13.11.2016

Father's hunting in the forest...

Tänään juhimme isänpäivää. Keväällä äitienpäivän kunniaksi kirjoitin TOP-listan parhaista äideistä, joten on ihan oikeus ja kohtuus, että isät saavat osakseen samanlaisen listan! Isiä vaikuttaisi olevan Disney-elokuvissa äitejä enemmän, sillä moni yksinhuoltajavanhempi on isä. Niinpä parhaiden isien joukko oli helpompi miettiä kuin äitien. Tässä tulee siis TOP-10 lista parhaista isistä Disney-elokuvissa! 


10. Zeus


Zeus on todella huumorintajuinen isä, ja useimmiten näemmekin hänet hymyilemässä Herkules-elokuvan aikana. Zeus ei ole päässyt paljon vaikuttamaan poikansa kasvatukseen, sillä Herkules kidnapattiin Olympokselta hänen ollessaan vielä vauva. Zeus on kuitenkin seurannut poikansa kasvua, ja on ylpeä siitä nuoresta miehestä, joka Herkuleksesta on kasvanut. Herkuleksen saadessa tietää olevansa jumalten poika Zeus antaa hänelle isällisiä neuvoja ja opastaa tätä sankariksi tulemisessa.


9. Powhatan


Powhatan on tyttärensä Pocahontasin yksinhuoltaja. Intiaanipäälliköllä on ollut paljon tehtävää kylän johtamisessa ja tyttärensä kasvattamisessa, varsinkin Pocahontasin ollessa niin vapaamielinen. Powhatan on kuitenkin onnistunut tehtävissään hyvin. Niin isänä kuin päällikkönäkin hän osaa tarpeen tullen olla lempeä tai tiukka. Kasvattamisessa huomioon on otettu esi-isien tavat ja luonnon läheisyys. Elokuvan lopussa isän ja tyttären suhteessa tapahtuu kääntyminen niinkuin elämässä yleensä: tytär alkaakin opettaa isää elämän tärkeissä asioissa.


8. Triton


Myös aaltojan alta löytyy yksinhuoltajaisiä, kuten meren kuningas Triton. Triton on kasvattanut seitsemän tytärtä lapsista aikuisuuden kynnykselle asti. Tehtävä ei ole varmasti ollut helppo, varsinkaan kun nuorin tyttäristä on todella kiinnostunut pinnan yläpuolisesta maailmasta. Tritonin mielestä elämä pinnan alla on parempaa kuin mikään tuolla ylhäällä, ja hän yrittää kääntää Arielin pään oman mielipiteensä kannalle. Triton osaa olla ankara isä, mutta loppujen lopuksi hän ymmärtää kuitenkin tyttäriensä parhaan päälle.


7. James


Köyhä James tekee pitkiä työpäiviä saadakseen pienelle perheelleen rahaa elämistä varten. Raskaan työpäivän jälkeen James jaksaa väsymyksestään huolimatta huomioida nuoren tyttärensä Tianan ja höpsötellä tämän kanssa. Jamesin intohimona on ruoka ja hänen haavenaan onkin perustaa oma ravintola. Tämän haaveen hän jakaa Tianan kanssa. Jamesin mielestä ruoka kuuluu ihan kaikille, ja kokkauksensa hän jakaa koko naapuruston kanssa. James on hyväsydäminen, välittävä ja rakastava isä. 


6. Tähkäpään isä


Coronan kuningas, Tähkäpään isä ei elokuvassa pääse paljon kasvatustaitojaan näyttämään. Hänen pieni prinsessansa kidnapataan melkein heti tytön syntymän jälkeen, ja koko valtakunta suree tapahtumaa kuninkaan ja kuningattaren ohella. Coronan kuningas määrää joka vuosi kadonneen prinsessan syntymäpäivän aikaan taivaalle lähetettäväksi lyhtyjä, joiden toivoo joskus tuovan Tähkäpään takaisin. Vaikkemme Coronan kuningasta paljon elokuvassa näekään, vaikuttaa hän lämpimältä, ystävälliseltä ja tytärtään rakastavalta isältä.


5. Sulttaani


Agraban sulttaani etsii vimmaisesti tyttärelleen sopivaa prinssiä sulhoksi, sillä niin laki määrää. Sulttaani haluaa toteuttaa lain kirjaimia, ja vähän välittää Jasminen toiveesta elää vapaudessa. Tällä sulttaani ajattelee tekevänsä tyttärelleen vain parhaaksi. Elokuvan lopussa sulttaani ymmärtää Jasminen todellisen parhaan, ja että lakia voi muokata tyttärensä hyväksi. Sulttaani rakastaa pienoismalleja, ja hän on muutenkin varsin höpsöttävää ja hauskaa ihmissorttia.

4. Maurice


Maurice on kylänsä "hullu keksijä" ja hän keksii toinen toistaan mielenkiintoisempia keksintöjä. Mauricen tytör Belle tukee Mauricea kaikessa, ja hetken aikaa voisi luulla isän ja tyttären roolien kääntyneen väärinpäin. Hetkittäisestä muissa maailmoissa olostaan huolimatta Maurice osaa olla kannustava tytärtään kohtaan ja hän olisi valmis tekemään mitä vaan tyttärensä puolesta.


