17.4.2016

Zero to hero just like that!

Vuonna 2012 aloittamani Disney-klassikkojen katseluprojekti on tullut päätökseen. Olen katsonut kaikki listallani olevat 55 Disney-klassikkoa (Yhdysvaltojen lista + Aivan villit). Klassikoita katsoessani kiinnitin huomiota viiteen eri kohtaan, joiden perusteella elokuvat arvostelin: oliko elokuvan juoni mielenkiintoinen, olivatko mahdolliset laulut hyviä, oliko elokuvan visuaalinen puoli onnistunut, pystyikö hahmoihin samaistumaan ja aiheuttiko elokuva minussa jotain tunteita. Jokaisesta kohdasta annoin elokuvalle 1-5 pistettä, ja pistemäärien perusteella olen sitten järjestänyt klassikot paremmuusjärjestykseen. Olen pyrkinyt olemaan pisteytyksessä aina tasapuolinen, mutta voihan se olla, että vuonna 2012 minulla oli hieman eri kriteerit antaa jollekin elokuvalle vaikka musiikista nelonen kuin vuonna 2015. Disney-klassikoiden laittaminen numerojärjestykseen yllätti osin minutkin: jotkut elokuvat sijoittuivat korkeammalle kuin odotin, ja joistakin tuntuu, että ne ovat liian kaukana kärjestä.

Arvoisat lukijat, haluan jakaa kanssanne mielipiteeni ja listata Disney-klassikot paremmuusjärjestykseen. Olen jakanut listan kolmeen osaan (sillä haluan vielä selittää jotain elokuvista), ja aloitan listan huonoimmista Disney-klassikoista. Aaah, sanat "Disney" ja "huonoin" eivät sovi samaan lauseeseen!!!! :,( Joidenkin elokuvien täytyy kuitenkin aina olla listan häntäpäässä, halusi sitä tai ei. Haluan vielä muistuttaa, että tämä on minun TOP55-klassikot listani, eikä mikään yleisöäänestyksen perusteella toteutettu TOP-lista. Joten jos lempiklassikkonne löytyy listan pohjalta, niin... voi voi! :)55. Aivan villit

Vielä pari viikkoa sitten jos minulta olisi kysytty huonointa Disney-klassikkoa, olisin vastannut sen olevan joku sota-ajan pakettielokuvista. En olisi arvannut, että Aivan villit vie tiensä aivan pahnan pohjimmaiseksi. Toisaalta se ei ole ihmekään, sillä Aivan villithän ei ole Walt Disney Animation Studiosin tekemä, vaan sitä on vain levitetty ja markkinoitu Disneyn nimellä. On siis ihan oikein tällaiselle "wannabe-Disneylle" joutua listan alimmaiseksi. :) Suurin pettymys minulle elokuvassa on sen tökerö tietokoneanimaatio, joka ei todellakaan vastaa Disneyn yleistä animaatiolaatua. Elokuvan hahmot jäävät kaukaisiksi, ja ne murjovat liikaa vitsejä jättäen herkät hetket minimaalisiksi. Aivan villien juoni on ihan ok, mutta siihen se sitten jääkin. En voi siis suositella tämän elokuvan katsomista.


54. The Three Caballeros

Lähde: andreasdeja.blogspot.com
The Three Caballeros on Disneyn sota-ajan elokuvista kaikista huonoin. Sota-ajan pakettielokuvat erottuvat muusta klassikkojoukosta selkeästi huonoutensa takia. Toisen maailmansodan aikaan Disneyn studioilla ei mennyt taloudellisesti hyvin, joten he halusivat tuottaa elokuvia halvalla ja nopeasti. Muiden pakettielokuvien tavalla The Three Caballeros pitää sisällään monta lyhyttä animaatiopätkää, jotka tässä elokuvassa on yritetty sitoa toisiinsa Akun syntymäpäivien vietolla. Elokuvassa parasta on sen musiikki, ja laulut The Three Caballeros ja You Belong to My Heart alkavat soimaan aina kappaleiden nimet kuullessani päässäni. Animaatiokin on ihan onnistunutta. Elokuvan alku vaikuttaa lupaavalta, mutta loppua kohti elokuva alkaa muuttua sekopäisemmäksi, ja tämä sekopäisyys jää valitettavasti lopulliseksi mielikuvaksi The Three Caballerosista.


