28.3.2016

Big Hero 6 - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 


San Fransokyon kaupungin syrjäisillä kaduilla on käynnissä robottiottelu. Kotona itse tehdyt robotit ottavat mittaa toisistaan, ja voittajasta vedetään tietenkin vetoa kovin panoksin. Robottiottelut ovat sallittuja, vedonlyönti niissä ei. Saliin on päätynyt nuori poika, Hiro Hamada. Hänen pienelle, säälittävälle robotilleen nauretaan, eikä nuorukainen näytä pärjäävän otteluissa mitenkään. Vetoa Hiron häviämisen puolesta vedetään tuplamäärin, mutta kuinka ollakaan, Hiro kytkee robotistaan kakkosvaihteen päälle ja voittaa vastustajansa ansaiten kasamäärin rahaa. Huijauksesta syytettyä poikaa tulee pelastamaan hänen isoveljensä Tadashi, joka antaa samalla veljelleen moraalisen opetuksen. Tadashin mielestä on törkeää, että Hiro käyttää aivosolujaan robottiotteluihin osallistumiseen eikä opiskeluun tai maailman muuttamiseen. Niin hän houkuttelee Hiron kanssaan teknilliseen korkeakouluun, jossa itse opiskelee. Yliopistossa Hiro tapaa Tadashin nerot opiskelijatoverit Honey Lemonin, Wasabin, GoGon sekä Fredin, joka vain hengailee koululla. Tadashi esittelee myös oman keksintönsä, jonka parissa on työskennellyt. Henkilökohtainen hoitoapulainen, Baymax-robotti, on tarkoitettu sairaanhoitoon. Yllätyksekseen Hiron mielestä korkeakoulu vaikuttaa aivan mahtavalta paikalta, ja hän päättää tehdä kaikkensa päästäkseen opiskelemaan sinne!

San Fransokyon teknillisen korkeakoulun järjestämissä teknologiamessuissa Hiro sitten esittelee tuoreimman keksintönsä, mikrobotit, jotka pystyvät ottamaan minkä muodon tahansa robotteja ohjaavan pannan avulla. Mikrobottien avulla ihmisiä ja tavaroita voi kuljettaa paikasta toiseen, ja rakentaminenkin onnistuu hetkessä. Mikrobotit tekevät vaikutuksen messun osallistujiin, ja keksintönsä avulla Hiro pääsee teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan koulun rehtorin Callaghanin luvalla. Hiron keksintöön silmänsä iskee myös suuren teknologiayrityksen johtaja Alistair Krei, joka havittelee mikrobottien valmistusoikeuksia itselleen. Hiro ei kuitenkaan tee sopimusta Krein kanssa, sillä Callaghan varoittelee häntä miehestä. Hiro, Tadashi ja kaikki Tadashin opiskelijaystävät iloitsevat Hiron pääsystä korkeakouluun, ja lähtevät kohti Hiron Cass-tädin kahvilaa juhliakseen tapausta. Heidän poistuessaan paikalta messutalossa syttyy roihuava tulipalo. Sisälle jumiin on jäänyt professori Callaghan, jota Tadashi lähtee pelastamaan. Tadashin päästessä rakennuksen sisään koko talo räjähtää tuhoten Hiron mikrobotit, professori Callaghanin ja Tadashin. 