3. Geppetto


Puuseppä Geppetto tykkää rakennella puusta kelloja, leluja ja marionetteja. Hänen viimeisin marionetti-nukkensa saa nimekseen Pinocchio, ja Geppetto ihastuu puupoikaan niin kovasti, että toivoo sen olevan elävä. Yllättäen Geppetton toive käy toteen, ja Geppetto pääsee ohjaamaan elävää puunukkea eettisisten kysymysten parissa. Jo ensimmäisen koulupäivänsä jälkeen Pinocchio katoaa, ja Geppetto lähtee etsimään poikaansa kunnon isän lailla valaan vatsaan saakka.


2. Fa Zhou


Fa Zhou elää perinteiden mukaisesti Kiinassa kunnioittaen lakia ja esi-isiään suunnattomasti. Perheen kunnia on Fa Zhoulle tärkeä asia. Kunniaa ja esi-isiäkin tärkeämpi asia Fa Zhoulle on kuitenkin hänen rakas tyttärensä Mulan, ja sen hän myös elokuvan aikana näyttää Mulanille. Fa Zhou osaa olla empaattinen, ja hän löytää aina juuri oikeat sanat lohduttaakseen tytärtään. Mulanin isä haluaa tyttärelleen vain parasta, ja vaikka heidän välillään on toisinaan erimielisyyksiä, rakastaa kumpikin toistaan kovasti.


1. Mufasa


Paras Disney-isä on ehdottomasti Simban isä, Jylhämaan kuningas Mufasa. Mufasa on hyvin viisas leijona, joka opettaa pojalleen elämän kiertokulkuun ja maan hallitsemiseen liittyviä asioita. Mufasalta Simba saa paljon elämänohjeita. Leijonakuninkaan luonne on ihanan rauhallinen, mutta tiukan paikan tullen hän osaa kuitenkin toimia. Mufasa on Simballe tiukka kasvattaja, mutta vastapainoksi hän osaa heittäytyä leikkiin ja pelleilyyn mukaan. Mufasa rakastaa poikaansa ja haluaa tästä kasvavan viisaan hallitsijan Jylhämaahan. 


Ihanien isien joukosta maailman paras isi on kuitenkin minun oma isini! Minun isi on huumorintajuinen, ihana ja rakas. Isiltä voi kysyä neuvoa mistä tahansa asiasta, ja hän tietää kaikkeen yleensä vastauksen. Isi antaa minulle hyviä elämänneuvoja ja kuuntelen kyllä häntä, vaikkei se isistä välttämättä aina siltä tunnukaan. Isäni on kasvattanut minut tiukasti mutta hellästi - ihan niinkuin Mufasa. Valtakunnan hallitsemiseen liittyviä vinkkejä en ole tosin vielä saanut... ;) Kiitos isi, että olet olemassa! 

HYVÄÄ ISÄNPÄIVÄÄ KAIKILLE ISILLE!!!

3 kommenttia:

 1. Jee, tätä listaa on odotettu!^^
  En olisi uskonut Tritonia listalle, mutta nyt ku tarkkaan miettii niin hänellä oli hyvä tarkoitus teoissaan, vaikka ne oli vähän harkitsemattomia. Ja sen voi uskoomiten vaivalloista on kasvataa itseppäistä kuopusta, joka ei aina tottele isukin käskyjä. Ja Triton onneksi järkiintyi lopussa huomaten ettei kaikki ihmiset ole niin pahoja, vaikka syövätkin kalaa.
  James, Maurice, Geppetto, Fa Zhou ja Mufasa oli kyllä arvattavissa. :D
  Olen samaa mieltä että Mufasa oli paras isä koko Disney jutuissa, mitä olisi vaikee uskoa, koska tosi elämässä urosleijonat eivät ole yhtä helliä pentuja kohtaan kun elokuvassa. Oli niin sääli että Mufasa kuoli, koska hän oli niin ihana hahmo ja muistutti hiukan minun isääni kun olin pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jejj, hyvä, että odotuksiin vastataan! Ainakin välillä! :)

   Triton tekee elokuvassa todellakin kaiken Arielin hyväksi, tai ainakin uskoo tekevänsä. Hänhän vain pelkää ihmisten maailmaa kuollakseen, eikä uskaltaisi päästää tytärtäänkään sinne. Siksipä hän onkin niin ankara sanoissaan ja teoissaan, ja vaikka Arielin aarteiden hajoittaminen onkin hieman liitoittelua, tekee Triton sen Arielin parasta ja turvallisuutta ajatellen. Ja elokuvan lopussa Triton on niin ihana, että saa anteeksi kaikki aikaisemmat tekonsa! <3

   Muita hyviä Disney-isiä, jotka ansaitsevat kunniamaininnan, ovat Pongo, Kerchak, Bambin metsän ruhtinas, Meridan isä Fergus, Rileyn isä Inside Outista sekä tietysti Kunnon dinosaurus -elokuvan Arlon isä.

   Poista
 2. Kyllä itsekkin laittaisin Mufasan ykköseksi :D oon viimeaikoina katsonut paljon Disney-lyhäreitä. Aku ei ehkä isien listalle pääse, kun hän on setä, mutta tekisi mieli laittaa hänet erinomaisten kasvattajien listalle. Ainakin animaatioissa ja välillä myös sarjakuvissa Tupu. Hupu ja Lupu ovat aikamoisia rasavillejä. Rakastavat kuitenkin Aku-setäänsä.

  VastaaPoista