14.2.2015

Ken aina oven avaa lämpimään kun saapuu jo syys? Se on ystävyys!

Tänään juhlimme ystävänpäivää, joten sen kunniaksi kirjoittelen ystävyydestä. Huomasin, että parina edellisenä vuonna ystävänpäivän tekstini on käsitellyt rakkautta, joten tänä vuonna on ystävyyden vuoro. Niinpä alta voitte lukea mielipiteeni kymmenestä parhaasta ystävyksestä Disney-klassikoissa! Disneyn elokuvissa on todella paljon hyviä ystävyksiä, ja parhaiden erotteleminen muiden ihanien ystävysten joukosta oli hankalaa. Olen kuitenkin tyytyväinen valintoihini. Tällä viikolla myös Roosa kirjoitti omassa blogissaan tekstin samaisesta aiheesta, joten tästä pääsette lukemaan hänen suosikki-ystävyksensä. Nyt vuorossa kuitenkin siis minun TOP10 - parhaat Disneyn ystävykset!


10. Huli ja Vili


Huli ja Vili ovat hiiriä, jotka tulevat meille tutuiksi elokuvassa Tuhkimo. Hiirulaiset ovat elokuvassa sivuhahmoja, mutta heidän ystävyytensä on vedonnut yleisöön niin paljon, että he seikkailevat myös joissain (vanhoissa?) sarjakuvissa Mummo Ankan maatilalla. Tuhkimo-elokuvan alussa Huli on eksynyt Lady Tremainen taloon, jossa Tuhkimo siis häärii piikana. Huli on jäänyt kiikkiin hiiripyydykseen, josta Tuhkimo hänet pelastaa muiden hiirten ohella. Talossa pitempään asunut Vili alkaa opastaa Hulia talon tavoille, ja eipä aikaakaan, kuin hiiret ystävystyvät keskenään. Huli ja Vili tasapainottavat kivasti toisiaan, sillä Huli on hieman hömelö ja perso ruoalle, kun taas Vili pitää järjen kädessään ja pelastaa Hulin monta kertaa Lucifer-kissalta. Huli ja Vili on kaksikko, jossa kumpaakaan ei osaa ajatella ilman toista. Jos joku tulisi sanomaan: "Se Vili on kyllä hauska hahmo", kestäisi minulla ainakin hetken, ennenkuin tajuaisin, kenestä Vilistä on kysymys. Hulin ja Vilin touhut ovat hyvin koomisia, ja niitä on hauska seurata koko elokuvan ajan.


9. Tiana ja Charlotte


Tiana on yksi harvoista Disney-prinsessoista, joiden paras ystävä on ihminen. Tiana ja Charlotte ovat tunteneet toisensa jo lapsuudesta lähtien, ja heidän ystävyytensä on pysynyt tiiviinä aikuisuuteen asti. Tiana ja Charlotte ovat hyvin erilaisia ihmisiä ja heillä on hyvin erilaiset kiinnostuksenkohteet. Tiana on kotoisin köyhistä olosuhteista, hän arvostaa työtä ja ahkeruutta, ja uskoo, että vain itse voi vaikuttaa omaan onneensa ja tulevaisuuteensa. Tiana ei usko toivomustähtiin tai satuihin, ja hän haaveilee ikiomasta ravintolasta. Charlotte taasen on hyvin rikas, eikä hän ole koskaan joutunut työskentelemään saadakseen, mitä haluaa. Charlotte on suoraan sanottuna hemmoteltu kakara, joka haaveilee rakkaudesta ja unelmien prinssistä (kirjaimellisesti prinssistä), ja joka rakastaa kaikkea söpöä ja pinkkiä. Ei ehkä uskoisi, että nämä kaksi naista viihtyisivät toistensa seurassa, mutta niin vain Charlotte ja Tiana tukevat toisiaan hankalissa elämänvaiheissa, ja iloitsevat toisen puolesta toisen löytäessä onnen.


