8.7.2014

Tale as old as time...

Joku aika sitten sain pyynnön, että kirjoittaisin tekstin, jossa käsiteltäisiin romanttisimpia Disney-elokuvia. Pyyntö osoittautui yllättävän haasteelliseksi, sillä Disneyn elokuvista löytyy niin paljon muitakin elementtejä kuin romantiikkaa. Toisaalta taas monen Disneyn klassikon pääjuoni keskittyy tietyn pariskunnan suhteeseen, eli tehtävää voisi pitää helppona. Itse koen helppona romanttisten, yksittäisten kohtausten listaamisen, mutta kokonaiset elokuvat... No huh! Päänvaivaa aiheuttaa myös se, mitä kukin ihminen käsittää sanalla "romanttinen". Minä käsittelen tässä tekstissä romanttisuutta rakkautena, mutta voihan romanttisuus tarkoittaa myös tiettyä tyylilajia tai vaikka romanttisia haavekuvia elefanteista(!). Olen kuitenkin tehnyt parhaani, ja tässä on TOP-10 lista romanttisimmista Disney-klassikoista! Tosin taitaa mukana olla yksi Pixarinkin elokuva. :) 

HUOM! Tekstit sisältävät juonipaljastuksia!


10. Prinsessa Ruusunen


Koko Prinsessa Ruususen juoni perustuu siihen, kuinka prinssi saapuu ja herättää prinsessan tosirakkauden suudelmalla eloon sadan vuoden unesta. Romanttista? Toisaalta tämä romanttisuus keskittyy lähinnä yhteen kohtaukseen, jossa prinssi suutelee prinsessaa. Kaiken lisäksi prinsessa nukkuu, joten voiko prinssin sanoa olevan hyväksikäyttäjä (niinkuin alkuperäisessä Perraultin sadussa)? Onneksi Disneyn versiossa nuorta paria näytetään enemmän, ja elokuvan enin romanttinen anti keskittyy parin ensikohtaamiseen metsässä. Suurimman osan elokuvan ruutuajasta saa kuitenkin Pahattaren pahuudet ja kolmen haltijattaren taikomiset. Harmi, sillä Auroran ja Philipin romanssia olisi mukava nähdä enemmän!


9. Tuhkimo


Tuhkimon romanttisuus keskittyy elokuvan loppupuolelle. Kaikki alkaa siitä, kun Tuhkimo pääsee osallistumaan kuninkaallisiin tanssiaisiin haltijatarkumminsa pienellä avustuksella. Tanssiaisissa prinssi lumoutuu täysin tästä upeasta neidosta, ja romanttinen illanvietto linnassa voi alkaa. Tiedämme, että Tuhkimo joutuu lähtemään linnasta ennen ensimmäistäkään suudelmaa, mutta prinssi on menettänyt sydämensä tälle salaperäiselle naiselle ja lähtee etsimään tätä. Kun Tuhkimo saa kuulla prinssin etsinnöistä, lankeaa hänen kasvoilleen niin haaveileva ja ihastunut ilme, että katsojan on pakko haaveilla Tuhkimon kanssa mahdollisesta prinssin ja Tuhkimon tulevaisuudesta. Tässäkin elokuvassa romanttisuus jää valitettavasti taka-alalle Tuhkimon sorron tieltä. 


8. Kaunotar ja Kulkuri


Kaunotar ja Kulkuri on romanttinen tarina kahden eri luokkatasoista kotoisin olevan koiran välillä. Voitaisiinko tarinaa pitää siis eräänlaisena Romeona ja Juliana, jonka koiraversiossa rakkauden este sukuvihasta on vaihtunut luokkaeroon? Aluksi kahden koiran pitää tutustua toisiinsa, mikä ei kyllä suju ollenkaan romanttisissa merkeissä. Mutta ne treffit... ah! Spaghettilautanen, tähtitaivas ja Bella notte takaavat täydellisen tunnelman parhaimmille koirien treffeille ikinä! Treffien päätyttyä ei loppuelokuvasta löydy oikeastaan romanttisia kohtauksia.


