26.7.2017

Ole vain mikä oot ja hyvin käy...

Vuosina 2015-2016 listasin blogissa läpi kaikki parhaat hahmot Disney-klassikoista. Tajusin tässä joku aika sitten, että voin tehdä samanlaisen listauksen myös Pixar-klassikoista! Pixarin elokuvissakin on aina joku hahmo, johon kiintyy muita hahmoja enemmän elokuvan aikana. Lempihahmo ei ole läheskään aina elokuvan päähenkilö, tai välttämättä edes elokuvan hyvis! Nyt kun blogin teema on tässä jonkun aikaa (varsinkin heinäkuun) ollut hyvin Pixar-painotteinen, niin listataanpa samaan syssyyn lempihahmot Pixar-elokuvista! Tässä on lempihahmot, osa 1.

HUOM! Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia! 
 

Toy Story: Buzz Lightyear


Ensimmäisessä Toy Storyssa parhaan roolisuorituksen hahmoista tekee avaruusrangeri Buzz Lightyear. Elokuvan alussa Buzz kuvittelee olevansa ihan oikea avaruudesta tullut seikkailija, joka on laskeutunut aluksellaan oudolle planeetalle. Hän ei millään meinaa ymmärtää olevansa lelu. Avaruusrangerina Buzzin pitää olla rohkea ja jopa hieman ylpeä omasta erinomaisuudestaan, ja Buzz tepasteleekin ympäri Andyn huonetta kuvitellen olevansa muita parempi. Kohtaus, jossa Buzz tajuaa olevansa oikeasti lelu, on todella vaikuttava. Tämän jälkeen hänen luonteensakin muuttuu ymmärtäväisemmäksi, ystävällisemmäksi ja nöyräksi. Parasta Buzzissa on hänen legendaariset lausahduksensa, kuten: "Kohti ääretöntä - ja sen yli!"


Ötökän elämää: Flik


Flik erottuu kivasti muista muurahaispesän muurahaisista, sillä hän ei halua kulkea samoja ratoja muiden murkkujen kanssa. Flik tykkää ajatella itse ja pähkäillä omia vaihtoehtoja tutuille asioille, kun suurin osa muurahaisista toteuttaa vanhoja tapoja ja kuningattaren käskyjä ajattelematta niitä välttämättä ollenkaan. Flikin persoonallisuus erottuu siis selkeästi muista muurahaisista, ja tämän takia muut syrjivät häntä. Flik ei kuitenkaan anna tämän lannistaa itseään, sillä hän haluaa keksiä jotain, mikä helpottaa muurahaiskeon elämää, eli parantaa koko yhteisön elämänlaatua. Flik onkin eräänlainen pellepeloton, keksijä, joka keksii kojeita arkea helpottaakseen. Yksinäisyydestään huolimatta Flik osaa olla reilu muita kohtaan, ja hän on ystävällinen ja lempeä. Flik on myös lapsirakas, ja hän tulee hyvin toimeen prinsessa Dotin kanssa. Flik on rohkea ja hän todellakin tarttuu tuumasta toimeen!


Toy Story 2: Zurg


Ehkä yllättäen Toy Story 2:ssa lempihahmoni on ilkeä keisari Zurg. Zurg on Buzz Lightyearin perivihollinen ja hän haluaa tuhota avaruusrangerin lopullisesti. Zurg on hyvin perinteistä pahis-mallia julmine nauruineen, kataline suunnitelmineen ja vaikuttavine ulkonäköineen. Zurg on saanut vaikutteita koko olemukseensa Star Warsin Darth Vaderilta. Pidän kovasti Star Wars -elokuvista, ja luulen sen olevankin syynä siihen, miksi Zurg vetoaa niin kovasti minuun. Pahaa uhkuvasta olemuksestaan huolimatta Zurg on loppujen lopuksi todella koominen hahmo, ja hänen ilmestyessään ruudulle tietää tapahtuvan jotain hauskaa. Hauskuus johtuu yleensä viittauksista Star Warsiin, kuten Zurgin ja Buzzin väliseen suhteeseen.


