20.10.2014

Tarzan - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :)



Myrsky raivoaa merellä, ja myrskyn keskellä seilaa palava laiva. Tulen keskeltä pelastusveneeseen pelastuu perhe, johon kuuluu isä, äiti ja poikavauva. Perhe haaksirikkoutuu trooppiselle saarelle, jonne vanhemmat alkavat rakentaa puutaloa laivan hylystä. Samalla saarella syvemmällä viidakossa asustelee gorillaperhe; Kala, Kerchak ja gorillavauva. Perheen onni ei kuitenkaan kestä kauaa, sillä yön pimeydessä Sabor-leopardi tappaa pienen gorillan. Murtuneiden gorillavanhempien on jatkettava elämäänsä armottomassa viidakossa. Gorillalauman vaeltaessa uutta lepopaikkaa etsimään Kala kuulee kaukaa vienosti vauvan itkua, ja lähtee selvittämään äänen lähdettä. Kala löytää ihmisten rakentaman puutalon, jossa pikkuinen vauva itkee yksinään. Vauvan vanhemmat on murhannut Sabor, joka piileskelee yhä talon uumenissa. Kala ottaa vauvan mukaansa ja pääsee juuri ja juuri karkuun nälkäistä leopardia. Kala päättää kasvattaa ihmislapsen, vaikka Kerchak ei anna siunaustaan idealle. Kala nimeää vauvan Tarzaniksi. 

Tarzan kasvaa ja oppii pikku hiljaa viidakon tavoille. Hän opettelee kaikkien viidakon eläinten tapoja: hän osaa liikkua puissa kuin apina, käyttää veistä kuin sarvikuono sarveaan ja uida kuin virtahepo. Tarzan seikkailee viidakossa yhdessä ystäviensä Terk-gorillan ja Tantor-norsun kanssa. Tarzan on päättänyt näyttää Kerchakille, että hän kuuluu gorilloiden perheeseen, mutta Kerchak ei välitä miehestä yhtään. Eräänä päivänä Tarzanin ja Terkin painiessa keskenään gorillalauman keskelle hyökkää Sabor, jonka tähtäimessä on heikolta näyttävä Tarzan. Kerchak puolustaa Tarzania leopardia vastaan, mutta  Sabor saa gorillasta nopeasti yliotteen. Tarzan tulee kuitenkin Saborin ja Kerchakin väliin itse tekemänsä keihään kanssa, ja alkaa taistella raivoisasti Saborin kanssa. Lopulta Tarzan voittaa, ja Kerchak suo ensimmäinen hymyn ihmiselle. Silloin kaukaa kuuluu pamaus, joka säikäyttää gorillat. Gorillalauma lähtee Kerchakin johdolla poispäin pamauksesta, mutta utelias Tarzan suuntaa kulkunsa outoa ääntä kohti. 

Outo ääni on peräisin haulikosta, jolla Clayton häätää villieläimiä pois tieltään. Clayton on lähtenyt opastamaan ja suojelemaan Porterin perhettä heidän gorillatutkimusretkellään. Professori Porter ja hänen tyttärensä Jane ovat täysin hullaantuneita viidakosta ja sen eläimistä. Jane jää miehistä jälkeen innostuessaan piirtämään luonnoslehtiöönsä kuvaa paviaanilapsesta. Yllättäen Jane saa kimppuunsa koko paviaanilauman, jota hän lähtee kauhuissaan pakoon. Pakomatka meinaa tyssähtää lyhyeen, kunnes liaaneissa liehuva Tarzan tulee apuun. Tarzan pelastaa Janen ja solmii rauhan paviaanien kanssa. Sitten Tarzan tutkii Janen läpikotaisin ja tunnistaa tämän kanssaan samanlaiseksi olennoksi. Tarzan vie Janen takaisin Porterien leiriin, jonka Terk ystävineen on hajottanut. Tarzan ja gorillat lähtevät takaisin viidakkoon, kun professori Porter ja Clayton saapuvat leiriin. Miehet eivät meinaa uskoa Janen tarinoita lannevaatteisesta apinamiehestä. 

