1.1.2015

Dinosaurus - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 


Dinosaurusäiti hoivaa hellästi pesäänsä aseteltuja munia, jotka kuoriutuvat hetkellä millä hyvänsä. Yllättäen paikalle ryntää carnotaurus, ilkeä lihansyöjä, jota dinosaurusäidin on lähdettävä karkuun. Yksi hänen hoivaamistaan munista joutuu pienen raptorin suuhun, joka tiputtaa sen vahingossa jokeen. Joesta munan itselleen nappaa lentolisko, joka puolestaan pudottaa munan lennollaan eräälle saarelle. Muna siis tippuu keskellä saarta sijaitsevaan viidakkoon, josta sen löytää lemuri-yhdyskunta. Lemuri-isoisä Yar tahtoo hävittää munan ja siitä kuoriutuneen dinosauruksen, mutta Plio-niminen naislemuri ja suloinen dinosaurusvauva saavat isoisän puolelleen. Plio lupaa kasvattaa dinosauruksesta vegaanin.  Niin lemurit kasvattavat dinosauruksen ja nimeävät hänet Aladariksi.

Aladar kasvaa aikuiseksi lemureiden keskellä. Hän pääsee katsomaan lemureiden jokavuotisia soidinmenoja, jossa poikalemurit kosiskelevat tyttöjä. Kauniin seremonian jäljiltä metsään jää silti kaksi poikamiestä: Zini, Aladarin paras ystävä ja itse Aladar. Yhtäkkiä taivaalta horisonttiin alkaa putoilla pieniä meteoriitteja, jotka häikäisevät kaikki katsojat kauneudellaan. Pieniä kiviä seuraa kuitenkin jättimäinen lohkare, joka aiheuttaa paineaaltoja. Paineaaltoja seuraa liekkimeri, jota pakoon Aladar lähtee. Hän pääsee juuri ja juuri hyppäämään jyrkänteeltä mereen turvaan lämpöaallolta. Aladar ui mantereelle, jonne hänen kanssaan selviävät lemureista vain isoisä, Aladarin ”äiti” Plio, Aladarin ”sisko” Suri ja Zini. Yhdessä he katsovat kotisaarensa tuhoa. 

Mantereella selviytyjät lähtevät etsimään itselleen uutta kotia. Kaikkialla on autiota, maa on tuhoutunut meteoriittien jäljiltä eikä ruokaa löydy mistään. Taivallettuaan aavikolle selviytyjät joutuvat velociraptoreiden hyökkäyksen kohteeksi. Aladar ja lemurit pakenevat lihansyöjiä ja törmäävät vaeltavaan dinosauruslaumaan. Velociraptorit eivät uskalla enää ahdistella Aladaria ja tämän kavereita, sillä heidän ympärillään on niin paljon muita dinosauruksia. Niin Aladar ja lemurit liittyvät kasvinsyöjien laumaan. Aladar ystävystyy lauman peräpäässä kulkevien vanhusten Baylene ja Eema kanssa, sekä näiden lemmikin, Urlin, kanssa. Vanhuksilta Aladar kuulee, että lauma on matkalla Pesimäpaikalle, josta löytyy ruokaa ja tilaa jokaiselle. Dinosaurusvanhukset eivät meinaa pysyä kiirehtivän lauman perässä, joten Aladar menee pyytämään laumaa johtavaa Kronia hidastamaan vauhtia. Kronin periaate on kuitenkin se, että nopeat syövät hitaat, eikä hän kuuntele ollenkaan Aladarin neuvoja. Pyyntöä esittäessään Aladar näkee Kronin siskon, Neeran, johon Aladar ihastuu välittömästi. Kron kuitenkin käskee Aladaria pysymään kaukana siskostaan.  

