19.1.2015

Keisarin uudet kuviot - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 


Muinaista inkavaltiota hallitsee keisari Kuzco. Keisari on hänen alamaistensa mielestä sietämätön, sillä hän tuppaa ajattelemaan vain omaa napaansa. Kuzco on kutsunut palatsiinsa Pachan, pienen kylän päällikön, jonka kylän keisari aikoo tuhota rakentaakseen paikalle kesäpalatsin eli Kuzcotopian. Odottaessaan innolla tätä omaa syntymäpäivälahjaansa itselleen Kuzco tulee erottaneeksi Yzman, hänen ikälopun neuvonantajansa. Salaisessa laboratoriossaan Yzma kehittää taikajuoman, jonka on määrä tappaa Kuzco. Tällöin Yzma pääsisi keisariksi keisarin paikalle, sillä muu kansa ei tiedä hänen potkuistaan. Yzma kutsuu Kuzcon syömään päivällistä kotiinsa, ja tarjoaa hänelle alkumaljaksi myrkkyä. Yzman pahaksi onneksi hänen hieman hömelö apurinsa Kronk on sotkenut taikajuomat keskenään, ja Kuzco muuttuukin laamaksi! Yzma käskee Kronkia tappamaan laaman, mutta Kronkin hellä mieli ei salli hänen tehdä sellaista. Erinäisten sattumusten kautta laamaksi muuttunut keisari päätyy kotikyläänsä palaavan Pachan rattaille. 

Kotonaan Pacha ei pysty kertomaan perheelleen keisarin aikomuksesta tuhota koko kylä, vaan hän valehtelee, ettei keisari ole ollenkaan vastaanottanut häntä. Pacha lähtee surullisena ulos päästämään laamaansa irti rattaista, kun rattaiden päällä oleva säkki liikahtaa. Säkin sisältä löytyy laamaksi muuttunut Kuzco! Kauhistuneiden huutojen jälkeen molemmat tajuavat, että Kuzco tosiaan on laama. Kuzco syyttää Pachaa tästä teosta, ja päättää lähteä Yzman puheille, sillä Yzma osaisi varmasti muuttaa hänet ennalleen ei-niin-salaisessa laboratoriossaan. Pacha varoittaa Kuzcoa, ettei hän selviä viidakon läpi yksin, koska ei tiedä tietä. Kuzco lähtee kuitenkin viidakkoon yksinään, eikä aikaakaan, kun saa peräänsä raivostuneen pantterilauman. Onneksi Pacha on lähtenyt Kuzcon perään, ja hän pelastaa keisarin panttereilta. Selvittyään vielä vesiputouksesta Pacha lupaa viedä Kuzcon tämän palatsille, jos Kuzco lupaa olla tuhoamatta Pachan kotikylää. Lupaus tehdään, ja parivaljakko jatkaa matkaansa kohti pääkaupunkia. Sillä välin palatsissa Yzma on julistanut itsensä uudeksi keisariksi Kuzcon valitettavan poislähdön takia. Yzma saa kuitenkin selville, ettei Kronk tappanutkaan Kuzcoa! Niin Yzma lähtee jäljittämään Kuzcoa yhdessä Kronkin kanssa murha mielessään, sillä olisi aika noloa, jos kuolleeksi julistettu keisari palaisi palatsiin! 

Pacha on johdattanut Kuzcoa hyvin, ja viimein he ovat riippusillan ja parin tunnin päässä keisarin palatsista. Yhtäkkiä riippusilta pettää Pachan alla, ja hän pyytää Kuzcoa pelastamaan hänet riippuvista köysistä. Itserakas Kuzco kuitenkin vain kävelee Pachan ohi sanoen, ettei hänen tarkoituksenaan ollutkaan peruuttaa suunnitelmiaan Kuzcotopian suhteen. Karman laki kuitenkin iskee, ja riippusilta pettää myös Kuzcon alla. Äsken vielä niin ystävällinen pari alkaa taistella keskenään köysissä riippuen. Lopulta heidän on tehtävä yhteistyötä, jotta he pääsevät ylös alligaattoreita kuhisevasta pudotuksesta. Yhteinen ponnistus lepyttää Pachan, ja hän päättää viedä Kuzcon yhä palatsiin, tosin riippusillan tuhoutumisen myötä matka sinne kestää parin tunnin sijaan pari päivää. 

