12.5.2014

Pieni merenneito - elokuva-arvostelu


HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 
 

Aavalla merellä seilaa laiva, jonka kannella merimiehet kertovat prinssi Ericille kalajuttuja meren valtakunnasta. Merimiesten jutut eivät ole suinkaan tuulesta temmattuja, sillä näemme, että pinnan alla asuu kokonainen merenneito-yhdyskunta. Meren asukeilla on alkamassa kauan odotettu konsertti, jossa kuningas Tritonin kuopus, prinsessa Ariel, pitää ensiesityksensä. Konsertista tulee kuitenkin katastrofi, sillä Ariel on unohtanut saapua sinne. Ariel on aivan toisaalla tutkimassa meren pohjassa lepäävää laivan hylkyä aarteiden löytämisen toivossa yhdessä kalakaverinsa Pärskyn kanssa. Hylystä löytyykin mahtavat aarteet: haarukka ja piippu. Yhtäkkiä hylkyyn tunkeutuu hai, joka yrittää saada kaksikosta päivällisen itselleen. Ariel ja Pärsky pääsevät kuitenkin haita karkuun Arielin järjen ansiosta. He uivat pinnalle, jossa Ariel kysyy lokki Joonakselta löytämiensä tavaroiden käyttötarkoitusta. Pinnalla Ariel muistaakin konsertin, ja hän rientää joutuin isänsä puheille. 

Kuningas Triton moittii Arielia konsertin unohtamisesta ja erityisesti pinnalla käymisestä. Tritonin mielestä ihmiset ovat vaarallisia, eikä merenväki saa olla minkäänlaisessa tekemisessä heidän kanssaan. Ariel kuitenkin suorastaan ihannoi ihmisten maailmaa. Tämän tietäessään Triton lähettää neuvonantajansa Sebastianin seuraamaan Arielin tekosia. Sebastian seuraa Arielia neidon aarreluolaan. Luola on täynnä ihmisten maailmasta kotoisin olevia esineitä. Sebastianin moittiessa Arielia tästä keräilystä Ariel huomaa meren pinnalla liikkuvan varjon ja ui katsomaan sitä lähempää. Pinnalla purjehtii suuri laiva, jolla vietetään prinssi Ericin syntymäpäiviä. Ariel ihastuu prinssiin silmänräpäyksessä. Silmänräpäyksessä taivaalle nousee myös myrsky, jonka takia laiva uppoaa. Ariel pelastaa tajuttoman prinssin ja vie tämän rannalle. Eric ei kerkeä nähdä pelastajaansa, mutta kuulee tämän ihanan lauluäänen. Niin Eric päättää naida neidon, jolle lauluääni kuuluu. Ihana neito Ariel on kuitenkin meren syvyyksissä haaveilemassa prinssistään. 

Kuningas Triton saa lopulta tietää tyttärensä aarreluolasta ja tämän kosketuksesta ihmisiin.  Suuttunut kuningas tulee luolaan ja tuhoaa kaikki Arielin vaivalla keräämät tavarat. Tästä masentuneena Ariel suostuu helposti Lieron ja Kieron, kahden ankeriaan ehdotuksiin tavata merennoita Ursula. Ursula tekee Arielin kanssa sopimuksen, jossa Ariel muuttuu kolmeksi päiväksi ihmiseksi. Näiden kolmen päivän aikana Arielin on hurmattava Eric ja saatava tältä tosirakkauden suudelma, muuten Ariel muuttuu Ursulan polyypiksi, eräänlaiseksi vesikasvin näköiseksi olioksi. Taian hinnaksi Ursula määrää Arielin äänen. Näin ollen Ariel pulahtaa rantaan mykkänä ihmisenä, ja sieltä prinssi Eric hänet löytää. 

