21.1.2018

The Voice of Disney 4.

The Voice of Disney palaa taas kerran ruutuihinne - ja ah miten säännöllisesti se onkaan ruutuihinne putkahtanut neljän viikon aikana! Olen ylpeä itsestäni! ;) Viime viikolla kilpailussa kuunneltiin elokuvien alkulauluja, ja onnistuneimmiksi alkulauluiksi äänestäjät mainitsivat Elämän tie-, New Orleanssissa-, Belle- ja Jääsydän-laulut. Huonoimmat alkulaulut olivat Overture ja Merenneitojen luo, ja nämä kaksi kappaletta kävivätkin aikamoisen kamppailun tiputuspaikasta. Toinen laulu sai vain yhden pudotusäänen toista enemmän, ja niin kilpailusta putoaa kolmantena elokuva Pieni merenneito. Pienen merenneidon putoaminen näin varhaisessa vaiheessa on melkoinen yllätys, sillä elokuvasta löytyy todella mahtavaa musiikkia. Merenneitojen luo -alkulaulu ei kuitenkaan vastannut elokuvan muiden laulujen kanssa samaa tasoa. Niinpä joudumme valitettavasti jättämään Pienelle merenneidolle jäähyväiset. 


Tällä viikolla kuulemme jäljellä olevista elokuvista pahislaulun tai pahisteeman. Yllättävän monissa Disneyn elokuvissa pahikselle on annettu oma laulu, jossa yleensä käyvät selville pahiksen suunnitelmat tai jotain pahiksen persoonasta. Pahislaulu toimii siis eräänlaisena vastakohtana hyvisten haavelaululle, joita kuulimme ensimmäisellä kisakierroksella. Tällä kertaa selvitämme, miten lauluista huomaa, että kyseessä on pahismainen kappale. Mikäli kyseessä on laulettu laulu, analysoidaan sanoista, miten laulusta käy ilmi pahiksen suunnitelmat ja/tai mitä laulu kertoo pahiksesta. Lauletut laulut analysoidaan englanninkielisistä versioista. Kaikissa elokuvissa pahikset eivät kuitenkaan purskahda laulamaan, joten näistä elokuvista kuulemme pahismaisen teeman taustamusiikista. Mikäli kappaleen kohdalla ei ole videota laulusta, pääsee kyseisen kappaleen kuuntelemaan YouTubesta laulun nimeä (otsikkoa) painamalla. 

(Huom! Teksti sisältää juonipaljastuksia!)


Leijonakuningas: Be Prepared
(Vallan saan)


Säveltäjä: Elton John / Sanoittaja: Tim Rice / Esittäjä: Jeremy Irons, Whoopi Goldberg, Cheech Marin ja Jim Cummings

Be Prepared -laulussa ääneen pääsevät Scar ja tämän hyeena-kätyrit. Scar ei arvosta hyeena-apulaisiaan kovin paljon, mikä käy ilmi laulun sanoissa: "It's clear from your vacant expressions, the lights are not all on upstairs." Laulussa Scar paljastaa ilkeät suunnitelmansa: hän haluaa päästä Jylhäkallion hallitsijaksi, kuninkaaksi ("I'll be king undisputed, respected, saluted"). Scarin kuninkaaksi pääsy takaisi hyeenoillekin elämänmuutoksen, jossa vallan antimista pääsisi nauttimaan. Niinpä Scar kehottaa hyeenoja valmistautumaan tulevaan: "So prepare for a chance of a lifetime" ja "you'll be rewarded when at last I am given my dues". Scarin mielestä on ollut vääryys, että Mufasa on päässyt kuninkaaksi, ja Mufasan syrjäyttämisellä vääryys korjaantuu: "injustice deliociously squared." Vaikka Scar laulaa, että hyeenat ovat hieman yksinkertaisia, tarvitsee hän kuitenkin näiden apua kuninkaaksi pääsemisessä. Niinpä hän houkuttelee laulussa hyeenoja puolelleen, ja kertoo, että vaikka tulevaisuudessa hyeenoja odottaa suuri työmäärä ("you're expected to take certain duties on board"), on siellä odottamassa palkkioita Scarin seuraajille ("the future is littered with prizes"). Scar haluaa tähdentää myös sen asian, että ilman häntä hyeenat eivät pääse osalliseksi vallan antimiin: "And though I'm the main addressee, the point that I must emphasize is: you won't get a sniff without me!" Be Prepared -laulu paljastaa Scarin päämäärän, ja laulullaan hän kehottaa muita olemaan varuillaan: "Yes, my teeth and ambitions are bared, be prepared!" 