53. Saludos Amigos

Lähde: andreasdeja.blogspot.com
Saludos Amigos on The Three Caballeros -elokuvan "ensiosa", sillä molemmat elokuvista kertovat Etelä-Amerikan menosta. Saludos Amigosissa esitelläänkin Perua ja Brasiliaa sekä maiden elämäntyyliä, ja elokuvaa katsoessa tulee olo, että katsoisi opetusvideota. Saludos Amigos on opettavaisuudestaan huolimatta himpun verran The Three Caballerosia parempi, sillä se jättää sekoilut välistä - vaikka huumoria elokuvasta toki löytyy. Saludos Amigos -elokuvassa on ainoastaan yksi mieleeni soimaan jäänyt kappale: elokuvan nimikkolaulu Saludos Amigos. Elokuva on kuitenkin liian jaksottainen ja liian opettavainen viihdyttääkseen minua. 


52. Make Mine Music

Lähde: andreasdeja.blogspot.com

Make Mine Music on kuin Fantasia 2, mutta klassisen musiikin sijaan animaatiot on tehty viihteelliseen musiikkin - tosin osa lauluista on tehty nimenomaan elokuvaa varten. Make Mine Musicissa on kymmenen lyhyttä tarinaa, jotka kaikki on tehty erilaisilla animaatiotyyleillä ja osa jopa kokeilevaa visuaalista puolta hyväksikäyttäen. Osa Make Mine Musicin animaatiopätkistä on todella tylsiä, mutta joitakin taas seuraan mielelläni, kuten Pekkaa ja sutta sekä Alice ja Johnny -hattujen rakkaustarinaa. Pari hyvää tarinaa ei kuitenkaan riitä pelastamaan muuten tylsää elokuvaa. 


51. The Adventures of Ichabod and Mr. Toad

Lähde: andreasdeja.blogspot.com
The Adventures of Ichabod an Mr. Toad -elokuvassa päästään syventymään hahmoihin ja tarinoihin paremmin kuin monessa muussa sota-ajan elokuvassa, sillä kyseinen elokuva sisältää vain kaksi tarinaa useiden sijaan. Kummankaan tarinan henkilöhahmot eivät kuitenkaan ole mitään hirveän samaistuttavia tyyppejä, sillä herra Rupikonna on vähän liian intensiivisesti innostuva teknisistä vempaimista ja Ichabod (Iisoppi) haluaa elää laiskaa elämää muita hyväksikäyttäen. Elokuvassa on pari hyvää laulua, kuten The Merrily Song ja Katrina. Elokuvan animaatio vaihtelee todella paljon kohtauksesta toiseen, ja hahmojen ja ympäristön mittasuhteet heittelevät välillä huomattavan paljon. The Adventures of Ichabod and Mr. Toad on viihdyttävää seurattavaa juonensa puolesta, mutta kaikissa muissa osa-alueissa elokuva kaipaisi paljon kohennusta! 


50. Melody Time

Lähde: andreasdeja.blogspot.com
Melody Time sisältää seitsemän erilaista animaatiopätkää, jotka kaikki on tehty musiikkiin sopiviksi. Melody Timen animaatiopätkät ovat mielestäni iskevämpiä kuin vastaavanlaisen Make Mine Musicin. Melody Time on hyvin periamerikkalainen elokuva cowboyneen ja Johnnyt Appleseedeineen. Elokuvan laulut eivät ole ollenkaan jääneet soimaan päähäni, mutta elokuvassa on ihan hyvä animaatiotyyli (vaikka se vaihteleekin tarinasta toiseen), animaatioiden juonikuviot ovat hyviä ja hahmot mielenkiintoisia. Monta lyhyttä tarinaa sisältävä elokuva ei kuitenkaan pärjää klassikoille, joissa vajaan parin tunnin ajan keskitytään vain yhteen tarinaan ja rajatumpaan hahmojoukkioon.


49. Dinosaurus

Dinosaurus ei ole päässyt Suomen Disney-klassikkolistalle, mutta se on kyseisellä listalla Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissakin Dinosaurus on lisätty klassikkolistalle jälkikäteen, ja minusta tämä lisäys olisi voitu jättää tekemättä. En pidä ollenkaan elokuvan animaatiotyylistä. Tietokoneanimaatio ei ole elokuvan tekemisaikaan kerennyt kehittyä vielä nykyiseen loistoonsa, ja animointi näyttääkin elokuvassa todella kököltä. Dinosauruksen taustat on kuvattu oikeassa luonnossa, ja hienostihan tuo luonto ja tietokonedinosaurukset on saatu yhdistettyä. Dinosauruksen hahmot jäävät melko yksiulotteisiksi ja tylsiksi samoin kuin elokuvan juonikin, joka muuten muistuttaa liikaa Maa aikojen alussa -elokuvan juonta. Dinosauruksessa ei ole myöskään yhtään laulettua laulua, joten elokuva ei saa minulta musiikkipisteitä ollenkaan. Ainoa plussa Dinosaurukselle tulee elokuvan aiheuttamista tuntemuksista, sillä hurjat carnotaurukset saavat ainakin minun verenkiertoni hyytymään jännityksestä. 