Eric vie Arielin linnaansa ja he kuluttavat aikaa keskenään. Ericiä kiehtoo tämä mykkä tyttö, mutta hänellä on pakkomielle kaunisäänisestä naisesta, joka pelasti hänet hukkumiselta. Arielin ystävät Pärsky, Joonas ja Sebastian yrittävät tehdä kaikkensa, jotta he saisivat Arielin ja Ericin suutelemaan toisiaan. Näin kuluu kaksi päivää. Ursula näkee parin lähentyvän toisiaan, ja päättää tehdä suhteesta lopun. Niinpä hän loitsii itsensä nuoreksi ja kauniiksi Vanessaksi, joka laulaa Arielin äänellä. Ericin tunnistaessa pelastajansa äänen Ursula loihtii prinssin pauloihinsa. 

Kolmannen päivän aamuna Ariel kuulee, että Eric on menossa naimisiin Vanessan kanssa. Ariel murtuu tästä täysin, eikä pysty tekemään mitään kohtaloaan muuttaakseen. Auringon laskiessa mailleen Ericin ja Vanessan hääalus purjehtii merelle. Tällöin Joonas-lokki saa selville, että Vanessa onkin Ursula valepuvussa! Joonas informoi asiasta Arielille, joka sukeltaa heti häälaivan perään. Joonas pyytää apuun kaikki merten apuvoimat estääkseen Ursulan suunnitelmaa toteutumasta. Häitä saadaankin viivytettyä Arielin laivalle saapumiseen saakka. Arielin päästessä paikalle Ursulan simpukkakaulakoru, jossa Arielin ääni oli säilössä, rikkoutuu ja Ariel saa äänensä takaisin. Tällöin myös Ericin loitsu haihtuu, ja hän tajuaa Arielin olevan hänen pelastajansa. Juuri ennen parin suudelmaa aurinko laskee, jolloin Ariel muuttuu merenneidoksi. Ursula kaappaa neidon syliinsä ja vie tämän omaan puutarhaansa, jossa Ariel alkaa muuttua Ursulan polyypiksi. Silloin Sebastianin hälyttämä kuningas Triton saapuu paikalle. Hän päättää uhrautua pelastaakseen oman rakkaan tyttönsä, ja niin Ariel ja Triton vaihtavat paikkoja Arielin muuttuessa takaisin merenneidoksi ja Tritonin muuttuessa polyypiksi. Tällöin Ursula nappaa itselleen Tritonin valtikan ja julistautuu merten valtiaaksi. Näin Ursulan ilkeä suunnitelma käy toteen! 

Silloin Eric yrittää surmata Ursulan harppuunalla. Harppuuna kuitenkin lentää ohi, jolloin Ursula vihastuu. Hän kasvaa jättimäisiin mittoihin ja yrittää tappaa Arielin ja Ericin taikomalla meren keskelle suunnattoman kokoisen vesipyörteen. Taistelun tiimellyksessä Eric putoaa pyörteen pinnalla pyörivän laivan hylyn kannelle, ja hän ohjaa laivan terävän keulamaston suoraan Ursulaan tuhoten tämän. Ursulan kuoltua noidan taiat raukeavat, ja polyyppipuutarha Triton mukaan lukien muuttuu jälleen merenväeksi. Triton näkee lopulta tyttärensä tunteet Ericiä kohtaan, ja hän muuttaa Arielin lopullisesti ihmiseksi. Näin Ariel ja Eric saavat toisensa, ja ihmiset ja merenväki lupaavat elää sovussa koko loppuelämänsä ajan. 

