviolla. Kuitenkin ensimmäinen tunne, jota koen Notre Damen kellonsoittaja -elokuvaa kohtaan, on suru, ei pelotus. Niinpä Notre Dame ehkä päätyykin seuraavalle TOP-listalleni... Ehkä... ;)

   Kuten Sara yllä sanoikin, niin tällaisiin pelottaviin elokuviin vaikuttaa varmasti lapsuuden muistot ja traumat! Etkös sinäkin katsonut Notre Damen kellonsoittajan lapsena, ja saanut siitä painajaisia? Alla olevissa linkeissä on kaksi hyvää kirjoitusta animaatioelokuvien aiheuttamista peloista, joten jos aihe kiinnostaa enemmän, niin käy(kää) ihmeessä lukemassa!

   http://elakoonkuvat.blogspot.fi/2013/11/morko-mursu-ja-akakabuto.html

   http://elakoonkuvat.blogspot.fi/2013/11/kauhukokemuksia.html

   Poista
  3. Ahaa, mielenkiintoinen vastaus! Selvitti myöskin paljon. Joo, katsoin Notre Damen kellonsoittajan lapsena, ja meillä oli vielä se yksi tietokonepeli, jota kammosin ja silti pelasin...! Joten oikeassa olet. ;)

   Käyn katsomassa linkit kun on kunnolla aikaa! :)

   Poista
 3. Alkuperäisessä Carlo Collodin Pinocchio-kirjassa kyllä selitetään, miksi lapset muuttuvat Huvitusten saarella aaseiksi. En tosin itse osaa selittää sitä tämän paremmin, mutta yritän kuitenkin.

  Siis, kun lapset Huvitusten saarella vain huvittelevat eivätkä lainkaan opiskele, heistä tulee tyhmiä kuin aasit. Ja aasiksi muuttumisella halutaan korostaa sitä tyhmentymistä. Saaren johtaja sanoi itsekin yhdessä kohtauksessa näin: - ''Annan pahan pojan tehdä pahojaan ja pian hän tekee aasin itsestään.''

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut Carlo Collodin kirjan, ja selityksen tiedän, vaikkei sitä elokuvassa sanotakaan. Tai okei, ehkä sen voi rivien (vai kuvien?) välistä lukea: ei kannata tuhmailla, vaan olla kiltti ja kuuliainen koululainen. Taisin nyt itse vain vähän liioitella tekstissäni aasiksi muuttumisen mystisyyttä, hyvä kun korjasit! :)

   Mutta on se aasiksi muuttuminen silti pelottavaa! Hui! :S

   Poista
 4. Todella mukavaa, että jaksoit toteuttaa toiveeni:) Hihii, sinä se sitten olet mahtava!:) Nostan sinulle hattua! T: Se, joka toivoi postausta juuri tästä aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hii, olepa hyvä! :) Kiva kun pidit! Ja toivottavasti listan lyhyys ei haitannut!

   Poista
 5. En hirveästi nauti pelottavien elokuvien katselusta ja ehkä siksi nämä listan elokuvat ovatkin jääneet minulla vähemmälle katselulle. Pinocchion pelottavimmat kohtaukset ovat kyllä aika hyytäviä! Eniten minua hirvittää juuri Huvitusten saaren tapahtumat.

  Itse olisin laittanut listalle myös Pelastuspartio Bernard ja Biancan. Muistan nähneeni sen ensi kertaa noin 6-vuotiaana ja säikähdin sitä silloin hirveästi. Jotenkin elokuvan tunnelma on niin synkkä, etten ole tullut katsoneeksi sitä kuin kerran tuon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en kyllä pidä pelottavista elokuvista yhtään, nämä Disney-elokuvat ovat jo tarpeeksi pelottavia minulle. ;) Pelastuspartio Bernard ja Bianca on totta totisesti kanssa pelottava elokuva! Madame Meduusa on mielestäni yksi pelottavimmista Disney-pahiksista. Elokuva kokonaisuudessaan ei ole minusta kauhean pelottava, joskin tosi synkkä ja ahdistava. Tuohon sinun katselukokemukseesi voi vaikuttaa juuri se, että olet säikkynyt elokuvaa lapsena. Lapsuudestahan ne traumat elokuviakin kohtaan tulevat.

   Poista
 6. Oli kyllä mielenkiintoinen listaus jälleen.
  Minulla ei itse jäämyt kummoisia traumoja disney elokuvista, mutta täytyy myöntää että joistakin leffoista jäi karsee muistikuva. Ensinäkin Hiidenpata joka on aika karseen pelottava, krafiikan, Hornansarven ja musiikkien takia. Onneksi en sentään kattonut sitä muistaakseni tosi pienenä. Toinen pelottava elokuva minusta on Lumikki, koska äitipuoli oli karmiva, ja se missä Lumikki pakenee metsään oli ehkä pelottavin kohtaus. Kolmaneksi tup Pinokkio, koska pahikset on tosi traagisia, tahtovat pahaa lapselle. Ja neljänneksi tulee mieleen Prinsessa Ruusunen, koska se kohta missä Pahatar lumosi Ruususen, oli veljeni mielestä tosi kamala, se musiikki ja pimeä maisema, hui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit! :) Minusta Lumikki ei jostain syystä ole koskaan ollut pelottava elokuva, ei edes lapsena, vaikka siinä juuri noita mainitsemiasi jänittäviä kohtauksia onkin! Prinsessa Ruususessa sen sijaan on montakin jännittävää kohtausta, ja juuri tuo mainitsemasi Pahattaren lumous vihreissä tunnelmissa on kamala! Samoin lopputaistelut kyseisessä elokuvassa saavat ihokarvat pystyyn.

   Poista