7. Aristokatit


Rakkautta Pariisissa, uu la laa! Herttuattaren ja Thomas O'Malleyn rakkaustarina ei kuitenkaan ala Pariisista, vaan jostain Ranskan maalaisseudulta. Rakkaustarina kuitenkin huipentuu Pariisiin, tuohon rakkauden kaupunkiin. Siellä kissat viettävät kovin herkkiä hetkiä katoilla kuuta ja tähtiä katsellen. Herttuattaren ja Thomasin suhde on hyvin samanlainen kuin edellä mainitun Kaunottaren ja Kulkurin, sillä kissojenkin suhteessa naaras on rikas ja uros köyhä kulkuri. Renttumaisen Thomas O'Malleyn kesyttäminen kunnolliseksi kotikissaksi on jotenkin tosi suloista. Vaikka Aristokattien tarina onkin samankaltainen Kaunottaren ja Kulkurin kanssa, niin romanttisemman siitä tekee öinen Pariisi. Anteeksi kliseisyys, mutta näin se on!


6. Aladdin


Aladdinissakin romantiikka jää taka-alalle Hengen taikojen ja Jafarin pahistelun tieltä. Mutta jos elokuvaa katsoo hieman toisesta näkökulmasta, huomaa, että se on romantiikkaa täynnä! Elokuvan alussa Aladdin haaveilee jostain paremmasta, ja hänen tavatessaan Jasminen haaveilun kohde tarkentuu prinsessaksi. Jasminen tavattuaan Aladdin tekee kaikki tekonsa valloittaakseen Jasminen sydämen. Romanttisuus puhkeaa kukkaansa Aladdinin viedessä Jasminen taikamattoajelulle läpi Lähi-idän (ja Kiinan), ja ilta huipentuu parin vaihtamaan herkkään suudelmaan. Ah! Tämän jälkeen romanttisiin tunnelmiin palataan vasta ihan elokuvan lopussa Jasminen valitessa Aladdinin tulevaksi puolisokseen. Eli aika paljon romantiikkaa mahtuu tällaiseenkin akiivisuuspainotteiseen elokuvaan!


5. Notre Damen kellonsoittaja


Notre Damen kellonsoittajaa ei heti miellä romanttiseksi elokuvaksi, sillä elokuvan pääteemoina ovat lähinnä suvaitsevaisuus ja yhteiskuntaan kuuluminen. Sivuteemana käsitellään kuitenkin Phoebuksen ja Esmeraldan orastavaa rakkaustarinaa. Silmäpeli alkaa käydä kuumana jo Pariisin kaduilla parin ensi kertaa kohdatessa, ja elokuvassa hyvin pitkälle jatkuu nämä ihastumisen merkkien osoittamiset. Juuri ihastuminen on minusta kenties parasta rakkaudessa, ja sen näkeminen elokuvissa (varsinkin piirretyissä) on tosi hykerryttävää! Lopulta Esmeralda ja Phoebus vaihtavat ensimmäisen suudelman, ja elokuva loppuu parin suhteen kannalta hyvin lupaaviin tunnelmiin. Hieno rakkaustarina, vaikka sivujuoni onkin!


4. Pocahontas


Ah! Voiko muuta sanoa? Pocahontasin tarina on niiiiin romanttinen, mutta myös hyvin surullinen. Koko elokuva keskittyy intiaanin ja uudisasukkaan romanssiin. Kohtaus, jossa John Smith näkee ensimmäisen kerran Pocahontasin vesiputouksen luona, on niin kaunista katsottavaa! Molempien ilmeet ovat ihmetystä täynnä, ja pian tämä ihmetys muuttuu ihastumiseksi. Pocahontas ja John Smith eivät voi olla pois toistensa luota, vaan he karkaavat omista leireistään toistensa luo vaikka väkisin. Pari myös vähät välittää vihamielisestä ympäristöstä, sillä heidän rakkautensa on suurinta. Parin rakkaustarina loppuu kuitenkin surullisiin merkkeihin, sillä he joutuvat eroamaan toisistaan valtameren toisille puolille. Eron hetki on kaunis, ja ah, niin traagisen romanttinen. Jos katsojan sydän ei järky John Smithin laivan seilatessa pois, niin katsojan täytyy olla tunteeton ihminen! 