Be Prepared -laulu on selvästi pahiksen laulama. Scarin tunnistaa pahikseksi hänen ilkeiden suunnitelmiensa perusteella: hyvikset eivät suunnittele vallankaappauksia. Vain pahis voi laulun alussa haukkua alaisiaan typeriksi, mutta houkutella heidät palkkioiden toivossa osallisiksi omiin suunnitelmiinsa. Laulajan ääni ei myöskään laulussa ole mikään herkin ja kaunein, vain sanat syljetään ja tiuskitaan suusta ulos hyvin vihaisen kuuloisesti. Mikäli laulun sanat tai laulajan ääni eivät vakuuta kuulijoita laulun pahismaisuudesta, tekee sen viimeistään laulun lopussa oleva julma nauru, jolla pahikset ovat perinteisesti kruunanneet suunnitelmiensa paljastamisen Disney-elokuvissa.


Kaunotar ja Hirviö: Gaston

 
Säveltäjä: Alan Menken / Sanoittaja: Howard Ashman / Esittäjä: Jesse Corti, Richard White ja kuoro

Gaston-laulussa laulaa itse Gaston, mutta suurimman osan laulusta laulaa hänen uskollinen apurinsa Töppö. Töpön mielestä Gaston on ah-niin-ihana, ja koko laulun ajan Töppö ylistää ystäväänsä. Töpön mielestä Gaston on kaikkien suosikki ("You're everyone's favorite guy"), hän on täydellinen esikuva muille ("Perfect, a pure paragon."), Gaston on kaikista nopein ("No one's quick as Gaston.") eikä kukaan voita Gastonia syljeksimisessä, ammunnassa tai tappelussa. Gaston itse innostuu Töpön kehuista, ja alkaa lauleskella myös itse, mikä hänessä itsessään on hienoa. Gaston laulaa ylpeydellä hauiksistaan ja karvoituksestaan ("I've got biceps to spare" ja "every last inch of me's covered with hair"), ja kertoo käyttävänsä sisustamisessa hirvensarvia ("I use antlers in all of my decorating!"). Gaston kertoo myös syövänsä viisi tusinaa (60 kpl) kanamunaa aamuisin, ja olevansa sen takia suurinpiirtein proomun kokoinen: "And now that I'm grown I eat five dozen eggs so I'm roughly the size of a barge!" Gaston-laulussa ei lauleta mitään Gastonin ilkeistä suunnitelmista. Suunnitelmista lauletaan kuitenkin melkein heti Gastonin perään laulettavassa laulun toisinnossa (reprisessä). 

Miten Gaston-laulusta huomaa, että laulu on pahiksen laulama? Koko laulu boostaa Gastonin egoa, ja laulussa lauletaan, miten hieno herra Gaston on. Myös Gaston itse laulaa omasta erinomaisuudestaan. Yksikään hyvis ei laulaisi omista hienoista ominaisuuksistaan itsekkäästi, vaan hyviksillä on tapana Disneyn klassikoissa laulaa toinen toisilleen toistensa hienoista puolista. Gastonin lauletaan laulussa olevan myös lipevä (slick) ja uhkaava (intimidating), ja nämä luonteenpiirteet eivät ensimmäisenä yhdisty hyviksiin.


