17.4.2013

Peter Pan - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) Keskellä Lontoota asuu Kultasten perhe, jossa on täysi tohina käynnissä. Isä ja äiti Kultanen ovat lähdössä juhliin, ja sitä ennen pitäisi saada lapset nukkumaan. Valitettavasti isä-Reijon kalvosinnappeja ja paitaa ei löydy mistään. Perheen pojat, Jukka ja Mikko, ovat leikkimässä Peter Pania, ja leikkiinsä he ovat tarvinneet paidan aarrekartaksi ja kalvosinnapit aarteeksi. Reijo suuttuu kovasti poikien touhuista, ja syyttää asiasta perheen kuopusta, Leenaa. Tämä on nimittäin täyttänyt poikien päät tarinoilla Peter Panista. Reijo päättää, että tämä saa olla Leenan viimeinen yö lastenhuoneessa, sitten hänen on kasvettava aikuiseksi! Samoin Reijo päättää, että koira Nana ei enää kelpaa lastenvahdiksi. Lopulta vanhemmat lähtevät juhliin jättäen lapsensa nukkumaan. Leena nukahti onnessaan, sillä hän aavistaa, että Peter Pan voisi tulla käymään heillä tänä yönä. Leenalla on nimittäin Peterin varjo. 

Leena on aivan oikeassa Petrin suhteen. Heti, kun vanhemmat ovat häipyneet näkyvistä, lastenhuoneen ikkunasta hyppii sisään Peter Pan Helinä-keijun kera. Yhdessä he alkavat etsiä Peterin varjoa lastenhuoneesta. Varjo löytyy vetolaatikosta. Peter yrittää ottaa varjoaan kiinni kauhealla tohinalla, johon Leena herää. Leena ompelee varjon takaisin kiinni Peteriin. Peter ehdottaa, että Leena tulisi tämän mukaan Mikä-Mikä-Maahan ja rupeaisi siellä hänen äidikseen. Helinä kauhistuu tästä, ja vielä mustasukkaisemmaksi hän tulee, kun Leena yrittää näyttää Peterille, mikä on pusu. Helinän aiheuttamaan sekasortoon heräävät Jukka ja Mikkokin. Kaikki kolme Kultasten lasta päättävät lähteä Mikä-Mikä-Maahan. Tuohon maahan pääsee vain lentämällä, joten lapset tarvitsevat keijupölyä päästäkseen matkaan. Lopulta Peter, Leena, Jukka, Mikko ja Helinä lentävät kohti toista tähteen suoraan aamuun. 

Mikä-Mikä-Maassa joukko kohtaa heti Kapteeni Koukun, Peter Panin verivihollisen. Kapteeni Koukulla on jostain syystä pakkomielle Peter Pania kohtaan – poika täytyy saada pois kapteenin tieltä, ennen kuin perinteinen merirosvoilu voi jatkua. Merirosvolaiva alkaa tulittaa lapsia pilven päälle. Peter päättää jäädä houkutuslinnuksi, ja hän ohjeistaa Helinää viemään lapset turvaan. Helinä ohjaakin lapset kadonneiden poikien kotia kohti, mutta hän saa kadonneet pojat käännytettyä Leenaa vastaan. Onneksi mitään pahaa ei ehdi tapahtua Leenalle. Peter karkottaa Helinän kuitenkin luotaan ikuisiksi ajoiksi – tai ainakin viikoksi. Tämän jälkeen Jukka ja Mikko päättävät lähteä etsimään intiaaneja kadonneiden poikien kanssa. Leena sen sijaan haluaa tutustua merenneitoihin Peter Panin kanssa. Poikien joukkion ei tarvitse etsiä intiaaneja kauan, sillä intiaanit löytävät ja vangitsevat heidät. Kadonneet pojat odottavat intiaanien päästävän heidät vapaaksi, mutta päällikkö ei vapautakaan heitä. Hänen tyttärensä Tiikerililja on nimittäin kidnapattu ja hän epäilee poikien olevan syypäitä siihen. 