Pachaa ja Kuzcoa alkaa hiukoa, joten he pysähtyvät syömään viidakon keskellä olevaan ravintolaan. Koska laamat eivät ole tervetulleita ravintolaan, Kuzco naamioituu naiseksi. Pian ravintolaan saapuvat myös Yzma ja Kronk. Pacha kuulee Yzman puheet Kuzcon murhaamisyrityksestä, ja hän nappaa Kuzcon ja pakenee nopeasti paikalta. Kuzco ei usko Pachan kertomusta Yzman puheista, vaan luulee talonpojan huijaavan häntä. Niin parin tiet eroavat taas. Rientäessään Yzman puheille Kuzco kuitenkin kuulee Yzman ja Kronkin puheet keisarin epämiellyttävyydestä ja tämän tappoyrityksestä, ja niin Kuzco perääntyy. Hän lähtee murehtimaan itseään viidakkoon, ja lopulta hän löytää tiensä kukkuloilla elävien laamojen sekaan. Yrittäessään eläytyä laaman elämään Kuzco kuulee kuitenkin tutun äänen. Laamojen keskeltä esiin ilmaantuu Pacha, joka on tullut etsimään ystäväänsä. Niin Pacha ja Kuzco lähtevät kohti keisarin palatsia Yzman ja Kronkin hengittäessä heidän niskaansa. 

Kuzco ja Pacha pääsevät vihdoin Yzman salaiseen laboratorioon, jossa he alkavat etsiä taikajuomaa, joka muuttaisi Kuzcon takaisin ihmiseksi. Kuinka ollakaan, Yzma ja Kronk ovat kuitenkin ehtineet laboratorioon ensimmäisinä, ja taikajuoma on Yzman hallussa. Mielipuolisen Yzman edessä Kronk tajuaa lopulta, ettei Yzma ole tarinassa se hyvis, ja vaihtaa puolta Kuzcon puolelle. Puolen vaihdolla ei ole kuitenkaan paljoa merkitystä, sillä Kronk häviää kuvioista Yzman vetämän vivun myötä. Yzman taikajuomakaappi kaatuu, jolloin ihmiseksi takaisin muuttava taikajuoma sekoittuu muiden juomien sekaan. Kuzco ja Pacha yrittävät kuumeisesti löytää oikeaa pulloa, ja kokeilevatkin taikajuomia niin Kuzcoon kuin Yzman vartijoihinkin. Myös Yzmaan osuu taikajuoma, ja hän muuttuu kissaksi. Lopulta jäljellä on enää yksi taikajuomapullo. Yzma ja Kuzco yrittävät molemmat saada pulloa käsiinsä. Viimein Kuzco ja Pacha onnistuvat hankkimaan pullon Kuzcolle yhteistyön voimalla, ja niin Kuzco muuttuu takaisin ihmiseksi. Kuzco peruuttaa suunnitelmat Kuzcotopian rakentamisesta, mutta rakentaa itselleen lomamökin Pachan mökin viereiselle kukkulalle. Onnellinen Kronk alkaa taasen johtaa Kurrepartiota, jonka jäseneksi myös vastaanhangoitteleva, kissaksi muuttunut Yzma joutuu. Melkein kaikki elävät siis onnellisesti päiviensä loppuun saakka. 

Keisarin uudet kuviot on Suomessa klassikko numero 39, kun taas Yhdysvalloissa se on klassikko numero 40. Tämä numerointieroavaisuus johtuu edellisen elokuvan, Dinosauruksen, aikaansaamasta muutoksesta (josta voitte paremmin lukea tästä). Keisarin uudet kuviot -elokuvan nimi viittaa H.C.Andersenin kirjoittamaan satuun Keisarin uudet vaatteet, mutta tarinoiden juonilla ei ole paljon yhteneväisyyksiä. Niin Andersenin sadussa kuin Disneyn elokuvassa keisarit ovat ylimielisiä ja itsekkäitä, ja he esiintyvät kansalle jossain muussa ulkoasussa kuin missä normaalisti. Elokuvassa keisari muuttuu laamaksi, sadussa keisari tepastelee kaduilla nakupellenä. Loppuosat tarinoista kulkevat ihan omia ratojaan. Keisarin uudet kuviot ilmestyi elokuvateattereihin vuonna 2000. 