Pieni Merenneito perustuu H.C. Andersenin vuonna 1837 kirjoittamaan satuun. Disneyn elokuva ei ole pysynyt kuitenkaan aivan uskollisena Andersenin sadulle, sillä elokuvasta on tehty enemmän nykymaailmaan sopiva jättämällä pois raakuuksia, jotka pelottelun merkeissä 1800-luvulla kuuluivat lasten kasvatukseen. Esimerkiksi saadessaan jalat sadun merenneito tuntee koko ajan kävelevänsä terävillä kivillä ja vuotavansa verta. Andersenin sadussa on myös hengellinen periaate, sillä ihmiset saavat kuollessaan sielun, kun taas merenneidot muuttuvat kuollessaan meren tomuksi. Pieni merenneito lähteekin ihmisten maailmaan tarkoituksenaan saada itselleen prinssi ja ikuinen sielu. Prinssi menee kuitenkin toisen tytön kanssa naimisiin, jolloin merenneidon olisi tarkoitus muuttua merten tomuksi. Merenneito saa kuitenkin mahdollisuuden jatkaa eloaan: jos hän tappaa prinssin tietyllä veitsellä, muuttuu hän takaisin merenneidoksi. Pieni merenneito ei kuitenkaan kykene tähän julmaan tekoon, vaan hän hukuttautuu. Sadulla on kuitenkin onnellinen loppu, sillä pieni merenneito saakin kuoltuaan sielun, koska osoitti hyvyyttä muita kohtaan. Alkuperäisessä Andersenin versiossa merenneidolla ei ole nimeä, vaan Ariel-nimi on Disneyn studioiden keksimä. 

Pieni merenneito -elokuvaa suunniteltiin Disneyn studioilla hyvin kauan. Jo 1930-luvulla studio päätti tehdä lyhytelokuvan merenneidon tarinasta. Suunnitteilla oli H.C. Andersenin tuotantoon perustuva kokoillan elokuva, joka koostuisi useasta Andersenin sadusta. Pieni merenneito jäi kuitenkin tekemättä, vaikka Andersenin tuotantoon kuuluva Ruma ankanpoikanen saikin oman lyhytfilminsä. 1941 Walt Disney osti oikeudet Pieneen merenneitoon ja elokuvaa alettiin taas suunnitella, mutta sota-ajan propagandaelokuvien tekeminen hyllytti sadun. Seuraavan kerran Pieni merenneito löydettiin vasta vuonna 1985. Satu meinattiin tuolloinkin hyllyttää, koska Disneyn studiot tekivät parhaillaan näyteltyä merenneitoelokuvaa, mutta lopulta idea animoidusta merenneidosta hyväksyttiin. Elokuvan tuotantovaiheessa Disneyn studioilta löydettiin käsikirjoitus, joka oli kirjoitettu studioilla 1930-luvulla suunniteltua lyhytelokuvaa varten. Kuinka ollakaan, 1980-luvun käsikirjoitus oli hyvin samanlainen ja siinä oli tehty samoja muutoksia tarinaan kuin 1930-luvulla. Pienen merenneidon tuotannon aikana elokuvaa pidettiin tyttöjen elokuvana, ja sen oletettiin tuottavan paljon vähemmän rahaa, kuin samaan aikaan studioilla valmisteltu Oliver ja kumppanit. Pieni merenneito sai ensi-iltansa vuonna 1989, ja se menestyi todella hyvin tienaten 64 % enemmän rahaa kuin Oliver ja kumppanit. Pieni merenneito oli pitkästä aikaa suuri hitti Disneyn animaatioelokuvien listalla, ja siitä alkoi Disneyn elokuvien renessanssi. 

Pieni merenneito on piirretty aidolla Disneyn tyylillä, eikä animaation kanssa ole lähdetty kikkailemaan. Hahmojen ääriviivat ovat pehmeitä ja pyöreitä, ja silmät suuria.  Elokuvan juonikin on hyvin perinteistä Disneytä: tyttö haaveilee pojasta eläinystäviensä kanssa ja lopulta saa pojan itselleen. Saman juonikuvion olemme nähneet jo Lumikissa, Tuhkimossa ja hieman muunneltuna Prinsessa Ruususessa. Perinteisesti Disney-elokuviin liittyy myös tunteiden kuohu, ja niitä saamme kokea Pienessä merenneidossakin. Nauru pyrkii huulille monta kertaa, varsinkin Sebastianin seikkaillessa Ericin linnan keittiössä. Jännityksen väreitä selässä aiheuttaa lopputaistelu Ursulan kanssa, ja jo pelkät Ursulan luolassa majailevat polyypit saavat ihon kananlihalle. Elokuvan loppuratkaisu taas saa katsojan herkistymään, ja siitä huolen pitää erityisesti Triton. 


