28.8.2016

Don't let them know... Well, now they know!

Kysyin teiltä toukokuussa, millaisia tekstejä toivoisitte minun kirjoittavan blogissani. Niinan toive oli, että käsittelisin blogissani #GiveElsaAGirlfriend -aihetta, joka oli tänä keväänä kovasti puheenaiheena Internetissä ja (amerikkalaisissa) medioissa. Aihe ei ole enää niin "in" kevääseen verrattuna, mutta parempi kai toiveet on toteuttaa myöhemmin kuin ei milloinkaan! :) 

Mikä ihmeen #GiveElsaAGirlfriend?


Keväällä 2016 Twitterin käyttäjä Alexis Isabel Moncada lähetti twiitin, jossa toivoi, että Disney tekisi Elsasta Frozen 2:een ensimmäisen seksuaalivähemmistöjä edustavan prinsessan (tai kuningattaren). Olisihan se edistyksellistä, että animaatioelokuvassa näytettäisiin lesbo päähenkilö. Alexis liitti twiittiinsä hashtagin #GiveElsaAGirlfriend, eikä aikaakaan, kun hashtagia jaettiin ympäri Internettiä. Aiheesta on kirjoitettu artikkeleita, ja nyt netissä on jopa täytettävän vetoomus asian puolesta. Yhdestä pienestä twiitistä tuli suuri ilmiö. 

Elsan sukupuolisen suuntautumisen kyseenalaistaminen ei kuitenkaan ole uusi juttu. Jo Frozenin ilmestyessä vuonna 2013 vanhoilliset ihmiset vetivät herneen nenään, sillä Elsan nähtiin olevan elokuvassa lesbo. Elokuvassa Elsa piilottelee Annalta ja koko Arendellelta salaisuutta jäävoimistaan ahdistuneena, kunnes lopulta "astuu ulos kaapista" ja päästää taikavoimat valloilleen. Elsan salailun ja itsensä paljastumisen nähtiin kuvaavan homoseksuaalisen ihmisen ulostuloa, ja osa oikein konservatiivisista amerikkalaisista piti lapsensa visusti pois elokuvateattereista. Disney ei ole missään vaiheessa vahvistanut homoseksuaalisia teorioita kumpaankaan suuntaan (kait?), vaan sanoi, että jokainen katsoja saa tehdä Elsan sukupuolisesta suuntautumisesta omat päätelmänsä. Toisin sanoen Elsasta olisi hyvin helppoa tehdä ensimmäinen lesbo animaation päähenkilö, sillä jo ensimmäisessä Frozenissa on mahdollisia viittauksia siihen suuntaan. 

Disney ja HLBT


HLBT on lyhenne, joka tarkoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä: homot, lesbot, biseksuaalit ja transihmiset. (Englanniksi lyhenne on LGBT.) Disneyn animaatioelokuvissa emme ole vielä nähneet HLBT-ihmisiä... vai olemmeko? Hyvin monessa Disney-klassikossa vitsaillaan sillä, että miehet pukeutuvat naiseksi. Viidakkokirjan Baloo, Lilon ja Stitchin Pleakley ja Leijonakuninkaan Timon naamioituvat naisiksi harhauttaakseen jotakuta. Miesten naiseksi pukeutuminen on nähty siis lähinnä vitsinä, ja pukeutumisella on aina yritetty viedä juonta eteenpäin. Baloota tai Timonia emme voi mainostaa harhauttamisen perusteella sukupuolivähemmistöjen edustajiksi, mutta Pleakley on toinen juttu. Pleakley pukeutuu ensimmäisen kerran naiseksi voidakseen syödä rauhassa ravintolassa ihmisten tajuamatta hänen olevan avaruusolento, mutta myöhemmin elokuvassa Pleakley ihastelee peruukkia päässään vailla varsinaista pakkoa, vain oman ihastelunsa ja hyvän olon tunteen takia. Varsinaista queer-touhua, vai mitä? ;) 

Miehet tai sivuhenkilöt eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka ovat pukeutuneet Disney-elokuvissa toisen sukupuolen vaatteisiin. Mulan kertoo naisesta, joka pukeutuu mieheksi voidakseen taistella Kiinan armeijassa isänsä puolesta. Vaikka Mulan mieheksi pukeutuukin, ei hän silti ole transihminen. Häntä ajaa vain halu auttaa isäänsä - ja Mulan sitä paitsi ihastuu komentajaansa, kenraali Shangiin. Jossain Internetissä sen sijaan kiertää juttu, että Shang olisi biseksuaali ihastuttuaan Mulaniin tämän ollessa mieheksi pukeutunut. Minusta mistään ihastumisesta Shangin puolelta ei kuitenkaan voida vielä puhua Mulanin ollessa armeijassa. Olen aina mieltänyt Shangn ystävällisen käytöksen vain ystävyytenä "Pingiä" kohtaan. Monestihan ystävyys syvenee rakkaudeksi, ja näin uskon käyneen Shangin kohdalla. 