Hiro vaipuu masennukseen ja suruun. Hän on päässyt opiskelemaan teknilliseen korkeakouluun, mutta opiskelu siellä ei huvita ollenkaan. Ei sen jälkeen, mitä Tadashille tapahtui. GoGo, Honey Lemon, Wasabi, Fred ja Cass-täti yrittävät piristää Hiroa, mutta turhaan. Surussa velloessaan Hiro sattuu satuttamaan varpaansa. Silloin Tadashin tavaroiden joukosta päälle syttyy Baymax-robotti, joka tulee parantamaan Hiron kipeää jalkaa. Baymax diagnosoi Hirossa myös alkavan murrosiän tunteenvaihteluineen sekä surun, jota robotti ei oikein ymmärrä. Silloin Hiro huomaa, kuinka hänen takin taskussaan oleva mikrobotti alkaa liikkua. Ihan kuin se pyrkisi toisten samanlaisten mikrobottien luo. Hiro vitsailee, että hänen olonsa parantuu, jos Baymax etsii, missä loput mikrobotit ovat. Baymax ottaa kehotuksen todesta, ja lähtee etsimään Hiron keksintöä. Hiro lähtee karanneen robotin perään, ja saa Baymaxin kiinni vasta toisella puolella kaupunkia. Mikrobotti pyrkii selkeästi hylättyyn teollisuusrakennukseen, jonne Baymax ja Hiro murtautuvat. Hiron mikrobottien olisi pitänyt tuhoutua messutalon räjähdyksessä, mutta hallissa niitä valmistetaan robottien avulla tuhansittain! Ennen kuin Hiro kerkeää tehdä tarkempaa tuttavuutta mikrobottien kanssa paikalle ilmestyy kabugi-naamioon naamioitunut mies, joka ajaa Hiron ja Baymaxin ulos hallista Hiron suunnittelemien mikrobottien avulla! 

Hiro päättelee, että naamiomies on halunnut varastaa hänen mikrobottinsa ja on täten aiheuttanut messuhallin räjähdyksen, jottei kellekään selviäisi varkaus. Niinpä naamiomies on siis Tadashin ja professori Callaghanin kuolemien takana! Hiro päättää ottaa syyllisen kiinni, sillä poliisi ei tunnu uskovan Hiron tarinaa naamiomiehestä. Tietokoneellaan Hiro asentaa Baymaxille taisteluohjelman ja 3D-tulostimella rakentaa robotille haarniskan. Päivityksen jälkeen Baymaxista tulee karatemestari, joka voittaa varmasti naamiomiehen varastettuine mikrobotteineen! Hiro ja Baymax lähtevät naamiomiehen perään Hiron yksinäisen mikrobotin ohjatessa jälleen heitä, ja he päätyvät satamaan. Mereltä maihin rantautuu naamiomies mikrobottiarmeijansa kanssa. Juuri, kun Hiro on komentamassa Baymaxia hyökkäykseen, ilmaantuu paikalle Gogo, Wasabi, Honey Lemon ja Fred autolla. He yrittävät saada Hiron uskoutumaan heille menetyksestään. Silloin naamiomies huomaa heidät ja hyökkää heitä päin. Baymax ei mahda mitään mikroboteille, joten kaveruksilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin paeta paikalta. He pakenevat Fredin kotiin, jossa Hiro selittää ystävilleen kaiken tapahtuneen. Fredin mielestä naamiomies ei voi olla kukaan muu kuin Alistair Krei, joka havitteli Hiron mikrobotteja messuilla. Hiro keksii, että hän tekee ystävistään supersankareita, ja yhdessä he pystyvät päihittämään naamiomiehen supervoimillaan! 

Superkuusikko harjoittelee käyttämään Hiron heille valmistamia teknisiä erityiskykyjä. Honey Lemon käyttää kemiallisia yhdisteitä hyödykseen, GoGo on äärettömän nopea, Wasabi leikkaa asiaa kuin asiaa laserleikkureillaan, Fredin puku syöksee tulta ja Baymax osaa karatea ja lentää. Hiro taas on porukan aivot. Harjoiteltuaan riittävästi Baymaxin skannerit löytävät naamiomiehen hylätyltä saarelta, jonne kaverukset suuntaavat. Saarella on hylätty laitos, jonka videokameroista heille selviää, että paikalla on tapahtunut suuronnettomuus. Materiaalinsiirtimen testaus on mennyt pahasti pieleen, ja testilentäjä on jäänyt jonnekin siirtimien väliseen ulottuvuuteen. Laitoksen on omistanut kukapas muu kuin Alistair Krei. Kuusikon katsellessa vielä videotallennetta paikalle ilmestyy naamiomies, joka hyökkää heitä vastaan. Kuusikko saa juuri ja juuri napattua naamiomiehen naamion, jonka avulla mies ohjaa mikrobotteja. Naamion takaa esiin paljastuukin professori Callaghan! Hiro suuttuu suunnattomasti, ja muuttaa Baymaxin ohjelmointia siten, että Baymax tuhoaa kaikkea silmittömästi. Honey Lemon, GoGo, Wasabi ja Fred saavat palautettua Baymaxin entiselleen ennen kuin robotti kerkeää tappaa Callaghanin, ja silloin Callaghan pääsee pakoon. Hiro suuttuu ystävilleen ja lentää Baymaxin kanssa kotiinsa jättäen ystävänsä saarelle. 

