26.4.2012

Laula vain hymyillen...

Syksyllä lupasin kirjoittaa tänne blogiini listan, jossa kerron kaikista Disney-leffoista parhaan biisin. Nyt on aika vihdoin täyttää lupaukseni, ainakin melkein. En nimittäin kerralla mitenkään jaksa/ehdi kirjoittaa kaikista elokuvista parasta biisiä. Niinpä tällä kertaa päätän parhaat biisit kymmenestä ensimmäisestä Disney-klassikosta, ensi kerralla sitä seuraavasta jne. Pidemmittä puheitta aloitetaan lista "paras laulu kyseisestä elokuvasta".

Lumikki 
Some Day My Prince Will Come / Kerran kai prinssin kai

Miettiessäni Lumikin lauluja tajusin, että siellä on monta tosi hyvää laulua! Kukapa voisi unohtaa "Ain laulain työtäs tee" -laulun mahtavat viheltelysoolot, tai kääpiöiden "hai houn" jankkaamisen? Mahtava biisi on myös prinssin laulama Syömmeni laulu (varsinkin suomeksi!). Valitsin silti parhaaksi kappaleeksi Lumikista laulun Some Day My Prince Will Come, joka on ehdottomasti parempi englanniksi!

Koska Lumikki on vanha elokuva, ei äänentoisto silloin ole ollut nykypäivän tasolla, ja laulu kuulostaa tosi vanhalle ja jotenkin nostalgiselle, kun sitä kuuntelee alkuperäisversiossaan. Lumikki laulaa laulun elokuvan loppupuolella kääpiöille unelmoidessaan prinssistä. Laulu kuuluu myös elokuvan lopussa prinssin saapuessa, ja jos en nyt ihan väärin muista, niin taitaa kuulua myös elokuvan alussa alkutekstien aikana. Laulu on jotenkin niin suloinen ja romanttinen, että sen kuunneltuaan tulee aina todella rauhallinen olo.

Pinocchio
When You Wish Upon a Star / Tähti toiveen toteuttaa


Olisi suorastaan noloa, jos en olisi valinnut tätä kappaletta Pinocchion parhaaksi lauluksi. Tästä sävelmästä on myöhemmin tullut koko Disney-yhtiön virallinen "teema", joka soi Disneyn linnan esiintyessä elokuvien alussa. Elokuvan alussa Samu Sirkka laulaa laulua valokeilan hohteessa. Elokuvan lopussa laulu on mahtavana kuoro-pauhuna tähtien loisteessa. Laulu on parempi englannin kielisenä. Tämä laulu on rauhallinen ja toiveikas, tunteita herättävä ja aika ihana. :)

Fantasia
Ave Maria by Franz Schubert

Fantasia on elokuva, jossa on animaattorit ovat animoineet animaatioon, mitä heille on tullut mieleen jonkin klassisen kappaleen pohjalta. Fantasia on elokuvana hyvin kulttuuripitoinen paukku, eikä sitä voi noin vaan katsoa huvikseen, täytyy olla oikea mieliala. Mutta meinasin valita Fantasian parhaaksi kappaleeksi Noidan oppipojan, mutta onneksi kuuntelin kaikki kappaleet läpi.Viimeinen animaatio on tehty Schubertin sävellykseen Ave Maria pohjautuen. Kappale on tehty hengellisistä lähtökohdista käsin, joihin itse animaatiossakin viitataan. Toivottavasti tämä tieto ei häiritse teitä kappaleen ihanuuden suhteen, sillä se on oikeasti todella ihana, todella tunteikas ja herkkä. Ihanaa klassista musiikkia! Lisäksi pointsit Schubertille sen takia, että olen tehnyt hänestä ala-asteella esitelmän. Jee! :)

Dumbo
When I See An Elephant Fly / Kun norsun mä lentävän nään

Tämä laulu on aivan mahtava! Vaikka elokuvassa laulu lauletaan alunperin kiusaamistarkoituksessa, muuttuu se jo elokuvan lopussa iloisemmaksi. Laulussa on mukaansa tempaava rytmi, sellainen hieman jazzahtava. Sanat ovat hauskat, ja minusta suomenkielisissa sanoissa on keksitty tosi hauska juttu! Siinä leikitellään ja ihmetellään suomenkielisiä yhdyssanoja, jotka muodostuvat kahdesta eri sanasta. Kuinka voi olla olemassa kalalokki, hirvikärpänen, tiensuu jne.? Ne ovat kaikki olemassa, ja sitten on olemassa myös lentävä norsu. Laulu on parempi silti englanniksi. Biisin äänityksestä huomaa taas laulun vanhuuden, ja itse pidänkin laulusta eniten itseni laulamanani, jos saan sanoa näin itserakkaasti. :)

Bambi
Love Is a Song / Rakkauden laulu


Elokuvan Bambi alussa ja lopussa lauletaan Rakkauden laulu. Laulun sävelmästä tulee mieleen koko Bambi -elokuva, ja sen kuullessa tulee aina nostalginen tunnelma. Tai sanotaan näin, että jos Bambi -elokuvan kiteyttäisi yhteen lauluun, se olisi tämä laulu. Kaikkien Disney-elokuvien kohdalla tämä yhteen lauluun kiteyttäminen ei onnistu, mutta Bambi on tästä poikkeus. En osaa sanoa, onko laulu parempi suomeksi vai englanniksi.