Dinosauruslauma saapuu aavikon puolessa välissä sijaitsevalle järvelle, josta kaikille pitäisi riittää juotavaa. Järvi on kuitenkin kuivunut meteoriitin aiheuttaman lämpöaallon seurauksena. Kron lähettää etsintäpartion ykkösdinosauruksensa Bruto edellä etsimään vettä. Vanhukset meinaavat jo heittää toivonsa, mutta Aladar menee tutkimaan järven kuivunutta pohjaa tarkemmin, ja hän löytää kuin löytääkin syvältä maan alta vettä! Näin koko lauma saa juodakseen. Samalla Aladar ja Neera lähenevät toisiaan. Yhtäkkiä Bruto palaa etsintäpartion retkeltä haavoittuneena – laumaa seuraa kaksi carnotaurusta! Kron käskee laumaa jatkamaan matkaansa välittömästi, eikä jää odottamaan heikoimpia mistään hinnasta. Vanhukset ja haavoittunut Bruto jäävät laumasta jälkeen, ja Aladar jää heidän seuraansa kannustamaan heitä eteenpäin. Sateen tullessa jälkeen jääneet tekevät yöpaikan luolaan. Carnotaurukset kuitenkin löytävät luolan ja hyökkäävät ystävysten kimppuun. Bruto alkaa puolustaa heikompiaan, ja carnotaurusten ollessa hänelle liikaa hän aiheuttaa luolassa kivivyöryn. Kivien alle menehtyy toinen carnotauruksista sekä itse Bruto. Aladarin, lemureiden ja dinosaurusvanhusten reitti ulos sulkeutuu, joten he lähtevät kulkemaan yhä syvemmälle luolaan etsien sieltä toista ulospääsytietä. Kuinka ollakaan, luolan toinen pää johtaa suoraan Pesimäpaikkaan!!! Dinosaurukset näkevät kuitenkin heti, että lopun lauman reitti erään solan läpi on jäänyt kivivyöryn alle, eikä sitä kautta ole minkäänlaista pääsytietä laaksoon. Niin Aladar lähtee takaisin erämaahan kertomaan laumalle vaihtoehtoisesta kulkureitistä. 

Sillä välin lauma on huomannut, että heidän tiensä Pesimäpaikkaan on tukkeutunut. Kron ei tästä lannistu, vaan alkaa johtaa laumaansa kiipeämään kivivyörymää ylös. Tällöin Aladar pääsee paikalle, ja kertoo turvallisesta reitistä. Kron suuttuu Aladarille, sillä hän mieltää tämän vallantavoittelijaksi, ja hyökkää Aladarin kimppuun. Neera käy kuitenkin puolustamaan Aladaria, ja lopulta koko lauma päättää lähteä Aladarin mukaan turvalliselle reitille. Kron jää yksin kiipeämään ylös kivivyöryä. Silloin solan päähän ilmestyy carnotaurus, joka tukkii lauman reitin. Aladar neuvoo laumaa pysymään tiiviisti yhdessä, jolloin carnotaurus ei uskalla hyökätä yhdenkään dinosauruksen kimppuun. Carnotaurus näkee kuitenkin yksinäisen Kronin, jonka perään hän lähtee. Raivoisan taistelun jälkeen Kron menehtyy, vaikka Neera ja Aladar riensivätkin auttamaan häntä. Onneksi myös carnotaurus putoaa omaan kuolemaansa. Aladar pääsee johdattamaan lauman piiloreittiä pitkin Pesimäpaikkaan, jossa kaikilla dinosauruksilla alkaa leppoisa elämä. Aladar ja Neera saavat keskenään poikasia, eikä Zini-lemurin tarvitse enää viettää poikamiehen elämää, sillä Pesimäpaikassa riittää lemurinaaraita hänelle kylliksi! 