Kotona Hiro yrittää poistaa Baymaxin ohjelmointilevyä, jotta saisi robotin taas suunnattoman raivon valtaan. Baymax estää tällä kertaa itsensä ronkkimisen, ja näyttää Hirolle videokuvaa, joka on tallennettu robotin sisuksiin. Video on kuin oppimispäiväkirja, jota Tadashi on kuvannut Baymaxia rakentaessaan. Videon nähdessään Hiro antaa lopulta tunteidensa tulla pintaan, ja hän itkee Tadashin tähden ja toteaa ikävöivänsä veljeään. Hän myös tajuaa, ettei viha ja kosto ole oikea ratkaisu tilanteen ratkaisemiseen. Silloin paikalle saapuu muut supersankarikaverukset, jotka ovat päässeet saarelta pois Fredin helikopterilla. He näyttävät vielä saarelta löytämänsä videonauhoituksen loppuosan, jossa selviää, että materiaalinsiirtimen testaaja ja jonnekin ulottuvuuksiin jäänyt nainen oli Callaghanin tytär! Callaghan tavoittelee nyt siis ilmiselvästi kostoa Kreille. Kuusikko päättää tehdä Callaghanin ilkeistä suunnitelmista lopun. 

Alistair Krei on avaamassa uutta teknologiarakennusta, kun paikalle saapuu Callaghan. Hän tuo paikalle korjaamansa materiaalinsiirtimen, jonka kytkee päälle. Portti alkaa imeä Krein teknologiarakennusta sisälleen samalla, kun Callaghan vangitsee Alistairin katsomaan saavutustensa tuhoutumista. Silloin paikalle saapuu supersankarikuusikko, joka uskaliaan taistelun jälkeen pilaa Callaghanin suunnitelmat ja vangitsee miehen. Tuolloin Baymax näkee materiaalinsiirtimen sisäisessä ulottuvuudessa elämää: sen täytyy olla Callaghanin tytär! Hiro ja Baymax lähtevät pelastamaan naista todella abstraktiin ja avaruusmaiseen ulottuvuuteen. He saavat pelastettua naisen, mutta Baymaxin raketit vahingoittuvat. Hän ei pääse ulottuvuudesta pois, mutta sysää Hiron ja Callaghanin tyttären sieltä ulos juuri viime hetkellä ennen kuin portti tuhoutuu. Baymax jää siis vieraaseen ulottuvuuteen, vaikka on pelastanut päivän. Robotti on kuitenkin sysännyt Hirolle muistikorttinsa. Niin Hiro lähdettyän opiskelemaan yliopistoon rakentaa uuden robotin, aivan samanlaisen kuin Baymax. Laitettuaan muistikortin robotin sisään Baymaxilla on kaikki muistot ennallaan ja riemukas jälleennäkeminen mahdollistuu. Näin San Fransokyon katuja suojelemaan on syntynyt uusi supersankarikuusikko, Big Hero 6!