Kerchak kieltää laumaansa olemasta minkäänlaisessa tekemisessä ihmisten kanssa. Tarzan lähtee kuitenkin takaisin Porterien leiriin. Siellä englantilaiset keksivät, että Tarzanhan voisi johdattaa heidät gorilloiden luokse, joita he ovat tulleet tutkimaan. Tarzan ei kuitenkaan ymmärrä ihmisten pyyntöä, ja niin Jane alkaa opettaa Tarzanille englantia ja näyttää ihmisten maailman ihmeitä. Tarzan puolestaan näyttää viidakon ihmeitä Janelle ja opettaa häntä liikkumaan liaaneita pitkin. Tarzan ei kuitenkaan suostu viemään ihmisiä gorilloiden leiriin pyynnöistä huolimatta, sillä siten hän pettäisi Kerchakin luottamuksen. 

Lopulta Portereita tulee hakemaan laiva, ja heidän on määrä palata takaisin Englantiin. Tarzan tulee kovin surulliseksi ymmärtäessään, että Jane meinaa jättää hänet. Clayton uskottelee Tarzanille, että jos Tarzan näyttää gorillat Janelle, Jane jää viidakkoon. Niin Tarzan houkuttelee Terkin ja Tantorin johdattamaan Kerchakin pois gorillojen luota siksi ajaksi, että Tarzan pääsee näyttämään gorillat ihmisille. Professori ja Jane innostuvat gorillayhdyskunnasta, mutta Kerchak saapuu takaisin paikalle aivan liian aikaisin! Tarzan joutuu pitelemään Kerchakia sen aikaa, että Jane ja kumppanit pääsevät pakoon. Tarzan pelästyy omaa tekoaan ja lähtee pois mietiskelemään tunteitaan. Kala saapuu Tarzanin luokse ja vie hänet puutaloon, josta Kala aikoinaan Tarzanin löysi. Täällä Tarzanille selviää hänen alkuperänsä, ja hän päättää lähteä Porterien mukana Englantiin. 

Tarzan, Jane ja professori soutavat laivalla ja matkan kohti Englantia on tarkoitus alkaa. Laivan kannelle päästyään merimiehet kuitenkin vangitsevat heidät! Osa merimiehistä on ryhtynyt kapinaan itsensä Claytonin johdattamana! Clayton kertoo, kuinka hän on koko ajan suunnitellut vangitsevansa gorilloja eläintarhoihin vietäväksi, ja kuinka Tarzan auttoi häntä suunnitelman toteuttamisessa. Sitten Clayton vangitsee Tarzanin ja kumppanit laivan ruumaan, ja hän itse lähtee miestensä kanssa kohti saarta gorillajahtiin. Tarzan turhautuu, kun ei pääse ruumasta millään ulos, ja päästää raivoisan huudon. Viidakossa Terk ja Tantor kuulevat ystävänsä hädän, ja he rientävät laivalle ja pelastavat ruumaan vangitut ystävykset. Yhdessä kaikki lähtevät Claytonin perään pysäyttämään häntä. Matkalla Tarzan kokoaa kaikki viidakon eläimet apuun.  

Perillä Clayton ja hänen miehensä ovat jo onnistuneet vangitsemaan gorillat, mutta onneksi apu saapuu hätiin! Muiden vapauttaessa gorilloja ja vangitessa kapinoivia merimiehiä Tarzan ja Clayton alkavat taistella keskenään. Mielihulluuden partaalla oleva Clayton yrittää kaikkensa Tarzanin tappamiseksi, mutta tappaa lopulta itsensä kuristumalla puusta roikkuvaan liaaniin. Taistelun ohessa Kerchak on saanut kuolettavan haavan Claytonin aseesta. Viimeisillä voimillaan hän kertoo Tarzanille olevansa ylpeä hänestä ja hyväksyvänsä hänet lauman jäseneksi, omaksi pojakseen. Kerchakin kuoltua Tarzanista tulee gorilloiden uusi johtaja, ja hän johdattaa gorillat syvälle viidakkoon. Seuraavana päivänä Jane tekee isänsä kanssa lähtöä kohti Englantia. Hän jättää haikeat hyvästit Tarzanille, jonka on nyt jäätävä viidakkoon gorillojen johtoon. Soutuveneessä professori Porter neuvoo Janea kuitenkin seuraamaan omaa sydäntään, ja Jane päättää jäädä viidakkoon Tarzanin luo. Hän ryntää soutuveneestä rannalle ja moiskauttaa Tarzanin huulille tulisen suudelman. Nähdessään tyttärensä onnen myös professori päättää palata viidakkoon, sillä ”viidakkoon katoaa ihmisiä harva se päivä”. Niin Jane ja Tarzan saavat toisensa, ja he elävät onnellisina viidakossa kaikkien ystäviensä kanssa. 

