27.4.2015

On sulla ystävä...

Joskus pohdin vastausta kysymykseen, mikä olisi minusta paras Disney-klassikoiden hahmo, mutta en keksi kysymykseen vastausta. Disney-klassikoissa seikkailee monenlaisia hahmoja. Yhdenkin elokuvan hahmokavalkaadi on mittava, kun hahmoihin lukeutuu sankari, sankaritar, viisas tiennäyttäjä, huvittava apuri, toinen (ja kenties kolmaskin, ellei peräti seitsemäs) huvittava apuri, pahis, pahiksen huvittava apuri jne. Kaikista näistä eri ryhmistä löytyy lempparit niin eläinten kuin ihmistenkin maailmasta. Mutta entäs se kaikkien aikojen paras Disney-elokuvien hahmo...? Päätin, että tehtävää helpottaa huomattavasti se, jos mietin, mikä on minusta kunkin yksittäisen Disney-klassikon paras hahmo. Jossain elokuvassa paras tyyppi on päähenkilö, mutta jossain toisessa klassikossa pahis on niin mahtava, että se syrjäyttää kaikki muut. Niinpä tästä alkaa uusi "sarja", jossa käyn läpi kaikki Disney-klassikot ja pohdin, kuka kunkin elokuvan hahmoista on minulle se tärkein. Katsotaan, huipentuuko sarja siihen tajunnanräjäytykseen, kuka on se kaikkien aikojen paras hahmo... Vai uskallanko sanoa ketään kaikista parhaaksi! :) 

Lyhyesti sanottuna alapuolelle on listattu paras hahmo kustakin elokuvasta. Ja tämä on muuten se uusi "sarja", josta mainitsin maaliskuun puolella.


Lumikki: Jörö


Lumikki-elokuvassa minut hurmaa aina uudelleen ja uudelleen Jörön vastustamaton yrmeys ja pahantuulisuus. Ehkä Jörö muistuttaa luonteeltaan hieman meitä suomalaisia yrmyjä - haluaisimme olla vain omissa oloissamme murjottaen (yleistys!). Jörö on viehättävän erilainen muihin kääpiöihin verrattuna, ja varsinainen vastarannankiiski. Silti Jörön kovan ulkokuoren alla sykkii lämmin sydän, jonka Lumikkikin saa elokuvan aikana huomata.


Pinocchio: Samu Sirkka

Samu Sirkka on Pinocchion omatunto, ja hyvin vastuullinen sellainen. Samu pitää huolen, ettei Pinocchio ajaudu maailman houkutuksen vietäväksi - tai ainakin yrittää pitää siitä huolen. Sirkka kokee elokuvan aikana monta turhautumisen hetkeä, muttei synkimpänäkään päivänä anna periksi Pinocchion suhteen. Samu Sirkka on kiltti tarinan kertoja, jolla on paljon positiivista auktoriteettia.


Fantasia: Mikki Hiiri


Fantasian parhaaksi hahmoksi on ihan pakko valita Mikki Hiiri, sillä onhan Mikki koko Disney-universumin alkuräjähdys. Menipäs taas kuvia maalailevaksi tekstiksi... Vuoden 1940 Fantasia sisältää vain pari juonellista tarinaa, suurin osa elokuvan animaatiopätkistä on pelkkää maailman ihmeiden kuvailua ja paikallaan lillumista. Paras juoni on Noidan oppipoika -sävellyksessä, jossa Mikki on utelias, touhuava ja hieman sekoileva (alkuperäinen) itsensä.Dumbo: DumboAwwww!!! Dumbo on ehdottomasti nimikkoelokuvansa paras hahmo! Dumbo on niin suloinen, ihana ja kaikin puolin hellyyttävä norsunpoikanen. Vain julmasydäminen voisi olla tuntematta sääliä ja surua Dumboa kohtaan tätä kiusattaessa. Dumbo opettaa meille kuitenkin sen, että vahvuuksiaan kannattaa käyttää hyödyksi, ja kannattaa olla oma itsensä. Ja Dumbon korvat ovat aivan ihanat! Bambi: Bambi

Bambi on Dumbon lailla suloinen, suurisilmäinen ja ihana eläinlapsi. Saamme tosin seurata Bambin kasvua ja näemme hänet myös aikuisena, toisin kuin Dumbon. Bambista ihanan tekee hänen viattomuutensa ja lapsellisuutensa, ja aikuisena peurana näemme hänen aikuistuvan, rohkaistuvan ja pitävän huolta läheisistään. Bambi on mainio roolimalli sen suhteen, että elämässä selviää kaikesta, että kyllä se aurinko paistaa tummimmankin pilven takaa. Bambin kanssa melko tasaväkisen ihana hahmo elokuvassa oli Rumpali, mutta Bambi vei niukasti voiton.