Prinsessa ja sammakko: Friends on the Other Side
(Suhteet henkimaailmaan)


Säveltänyt ja sanoittanut: Randy Newman / Esittäjä: Keith David

Tohtori Facilier on saanut prinssi Naveenin ja tämän palvelijan Lawrencen houkuteltua voodoo-puotiinsa, ja tässä laulussa hän esittelee taitojaan miehille ja ennustaa näille. Friends on the Other Side -laulun aikana tohtori Facilierista selviää seuraavaa: hän osaa lukea ja muuttaa toisen tulevaisuutta ("I can read your future, I can chance it 'round some too"), hän toteuttaa muiden toiveita ("(I'll) make your wildest dreams come true"), hän osaa voodootaa ("I got voodoo, I got hoodoo, I got things I ain't even tried") ja hänellä on ystäviä "toisella puolella" ("I got friends on the other side"). Voodootohtori väittää myös olevansa kuninkaallista sukua ("I'm a royal myself, on my mother's side"), mutta tätä väittämää voi pitää vain asiakkaan mielistelynä. Laulussa Facilier toteaa myös, ettei asiakas ole välttämättä tyytyväinen häneltä saamaansa taikaan. Tässä tapauksessa asiakas ei kuitenkaan saisi syyttää tohtoria. "I hope you're satisfied, but if you ain't, don't blame me, you can blame my friends on the other side." Tällä säeparilla vihjataan siis siihen, ettei tohtori Facilier toteuta asiakkaan toiveita aina näiden odotusten mukaisesti, ja toiveilla on hintansa. Ilmiselvää pahismaista toimintaa! Tohtori Facilierin pidemmän ajan suunnitelmat eivät käy laulusta ilmi, mutta laulun keskivaiheilla selviää, mitä hän aikoo Naveenille tehdä. Facilier solmii sopimuksen Naveenin ja Lawrencen kanssa ("shake my hand, c'mon boys"), ja laulun lopussa Naveen muuttuu joksikin, mitä ei vielä laulun aikana paljasteta. Aiemmin Facilier on kuitenkin laulanut Naveenille näkevänsä tämän tulevaisuudessa jotain vihreää ("It's the green, it's the green, it's the green you need"), ja hän toteaa Naveenin haluavan olla vapaa hyppimään paikasta toiseen ("You just wanna be free, hop from place to place"). Mitähän vihreää, pomppivaa eläintä voodoo-tohtori kuvailee, joksi Naveen muuttuu....? 

Friends on the Other Side -lauluun pahismaisuutta tuo ensinnäkin hurjankuuloiset aaveäänet, jotka silloin tällöin laulavat tohtori Facilierin "taustakuorona". Kyseessä on tietenkin tohtorin ystävät "toiselta puolelta", joista koko laulu on saanut nimensä. Sanojen puolesta tohtori Facilierin ilkeät aikeet selviävät vasta laulun lopussa, jossa hän lauleskelee, etteivät asiakkaiden toiveet aina toteudu. Tämän Facilier laulaa vielä hymy huulillaan, eli toteutumattomat toiveet eivät häntä paljon haittaa. Laulu loppuu vielä samanlaiseen pahismaiseen nauruun kuin Be Prepared. Pahislaulu? Confirmed.


(Ovi nyt auki on)

 
Säveltänyt ja sanoittanut: Kristen Anderson-Lopez ja Robert Lopez / Esittäjä: Kristen Bell ja Santino Fontana

Love Is an Open Door ei ole perinteinen pahislaulu, ja mietin pitkään, otanko laulun pahislaulujen laulukategoriaan vai en. Tänne se lopulta päätyi, sillä laulussa laulaa elokuvan aikana pahikseksi paljastuva Hans. Kyseessä on ensimmäinen kerta Disney-klassikoissa, kun pahis laulaa hyviksen kanssa rakkauslaulun. Laulussa Anna ja Hans laulavat siitä, miten samanlaisia he ovat: "I've never met someone - who thinks so much like me!" Koska heidän ajatuksensa kulkevat samaa rataa ja he muun muassa täydentävät toisensa lauseet ("We finish each other's - sandwiches!"), heidän täytyy olla luodut toisilleen: "Our mental synchronization can have but one explanation: you - and I - were - just - meant to be!" Laulun alussa Hans toteaa, että hänen kokemansa tunteet saattavat tosin johtua juhlahumusta ja suklaan syömisestä: "And maybe it's the party talking or the chocolate fondue..." Laulun lopussa Hans kosii Annaa, vaikka toteaa itsekin kosinnan olevan hullua ("Can I say something crazy?"), ja Anna vastaa kosintaan myöntävästi. Hansin tulevaisuuden suunnitelmat tulevat siis selville: hän haluaa mennä Annan kanssa naimisiin. Prinsessan kanssa naimisiin menossa voisi olla kyseessä vallan janoaminen, mutta Hanshan on itse prinssi, ei kai hän Annan naimisella saa lisää valtaa itselleen... eihän? ;)