Monsterit Oy: Tare Karvanen 


Mielestäni Monsterit Oy:n päähenkilöpari on loistava. Masi ja Tare ovat hyvin suunniteltuja hahmoja, joiden luonteet sopivat hyvin yhteen. Ystävykset ovat melkein yhtä kova parivaljakko kuin Timon ja Pumba, ja minun olikin aluksi hankala valita, kumpi heistä on parempi. Lapsena tykkäsin enemmän hauskasta Pallo-Masista, mutta nyt vaakakuppi kääntyi kuitenkin Taren puoleen. Tare vetoaa minuun inhimillisyydellään, vaikka hirviö onkin. Tare on Masia paljon totisempi ja herkempi hahmo. Hän on ystävyksistä isompi, pelottavampi ja karvaisempi osapuoli, mikä ei ole yllätys, sillä Tare työskentelee Monsterit Oy:n säikyttelijänä. Lapsia pelottelemalla hän tuo sähköä Monsterilaan, ja Tare onkin eniten tuottavin monsteri sähkölaitoksella. Tämä tekee Taresta paikallisen kuuluisuuden. Mutkia Taren loistokkaalle uralle tuo pieni ihmislapsi Buu, jota Tare ensin pelkää, mutta johon Tare myöhemmin kiintyy kovasti. Tare toimii Buulle eräänlaisena huoltajana Monsterilassa. Taren kiintymystä Buuhun on ihana seurata. Taren hahmo kehittyy elokuvan aikana valtavasti: alussa hän on tosiaan ykköspelottelija, mutta Buun myötä hän alkaa kyseenalaistaa lasten pelottelun energian tuottajana, ja etsiä vaihtoehtoisia energiaväyliä.


Nemoa etsimässä: Tärsky


Nemoa etsimässä -elokuvan paras hahmo ei ole mielestäni kala, vaan kilpikonna Tärsky. Tärsky on niin rento tyyppi, ettei hänestä voi olla tykkäämättä. Tärsky on saanut ilmiselvästi inspiraationsa surffilautailijoilta, joiden elämänasenne on yleistettäen hippimäinen. Samanlaista asennetta löytyy Tärskyltä puhetyyliä myöten. Ja pääseehään Tärskykin surffailemaan - tosin pinnan alla olevia merivirtoja myöten. Kilpikonna opettaa elokuvan aikana Marlinille, ettei tämän tarvitse olla niin heikkohermoinen poikansa tekemisistä, vaan Marlin voisi hieman relata ja luottaa siihen, että kouluiässä Nemo osaa tietyissä asioissa huolehtia jo itse itsestään. Näin pitäisi olla, jos Nemolla on ollut hyvä kasvatus. Tärsky ainakin uskaltaa itse päästää poikasensa Tyrskyn kokeilemaan merivirtoja, ja isän sekä pojan suhde on luottamusta, iloa ja rakkautta täynnä.


Ihmeperhe: Edna Mode


Ihmeperheen tyylikkäin ja hauskin hahmo on muotisuunnittelija Edna Mode. Edna on suunnitellut iät ajat superpukuja supersankareille, ja materiaalivalinnoissaan hän osaa ottaa puvun tulevien käyttäjien kyvyt huomioon: Neiti Elastisen puku venyy ja paukkuu, ja Herra Ihmeen puku suojelee kantajaansa luodeilta. Ednasta mielenkiintoista hahmoa ei tee hänen ammatinvalintansa, vaan hänen pippurinen luonteensa. Ednalla on vahvat mielipiteet asiaan kuin asiaan, eikä hän ujostele tuoda ajatuksiaan ilmi. Edna puhua pulpattaakin hyvin jatkuvalla syötöllä, ja on hyvä, jos hänen sanojensa väliin pääsee itse kommentoimaan yhtään mitään. Tiukasta ensivaikutelmastaan huolimatta Edna osaa myös kuunnella muiden huolia ja antaa hyviä neuvoja apua tarvitseville.