48. Pennitön ja suruton

Lähde: andreasdeja.blogspot.com

Paras sota-ajan pakettielokuvista on mielestäni Pennitön ja suruton. Elokuvassa on mielestäni yllättävän hyvät laulut, joista mieleeni ovat jääneet ainakin Läimäyttämällä, Fii faa foo fum ja My, what a happy day. Pennitön ja suruton pitää sisällään kaksi tarinaa, joten juoneen ja hahmoihin keskitytään enemmän kuin vaikkapa Make Mine Musicissa. Jaakko ja taikapapu -tarinan hahmot ovat  jo ennestään tutut Mikki, Hessu ja Aku, joten heihin katsoja on luultavasti tutustunut jo etukäteen. Pidän myös viattoman Bongo-karhun tarinasta. Tunteita koskettavasta näkökulmasta elokuva jättää katsojan kylmäksi, ja tarinoita toisiinsa yhdistävä Edgar marionettinukkeineen on minusta turha. Ja ne nuket ovat sitä paitsi hieman pelottavia!


47. Fantasia

Lähde: andreasdeja.blogspot.com

Fantasia on valitettavasti liian taiteellinen elokuva minun makuuni, ja se on siksi päätynyt klassikkojen TOP55-listan loppupuolelle. Pidän kyllä klassisesta musiikista, mutta Fantasiaa katsoessa saa yliannoksen taidetta. Elokuvan voikin katsoa vain tietyssä mielentilassa, ja parhaimmillaan se olisi varmasti teatterissa, jossa elokuvan keskellä oleva väliaika voitaisiin oikeasti pitää. (Tosin eihän mikään estä sitä väliaikaa pitämästä kotisohvallakin...) Fantasian eri musiikkikappaleiden aikana nähtävien animaatioiden taso vaihtelee paljonkin, mutta yleisesti ottaen animaatio on kaunista katsottavaa. Pidän eniten elokuvan juonellisista animaatioista, kuten Noidan oppipojasta ja Tuntien tanssista. Walt Disney oli todella innostunut Fantasian tekemisestä, mutta valitettavasti miehen innostus ei välity minuun asti.


46. Atlantis

Lähde: http://livlily.blogspot.fi

Minä en ole koskaan tykännyt Atlantiksesta. Elokuvan juoni on kyllä hyvä ja jännittävä, mutta muuten elokuva tuntuu minusta siltä, kuin se olisi vain nopeasti hutaistu kasaan. En pidä ollenkaan Atlantiksen animaatiotyylistä. Elokuvassa näkyvät tietokoneella tehdyt efektit ovat vaikuttavan näköisiä, mutta itse hahmojen ja ympäristön desingn on mielestäni epäonnistunut. Atlantiksen hahmokavalkaadi on todella suuri, ja koska kaikkiin hahmoihin on haluttu tutustua elokuvassa edes jossain määrin, ei yksittäisen hahmon ruutuaika jää pitkäksi. Niinpä hahmot jäävät minulle etäisiksi, vaikka elokuvan pahiksesta onkin saatu tehtyä kunnon konna. Eniten miinuspisteitä Atlantikselle tulee elokuvan lauluttomuudesta. Liputan yhä Disney-laulujen puolesta, ja koska elokuvassa ei ole yhtään laulua, ei se voi saada musiikin osalta suuria pisteitä. "Fewer songs, more explosions"-mantra ei siis valitettavasti tehoa minuun.


