4.11.2016

A very merry unbirthday to you (not me)!

Hyvää syntymäpäivää MINULLE! Tänään juhlitaan minun synttäreitäni, wuhuu! Ikäkriiseilyä ei tämän tekstin kirjoittamisen aikaan ole vielä tullut, jesh. Synttärieni kunniaksi ja tätä pimeää aikaa valaistaakseni ajattelin koota tähän postaukseen hetkiä Disney-elokuvien syntymäpäivistä. Kuinka erilaisia tapoja onkaan syntymäpäiviä viettää!


Syntymäpäiviä ei voisi viettää ilman syntymää. Ensimmäiset syntymäpäivään rinnastamani juhlat ovat siis kastejuhlat tai nimiäiset. Näissä juhlissa suku ja ystävät pääsevät juhlimaan pientä ihmisen alkua. Herkuleksen alussa Olympos-vuorella juhlistetaan Herkuleksen syntymää. Herkuleksen vanhemmat, Zeus ja Hera, ovat todella onnellisia jälkikasvustaan, ja niin näyttää olevan myös suurin osa muista jumalista. Herkulekselle on tuotu kasa antiikin aikaan sopivia lahjoja Troijan hevosesta runsauden sarveen asti, mutta paras lahja taitaa olla isän pilvestä muovaama Pegasos. Juhlat sujuvat iloisissa merkeissä, vaikka tulevan yön tapahtumat pilaavat juhlien huolettoman tunnelman...



Lapsuuden syntymäpäiviin kuului oleellisesti kavereiden kutsuminen juhlapäivää viettämään. Varhaislapsuudessa juhlijat koostuivat sukulaisista, mutta kaverisuhteiden alkaessa muodostua kaverisynttärit pääsivät alkamaan. Minun lapsuudessani synttäreitä vietettiin aina perinteisesti kotona, ja oli todella erikoista, jos juhlat järjestettiin jossain muualla (olen kuitenkin ollut lapsena kavereiden synttärijuhlissa keilahallissa ja McDonaldsissa). Nykyään lasten synttäreitä tunnutaan automaatisesti juhlittavan HopLopeissa tai muissa vastaavissa paikoissa. Mitkä paineet se aiheuttaakaan vanhemmille! Toy Storyssa meille näytetään mallia, miten perinteisiä kaverisynttäreitä vietetään! Andy juhlii kotona kavereidensa seurassa merkkipäiväänsä, ja pojat kantavat toinen toistaan hienompia lahjoja Andylle. Näemme juhlat Andyn lelujen näkökulmasta, joten emme valitettavasti pääse näkemään Andyn herkkupöytää. 



The Three Caballeros -elokuva rakentuu Akun syntymäpäivien ympärille. Aku saa paketin ystäviltään Latinalaisesta Amerikasta. Paketista paljastuu erilaisia elokuvapätkiä ja kirjoja, ja pääseepä Aku ihan itsekin seikkailemaan Etelä-Amerikassa ystäviensä Panchiton ja Joe Cariocan kanssa. Elokuvan loppupuolella Aku leikkii sokkoleikkiä rannalla olevien kaunotarten kanssa. Ihan samalla lailla minunkin lapsuuteni kaverisynttäreihin kuului erilaiset aikuisten vetämät leikit, kuten juuri sokkoleikki tai pantomiimi.



Syntymäpäivät voivat olla myös inhottava asia. Kaikki eivät halua vanheta vaan säilyä ikuisesti nuorina ja kauniina. (Huom! Omasta mielestäni vanhuudessakin on oma viehätyksensä ja kauneutensa!) Erityisen raskaana 16. syntymäpäivänsä kokee prinsessa Ruusunen. Häntä ahdistaa se, että hän on prinsessa, eikä saa naida metsässä tapaamaansa ensirakkauttaan. Kaikki eivät siis nauti syntymäpäivistään, vaan peräti pelkäävät niiden tuloa!



Aina sukulaiset, ystävät tai tuttavat eivät muista syntymäpäiviä. Tällöin paras tapa juhlia vuosien täyttämistä on ostaa itselleen syntymäpäivälahja! Minäkin olen jo monena vuotena ostanut itse itselleni synttärilahjan, vaikka syntymäpäiviäni ei olekaan vielä koskaan unohdettu. Synttärit on minulle hyvä tekosyy ostaa itselleni jotain hieman kalliimpaa. :) Keisarin uusissa kuvioissa emme pääse näkemään Kuzcon syntymäpäiviä (ellei elokuvan lopussa tapahtuva riemuitseminen johdu synttäreistä), mutta näemme kuinka Kuzco suunnittelee omaa syntymäpäivälahjaansa. Kesäpalatsi uima-altaineen on keisarille sopiva lahja. Harmi vain, että suunnitelmat tuhoavat tieltään kokonaisen pikkukylän.