Pienen merenneidon päähenkilö on Ariel, punahiuksinen merenneitoprinsessa. 16-vuotias Ariel on nuorin siskossarjasta, johon hänen lisäkseen kuuluu kuusi prinsessaa. Ariel on nuoruusiän kriisissä, missä vanhempia ja muita auktoriteetteja täytyy uhmata. Niinpä hän ei välitä ollenkaan isänsä varoituksista ihmisten maailmasta saati sitten merennoita Ursulasta. Elokuvan aikana Ariel ihastuu ensimmäistä kertaa elämässään palavasti ihmiseen. Hän tietää, että rakkaus on väärin, mutta se juuri tekee ihastumisesta vielä jännittävämpää! Neito uskoo, että hän on jo tarpeeksi vanha tekemään omia päätöksiä, ja päätöstensä takana hän pysyykin urheasti.  Ariel on siis hyvin päättäväinen ja itsenäinen, mutta myös haaveileva nuori nainen, joka laulaa hyvin kauniisti. Arielistahan suunniteltiin alun perin vaaleaverikköä, mutta onneksi hänen hiuksensa värjättiinkin punaisiksi. 

Arielin ihastuksen kohteena toimii prinssi Eric. Eric on aikamoinen haaveilija, ihan kuin Ariel. Hän haluaa uskoa merimiesten juttuihin veden alla elävästä merten kansasta, ja hän haluaa uskoa hänet hukkumiselta pelastaneen naisen olleen ”se oikea” hänelle. Ericille rationaalisia neuvoja antaa Kristian-palvelija, mutta Eric kuuntelee mieluummin oman sydämensä ääntä. Haaveilustaan huolimatta Eric ei ole mammanpoika, vaan pystyy tarpeen tullen puolustamaan rakkaittensa henkeä. Arielin paras ystävä on Pärsky-kala. Pärsky innostuu helposti erilaisista asioista, vaikka onkin hyvin pelokas ja säikky. Hän pitää silti aina ystäviensä puolia tilanteessa kuin tilanteessa. Sebastian-rapu on kuninkaan neuvonantaja, mutta myös hoviorkesterin kapellimestari. Sebastian arvostaa kuningas Tritonia suuresti, ja rapu haluaakin toimia lain, järjestyksen ja kuninkaan tahdon mukaan. Jouduttuaan toimimaan Arielin ”lapsenvahtina” Sebastianin kova, lain mukainen sydän alkaa kuitenkin heltyä. Ariel onnistuu kuin onnistuukin kääntämään Sebastianin omaan kelkkaansa. Lopussa Sebastian antaakin Tritonille todella hyviä neuvoja, vaikka elokuvan alussa neuvot olivat lähinnä kuninkaan mielistelyä. Triton taasen on merenalaisen valtakunnan kuningas ja Arielin isä. Hän ei siedä ihmisten maailmaa ollenkaan, ja kieltää kaikenlaisen kommunikaation tuon maailman kanssa. Pinnalle ei saa mennä, eikä edes ihmisten maailmasta pudonneisiin tavaroihin saa koskea. Triton rakastaa kaikkia seitsemää tytärtään valtavasti, eikä ymmärrä, miksi Ariel on sortunut ihmisten maailmaa koskevaan hömppään. Elokuvan lopussa Tritonin mieli avartuu, eikä hän näe kaikkea enää niin musta-valkoisesti. 