8. Aladdin ja Abu


Monet arvostavat ja kehuvat elokuvasta Aladdin nimikkohahmon ja Hengen välistä ystävyyttä. Onhan se totta, että Hengellä ja Aladdinilla on kaunis ja koskettava ystävyyssuhde, joka pitää pintansa vastoinkäymisistä ja erimielisyyksistä huolimatta. Jostakin syystä pidän enemmän kuitenkin Aladdinin ja Abun välisestä ystävyydestä. Aladdin ja Abu ovat tunteneet toisensa pitkän aikaa, ja heille on syntynyt syvä luottamus toisiinsa. Jos Abu jää kiinni varastamisesta, voi hän olla varma, että Aladdin tulee kohta pelastamaan hänet. Ystävyksistä Aladdinilla on enemmän moraalintajua, ja Abu onkin välillä melko itsekäs ja mammonaa himoitseva kaveri. Abu on myös hyvin mustasukkainen Aladdinin ihastuessa prinsessa Jasmineen... Voiko siis Abun ystävyyttä edes kutsua ystävyydeksi, vai onko se kuitenkin pelkkä riippuvuussuhde? Yrittääkö Abu sabotoida kaikki Aladdinin mahdolliset muut suhteet, jotta Abu saa pitää Aladdinin kokonaan itsellään? Hmm... Näiden ajatusten jälkeen Aladdinin ja Hengen ystävyys ei kuulostakaan enää hullummalta jutulta...


7. Tähkäpää ja Pascal


Pascal on Tähkäpään ainoa kaveri, sillä Tähkäpää on asunut koko elämänsä lukittuna yksinäiseen torniin muiden ihmisten silmien ulottumattomiin. Elokuvan Kaksin karkuteillä aikana emme saa kuulla Pascalin taustatarinaa; mistä Pascal on saapunut torniin, sillä hän ei ole siellä Tähkäpään ollessa lapsi, ja miten hän ja Tähkäpää ovat ystävystyneet? Entä miten ihmeessä kameleontti voi elää lehtimetsävyöhykkeellä, kun eivätkös kameleontit elä normaalisti trooppisilla alueilla? Näistä mieltä askarruttavista seikoista huolimatta Pascal ja Tähkäpää ovat mainio parivaljakko. Pascal tukee Tähkäpäätä kaikessa, ja hän ajattelee vain naisen parasta. Pascal osaa eläytyä Tähkäpään tunteisiin, ja hän myös puolustaa neitoa "vaaroja" vastaan. Pascal on siis todella huolehtivainen ystävä, ja kyllähän Tähkäpääkin huolehtii myös Pascalista - tosin kameleontti ei paljon huolehtimista kaipaa. 


6. Lilo ja Stitch


Lilo ja Stitch ovat hyvin erikoinen parivaljakko. Lilo on pieni havaijilainen tyttö, kun taas Stitch on avaruudesta maahan eksynyt täystuholainen. Stitchän on oikeastaan Lilon lemmikki, sillä Lilo hankki Stitchin eläinsuojasta ja antoi tälle myös nimen. Lilo siis kohtelee Stitchiä lemmikkinään, pitää tälle käytöskoulua ja yrittää leikkiä Stitchin kanssa kepin hakua ja muita koiramaisia leikkejä. Stitch taas pitää Liloa aluksi vain suojakilpenä Jumban laserasetta vastaan, ja yrittää kaikin tavoin kapinoida havaijilaisten rentoutta ja ystävällisyyttä vastaan. Lilon ja Stitchin välille syntyy kuitenkin syvä ystävyys. He pitävät toistensa puolia ja nauttivat toistensa seurasta, niinkuin kunnon tosiystävät!


5. Tarzan ja Terk


Tarzan ja Terk ovat olleet ystävyksiä lapsuudesta asti. Lapsesta asti Terk on pitänyt Tarzanin puolia, vaikka muiden gorillojen mielestä Tarzan ei sopisikaan niin hyvin lauman joukkoon. Toisaalta lapsena Terkissäkin on se puoli, joka pitää Tarzania liian nynnynä ja vain tiellä olevana ihmisenä, mutta ajan myötä Terk tajuaa Tarzanin ystävyyden arvokkuuden. Tarzanille Terk on hyvin pitkään hänen ainoa ystävänsä, kunnes porukkaan tulee mukaan Tantor. Terkillä ja Tarzanilla on kuitenkin tästä kolmikosta parhaiten yhteensopivat luonteenpiirteet, ja pari tykkää painia ja irrotella keskenään Tantorin kauhistellessa tilannetta vierestä. Ystävyyttä kolistelee välillä Tarzanin ihastuminen, mutta loppupeleissä edes mustasukkaisuus ei tule ystävyyden tielle!