Love Is an Open Door -laulusta käy ilmi Hansin lähitulevaisuuden suunnitelmat, mutta ne eivät vaikuta kauhean pahismaisilta. Pahikset eivät yleensä mene naimisiin muiden kanssa ainakaan elokuvien aikana. Laulussa ei oikeastaan käy siis ilmi millään tavalla se asia, että Hans olisi pahis. Laulu ei vaikuta ollenkaan pahislaululta, vaan pikemminkin rakkauslaululta! Teinkö väärin ottaessani laulun esille tässä kategoriassa? Apua! Äänestäjät päättäköön, onko laulussa tarpeeksi pahismaisuutta vai ei!


Pocahontas: Mine, mine, mine
(Kaiva, kaiva)

 
Säveltäjä: Alan Menken / Sanoittaja: Stephen Schwartz / Esittäjä: David Ogden Stiers, Mel Gibson ja kuoro

Mine, mine, mine -laulussa Ratcliffe laulaa kaivamisesta. Englantilaiset ovat juuri saapuneet uuteen maailmaan, ja laulussa Ratcliffe kannustaa miehiään kaivamaan maan alta kultaa. Itse hän ei voi miehiään auttaa, koska hänen selkäänsä kolottaa niin ("I'd help you to dig, boys, but I've got this crick in me spine"). Kullan avulla Ratcliffe uskoo saavansa kotona kunnioitusta ("It's glory they'll gimme"), lordin arvonimen kuninkaalta ("The king will reward me, he'll knight me... no, lord me!"), huomiota hovin naisilta ("The ladies at court will be all a-twitter") ja koston vastustajilleen ("My rivals back home, it's not that I'm bitter, but think how they'll squirm when they see how I glitter!"). Ratcliffe uskoo tästä uudesta maailmasta löytyvän niin paljon kultaa, että kaikki hänen edellä mainitut toiveensa käyvät toteen ("The gold of Cortés, the jewels of Pizarro - - the gold we find here will dwarf them by far"). Mine, mine, mine -laulussa tapahtuu myös mahtava sanaleikki, sillä "mine" sanaa käytetään laulussa kahdessa tarkoituksessa: se tarkoittaa laulussa kaivamista, mutta myös sitä, että kulta on minun.

Laulun sanoja kuunnellessa Ratcliffesta välittyy itsekäs ja ahne mielikuva, sillä hän ei auta alaisiaan kaivamaan, ja haluaa kultaa rikastuakseen itse. Ratcliffe laulaa laulussa vastustajistaan (rivals), mikä viittaa siihen, ettei hän ole ollut kauhean suosittu Lontoossa(kaan). Jo näiden mainintojen avulla Ratcliffesta käy ilmi miehen pahismaisuus. Pahismaisuutta leimaa entisestään vielä John Smithin laulamat lauluosuudet. Smith ihastelee laulussa luonnon kauneutta ja miettii seikkailuja, joita voi kokea uudessa maailmassa. Ratcliffen kaivamispuuhat eli luonnon tuhoaminen tuo siis täysin vastakohtaisia kaikuja Smithin sanoihin. (Vaikka toki John Smith ei ole vielä luonnonsuojelija, ja parempaa kunnioitusta luontoa kohtaan hän oppii vasta Pocahontasin tavatessaan. Orastavaa kunnioitusta luontoa kohtaan on Smithin sanoissa kuitenkin jo huomattavissa.) 