Pienen merenneidon pahiksena toimii ilkeä merennoita Ursula. Elokuvan suunnitteluvaiheessa Ursula oli Tritonin sisko, mutta lopullisesta elokuvasta tämä sisaryhteys jätettiin pois elokuvan lyhentämisen takia. Ursula on merenkuninkaan valtakunnasta karkotettu pahis, joka janoaa kostoa karkottajalleen Tritonille. Koston ohella Ursula janoaa valtaa itselleen. Ursula on tosiaan noita, joten hän osaa loitsia erinäisiä kauheuksia. Hän tarjoaa apuaan myös surkeille sieluille, jotka ovat visaisen ongelman parissa. Apua ei kuitenkaan tule ilman sopimusta, ja sopimukset solmitaan epäreilusti ja siten, että Ursula saa mitä tahtoo toisten kustannuksella. Näiden sopimusten perusteella Ursulan majapaikkaa koristaa puutarha, joka koostuu huijattujen sielujen muodostamista polyypeista. Ursulan kätyreinä toimii kaksi ankeriasta, Kiero ja Liero. Ankeriaat vakoilevat Ursulalle meren valtakunnan tapahtumia, ja auttavat tätä erilaisissa ilkivallan töissä. 

Pieni merenneito on todellinen musikaalielokuva. Ennen Pientä merenneitoa Disneyn elokuviin kuuluvat laulut oli äänitetty ennen animaation aloittamista. Pienen merenneidon laulut äänitettiin kuitenkin yhtä aikaa animoinnin kanssa, jotta laulut kiinnittyisivät elokuvaan paremmin. Elokuvan ohjaajat halusivat elokuvan vaikuttavan Broadway-musikaalilta, joten laulut liittyvät olennaisiin juonenkäännöksiin. Laulujen tekijöinä toimi legendaarinen kaksikko: säveltäjä Alan Menken ja sanoittaja Howard Ashman. Howard Ashmanin ansiota oli, että Sebastian-ravusta tuli jamaikalainen rastafari, ja tätä myötä koko elokuvan musiikkityyli muuttui reggaemaisempaan suuntaan. Alun perin Sebastianin piti olla jäykkä englantilainen herrasmies – miettikää, millainen versio Aalloissa siis olisi silloin ollut! 


Pienen merenneidon kaikki kappaleet ovat aivan mahtavia! Ne svengaavat, liittyvät juoneen oleellisesti ja jäävät päähän soimaan pitkäksi aikaa. Elokuvan aloittaa kappale Merenneitojen luo. Tässä lyhyessä kappaleessa merimiehet laulavat aaltojen alla elävästä merten kansasta. Alun perin kappaleen piti olla paljon pidempi, mutta se lyhennettiin elokuvan liikapituuden takia. Toinen laulu elokuvassa on nimeltään Tritonin tyttäret. Tämä laulu aloittaa suuren konsertin, jonka piti olla Arielin ensiesiintyminen merten lavoilla. Kolmas laulu on Unelmiin mä jään. Laulun teema kuullaan elokuvassa vielä useaan kertaan eri sanojen kanssa. Unelmiin mä jään kertoo siitä, kuinka Ariel unelmoi elämästä maan päällä. Kappale meinattiin poistaa koko elokuvasta, koska koeyleisönä toimivat koululaiset kyllästyivät kappaleen aikana. Onneksi laulu kuitenkin jätettiin elokuvaan! Neljäs elokuvan laulu on upea Aalloissa siis. Siinä Sebastian laulaa meren ihanuuksista reggaen tahtiin. Kyseinen kappale voitti parhaan laulun Oscarin. Viides laulu on Ursulan laulama Surkeat sielut. Pahismaisella laulullaan Ursula saa käännytettyä Arielin allekirjoittamaan hieman epäreilulta kuulostavan sopimuksen. Kuudes laulu on hauskan hauska Les poissons, jonka Ericin kokki laulaa keittiössä kaloja ruoaksi valmistaessaan Sebastianin kauhuksi. Seitsemäs laulu on romanttinen balladi Suudelkaa, jolla Sebastian yrittää saada Arielin ja Ericin – arvasitte kyllä – suutelemaan. Suudelkaa oli myös ehdolla parhaan laulun Oscarin saajaksi, mutta hävisi Aalloissa siis -kappaleelle. Pieni merenneito sai Oscarin myös parhaasta musiikista elokuvassa. 