Disneyn Big Hero 6 perustuu Marvelin julkaisemaan sarjakuvaan, joka ilmestyi vuonna 1998. 1998 Marvelin Big Hero 6 ilmestyi kolmiosaisena sarjakuvatarinana, mutta supersankariryhmittymä sai jatkoa vuonna 2008 viidessä lyhyessä sarjakuvatarinassa. Sarjakuvassa Japanin valtio tarvitsee supersankareita, ja he päättävät koota supersankariryhmän itselleen. Ryhmään liittyy salainen agentti Honey Lemon ja Silver Samuraista, isännättömästä samuraista, tulee ryhmän johtaja. GoGo Tomago vapautetaan vankilasta sillä ehdolla, että hän liittyy supersankaritiimiin. 13-vuotias poikanero Hiro liittyy ryhmään, ja hän rakentaa ryhmään henkivartija-robotti Baymaxin, joka osaa muuttua tarpeen tullen hurjaksi lohikäärmeeksi. Viimeisenä ryhmään liittyy mutantti Sunfire, joka osaa lämmittää materiaa plasmaksi. Sarjakuva ja Disneyn elokuva eroavat toisistaan siis hyvin monella tavalla. Ensinnäkin sarjakuva sijoittuu Japaniin, kun taas elokuva keksittyyn kaupunkiin San Francokyoon, joka on Tokion ja San Franciscon, idän ja lännen kulttuureita yhdistelevä kaupunki. Elokuvassa supersankaritiimiin kuuluu sarjakuvasta tutut Hiro, GoGo Tomago, Honey Lemon ja Baymax, mutta he kaikki ovat nuoria opiskelijoita, eivät esimerkiksi entisiä vankeja. Kelläkään heistä ei ole elokuvassa mitään supervoimia, vaan kaikki superius valmistetaan teknisesti älyä käyttämällä. Elokuvassa Baymax on Hiron veljen Tadashin suunnittelema ja valmistama, kun taas sarjakuvassa nero robotin takana on Hiro. Elokuvassa Hirolla on veli, jota hänellä ei sarjakuvassa ole. Disney onkin siis lähinnä käyttänyt Marvelin sarjakuvaa inspiraation lähteenä, mutta henkilöhahmot, tapahtumapaikka ja juoni on täysin uudelleen suunniteltuja. 

Big Hero 6 on Disneyn 54. klassikko Yhdysvalloissa, Suomessa 53. klassikko. (Lue tästä, mistä eroavaisuus johtuu.) Disneyn studiot ostivat Marvelin itselleen vuonna 2009, ja tämän jälkeen he alkoivat miettiä, mikä Marvelin tarinoista sopisi animaatioksi. Big Hero 6 oli sarjakuva, josta elokuvan tuleva ohjaaja Don Hall ei ollut kuullutkaan, ja tarinan tuntemattomuus antaisi vapaat kädet suunnitella omanlaisensa supersankaritiimin. Käsikirjoittajat eivät edes lukeneet sarjakuvaa kokonaan, jotta elokuva tuntuisi uudelta. Ei ole siis ihme, että Disneyn versio ja Marvelin versio eroavat toisistaan huomattavasti. Vaikka Big Hero 6 onkin Marvelin alkuperäinen luomus, elokuva ei liity samaan Marvelin universumiin, mihin kaikki muut Marvel-hahmoista kertovat elokuvat kuuluvat. Alun perin elokuvassa oli tarkoitus olla enemmän pahiksia kuin vain yksi. Suunnitteilla oli geisha-jengi, Banzai Bombers -niminen rakettireppuryhmä sekä maailman herruudesta haaveileva keskusteluohjelman isäntä. Onneksi elokuvaan päätyi lopulta vain yksi pahis, sillä moni eri ryhmittymä olisi varmasti luonut elokuvaan tarpeetonta sekamelskaa ja monimutkaistanut juonta. Big Hero 6 sai ensi-iltansa vuonna 2014, ja se menestyi teattereissa todella hyvin. Big Hero 6 on eniten rahaa tienannut animaatioelokuva vuonna 2014, ja se voitti myös parhaan animaatioelokuvan Oscarin. 