 
Sillä välin Leena huomaa, etteivät merenneidot olekaan niin ystävällisiä, kuin mitä voisi luulla. Yhtäkkiä Merenneitolaguunin ohi soutaa Kapteeni Koukku Simon kanssa. He ovat vanginneet Tiikerililjan! Peter päättää lähteä pelastamaan intiaaniprinsessaa. Hurjan kaksinkamppailun jälkeen Tiikerililja pelastetaan. Intiaanikylässä vietetään iloiset juhlat intiaaniprinsessan pelastusoperaation onnistumisen tähden. Pojat pääsevät nyt tietenkin vapaiksi. Juhlissa Tiikerililja alkaa flirttailla Peterin kanssa, josta Leena tulee mustasukkaiseksi. Hän häipyy juhlista Peterin piilopaikkaan murjottamaan. 


Toisaalla Kapteeni Koukku on selvinnyt tappiostaan, vaikka joutui krokotiilinkin jahtaamaksi. Kapteeni Koukun apuri Simo on saanut vangituksi Helinä-keijun. Koukku käyttää törkeästi hyväkseen Helinän mustasukkaisuutta Leenaa kohtaan ja houkuttelee tämän kertomaan Peter Panin piilopaikan. Myöhemmin piilopaikassa Leena muistuttaa Jukalle ja Mikolle, kuinka ihana koti ja varsinkin äiti on. Pojille tulee kova koti-ikävä, ja he päättävät lähteä kotiin. Peter Pan ei pidä ajatuksesta, mutta lapset ryntäävät silti ulos. Ulkona heitä kuitenkin odottaa merirosvot, jotka vangitsevat lapset. Koukku lähettää Peterille paketin mukamas Helinältä. Paketin sisällä on kuitenkin pommi! 


Helinä pakenee ja kerkeää varoittaa Peteriä pommista juuri ajoissa. Peter kertoo Helinälle, että tämä on hänelle tärkein asia maailmassa. Peter ja Helinä lähtevät sitten merirosvolaivalle pelastamaan poikia ja Leenaa. Laivalla käydään hurja taistelu, jonka lopulta merirosvot häviävät. Rosvot pakenevat soutuveneellä krokotiili perässään. Helinä vuoraa laivan keijupölyllä, jolloin koko laiva nousee lentoon. Peter Pan ohjaa laivan Lontooseen, jonne he jättävät Kultasen perheen lapset omaan kotiinsa. Lasten äiti ja isä saapuvat kotiin ja ihmettelevät, miksi Leena nukkuu ikkunan alla. Leena kertoo ihmeellisestä seikkailustaan ja sanoo olevansa nyt valmis kasvamaan aikuiseksi. Hän myös näyttää, kuinka kuun edessä lentää Peterin laiva, jolloin epäuskoinen isä muistaa nähneensä laivan joskus lapsuudessaan. Näihin tunnelmallisiin kuviin elokuva loppuu. 

Peter Pan on Disneyn 14 klassikko. Elokuva valmistui vuonna 1953. Se oli Disneyn studiolle hurja menestys taloudellisesti, itse asiassa se oli eniten (rahaa) tuottanut elokuva vuonna 1953. Tarina Peter Panista perustuu J. M. Barrien kehittelemään hahmoon. Vuonna 1904 Barrie julkaisi Peter Panista kertovan näytelmän ja sen suuren suosion myötä vuonna 1911 novellin. Kirjallisessa versiossa Peter ja Leena rakastuvat toisiinsa kunnolla, eikä tarinassa ole Helinä-keijua. Alkuperäistä dialogia elokuvassa ei ole ollenkaan – mutta ketä se haittaa? Disneyn version onkin sanottu olevan kaikista Peter Panin filmatisoinneista ja näytelmistä se, joka pysyy kirjalle vähiten uskollisena. 

Walt Disney suunnitteli alun perin, että Peter Pan julkaistaisiin heti toisena klassikkona Lumikin jälkeen. Suunnitelmaa jouduttiin kuitenkin siirtämään, sillä Disney ei saanut oikeuksia tarinaan ennen vuotta 1939. Tällöin tarinan hahmoja alettiin suunnitella, mutta toinen maailmansota ja pakotukset propaganda-elokuvien tekoon tulivat tielle. Niin Peter Panin julkaisua jouduttiin siirtämään yli vuosikymmenellä eteenpäin. Peter Paniin, kuten moneen muuhunkin Disneyn elokuvaan, suunniteltiin kohtauksia, jotka eivät päässeet itse elokuvaan. Tällaisia poisjätettyjä kohtauksia olivat mm. Peter Panin syntytarina ja Nana-koiran tulo mukaan Mikä-Mikä-Maahan. Osa kohtauksista poistettiin niiden synkkyyden takia: alun perin Peterin piti kidnapata Leena mukaansa, Helinän piti kertoa Peterin piilopaikan sijainti omasta vapaasta tahdostaan ja lopussa Kapteeni Koukun oli suunniteltu kuolevan krokotiilin suihin. :( 