Dinosaurus on vuonna 2000 valmistunut Disney-elokuva. Erityisen mielenkiintoisen Dinosauruksesta tekee se, että elokuva on Yhdysvalloissa Disney-klassikko numero 39, mutta mm. Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Isossa-Britanniassa elokuva ei kuulu klassikkolistaan ollenkaan. Amerikan klassikkolistalle elokuva lisättiin vasta vuonna 2008, eli kahdeksan vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen. En löytänyt mistään virallista selitystä tähän jälkikäteen tapahtuneeseen lisäykseen, mutta nettikeskustelujen mukaan lisäys listaan on tehty siksi, että Kaksin karkuteillä -elokuvasta tulisi klassikko numero 50 Nalle Puhin elokuvan sijaan. Tämä lisäys selittää sen, miksi Suomessa elokuva ei kuulu klassikoihin. Mielestäni on hyvin mielenkiintoista, että eri maissa Disney-klassikkolistat ovat erilaisia. Luulisi, että Disneyn studiot valvoisivat toimintaansa eri maissa, ja tekisivät yhtenäisiä päätöksiä klassikoihin liittyen. Dinosaurus ei ole ainoa poikkeus eri maiden klassikkolistoilla, ja esimerkiksi myöhemmin tulleista elokuvista Aivan villit on Suomessa klassikko, vaikkei sitä Amerikassa olekaan. Dinosaurus on kuitenkin ensimmäinen poikkeus eri maiden listojen välillä. Vaikka elokuva ei ole Suomessa klassikko, käsittelen elokuvaa Rinki tinki tinkissä klassikkona. 

Idea Dinosaurus-elokuvaan syntyi vuonna 1988, ja idean kehittäneet Paul Verhoeven ja Phil Tippett myivät ideansa Disneylle. Disney kuitenkin lykkäsi Dinosauruksen tekemistä, sillä Disneyn renessanssi-kausi oli juuri alkanut. Dinosaurus otettiin tuotantoon 1990-luvun puolessavälissä. Elokuvan alkuperäinen juoni oli paljon tummasävyisempi ja väkivaltaisempi, ja se olisi loppunut dinosaurusten joukkotuhoon. Alun perin elokuvan pahiksena hääräili perinteinen dinosaurus-pahis tyrannosaurus rex, ei carnotaurus. Päähenkilö Aladarin nimi oli ensiksi Noah. Alun perin elokuvassa ei pitänyt olla myöskään ollenkaan vuorosanoja, jotta se eroaisi Steven Spielbergin Maa aikojen alussa -elokuvasta. Tämä olisi myös tehnyt elokuvasta dokumenttimaisemman. Valmiissa elokuvassa roolihahmot kuitenkin puhuvat, sillä se nähtiin kaupallisesti tuottavammaksi ratkaisuksi kuin pelkän kertojan käyttö. Tämä kenties kannatti, sillä Dinosaurus menestyi hyvin taloudellisesti. Dinosaurus oli peräti vuoden 2000 viidenneksi menestynein elokuva. Dinosauruksesta tuli myös kolmas Disneyn klassikko-sarjan elokuvista Hiidenpadan ja Bernard ja Bianca Australiassa -elokuvien jälkeen, jossa ei ole ollenkaan laulettuja lauluja. 