45. Pikku Kananen

Lähde: http://www.awn.com
Pikku Kananen on Disneyn ensimmäinen elokuva, joka on tehty kokonaan CGI-animaatiolla. Disney ei omistanut vielä Pikku Kanasta tehdessään Pixaria, joten toiselta animaatiostudiolta ei tullut apuvoimia tietokoneanimaation suhteen. Valitettavasti tämä ensimmäinen tietokoneyritelmä näkyy Pikku Kanasen animaation tasossa, joka on suoraan sanottuna kauheaa katseltavaa. Animaation tason voisi pelastaa hyvä juoni tai hyvät hahmot, mutta Pikku Kanasen juoni ja hahmot yltävät juuri ja juuri ok-tasolle. Koko elokuva on täynnä räjähdyksiä ja nopeasti eteneviä tapahtumaketjuja, jotka saavat elokuvan vaikuttamaan rauhattomalta. Tunteita esiin nostavia kohtauksia elokuvasta löytyy vain nimellisesti Pikku Kanasen ja tämän isän välisissä keskusteluissa, eikä elokuvan musiikkikaan sitä wau-tasoa edes lähesty. Soihan elokuvassa taustamusiikkina välillä mahtavia kappaleita, kuten I Will Survive ja Staying Alive, mutta ne eivät valitettavasti pelasta elokuvaa huonoudelta. 


44. Lehmäjengi

Lähde: http://livlily.blogspot.fi
Lehmäjengi kuuluu myös tähän tiettyyn Disney-kauteen Pikku Kanasen kanssa, jolloin elokuvaan on haluttu tunkea mahdollisimman paljon vitsejä ja toimintaa rauhallisuuden ja elokuvan vaikuttavuuden kustannuksella. Lehmäjengin piirrostyylissä on mielestäni jotain samaa Atlantiksen tyylin kanssa, joka vieroksuttaa minua. Ehkä tyyli on liian karikatyyrimäistä ja kulmikasta minun makuuni. Lehmäjengin juoni on ihan kiinnostava, ja osa hahmoistakin on saanut mielenkiintoisen luonteen (kuten Buck-hevonen ja hippimäinen Grace-lehmä). Parasta elokuvassa on kuitenkin sen musiikki, josta mieleen on jäänyt parhaiten herkkä laulu Koska auringon nähdä saan sekä Alameda Slimin Jodlaaja. Lehmäjengi ei kuitenkaan vakuuta minua millään osa-alueella, joten se sijoittuu listan häntäpäähän.


43. Oliver ja kumppanit

Lähde: andreasdeja.blogspot.com

Oliver ja kumppanit on elokuva, jonka olemassaoloa ei aina muista. Elokuvan juoni on minusta melko mitäänsanomaton, eikä hahmojen suunnitteluun ole tunnuttu käyttävän tarpeeksi aikaa. Elokuvaa oli ensimmäinen uudelta animaattorisukupolvelta, jonka takia animaatiokin jää vain "kivaksi". Animaattoreilla ei ollut vielä tarpeeksi kokemusta elokuvien tekemisestä tai hahmojen suunnittelusta. Positiivista Oliverissa ja kumppanissa on sen aiheuttamat tunteet, sillä Oliverin kanssa katsoja saa tuntea hylkäämisen tunteita ja myös suunnatonta iloa. Elokuvalla on myös jännittävät kohtauksensa Jyskyn ja tämän dobermannien vallatessa ruudun. Tiedän, että monilla kavereillani tämä elokuva kuuluu lapsuuteen ja aiheuttaa nostalgian väreitä, mutta valitettavasti minä en samanlaisia väreitä tunne, ja elokuva jääkin minulle vähän mauttomaksi ja hajuttomaksi tapaukseksi. 


42. Bernard ja Bianca Australiassa

Lähde: http://vegalleries.com/newart2014dec.html
Bernard ja Bianca Australiassa on jatko-osa Pelastuspartio Bernard ja Bianca -elokuvalle, ja monesti jatko-osat eivät yllä alkuperäisen tasolle. Valitettavasti näin tapahtuu hiirien Australia-seikkailunkin kanssa. Noh, ei elokuva ole oikeasti paljon huonompi kuin Pelastuspartio Bernard ja Bianca, mutta listallani parinkin pisteen ero vaikuttaa jo selvästi sijoitukseen. Bernard ja Bianca Australiassa pitää sisällään katsojille jo tuttuja hahmoja, jotka saavat lisää hahmonkehitystä elokuvan aikana. Bernard on hahmoista pääosassa, ja katsoja seuraa ihastuksissaan hänen kamppailuaan Biancan sydämen valloittamiseksi (kyseisen taistelun hiiri on tosin voittanut jo aikoja sitten). Hahmojen ulkonäkö ei ihan yllä ensimmäisen elokuvan tasolle, mutta hahmojen ulkonäön puutteet voi antaa anteeksi elokuvan upeat maisemat nähdessään. Elokuvan juonikin on jännittävä, ja se pitää katsojan tiukasti ruudun ääressä. Miinuspisteitä elokuvalle tulee siitä, ettei se sisällä ollenkaan musikaalinumeroita, joista minä niin pidän. Musiikkia sisältäessään elokuva voisi olla listalla paljon korkeammalla sijalla. 