Prinsessa Ruusunen: Maleficents's Frustration
 
Säveltänyt: George Bruns


Pahatar on liian elegantti pahis laulaakseen, joten Prinsessa Ruususesta pahiskappaleeksi valikoitui taustamusiikkia. Maleficent's Frustration -kappale on mollivetoinen, mikä heti vaikuttaa siihen, ettei kappaleesta tule iloisia mielikuvia. Kappale on todella ahdistava ja pelottava. Siinä melodia kulkee välillä samoja linjoja kuin Forbidden Mountain -kappaleessa, joka esiteltiin jännittävän taustamusiikin kohdalla. Maleficent's Frustration -kappaleesta kuulee selvästi, milloin ruudulla seikkailee Pahatar, ja milloin esillä on Pahattaren siannäköiset apurit. Apureiden kävellessä ruudulla kappaleessa on hauskan kuuloinen teema soimassa. Pahattaren itsensä teema on selkäpiitä riipivä. Kappaleen tunnistaa helposti pahismaiseksi.


(Luota vain)

 
Säveltänyt ja sanoittanut: Robert B. Sherman ja Richard M. Sherman / Esittäjä: Sterling Holloway

On harvinaista, että pahis laulaa tuutulaulun hyvikselle, mutta Viidakkokirjassa niin tapahtuu. Kaa-käärme alkaa hypnotisoida Mowglia. Hypnoosin ja tuutulaulun avulla hän vaivuttaa pojan uneen, jotta Mowgli olisi hänelle helpompi ateria. Kaa pyytää Mowglia luottamaan itseensä ("Trust in me, just in me."), sillä Kaan seurassa Mowgli pystyy nukkumaan turvassa ("You can sleep safe and sound knowing I am around."). Kaa kehottaa, että kyllä Mowglin vaan kannattaa mennä unien maiden puolelle purjehtimaan hopeisessa usvassa: "Slip into silent slumber, sail on a silver mist." Kaan ateriointi-ideoihin viitataan yhdessä säeparissa, kun Kaa toteaa, että Mowglin aistit rupeavat hiljalleen lopettamaan käärmeen vastustamisen: "Slowly and surely your senses will cease to resist." Vastaan pullikoimisen loppuessa Mowgli siis vajoaa helpommin uneen, mutta ei myöskään sätki vastaan, kun Kaa ahmaisisi pojan suuhunsa. Unessa olevaa poikaa on varmasti paljon mukavampi sulatella, kuin suussa ja vatsassa sätkivää poikaa. 

Miten tiedämme laulua kuunnellessamme, että Kaa on pahis? Trust in Me -laulua voisi sanoa hyytäväksi. Laulu on laulettu käärmeen sihisevällä ja viekottelevalla äänellä, jossa ei ole tietoakaan hyvisten äänen kirkkaasta soinnista ja toisaalta rempseydestä. Ääni ja laulun sanat kuulostavat laskelmoiduilta ja hypnotisoivilta. Mollissa kulkeva kappale ja käärmeen viekotteleva ääni antavat kuulijalle sen käsityksen, ettei käärmeen sanoihin kannata luottaa, vaikka hän niin laulaakin. Kaa laulaa myös Mowglin aistien vastustamisen loppumisesta, mikä viittaa käärmeen pahoihin aikeisiin, kuten edellä mainitsinkin.


Siinä oli seitsemän pahislaulua tai pahiksen teemaa. Mikä yllä olevista kappaleista oli inhokkisi? Äänestä sitä kommentteihin! Seuraava jakso The Voice of Disneystä luvassa taas jonakin sunnuntaina!