Tarzan perustuu Edgar R. Burroughsin kehittelemään fiktiiviseen hahmoon, joka on seikkaillut Burroughsin kirjoittamissa 24 kirjassa. Tarzan on jatkanut seikkailujaan myös monen muun kirjailijan kynäilemänä, ja tarina on päässyt valkokankaille monena eri versiona. Ensimmäinen Burroughsin Tarzan-kirjoista nimeltään Tarzan, apinain kuningas ilmestyi vuonna 1912. Burroughsin kirjoissa Tarzan syntyy Afrikassa, jonne hänen vanhempansa on jätetty laivasta kapinan seurauksensa. Tarzanin äiti kuolee luonnollisesti, mutta hänen isänsä saa surmansa Kerchak-apinan toimesta. Kirjoissa Tarzanin kasvattajat ovat ihmisapinoita, eivät gorilloja. 26 kirjan aikana Tarzan kokee monia jännittäviä seikkailuja, mm. aarteenetsintää ja viidakon eläinten kanssa tappelua, käy Englannissa, menee naimisiin Janen kanssa ja saa pojan nimeltään Jack – tai apinanimeltään Korak. Disneyn elokuva keskittyy Tarzanin kasvamiseen, ja suuressa roolissa on Tarzanin omien juurien etsintä. Elokuvassa Tarzanin adoptiovanhemmat ovat tosiaan gorilloita, eikä Kerchak tapa Tarzanin isää, vaikka hyvin ihmisvastainen onkin. 

Disneyn Tarzan on ensimmäinen animoitu tarina Tarzanista. Animointi mahdollisti Tarzanin liikkeiden ja käyttäytymisen kuvaamisen samanlaisiksi, kuin Burroughsin kirjasarjassa. Kirjoissa ja elokuvassa Tarzan käyttäytyy ja liikkuu kuin eläin, ja hän ottaa oppia kaikkien viidakon eläinten tavoista. Elokuvassa Tarzan liikkuu pitkin liaaneja ottamalla niistä kiinni käsillään ja jaloillaan, ja surffailee puunoksistoja pitkin kuin mikäkin skeittaaja tai lumilautailija (kyseiset urheilulajit olivatkin Tarzanin liikkeiden esikuvana!). Tämä käyttäytyminen, eli Tarzanin eläimellisyys ei onnistuisi ihmisnäyttelijöiden avulla. Disneyn Tarzan myös kuvaa todella paljon Tarzanin suhdetta eläimiin, erityisesti gorilloihin, mikä oli yksi kantavista voimista Burroughsinkin kirjoissa. 

Tarzan valmistui vuonna 1999, ja sitä pidetään Disneyn renessanssiajan viimeisenä menestyselokuvana materialistisesta näkökulmasta katsottuna. Elokuva toi Disneyn studioille hyvin rahaa, vaikka Tarzanin budjetti oli aikoinaan suurin animaatioelokuvaan käytetty rahamäärä, kokonaista 130 miljoonaa dollaria. Tämän budjetin ylitti ensimmäistä kertaa vuonna 2002 valmistunut Aarreplaneetta.  Tarzan on Disneyn klassikko numero 37. Edeltäviin renessanssiajan Disney-klassikoihin (Mulan, Herkules, Aladdin) verrattuna Tarzanissa on paljon vähemmän vuoropuhelua. Tarzanissa huomio keskitetään enemmän visuaalisuuteen – mahtavaan viidakkoon ja Tarzanin itsensä eläimellisiin eleisiin ja ilmeisiin. 