Pienestä merenneidosta voi bongata pari yhteyttä Disneyn edeltävään tuotantoon. Esimerkiksi Mikki Hiiren pää on piilotettu moneen eri kohtaukseen, ja Mikki Hiiri kokonaisuudessaan seuraa ystäviensä Hessun, Akun ja Kermitin kanssa elokuvan alussa tapahtuvaa merenalaista konserttia. Ericin linnan ruokasalissa on taas taulu, jonka henkilöt näyttävät hyvin samanlaisilta kuin Aurora ja Philip elokuvasta Prinsessa Ruusunen. Kenties Eric on sukua Auroralle ja Philipille? Pienelle merenneidolle on tehty kaksi jatko-osaa. Ensimmäinen niistä, nimeltään Atlantiksen salaisuus, jatkaa Pienen merenneidon tarinaa. Siinä Arielin ja Ericin tytär Melody on kovin kiinnostunut merestä, jossa uimisen hänen vanhempansa kieltävät erinäisten sattumusten takia. Toinen jatko-osa, Arielin tarina, taas kertoo tapahtumista ennen Pientä merenneitoa. Siinä näemme pikaisesti Arielin äidin, ja siinä kerrotaan, kuinka Triton kielsi musiikin koko merten valtakunnasta. 

Pieni merenneito dubattiin ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1991, mutta dubbaus tehtiin uudestaan vuonna 1997. Tällöin mm. Arielin ääninäyttelijää oli muutettu. Monen fanin mielestä alkuperäinen, vuoden 1991 dubbi oli se ainoa oikea, eikä kuusi vuotta myöhempi äänitys ole mistään kotoisin. Itse olen ollut hyvin nuori alkuperäisen dubbauksen aikaan, joten en muista nähneeni elokuvaa kertaakaan alkuperäisten äänten kera. Mielestäni Nina Tapion ääni sopii jopa paremmin nuoren Arielin ääneksi kuin tummaäänisen (Tapioon verrattuna) Johanna Nurmimaan ääni. Ainoa seikka, joka uudessa dubbauksessa minua häiritsee, on se, että Aalloissa siis -kappaleesta on muutettu pari sanaa. Opin laulamaan kappaleen aikoinaan vuoden 1991 äänityksen mukaan, joten uudemmat sanat ovat ”niin väärin!” Ymmärrän siis hyvin ihmisiä, joiden mielestä koko uudempi dubbi on ”väärin”. Oli suomalaisista ääninäyttelijöistä mitä mieltä tahansa, on Pieni merenneito mahtava Disney-elokuva! Sen musiikki, hahmot ja jännittävä juoni lumoavat katsojan yhä uudelleen ja uudelleen! Ja sitä paitsi, jos suomalaisesta dubbauksesta ei pidä, voihan elokuvan katsoa ihan alkuperäisellä kielellään englanniksi! :)
 
”Wou! Jonkun pitäisi päästää tuo onneton eläin tuskistaan.”
- Prinssi Eric Joonaksen laulusta

18 kommenttia:

 1. Olikohan niin että merenneidon alkuperäinen/epävirallinen nimi olisi ollut Marina? Melkein kaikissa muissa pienissä merenneidoissa merenneito on vaaleatukkainen ja nimeltään Marina.

  Rakastin tätä elokuvaa pienenä ja erityisesti siksi että se on värikäs ja laulut olivat hyviä. En vain oikein koskaan tykännyt tuosta Arielista ja nyt kun tarkemmin ajattelee, niin Ariel ei oikeastaan kasva/kehity elokuvassa yhtään. Ariel valittaa ja kapinoi, saa tahtonsa läpi ja joutuu pulaan ja pelastuu ja saa lopuksi taas haluamansa.
  Ursula ja Sebastian on tän elokuvan parasta antia ja alkuperäinen suomidub on parempi kuin se uusi mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa kyllä sanoa, onko Arielin nimivaihtoehtona ollut jossain vaiheessa Marina. Ainakin Pieni merenneito 3:ssa pahiksen nimeksi on laitettu Marina... Mutta en siis osaa sanoa.