Saludos Amigos
Aquarela do Brasil

Täytyy sanoa, että tämän tyylinen musiikki ei ole lemppariani. Kyseinen kappale on silti paras elokuvasta Saludos Amigos. Sanotaan nyt näin, että jos ette ole hirveitä Disney-faneja, ei kyseistä elokuvaa tarvitse katsoa. Elokuvassa esitellään Etelä-Amerikkaa pienissä animaatiopätkissä. Tämä laulu kertoo rakkaudesta Brasiliaan, ja sen aikana pensseli maalaa peribrasilialaista maisemaa. Aquarela do Brasil lauletaan kokonaan espanjaksi. Laulussa tulee hyvin esiin Brasilian rytmit ja muutenkin brasilialainen musiikki. Tai no mistäpä minä sen tiedän, kun en ole sitä enemmän kuunnellut. :)

The Three Caballeros
The Three Caballeros

Elokuvan nimeä kantava laulu on reipas ja rytmikäs biisi, josta tulee hyvälle mielelle. Laulu on osaksi englanniksi ja osaksi espanjaksi. The Three Caballeros -laulun laulavat Aku Ankka ystäviensä José Cariocan (oikealla) ja Panchito Pistolesin (keskellä) kanssa. Nämä Akun ystävät asuvat Etelä-Amerikassa, josta tämäkin elokuva kertoo pienten animaatiopätkien muodossa. Osa animaatioista on hyvinkin absurdeja. Samat hahmot ovat myöhemmin esiintyneet Don Rosan sarjakuvissa, joissa he laulavat (käsittääkseni) kyseistä kappaletta. Sanotaan vielä näin, että tämäkään laulu ei ole minusta sitä Disney-laulujen parhaimmistoa.
Make Mine Music
Johnny Fedora and Alice Blue Bonnet

Make Mine Music -elokuvassa on taas monia lyhyitä animaatioita, jotka joko perustuvat lauluun tai laulut on tehty animaatioita varten. Johnny Fedora and Alice Blue Bonnet -laulu kuuluu samannimiseen animaatiopätkään kyseisessä elokuvassa, ja se on ainoa elokuvan lauluista, joka alkaa soida päässä vain laulun nimen kuullessa. Animaatio kertoo kahden hatun rakkaustarinan, joka saa dramaattisen piirteen, kun ihminen tulee ostamaan hatun itselleen. Laulu on hauska ja iloinen ja minusta oikeasti hyvä! Laulu on hyvin pitkä, sillä siinä samalla kerrotaan hattujen tarina. Varoitus: se jää oikeasti soimaan päähän!!!!


 Pennitön ja Suruton
My, What a Happy Day 


Tälle laululle on varmasti olemassa suomenkielinen vastine, mutta en löytänyt sitä! Pitäisi katsoa elokuva, niin tietäisin sitten. Elokuvassa Pennitön ja Suruton on vain kaksi animaatiota, joista jälkimmäinen kertoo Jaakko ja pavunvarsi -tarinan Mikki Hiiren ja Aku Ankan voimin. Tämän tarinan kultainen harppu laulaa animaation alussa iloisen laulun "My, what a Happy Day" kaiken ollessa vielä hyvin. Laulu on iloinen ja pirtsakka, todella nimensä veroinen kappale.


Melody time
The Lord Is Good to Me

Melody Time:ssa on jälleen kerran monta lyhyttä animaatiota musiikkeineen päivineen. Laulun The Lord Is Good to Me laulaa omenafarmari (voiko niin sanoa?), jolla on mahtava omenasato, josta hän on tyytyväinen. Laulussa on selvää 40-50 luvun sanomaa kristinuskon tärkeydestä ja nuhteettomuudesta, josta voi olla montaa eri mieltä. Laulu on kuitenkin iloinen ja melodia tarttuva, ja lenkillä ollessa askeleita tekee mieli ottaa rytmin tahtiin. En ole kyllä koskaan lenkillä ollessani kuunnellut kappaletta, mutta näin voisin kuvitella tapahtuvan.


Siinä oli nyt ensimmäisistä kymmenestä Disney-klassikosta parhaat laulut. Lista jatkuu, kun jaksan ahertaa sen kimpussa. :) Nyt toivotan kaikille hyvää vappua!!!

1 kommentti:

  1. Häääh, en ole kommentoinut tätä vielä! Aloitin jo kuuntelemaan listaa läpi, mm. three caballeros ja when I see an elephant fly. Hyviä biisejä ja hyvä kirjoitus! Hauskaa vappua vielä näiden kolmen tunnin 9 minuutin ajan!

    VastaaPoista