Muuten, The Voice of Disney ei ole saanut omaa sivuaan Rinki tinki tinkin sivuille Ken on maassa kaunehin? -kilpailun tapaan, mutta The Voice of Disneyn tekstit voit löytää "musiikki"-sivuston alaisuudesta. ;)

10 kommenttia:

  1. Ovi auki on on ehdottomasti huonoin. Paras on Be prepared.

    VastaaPoista
  2. Paras on joko Friends on the other side (tykkään laulusta ja teemasta) tai Gaston (hauska pahislaulu, ei voi ottaa tosissaan)
    Huonoin on love is an open door, ei se vaan sovi tähän kategoriaan

    VastaaPoista
  3. Ovi auki on ihan surkea kappale. Gastonista tykkään taas älyttömästi. Sääli Pientä Merenneitoa, sillä Ursulan Surkeat sielut sillä vanhalla dubilla kuuluu ihan kärkikastiin kaikista Disneylauluista.

    VastaaPoista
  4. Pahislaulut on yksi parhaimpia asioita disney elokuvissa, ja on joskus vaikea sanoa niistä paras. Mutta ehkä tällä kertaa kakun vie Vallan Saan laulu, etenkin cd versiona.
    huonnoimmaksi voisin itsekkin sanoa ton Ovi nyt auki on, koska se ei vaan tunnu pahislaululle, vaikka siinä laulaakin leffan toinen pääpahis.

    Ps. sori etten oo päässy tuomaroimaan edellistä bloggia, syy on vaan se että yksinkertaisesti unohdin tän, vaikka tiesinkin tästä, ja että se oli jo julkaistu. Mutta nyt aion olla enemmän aktiivinen tuomaroimisen kanssa.

    VastaaPoista
  5. Paras: Vallan saan
    Huonoin: Luota vain

    VastaaPoista
  6. Pahislaulut ovat heikkouteni..esim Heaven's light/Hellfire puuttuu vaikka sekin olisi ollut aivan mieletön pahislaulu! Seuraavalla kaudella kenties ;)


    Parhaat: Be prepared, Mineminemine, Gaston ja Friends on the other side
    Huonoin: Trust in me

    VastaaPoista
  7. Parhaat: Be prepared, Friends on the other side ja laulu joka ei valitettavasti oo mukana eli Heaven's light/hellfire. Se ois kyllä tän kategorian voittaja.
    Huonoin on love is an open door, en laske pahis lauluksi, vaikka siinä onkin pahis mukana

    VastaaPoista
  8. Voi harmi, kun Frozenilta tuli tälle kierrokselle niin huono ja epäpahismainen laulu! Love is an open door:ia en itsekään laske pahislauluksi. Olisin itse ottanut ehkä jonkun score-musan jossa Hans paljastaa juonensa tai jotain. Joudun kuitenkin antamaan pudotusääneni Love is an open doorille, vaikka Frozenilla muuten olisikin kisassa varmasti vielä annettavaa.

    Nyt iloisempiin tunnelmiin: parhain pahislaulu on kyllä Maleficent's Frustration, vaikka se ei edes laulu olekaan. :D Siinä on hyytävää tunnelmaa ja kertoo Pahattaresta niin paljon ja ilman sanoja.

    VastaaPoista
  9. Minusta Love is an Open Door on kyllä ihan mielenkiintoinen kappale, josta löytää joitakin vihjeitä Hansin tarkoitusperiin (kuten se, että hän laulaa oman paikkansa löytämisestä rakkauden löytämisen sijaan), mutta sävelensä puolesta se on niin iloinen, etten sitä pahislauluksi kutsuisi. Olisi ollut kiva, jos Hansilla olisi ollut oma "dark reprise" kappaleesta hänen paljastettuaan todellisen luontonsa. Mutta tällaisenaan joudun äänestämään kappaleen huonoimmaksi.

    Muut kappaleet ovat sen sijaan aivan upeita pahislauluja! Be Prepared on yksi parhaista, ihanan pahismainen mutta myös mukaansatempaava kappale. Lisäksi englanninkieliset sanat ovat mielestäni todella hyvin kirjoitetut. Gastonista tykkään myös, juonta se ei juuri edistä, mutta antaa ainakin kattavan henkilökuvan nimikkohahmostaan. Tosin taidan pitää vähän enemmän live-action-elokuvan versiosta, varmaan onnistunein laulu koko elokuvassa.

    VastaaPoista
  10. Äänestysaika on päättynyt.

    VastaaPoista