1.10.2018

Käyt sä matkaa aikuisuuteen...

Onpas aika toteutella lukijatoiveita, ja tämänkertainen toive on esitetty jo kaksi vuotta sitten. Hups! Eräs lukija toivoi, että kirjoittaisin Disneyn elokuviin piilotetuista pervouksista ja siitä, oliko Walt Disney perverssi. Mietin pitkään (kaksi vuotta! XD), miten aiheesta kirjoittaisin, kunnes tässä eräänä päivänä keksin blogiini sopivan jutun. Materiaalia toiveeseen googletellessani tulin näet päätyneeksi ikäraja-sivustolle, ja tästä sain idean laajentaa juttuni koskemaan Disneyn elokuvien ikärajoja. Samalla hylkäsin toiveen kirjoittaa Walt Disneyn perverttiydestä, koska en löytänyt mitään järkevää tekstiä, joka olisi aihetta käsitellyt. Loppujen lopuksi en siis tiedä, kuinka hyvin nämä tulevat tekstit tulevat vastaamaan lukijatoiveeseen... Mutta toiveesta olen ainakin saanut inspiraation tälle tekstisarjalle! 


Elokuvan ikäraja = Järjestelmä, jolla luokitellaan elokuvat niiden lapsen kehitykselle haitallisen sisällön perusteella. Ikärajat ovat sitovia, ja niiden tarkoituksena on suojella lapsia. 

Vuonna 2012 Suomessa tuli voimaan uusi kuvaohjelmalaki, jonka mukaan elokuville tulee asettaa ikäraja. Ikäraja kertoo siitä, minkä ikäisenä elokuvaa saa alkaa katsoa. Ikärajat ohjelmille asettaa KAVI (Kansallinen ausiovisuaalinen instituutti), mutta KAVI:lle saa lähettää perusteltuja ehdotuksia jonkin elokuvan ikärajan uudelleenarviointia varten. Suomessa ikärajat ovat seuraavat:


Ikärajojen vierellä nähdään usein sisältösymboleja, jotka kertovat, millaista haitallista sisältöä elokuva sisältää. Sisältösymboli kertoo syyn sille, miksi elokuvalla on ikäraja. Sisältösymbolit kertovat elokuvan mahdollisesti aiheuttamasta ahdistuksesta, tai sen sisältämästä väkivallasta, seksistä tai päihteiden käytöstä. Elokuvissa ja televisiossa näytetään korkeintaan kaksi haitallisuusmerkkiä ikärajan lisäksi, vaikka se sisältäisi kaikkia neljää. Haitallisuusmerkinnät ovat KAVI:n luokittelijoiden valitsemat, ja kaksi elokuvassa näytettävää merkkiä ovat ensisijaiset syyt ikärajan asettamiselle.


Kuvaohjelmalaki tosiaan uusittiin vuonna 2012, jolloin ikärajoihin tehtiin muutoksia. Tämä aiheutti muutoksia myös hyvin moniin Disneyn ja Pixarin elokuviin. Omista Disney-DVD:istäni melkein kaikki on ostettu ennen vuotta 2012, jolloin niistä suurin osa oli vielä sallittuja kaikenikäisille. Alkaessani kirjoittaa tätä tekstiä kyseenalaistin kuitenkin monet ikärajamerkinnät, joten päätin tarkistaa ne KAVI:n sivuilta (lopussa linkki sinne). En ehkä ihan järkyttynyt, mutta hämmästykseni oli suuri, kun sain selville, miten moni elokuvista oli nostanut ikärajansa sallitusta 7:ään. Itse asiassa kaiken ikäisille sallittuja elokuvia oli Pixarin ja Disneyn klassikoissa yhteensä vain 13 kappaletta! Hirveän vähän ajatellen, että elokuvia on yhteensä melkein kuusikymmentä! Muut animaatiot olivatkin siis K7.

Sallittuja kaiken ikäisille olivat seuraavat elokuvat: The Three Caballeros, Pennitön ja suruton, Tuhkimo, Peter Pan, Kaunotar ja Kulkuri, Miekka kivessä, Aristokatit, Robin Hood, Nalle Puh, Nalle Puhin elokuva, Lehmäjengi, Autot ja Autot 3.


Siinäpä siis listaa siitä, mitä Disney-elokuvia kannattaa lapselle näyttää ensimmäisinä, jotta hänen disnörttiytensä pääsee kukoistamaan lakien mukaisesti. ;) Tässä oli tällainen esittelyteksti aiheeseen. Tämän viikon aikana tulen julkaisemaan tekstit, jossa käsittelen ikärajojen haitallisuusmerkkejä Disneyn ja Pixarin elokuvissa. Käsittely alkaa elokuvien ahdistusta aiheuttavasta sisällöstä ja elokuvien sisältämästä väkivallasta, koska Disneyn ja Pixarin animaatiot sisältävät vain näitä symboleita. Elokuvista löytyy kuitenkin myös päihteiden käyttöä ja seksuaalisuutta, joten kaikki sisältösymbolit saavat oman tekstinsä. Tästä alkaa siis Rinki tinki tinkin ”ikärajaviikko”, joka kestää arkipäivät maanantaista perjantaihin! Tervetuloa mukaan!


LÄHTEET: 

- Täältä pääsee katsomaan etsimään kuvaohjelmien ikärajaperusteita: https://luokittelu.kavi.fi/public
 

2 kommenttia:

  1. Hmm, mielenkiintoinen aihe, kuin ikärajat^^. Ei ehkä ihan kuin se pervouteen liittyvä, mutta täytynee tunnustaa että se aihe oli melko kaukaa haettua, en tiedä mitä päässä silloin liikku XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiva että aihe tuntuu mielenkiintoiselta! Toivottavasti osaan käsitellä sitä tarpeeksi mielenkiintoisesti myös teksteissäni. :) Ja höh, ihan hyvähän sinun toiveesi oli. Siihen materiaalia etsiessäni en vain löytänyt kuin vain tyyliin aina samat viisi kohtausta, jotka toistuivat kaikissa nettijutuissa - eli pervo-tekstistä olisi tullut varmaan aika lyhyt. Ehkäpä jotain "pervouksia" on päässyt mukaan torstain tekstiin. ;)

      Poista