3. Prinsessa ja sammakko


Tianan ja Naveenin rakkaus ei ole rakkautta ensisilmäyksellä, vaan parin suhde kehittyy elokuvan aikana rakkaudeksi. Alussa Tiana on vain ravintolasta ja työstä välittävä nuori nainen, ja Naveen rellestävä naistenmies. Yhdessä oleminen onnistuu kuitenkin pehmentämään molempien sydämiä, ja ennen pitkää he ovat rakastuneita toisiinsa. Eikä tätä rakkautta haittaa ollenkaan se, että he ovat muuttuneet sammakoiksi. Naveenin ihastuneet vilkuilut Tianaan ovat todella ihania, ja jotenkin se tosiseikka, että mies rakastuu naiseen ensimmäisenä, on söpöä. Ma belle Evangeline -laulun aikana romanttisuus puhkeaa kukkaan, ja jatkuu siitä aina Naveenin epäonnistuneen kosintayrityksen kautta elokuvan loppuun asti. Ah!


2. Kaunotar ja Hirviö


Kaunotar ja Hirviö -elokuvan alussa ei liikuta vielä romanttisuuden merkeissä. Bellen ja Hirviön ensikohtaaminenkaan ei suju rakkauden täyttävissä tunnelmissa, sillä Hirviö pitää Belleä vankinaan ja Belle inhoaa ja pelkää vangitsijaansa. Jostakin kumman syystä Belle ja Hirviö kuitenkin rakastuvat toisiinsa. Tätä muutosta on ihana katsoa. Hirviön rakastuessa hän ihmettelee tätä uutta tunnetta, ja hän saa myös samanaikaisesti itselleen lisää toivoa kirouksen poissaamiseksi. Parin toisiinsa kohdistuneet ihastuneet katseet ovat tosi suloisia, ja Hirviön teot rakkaansa puolesta koskettavia. Tanssisalikohtaus on romanttisuuden ensimmäinen huipentuma, ja lopullinen huipennus tulee ihan elokuvan lopussa parin vaihtaessa ensimmäinen suudelmansa. Ah!
 

1. Wall-E


Kyllä, romanttisin Disney-elokuva ei kuulu Disneyn klassikoihin, vaan Pixarin elokuviin. Wall-E on jotain niin ihanaa, että sitä ei voi sanoin kuvailla! Wall-E rakastuu Evaan, ja tekee kaikkensa saadakseen tämän ihanan neidon huomion. Koko elokuva on lähinnä Wall-En ihastumisen kuvaamista, sillä pari saa toisensa vasta elokuvan lopussa. Ja kuten jo edellä totesin, ihastumisen näkeminen on parasta! On hyvin jännää nähdä se, miten hyvin robotit näyttävät tunteensa. Wall-Ekin on vain kuutionmuotoinen kasa metallia, mutta silti hänen tunteensa näkee paljon paremmin kuin joistakin ihmisnäyttelijöistä. Animaattorit ovat ihmeellistä väkeä; kaikki kunnia heille. Ja jos ette ole Wall-Ea nähneet, niin teidän on aivan pakko katsoa se, sillä se on sitä romanttisinta Disneytä!Kaipaatko lisää lukemista romantiikan nälkään?

Lue tästä TOP10 romanttisimmat kohtaukset
Lue tästä TOP10 parhaat pusut
Lue tästä TOP10 parhaat rakkauslaulut

5 kommenttia:

 1. Kiitos ja syvä kumarrus! Tästä saakin monta hyvää vinkkiä, mitä tulee siihen tulevaisuudessa katseltavien projektiin, sillä joukossa on useampikin, joita olen syystä tai toisesta pikkuisen ylenkatsonut. Esimerkkeinä vaikka Aristokatit ja Notre Damen kellonsoittaja. Oikeastaan kaikki tekstissä esiintyvät omalla kohdalla näkemättömät vaikuttavat sellaisilta, että pitäisin enemmänkin. Eipä muuta kuin elokuvakaupoille... :)

  P.s. Tuo uudempi kirjoitus parhaista pareista kelpaa myös erinomaisesti.