Alun perin Keisarin uudet kuviot -elokuvaprojekti kulki nimellä Kingdom of the Sun. Auringon valtakunnasta kertovan elokuvan teko alkoi vuonna 1994. Elokuvan juoni oli tuolloin aivan erilainen, ja se muistutti satua Prinssistä ja kerjäläisestä. Siinä keisari olisi löytänyt itseään muistuttavan maalaisen, jonka kanssa olisi vaihtanut paikkoja päästäkseen huvittelemaan. Yzma-noita olisi kuitenkin saanut vaihdoksen selville, ja muuttanut keisarin laamaksi pakottaen keisaria esittävän kaksoisolennon tottelemaan itseään pelottelemalla paljastavansa tämän identiteetin. Laamaksi muutettu keisari olisi rakastunut laamoja paimentavaan tyttöön, ja yhdessä he olisivat estäneet Yzman suunnitelmat auringon tuhoamisesta. Projektiin oli palkattu muusikko Sting, joka sävelsi kahdeksan laulua elokuvaa varten. Kingdom of the Sun -elokuva ei koskaan nähnyt päivänvaloa, sillä elokuvan juonen katsottiin olevan liian samanlainen kaikkien muiden Prinssi ja kerjäläispoika -variaatioiden kanssa, eikä elokuvan teko päässyt käsikirjoitusvaiheesta eteenpäin. Lopulta, kun koko projektia uhkasi lopettaminen, käsikirjoitus muokattiin aivan uuteen uskoon ja ohjaaja vaihtui, kuten myös osa animaattoreista. Suurin osa Stingin säveltämistä lauluista poistettiin, sillä laulut oli sävelletty alkuperäiskäsikirjoituksen tiettyä kohtausta varten. Laulujen poistaminen ei tietenkään miellyttänyt Stingiä. Elokuvasta tuli perinteisen Disneyn rakkauselokuvan sijaan kaverielokuva, ja kauheasta pahis-Yzmasta tuli hullu tiedenainen.


Keisarin uudet kuviot -elokuvan päähenkilönä häärii keisari Kuzco – kuten hän itsekin muistuttaa elokuvan aikana monta kertaa. Elokuva on kerrottu Kuzcon näkökulmasta käsin, ja kertojana Kuzco keskeyttää tarinan useasti, ja viljelee humoristisia kommentteja siellä täällä. Kuzco on hyvin ylimielinen, itserakas ja muista piittaamaton keisari, joka on pienestä pitäen saanut tahtonsa läpi kaikessa. Valtakunta ei välitä ollenkaan tästä omahyväisestä keisarista, ja luullessaan tämän nukkuneen pois kaikki vain riemuitsevat. Asioiden tolan huomatessaan Kuzco ahdistuu ja ylimielinen asenne alkaa karsiutua pois. Kuzcon muutoksessa auttaa myös Pacha, maanviljelijä, jonka kanssa keisari ystävystyy elokuvan aikana. Pacha näkee Kuzcon kovan ulkokuoren alla piilevän hyvän, ja kohtelee häntä normaalina ihmisenä, ei keisarina. Pacha on elokuvan toinen päähenkilö, joka auttaa laamaksi muuttunutta keisaria muuttumaan takaisin ihmiseksi. Pacha on maanläheinen, ystävällinen ja kaikin puolin esimerkillinen mies, joka haluaa nähdä kaikissa pelkkää hyvää. Elokuvan pahiksena toimii Yzma, keisarin neuvonantaja ja hullu tiedenainen. Yzma halajaa keisariksi keisarin paikalle, ja käyttää kaikki mahdolliset tilaisuudet hyväkseen päästäkseen leikkimään vallalla. Yzmalla on salainen laboratorio palatsin alla, jossa hän keittelee monipuolisesti erilaisia taikajuomiaan. Suurin osa näistä taikajuomista muuttaa juojansa joksikin eläimeksi. Yzman oikeana kätenä toimii nuori, lihaksikas Kronk. Kronk on ”hieman” yksinkertainen, ja hän kamppailee kovasti itsensä hyvän ja pahan puolen välillä. Esiteltyjen päähahmojen ohella elokuvassa on myös tärkeitä sivuhahmoja, kuten viidakossa elelevä orava ja Pachan perhe. Pachan vaimo on muuten ensimmäinen hahmo Disneyn klassikoissa, joka on raskaana. 

