12.5.2016

Kanit sekä kissat hienon talon omistaisi, pienet vaatteet niille puettaisiin...

Huhtikuun lopulla Disnerd Dreams -blogin Paula kirjoitti tekstin 24 ihanasta Disney-hetkestä. Tekstin lopussa hän haastoi lukijat tekemään oman listansa - ja minähän tartuin haasteeseen innokkaasti! Muutin kuitenkin ihan pikkiriikkisen listan kontekstia, sillä "ihanimpien" hetkien listaaminen tuntui mahdottomalta. Niinpä päätin listata "kiehtovimmat" Disney-hetket. Kiehtovilla hetkillä tarkoitan tässä listassa kohtauksia elokuvista, joita minusta on todella mielenkiintoista seurata, jotka aiheuttavat minulle jotain "kicksejä". Olen listannut yhteensä 27 kiehtovaa hetkeä Disneyn ja Pixarin klassikoista. Hetket tai kohtaukset eivät ole mitenkään paremmuusjärjestyksessä, enkä tiedä, miksi niitä on juuri 27. Tämä luku tuntui hyvältä. :)

HUOM! Saattaa sisältää juonipaljastuksia!1. Huli kerää maissia

Jostain syystä minua on aina kiehtonut Tuhkimossa kohtaus, jossa Huli kerää etukäpäliensä ja leukansa/hampaidensa väliin maissia. Meille niin pienet maissit näyttävät hiiren tassuissa jättiläismäisiltä, ja pidän tästä kontrastista. On myös ihanaa, miten Huli kerää maissit ne maahan tiputettuaan, ja keskittyy touhuihinsa niin täysiä, ettei meinaa huomata Lucifer-kissan lähestymistä. Onneksi hiiri selviää kissan hyökkäyksestä säikähdyksellä.

2. Ötökkäkaupunki

Ötökän elämässä Flik lähtee etsimään taistelijaötököitä avuksi muurahaiskeolle ötökkäkaupungista. Kaupunki on tehty kaikenlaisista purnukoista, maitotölkeistä ja pulloista. Ötökkäkaupungissa minua kiehtoo sama kontrasti kuin Hulissa ja maississa: on hienoa nähdä, miten ihmiselle pienet tavarat ovat jollekin niin suuria!

3. Nalle Puhin tulva

Puolen hehtaarin metsässä sataa ja sataa ja sataa ja lopulta koko metsä tulvii! Voi ei! Vaikka tulva onkin kamala luonnonkatastrofi, on mielenkiintoista nähdä, miten Nasun koti muuttuu erilaiseksi. Tulvan mukana kelluvat hunajapurnukat ja tuolit näyttävät hassuilta, ja on hauska nähdä, miten eri lailla Puolen hehtaarin metsän asukit pelastuvat tulvalta.

4. Floran, Faunan ja Ilomielen syntymäpäivävalmistelut

Kolmen haltijatarkummin syntymäpäivävalmisteluja on aina hauska seurata. Miten ihmeessä he ovat onnistuneet kasvattamaan Aurorasta 16-vuotiaan neitosen, kun heiltä ei näytä sujuvan kokkaus tai ompelu ilman taikavoimia!? Haltijatarkummien sanailu ja tekemiset saavat kyllä hymyn katsojan huulille.


5. Sokerihuuma

Varsinaisena sokerihiirenä alan kuolaamaan hirveästi, kun näen Räyhä-Ralfin Sokerihuuma-pelin. Koko maailma on tehty karamelleistä, tikkareista, jäätelöstä, kekseistä, coca-colasta, kaakaosta, piparkakuista, hattarasta.... Nam! Sokerihuuma-mallinen piparkakkutalo olisi ihana tehdä!