Inspiraatiota elokuvaansa Disneyn studioiden tekijät lähtivät hakemaan Afrikasta. Disneyn studioiden väki oli vasta käynyt havainnoimassa savannin elämää Leijonakuningasta varten, mutta Tarzania varten elokuvantekijät tekivät havainnointimatkan Ugandan viidakkoon. 1996 tehdyllä matkalla animaattorit tajusivat, etteivät gorillat ole niin rajuja, kuin monet elokuvat esittävät, vaan rauhaa rakastava perheyhteisö. Matkallaan animaattorit myös havainnoivat tarkasti viidakkoa ympäristönä, jotta Tarzanin taustoista pystyttäisiin tekemään mahdollisimman aidon tuntuiset. Tätä aitouden vaikutelmaa luo entisestään Deep Canvas -menetelmä (=syväkangasmenetelmä), jota Tarzanissa käytettiin ensimmäistä kertaa. Tietokoneohjelma Deep Canvasin avulla taustat pystyi muuttamaan kolmiulotteisiksi, mutta niitä käsiteltiin ja maalattiin aivan samalla tavalla kuin perinteisiä kaksiulotteisia kuvia. Tämä uusi ohjelma todellakin paransi tietokoneanimaation tasoa, eikä tietokoneella tehtyä erota enää perinteisestä animaatiosta. Tarzanissa Deep Canvasia on käytetty lähinnä puiden rungoissa, joita pitkin Tarzan vilistää ja surffailee viidakossa kulkiessaan. 

Elokuvan päähenkilö on Tarzan, ”apinamies”. Tarzan on kasvanut viidakossa gorilloiden kasvattamana, ja viidakossa eläessään hän on valikoinut ja opetellut itselleen kaikkien viidakon eläinten parhaimmat puolet. Tarzan on myös kehitellyt itselleen aivan ominaislaatuisen tavan liikkua puissa. Luonteeltaan Tarzan on kiltti, leikkisä ja hyvin utelias. Kuullessaan oudon äänen Tarzan ei lähde ääntä karkuun muiden gorilloiden tapaan, vaan hän lähtee katsomaan, mistä ääni kuului. Koko elokuvan ajan Tarzan etsii omaa itseään. Hän on aina tuntenut olevansa erilainen, kuin gorillaperhe hänen ympärillään. Hän on Terkin sanoin se ”karvaton apina”. Yhteenkuulumista gorillaperheeseen estää eniten Kerchak, jonka hyväksyntää Tarzan koko elokuvan ajan tavoittelee. Lopulta viidakkoon saapuu ihmisiä, ja Tarzan tajuaa, että hän kuuluu heidän lajiinsa. Toisaalta Tarzan kokee olevansa erilainen ihmistenkin keskellä, sillä hän käyttäytyy aivan eritavalla kuin he. Tarzan on siis tavallaan kahden maailman välissä jumissa, eikä löydä omaa paikkaansa. Elokuvan lopussa Tarzan lopulta löytää oman itsensä. Vaikka Tarzan onkin kasvanut gorillojen parissa, pystyy katsoja samaistumaan mieheen. Tarzan ei paljoa puhu, mutta samaistumisen tunteen kokemiseen riittää miehen kasvojen ilmeiden seuraaminen. Katsoja ei voi olla tuntematta ihmetystä Tarzanin nähdessä Janen ensimmäistä kertaa puun latvassa, tai liikuttumatta Tarzanin mennessä vanhempiensa puutaloon, vaikka näissä kohtauksissa ei paljon repliikkejä ole! Tälläkään kertaa ei voi siis muuta kuin vain kumartaa animaattoreille heidän hienon työnsä edessä! 