Dinosaurus-elokuvan päähenkilönä hääräilee Aladar, iguanodon-dinosaurus. Aladar on kasvinsyöjä, jonka on kasvattanut lemuri-apinat. Vaikka Aladar onkin apinoiden kasvattama, ei hänen käytöksensä ole hirveän apinamaista. Toki Aladar on villimpi ja riehakkaampi muihin dinosauruksiin verrattuna, ja toisia kunnioittavat arvonsa Aladar on oppinut apinayhdyskunnalta. Aladar suhtautuu muihin eläviin kunnioituksella ja myötätunnolla, ja pitää inhimillisistä arvoistaan kiinni, vaikka ryhmän paine vetäisi dinosaurusta muualle. Nähdessään ensimmäistä kertaa omia lajitovereitaan Aladar hämmästyy, mutta tottuu ajatukseen kavereista hyvin nopeasti (ehkä jopa liian nopeasti). Aladarin elämässä alusta asti tärkeitä henkilöitä ovat hänen kasvattajaperheensä, eli lemurit, erityisesti isoisä, Plio, Zini ja Suri. Rakkain näistä Aladarille lienee Plio, joka on hänelle äitihahmo. Isoisä Yar antaa Aladarille hyviä neuvoja, Surille Aladar itse on eräänlainen esimerkki, ja Zini on Aladarin paras ystävä. Aladarin liittyessä dinosauruslaumaan lemurit jäävät elokuvassa taka-alalle. Lopussa taas Zini nostetaan jalustalle suurena naistenmiehenä, mikä tuntuu oudolta lemureiden pitkäaikaisen hiljaisuuden jälkeen. Kyllähän lemurit aina välillä antavat neuvoja Aladarille ja muille dinosauruksille, mutta minua nämä neuvot lähinnä ärsyttävät. Dinosauruksista Aladarin lähimmäksi ystäväksi nousee Neera, joka pitää Aladaria aluksi junttina. Neera ja Aladar ovat samaa lajia, ja pientä sutinaa on ilmassa näiden kahden välillä. Neeran veli on Kron, joka toimii dinosauruslauman johtajana. Kron suorastaan vihaa Aladaria, eikä katso lämmöllä sisaressaan syntyviä tunteita lauman uutta jäsentä kohtaan. Kron on täysin Aladarin vastakohta: hän on itsekäs ja julma päällepäsmäri. Kronia suuremman korren elokuvan pääpahiksena vetää kuitenkin carnotaurukset, jotka ovat persoonattomia lihansyöjiä. 

Dinosaurus on CGI-animaatio, eli toisin sanoen se on tehty tietokonetta hyväksikäyttäen. Dinosaurukset ja apinat on tehty tietokoneohjelmalla, mutta suurin osa elokuvan taustoista on maisemia oikeasta luonnosta! Elokuvasta haluttiin tehdä mahdollisimman realistinen, joten siihen oli suorastaan ”pakko” kuvata taustoja videokameralla. Suurin osa näistä taustoista on kuvattu Venezuelassa. Tietokoneella tehdyt dinosaurukset on siis lisätty kuvattujen pätkien päälle. Dinosauruksen ilmestymisvuonna nämä ”erikoistehosteet” olivat ennennäkemättömiä, ja ne saivat paljon kehuja kriitikoilta ympäri maailmaa. Minun mielestäni Dinosauruksen CGI-animaatio näyttää jotenkin… tökeröltä. Dinosaurukset ovat mielestäni töksähteleviä ja muovisen oloisia. Ehkä olen vain tottunut nykyaikaiseen, upealta näyttävään CGI-animaatioon. Elokuvaa katsoessani ajattelin, että vaikka dinosaurukset huonoilta näyttävätkin, on maisemat animoitu upeasti. Kun sain tietää, että maisemat on videokuvattu, katosi hohto tästäkin riemusta. Joka tapauksessa samoihin aikoihin ilmestyneessä Jurassic Parkissa tietokoneella tehdyt dinosaurukset ja luonto on yhdistetty toisiinsa paljon luontevammalla tavalla! 