41. Hiidenpata

Lähde: andreasdeja.blogspot.com
Hiidenpatakin on listalla näin alhaalla lauluttomuutensa takia. Olen ehkä vähän hupsu, kun annan laulujen vaikuttaa paljon muuten niin hyviin elokuviin, mutta tällaisen päätöksen olen tehnyt ja pitäydyn siinä. Hiidenpata on kyllä yksi Disneyn pelottavimmista elokuvista pahiksensa Hornansarven ansiota. Elokuva aiheuttaakin paljon jännityksensekaisia tuntemuksia, mutta pääsee elokuvan aikana myös herkistelemäänkin. Hiidenpadan juoni on jännittävä, mutta se sisältää hyvin paljon epäloogisuuksia, mistä yhtään hereillä oleva katsoja voi harmistua. Elokuvan hahmot jäävät vähän keskeneräisen oloisiksi, ja olisin kaivannut syvällisempää tutustumista esimerkiksi prinsessa Elenaan. Elokuvan piirrostyyli on perinteistä Disney-kamaa, johon on tällä kertaa lisätty pelottavia elementtejä. Hiidenpata on ihan hyvä ja viihdyttävä elokuva, mutta jotkut asiat olisi voitu tehdä paremmin.  


40. Miekka kivessä

Lähde: andreasdeja.blogspot.com
Olen hämmästynyt Miekka kivessä -elokuvan huonosta sijoituksesta. Oletin sen olevan listallani edes hieman suuremmalla sijalla, mutta kai sitä joidenkin elokuvien pitää siellä huonommassakin päässä olla. Pidän Miekka kivessä -elokuvan hahmoista ja animaatiotyylistä paljon. Arkhimedeksen ja Merlinin piikittelyä on todella huvittavaa seurata. Juonellisesti elokuva ei ole mitenkään kauhean yhtenäinen, sillä elokuva koostuu tavallaan useasta episodista, joissa Merlin opettaa Artulle maailman menosta. Kaiken lisäksi jokainen näistä oppitunneista toistaa itseään, kun aina muututaan joksikin eläimeksi. Elokuvan vaikuttavimman kohtauksen pitäisi olla se, kun Arttu vetää miekan kivestä. Valitettavasti kohtaus on laimea ja harmaa. Elokuvan kliimaksiksi pääseekiin Merlinin ja Matami Mimmin välinen kaksintaistelu, jossa animaattorit ovat tehneet todella upeaa työtä! Elokuvan laulut jäävät myös vähän unohdetuiksi tapauksiksi. Haluaisin kovasti tykätä Miekka kivessä -elokuvasta loistavan animaationsa takia, mutta juonen ja musiikin takia se ei valitettavasti onnistu.Siinä oli ensimmäinen satsi klassikoiden TOP55-listastani. Onko joku listani loppupäässä oleva elokuva teidän suosikkinne? Tai olenko muuten tehnyt vääryyttä jollekin elokuvalle rankkaamalla sen listan loppupäähän? Kertokaa ihmeessä omat eriävätkin mielipiteenne! :) Tekstin kuvituksena olen käyttänyt muuten elokuvien tekoa varten piirrettyjä luonnoksia tai taidekuvia. Valitettavasti en löytänyt Aivan villeistä tai Dinosauruksesta luonnoksia, joten niiden kuvat on otettu valmiista elokuvasta (ja osoitteesta disneyscreencaps.com).

15 kommenttia:

 1. Itelläkin listan loppupäässä on aivan illit, dinosaurus, B & B Australiassa, Oliver ja Kumppanit.. Vähän yllätti tuo sinun lyttäys kaikille sota-ajan elokuville. Itse pidän suunnattomasti Melody Timen lyhäreistä ja Päättömästä Ratsumiehestä. Saludos Amigoskin on vielä makuuni hyvä elokuva. FAntasia on tosiaankin aika kaksipiiippuinen, se on liian pitkä ja liikaa ei niin hyviä jaksoja, mutta osa taas on ihania jaksoja. Oma suosikkini siinä on tuo Pähkinäsärkijä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan villit on kyllä ansaitusti huonoimmalla paikalla. :P Joo, sota-ajan elokuvat pääsivät minun listani loppupuolelle. Monissa näistä elokuvista on mielestäni hyviäkin animaatiopätkiä, mutta sitten on myös sellaisia pätkiä, joista en niin välitä. Vähäisinkään tylsyyttä aiheuttava jakso laskee elokuvan pisteytystä. Listallani elokuvat, joissa on monta lyhyttä tarinaa, ovat saaneet myös huonot pisteet "hahmot" ja "juoni" -kohdista, sillä hahmot vaihtelevat tarinasta toiseen eikä juonikaan ole elokuvissa yhtenäinen. Mutta on kyllä kiva, että usein niin kovin lytätyt sota-ajan pakettielokuvat ovat saaneet sinusta kannattajan! Hyvä sinä! :) Minäkin haluaisin pitää varsinkin Fantasiasta enemmän. Ehkä minun pitää kehittää toisenlainen pistelaskuri, jossa piirrosten laadukkuudella ja nostalgialla on enemmän merkitystä...?