Autot: Salama McQueen


Autojen valovoimaisin henkilö on mielestäni elokuvan päätähti, Salama McQueen. Kilpailija Salama on uusi tulokas Piston Cup -kisassa, ja hän on menestynyt kisoissa todella hyvin! Loppukilpailussa Salama tulee jaetulle ensimmäiselle sijalle Kingin ja Jasu Juntin kanssa, ja kisasta päätetään järjestää uusinta voittajan selvittämiseksi. Salamalle voitto ja kuuluisuus on kaikki kaikessa, ja tavoitellessaan haaveitaan hän kohtelee muita todella epäystävällisesti ja epäreilusti. Tämän takia Salamalla ei ole yhtään todellista ystävää, ja uskallanpa väittää auton tuntevan olonsa yksinäiseksi yön pimeimpinä tunteina. McQueen ajautuu sattuman kautta syrjäiseen Syylari Cityn kaupunkiin kauas parrasvaloista. Häntä ei kaupungissa tunneta. Kaupungin asukkaat alkavat opettaa Salamalle maailman menoa, ja Salamasta alkaa muovautua paljon miellyttävämpi hahmo. Elokuvan lopussa Salama ei enää välitä kisan voitosta, kunhan peli on reilu ja kaikilla on hyvä olla. Salama on oppinut empatiaa, hän on oppinut välittämään muista ja hänestä on tullut ystävällinen ja vitsikäs. Näin suuri hahmonkehitys tekee Salamasta mielenkiintoisen seurattavan. Autot 2 -elokuvassa Salama on jo paljon tylsempi ja yksiulotteisempi hahmo.


Rottatouille: Anton Ego


Anton Ego on ravintolakriitikko, joka tunnetaan murska-arvosteluistaan. Egon kritiikin ansiosta Gusteau's-ravintola menetti yhden tähtensä, mikä johti Gusteaun masentumiseen ja kuolemaan. Egoa pelätään siis suuresti ravintolamaailmassa. Egon ulkonäkökin on aika pelottava: miehen habitus näyttää erehdyttävästi vampyyrilta ja hänen työhuoneensa on ylhäältä katsottuna ruumisarkun muotoinen. Egon vinoilu ja julma hymy hyytävät kenen tahansa veren, johon ne kohdistuvat. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Ego pääsee maistamaan Remyn tekemää ratatouillea. On ihana nähdä, miten miehen kylmä ulkokuori sulaa paljastaen sisältään lämpimän sisuksen. Ratatouille vie Egon takaisin lapsuuteen, ja makuhermojen muistuttaminen äidin kokkailuista saa koko Egon muuttumaan hymyileväksi ja hyväntahtoiseksi mieheksi. Tämä tietää hyvästejä ruokakriitikon kritisoivalle uralle, mutta Ego näyttää olevan paljon onnellisempi tämän arvostelevan työn jättäessään. Anton Egon luonteen muuttuminen on siis osoitus siitä, miten suuri voima hyvällä ruoalla on!