   On totta, ettei Arielin hahmo koe elokuvassa juurikaan kehitystä - paitsi kehittyyhän hänelle jalat pyrstön tilalle. :D Ehkä elokuvan lopussa hänen kapinoiva luonteensa on saanut hieman tasoitusta...? Itsekään en niin hirveästi ole koskaan Arieliin samaistunut, koska minulla ei koskaan ole ollut hirveää nuoruuden kapinaa aikuisia kohtaan. Niinpä pidän monia muita, tasaisempiluonteisia Disney-neitokaisia Arielia suuremmassa arvossa. :)

   Poista
 2. Vaikka tää on jo vanha blogi, niin mun on pakko sanoo että Pieni Merenneito on yks mun suosikki disney leffoista ikinä. Se oli yksi niitä ekoja leffoja joita olin lapsena kattonu, ja se oli juuri se 1989 dubbi. Meikä oli lapsena kiinnostunut kaloista ja meriaiheisista jutuista, ja merenneidot ovat nykyäänkin meikälle ihan mieleen. Ursulan täytyy ola yksi parhaimpia disney pahiksia, hän on melko uhkaava, vaarallinen ja ovela konna, vaikkakin hän oli muksuna melko kriipi, etenkin jättiläisenä.
  Nykyään tää Pieni Merenneito on melko kyseenalaistava leffa, etenkin kun isompana tajuaa tiettyjä asioita, kuten sen että tää elokuva ei ole ihan opettavainen, siinä mielessä että Ariel uhmaa tahallaan isäänsä, ja karkaa kotoa vieraan miehen perään, eikä jälkeenpäin opi juuri mitään, paitsi ehkä sen että kaikkiin ei voi ihan luottaa, vaikka he olisivatkin kuinka karismaattisia puhumaan. Silti Ariel on kuitenkin mun suosikki Disney prinsessoja (etenkin kun sillä ei ole liikaa vaatteita XD).
  Ja Tritonkin on melko kyseenalaistava hahmo, eikä vaan siksi että hän joskus tekee harkitsemattomia tekoja, vaan koska hänellä on melko sekava mielipide itsestään. Toisinaan hän huutaa tyttärilleen, ja heti perään miettii "Voi ei, olinkohan minä liian ankara??". Hän ei tunnu itsekkään tietävän mitä haluaa. Kuitenkin hän vaan tarkoittaa hyvää, eikä suinkaan ole mikään inhokkihahmoni, ja on ihan hyvä isähahmo, joten kuten.
  Toinen huonopuoli on kuinka etäisiksi Arielin siskot jää elokuvassa. Niillä ei tunnu olevan mitään roolia leffassa, ja tuntuu kun heidät ois vaan liimattu jälkeenpäin mukaan. Melkein tuntuu myös siltä että Triton laiminlöisi heitä, kun se joutuu vahtaamaan Arielia kokoajan.
  Siitä huolimatta rakastan tätä leffaa, ja nyt kun veljelleni syntyi tyttövauva, niin aion näyttää tätä leffaa hänelle, ja veljeni tytärpuolikin rakastaa tätä leffaa hirveesti, ja hänelle minä annoinkin kyseisen DVD:n viimesynttäreillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni merenneito on kyllä hyvä elokuva, enkä yhtään ihmettele, minkä takia se kuuluu niin monen suosikkeihin. Jostain syystä Pieni merenneito ei ole koskaan valloittanut minun sydäntäni täysin, vaikka se hyvä elokuva onkin. Aika monesta lapsuuden suosikkielokuvasta tajuaa aikuisena, että huhhuh, miten rankka se onkaan! Ja toisaalta millaista esimerkkiä siinä lapselle näytetään... Mutta hahaa, hyvät luonnekuvaukset on sinulla Tritonista ja Arielista! XD Arielin siskot jäävät kyllä todella pieniksi sivuhahmoiksi. Ehkäpä Pieni merenneito -televisiosarjassa he ovat saaneet enemmän luonnetta rankojensa ympärille?