   Poista
 2. Onpa ollut kiva lukea postauksiasi Disneyn klassikoista ja odottelen jo tämän listauksen jatkoa! :)

  Olen pitkälti samoilla linjoilla kanssasi, erityisesti mitä tulee sota-ajan pakettileffoihin. Mutta itse nostaisin tuolta ylemmäs heti Dinosauruksen ja totta kai Atlantiksen (sillä lapsuuteni perustuu käytännössä pelkästään kyseiselle leffalle). Dinosauruksen katselemisessa on minulle kivat nostalgiavibat ja minusta siinä on oivallettu monia juttuja hyvin, kuten koko kohtaus luolassa sateen aikaan. Ja Atlantis, no juu, ymmärrän hyvin miksi siitä ei pidetä sillä en aina ihan itsekään käsitä miksi pidin siitä niin hirmu paljon lapsena. Silti Atlantiksen hahmojen animaatiotyyli on minulle 2D-animaatiossa lähes se ainoa oikea ja tykkään hahmoista muutenkin paljon. Minun listallani eroa tekisi sekin, että itse en ole niin paljoa laulujen perään, joten Atlantis nostaa pisteitään jo senkin takia.

  Joten vaikka Dinosaurus ei hirmu korkealle kapuaisikaan, niin Atlantis pääsisi varmasti minun listauksessani parhaiden joukkoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Minäkin jo innolla kirjoittelen jatkoa! :) Toivottavasti saan sen kirjoitettua piakkoin, sillä loppuviikko on minulla todella täynnä ohjelmaa, etten silloin tekstejä paljon kerkeä kirjoitella.

   Ajattelinkin, että Atlantis saattaisi monen muun listalla olla korkeammalla sijalla. On elokuva viihdyttävä, ja ymmärrän, miksi siitä tykätään. Itse en, ihme kyllä, katsonut elokuvaa koskaan lapsuudessani, joten sen katsomisesta aiheutuvat nostalgiapisteet jäävät täysin saamatta. Dinosauruksen näin myöskin ensimmäisen kerran ehkä neljä tai viisi vuotta sitten, jolloin animaatio tuntui auttamattomasti kököltä. Olen varma, että molemmat elokuvat olisi kiinnostaneet minua paljon enemmän pienempänä, ja sen myötä myös aikuisena. :)

   Listaa tehdessäni olen miettinyt paljon sitä, miten juuri tuo "laulut"-pisteytyskohta vaikuttaa suuresti monen elokuvan sijoitukseen, ja nimenomaan negatiivisella tavalla. Jos olisin unohtanut laulut, tai jos olisin keksinyt vielä lisää pisteytettäviä kohtia, niin mitenköhän erilaiseksi lista olisi muuttunut? Hmm...

   Poista
 3. Olipas hyvin perusteltuja sijoituksia sekä mielenkiintoinen postaus. Odottelen jo seuraavaa osaa.

  Olen myös itse hyvin samoilla linjoilla kuten sinäkin, että sota-ajan lyhärit kuuluvat häntäpäähän. Itselläni ei ole niistä niin suurta kokemusta kuin muista Disneyn leffoista, mutta itse kuitenkin pidän niitä Disneyn huonoimpina sekä irtonaisimpina kokonaisuuksina.