6. Robin Hood ja Pikku John varastavat prinssi Juhanalta

Robin Hood alkaa kohtauksella, jossa prinssi Juhana saapuu Nottinghamiin, ja Robin Hood ja Pikku John pukeutuvat nais-ennustajiksi varastaen prinssin vaunut typötyhjiksi kalleuksista. Kohtaus on todella hauska! Robin ja John saavat varastettua kolikot ja timantit mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla herra Hissin yrittäessä varoitella prinssiä turhaan. Pisteenä iin päälle kohtaus loppuu kuvaan, jossa prinssi Juhana imee peukaloaan mitä riemastuttavimmalla tavalla.

7. Bambin syntymä

Kaikki metsän eläimet rientävät katsomaan, kun valkohäntäpeuralle on syntynyt pikku prinssi. Pieni Bambi yrittää astella horjuvilla jaloillaan emon kannustaessa häntä. Pöllö-vaari tutkii nuorta peuraa silmät pyöreinä, ja Rumpali-pupu on erityisen kiinnostunut vastasyntyneestä. Kohtaus on ihana ja söpö, ja metsän eläimiä yhdistävä sosiaalinen tapahtuma riemastuttava.

8. Bolt tyhjässä talossa

Matkustaessaan New Yorkista kohti Hollywoodia Bolt kulkee vähän matkaa tyhjän talon kyydissä (ilmeisesti valmista talopakettia ollaan viemässä uudelle onnekkaalle omistajalle). Olen aina pitänyt tyhjistä, uusista taloista (en hylätyistä...), jotka vain odottavat asukasta muuttamaan sisäänsä. Boltin tyhjä talo ei ole poikkeus sääntöön.


9. Nalle Puh jumittuu Kanin suuaukkoon

Tämä on todella klassinen Nalle Puh -tarina, jonka kaikki ovat varmasti ainakin kuulleet, jos eivät ole elokuvaa nähneet. Nalle Puh jumittuu Kanin kolon suuaukkoon syötyään Kanin luona liikaa hunajaa - ja tästä alkaa laihduttaminen. Nalle Puh kärsii nähdessään muiden syövän, sillä syöminen on Puhille kaikki kaikessa - kuten minullakin. Voin siis samaistua Puhin tuskaan. Huvittavaa on myös Kanin suhtautuminen Nallen sisälle jumittuneeseen takapuoleen. Minulle ei ainakaan tulisi mieleen, että alkaisin koristella jonkun pyllyä hirveksi! :D

10. Dumbo lentää sirkuksessa

Onnelliset loput ovat aina ihania, mutta erityisen onnellinen loppu on Dumbossa. Ennen onnen täyttymistä Dumbo näyttää kykynsä kaikille sirkuksessa: hän osaa lentää! Koemme jännityksen hetkiä, kun Dumbon kärsästä tippuu taikahöyhen, eikä Dumbo usko pystyvänsä lentää ilman sitä. Onneksi epäusko vaihtuu uskoksi, ja Dumbo lentää ympäri sirkustelttaa näyttäen kiusaajilleen, etteivät suuret korvat ole nolo juttu! Jee! Tämä kohtaus saa minut aina iloiselle mielelle!

11. Kuzco ja Pacha ravintolassa

Oi voi, tarvitseeko tästä kohtauksesta sanoa edes mitään? Koko ravintolakohtaus on yhtä vitsiä vitsin perään, kun Pacha yrittää vältellä Yzmaa ja Kronkia, Kronk on joutunut kokin tilalle keittiöhommiin, Kuzco on pukeutunut naiseksi ja yrittää tilata ruokaa, ja Yzma yrittää tilata ruokaa ihmetellen naapuripöydän omituisen näköistä asiakasta. Ravintolakohtaukseen kulminoituu minusta hyvin Keisarin uudet kuviot -elokuvan huumori.

12. Aristokattien "lopputaistelu"

En ole hirveämmin elokuvien taistelukohtausten ystävä, mutta Aristokattien "lopputaistelussa" on jotain kiehtovaa. Edgar kohtaa Thomas O'Malleyn ja kujakatit tallissa, ja alkaa "hurja" ja "julmaakin julmempi" taistelu, jossa kissat ovat alusta asti voitolla. Kohtauksen kruunaa se, että Edgar lähetetään Timbuktuun, joka on yhtään Aku Ankkoja lukeneille kaukaisin paikka, mihin Aku voi lähteä Roopea (ja muuta Ankkalinnaa) pakoon.