Parisuhteessa elävillä syntymäpäivät ovat hyvä syy järjestää toiselle hemmotteluilta. Juhlien kunniaksi voi mennä syömään hienoon ravintolaan romanttiselle illalliselle tai vaikka vain katsoa kotisohvalla hyvä elokuva yhdessä. Tähkäpää haluaa 18-vuotis syntymäpäiviensä kunniaksi nähdä taivaalla leijuvat valot eli lyhdyt. Flynn vie hänet järvelle valoja katsomaan, ja Tähkäpään unelman toteutumisesta muodostuu todella romanttinen veneretki.



Miksi juhlia syntymäpäiviä, kun niitä on vain yksi vuodessa? Miksemme alkaisi Ihmemaan väen tapaan juhlia syntymättömyyspäiviä, sillä niitä on vuodessa 364 päivänä! Saisimme juhlia melkein joka päivä! Joten... Hauskaa syntymättömyyspäivää sulle!!!!!!! 


Kenen Disney-hahmon syntymäpäivät sopivat sinun viettämiisi juhliin parhaiten? Juhlitko kavereiden kanssa niinkuin Andy vai oletko kauhistunut ikävuosien lisääntymisestä niinkuin Aurora? ;)

16 kommenttia:

  1. Hyvää syntymäpäivää sinulle! :) itse asiassa muistinkin syntymäpäiväsi etukäteen ja olinkin tulossa onnittelemaan, taisit nimittäin mainita niistä jossain postauksessa joskus muutama vuosi sitten. ;) En yleensä muista mitään, mutta syntymäpäivät jäävät aina päähäni jostain syystä. :D

    Hmm, en oikein juhli syntymäpäiviäni mitenkään muuten kuin syömällä suklaata (jota yleensä lahjaksi saankin) ja yleensä menen markkinoille, ne kun sattuvat olemaan kaupungissamme samoihin aikoihin kun minä täytän vuosia. Enpä taida siis muistuttaa ketään Disneyhahmoa siinä asiassa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullahan on hyvä muisti! Ja valikoiva, jos muistat vaan syntymäpäivät... ;D Hih! Kiitos kiitos toivotuksista! Markkinaperinne kuulostaa ihanalta tavalta juhlia syntymäpäiviä! Markkinat on muutenkin aina ihana tapahtuma, varsinkin, kun sieltä saa usein metrilakua. ;)

      Poista
  2. Onnea! Itse taidan juhlistaa tänään omaa syntymättömyyspäivääni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvää syntymättömyyspäivää sinulle! :)

      Poista
  3. Paljon onnea! :) En nykyään juuri erityisemmin juhli syntymäpäiviäni juuri syntymäpäivänäni, vaikka niiden tienoilla kyläilenkin sukulaisten luona. Saan toki lahjoja, mutta ei synttäreitä enää odota samalla tavalla kuin pienenä. Yleensä saan lahjaksi kirjoja ja elokuvia, kuten Aku (The Three Caballerosia en kyllä ole nähnyt). Ensi vuonna täytän 18 (!), ja mietinkin jo, miten haluan juhlia sitä merkkipäivää.

    Pakko huomauttaa, että 16 vuottahan Aurora täyttää, ei 18. ;) Tosin hän näyttää ikäistään vanhemmalta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Sanopa muuta, nykyään ei kyllä enää odota syntymäpäiviä samalla tavalla kuin lapsena, ja päivä tuntuu lipuvan ohi kuin huomaamattaan. Olen ajatellut, että pitäisi joku vuosi järjestää kaverisynttärit ihan vanhojen aikojen kunniaksi! Kesällä eräs kaverini järjesti viidakko-aiheiset synttärit 25 ikävuoden kunniaksi, ja ne oli kyllä mahtavat kaikkine viidakkoleikkeineen ja -ruokineen. Voisin kuvitella itse pitäväni samantyyliset Disney-teemalla. ;)

      Ja voi hyvänen aika! MITÄ IHMETTÄ minä olen ajatellut kun olen tekstiä kirjoittanut!!!!! Kyllähän minun nyt pitäisi Auroran ikä tietää!!!! *nolous* KIITOS kun vinkkasit asiasta, nyt ikä on korjattu tekstiin oikein!

      Poista
  4. Paljon paljon onnea!! Toivottavasti ei-syntymättömyyspäiväsi on ollut mieluisa! :)

    Syntymäpäiväni ovat olleet viime vuosina leppoisia, korkeintaan olen saattanut kavereiden kanssa käydä ulkona. Viimeksi synttäreilläni lähinnä olin kotona ja odottelin, että pistänkö sormeni värttinään kuten Aurora. :D Ja itsensä hemmotteleminen pienillä lahjoilla on tosiaan parasta, taidan olla kuin Kuzco!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :) Anti-syntymättömyyspäiväni oli hieman tylsähkö, kun töitä oli 16.30 asti, ja sitten istuinkin bussissa viisi tuntia matkustaakseni vanhempieni luo... Että todella hurjat bileet oli minulla! Onneksi lauantaina sai herkutella äitin leipomalla kakulla! :)

      Voi ei, älä vain pistä sormeasi värttinään! Nukkuminen on kivaa, mutta liika on aina liikaa! ;) Lahjojen ostaminen itselle on kyllä parasta! Ainakin tietää, mitä synttärisankari todella haluaa!

