16.5.2013

Nuoret naiset ymmärtävät tuoll' toisiaan.

Olen joskus tehnyt listan parhaimmista Disney-miehistä (lue täältä). Sen sijaan naisista en ole koskaan tehnyt listaa, vaikka/koska Ken on maassa kaunehin? -kisoja on ilmestynyt jo pari kappaletta. Nyt saatte siis tietää minun "naismaustani": vuorossa on TOP10-Disney-naiset. Listaan on hyväksytty vain "hyvällä puolella" olevat ihmishahmot. Huom! Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia! 


10. Lumikki


Lumikki on päähenkilö ensimmäisessä Disney-klassikossa, joka jo pelkästään oikeuttaa hänen pääsemisensä tälle listalle. Lumikki on luonteeltaan ennenkaikkea hyvä, aito ja luontoa sekä eläimiä rakastava. Hän ei tunne pahuutta, vaikka se kävelisi häntä vastaan (niinkuin tekeekin...). Lumikki on myös hyvin vahva nainen, sillä vaikka hänet laitetaan uurastamaan ja kuuraamaan vastoin ylhäistä syntyperäänsä, hän uskoo parempaan huomiseen. Tämä uurastaminen on tehnyt hänestä hyvin nöyrän ihmisen. Ennenkaikkea Lumikki haaveilee rakkaudesta, omasta ihanasta prinssistä, joka vie hänet linnaan elämään onnellisesti elämänsä loppuun asti. Listan loppuun Lumikki joutui sen takia, että kaikista edellä mainituista hyveistään huolimatta hän on hyvin konservatiivinen hahmo, eikä tee itse oikeastaan mitään edesauttaakseen toiveidensa toteutumista.


9. Jane


Jane on hyvin hauska hahmo elokuvasta Tarzan. Hän on eläinrakas ja sukurakas, ja onkin matkustanut Afrikkaan isänsä kanssa gorilloita etsimään. Isältään Jane on perinyt lähinnä luonteenpiirteensä luonnon ihmeiden tutkimiseen, mutta ulkonäkö on hyvin todennäköisesti peritty Janen äidiltä. Jane on hyvin luonnonläheinen ja välitön ihminen. Joissain kohdissa elokuvaa hän tosin pukeutuu hyvin Lontoon muodin mukaisesti, joten häneltä löytyy myös pientä ymmärrystä ulkonäön ja muodin maailmasta. Neiti Porter on hyvin temperamenttinen ihminen ja hän osaakin suuttua hetkessä ja ilahtua nopeasti. Toisaalta hän on myös hyvin ujo ainakin ihastumisensa suhteen, mutta osaa siinäkin olla välillä hyvin spontaani. Jane on siitä harvinainen Disney-päähenkilönainen, että hän tekee elokuvaan huumoria ja hän saa katsojat nauramaan huvittavuudellaan. Janea ei tarvitse ottaa niin vakavasti kuin vaikkapa Tuhkimoa tai Pocahontasia. Huumori on Janessa sekä hyvä että huono puoli.


8. Tuhkimo


Tuhkimo on todella kaunis nainen ja päähenkilö elokuvasta Tuhkimo. Hänet on pakotettu tekemään kotitöitä omassa perintökartanossaan, mutta silti hän uskaltaa unelmoida haaveidensa käyvän toteen. Tässä mielessä hän on hyvin samanlainen hahmo kuin Lumikki ja muutenkin häntä voi verrata Lumikkiin tietyn konservatiivisuuden omaavana hahmona. Tuhkimo on hyvin eläinrakas, eikä tohdi tehdä pahaa edes talossaan kulkeville hiirille. Hän yrittää nähdä hyvää kaikissa Luojan luomissa, vaikka esimerkiksi Lucifer-kissasta sitä onkin vaikea huomata. Tuhkimo on hyvin herkkä ja hellä ihminen eikä anna periksi helpolla niin haaveissaankaan kuin oikeassa elämässäänkään. Tuhkimon elämänasenteeseen olisi ilo samaistua.