Big Hero 6:n päähenkilö on Hiro Hamada. Hiro on nuori, murrosiän kynnyksellä tasapainotteleva poika, joka on valmistunut lukiosta normaalia paljon aikaisemmin, jo 13-vuotiaana. Hiro on todella älykäs, ja erityisesti hänen aivosolujensa liikehdinnät näkyvät tekniikan ja robotiikan puolella. Hiro osallistuu robottiotteluihin itse rakentamallaan robotilla, ja tienaa otteluista sievoisia summia rahaa. Robottiotteluissa vedon lyöminen on kuitenkin laitonta, ja Hiron veli ja täti haluaisivat pojan tekevän jotain parempaa elämällään, sillä hänellä olisi aivokapasiteettia vaikka mihin. Käydessään isoveljensä Tadashin teknillisessä korkeakoulussa Hiro ihastuu paikkaan täysin! Kouluunmeno suunnitelmat keskeytyvät kuitenkin äkisti, kun Hiron elämää ravisuttaa suunnaton tragedia. Tuolloin Hiro sulkee itsensä täysin ulkomaailmalta ja linnoittautuu omaan huoneeseensa suremaan. Hiro tosin pidättää tunteet sisälleen, jolloin ne vain patoutuvat ja muuttuvat katkerammiksi ja suuremmiksi. Murrosikä ei myöskään auta tunteiden säätelyssä pätkän vertaa. Surevan Hiron elämään putkahtaa yllättäen Baymax, hänen isoveljensä rakentama pehmeä robotti. Baymax on asiallinen robotti, joka ottaa asiat kirjaimellisesti ja latoo teoriaiskuja tilanteeseen kuin tilanteeseen. Baymax on rakennettu sairaanhoitoa silmällä pitäen, joten hänen tietoutensa rajoittuu hoitotyöhön. Vaikka Baymax onkin neutraali eikä hänellä ole kasvoissa muuta kuin kaksi pilkkua ja viiva silminä, on hän silti todella sydämellinen ja tunteva robotti. Baymax on ihanan halattava ja asiassa pysymisestään huolimatta tuntuu kiintyvän Hiroon.


Big Hero 6 -supersankariryhmään kuuluu Hiron ja Baymaxin ohella GoGo, Honey Lemon, Wasabi ja Fred. Fred on antanut kaikille muille lempinimet, joilla näitä kutsutaan koko elokuvan ajan. Emme saa koskaan tietää esimerkiksi Wasabin oikeaa nimeä. Fred on kaveruksista ainoa, joka ei opiskele teknillisessä korkeakoulussa. Hän on intoa täynnä oleva supersankarinörtti, joka haaveilee siitä, että hänen älykkäät yliopisto-kaverinsa tekisivät hänestä supersankarin. Fred ei kuitenkaan haluaisi tyytyä tavallisiin voimiin, vaan hän haluaisi muuttua liskomaiseksi, tulta syökseväksi olennoksi. Fredin haaveet saattavat toteutua pikemmin kuin hän aavistaakaan… Honey Lemon on vaaleakutrinen ja pitkä nuori nainen, jonka lempiväri on ilmiselvästi vaaleanpunainen. Häntä kiinnostaa kemia, ja aineiden kemialliset reaktiot toisten kanssa. Honey Lemon on kovin tyttömäinen ja empaattinen nainen, mutta tarpeen tullen hän osaa olla kova ja pitää pintansa. Wasabi on järjestystä vaaliva mies, joka tutkii laseria. Wasabilla on jokaiselle tavaralle oma paikkansa, ja paikkojen sotkeminen aiheuttaa kaaosta miehen elämässä. Järjestelemisen ohella Wasabi kunnioittaa sääntöjä ja lakia, ja suhtautuu niihinkin pakkomielteisesti. Maskuliinisen ulkokuorensa alla Wasabi on melko arka ja herkkä mies. GoGo Tomago on hyvin vauhdikas nainen, joka tutkii magneettikenttiä. Hän suorastaan rakastaa vauhdin huumaa, ja rakentaa itselleen magneettien avulla toimivaa pyörää. GoGo on vähäpuheinen, juro ja ”cooli” nainen, jonka tavaramerkkinä on purkan jauhaminen. Big Hero 6 keskittyy lähinnä Hiroon, ja on harmi, että muut supersankarikuusikon jäsenet jäävät vähemmälle huomiolle elokuvassa. Olisi todella mielenkiintoista tutustua paremmin kaikkien taustatarinoihin ja elämään koulun ulkopuolella. Fredistä saamme elokuvassa eniten selvää, mutta Honey Lemon, GoGo ja Wasabi jäävät harmillisesti taka-alalle, ja todellakin pelkiksi sivuhahmoiksi. 