  VastaaPoista
 2. Hihii! Kiva, että tekstit saavat innostamaan katsomaan (ja peräti ostamaan) Disney-elokuvia! :)

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, mahtavaa!! Luin tämän tekstin vasta "romanttisimmat parit" jälkeen, mutta ei se mitään. Kuinka kiintoisaa jälleen. Nyt mukana oli paljon leffoja, joita itsekin oon ajatellut "romanttisiksi" leffoiksi. Tarkemmin ajateltuna lähes kaikki Disneyn leffat keskittyy tai sivuaa rakkaus-teemaa, vai mitä mieltä olet? Tai ainakin, jos sen ymmärtää laajasti ystävien ja perheenjäsenten välisenä rakkautena. Niin se vain on.. ja kun ajattelen vaikkapa Kaunotarta ja Hirviötä, kyllä minä ekaksi miellän sen rakkausleffaksi, sitten vasta "lastenleffaksi" (pöh, kuka niin väittää). :)
  Muuten, minä NIIN arvasin Wall-En!!! Aijaijai, ihana stoori.

  p.s. Hävettää yhä, että nukahtelin silloin, kun katottiin Pocahontasta joskus kauan sitten! Mikä mulla oli??!! Sehän on huippuleffa, pakko katsoa uudestaan joskus! :D

  VastaaPoista
 4. Totta, olet oikeassa siinä, että jokainen Disney-leffa käsittelee jollakin tavalla rakkaus-aihetta. Paitsi ehkä The Three Caballeros yms. muut sota-ajan elokuvat (joissa vain sekoillaan), mutta suurin osa! :) Ja Wall-e on NIIIN ihana!!!!! <3

  Ja täytyy sanoa, että kun kirjoitin Pocahontasin arvostelua, niin mietin, että Saarahan se taisi nukahtaa tämän aikana, että ehkä hänen kannattaa kerrata kirjoittamani juoni... No ei sentään! :) Me katsottiin se niin myöhään, ja me oltiin katsottu jo Robin Hood ennen sitä (vai mitä???), niin ei ihmekään että nuokuit! Omalla kohdallani kyseessä olisi ollut "pyhäinhäväistys". Aivan niinkuin sekin oli pyhäinhäväistys, kun kerran jätin Imperiumin vastaiskun katsomatta loppuun, kun väsytti niin hirveästi... Voi voi!

  VastaaPoista
 5. Kuten olen sanonut Bambi ja Pikku Kananen kuuluvat mun suosikkeihini Disney-universumissa ja erityisesti romanttisten ja sydäntä lämmittävien elokuvien.

  Bambi on hyvin suloinen ja ihana elokuva. Syötävän suloisesta, maailmaa ihmettelevästä pikku Bambista kasvaa uljas ja rohkea "Metsän Ruhtinas" isänsä tilalle ja saa myös lapsuuden ystävänsä Falinen kanssa iki-oman perheen, eli hänestä vaimon ja kaksi lasta jotka ristitään Genoksi ja Gurriksi (joiden kanssa hän ainakin toivottavasti viettää paljon enemmän aikaa kuin hänen isänsä hänen ja Bambin emon kanssa) "Suuri ja legendaarinen mestariteos" todellakin!:)

  Pikku Kananen taas on toista omaa luokkaansa! Se kertoo jännittävän tarinan kun "Eräänä päivänä pala taivasta putoaa Pikku Kanasen päähän". Kuulostaa minusta kyllä todella jännittävältä!!! Ja tämä "taivaan putoaminen" johtaa Pikku Kanasen yllättävien käänteiden ja Kohtalon, häntä eteenpäin vievän ja tapahtumien kautta opastavan käden kautta siihen päätökseen että hänen rakkain ja paras ystävänsä Sini Sorsa alias "Ruma Ankanpoika" on "hänen elämänsä suurin ja ihanin rakkaus"!
  "Hyvä ja ihana elokuva, kannattaa katsoa!!:)

  Ja tälle elokuvalle mä siis odotan jatko-osaa (toivon että se ilmestyy: 24 Marraskuuta 2021, tai aikaisemmin) ja toivon että siinä todellakin on juuri tätä Kanasen ja Sinin välistä rakkautta ja vähän sitä, tämän ranskalaisen tyttölampaan, Raffaelan aiheuttamaa, heidän suhteen välille tuovaa kitkaa, tarkoittavaa draamaa!!

  VastaaPoista