10.12.2012

Saludos Amigos - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :)
Saludos Amigos alkaa siitä, kun videokameralla kuvataan, kuinka joukko animaattoreita nousee lentokoneeseen, joka lentää kohti Etelä-Amerikkaa. Matkan tarkoituksena on kerätä materiaalia animaatioita varten. Elävässä kuvassa näkyy mukana jopa itse Walt Disney! Kaikkien pienien animaatioiden väleissä näkyy kuvausta näistä animaattoreista, siitä kuinka he tutkivat Etelä-Amerikan maisemia ja kuinka he luonnostelevat animaatio-aiheita. Ensimmäisessä lyhyessä animaatiossa esiintyy Aku Ankka, joka lomailee turistina Titicaca-järvellä. Animaatiossa kerrotaan fakta-tietoja Perun ihmisten elämästä ja tavoista. Aku esittelee omalla tyylillään mm. itse Titicaca-järven, laaman ja paikallista käsityötä. 
Seuraava tarina kertoo urheasta postikoneesta, joka vie postia vuoriston yli. Tämän pienen lentokoneen äiti- ja isä-lentokone sairastuvat, joten pikku lentokone saa kunniatehtävän postin kuljettamiseen. Vaikeuksia matkalla aiheuttaa Aconcagua -vuori, mutta matka päättyy lopulta onnellisesti. 


Kolmas tarina kertoo pampaksen gauchosta, joka on Etelä-Amerikan vastine Pohjois-Amerikan cowboylle. Cowboyna animaatiossa esiintyy Hessu, joka tempaistaan etelään opettelemaan gauchon tavoille. Hessu pääsee pyydystämään strutsia (kyllä vain, tosin eteläamerikkalaista versiota), tanssimaan ja laulamaan ”ihania” lauluja ja satuloimaan hevosta. Lopuksi Hessu palautetaan takaisin pohjoiseen cowboyksi. Seuraavaksi päästään tunnelmalliseen tilaan, kun kauniin laulun aikana pensselit maalaavat kauniita maisemakuvia Brasiliasta. Tämän jälkeen tunnelma muuttuukin vähän riehakkaammaksi, kun Joe Carioca saapuu Aku Ankan luo, ja päättää näyttää tälle samban ihmemaan. Niin Aku ja Joe tanssahtelevat läpi Rion, ja tanssahtelevat ”ihanien”, oikeiden naisten seurassa sydän pamppaillen. Näihin tanssillisiin tunnelmiin elokuva sitten loppuukin. Saludos Amigos on yksi Disneyn elokuva, jota ei mielletä Disneyn klassikoksi, vaikka se sellainen onkin. Elokuvassa on Fantasian tavoin monta pientä tarinapätkää, jotka tällä kertaa yhdistyvät toisiinsa Latinalaisen Amerikan teemalla. Elokuvan alkuperäinen suomalainen nimi on Oppitunti, mikä kuulostaa todella typerältä. Nimi voi olla oikeutettu siinä mielessä, että elokuvassa tavallaan opetetaan Etelä-Amerikan elämää. Itse asiassa elokuvaa katsoessa olo tulee välillä liiankin oppituntimaiseksi, niin tarkkaan elokuvassa kuvataan esim. gauchoja ja Titicacan elämää. Kaipaisinkin elokuvaan hieman enemmän viihtyvyyttä. 

Saludos Amigos valmistui vuonna 1942, samana vuonna kuin Bambi. Elokuvantekijät tekivät 1941 matkan Etelä-Amerikkaan (jota elokuvassakin näytetään) tarkoituksenaan parantaa Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan välejä. Osalla Etelä-Amerikan valtioiden johdosta oli läheiset suhteet natsi-Saksaan, ja Yhdysvaltojen hallitus halusi höllentää noita suhteita tuomalla maahan paikallisten suosikin, Mikki Hiiren! Kenties samasta syystä elokuvan ensi-ilta oli Rio de Janeirossa! Yhdysvalloissa elokuva koki ensi-iltansa vasta vuotta myöhemmin. Elokuva oli menestys, ja niin Disney päätti tehdä sille jatko-osan, The Three Caballeros -elokuvan. 


Saludos Amigos -elokuvan musiikki sai kolme Oscar-ehdokkuutta. Minun TOP-listoillani musiikki ei kuitenkaan saa hyviä sijoituspisteitä… :P Ensimmäinen laulu Saludos Amigos soi (yllätys yllätys) elokuvan alussa alkutekstien aikana. Toinen laulu, Jo soy, soi Hessun huulilta tämän ollessa gaucho. Aquarela do Brasil soi ennen Jose Cariocan saapumista vesivärien levittyessä Brasilian muotoihin. Kaipaisin näihin kappaleisiin enemmän jonkinasteista jämäkkyyttä. Ovat kappaleet ihan kuunneltavia, mutta eivät ihan minun tyylisiä. 

Vaikka Saludos Amigos -elokuvassa esiintyy mahtava Aku Ankka ja vitsikäs Hessu Hopo, on paras animaationpätkä silti tarina urheasta postikoneesta. Pienen lentokoneen tarina on elokuvassa ainoa, jossa on selkeä juoni alkuineen ja onnellisine loppuineen. Tässä pätkässä on myös vähiten fakta-ainesta. Lentokone on ainoa hahmo, johon minä voin samaistua. Aku on jotenkin liian aggressiivinen, ja Hessu on liian pöhkö. Lentokoneessa on lapsekkuutta, iloa ja ennen kaikkea suomalaista sisua! Go go! 

Saludos Amigos on elokuva, jota ei katsota viihdytystä saadakseen. Voisin kuvitella, että elokuvan pätkiä katsottaisiin koulussa maantiedon tunneilla, joilla käsitellään Etelä-Amerikkaa. On elokuva varmasti aikanaan saanut paljon hyvää aikaa Amerikkojen välisessä ystävyyssuhteessa, mutta perisuomalaiseen junttiin se ei tee vaikutusta.

3 kommenttia:

 1. Hehheh, loppulause on mahtava!! :D En tosin ole sitä mieltä, että sinä olisit mikään juntti!
  On jännää, että Disney-hahmoja ja ylipäätänsä viihdettä käytetään poliittisina aseina. Toisen maailmansodan aikaanhan Aku Ankkaa käytettiin Jenkeissä rekrytoimaan armeijaan vapaaehtoisia. Jotenkin karua, vedota nyt sisäisiin lapsen tunteisiin sellaisten tarkoistusperien kanssa!
  Mutta joo, rehellinen ja fiksu arvostelu. :) Eikös me muuten katsottu tämä elokuva joskus yhdessä..?

  VastaaPoista
 2. No, junttiutta on monenlaista. :) JA niinpä, animaation käyttäminen omien tarkoitusperiensä levitämiseen on vähän karua... Toisaalta se taas tekee asiasta paljon mielenkiintoisempaa, kuin jos joku vain paasaisi kyseisestä jutusta posket punaisina. :) Ja valitettavasti tämä ei ollut se leffa, joka katsottiin yhdessä, vaan seuraavana tuleva jatko-osa The Three Caballeros!!!! Ja se on paljon... mielenkiintoisempi elokuva. :) Tosin voihan se olla, että me ollaan tämäkin katsottu yhdessä? Mutta ainakin se seuraava. Hii! :)

  VastaaPoista
 3. Totta, se oli kolme kabarelloa, mitä me katsottiin.. :D Niin ja onhan piirroshahmot paljon mielenkiintoisempia kuin jotkut poskipunaiset paasaajat, ja siksi ne onkin niin tehokkaita propagandavälineitä! Pelottavaa.. :D

  VastaaPoista