Big Hero 6:n juoni on jännittävä, ja se pitää katsojan otteessaan koko elokuvan ajan. Disneyn animaatioklassikoissa ei ole montaa supersankarielokuvaa, Big Hero 6:sta ennen oikeastaan vain Herkules ja Bolt. Big Hero 6 tuo siis kivaa vaihtelua Disneyn klassikkojen riviin. Big Hero 6:ssa on yllätysmomentti elokuvan pahiksen suhteen. Kyseessä onkin jo kolmas Disney-klassikko peräkkäin, jossa pahis paljastuu yllätyksen kautta. Edellisiä yllättäviä pahiksia oli elokuvissa Räyhä-Ralf ja Frozen. Big Hero 6:ssa yllättävyys on kuitenkin tehty eri tavalla kuin aiemmissa elokuvissa, sillä tiedämme pahiksen olemassaolon, vaikka hänen henkilöllisyytensä jääkin aluksi arvoitukseksi. Elokuva ei siis mielestäni toista liikaa kahden aikaisemman klassikon juonikuvioita. Pidän yllätysmomenteista elokuvissa, mutta se on harmi, että ne yllättävät aina vain elokuvan ensimmäisellä katselukerralla. Seuraavista kerroista jää aina puuttumaan jotakin, kun salaisuuksien verhot ovat jo katsojan tiedossa. 


Taustamusiikin Big Hero 6:een on säveltänyt Henry Jackman. Elokuvassa esitetään vain yksi laulu, Immortals, jonka on säveltänyt ja jonka elokuvassa esittää yhtye Fall Out Boy. Laulu on menevä ja päähän soimaan jäävä (ainakin nyt, kun olen lainannut kirjastosta kappaleen nuotit ja soitellut niitä…), mutta se ei valitettavasti riitä pelastamaan loppuelokuvan lauluttomuutta. Kuten olen aikaisemminkin mainostanut, rakastan Disney-elokuvien lauluja, ja pidän animaatiomusikaaleista. Disneyn elokuviin varsinkin kuuluu mielestäni hahmojen laulamaan rupeaminen, joten elokuva saa tästä puutteesta hieman miinuspisteitä. 

Monissa Disney-klassikoissa viittaillaan edellisiin Disneyn elokuviin piilotetuin asioin, eikä Big Hero 6 ole näiden ”easter eggien” suhteen poikkeus. Elokuvan poliisiasemalta voi esimerkiksi löytää Frozen-elokuvasta tutun Hansin etsintäkuulutuksen. Fredin kodin pihalla oleva, elokuvassa räjähtävä patsaskin on hyvin saman näköinen kuin Hans. Fredin huoneesta voi löytää Stitch-aiheisen tyynyn sekä Räyhä-Ralf-elokuvan kybugin. Hirolla taasen on huoneessaan Räyhä-Ralfin pienoismalli tämän pukeutuessa Sankarin duuni -pelin haarniskaan. 

Big Hero 6 on hyvä elokuva, mutta minussa se ei aiheuta mitään mahtavia wau-elämyksiä. Juoneltaan elokuva on minusta hyvä, mutta hahmojen, animaation ja tunteisiin vetoamisen suhteen elokuva on aika keskiverto. Lauluttomuudesta en pidä. Big Hero 6:lla on omat hetkensä, ja esimerkiksi Hiron ja Baymaxin lentely San Fransokyon yllä on visuaalisesti todella upeaa katsottavaa. San Fransokyon kaupunki on myös todella hauskan näköinen, eikä kaupunkikuvaan kyllästy katselukertojen lisääntyessä. Hiron ja Baymaxin suhde on mielestäni elokuvan parasta antia. Monet ovat kuitenkin tykänneet elokuvasta minua enemmän, ja niinpä supersankariryhmän tarina saa jatkoa vuonna 2017 televisiosarjan muodossa. En minäkään pidä elokuvaa huonona, ja katson sen aina mielelläni, mutta monet muut klassikot kiilaavat paremmuudessaan Big Hero 6:n edelle. 

”Meikä ei oo pyykänny puoleen vuoteen. Sama pari neljä päivää: etuperin, takaperin, sit mä käännän ne ja samat nurinpäin.”
”Vau! Toi on yhtä ällöttävää ku eeppistäkin.”
”Se on kuule kierrättämistä.”

- Fred ja Tadashi


(Siinä olikin nyt tällä erää viimeinen Disney-klassikon arvostelu! Hii! Zootropoliksesta kirjoittelen arvostelun vasta, kun saan DVD:n/Blu-rayn käsiini. Yksi urakka on nyt siis ohi, vaikka tulevien elokuvien arvosteluja tulen kirjoittamaan tulevaisuudessakin. Hihii!)