Saludos Amigos: Lentokone Pedro

Lähde: http://www.cornel1801.com
Pedro on hyvin rohkea ja päättäväinen postikone elokuvassa Saludos Amigos. Pedro haluaa olla jo kovasti aikuinen ja hoitaa samoja töitä kuin hänen vanhempansa, mutta vanhemmat eivät uskalla päästää häntä lentämään yksin Andien, ja julman Aconcagua-vuoren yli. Päästessään vihdoin suorittamaan tärkeää postilentokoneen tehtävää Pedro iloitsee lapsen lailla, ja hänen huolettomuus ja positiivisuus tarttuu katsojaankin. Go, Pedro, go!
The Three Caballeros: Pablo Pingviini

Pablo on hyvin harvinainen pingviini: hän ei tykkää kylmästä. Pablo on haaveillut koko elämänsä ajan lämpimästä, palmupuiden täyttämästä saaresta, jonne hän voisi asettua asumaan. Galapagos-saaret kuulostavat juuri täydelliseltä paikalta hänen unelmansa toteuttamiseksi. Niin Pablo päättää toteuttaa unelmansa! Monet muut eivät haaveilussaan pääse koskaan käytäntöön asti, joten Pablo osoittaa suurta sinnikkyyttä ja tahdonvoimaa lähtiessään kohti päiväntasaajaa. Pablo vetoaa minuun myös ehkä senkin takia, että olen pienoinen vilukissa, ja hänen laillaan pidän enemmän lämpimästä kuin kylmästä. 


Make Mine Music: Sonja-ankka

Sonja-ankka ei ehkä ole se mieleenpainuvin hahmo Make Mine Musicista, kun ajattelee, että samassa elokuvassa seikkailee Willie-valas, pesäpalloilija Casey, Johnny Fedora sekä tietenkin samaisessa pätkässä Sonjan kanssa esiintyvät Pekka ja susi. Sonja on kuitenkin muihin hahmoihin verrattuna niin lempeä, hauska, laiska ja pelokas, että minun sympatiani ovat täysin hänen puolellaan. Ehkä Sonjassa on jotain Aku Ankkamaista vivahdetta, ja suomalaisena Aku Ankka -kansana minun on vain pakko pitää tästä ankasta. Joskin Sonjahan on ilmiselvä sorsa, ei ankka - mutta koska Prokofjevin alkuperäiskuunnelmassa seikkailee ankka, niin sehän se Sonjakin sitten on.


Pennitön ja suruton: Aku Ankka

Jo äskeisessä kappaleessa vihjailin suomalaiseen ankka-kansalaisuuteen, ja kun Aku nyt esiintyy elokuvassa tärkeässä ja juonellisessa roolissa (verrattuna Saludos Amigosin Akuun), pakkohan minun on hänet valita parhaaksi hahmoksi. Akussa minua viehättää tietenkin hänen räjähdysherkkä persoonansa, joka ei voi olla huvittamatta ketään. Aku lausuu suoraan mielipiteensä ja tekee mitä itse tahtoo. Pennittömän ja suruttoman yksi parhaista kohtauksista on se, jossa Aku saa hulluuskohtauksen ruoan puutteessa. Animaatiopätkän alun jälkeen Aku jää valitettavasti hieman Mikki Hiiren varjoon, mutta minulle Aku on aina ykkönen!


Melody Time: Myrskytuuli

Mitäh? Kuka ihme on Myrskytuuli? Minäpä kerron. Myrskytuuli on Melody Timen viimeisessä animaatiopätkässä seikkailevan Pecos Billin hevonen. Pecos Bill ja Myrskytuuli ovat kasvaneet yhdessä, eikä mikään voi tulla tämän ystävyyden tielle - paitsi rakkaus. Pecos Billin rakastuessa Myrskytuulesta tulee ihanan Aku Ankkamaisen (taas Aku ilmestyy tekstiin!) mustasukkainen, ja hän ajatteleekin vain omaa etuaan karkoittaessaan Nopsajalka-Suen - ystävien tunteet jäävät siinä vaiheessa unholaan. Myrskytuuli on äkkipikaisuutensa ja itsekkyytensä ohella maailman nopein hevonen, joka suorittaa suorastaan ihmetekoja yhdessä Pecos Billin kanssa. 


Siinäpä oli ensimmäinen osa tästä "paras hahmo" -kavalkaadistani. Kuten varmaan huomasitte, niin käyn klassikoita läpi aina kymmenen elokuvan seteissä, jottei kerralla tule liikaa luettavaa (lue: kirjoitettavaa). Kertokaahan tekin toki kommentteihin, mitkä ovat teidän lempparihahmojanne kyseisisitä kymmenestä elokuvasta. Luen kommentteja mielelläni. :) Lähden muuten torstaina ulkomaille, ja palaan matkalta vasta ensi viikolla, joten toivotan jo tässä vaiheessa teille hyvää vappua!!!