Tarzanissa on hyvin paljon sivuhenkilöitä, joista näkyvimmän roolin ottaa varmasti Jane Porter. Jane on todellinen luonnonlapsi, joka innostuu pienimmistäkin asioista ja tutkii innokkaana viidakon ihmeitä. Jane näyttää tunteensa selkeästi, eikä pelkää toimia spontaanisti. Tarzanin ja Janen romanssi on yksi Disneyn parhaista. Janen isä professori Arkhimedes Porter on hyvin samantyyppinen tyttärensä kanssa, tosin professori on vielä Janea teoreettisempi tutkijatyyppi. Viidakossa Tarzanin kavereina toimivat gorilla Terk ja norsu Tantor. Terk on hyvin vitsikäs ja melko temperamenttinen naarasgorilla, jolta löytyy sanomista tilanteessa kuin tilanteessa. Tantor taasen on todella neuroottinen ja pelokas norsu, joka rakastaa rauhaa – jota viidakosta harvoin löytyy. Tarzanin adoptiovanhempina toimivat Kala ja Kerchak. Kala on hyvin lempeä ja perinteinen äitityyppi, joka osaa valita juuri oikeat sanat lohduttaakseen lastaan. Kerchak on gorillalauman johtaja, joka ei hyväksyisi erilaista Tarzania gorilloiden laumaan. Kerchak suuttuu todella herkästi, ja hänellä tuntuu olevan koko ajan hyvin negatiivinen suhtautuminen elämään. Mielestäni yksi elokuvan parhaista anneista on Tarzanin suhde Kalaan ja erityisesti Kerchakkiin. Uskon, että käyttäytymisestään huolimatta Kerchakkin on koko ajan välittänyt Tarzanista, mutta vasta elokuvan loppumetreillä hän hyväksyy tunteensa Tarzania kohtaan. Tarzanissa on kaksi pahista: eläinten maailman pahis on Sabor ja ihmisten maailman pahis on Clayton. Molemmilla pahiksilla on samansävyiset väritykset, mikä yhdistää hahmot toisiinsa. Clayton on hyvin lipevä ja miellyttämisenhaluinen seikkailija, joka ajattelee vain omaa etuaan muiden kustannuksella. Claytonissa piilevä julmuus (ja hulluus?) paljastuu vasta elokuvan loppumetreillä. Sabor-leopardista taasen näkee jo kauas, että hän on kävelevä katastrofi. Tietysti Sabor toimii vain omien saalistajan vaistojensa mukaisesti, eikä hän sinällään ole paha – hän on vain leopardi. Saborista on kuitenkin tehty elokuvassa hyvin ovela ja silmittömän julma pahis. 

Laulut Tarzaniin on tehnyt Phil Collins. Sävellyksissään Collins on pyrkinyt tuomaan esille afrikkalaistyylistä musiikkia erityisesti rytmiosuuksissa. Lyömäsoittimet tulevatkin hyvin esille kaikissa kappaleissa. Englanninkielisessä elokuvassa Phil Collins laulaa itse elokuvan laulut – tosin niin hän tekee myös ranskan-, saksan-, italian- ja espanjankielilläkin. Suomeksi Collinsin laulut laulaa Pekka Kuorikoski Välillä minua ärsyttää ihan kauheasti Collinsin ääni, ei hänen tarvitsisi kaikissa lauluissa tulla laulamaan kertojan roolissa! Välillä taas Collins on paras mahdollinen valinta laulajaksi, eikä lauluja voisi kuvitella kuulevan muiden esittämänä. Tarzanin aloittaa laulu Kaksi maailmaa. Tämän laulun aikana Tarzanin biologiset vanhemmat haaksirikkoutuvat viidakon rannalle ja Sabor tekee tuhotöitään oikein olan takaa. Kaksi maailmaa -laulun melodia kuullaan vielä monta kertaa elokuvassa, ja elokuva loppuu mahtipontiseen versioon kappaleesta (ja tietysti Tarzanin perinteiseen huutoon). Elokuvan toinen laulu on Sä oot sielussain, jonka Kala laulaa vauva-Tarzanille kehtolauluksi. Tosin Kalan laulettua pari ensimmäistä säettä ottaa kertoja-Collins taas laulajan roolin. Kolmas laulu on Aikamies, jonka aikana Tarzan kasvaa lapsesta nuoreksi aikuiseksi. Neljäs laulu, tai oikeastaan duubittelu, on Leirin hajoitus, jonka aikana Terk hajoittaa laulun nimenkin mukaisesti kavereidensa kanssa Porterien leirin. Viides laulu on Sano pois, jonka aikana Tarzan ja Jane oppivat asioita toisensa maailmoista. Tarzan voitti Oscarin parhaasta laulusta, joka oli You’ll Be in My Heart. Tarzan oli ehdolla myös parhaan musiikin Oscarin saajaksi, muttei voittanut kyseistä pystiä. 