Joidenkin katsojien mielestä Frozenissa on Elsan lisäksi toinenkin homo, nimittäin samooja Tamminen, korven keskellä kauppaa pitävä yrittäjä. Tamminen vilkuttelee saunaan perheelleen, josta hänelle vilkuttaa takaisin aikuinen mies yhdessä nuoremmilta näyttävien ihmisten kanssa (katso yllä oleva kuva). Samooja Tammisen täytyy olla siis ilmiselvästi homo, ja hänen aviomiehensä kylpee saunassa lasten kanssa. Mielestäni saunasta Tammiselle heiluttaa kuitenkin myös ilmiselvästi nainen, kuvassa ihan oikealla. Olen aina kuvitellut hänen olevan samoojan vaimo, ja suuren miehen esimerkiksi Tammisen pikkuveli. Valitettavasti taidan siis todeta, ettei Disney-klassikoissa ole muita avoimesti HLBT-ihmisiä (tai avaruusolentoja) kuin Pleakley.

Myös Pixarin elokuvissa nähdään naiseksi pukeutuvia miehiä, sillä jo ensimmäisessä Toy Storyssa Buzz Lightyear puetaan naiseksi... tosin pukija on tyttö, joka leikkii Buzzilla. Ehkä tätä roolileikkiä ei siis voi laskea sukupuolivähemmistön käytökseksi. :)

Omaa pohdintaa


Tarvitseeko Disney-elokuvissa välttämättä edes esiintyä eri sukupuolivähemmistöjä edustavia ihmisiä? Minun mielestäni elokuvan tarina on aina tärkein, ei se, minkä värisiä tai sukupuolisia hahmot ovat, tai mitä seksuaalisuutta he edustavat. Väkisin vänkemällä seksuaalivähemmistöjen edustajia ei ainakaan pidä elokuviin tunkea, vaan tarinan täytyy sitten olla aiheeseen sopiva. Ymmärrän kuitenkin sen, että koska seksuaalivähemmistöjen edustajia ei näy animaatioklassikoissa, ei asia tunnu lapsikatsojista normilta. Jos Disney lisäisi johonkin klassikkoonsa homon tai lesbon hahmon lapset ymmärtäisivät, ettei naisen aina tarvitse rakastua mieheen ja päinvastoin. Toisaalta taas lasten vanhempien tehtävänä on kasvattaa suvaitsevaisuutta, ei elokuvien. Disney voisi kyllä tuoda aiheen käsittelemiseen helposti väyliä, ja ehkä ihmisten seksuaalisuus on helpompi ottaa kotonakin puheeksi, kun prinssi Urhea rakastuukin prinssi Rohkeaan. En kuitenkaan usko, että suvaitsevainen ilmapiiri sen kummemmin leviäisi sitä edustavien animaatioelokuvien myötä, sillä vanhemmat, jotka eivät homoja siedä, eivät varmasti näyttäisikään kyseisiä elokuvia lapsilleen, saati katsoisi niitä itse. HLBT-hahmon tuominen Disney-klassikoiden joukkoon olisi kuitenkin aivan mahtava ja todella suuri juttu itse HLBT-kommuuneille, ja heidän puolestaan haluaisin sen päivän koittavan pian, jolloin seksuaalivähemmistöt saisivat arvostusta laajemmin. En kuitenkaan usko, että Disney ainakaan lähivuosina tulee esittämään meille homoa tai lesboa päähenkilöä. Sivuhenkilöihin toisenlainen suuntautuminen olisi helpompaa ja vähemmän järkyttävää ujuttaa ensiksi. Mutta toivottavasti kymmenen vuoden päästä voimme ihastella Disney-klassikkoriviä ja sanoa, että: "Wau, Disney-klassikoissa esiintyy kaikki mahdolliset erilaisuuden kirjot ihonväristä aina seksuaalivähemmistöihin saakka!" 