13. Hiiret tekevät Tuhkimolle mekkoa

"Kiire, kiire, kiire, kiire, teemme puvun Tuhkimolle, eikä aikaa paljon ole. Se on jo melkein valmis...." Hiiret tuunaavat Tuhkimolle tämän äidin vanhan mekon, ja tuunaus käy ihmisten kokoisin saksin ja neuloin. On hauska nähdä, miten hiiret käyttävät heille niin isoja työvälineitä, ja miten he lintujen avulla yltävät tekemään korjauksia mekon yläosaankin. Suuren ja pienen välinen kontrasti kiehtoo yhä. Kohtaukseen kuuluu olennaisesti myös hiirten piipittävä laulu.

14. Teistä miehen teen

Ah, tämä laulu on vaan niin ihana! Olen monta kertaa hehkuttanut, kuinka suomenkielisestä versiosta löytyy voimaa ja sitä suomalaista sisua. Pelkästään jo laulu on ihana, mutta on hienoa nähdä, kuinka Mulanista ja muista alokkaista kasvaa laulun aikana "miehiä". Varsinkin Mulanin onnistuminen meinaa saada tämän tytön herkistymään.

15. Pentu-Kaunotar

Onko maailmassa mitään suloisempaa kuin koiranpennut? Kaunotar on erityisen suloinen pikkuruinen cockerspanieli, ja hänen yrityksiään päästä isäntänsä ja emäntänsä sänkyyn on hellyyttävä seurata.

16. Wall-E:n ja Evan treffit

Wall-E:n ihastumista Evaan on niin suloista katsoa. Evan jumittaessa paikalleen löydettyään kasvin Wall-E vie ihastuksensa kohteen treffeille ympäri saastunutta kaupunkia. Wall-E:lla on epäonnea matkassaan, sillä melkein jokainen treffiyritys päättyy jonkinlaiseen katastrofiin: salamaan tai Wall-E:n käden jumittumiseen. Wall-E jaksaa silti pysyä positiivisena ja ihastuneena, vaikkei treffikumppanilta mitään reaktioita tulekaan. Kohtauksen taustalla soi vielä ihana laulu! 


17. Nollasta pollaan

Nollasta pollaan, Zero to Hero, on mahtava biisi! Se on ihanan rytmikäs, kappaleen rytmi itse asiassa vaihtuu monta kertaa, ja sanat ovat hauskat. Laulu kehittyy koko ajan, eikä jää toistamaan samaa - ainakaan hirveän pitkäksi aikaa. Laulun aikana tapahtuu vaikka mitä supernopealla tahdilla, kun Herkules suorittaa uroteon toisensa jälkeen. Jokaisella katselukerralla laulusta löytää visuaalisesti jotain uutta seurattavaa.

18. Kaarnamuori

Kaarnamuori on minusta todella kiehtova hahmo. Puun runkoon ilmestyvät kasvot tulevat esiin todella hienosti, ja puun oksien/lehtien liikettä on koukuttava seurata. Animaattorit ovat saaneet tehtyä maahan juurtuneelle puulle ihanan persoonan ja liikkeet. Visuaalisen hätkähdyttävyytensä lisäksi Kaarnamuori on herttainen isoäiti-hahmo, jolta Pocahontas saa hyviä neuvoja.

19. Aristokattien harrastukset

Herttuattaren kolme pientä kissanpoikasta esitellään meille heidän harrastustensa kautta. Harrastukset ovat ylhäiselle kissasuvulle sopivia, ja pennut näyttävät jopa pitävän vapaa-ajan tekemisistään. Marie laulaa, Berlioz soittaa pianoa ja Toulouse maalaa. Minusta on mielenkiintoista nähdä, miten kissat harrastavat ihmisten harrastuksia ihmisten kokoisilla välineillä. Kohtauksen ilmapiiri on ihanan kevyt ja riemukas, vaikka pennut välillä kiistelevätkin keskenään.