Keisarin uudet kuviot -elokuva sijoittuu Inka-kulttuuriin. Animaattorit tekivät elokuvan teon alkamisaikoihin matkan Peruun saadakseen inspiraatiota tuotoksiinsa. Tutkimusmatka ei kuitenkaan estänyt animaattoreita ja käsikirjoittajia irrottelemasta, ja elokuva onkin tunnettu siitä, ettei se ole historiallisesti tai maantieteellisesti paikkansapitävä. Elokuvan maisemista mieleen tulee kuitenkin Etelä-Amerikka inka-kulttuureineen. Piirrokset ovat hyvin disneymäisiä suurine silmineen ja söpöine oravineen. Animaattorit ovat myös piilottaneet kuvien sekaan hauskoja yksityiskohtia. Esimerkiksi Mikki Hiiren päitä voi bongata sieltä täältä elokuvasta. Huvittava juttu on myös se, että Kuzcon ollessa päivällisellä Yzman luona Yzma kaataa Kuzcolle tarkoitettua taikajuomaa kaktuksen juureen, ja pian kaktus on muuttunut laaman muotoiseksi. 

Keisarin uudet kuviot on Dinosauruksen jälkeen toinen Disney-klassikko peräjälkeen, joka ei ole musikaali. Keisarin uusissa kuvioissa lauletaan pari laulua, mutta koska lauluja on niin vähän, ei sitä lasketa musikaaliksi. 2000-luku olikin Disneyn studioilla aikaa, jolloin studiot pyrkivät tietoisesti kauemmas musikaali-trendistä. Elokuvan alussa musiikki pääsee kuitenkin soimaan Kuzcon palatsissa, kun Ihmemaailma-kappale pääsee vauhtiin. Laulua tulee laulamaan Kuzcon oma ”teemalaulaja”, joka muistuttaa hyvin paljon Elvistä. Ihmemaailma-laulu soi myös ihan elokuvan lopussa lyhyempänä versiona. Lopputekstien aikana soi Stingin laulama kaunis kappale My Funny Friend and Me, joka sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta laulusta, muttei voittanut sitä. 

Keisarin uudet kuviot on hyvin nopeatempoinen elokuva. Kaikki tapahtuu todella nopealla tahdilla, ja on hyvä, että Kuzco kerkeää missään vaiheessa edes tutkailla sisintänsä. Elokuvassa viljellään myös koko ajan vitsiä vitsin perään. Tämä hauskuus voisi olla ärsyttävää, mutta vitsit eivät ole teennäisiä, vaan ne jaksavat naurattaa. Hauskuus liittyy tietenkin vuorosanoihin, mutta paljon hauskuutta revitään myös erilaisista tilanteista ja sattumuksista. Kukaan ei voi olla hihittämättä Kuzcon yrittäessä löytää tietään läpi synkän viidakon, ja nauru vain yltyy Pachan pelastusyrityksen ansiosta. Todella hauska kohtaus on myös Pachan ja Kuzcon riippusillan ylitys, joka menee niin pieleen kuin mahdollista. Nauruhanat saa aukeamaan myös ravintolakohtaus, johon osallistuu koko päähenkilökööri. Kuzco on jo itsessään naurunalaiseksi joutuva hahmo, mikä on harvinaista, sillä yleensä elokuvan päähenkilön kustannuksella ei naureta, ainakaan Disney-klassikoissa. Myös Yzman hahmosta vedetään kaikki hauskuus irti, ja onhan Yzma jo ulkonäöllisestikin huvittava tapaus. Erityisen onnistunut hahmo on minusta kuitenkin Kronk, jonka suoranainen tyhmyys (ja Yzman reaktiot tuohon tyhmyyteen) saa minut pomppimaan riemusta. Ei hahmoa, joka viheltelee itse itselle keksimäänsä tunnusmusiikkia, voi ottaa vakavasti... vai voiko? (Ei.) Voisinkin todeta, että Keisarin uudet kuviot taitaa olla mielestäni se kaikista hauskin ja naurattavin Disney-klassikko! 