No entäs Elsa? Pitäisikö hänen mielestäni saada tyttöystävä? Olen ehkä julma, mutta en haluaisi, että Elsa löytäisi itselleen minkäänlaista kumppania Frozen 2:ssa. Elsa olisi silloin oiva esimerkki siitä, että ihmisen ei tarvitse seurustella elääkseen onnellista elämää. Pixarin Merida näyttää meille tosin jo esimerkkiä itsenäisestä, vahvasta naisesta, mutta täysin vastaavaa esimerkkiä ei ole Disney-klassikoiden joukossa. Mulankin saa elokuvan lopussa itselleen miehen. Jos Elsa kuitenkin rakastuu johonkin, on minulle täysin sama, onko rakkauden kohde nainen vai mies, olen (luultavasti) tyytyväinen molempiin ratkaisuihin. Valitsi Elsa sitten miehen vai naisen, tulevat joka tapauksessa suuret ihmismassat pettymään puoleen tai toiseen. Nyt kun Elsa on vielä yksin, saa jokainen katsoja päättää itse Elsan seksuaalisen suuntautumisen, kuten Disneyn studiollakin on huomattu. Pidän siis Elsan tämänhetkisestä tilanteesta. JOS minun olisi kuitenkin pakko valita, rakastuuko Elsa naiseen vai mieheen, osuisi valintani... naiseen! Sillä olisihan se uraauurtavaa, nykyaikaa ja niin siistiä! :)


Jos aihe kiinnostaa lisää, lukekaa Saran pari vuotta vanha teksti, jossa aihetta pohditaan enemmän animaatioyhtiöiden kannalta. Saran tekstissä on myös linkki mielenkiintoiseen The Atlanticin artikkeliin! 


(Olen toteutellut lisää toukokuisia lukijatoiveita Ihmeiden aukio -blogini puolella. Ihmeiden aukiosta löytyy nyt mielipiteitäni parista Disney live action -elokuvasta, ja aion niitä vastaisuudessakin sinne kirjoitella: käy katsomassa, jos kiinnostaa!)

13 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen ja syväluotaava pohdinta. Itsehän en ole ollenkaan nähnyt näitä elokuvia näin tai ajatellut Elsan edustavan sukupuolivähemmistöjä. Tuntuu, että jotkut väenväkisin haluavat löytää jotain siihen viittaavaa elokuvista. Ei siinä. Ajat muuttuu, niin miksipä ei animaatiotkin sen mukana. :) Emmehän elä enää 50-luvulla.
  Tuolta löytyy pari aiheeseen liittyvää taideteosta http://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet/artikkeli/tutut-disney-hahmot-esiintyvat-pysayttavissa-teoksissa-katso-kuvat/3871894

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, en minäkään kyllä todellakaan näe Elsaa lesbona elokuvaa katsoessani. Mutta varmasti itse seksuaalivähemmistöjä edustavat ihmiset tai vastaavasti niitä jyrkästi kammoavat ihmiset haluavat nähdä kaikkialla viittauksia omaan identiteettiinsä/pelkoonsa liittyen. Ja ihan mielenkiintoistahan elokuvia on välillä pohtia toiselta kantilta.

   Osan noista linkittämistäsi kuvista olenkin nähnyt jossain. "Tuhkimon kosto" on paras! :D

   Poista
 2. Kiva kun kirjoitit tästä aiheesta, tästä Elsan "vihjaillusta" homoseksuaalisuudesta kyllä kuulee usein. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että Elsa osoittaa hienosti, että nainen pärjää hyvin yksinkin (toisaalta Elsa ei ole missään vaiheessa ilmaissut haluavansa olla sinkku - hän ei varmaan ollut taikavoimiensa vuoksi vain ehtinyt ajatella sellaisia asioita), ja tuntuisi vähän oudolta jos hänellä Frozen 2:ssa olisikin tyttö/poikaystävä... Mutta minullakaan ei tosiaan ole mitään Elsan mahdollista lesboutta vastaan, sehän olisi hieno veto Disneyltä!

  Tätä ei usein mainita, mutta ainakin Disney Wikin mukaan Notre Damen kellonsoittajan gargoili Hugo saattaa olla homo, koska ihastuu Djali-vuoheen, johon viitataan englanniksi sanalla he. En sitten tiedä, kiinnittävätkö ihmiset tähän huomiota, kun kyseessä on (kiistellysti) elävä gargoili ja vuohi.