Tarzanista voi bongata viittauksia edeltäviin Disney-elokuviin. Ensinnäkin koko teema on viittaus Viidakkokirjaan, jonka kirjaversio toimi Tarzanin kehittäjän Burroughsin innoittajana. Näkyvin viittaus nähdään Terkin ja kumppaneiden saapuessa Portereiden leiriin. Leirissä olevan pöydän päällä on hyvin tutun näköinen teeastiasto – siinähän ovat rouva Pannu ja Kippo Kaunottaresta ja Hirviöstä! Hauskuutta kohtaukseen tuo se, että Tantor pelkää astiaston elävän, mutta Terk vakuuttaa, etteivät astiat ole eläviä. Kaunottaressa ja Hirviössä samainen astiasto eli. :) Toinen, hieman piilotetumpi viittaus nähdään kohtauksessa, jossa Porterit pääsevät näkemään gorillat ensi kertaa. Tuolloin gorillat ravistelevat professori Porteria ylösalaisin, jolloin professorin taskusta maahan putoaa pieni koiralelu. Putoava koira on Mulanista tuttu Mulanin koira Pikkuveli! 

Tarzanin menestyksen vanavedessä Disneyn studioiden oli hyvä tahkota lisää rahaa, ja niin Tarzan sai oman televisiosarjan. Televisiosarjaa Disneyn Tarzanin legenda tehtiin vuodet 2001–2003, ja sarjaan tuli yhteensä 39 jaksoa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat elokuvan tapahtumien jälkeiseen Janen ja Tarzanin yhteiselämään viidakossa. (Nyt tuli juonipaljastus, hups!) Kolmesta televisiossa näkemättömästä sarjan jaksosta tehtiin elokuva nimeltä Tarzan ja Jane, joka julkaistiin vuonna 2002. Vuonna 2005 Tarzan sai myös jatko-osan nimeltä Tarzan 2, jonka tapahtumat sijoittuvat Tarzanin lapsuuteen gorillaperheen parissa. Lisäksi Tarzanista tehtiin Broadway-musikaaliversio, joka näki ensi-iltansa vuonna 2006. Näiden jatko-osien määrä kertoo siitä, että Tarzan on todella suosittu, mutta myös onnistunut elokuva! Tarzanissa toisensa kohtaavat hyvä musiikki, loistava animaatio sekä sielukkaat ja samaistuttavat henkilöhahmot. Elokuva on todellakin katsomisen arvoinen tapaus! 

”Äiti! Onko vesi varmasti puhdasta? Näyttää likaiselta minusta!”
”Ei hätää, kulta!”
”Yäk! Täällähän on bakteereja!”
”Tantor! Etkö näe, että äiti puhuu!”
- Tantor ja Tantorin äiti

2 kommenttia:

  1. Hieno arvostelu jota luki mielellään! :) Tarzan on kyllä aivan huikea elokuva, ja laulut saavat kylmät väreet aikaan! Pitäisi ostaa kyseinen klassikko, sitä kun ei minulla vielä ole missään muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tarzan on kyllä mahtava elokuva! Ja jotenkin siitä löytää aina eri ikävaiheissa uusia puolia. Tai joskus lapsuudessa Tarzanin ja Janen suhde oli elokuvan parasta antia, mutta nyt minua miellyttää enemmän Tarzanin ja Kerchakin suhde. Ja musiikki on tosiaan aivan parasta! Kannattaa kyllä ostaa kyseinen leffa! :)

      Poista