5 kommenttia:

 1. Onpas kiva kirjoitussarja, odotan innolla jatkoa!

  Jörö ja Lumikki jakavat hahmosuosikkini paikan Lumikissa - oikeastaan siksi, että nautin leffassa kaikista eniten juuri heidän välisestään vuorovaikutuksesta. Tykkään kun Lumikki vähän kiusailee Jöröä, mutta sitten illalla toivoo kuitenkin vähän epävarmana että Jörö alkaisi pitää hänestä. Jörö on tosi suloinen yrittäessään esittää ettei muka tykkäisi Lumikista, vaikka selvästi ihastuu tähän vähintään yhtä paljon kuin muutkin kääpiöt. Lumikissa taas pidän hänen huumorintajustaan ja karismastaan. Mimmi vain käskyttää eläimiä ja kääpiöitä, eikä kenellekään tule mieleenkään olla tottelematta (paitsi Jörö vähän yrittää).

  Fantasiassa tykkäsin aina pienempänä kentauritytyistä täysin pinnallisin perustein, koska he ovat nättejä. Mikki olisi enemmän oikea hahmo, mutta en oikein välitä hänen sähellyksestään Taikurin oppipojassa.

  Muut tämän postauksen leffoista ovat itselle vähän heikommin tuttuja, joten niistä en viitsi valita suosikkeja. Pinokkiossa, Bambissa ja Dumbossa en muista tykänneeni mistään hahmosta erityisesti, kun katselin niitä pienenä, vaan tykkäsin enemmän fiiliksestä, enkä ole nähnyt leffoja nyt vuosikausiin. Sota-ajan kokoomaleffoista taas en ole tainnut edes nähdä yhtään kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kerroit omia suosikkejasi! :) Toivotaan, että jaksan kirjoitella jatkoa suht nopeaan tahtiin!

   Jörön ja Lumikin välinen vuorovaikutus on kyllä todella ihana. Eipä Jörö varmaan voittaisikaan minun sympatioitani puolelleen, ellei hänellä olisi tämä pehmeämpi puoli Lumikkia kohtaan. :) Fantasian kentaurit ovat esteettisyydellään koskettaneet minuakin aikoinaan, mutta pitää yrittää katsoa pintaa syvemmälle. ;D Mikki on aikamoinen soheltaja, mutta alkuperäisestä Fantasiasta ei paljon häntä parempia hahmoja löydy. :(

   Tässä ekassa tekstissä olikin tosi paljon tällaisia tuntemattomampia, hieman tylsähköjä leffoja. Innolla odotan minäkin, että pääsen valitsemaan hahmoja myöhemmistä, tunnetummista elokuvista. :)

   Poista
 2. Jee, mahtava uusi sarja! :) Ja luulisin, että aika haastava kirjoittajalle, vai onko?
  En oo noita kaikkia käsittelemiäsi leffoja nähnyt ollenkaan tai tarpeeksi usein, että osaisin lempihahmoa sanoa. Itse asiassa en osaa sanoa lähes mistään. :D Dumbo on Dumbon suosikkihahmo varmaan, vaikka Timoteikin on mahtava. Bambissakin olen "heikomman" puolella eli Bambi on paras. Ehkä jatkossa osaan kertoa paremmin omia mielipiteitäni..

  p.s. "Tajunnanräjäytykseen", "alkuräjähdys", "räjähdysherkkä"... Mitäs räjähdyssuunnitelmia sulla oikein liikkuu mielessä?!

  p.p.s. HAUSKAA VAPPUA! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Sarja on itse asiassa tavallaan melko helppo kirjoittajalle. Monessa elokuvassa joku hahmo on se kaikista paras, jonka jutuille jaksaa nauraa tai jonka rohkeutta jaksaa ihmetellä. Vaikeaa valinta on silloin, jos jostain elokuvasta löytyy useampi tällainen muita parempi hahmo (kuten Leijonakuninkaasta, gulps!) tai jos elokuvan yksikään hahmo ei meinaa sytyttää sinua (kuten vaikka näistä sota-ajan kokoelmista...). Eli riippuu ihan elokuvasta, onko valinta helppo vai vaikea. :)

   Kiva, kun kerroit mielipiteitäsi, vaikka et elokuvia ollut nähnytkään/muistanutkaan. Bambi ja Dumbo ovat sellaisia söpöläisiä, että he saavat kyllä oikeutetusti olla oman elokuvansa tähtihahmoja - vaikka Timotei ja Rumpali hyvän kakkossijan saavatkin! :)

   Hahahaa! Voi ei, olenpas minä ollut räjähtävällä tuulella tekstiä kirjoittaessani! :D

   Poista
 3. Tiedätkö mitä Anna, Bambi on musta niin ihana ja suloinen hahmo että mä oon tahtonut kovasti, et jos saisin vain sellaiseen mahdottomuuteen vain mahdollisuuden, silittää ja pidellä Bambia hellästi sylissäni ja maata sen kanssa pehmeässä nurmikossa, kukkien keskellä ja rapsutella ja helliä sitä hellästi!

  VastaaPoista