  Minustakin olisi hienoa, jos Disney - tai miksei muukin animaatiostudio - tekisi elokuvan, jossa kaksi saman sukupuolen ihmistä päätyisi yhteen. Tai jos ei elokuvaa, niin ainakin vanhemmat voisivat kertoa tällaisia tarinoita. Tärkeintä olisi, että lapsi oppisi sen olevan hyväksyttävää ja normaalia. Itse muistan olleeni nuorempana hiukan homofobinen juuri siksi, ettei sellaisista asioista puhuttu ja se tuntui oudolta. Olet varmaan ihan oikeassa siinä, ettei HLBT- päähenkilöä ole heti odotettavissa, mutta en pidä mahdottomana, etteikö Disney joskus sitä uskaltaisi tehdä. Sitä odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa tekstiä kirjoittaessani pohdin, kirjoittelenko Hugo-gargoilista, mutta peraatteesahan hänet voisi nähdä eläimiin sekaantujana... Vaikka ei Hugo kyllä ihminen ole, mutta ei hän eläinkään ole! Ja Hugokinhan esiintyy elokuvassa hetkellisesti Esmeraldaksi pukeutuneena, joten hänet voinee lisätä listalle "miehistä, jotka pukeutuvat huumorin takia naiseksi". :)

   Minulla on sellainen tunne, että samaa sukupuolta edustava pari esiintyy ensimmäisen kerran animaatiossa jonkun muun yhtiön kuin Disneyn elokuvassa. Disney on kuitenkin niin vanhoillinen ja sillä on pitkät perinteet peri-amerikkalaisena yhtiönä, niin tuntuisi oudolta, jos studiolla ryhdyttäisiin etunenässä kamppailemaan HLBT:n edustajien puolesta. Toivon kuitenkin, että jonakin päivänä Disney seuraa vaikkapa jonkun muun studion jalanjäljissä ja esittelee meille mahtavan HLBT-hahmon!

   Poista
 3. Tässä #GiveElsaAGirlfriend-jutussa minua on pitkään häirinnyt se, että miksi juuri Elsasta pitäisi tehdä HLBT-liikkeen keulakuva. Elsa on varmasti yksi 2010-luvun suosituimmista animaatiohahmoista ja minusta on aika paljon pyydetty, että juuri hänet pitäisi valjastaa HLBT-esikuvaksi. Toiseksi en hirveästi pidä siitä, että fanit yrittävät sanella elokuvantekijöille sitä, millaisia hahmoista pitäisi tehdä tai millainen tarinan pitäisi olla. Oli elokuva sitten miten kaupallinen tahansa, omia vaatimuksiaan juonen tai hahmojen suhteen. Minkäänlaista "Mä en ala, jos hahmo/tarina ei ole juuri sitä kuin minä haluan" -asennetta en voi sietää.

  Voin olla ihan väärässä, mutta en itse usko, että Elsa saa tyttöystävää Frozenin jatko-osassa. Tietyissä piireissä/kulttuureissa HLBT-hahmot ovat vielä tabu ja Disney tuskin haluaa riskeerata noiden yleisöjen menettämistä. Disneyllä on kuitenkin miljoonia kiinni hahmossa ja Frozen 2:n oheistuotemyynnille asetetaan varmasti tosi kovat tavoitteet, joten mahdollisia boikotteja halutaan varmasti välttää.

  Mutta oli Elsan seksuaalinen suuntautuminen sitten mikä tahansa, niin minusta tärkeintä on, että se sopii Frozen 2:n tarinaan eikä ole mikään päälleliimattu ratkaisu, jolla halutaan miellyttää jotain tiettyä yleisöä. Tykkäisin kuitenkin ehkä eniten siitä, että Disneyn ensimmäinen "virallinen" HLBT-hahmo olisi joku kokonaan uusi hahmo, johon ei liity samanlaisia ennakko-odotuksia kuin vaikka Elsaan. Minusta olisi kiva, jos tekijät saisivat luoda ihan sellaisen HLBT-hahmon kuin haluavat, sitten kun haluavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SANOPA MUUTA!!!! Minuakin ärsyttää hirveästi se, että fanit yrittävät vaikuttaa elokuvantekijöiden päätöksiin hahmoista tai juonen kulusta. Välillä minua ärsyttää myös pelkät fanien teoriat mahdollisista tulevista tapahtumista, esimerkiksi Frozenin kohdalla siitä, että Annalla (tai jollain muulla hahmolla) olisi tulivoimat... Toivon totta totisesti, ettei Frozen 2:ssa nähtäisi mitään muita taikavoimia kuin Elsan! Mielestäni myös tulevan Star Wars 8:n käsikirjoitusta muokattiin joidenkin fanien teorioiden takia. En tiedä, tehtiinkö muokkaus sen takia, että fanit arvasivat, kuka Reyn isä on ja isää haluttiin muuttaa, vai oliko joku faniteoria niin hyvä että se haluttiin ottaa käyttöön. PÖH sanon minä koko hommalle! Mielestäni oikeastaan kaikki faniteoriat, joihin suhtaudutaan liian intohimoisesti, ovat kurjia. :(