  Ja kuten Vilhelmiina jo kirjoittikin olisin itsekin sijoittanut sekä Dinosauruksen, että Atlantiksen edes hieman korkeammalle sijalle (samoista syystä kuin Vilhelmiina jo kirjoitti). Ymmärrän tietenkin pointtisi molempien leffojen kohdalla, mutta varsinkin Atlantis kuuluu lapsuusajan suosikkeihini ja itse pidän sen hahmosuunnittelusta todella paljon. Myös Oliver ja kumppanit olisi saanut olla mielestäni korkeamalla sijalla. Sen pahis, hahmot, sekä tarinan opetus ovat mielestäni sen verran hyviä, että olisin sijoittanut itse sen korkeammalle ;). Vaikka itsekin pidän todella paljon Disneyn lauluista, niin olisivat muutamat elokuvat siitä huolimatta saaneet paremman sijoituksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiva että pidit! Yritän kirjoitella jatkoa mahdollisimman nopeasti, kunhan töiltä (ja kotitöiltä) kerkeän. :)

   Sota-ajan pakettielokuvat erottuvat kyllä totaalisesti muusta klassikkolaumasta. Niistä huomaa, ettei elokuvien tekemiseen ole kauheasti panostettu, ja jotkut kohdat tuntuvat vain hutaisten tehdyiltä. Kyllähän sota-ajan elokuvissa paljon hyvääkin on, mutta enemmän sitä huonoa. :P

   Atlantiksen hahmoissa on paljon potentiaalia, mutta jostain syystä en ole niistä kauhean viehättynyt. Jokaiselle hahmolle kuitenkin luodaan jonkinlainen taustatarina, toisin kuin vaikka Big hero 6:ssa. Atlantikseen on animoitu todella upeita maisemia, ja elokuvassa tietokoneanimaatio ja perinteinen animaatiotyyli kulkevat minusta kivasti käsi kädessä. Jostain syystä Atlantis ei vain uppoa minuun (vaikka kaupunki uponnut onkin, hehheh!).

   Oliverissa ja kumppaneissa on kyllä todella vertahyytävä pahis! Minustakaan elokuva ei sinällään ole huono, mutta ei se ole hyväkään. Näköjään elokuva on enemmän kalleellaan negatiivisuuteen listallani, voi voi. :( Tulee kyllä paha mieli luokitella nämä jotkut Disney-elokuvat huonoiksi, kun ei ne kuitenkaan huonoja ole! Fantasiakin on vain tylsä, mutta ei huono. Joidenkin asioiden "huonoiksi" jääminen onkin näiden TOP-listojen nurja puoli. :,(

   Poista
 4. Vai tällaista listaa olet vielä arvostelujesi ohella kasannut. On kyllä mahtanut olla iso homma, rispektiä! :D

  Hahaha, kommenttejasi näistä kehnoimmista elokuvista oli hauska lukea! Jos tekisin itse samalaisen listan, jumbosijoilta löytyisivät varmasti ainakin pakettifilmit, Aivan villit ja Dinosaurus, mutta ehkä hieman eri järjestyksessä. Niiden jälkeen onkin vähän hankala sanoa, mihin järjestykseen laittaisin loput elokuvat, mutta luultavasti olisi melko samoilla linjoilla kanssasi. Ainoastaan Atlantiksen nostaisin vähän korkeammalle, sillä siinä on muistaakseni joitain hauskoja juttuja ja sen maailma on niin erikoinen. Mitään nostalgia-arvoa sillä ei kuitenkaan ole minulle, eikä elokuvalla ole mitään pääsyä listan kärkikahinoihin.

  Tulipa mieleen, että ehkä olisit voinut ottaa pisteidenlaskussa huomioon kunkin elokuvan saamien pisteiden keskiarvon eikä pelkkää pisteiden loppusummaa. Silloin lauluttomat elokuvat eivät olisi suoraan saaneet ikään kuin viittä miinuspistettä pelkästään sen vuoksi, ettei niissä ollut lauluja. :) Tietysti, jos laulut ovat sinusta tosi tärkeä osa Disney-klassikoita, ottaa tuo käyttämäsi laskutapa sen hyvin huomioon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen todellinen lista-ihminen, ja nautin kaikenlaisten listojen tekemisestä. Niinpä tämänkään listan tekeminen ei ole tuntunut työläältä, enemmän töitä on ollut klassikkojen arvostelussa. :)

   Minunkin oli ennen tätä tekemääni listaa todella hankala sanoa, mitkä olisi juuri noiden mainitsemiesi elokuvien lisäksi huonoimmilla sijoilla, ja toisaalta taas oli hankala valita myös parhaita elokuvia kolmen parhaan jälkeen, sillä niin moni klassikko on todella ihana. :)

   Voi ei, en tullut ajatelleeksikaan sitä, että olisin voinut laskea pisteistä keskiarvon! Äh! Siinä ei mikään viidestä eri arvostelukohdasta olisi noussut toisia tärkeämmäksi. Äh! Olisi pitänyt konsultoida sinua ennen listan puhtaaksikirjoittamista. Ehkä minun pitää tehdä vertailun vuoksi paremmuuslista myös pistemäärien keskiarvon perusteella!