20. Kapteeni Koukun perässä uiskenteleva krokotiili

Vaikka katsojille ei näytettäisikään heti krokotiilin lähestymistä Koukun laivaa kohti, voi lähestymisen kuulla veikeän teemamusiikin (eli herätyskellon tikittämisen) myötä. On todella huvittavaa nähdä, miten niin julma merirosvokapteeni muuttuu hyytelöksi krokotiilin tulon kuullessaan. Krokotiilin edesottamuksia on hauska seurata koko Peter Panin ajan. 


21. Simba nousee Jylhäkalliolle

Leijonakuninkaan lopussa tapahtuva Simban nouseminen Jylhäkalliolle hänen päihitettyään Scarin on varmasti kaikista jylhin ja vaikuttavin Jylhäkalliolle sijoittuvista kohtauksista - ja jo Elämän tie -laulun tapahtumat ovat todella vaikuttavia! Simba palaa lunastamaan paikkansa kuninkaana, ja kohtauksesta on tehty mahdollisimman mahtava pienintä yksityiskohtaa myöten.

22. Ratiganin ansa Basilille

Ratiganin tekemän ansan toimintaperiaate on todella mielenkiintoinen, vaikka ansan tarkoituksena onkin listiä Basil Hiiri. Katselen kuolettavan ansan eri osasten yhteentoimivuutta innokkaana, vaikken normaalisti mikään insinööri-luonteinen olekaan. On myös hauska nähdä, miten Ratigan käyttää ansassa itselleen suuria, ihmisten käyttöön tarkoitettuja tavaroita.

23. Be Our Guest!

Vieraamme-laulun aikaiset tapahtumat ovat ihanan värikkäitä, ja tarjottava ruoka näyttää herkulliselta. Lumiere pistää käyntiin kunnon kabareen Bellen kunniaksi Könnin yrittäessä estellä kynttelikköä. Laulu itse on hauska ja toimiva yksinkertaisesta melodiasta huolimatta (vai siitä johtuen?).

24. Ihmeiden onkalo

Ihmeiden onkalo on ollut minusta aina todella kiehtova paikka. Onkalossa on samalla jotain todella houkuttelevaa, mutta myös vaaran tuntua. Onkalossa lojuvat aarrekasat ovat uskomattomia, ja tietysti onkalosta löytyvät taikamatto ja taikalamppu todella upeita. Itse en kyllä varmasti uskaltaisi kävellä erämaan hiekasta nousevan tiikerinpään sisään, vaikka sisällä olevien aarteiden avulla voisi jäädä varhaiseläkkeelle. :D 


25. Arielin luola

"I've got gadgets and gismoz a-plenty, I've got whozits and whatzis galore," laulaa Ariel salaluolassaan, jonne on kerännyt ihmisten maailmasta peräisin olevia aarteita. Ja näitä aarteita todellakin on paljon! Arielin luola olisi ihana piilopaikka oleskella, jos se ei vain sijaitsisi veden alla. Vedenalainen maailma kuitenkin luo luolaan oman salaperäisen viehätyksensä, ja Arielin keräämiä esineitä on mielenkiintoista tutkiskella.

26. Hirviön kirjasto

Olen aina ollut lukutoukka, ja Hirviön kirjastoa olisi ihana päästä tonkimaan. Belle saa Hirviöltä todella mainion lahjan! Kirjastonhan suunniteltiin alunperin olevan enemmän esillä Kaunottaressa ja Hirviössä, mutta valitettavasti nämä kohtaukset poistettiin lopullisesta elokuvasta. Olisi ollut hauska nähdä, mitä kaikkea valtava kirjasto pitää sisällään.

27. Tähkäpää ja Flynn tutustuvat Coronaan

Flynn esittelee Tähkäpäälle Coronan kaupunkia yhden lyhyen laulun aikana. Tähkäpään innokasta suhtautumista kaikkeen näkemäänsä on ihana katsoa, ja tietysti on ihana nähdä Tähkäpään ja Flynnin lähenevän keskenään. Instrumentaalikappale on kaunis melodialtaan ja vetävän kuuloinen, ja se soi oikeutetusti kaikkien muiden äänien yli: hahmojen puhetta, hymähdyksiä tai askelten ääniä ei kohtauksen aikana kuulu musiikin takaa. 


Kiitos Paulalle kivasta haasteesta! Tätä postausta oli kiva kirjoittaa! :) Haastetta saa jatkaa eteenpäin ken haluaa.

13 kommenttia:

 1. Voi olipa kiva lukea sinunkin tekemäsi listaus, ihan rupesi taas kutkuttamaan omankin listan teko, täytyy kyllä järjestää sille ihan aikaa johonkin väliin. :)

  Coronan kohtaus on aivan mielettömän ihana! Rakastan sitä musiikkia ja sitä miten siihen on saatu tiivistettyä ihanan kesäjuhlan tai -päivän tunnelma, se on ihana hengähdyshetki elokuvassa. Mieleeni on jäänyt listasi kohtauksista myös Kuzco ja Pacha ravintolassa (se on ihan paras!), teistä miehen teen -laulukohtaus, Ihmeiden onkalo, ja tietysti ihana Kaarnamuori!

  Kiva kun teit listan, näitä on kiva lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä oma lista, tätä oli tosi kiva kirjoittaa! :) Innolla lueskelisin sinunkin valintojasi!

   Poista
 2. Vitsit, tajusin tätä lukiessani kuinka unohdin omalta listaltani monta ihan must juttua! Esim. Kaarnamuori on mun sankari ja kehtasin unohtaa hänet ihan kokonaan. Samoin tuo Simban Jylhäkalliolle nousu. Kylmiä väreitä menee kun vaan ajattelee asiaa, etenkin Mufasan pilvien lomasta kuuluva "Muista..."

  Ja tuo ravintola-kohtaus Keisarin uusista kuvioista on aivan loistava, etenkin Yzman ja Kuscon peruna-episodi!

  Pitää varmaan tehdä toinen lista jossain vaiheessa kun tuntuu, ettei ensimmäiseen saanut kaikkea mahtumaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lueskelin listasi, ja siinäkin oli tosi ihania juttuja! Esimerkiksi tuo Pocahontasin hiusten liike on minustakin kiehtovaa!

   Oli kyllä vaikea päättää, mitä kohtia ottaa ja mitä ei ota tähän listalle. Minäkin karsin pari kohtausta listalta (en kyllä enää muista, mitä), ja varmasti toisen samanlaisen listan saisi aikaiseksi muista ihanista Disney-kohtauksista!

   Poista
 3. Tämä oli hauska listaus. Vois itekkin toteuttaa, mutta kun niitä elokuvia on niin paljon ja kohtauksia vielä enemmän. =) Mistä sitä aloittas purkamaan ja listaamaan? Miten sinä etenit? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii! Sanopa muuta, elokuvia ja kohtauksia on kyllä todella paljon, joten koita siinä nyt miettiä niitä ihanimpia! Noh, minähän olen suunnitellut tekeväni listat surullisimmista, herkistyttävimmistä, pelottavimmista ja hauskimmista Disney-kohtauksista. Niinpä tein jo listan teon alkuvaiheessa päätöksen, että en ottaisi tälle kiehtovimmat kohtaukset -listalleni mitään vaikuttavia kohtauksia edellä listaamistani kategorioista. Sitten ajattelin, että mitkä ovat kohtauksia, joita katsoessani olen aina todella keskittynyt elokuvaan, enkä tee mitään muuta siinä sivussa (tosin Disney-elokuvia katsoessani en yleensä teekään muuta kuin nautin elokuvasta). Aloitin mietinnän menemällä klassikkolistaa alusta loppuun, ja mietin jokaisen elokuvan kohdalta erikseen, että mikä kohtaus siinä olisi erityisen kiinnostava tai upea, tai onko tällaisia kohtauksia elokuvassa lainkaan. Ja näin se lista pikku hiljaa suureni, ja osan kohtauksista karsinkin lopulta pois. Toivottavasti tämä on tarpeeksi tarkasti selitetty. :)

   Kirjoitahan ihmeessä vastaava lista, luen sen innolla, jos sellaisen väkräät!

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi. Täytyy alkaa pikkuhiljaa miettimään listaa ja koittaa saada sinne muitakin kohtauksia kuin suosikkini Kaunotar ja Hirviö elokuvasta. :)

   Poista
 4. Erinomainen listaus, paljon mainioita tunnelmatuokioita ja hauskoja kommelluksia löytynyt. :) Tietääpä ainakin, että monia upeita Disney-hetkiä on vielä luvassa, kun näitä elokuvia on vielä melkoisesti näkemättä. Muutenkin olet kiitettävästi viime aikoina viitsinyt näiden parissa väkertää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, Disney-elokuvista löytyy toinen toistaan ihastuttavampia kohtauksia! Sen takia klassikoita niin kovasti rakastankin. :) Ja joo, minulle on nyt tullut joku ihme inspiraation puuska. Syynä saattaa hyvinkin olla valoisan ajan piteneminen. Onkin järkevää olla tämä valoisa aika tietokoneella blogikirjoituksia kirjoittaen... ;D

   Poista
 5. Hauskaa että listallesi on päätynyt monta tapahtumapaikkaan sidottua hetkeä - Ratiganin hiirenloukku, Arielin luola, Ihmeiden onkalo, Hirviön kirjasto ja Corona. Disneyllä on kyllä paljon hienoja ja kiehtovia miljöitä, ja allekirjoitan nämä täysin.

  Simban nousu Jylhäkalliolle on myös tosi komea hetki. Tykkään siitä miten animaatio välittää tosi paljon painoa jokaiselle Simban askeleelle. Kalliolle asteleminen näyttää fyysisesti tosi raskaalta, mikä korostaa siten sitä miten suuren taakan Simba on ottamassa harteilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, minäkin huomasin listaa tekiessä, että monet kiehtovat kohtaukset liittyivät nimenomaan tapahtumapaikkaan, ei niinkään välttämättä tekemiseen. Näistä ihanista tapahtumapaikoista saisi omankin listauksensa tehtyä.

   Ja oi, Simban nousu Jylhäkalliolle on kyllä todella vaikuttavaa katseltavaa! Juuri nuo askeleet ovat jääneet kohtauksesta mieleen, ja Mufasan sanat. Simba on kalliolle noustessaankin vielä epävarma itsestään, ja hänen kasvoillaan voi kenties nähdä jopa kauhun ilmeen, mutta lopulta hän kuitenkin uskoo itsensä.

   Poista
 6. Jee, tosi kiva, että teit oman listasi! Ja hienoa, että muokkasit haastetta sinulle sopivaksi! :)

  Tuossa Hulin maissinkeräyskohtauksessa on minustakin jotain kiehtovaa. Jos olisin hiiri, rohmuaisin varmasti noita maissinjyviä samaan tapaan, sillä ne näyttävät jotenkin tosi herkullisilta. :D 9. kohtakin on tosi mielenpainuva. Minusta on hirveän huvittavaa, kuinka normaalina kaikki tuntuvat pitävän sitä, että Puh nyt vaan sattuu tukkimaan kolon suuaukon. Kanin harmistustakin on hauska seurata. :D Myös Kuzcon, Pachan ja muiden hupsuilut ravintolassa huvittavat aina ja Kaarnamuorista ei mitenkään voi olla tykkäämättä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiitos itsellesi vielä haasteesta! :)

   Hirveän moni kommentoija on hehkuttanut Kaarnamuoria. Jännä, mutta toisaalta ei ihmekään. Onhan Kaarnamuori ihanan sympaattinen ja todellinen äitihahmo. Meidän pitää perustaa joku Kaarnamuori rules! -fanituskerho! :)

   Poista