8 kommenttia:

 1. Jee! Onnittelut, jos ei nyt klassikkoprojektin valmistumisesta, niin välietapista ainakin. :) Valtava urakka käydä elokuvat näin kattavasti läpi taustatiedot penkoen. Sitten vain jatko-osien kimppuun! :D

  Minua tuo laulujen vähäisyys ei käynyt häiritsemään ja aloin oikeastaan miettiä sitä vasta tekstiäsi lueskellessani. Ainakin näin nopsasti pohdittuna olisi voinut olla hankalaa sovitella jokin hahmojen esittämä kappale mukaan varsin tiivistahtiselle toiselle puolikkaalle. Lisäksi se olisi voinut näyttäytyä vähän omituisenakin vetona, koska porukasta ei mitenkään erityisen laulavaista ole lähdetty pohjustelemaan. No, taitavilta tekijöiltä lisäily olisi varmaan suhteellisen saumattomasti onnistunut. Ensimmäisenä tulee mieleen jokin kunnollinen Fred-vetoinen supersankarikappale...

  Kiitos myös siitä, että lähdit enemmän elokuvan ja lähdemateriaalin eroja kirjailemaan. Vapauksia on selvästi otettu, mutta tältä pohjalta ainakin syntyy sellainen kuva, että ihan perusteltuja sellaisia noin Disney-klassikoksi muokkailun kannalta. Olen samoilla linjoilla siinäkin mielessä, että Hiron porukka jää vähemmälle huomiolle taustoiltaan, mutta kai nämä halutaan pitää lähempänä 90 minuuttia kuin kahta tuntia, eli sinänsä ihan ymmärrettävää. Siinäkin mielessä hyvä, ettei lähdetty mitään lisäpahisten joukkoja tunkemaan sekaan. No, onpahan sitten käymättömiä polkuja vaikkapa tulevaa sarjaa varten.

  Itse taisin ainakin pykälän verran enemmän tykkäillä, koska mukaan mahtuu monta muistettavaa ja värisyttelevää jaksoa ja jokaisella näytöksellä on selkeät huippukohtansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Kiitos! Olen kyllä tyytyväinen itseeni, että sain urakan valmiiksi... kröhöm... neljässä vuodessa... :D Arvostelusuoneni sykkii tällä hetkellä Pixarin elokuvia kohtaan, joten ne taitavat olla vuorossa seuraavana. Kunhan nyt tässä ensin henkeä vetää! :)

   Se on kyllä totta, että nykyisenlaiseen Big Hero 6:een laulut eivät tunnu sopivan. Tuo sinun ehdottamasti Fredin oma biisi voisi kyllä olla aivan mahtava! Animaattorithan saisivat antaa ajatuksenvirtansa lentää ja laittaa Fredin laulun ajaksi mitä uskomattomampiin tilanteisiin supermieheksi! Voi että, voin jo kuvitella pätkän sieluni silmin. :) Sanoit, ettei porukka (Fredin lisäksi) kauhean lauleskelevaa sorttia ole. Tällöinhän lauluista olisi voinut tehdä Tarzanin laulujen tapaisia, eli että ulkopuolinen ns. "kertoja" laulaa laulut taustalla. Vaikka itse taisin mainostaa tykkääväni kesken elokuvan laulamaan ryhtyvistä hahmoista... Se voi kuitenkin olla niin, että Big Hero 6 tuntuisi pöhköltä laulujen kera.

   Kaikkiin hahmoihin syventyminen olisi totta tosiaan lisännyt elokuvan pituutta turhan pitkäksi, ja lapsikatsojat olisivat ainakin saattaneet kyllästyä siihen ennenaikaisesti. Hahmojen jääminen mysteeriksi saa myös katsojan toivomaan elokuvalle jatkoa, joten voisiko kyseessä olla tavallista ovelampi markkinakikka? Ehkä ei. Mutta sarja varmasti valottaa muita hahmoja lisää, eikä uuden elokuvankaan teko tuntuisi puusta vedetyltä idealta.