WALL-E: WALL-E


Kuka ei voisi olla tykästymättä WALL-En sympaattiseen päähenkilöön, WALL-E-robottiin? WALL-E on roskantiivistäjä-robotti, joka tiivistää roskat sisällään kuution muotoisiksi helposti varastoitaviksi kasoiksi. WALL-E toimii ekologisesti aurinkoenergialla, ja pieni robotti osaa itse ladata omat akkunsa täyteen. WALL-E on viimeinen robotti, joka on unohtunut päälle ihmisten lähtiessä avaruuteen. 700 vuotta planeettaa siivotessaan WALL-Elle on kehittynyt oma tahto, ja hän tekee paljon asioita ohjelmointinsa ulkopuolelta. WALL-E muun muassa keräilee tavaroita, joista suurin osa olisi ihmisille roskaa tai arkista käyttötavaraa. Ihanan WALL-Esta tekee hänen ihastumisensa moderniin EVA-robottiin. WALL-E tekee kaikkensa saadakseen EVAn huomion, eikä epäonnistuneet yritykset tai EVAn torjunnat saa WALL-Ea luopumaan yrittämisestä. WALL-E on oppinut käsityksensä romantiikasta Hello, Dolly! -elokuvasta. Elokuvassa WALL-E on nähnyt ihmisparin pitävän toisiaan kädestä, ja saman eleen WALL-E haluaa toteuttaa EVAn kanssa. WALL-En söpön ihastumisen seuraaminen on tosiaan ihanaa, mutta mahtavan hahmosta tekee hänen eleensä ja ilmeensä. WALL-E ei puhu elokuvan aikana juurikaan, mitä nyt toisinaan huutaa ja toistaa satunnaisesti "wall-e" ja "eva" -sanoja. WALL-En puhumattomuus on varmasti syynä siihen, miksi hahmo on niin vaikuttava. Emme pysty kertomaan WALL-En tunnetiloja hänen puhettaan kuuntelemalla, vaan kaikki robotin tunteet pitää tunnistaa eleistä. Robotin tunneskaala on yllättävän laaja, ja eleiden avulla hahmon sisälle pääsee paljon syvemmälle. Animaattorit ovat tehneet tässä hienoa työtä, koska WALL-E muodostuu vain metallisista osista, jotka eivät pysty taipumaan ja liikkuvatkin vain rajoitetusti. WALL-E on sydäntälämmittävä hahmo, jota pelkästään ajatellessa tekee mieli päästää suusta vieno "awww"-huokaus.


Siinä oli ensimmäinen osa parhaista Pixar-hahmoista kustakin Pixar-elokuvasta erikseen. Toinen osa ilmestyy myöhemmin, koska joitain elokuvia pitää katsoa uudestaan parhaan hahmon valintaa varten, esimerkiksi Doria etsimässä -elokuvasta en muista juuri mitään. Kertokaahan kuitenkin, mitkä ovat teidän mielestänne ne parhaat hahmot näistä yhdeksästä ensimmäisestä Pixarin elokuvasta?

Minä lähden huomenna viikon reissulle Islantiin (yhyy, siellä ei ole Disney Storea!), joten olen sen ajan pois ruutujen äärestä niin blogin kuin instagraminkin puolella. Päivityksiä ei siis kannata ainakaan viikkoon odottaa. Ja uskallan väittää, etten heti ensimmäisenä päivänä kotiin tullessa tartu keskeneräisiin kirjoitushommiin kiinni. :) Ihanaa kesän / kesäloman / heinäkuun loppua kaikille!

4 kommenttia:

 1. No olipas siella yllatyksia! :) Monista leffasta olit valinnut jonkun muun kuin paa- tai edes melkein paahenkilon! En itse muista monestakaan elokuvasta tarpeeksi, etta voisin kertoa suosikkihahmojani.. WALL-Essa se on tietysti paahenkilo, joka on koko elokuvahistorian ihanimpia hahmoja Bilbo Reppulin ohella. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohoo! Mahtavaa, että pystyn yllättämään sinut vielä näin monien ystävyysvuosien jälkeen! Olitko ihan pudota TUOLILTASI tätä juttua lukiessasi, koska olit niin hämmästynyt valinnoistani? Vai tuijotitko ruutua vain suu auki miettien, että onko Anna nyt tosissaan? ;) No joo. WALL-E on tosissaan yksi elokuvahistorian ihanimpia hahmoja!

   Poista
  2. Minä kuule hyppäsin KOLME METRIÄ ILMAAN, laskeuduin sitten kissamaisen tyylikkäästi, mutta sitten LENSIN SELÄLLENI yllätyksien jatkuessa ja lopulta suuni aukeni ällistyksestä niin suureksi, että minun täytyi mennä lääkärille leukojeni mentyä sijoiltaan!

   :)))

   Poista
  3. O! M! G!!!!!!!! Blogi ei korvaa kirjoituksista aiheutuneita lääkärin kustannuksia. XD

   Poista