Peter Pan on Disneyn elokuvista kenties kaikista sovinistisin. Itse Peter Pan näyttää ottavan naiset itsestäänselvyytenä ja flirttailee milloin kenenkin neidon kanssa. Helinä, Leena, merenneidot ja Tiikerililja kokevat kaikki Peterin viehätysvoiman tehon. Suurinta osaa näistä naisista kuvataan myös hyvin mustasukkaisiksi olennoiksi – ihan kuin heidän elämäntarkoituksensa olisi vain päästä miehen kainaloon elätettäväksi. Elokuvassa ihaillaan vielä suunnattomasti äitiä, ja vaikka asia tuntuu ensisilmäyksellä mairittelevalta, voi senkin ajatella olevan vain tällaisen konservatiivisen idean pönkittämistä. Kukaan naisista ei yritä parantaa naisten asemaa, vaan he tyytyvät omaan perinteiseen asemaansa. Peter Pania voisi kutsua myös rasistiseksi elokuvaksi, sillä intiaanit esitetään siinä todellisina punanahkoina. Yleistyksiä intiaaneista tehdään rohkeasti, ja nähdyksi tulevat heidän tarkat jäljitystaitonsa, piipun polttonsa ja vihollisten päänahan leikkaaminen (tosin onneksi vain uhkailuna). Peter Pan on vekkuli poika, joka ei tahdo kasvaa aikuiseksi. Edellisessä kappaleessa mainitsin jo hänen flirttailutaidoistaan – tosin luulen, että Peter ei flirttaille tarkoituksella. Peter Pan on Mikä-Mikä-Maahan karannut lapsi, enkä usko, että tuon ikäinen poika yrittäisi hurmata tyttöjä tosissaan. Eihän Peter edes tiedä, mikä suukko on. Tytöt ottavat hurmausyritykset paljon vakavammin kuin Peter, ja se on ihan ymmärrettävää, sillä tytöt kypsyvät poikia aikaisemmin (enkä nyt tarkoita ruoanlaittoa). Walt Disneyn mielestä Peter Pan oli kylmä hahmo, johon ei mielly helposti. Tässä olen Disneyn kanssa eri mieltä, sillä pohjimmiltaan Peter on hyvinkin samaistuttava poika lapsenmielisyydessään ja kepposteluhaluissaan. Ja kukapa sitä tahtoisi kasvaa aikuiseksi? :)

Peterin ohella tärkeitä elokuvan henkilöitä ovat Kultasen perheen lapset Leena, Jukka ja Mikko. Sisaruksista Leena on ehdottomasti huomionarvoisin. Leena on hyvin äitimäinen hahmo, joka huolehtii kadonneista pojista. Ei ihme, että Peter valitsee alun perin Leenan tulemaan äidikseen Mikä-Mikä-Maahan. Vaikka Leena huolehtii muista, on hänellä omaakin persoonallisuutta, jota tuodaan ilmi tämän mustasukkaisuudessa ja vastaan panemisessa. Jukka, perheen keskimmäinen lapsi, on hyvin viisas, ellei peräti tieteellinen. Alun perin Jukan suunniteltiin jäävän Lontooseen muiden lasten matkustaessa Mikä-Mikä-Maahan, koska hän oli liian ”vakava, käytännöllinen ja tylsä”. Perheen kuopus, Mikko, on todella suloinen poikalapsi, joka ihailee viisasta isoveljeään, mutta välillä vaikuttaa tätä kirjanoppinutta viisaammalta omassa lapsekkuudessaan. Mikko on vielä nuori lapsi, joka kaipaa kovasti äitiänsä. 

