31.5.2014

Mikki Hiiren synty

Walt Disney kertoi elinaikanaan monia eri versioita Mikki Hiiren synnystä, eikä varmaa versiota ole koskaan selvitetty. Walt tykkäsi itse kertoa tarinaa, jossa ajatus Mikki Hiirestä syntyi junamatkalla. Walt oli tehnyt matkan Kaliforniasta New Yorkiin filmiensä levittäjän Charles Mintzin luokse. Matkan syynä oli lisärahoituksen pyytäminen piirretyille. Waltin yllätykseksi Mintz kuitenkin purki sopimuksen Disneyn kanssa. Waltilta salassa Charles Mintz oli houkutellut Disneyn studioiden parhaimmat piirtäjät omiin leipiinsä, ja päätellyt, että piirtäjät osaisivat tehdä yhtä laadukasta työtä kuin ennenkin ilman välikättä, Walt Disneytä. Niinpä Walt Disney matkasi takaisin Kaliforniaan pohtien firmansa ja itsensä tulevaisuutta. Tuolla junamatkalla Walt Disney keksi kertomansa mukaan Mikki Hiiren.

Ub Iwerks. Lähde: http://www.waltdisney.org

Walt kertoi monesti, että inspiraatio hiiri-hahmosta olisi lähtenyt hänen piirustusalustallaan vierailleesta lemmikkihiirestä. Ub Iwerks, Waltin luottopiirtäjä, kertoi kuitenkin, että hiiri olisi keksitty hänen, Waltin ja Roy Disneyn pitämässä kokouksessa tuon kuuluisan New Yorkin reissun jälkeen. Kokouksessa he olivat katselleet eri aikakausilehtiä etsien sopivaa eläintä animaatiohahmoksi. Lopulta he valitsivat hahmoksi hiiren. Kumpi versioista on totta, Waltin vai Ubin kertoma? Sitä emme kenties koskaan saa tietää. Ubin versio kuulostaa paljon todennäköisemmältä, ja Waltin versio mielikuvituksellisemmalta mutta kivemmalta. 

Mikki Hiiri muistuttaa hyvin paljon Disneyn aikaisemmin kehittelemää hahmoa, Oswald-jänistä. Oswald oli hyvin samannäköinen kuin Mikki, ja hänen alkuaikojensa seikkailut olivat hyvin samantyyppisiä kuin Mikillä. Suurin ero näiden kahden hahmon välillä on korvat. Miksei Walt Disney sitten jatkanut Oswaldin seikkailujen piirtämistä, vaan keksi uuden hahmon? Koska Charles Mintzin pistäessä sopimuksen poikki Waltin kanssa Oswaldin oikeudet jäivät Mintzille. Näin Walt Disney oli todellisessa pulassa – piti keksiä uusi hahmo, josta yleisö pitäisi, ja jota yleisö ei olisi vielä ennen nähnyt. Ja hiiri ei ollut vielä esittänyt pääosaa yhdenkään animaatiostudion piirretyissä. 

Oswald-jänis. Lähde: Bob Thomasin kirja Disney's Art of Animation.

Lähde: Bob Thomasin kirja Disney's Art of Animation.

Sen lisäksi, että hiiri oli uutuus animaatiorintamalla, oli hiiri helppo piirtää. Yhdessä Ub Iwerksin kanssa Walt luonnosteli hahmostaan mahdollisimman helposti piirrettävän, jotta sarjojen tuotanto olisi suhteellisen nopeaa. Erästä tällaista luonnostaan Walt näytti vaimolleen Lilly Disneylle, ja kertoi hahmon nimen olevan Mortimer. Lillyn mielestä Mortimer-nimi oli aivan liian koppavan kuuloinen. Niinpä hän ehdotti, että hiiren nimeksi voisi tulla ystävällisemmän kuuloinen Mickey. Ja niin nimi Mikki Hiiri syntyi! 

Mikki Hiiren ensiesiintymistä animaatiorintamalla alettiin työstää salassa. Disneyn studiolla oli nimittäin vielä töissä animaattoreita, jotka siirtyisivät pian töihin keljulle Charles Mintzille. Walt ei tietenkään halunnut kilpailijansa tietävän hänen uudesta hahmostaan, joten Waltille uskollinen animaattori Ub Iwerks piirsi Mikkiä suljettujen ovien takana peittäen Mikin Oswaldin kuvilla tarpeen tullen. Ensimmäinen Mikki-piirretty, Lentohullu (Plane Crazy) ilmestyi toukokuussa 1928 paikallisessa Kansas Cityn elokuvateatterissa. Vastaanotto oli ihan hyvä, muttei kovin innostunut. Walt teki vielä toisen Mikki-piirretyn, Laukkaavan gauchon (The Galloping Gaucho), kunnes keksi mestariajatuksen!


Tähän asti animaatiot olivat olleet äänettömiä. Näyteltyjä äänielokuvia nähdessään Walt Disney keksi, että hän lisäisi omiin animaatioihinsa äänen! Tämä erottaisi hänen animaationsa kaikkien muiden studioiden tekemistä animaatioista. Animaatioiden hahmot saisivat enemmän persoonallisuutta, kun he puhuisivat, ja hahmot voisivat tehdä liikkeitään laulujen rytmin tahtiin. Walt Disney etsi pitkään sopivaa ääninäyttelijää Mikki Hiiren ääneksi. Sopivaa ei kuitenkaan löytynyt, joten lopulta Walt päätti antaa oman äänensä Mikille. Mikki Hiiri puhui kuitenkin ensimmäistä kertaa vasta yhdeksännessä animaatiossaan, The Karnival Kidissä. Alkuaikojen kaikissa Mikki Hiiri -piirretyissä on siis itsensä Walt Disneyn falsetti-ääni. Äänensä lisäksi Walt antoi Mikille omia luonteenpiirteitään, kuten uteliaisuuden ja innon etsiä seikkailuja. Alkuaikoina Walt myös ohjasi kaikki Mikki Hiiri -piirretyt alusta loppuun, kunnes kokoillan animaatioelokuvien teko syrjäytti mielenkiinnon Mikkiin. 


Ääninauhan ja animaation yhteensovittaminen viivästytti kolmannen Mikki-piirretyn julkaisemista ja vei studioilta myös kasapäin rahaa. Viimein Walt sai valmiiksi Höyrylaiva Villen (Steamboat Willie), joka sai ensi-iltansa New Yorkin Colony Theatherissa marraskuussa 1928. Animaatio oli juuri sellainen sensaatio, joksi Walt oli sen kuvitellutkin. Edeltäviin Mikki-piirrettyihin, Lentohulluun ja Laukkaavaan gauchoon, lisättiin pian ääninauhat. Tästä alkoi sitten Mikki Hiiren legendaarinen matka kohti tähtiä! 

Walt Disney. Lähde: http://rebloggy.com

Tekstin lähteet: 

-         Tieman, Robert 2003. Disney aarteet. 7 – 9. Helmi-kustannus.
-         Thomas, Bob 1991. Disney’s Art of Animation. 11 – 15. Hyperion.
-          http://www.akuankka.fi (31.5.2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti