4.10.2018

Aina pöllö huutaa "huu" silloin kun pihkaantuu...


Rinki tinki tinkin ikärajaviikko jatkuu kolmanteen sisältösymboliin – tällä kertaa puhumme seksistä. Tekstiä kirjoittaessani mietin, pitäisikö minun laittaa tämän tekstin kohdalle joku ikäraja (XD), mutta päätin luopua siitä, koska en usko, että blogia lukee kukaan, joka ei olisi saanut koulussa jo seksuaalikasvatusta. Disneyn tai Pixarin klassikot eivät sisällä seksisymboleita, mutta se ei tarkoita, etteikö elokuvista löytyisi seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvää materiaalia.


SEKSI ELOKUVISSA


Kun kaksi ihmistä (tai eläintä/olentoa) rakastavat toisiaan oikein paljon, he haluavat ilmaista kiintymystä toisiinsa halailemalla, suutelemalla ja rakastelemalla. Kuvaohjelmissa esiintyvä seksuaalinen sisältö jaetaan viitteelliseen ja suoraan seksuaaliseen kuvaukseen. Viitteellisiä eli lieviä muotoja seksuaalisesta sisällöstä ovat suuteleminen, syleily, seksistä puhuminen, seksuaaliset viittaukset ja symbolit. Vahvempiin muotoihin kuuluu esileikki, masturbaatio ja seksi. Sen sijaan elokuvassa esiintyvä alastomuus (saunominen, nudismi) ei ole ikärajaperuste, ellei alastomuuteen liity seksuaalisia tai ahdistusta aiheuttavia piirteitä. 

Seksuaalista sisältöä sisältävien elokuvien ikärajamerkinnät määrittyvät lasten ja nuorten kehitysvaiheiden perusteella. Sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat lapsista hämmentäviä ja outoja, eikä lapsi pysty vielä käsittelemään kaikkia seksiin liittyviä kysymyksiä. Kaikille sallitut elokuvat saavat sisältää halailua, suudelmia ja alastomuutta. K7-elokuvat voivat sisältää lieviä seksuaalisia viittauksia tai yksittäisiä, verhotusti esitettyjä seksuaalisia kohtauksia. Näissä kohtauksissa voi olla aistittavissa seksuaalinen himo, mutta mitään sen suurempaa ei niissä saa näyttää. 12-vuotiaille sallituissa elokuvissa voi olla yksittäisiä peiteltyjä seksikohtauksia, jotka yleensä tässä ikärajakategoriassa esitetään huumorin keinoin. K12-elokuvat voivat sisältää myös runsaasti selkeitä seksiviitteitä. K16-elokuvat voivat sisältää avoimia, mutta yksityiskohdiltaan peitettyjä seksikohtauksia. K18-elokuvissa seksuaalinen sisältö voi olla hallitsevaa ja seksikohtauksissa näytetään kaikki. Tähän kategoriaan kuuluu pornografia. 

Kuvaohjelmissa esitettyjen seksuaalisten kuvausten vaikutuksista lapsiin on vähän tutkimusta verrattuna esimerkiksi väkivallan ja ahdistavan sisällön tuottamista vaikutuksista. Voidaan kuitenkin sanoa, että elokuvien seksuaalinen sisältö voi hämmentää lasta, koska hän ei vielä ymmärrä asiasta tarpeeksi. Hämmennys voi kuormittaa lapsen psyykeä ja aiheuttaa pitkäaikaista stressiä. Seksikohtaukset voivat olla lapsille ahdistavia, sillä seksi saatetaan ymmärtää väkivaltaiseksi toiminnaksi. Ikäänsä sopimattoman seksuaalisen kohtauksen nähtyään lapsi voi alkaa tuntea olonsa turvattomaksi nähdessään esimerkiksi omien vanhempiensa toisilleen osoittamia lieviäkin kiintymyksenosoituksia. Seksikohtaukset saattavat antaa lapselle myös vääristyneitä toimintamalleja ja lyhentää lapsuutta. 


DISNEY JA SEKSI


Kuten mainitsin jo tekstin alussa, eivät Disneyn klassikot sisällä seksuaalista sisältöä, jonka perusteella KAVI merkkaisi elokuvat seksisymbolilla. K7-elokuvissa, joihin suurin osa Disneyn klassikoista kuuluu, saa kuitenkin esiintyä lieviä seksuaalisia viittauksia, yksittäisiä piilotettuja kohtauksia sekä tietysti kaikille sopivaa pusuttelua, halailua ja alastomuutta. Haleja ja suudelmia löytyy Disneyn ja Pixarin klassikoista pilvin pimein, enkä puutu niihin tässä tekstissä. Alastomuuttakin elokuvista löytyy, ja se esitetään niissä yleensä huumorin kautta. Mulanissa miehenä esittäytyvä Mulan jää kylpiessään nalkkiin järveen (jokeen? lampeen?) alastomana alastomien miesten kanssa, ja tälle naureskellaan kohtauksessa kovasti. Toisaalta elokuvan dramaattisessa käännekohdassa alastomuudella on osansa, vaikka sitä ei katsojille suoraan näytetä. Mulanin haavoittuessa lääkäri saa tietää hänen olevan nainen, sillä haavan hoito ei oikein onnistu vaatteet päällä. Pixarin elokuvista eniten alastomuutta esiintyy Urheassa, jossa naureskellaan kovasti skotlantilaisten miesten kilteille, ja pääseepä ruudulla pomppimaan pyllyt paljaina Harris, Hubert ja Hamishkin. 

Joissakin Disney-klassikoissa on selkeästi nähtävissä seksuaalista sisältöä ilman, että sitä on koitettu piilottaa tai lieventää. Selkeänä esimerkkinä tällaisesta helposti nähtävillä olevasta sisällöstä tulee mieleen Notre Damen kellonsoittaja. Elokuvassa alleviivataan Esmeraldan seksuaalisuutta naisen kurvikasta ulkomuotoa myöten. Elokuvan kaikki pääosamiehet (Quasimodo, Phoebus, Frollo) haaveilevat Esmeraldasta omalla tavallaan, mutta kaikista pisimmälle himossaan menee Frollo. Frollo ei saa Esmeraldaa mielestään, ja hän näkee naisen tanssivan tulessa ja houkuttelevan häntä ”syntiin”. Elokuvan loppupuolella Frollo lupaa jopa armahtaa Esmeraldan, jos nainen lupaa olla vain ja ainoastaan hänen. Voimme hyvin arvailla, mitä iljettävyyksiä Frollolla olisi mielessään Esmeraldan varalle. Esmeraldan viekoittelevan tanssiesityksen aikana Frollo myös toteaa kapteeni Phoebukselle: ”Katsokaa tuota irstasta esitystä.” Tähän Esmeraldasta viehättynyt Phoebus toteaa innoissaan: ”Kyllä, sir!” Seksuaalisävytteistä sisältöä on selkeästi esillä myös The Three Caballeros -elokuvassa, jossa Aku muun muassa jahtaa uimapuku päällä olevia naisia hiekkarannalla silmät sydäminä pamppaillen. 

Selkeästi nähtävillä olevan seksuaalisen sisällön lisäksi Disneyn ja Pixarin klassikot sisältävät seksuaalisia viittauksia, jotka voivat jäädä huomaamatta vaikkapa lapsilta. Viittaukset voivat olla visuaalisia tai dialogiin piilotettuja. Visuaalisiin viittauksiin kuuluu muun muassa kohtaus Toy Story 2:sta, jossa Jessie avaa Andyn huoneen oven spektaakkelimaisen aerobisen suorituksen jälkeen. Buzz Lightyear katsoo Jessien suoritusta ihmeissään, ja sen loputtua hänen siipensä pomppaavat auki vaikutuksesta. Tämä siipien ylös ponnahtaminen viittaa miesten erektioon. Samaiseen asiaan viittaa myös kohtaus Bambissa, jossa Kukka muuttuu punaiseksi ja jäykäksi saatuaan pusun tyttöhaisunäädältä. Autot-elokuvassa Salama McQueenilla on taas fanityttöjä, jotka väläyttelevät Salamalle etuvalojaan ja hihittelevät asialle. Tämä ei ole viittaus valokuvaukseen, vaan vilauttelemiseen. ”Flash”-sana tarkoittaa englanniksi valojen väläyttelyä, mutta puhekielessä ilmausta käytetään myös sille, kun naiset esittelevät paidan alta paljasta rintamustaan. Eräänlaisena vilauttelemisena voisi nähdä myös Gastonin rintakarvojen esittelyn. 


Disneyn ja Pixarin klassikoista löytyy kasapäin seksuaalisia viittauksia dialogin seasta. Herkuleksessa Phil toteaa olevansa nymfomaanikko, ja hän ilmaisee tätä tirkistelemällä kylpeviä nymfejä ja yrittämällä päästä halimaan ja pussailemaan niitä. Eräs elokuvan kertojista, eli muusista, taas toteaa Herkuleksesta näin: ”Ai sä meinaat Herkkupoikaa? Sen kanssa mä voisin vaikka…” Loppu lauseesta keskeytyy toisen muusan keskeytykseen, mutta voinemme päätellä ensimmäisen muusan meinaavan tehdä jotain seksuaalissävytteistä herkullisen Herkuleksen kanssa. Rottatouillessa Skinner löytää Linguinin kylmäkomerosta, jonne Linguini on piiloutunut puhumaan Remylle. Skinner luulee Linguinin piiloutuneen komeroon jostain muusta syystä, ja toteaa, että ”vihanneksiin voi tutustua vähän turhankin hyvin”. Mitä lie Skinner luullut Linguinin komerossa puuhaavan… Rottatouillessa Linguini alkaa myös jossain vaiheessa paljastaa Colettelle piilottelevansa rottaa hattunsa sisällä, mutta saa suustaan vain änkytystä: ”Minulla on pieni…. pieni…” Colette luulee Linguinin puhuvan housujensa sisällöstä, sillä naisen katse käväisee Linguinin puheen aikana miehen alapäässä, ja alkaapa Colette myös kaivaa pippurisumutetta laukustaan esiin. Cocossa Héctor alkaa laulaa haihtuvan ystävänsä pyynnöstä ystävän suosikkilaulua Tunnethan Juanitan, jossa laulaa hetken sanoja mietittyään: ”Ja ne rystyset polvia lyö.” Tähän Héctorin ystävä toteaa, ettei laulu mene noin, jolloin Héctor viittaa alaikäiseen Migueliin ja toteaa laulun menevän nyt niin. Voimme päätellä laulun oikeiden sanojen olevan ronskimmat. 

Selkeästi nähtävän seksuaalisen sisällön ja seksuaalisten viittausten lisäksi Disney-klassikoista löytyy myös piilotettuja seksuaalisia asioita. Kuuluisin esimerkki näistä lienee Pelastuspartio Bernard ja Bianca -elokuvan 1999 julkaistussa Yhdysvaltojen VHS-versiossa nähtävä lyhyt väläys puolialastomasta naisesta eräässä ikkunassa, jonka ohi hiirikaksikko lentää Orville-albatrossin kyydissä. Tätä ”kauhistavaa näkyä” ei voitu elokuvassa sallia, joten erä jouduttiin vetämään myynnistä takaisin. Leijonakuninkaassa aikuisen Simban valahtaessa maahan tähtien katselun jälkeen hän saa aikaan pölypilven, joka taivaalle noustessaan muodostaa joidenkin mielestä sanan ”sex”. Elokuvan tekijät ovat sanoneet, että oikeasti sana olisi SFX, joka viittaa erikoistehosteohjelmaan. Jotkut taas näkevät Pienessä merenneidossa erään Tritonin linnan tornin muistuttavan aivan miesten sukuelintä. Näiden lisäksi eräs ”piilotettu vihjaus” on Aladdinissa, jossa elokuvan alussa pakeneva Aladdin häädetään pois kauniiden, tanssivien naisten luota. Häätö ei johdu siitä, että Aladdin olisi pakenemassa lakia, vaan siitä että hän on köyhä. Köyhällä ei ole asiaa maksulliseen bordelliin… 


En usko, että lapset huomaavat elokuvia katsoessaan niiden sisältämiä seksuaalisia viittauksia, sillä lapset eivät tosiaankaan vielä ymmärrä koko asiaa. Tietysti lapsillekin tärkeä kiintymyksenosoitus eli halailu tulee varmasti huomattua, sekä suudelmat, jotka joidenkin lasten mielestä ovat niin ihania, toisten mielestä taas ällöjä. Aikuiskatsojana seksuaaliset viittaukset tulee yleensä tajuttua (paitsi en ollut tajunnut tuota viimeistä Aladdin-esimerkkiä kyllä…), mutta en saa niistä sen suurempia hihittelyjä kuin muistakaan vitseistä. Itse asiassa joissakin elokuvissa seksuaaliset viittaukset ja aikuisille tarkoitetut vitsit lähinnä vain ärsyttävät (lue: DreamWorksin elokuvissa). Toisaalta taas oikein kaksimielinen ihminen saisi varmaan vedettyä kaikista mahdollisista kohtauksista seksuaalisia. Minusta on ihanaa, kun elokuvista voi nauttia myös yrittämättä ymmärtää mitään syvällisempää sanomaa tai vetämällä kauheita teorioita sen ja sen henkilön sanoista ja eleistä. Toki elokuvan analyysi vie elokuvaharrastuksen uudelle tasolle, mutta välillä elokuvista on ihana nauttia lapsenmielisesti. 

Menipäs tämä nyt filosofiseksi pohdinnaksi. Analysoitteko te aina elokuvia syvällisesti niitä katsoessanne? Entä tuleeko teille tekstissä mainittujen seksuaalisten viittausten lisäksi muita seksuaalisuuteen liittyviä kohtauksia Disneyn tai Pixarin klassikoista? Ja olisiko teistä tälle tekstille pitänyt laittaa ikäraja? :O 


LÄHTEET:

 
LISÄÄ LUETTAVAA:

- Parhaat suudelmat TOP10 (lue tästä)
- Romanttisimmat kohtaukset TOP10 (lue tästä)
- Romanttisimmat elokuvat TOP10 (lue tästä)

4 kommenttia:

 1. Ei tämä ikärajaviikko ikärajaa tarvitse. Hyvin oot löytänyt näitä seksuaalisuuteen viitaavia juttuja. Tuon Autot kohdan vilauttelun itsekkin huomasin viimeksi kun sitä katsoin. Toisaalta Buzzin siipiseisokkia en ole koskaan ajatellut mainitsemallasi tavalla, eikä ole edes käynyt mielessä, että paikka jossa Ali hetken viipyy on Bordelli.
  Kaikista seksuaalissävytteisin kohtaus on myös mielestäni tuossa Notre Damen kellonsoittajassa. Frollo on siksi kaikista ällöttävin pahis, kun hänellä on juuri tuollaiset ajatukset mielessään. Jää jotenkin hyytävä olo, että hän halusisi raiskata Esmeraldan.
  Joskus aikoinaan kun taikalinna foorumi oli vielä olemassa tuli pohdittua Kaunottaren ja Kulkurin yhteistä yötä Bella Notte kappaleen jälkeen. Siitä puoli vuotta ja heillä on pentuja ja kun Kulkuri hylkää hänet ja Kaunotar joutuu rankkuriin ja sieltä kotiin tulee Tupsu ja Jalo esittelemeen itsensä tulevien pentujen ehdokkaiksi, ikään kuin olisi syntistä, että Kaunotar jäisi yksinhuoltajaksi pennuilleen. Näin olleen Kaunotar olisi tullut tiineeksi tuon hänen ja Kulkurin ainoan yhteisen yön aikana. Minusta tämä teoria on oikei järkeen käypä, eikä sitä kyllä lapsena tullut ajateltua, mutta näin aikuisempana analysoituna ihan loogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei ikärajaviikko tarvitse mielestäsi ikärajaa. Aika hassulta se tuntui itsestänikin koko asiaa edes ajatella. Jotkut mainitsemistani kohtauksista voivat olla vähän ylianalysoivia (kuten juuri Aladdin tai Buzz), mutta tulipahan mainittua. :) Ja Frollo on totta tosiaankin se kaikista ällöttävin pahis!

   Kiva, kun kerroit teorian Kaunottaresta ja Kulkurista. Eipä ole kyseinen asia tullut itselle mieleenkään! Mutta aivan hyvinhän asia voisi olla näin, hyvät perustelut on ainakin tälle teorialle löydetty. :)

   Poista
 2. Mä niin arvasin että nää mun ehdottamat "pervoviestit" pääsi tähän tekstiin.XD
  Tää on oiva aate ettei ikärajaviikko sinänsä ikärajaa tarvii, kun löytyypä Disney jutuistakin ns. piilottetuja viittauksia joita onneksi lapset ei tajua, ja isompana saa kikatella niille.

  Tossa muuten unohdit kai mainita yhdestä kohtauksesta Basil Hiiri leffassa, jossa lavalla tanssi strippaavia hiirinaisia, ja yleisö oikein kuolasi niiden perään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee! Tämä teksti oli sinulle omistettu! :) Itse asiassa kirjoitinkin aluksi koko ikärajaviikon alkuun nimesi ja sen, että koko viikko on sinulle toiveesi takia omistettu, mutta ajattelin sitten säilyttää anonyymiteettisi... Mutta kai sen voi näin jälkikäteenkin sanoa, että sinulle nämä tekstit on tehty! ;)

   Unohdin kyllä täysin nuo tanssivat hiiret Mestarietsivä Basil Hiiri -leffasta! Vaikka samaisesta kohtauksesta puhunkin päihteet-osiossa, mutta jostain syystä itse tanssi ei tullut mieleen tätä tekstiä kirjoittaessa. Kiitos tästä lisämaininnasta. :)

   Poista