Mikä-Mikä-Maan hahmoista mainitsemisen arvoisia ovat Kapteeni Koukku, Simo ja Helinä-keiju. Helinä ei osaa elokuvassa puhua, hän vain helisee. Helinä on Peterin uskollinen kumppani ja hän näyttäisi olevan auttamattomasti ihastunut Peteriin. Helinällä on vielä enemmän temperamenttia kuin Leenalla ja joissain kohtauksissa Helinä on hyvin lähellä hyvän ja pahan rajaa (mm. halutessaan pahaa Leenalle). Kapteeni Koukku on elokuvan pääpahis ja todella onnistunut sellainen. Koukun hahmo on huvittava, mutta osaa hän välillä olla kiero ja ilkeäkin. Koukku on pahis, joka on mielestäni yksi parhaista Disney-pahiksista, ja jota lasten ei tarvitse pelätä. Kapteeni Koukku tulee humoristisemmaksi hahmoksi, kun hänen ympärillään hyörii koko ajan apulainen Simo. Koukun ”Simo”-huudot ovat jääneet lapsuudesta mieleeni ja jaksavat yhä naurattaa. Tärkeä ja hauska hahmo on myös krokotiili, joka on Peter Panin ohella Koukun perivihollinen. Sen sijaan että haluaisi tuhota tikittävän krokotiilin, Koukku pelkää tätä kuollakseen ja haluaa olla tämän luota niin kaukana kuin mahdollista. 

Peter Panin lauluista osa on hauskoja ja osa taas todella kauniita, peräti herkkiä. Elokuvan aloittaa laulu Tuo tähti ihmeellinen, joka soi alkutekstien aikana. Laulu on alun perin sävelletty elokuvaan Liisa Ihmemaassa, mutta se löysi tiensä tähän elokuvaan uusien sanojen kanssa. Toinen laulu Peter Panissa on Kauas pois, jonka kuoro lurauttaa lasten suunnatessa matkaansa kohti Mikä-Mikä-Maata. Kolmas laulu on Merirosvoksi syntynyt oon, jota merirosvot laulavat laivassaan, ilmeisesti omaksi viihdytyksekseen. Neljäs laulu on Seuraan johtajaamme, joka lauletaan, kun kadonneet pojat, Jukka ja Mikko lähtevät intiaanijahtiin. Viides laulu lauletaan intiaanikylässä juhlamenojen aikana. Miks’ hän on punainen? kertoo sen, miksi intiaanit ovat punaisia ja miksi he sanovat hau ja ugh. Kuudes laulu on Äitini mun, jonka Leena laulaa pojille iltalauluna. Seitsemäs laulu on nimetty Suomessa Merirosvoksi syntynyt oon (reprise):ksi, vaikka siinä on ihan erilainen melodia kuin elokuvan kolmannessa kappaleessa. Laulu lauletaan Koukun merirosvolaivalla, kun lapset on kidnapattu. Elokuvan lopussa soi taas Kauas pois lyhennettynä versiona. Näin Peter Pan saa hyvin disneymäisen musiikkipäätöksen. 

Peter Pan -elokuvalle on tehty jatko-osa Paluu Mikä-Mikä-Maahan, joka kertoo Leenan tyttären matkasta tuohon maailmaan. Elokuvaan liittyvät myös Helinä-keijusta tehdyt useat elokuvat, joissa kerrotaan puhumaan oppineesta Helinästä ja muista keijuista. Peter Pan oli Michael Jacksonin lempielokuva ja tämän takia hänen (eräs) kotinsa sai nimen Neverland Ranch. Michael Jackson ei ole ollut ihan väärässä mieltymyksessään, sillä Peter Pan on todella hyvä elokuva, jossa on menoa ja meininkiä, mutta myös lempeämpiä kohtauksia. Elokuvaa voi myös huoletta suositella perheen pienimmille katsottavaksi.  

”Mitä minä näenkään, sehän on Pan! Hänellä on mukanaan epämääräisiä kakaroita.”
- Kapteeni Koukku


1 kommentti:

  1. Peter Pan on mulle disneyn elokuvista se kaikista nostalgisin, sillä sitä tuli katseltua päiväkoti-ikäisenä hyvin paljon. Muistan nähneeni useasti lentounia, sillä ihailin tosi paljon Peter Panin lentokykyä! Ja joskus iltaisin kovasti odottelin, että kyseinen vekkuli tulisi hakemaan mut Mikä-Mikä-Maahan. Sitten aina aamuisin sain pettyä, kun ei niin ollut tapahtunut. :D Ja itsellä myös jäänyt mieleen "Simo"-huudot, joille tuli useasti pikkuveljen kanssa naurettua!

    Nyt aikuisena tuntemukset leffan päähahmoa kohtaan ovat hieman ristiriitaiset: tavallaan kyseessä on oikeasti aika ärsyttävä ja itsekäs penska, mutta sisäinen lapseni yhä ihailee häntä lentokyvyn vuoksi. xD

    VastaaPoista