   Ihana, että tykkäsit Big Hero 6:sta! Se varmasti kannustaa sinua tarttumaan myös muihin uusiin 2000-luvun Disney-klassikoihin...? ;)

   Poista
 2. Onnea urakkasi kunniallisesta suorittamisesta :) Postauksiisi on kyllä selvästi laitettu aikaa ja vaivaa, tässäkin tuo juonikuvaus-osio on hirmuisen pitkä :D

  Tekisi mieli katsoa BH6 uudestaan, viime kerrasta onkin jo yli vuoden päivät. Elokuvassa oli mielestäni hyvässä tasapainossa toiminta, tunteet ja huumori. Elokuva kuvaa Tadashin kuoleman seurauksia hirveän hyvin, ja siksi minua ärsyttää kun jotkut toivovat että Tadashi paljastuisikin eläväksi... Samaa mieltä myös tuosta ettei haittaa vaikka "hyvis paljastuu pahikseksi" -juonikuvio tuli taas, sillä se oli kuitenkin eri tavalla suunniteltu. Callagher on ihan mieleeni pahiksena, hänellä on mukavasti taustaakin! Disney kyllä voisi alkaa jälleen tehtailemaan ihan "kunnon" pahiksiakin, toivottavasti Moanassa tapaamme jonkun ihan vertahyytävän antagonistin. Hyvä että suunnitteluvaiheen pahisjoukkioista päätettiin luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kiitos! :) Olen vähän tuota juonikuvaus-osiota miettinyt, että se on kyllä ihan turha... Arvostelun voisi ihan hyvin kirjoittaa ilman sitä. Mutta kun se on kaikkien aikaisempienkin elokuvien kohdalla, niin ei sitä voi kesken klassikkosarjan lopettaa! :)

   Äh, minun piti kirjoittaa vielä tunne-osio tähän arvosteluun, mutta laiskuus iski. Halusin julkaista tekstin nopeasti. :) Minustakin elokuva kuvaa ihanan realistisesti Hiron tunteita ja surun käsittelyä. Monessa elokuvassa kuolema ohitetaan vain pikaisesti pari kyyneltä vuodattaen, mutta Big Hero 6 käsittelee asiaa hyvin. (Samoin kun Pixarin uusi Kunnon dinosaurus!) Tadashin eläväksi paljastuminen veisi koko tarinalta pohjan, toivottavasti niin ei käy. Ja olen samaa mieltä, että Pahattaren veroisen pahiksen näkeminen vaihteeksi olisi todella nautinnollista!

   Poista
 3. ONNEA URAKAN SUORITTAMISESTA! :) Palailen näihin sun mahtaviin arvosteluihin aina kun ne ovat ajankohtaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEE, kiitos! :D Meidän pitää alkaa aina tavatessamme katsomaan Disney-klassikoita, niin pääset lukemaan vaivalla kirjoittamiani tekstejä! Vähän kunnioitusta, Saara, minua kohtaan! ;)

   Poista
 4. Huikeat onnittelut urakan valmistumisesta! =) Odotan innolla Zootropoliksen elokuva-arvostelua, koska itse pidin elokuvasta hurjan paljon. Sinun Disneyn elokuvien arvostelut ovat ehdottomasti parhaita! On ihanaa lukea niin kattavasti tehtyjä taustatietoja elokuvista ja elokuviin piilotetut "easter eggiesit" houkuttelevat katsomaan elokuvat uudelleen ja löytämään ne :D Vaikka kaikki klassikot minulta löytyykin, niin paljon on jäänyt huomaamatta elokuvia katsellessa. ISO KIITOS SINULLE PARHAISTA WALT DISNEY KLASSIKOIDEN ARVOSTELUISTA<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Awwww, kiitos sanoistasi! Ihana, että tykkäät lukea arvostelujani, ja että ne inspiroivat katsomaan elokuvia uudelleen. Tässähän tuntee ihan olevansa hyväkin kirjoittaja. :) Jejjj! Ajattelin alkaa arvostella seuraavaksi Pixarin elokuvien rivistöä. Pyrin myös täydentämään Disney-klassikojen puolelle Zootropoliksen arvostelun mahdollisimman nopeasti saatuani elokuvan itselleni. :)

   Poista