4. Timon ja Pumba


Timon ja Pumba on mahtava parivaljakko elokuvasta Leijonakuningas. Timon on parivaljakosta se "fiksumpi" osapuoli, vaikka välillä Pumban jutut ovat paljon järkevämpiä Timoniin verrattuna. Timon oikeastaan vähätteleekin Pumbaa joka tilanteessa, ja saa Pumban hyvät ideat näyttämään omilta ideoiltaan. Hömelö Pumba ei kuitenkaan huomaa, kuinka epäreilusti Timon käyttäytyy häntä kohtaan, ja arvostaa viisasta mangustia suuresti. Pumban hyväksikäytöstä huolimatta mangusti ja pahkasika ovat tosi-ystäviä. Heitä yhdistää rakkaus ruokaan (lue: hyönteisiin), halu laiskotteluun ja eläminen hakuna matata -periaatteella. Molemmat ovat myös hyljeksittyjä sieluja, jotka ovat löytäneet toisistansa seuraa. Vaikka parin ystävyys tuntuu välillä tosiaan hyväksikäytöltä, ei Timonia ja Pumbaa osaa kuvitella ilman toistensa seuraa.


3. Topi ja Tessu


Koira ja kettu ovat ystävykset, joiden ei olettaisi ystävystyvän toistensa kanssa - varsinkaan, kun Tessua valmennetaan jahtaamaan kettuja. Silti Topi ja Tessu ystävystyvät keskenään. Ystävystyminen tapahtuu tosin ennen Tessun koulutusta, kun koiralla ei ole hajuakaan, että hänen pitäisi jahdata Topia. Tessun koulutuksen, ja erityisesti Pösön haavoittumisen jälkeen ystävyksistä tulee vihamiehiä. Tai eihän Topi koskaan vihaa Tessua, mutta Tessu vaalii mielessään kostoa ketulle. Loppujen lopuksi kuitenkin huomataan, että ystävyys on tärkeämpää, kuin kosto tai eläimellisten vaistojen seuraaminen. Elokuvan Topi ja Tessu loppuratkaisu on todella koskettava, eikä sitä pysty katsomaan liikuttumatta kyyneliin.


2. Bambi ja Rumpali
 

Bambi ja Rumpali ovat todella söpöt ja suloiset ystävykset. Rumpali on ollut mukana Bambin elämässä tämän ensiaskelista lähtien, ja lapsuudessa Rumpali opettaa Bambia mm. hyppäämään ja puhumaan. Yhdessä Rumpali ja Bambi tutustuvat talven ihmeelliseen maailmaan. Rumpali on luonteeltaan hyvin vilkas tapaus, ja Bambin rauhallisuus tasoittaa tätä riehakkuutta mukavalla tavalla. Aikuisiksi kasvettuaan parin ystävyys ei kuole, vaikka pupu ja peura ovatkin eläneet pitkään toisistaan erossa. Elokuvassa ystävien tiet eroavat, kun kumpainenkin löytää itselleen puolison, mutta en usko, että tämä ero on lopullista. Lapsuuden suloisten leikkien takia nämä ystävykset pääsevät näin korkealle sijalle listallani!


1. Nasu ja Nalle Puh


Puolen hehtaarin metsässä kaikki ovat ystäviä toistensa kanssa. Erityisen ihania ystävyyteen liittyviä kommentteja tulee ilmoille Nalle Puhin ja Risto Reippaan keskustellessa keskenään. Kahdessa Disneyn Nalle Puh -klassikossa Risto Reippaalla on kuitenkin pieni rooli, joten siksi Puolen hehtaarin ystävyyssuhteista parhaimmaksi nostan Puhin ja Nasun välisen ystävyyden. Molemmat ystävyksistä ovat hyvin höpsöjä ja suloisia, ja molempien tempauksille saa nauraa hyväntahtoisesti. Nalle Puh on karhu, jolla on hyvin pienet aivot mutta hyvin suuri maha. Nasu taas on possu, joka pelkää kaikkea, eikä oikeastaan osaa sanoa vastaan muiden mielipiteille. Nasu ja Nalle Puh höpsöttelevät yhdessä, mutta he myös pitävät toistensa puolia ja haluavat tehdä toisensa onnellisiksi. Nasun ja Puhin touhuja katsellessa katsojan valtaa lämmin tunnelma, ja lähinnä tämän tunnelman vuoksi karhu ja possu pääsevät ykkössijalle. 


OIKEIN IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ KAIKILLE!!!!