Täytyy todeta, ettei Dinosaurus vetoa minuun oikeastaan ollenkaan. Juoni on mielestäni liian samanlainen Maa aikojen alussa -elokuvan kanssa, vaikka poikkeavuuksiakin toki löytyy. Pääjuoni on kuitenkin sama: pitkäkaulainen kasvinsyöjä-dinosaurus eroaa vanhemmistaan tavalla tai toisella, häntä ahdistelee kahdella jalalla kulkeva lihansyöjä ja hän yrittää löytää hedelmällistä laaksoa tuhoutuneen maailman keskeltä. Luulisi, että Disney olisi keksinyt omaperäisemmän juonen! Animaatiotyyli ei myöskään vetoa minuun, kuten edellisestä kappaleesta saitte jo lukea. Osa hahmoista on myös todella ärsyttäviä ja mitäänsanomattomia. Miinusta tulee myös siitä, ettei elokuvassa ole ollenkaan lauluja, joista tykkään yleensä tosi paljon! Plussaa Dinosaurus saa kuitenkin siitä, että se aiheuttaa katsojissa muitakin tunteita kuin ärsytystä; nimittäin minua ainakin alkaa aina jännittää hirveästi carnotauruksen ilmestyessä kuvioihin. Dinosaurus on siis eräänlainen kokeilu Disneyn klassikko-sarjassa, ja luulen, että se olisi mielestäni parempi, jos se olisi tehty dokumentiksi niin kuin se alun perin suunniteltiin. Joka tapauksessa ymmärrän hyvin sen, miksei Dinosaurus päätynyt Suomen klassikko-listalle.  

”Hei beibi, jos tuut mun vaimoks, mä kosin sua!”
- Zini


4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen arvostelu kyllä. En ole koskaan tiennyt että Dinosaurus ei ollut klassikkojen listalla suomessa.
  Jos minun mielipiteestä ois kiinni, niin minuun tuo elokuva teki vaikutuksen pienenä, koska satuin pitämään dinosauruksista, syy miksi myös Maa aikojen alussa- elokuvat oli mun suosikkeja. Mutta nyt näin isona kiinnostus ei ole niin iso, koska, kuten ite sanoit, juoni muistuttaa liikaa Maa aikojen alussa elokuvaa, ja mä luulin lapsena että Dinosaurus oli Maa aikojen alussa toisen dinosauruksen näkökulmasta katsottuna. Mutta ei se minusta huono ole, johtuu siitä koska se on kraaffisesti hieno, etenkin kun ei uskoisi että taustat on enimmäkseen oikeaa maisemaa ja hahmot animoituja. Ja toinen syy siksi koska hahmot ovat liki realistisen näköisiä dinosauruksia, ja ylipäätään dinosauruksia, joista yleensä pojat pitävät, ja jotkut tytötkin. Ja Carnotaurus oli hyvää vaihtelua sille että T-Rex on lähes aina pahis dinosaurustarinoissa, ja Carnotaurus on jotenkin uhkaavamman näkönen kun ruipelokärinen Tyrannosaurus, vaikka Tyrannosaurus on yhtä hurja kokonsa takia. Ja lemuritkin oli aika erikoinen tapaus, nisäkkäitä dinojen joukossa. Mä en kyllä oikeen usko että apinoita oli olemassa vielä dinojen aikaan. Ja lauluista vielä että olisi tää leffa ollut ehkä lapsekkaampi jos siinä ois laulettu edes kerran, koska esim taustalla soiva laulu ois sopinut vaelluskohtaukseen, ja se laulu kertois elämän rankkuudesta ja ponnistuksen kannattamisesta. Toisaalta on se ihan kivaa vaihtelua, kun melkein kaikissa animaatioissa lauletaan.
  Suoraan sanoen olen juonen kannalta samaa mieltä kanssasi, koska se ei todellakaan ole omaperäinen tarina, vaikka siitä onki yritetty tehdä erillainen. Mutta sen voi antaa anteeksi siten että Dinosaurus olisi Disneyn versio Maa aikojen alussa elokuvasta tai jotain sinne päin.
  Hyvää työtä arvostelussa jälleen kerran, ja jatka samaa malliin^^.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdysvaltain ja Suomen listojen eroavaisuudet ovat kyllä kummallisia. Miksi ihmeessä Suomi (ja muu Eurooppa) voinut ottaa Dinosaurusta klassikkorivistöönsä? Höh!