7. Tähkäpää


Kaksin karkuteillä -elokuvasta tuttu Tähkäpää on todella naiivi neitonen. Hän on elänyt kirjaimellisesti neljän seinän sisällä koko elämänsä ajan, ja uskoo kaiken, mitä joku toinen sanoo hänelle. Elokuvan lopulla hän osaa jo onneksi käyttää omia aivojaan. Herkkäuskoisuudestaan huolimatta Tähkäpää on hyvin utelias neito. Hän on myös taiteellinen, ystävällinen, nokkela ja aito tyyppi. Tähkäpään taiteellisuus ilmenee maalausharrastuksessa ja laulutaidossa. Tähkäpää tulee hyvin toimeen eläinten kanssa, ja saa kesytettyä jopa hurjan Maximus-hevosen. Neidossa on myös taikaa, joka kätkeytyy hänen uskomattoman pitkiin hiuksiinsa. Jollain tasolla minua vaan ärsyttää todella paljon Tähkäpään intoilu - välillä tuntuu, että hänellä on joku adhd.


6. Anita


Anita esiintyy sivuroolissa elokuvassa 101 dalmatialaista. Tämä nainen vaikuttaa elokuvassa aluksi hyvin pinnalliselta ja ylpeältä, mutta häneen tarkemmin tutustuessa ulkokuoren alta löytyy lämmin, ystävällinen ja hellä persoona. Anitassa on myös jotain naiiviutta, sillä hän ei voi uskoa, että hänen vanha koulutoverinsa Cruella de Vil voisi olla paha. Anita on hyvin eläinrakas. Hän omistaa yhdessä aviomiehensä Rogerin kanssa kaksi dalmatialaista, Perditan ja Pongon, eikä osaa kuvitella antavansa koirien pentuja pois muille omistajille. Anita on perienglantilainen teehetkiä myöten ja hän pitää kirjojen lukemisesta. Pidän Anitasta hänen ystävällisyytensä takia, ja hän on myös mielestäni hyvin kaunis nainen. Anitassa on ulkonäöllisesti jotain samaa kuin prinsessa Ruususessa, mutta se ei ole ihme, sillä onhan heidän elokuvansa tehty peräkkäin.


5. Tiana


Tiana on köyhistä oloista kotoisin oleva nuori nainen. Hänen suurin unelmansa on perustaa oma ravintola, joka sattumalta oli myös hänen isänsä unelma. Tästä voidaankin pohtia, onko Tiana vain omaksunut itselleen rakastamansa isän unelman eikä ajattele ollenkaan omia halujaan? Ravintolan takia Tiana kuitenkin raataa työtä melkein läpi vuorokauden ja hän uskoo saavansa haluamansa vain uurastuksen kautta. Tiana on työnarkomaniasta huolimatta hyvin ystävällinen nainen ja hän huolehtii elämäänsä kuuluvista tärkeistä ihmisistä: äidistään ja parhaasta ystävästään Charlottesta. Elokuvassa Prinsessa ja sammakko Tiana kohtaa Naveenin, joka opettaa Tianalle, että työ ei olekaan kaikki kaikessa, vaan tärkeämpää on rakkaus. Aww! Tianalla on hyvät arvot ja hyvä työmoraali ja hän tulee hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa.


4. Pocahontas


Intiaanipäällikön tytär Pocahontas on hyvin luonnonläheinen tyyppi. Hän suorastaan rakastaa kasveja, eläimiä, puita yms., ja osaa jopa kommunikoida niiden kanssa (esim. Kaarnamuori ja Miiko). Pocahontas eroaa muista kyläläisistään siinä mielessä, että hän ei usko kaiken erilaisen ja vieraan olevan pahaa. Hän on hyvin utelias nainen ja myös hyvin rohkea. Rohkeutta tarvitaan erityisesti silloin, kun Pocahontas uhmaa isäänsä pelastaakseen rakastamansa miehen hengen. Intiaanineito on myös vastuullinen, sillä hän tietää oman tärkeän tehtävänsä kylässään, eikä anna halujensa johdattaa häntä. Toisaalta taas hänen elämänfilosofiansa on sydämen äänen seuraaminen, joten vastuullisuus sotii hänen periaatteitaan vastaan. Pocahontasin arvot ovat kuitenkin todella hyvät, ja meistä jokainen voisi ottaa hänestä mallia.