      Poista
  5. Hiukan olen myöhässä, mutta hirmuisesti onnea silti Anna!!! Toivottavasti sinulle ei tulekaan mitään ikäkriisejä, nuoriahan tässä vielä ollaan! :D

    Lapsena minunkin synttärini muistuttivat eniten Andyn synttäreitä. Kaikenlaista touhuamista kotona ja lahjat olivat tietenkin se tärkein osuus. Nyt taas en enää edes muista, mitä tein edellisenä syntymäpäivänäni. Ilmeisesti en ainakaan mitään kovin mieleenpainuvaa. :P Mieluiten ehkä viettäisin samanlaisia synttäreitä kuin Tähkäpää. Tosin mielellään ilman sitä ikävää käännettä, jonka elokuvan ilta myöhemmin ottaa.

    Haha, voi apua, että otit tuon Akun mukaan listalle! :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, kiitos! :) Ikäkriiseilyä ei nyt tullut, mutta saa nähdä, miten on ensi vuonna, kun vaaka kääntyy vielä enemmän seuraavan vuosikymmenen suuntaan... Jaiks! :D

      Enpäs muuten minäkään muista, mitä tein viime vuoden syntymäpäivilläni! Eipä niitä osaa nyt oikein juhlia, mitä nyt töihin vie jotain herkkuja työkavereille herkuteltavaksi. Tähkäpään syntymäpäivät kuulostavat myös itselle siltä parhaalta vaihtoehdolta, ja viimeiset vuodet olenkin yleensä mieheni kanssa jotain "erikoista" silloin tehnyt. Tähkäpään kaltaisilta ikäviltä käänteiltä ollaan toistaiseksi vältytty. ;)

      Olihan se Aku ottaa pakko mukaan listalle! Akun synttärikakkuun taisi kyllä sujahtaa vähän jotain muutakin kuin vehnäjauhoja, sen verran hullunkuriseksi meno elokuvan aikana kehittyy. ;)

      Poista
  6. Hyvää syntymäpäivää vaan sulle Anna! (pikkuse myöhässä)

    Minulla syntymäpäivien vietto on enimmäkseen kun Liisa Ihmemaassa (vaikkaki siinä on syntymättömyyspäivä), eli en kummemmin biletä, vaan vietän kakkukahvi hetkiä läheisten ihmisten kanssa. Lapsena sitä kyllä herkutteluu oli, mutta minulla ei silloin ollut kummosia kavereita, jotka olisi tullut juhlimaan. Tosin olin minä muutaman kerran luokkatovereiden synttäreillä, ja siellä oli enimmäkseen kotibileet, onkimista, musiikkileikkejä, kakun syöntiä, hirsipuuta ja toisen toverin luona katottiin Disney Channelia, pyydystettiin nuijapäitä ja pelattiin Tarzan peliä. Oi niitä aikoja. X3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kakkukahvittelut on varmaan se yleisin tapa viettää syntymäpäiviä lapsuuden riehakkaiden juhlien jälkeen. JA oikein ihana tapa onkin! Saa kerrankin ihan luvan kanssa leipoa kakkua! ;) Oi, Disney Channelin katsominen ja Tarzan-pelin pelaaminen kuulostavat mahtavilta tavoilta juhlistaa syntymäpäiviä! :)

      Poista
  7. Myöhästyneet onnittelut syntymäpäiväsi johdosta, mutta eikös Aurora ole elokuvassa 16.v. eikä 18.v. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja voi ei, minua alkoi nolottaa ihan hirveästi kömmähdykseni...!!!!! *punastus* Asia on nyt korjattu tekstiin, kiitos sen huomioimisesta! :)

      Poista
  8. Oi oikein paljon onnea ja hyvää hieman myöhäistä syntymäpäivää Anna! :D

    Minäkin kuulun siihen sukupolveen, jotka lapsena vietti kaverisynttäreitä Andyn tapaan kotona erilaisia leikkejä leikkien ja herkkuja mussuttaen. Kaverini järjesti aina naamiaissynttärit ja ne olivat ihan parheita, kun sai pukeutua hassusti. :) Nyt vanhemmiten tulee sitten lähinnä nautittua kakkukahvit läheisten kanssa ja ihmeteltyä mihin taas yksi vuosi on kadonnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! :) Lapsuuden kaverisynttärit oli parhaita. Naamiaissynttärit kuulostaa erityisen houkuttelevilta! Siistiä! Harmi, että tämä hulvaton juhlinta on kadonnut vuosien myötä, pitäisi taas joskus järjestää itselleen kunnon juhlat esimerkiksi Disney-teemalla, kuten Eleanorille sanoinkin. :)

      Poista