   Elokuviin, joita olemme lapsena nähneet, liittyy vahvoja nostalgisia tunteita - joko positiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Olen varma, että nostalgiasyistä niin monet 90-luvun Disney-elokuvat kuuluvat minun suosikkeihini. Niinpä ymmärrän, että Dinosauruksen arvosana kasvaa silmissäsi lapsuusmuistojen takia. :) Ja onhan elokuvassa hyviäkin puolia, ja dinosauruksista on tosiaan pyritty tekemään aidon näköisiä (toisin kuin Maa aikojen alussa -elokuvissa). Täytyy myös sanoa, että elokuvan ensimmäistä kertaa katsoessani ihmettelin, miten ihmeessä tyrannosaurus rexistä on tehty tuonnäköinen. En millään meinannut tajuta, että se on eri dinosauruslaji, vaikka lajin nimi elokuvassa aika useasti mainitaankin! :D Jotenkin sitä kai on niin jäänyt selkäpiihin tuntuma, että t-rexit ovat ainoita oikeita dinosaurus-pahiksia. ;)

   Kiva että pidit arvostelusta, vaikka aika negatiiviseen sävyyn taisin tykkäämästäsi elokuvasta puhella... Mutta eikös olekin ihanaa, että ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja tykkäämme eri asioista - olisi aika tylsää, jos olisimme kaikki samanlaisia! Ja kiitos kannustuksesta, jatkan arvosteluja ainakin samalla arvostelupohjalla! :)

   Poista
 2. Dinosaurus on ollut mulle mahtava elokuva lapsuudessani. Sillä juuri tämä elokuva on antanut mulle myös yhden kiinnostuksenkohteen eli: Dinosaurukset, eli juuri tämä elokuva, eikä esimerkiksi Jurassic Park. Tämän elokuvan vuoksi Carnotaurus ("carnotaurus sastrei" suom: "Lihansyöjä härkä") on yksi tai oikeastaan kokonaan mun suosikki dinosauruslajini!

  Mutta juuri tämä elokuva on saanut mut kiinnostumaan dinosauruksista, kuten kauan myöhemmin myös, Maa aikojen alussa- elokuvat, Dinojuna-sarja ja monet muut.

  Yksi upeita kohtauksia elokuvassa on esimerkiksi Meteorisade, joka oli siis tapahtumaketjultaan sellainen että avaruudesta syöksyi lukuisia meteoriitteja ja sitten yksi valtavan iso, joka putosi mereen, aiheuttaen kaksi hyökyaaltoa ja siitä alkoi irtoilemaan pienempiä meteoriitinpalasia jotka alkoivat täten pommittamaan Lemurisaarta sytyttäen sen tuleen.

  Voisiko olla mahdollista että juuri tällainen kosminen katastrofi olisi voinut tuhota dinosaurukset, että kun se suuri, "todennäköinen, dinosaurukset tuhonnut" asteroidi putosi maahan, niin olisiko sekin voinut sytyttää myös juuri tällaisen samanlaisen meteorisateen joka olisi voinut tuhota dinosaurukset pommittamalla niitä niillä pienillä meteorinpaloilla, haihduttamalla ja likaamalla kaiken puhtaan veden ja polttanut kaiken kasvillisuuden ihan kuten lemurisaarikin tuhoutui näin, ja asteroidin törmäys olisi myös synnyttänyt valtaisan savu-pölypilven mikä olisi pimentänyt auringon hyvin pitkäksi aikaa, laskien Maapallon ilmaston lämpötilaa ja pyyhkäissyt täten loputkin dinosaurukset maan päältä?

  Olisiko se ehkä voinut ehkä tapahtua näinkin niin kuin joltain osin elokuvassakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti dinosaurusten joukkotuho on tapahtunut juurikin noin miten kuvailit. Näin ainakin uskon. :) Dinojuna-sarjaa minä en ole nähnytkään. Maa aikojen alussa -elokuvasarja on taas tuttu lapsuudestani.

   Poista