   Poista
  2. ...Nyt olen laskenut pisteiden keskiarvon, ja klassikot menevät niiden perusteella aivan samaan järjestykseen kuin yhteispistemääränkin perusteella! Ja tietystihän se on niin, että kun yhteispistemäärän jakaa viidellä, on tulos suhteessa toisiin elokuviin sama. Höh, mitenkä en sitä tajunnut! :D Noooh, nyt on ainakin keskiarvot laskettu, niin voin ne vielä mainita jossakin tekstissä. :)

   Poista
 5. Onpa hauskaa lukea miksi jokin leffa päätyy jumbosijoille ja miksi toiset paremmin. Olen kyllä listan häntäpäästä aika lailla samaa mieltä, sota-ajan filmien on vaan vaikea pärjätä monille muille klassikoille. Enpä ole tainnut kuulla kenestäkään Disney-fanista joka niistä erityisesti tykkäisi :I Atlantis ehkä päätyisi itselläni korkeammalle, mutta edellisten kommentoijien tapaan ymmärrän kyllä sijoituksen. Mielestäni elokuvan juoni on jotenkin huonosti rytmitetty, vaikka muuten leffassa on paljon hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kiva, että tykkäsit lukea tekstin! Minäkin uskon, että melko monen Disney-fanin listan häntäpäästä löytyy sota-ajan pakettielokuvat. Olin myös listaa kirjoittaessani varma, että Atlantis sijoittuu monen muun listalla korkeammalle sijalle, kuten ehkä myös Fantasia...? Atlantiksesta löytyy paljon hyvää, ja vaikka scifi-elokuvien ystävä olenkin, ei elokuva jostain syystä valloita minua.

   Poista
 6. Uu tämähän on mielenkiintoista! Miten loppujen lopuksi kävi elokuvien listauksessa, mikä on sinusta paras ja huonoin! Tämä lista voi myös auttaa minua valitsemaan (tai jättämään valitsematta) jonkun elokuvan, vaikka tietysti makuasiahan se aina on..

  Tosi hienoja nuo taidekuvat tai luonnokset. Voi kun tuollaisia paitoja tai tauluja saisi. :)

  Tämän häntäpään listasta en ole nähnyt itse kuin muutaman leffan (Oliver, Lehmäjengi ym.) joten en oikein osaa kommentoida.. Mutta esimerkiksi Lehmäjengi oli kyllä tylsä elokuva. Sen sijaan olen syvästi järkyttynyt, että Saludos Amigos on noin pohjalla! Aijai, sehän oli täydellisyyden huippu koko elokuva! Muistan yhä, kuinka kyynelehdimme vuosia sitten katsoessamme sitä yhdessä, koska se oli niin upea mestariteos! Miten selkeä ja looginen elokuva! Miten mielipiteesi on voinut niin paljon muuttua?!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .. vai oliko se Three Caballeros... :D

   Poista
  2. Niinpä, makuasioitahan nämä ovat. Ei siis kannata ottaa kaikkea sanomaani kauhean vakavasti. ;) Ja varmasti kuule jostain löytää luonnoksista tauluja ja paitoja, tai ainakin niitä voi tilata itse netistä kuvan avulla.

   Minun mielestäni se oli The Three Caballeros, joka me sinun kanssa katsottiin, ah, niin koskettavin tuntein. En voi sanoin kuvailla, miten suuresti elokuva vaikutti elämääni, ja millaista inspiraatiota olen siitä saanut! Listassa on täytynyt tapahtua erehdys, koska sehän on ilmiselvästi suosikkielokuvani. ;D

   Poista
 7. Nää on kyllä mielenkiintoisia. Olen samoilla linjoilla suurimman osan suhteen, mutta Oliver ja kumppanit nousisi minulla ylemmän, sillä pidän elokuvan lauluista ja Filurista pidän ainakin paljon :D. Mutta pakko sanoa, että juoni on melko mitään sanomaton ja moni hahmo jää kaukaiseksi, joten ei se aivan ylimpäänkään kastiin pääsisi. Miekka kivessä taas ei ole tehnyt minuun vaikutusta ja unohtuu itseltäni melko nopeasti, joten SA saattaisi omalla lisallani pudota pari pykälää. Mutta näitä jaksaa lukea useampaan kertaan ja minusta kaikille on hyvät perustelut!

  VastaaPoista