Vaikka Keisarin uudet kuviot saakin monet röhönaurut aikaiseksi, on elokuvalla vakavammatkin hetkensä. Elokuvassa pohditaan ystävyyttä ja toisten huomioonottamista. Kuzcon kokema hahmokehitys on yksi parhaista Disney-elokuvissa. Elokuva on myös hauska, raikas ja värikäs tuulahdus Disneyn klassikkojen keskellä juuri huumorinsa takia. Kehotankin kaikkia katsomaan elokuvan, sillä nauruhan tunnetusti pidentää ikää! 

”Hei, sähän sanoit vähän samalla tavalla kuin se, kun sä sait potkut!”
”Tiedän. Se on julmaa ironiaa, vähän niin kuin riippuvaisuuteni sinusta.”

- Kronk ja Yzma

8 kommenttia:

 1. Allekirjoitan kaiken Kronk-fanituksen! :D Tykkään kyllä Keisarin Uusissa Kuvioissa siitä, ettei se ota itseään liian vakavasti. Olisihan se tylsää, jos kaikki Disney-klassikot olisivat samantapaisia kuin tämä, mutta näin yksittäistapauksena se edustaa mielestäni hyvää kokeilevuutta Disneyltä ja jaksan ainakin itse katsoa (ja nauraa) kerta toisensa jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Jos kaikki klassikot olisivat yhtä huumoripitoisia, ne muuttuisivat varmasti tylsiksi. Mielestäni Dreamworksin animaatiot edustavat juuri tätä yli-huumoripitoista sarjaa, sillä kaikissa Shrekeissä, Madagaskareissa ja Kung Fu Pandoissa väännetään vitsiä jatkuvasti. Tähän samankaltaiseen hullutteluun tylsistyy nopeasti, enkä minä ainakaan juuri tämän takia pidä Dreamworksin animaatioita yhtä suuressa arvossa kuin Disneyn.

   Ja Kronk on paras! :)

   Poista
 2. Saara ei-wielä-Wienissä20. tammikuuta 2015 klo 16.11

  Olet sinä hyvä arvosteluiden kirjoittaja. Siitä on niin kauan, kun itse oon katsonut Keisarin Uudet Kuviot. Aina oon ajatellut, että no, se no sellainen perusteos, mutta nyt tuli olo, että sehän on TOSI hyvä! Varsinkin kun sanoit, että se on hauskin ja naurettavin Disney-klassikko! Wou, se on jo aikamoinen ylistys! Siksipä ryntään nyt DVD-kaapille katsomaan ja toivomaan, että löydän leffan sieltä...!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ON yllättävän hyvä! Huuu! Toivottavasti löydät elokuvan DVD-kaapistasi. Ja jos et löydä, niin voin ottaa sen mukaan Wieniin... ;)

   Poista
  2. TOSIN sitten harmittaisi, jos matkalaukku katoaisi jonnekin matkan varrelle! Ehkä en kuitenkaan uskalla ottaa klassikoita ulkomaille mukaan! :P

   Poista
  3. No niinpä! Tuo matkalaukkujen katoaminen on aina mielessäni!!! :O

   Poista
 3. Muistan joskus lukeneeni, että KUK:n työnimenä oli Kingdom of the Sun, mutta en tiennytkään miten erilainen juoni elokuvalla oli tuossa vaiheessa. Kiva oppia uutta! :)

  Keisarin uudet kuviot on kyllä tosi huvittava ja monet sen vitsit ovat syöpyneet mieleeni varmasti ikiajoiksi! Viimeksi eilen käytin elokuvasta tuttua repliikkiä "Olet mulle terhon velkaa". :D Lempikohtaukseni taitaa olla ravintolakohtaus ja varsinkin se kohta, jossa Kronk päätyy hellan ääreen. Se koko tilanne on kaikessa hölmöydessään vaan niin hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Minäkin aina innolla etsin tietoa elokuvista näitä arvosteluja kirjoittaessani, ja jaan ne omasta mielestäni kaikkein mielenkiintoisimmat tietoiskut kanssanne. :) Oi että, se ravintolakohtaus on kyllä minustakin varmaan paras kohta elokuvasta! Toisaalta koko elokuva on yhtä hauskuuden riemujuhlaa, että ehkä yhtä kohtausta ei voi nostaa muiden yläpuolelle.

   Poista