8 kommenttia:

 1. Osa listatuista ystävyyksistä on vieraiksi jäänyt, kun ei ole ehtinyt vielä kattavasti elokuvia katselemaan. Erityisesti listan kolmen kärki omaakin sydäntä lämmittelee ja varmaan olisin parit samaan järjestykseenkin laittanut. Hyvää ystävänpäivää sinullekin! :)

  VastaaPoista
 2. Kiva kun sinäkin innostuit listan väsäämään! Siellä näytti olevan samojakin nimiä :) itse ihan kokonaan unohdin Hulin ja Vilin listata, vaikka heistä kovasti tykkäänkin... Hauskaa ystävänpäivää myös ruudun sille puolelle :)

  VastaaPoista
 3. Todella mukava postaus! Ei olekaan niin paljoa tullut ajateltua eri hahmojen ystävyyssuhteita Disney leffoissa. :)

  VastaaPoista
 4. Uuu, ihana listaus! Minua jotenkin aina herkistää vahvat ystävyystarinat, monesti jopa enemmän kuin rakkaustarinat..! Ja hei, IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ IHANALLE YSTÄVÄLLENI! Tulee kyllä tosi myöhässä, kun on ollut tässä HULInaa ja VILInää. ;) Kiitos ystävyydestäsi!

  VastaaPoista
 5. Listan kolmen kärki on kyllä sellaisia klassisia ystävyspareja ettei paremmasta tiedä. Erityisesti Nalle Puhin ja Nasun ystävyys on aina omaa mieltäni kovasti lämmittänyt, eikä väihten Nasun Suuren Elokuvan tähden :) Muutenkin kiinnostavaa pohdintaa, nauratti tuo Abun ja Aladdinin kuvaus :D Lilo & Stitch ovat kyllä yksi hauskimmista ystävyksistä, ehkä juuri siksi että he löytävät toisensa keskellä yksinäisyyttä. Tässä hiljattain Aarreplaneetan katsoneena mainitsisin itse varmaan myös Jim Hawkinsin ja Long John Silverin!

  Hyvät myöhästyneet ystävänpäivät sinnekin päin :)

  VastaaPoista
 6. Hihii! Kiitos kaikilla kommenteista! Kiva, että olette pitäneet listasta! :) TOP-listoja on aina kiva tehdä, mutta niissä on myös oma työnsä... kuten myös elokuva-arvosteluissa. Disneyn ystävysten (ja miksei myös rakastavaisten tai sukulaisten) välisiä suhteita on aina mielenkiintoista alkaa miettiä tarkemmin. Onko ystävyys aina molemminpuolista, hyötyykö toinen suhteesta enemmän tai haluaisiko itse olla vastaavassa suhteessa. Näitä TOP-listoja onkin siinä mielessä kiva tehdä, kun niitä tehdessä paneutuu aina ajattelemaan syvemmin erinäisiä asioita elokuvista - varsinkin, kun haluan yleensä perustella valintani jotenkin.

  Listani kärki koostuu kyllä tosiaan klassisista ja söpöistä ystäväpareista. Aluksi ajattelin, että ikoninen Timon ja Pumba -parivaljakko joutaa ykköseksi, mutta söpöstely vei lopulta voiton huumorista. Ja kyllähän kolmen kärjen ystävyyssuhteetkin ovat jotenkin ehkä syvempiä...??? Listalle ei päässyt nyt ollenkaan Pixarin ystävyksiä, vaikka Pixarinkin elokuvista löytyy mahtavia ystäväpareja (mm. Buzz ja Woody, Tare ja Masi, Salama ja Martti jne.). Välttelin nyt kuitenkin tarkoituksella Pixarin ystävyksiä, sillä muuten TOP-listaa olisi ollut mahdotonta tehdä! Toki Disney-klassikoistakin löytyy vielä aivan mahtavia ystävyksiä, kuten juuri Saran mainitsemat Jim ja Long John Silver, sekä tietysti uusimmasta klassikosta tutut Hiro ja Baymax - tai miksei vaikkapa koko Big Hero 6 -ryhmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on varmasti työtä TOP-listoissa ja elokuva-arvosteluissa, kun ne niin paneutuen teet: ihmettelen ja ihastelen sitä joka kerta. :) Ystävyyssuhteiden syvyyksistä en osaa kyllä sanoa, siis ainakaan top 3:n kohdalla.
   Minä en muuten ole nähnyt Big Hero 6:ta! KÄÄK!!!

   Poista
  2. KÄÄK! Sinun pitää katsoa se! :)

   Poista