3. Mulan


Mulan on Kiinassa asuva nuori nainen, joka haluaa tuottaa suvulleen kunniaa naimalla hyvän miehen. Mulan ei kuitenkaan ole samanlainen kuin muut tytöt, eikä hänessä oikein ole perinteistä vaimomateriaalia. Mulan on nimittäin älykäs eikä hän tottele käskyjä kyseenalaistamatta niitä. Mulan on myös hyvin rohkea, sillä hän uskaltaa lähteä armeijaan isänsä puolesta, vaikka Kiinassa tuohon aikaan nainen armeijassa oli kuolemantuomion saava (nykyajasta en osaa sanoa). Vanhan isänsä puolesta uhrautuminen kertoo myös Mulanin lämpimästä suhteesta perheeseensä. Mulan on nainen, joka taistelee naisten oikeuksien puolesta ja siinä samalla hän tulee pelastaneeksi koko Kiinan.


2. Aurora / prinsessa Ruusunen


Kaksi nimeä omaava Aurora esiintyy elokuvassa Prinsessa Ruusunen. Aurora on todella kaunis nainen, joka on saanut syntymälahjakseen kauneuden ja laulun lahjat. Auroran elämää varjostaa tosin kirous, jonka mukaan hän kuolee kuudentenatoista syntymäpäivänään. Tätä Aurora ei tiedä, eikä myöskään sitä, että on prinsessa. Ruusunen on kasvatettu metsän keskellä sijaitsevassa mökissä, ja tämä kasvatus on varmasti lisännyt hänen luonnonläheisyyttään ja tietynlaista aitouttaan. Voisi kuvitella, että Aurorasta tulee kuningattarena hyvä ja alaistensa asemaan eläytyvä hallitsija. Aurora on kaikesta hyvyydestään huolimatta melko konservatiivinen ja unelmiensa toteen käymistä odottava hahmo Lumikin ja Tuhkimon ohella. Hän on mielestäni kuitenkin kaunein Disneyn naishahmoista, jonka takia hän ansaitsee näinkin korkean sijoituksen tällä listalla.


1. Belle


Kaunotar ja hirviö -elokuvassa esiintyvä Belle on pienestä pitäen ollut "lempinaiseni" Disney-elokuvista. Toisaalta hän ja koko hänen elokuvansa alkaa vähän kyllästyttää minua, kun sitä on tullut katsottua niin monta kertaa, mutta mennään ainakin vielä vanhojen mieltymysten mukaan. Belle on keksijän tytär ja häntä pidetään kylässä outona ja erilaisena. Tarina kuitenkin opettaa, että erilaisuus on voimavara! Belle on kylässään nörtti, sillä hän viihtyy kirjojen maailmoissa eikä ajattele vain miehiä muiden kylän naisten tapaan. Belle on omapäinen, ystävällinen ja herkkä nainen. Hän ei mene naimisiin miehen kanssa, vaikka sosiaaliset paineet painostavat häntä siihen, sillä hän ei rakasta miestä. Belle ei haaveile rakkaudesta, mutta sen löydettyään antautuu sille täysin. Sen sijaan Belle haaveilee seikkailuista ja saakin kokea sellaisen elokuvan aikana. Belle myös opettaa meille, että ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa vaan se, mitä ulkokuoren alla piilee.(Nyt kesäloman ja kesätöiden alettua blogin päivitys saattaa jäädä jalkoihin muiden askareiden tieltä. Muuton takia Disney-dvd:tkin on pakattu laatikoihin, joten elokuva-arvostelut jatkuvat todennäköisesti vasta syksyllä... tai ehkä nappaan vielä pari seuraavaa klassikkoa katsottavaksi. Joka tapauksessa päivittäisen tai viikoittaisen Disney-annoksen saa täältä todennäköisesti vain aikaisempia tekstejä lukemalla! Hyvää kesää kaikille!)

3 kommenttia:

  1. Hii, jännä TOP-lista!! Sitä oli mielenkiintoista lukea, varsinkin kun automaattisesti aina vertailee omaan mielessä olevaan (järjestymättömään) TOP-listaan tyyliin "jaa, Jane on vasta yhdeksäs, minä kyllä nostaisin ylemmäs" tai "Ruusunen kakkosena! Yllättävää!". Yllätyin myös Pocahontasista, minusta se on tylsä. Hehheh. :) Minä tarvitsen vauhtia ja uhmaa, kuten Mulanissa on. :) Hauska lista!

    Mutta voi ei! Blogin päivitys saattaa jäädä kesän jalkoihin! No, kunhan päivität toista blogiasi joskus - ja kunhan näemme kesällä useammin, kun olemme Savossa molemmat. Jee! :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä TOP-lista! ;)

    VastaaPoista