   Voi että, minusta ainakin tuntuu, että minun tehtäväni on sivistää ja viedä Disneyn elokuvien "ihmesanomaa" eteenpäin kaikille kummilapsilleni ja sukulaislapsille. Joten Disney-elokuvat ovat taattu lahja minulta perheen pienimmille! ;) Ja olen pohtinut sitäkin, kuinka etuoikeutetussa asemassa mahdolliset tulevaisuuden lapseni ovat, kun heillä on jo kaikki Disney-klassikot perheessä! XD Pitää alkaa suunnitella, missä järjestyksessä elokuvat omille lapsille joskus tulevaisuudessa näyttää! Ensimmäisenä Nalle Puhit... ;)

   Poista
 3. Jos mun pitäis arvostella Pienen merenneidon biisiejä niin introkappale eli Merenneitojen luo on ehkä hiukan lyhykäinen eikä kerro paljon mutta ainakin se kertoo sen että tarinamme sijoittuu nimenomaan mereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Merenneitojen luo on kyllä tylsin elokuvan lauluista. Hyvä että se lauletaan pois alta heti alussa ennen muita mahtavia musiikkinumeroita! ;)

   Poista
  2. Totta. Tritonin tyttäret puolestaan on sekin kovin lyhyt mutta minkäs teet kun seitsemäs laulajista unohti koko konsertin ;). Ainakin se tulee selvitettyä että kaikkien tyttöjen nimet alkaa A:lla

   Poista
  3. Tieto, että kaikkien tyttöjen nimi alkaa A-kirjaimella, on HYVIN tärkeä. T: Anna ;)

   Poista
 4. Unelmiin mä jään on musta todella kaunis kappale siitä miten kovasti Ariel haluaa päästä pinnalle. En kyllä ihmettele miksi koska oma isänikin käy välistä totaalisesti hermoille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelmiin mä jään on todella kaunis kappale. Ah! Isien tehtävänä on välillä käydä hermoille, kunhan ei koko ajan. ;)

   Poista
 5. Aalloissa siis on musta varmaan leffan paras biisi koska siinä on täysi meno päällä. Sebastianin yritys saada Arielin pää takaisin pinnan alle saattaisi toimiakin jos neiti ei livahtasis paikalta kesken biisin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sebastianin olisi pitänyt yrittää estää Pärskyn saapuminen paikalle, kun Pärskyhän se Arielin houkutteli mukaansa kesken mainion laulun. Aalloissa siis on minunkin lempparini Pienen merenneidon lauluista.

   Poista
 6. Onnettomista sieluista mun on sanottava että jännitys nousee koko ajan loppupuolella kun Ursula alkaa loihtia. Muuten minusta Ursula on koko biisin aikana lähinnä ärsyttävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnettomat sielut -kipale on minusta ehkä vähän turhan pitkä ajatellen sitä, ettei se musiikillisesti kehity ennenkuin vasta pitkän laulun loppupuolella. Toki laulun aikana tutustumme Ursulaan tarkemmin sanojen ansiosta.

   Poista
 7. Les poissons on musta hauska pikku laulu missä Louie tulee kuvaan ekaa kertaa. Joskin biisin hauskempi puoli alkaa kyllä siinä kun Louie alkaa jahdata Sebastianin ympäri keittiötä. Suoraan sanoen nyt alkoi kokkisota

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Les poissons on mahtava laulu! Erityisen mahtava laulu on sanojensa takia, ja kyllähän tuo mainitsemasi lopussa oleva jahti on piste iin päälle.

   Poista
  2. Jeah niin on. Suudelkaa on musta kans tosi siisti biisi ja ihana rakkauslaulu. Tykkään kun se alkaa nopeutua loppua kohti ja lopulta se on kuin jokin broadway numero

   Poista