   Olen samaa mieltä kanssasi siitä, ettei Elsa varmaankaan saa tyttöystävää Frozen 2:ssa juuri markkinoiden takia. Disney vie elokuvia maailmanlaajuisesti vaikkapa Kiinaan ja Venäjälle, ja noissa maissa varsinkin HLBT-hahmot ovat suorastaan kiellettyjä! Ja kuten tekstissä sanoinkin, mielestäni olisi parasta, jos Elsa pysyisi sinkkuna vielä Frozen 2:ssa. Hänen vahvalle hahmolleen ei vain osaa kuvitella seurustelukumppania, Annan ja Kristoffin suhde riittää minun romantiikan nälkääni. :) Disneylle paras ratkaisu olisi varmasti tehdä ihan uusi HLBT-hahmo johonkin tulevaisuuden elokuvaan.

   Poista
 4. Sinun blogisi innoittamana minäkin päätin perustaa Disney jutuille ihan oman blogin Taikamaton matkassa.
  http://sateenkaarenaika.blogspot.fi/
  Tervetuloa mukaan matkaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos vinkkaamisesta! Pitääpä piipahtaa uuden Disney-blogin sivuille pikimmiten! :) Ja ihana kuulla, että olen ollut inspiraation lähteenä jollekin, kiitos siitäkin!

   Poista
 5. Juku, en olekkaan koskaan ajatellut että Elsa olisi muka lesbo, ja että se "Taakse jää!" laulu oli kaapista ulos tulemista. En voi kyllä kieltää etteikö se ois mahollista, vaikkei yleensä disney jutuissa näy homouteen liittyvää, vaikka on niissä ennenkin nähty aikuisille suunnattuja viestejä, ja piilotettuja pervouksia. En oo myöskään koskaan pitänyt naiseksi naamioitumista haitallisena lastenohjelmissa, vaikkakin Lilossa ja Stitcissä Pleaklyn pakkomiele pukeutua naiseksi alkaa olla jo arveluttavaa. Onkohan siitä saatu paljonkin kritiikkiä?
  Ja vaikka minä pidänkin rakkaustarinoista, niin ehkei Elsan välttämätä tarvitse saada tyttö-/poikaystävää kakkos leffassa, koska kuten sanoit, se ois hyvä esimerkki siitä että ei aina tarvita rakkautta elätäkseen onnellista elämää. Itekkin oon edelleen sinkku, ja olen pärjäillyt ihan hyvin (olen siis 21 vuotias). Toisaalta olisi ehkä mielenkiintoista jos Elsalla ois tyttöystävä, siis nainen, koska se opettaisi että maailmassa on muitakin kun heteroita, ja että homot ja lesbot ovat ihmisiä siinä missä mekin, eikä siinä ois mitään vikaa (ja syynä myös se että pidän tyttörakkaudesta). Mutta saapa nähdä mitä Frozen kakkoseen laitetaan, ja että onko Elsa lesbo tai Bi.
  Näin lopuksi sanoisin että mielenkiintoinen blogi, ja lisää tälaisia jos joskus keksit aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Minunkaan ajatukseni eivät kyllä automaattisesti laukkaa elokuvaa katsoessani siihen suuntaan, että "kenen seksuaalisuuden kyseenalaistaisin tällä kertaa", mutta joillakin ilmeisesti laukkaavat. :) En ole ainakaan mistään lukenut, että Pleakleyn pukeutuminen olisi saanut kritiikkiä osakseen. Ehkä syynä on juuri se, että miesten naiseksi pukeutuminen nähdään animaatioissa lähinnä hauskana juttuna. Toisaalta Pleakley on alien, joten hän ei ehkä mahdukaan ihan samanlaisiin sukupuolimääritelmiin kuin ihmiset? Ja juttujen aiheita saa ehdotella, jos tulee teille lukijoillekin jotain mieleen! :)

   Poista
  2. Hmm, jospa voisit kokeilla tehdä blogia Disneyn elokuviin piilotettuista pervouksista/pervoviesteistä, ja teorian siitä oliko Walt Disney itse perverssi? Se ku sattuu olemaan yksi Disneyn tunnetuimpia juttuja netissä.

   Poista
  3. Hmm, pitää katsella, syntyykö aiheesta mitään järkevää juttua. Pistetään korvan taakse!

   Poista