Rinki tinki tinkin sivut

21.6.2018

BOOM BABY!


MAHTIPONTISTA JA RENTOUTTAVAA JUHANNUSTA KAIKILLE!!!!!!

Kesätoivotusten lisäksi pyytelen anteeksi, ettei tällä viikolla ole tullut tätä kummallisempaa tekstiä blogiin. En vain ole jaksanut istua alas kirjoittamaan. Ensi viikolla juhannuksen jälkeen minulla on niin paljon menoa arkena ja viikonloppuna, etten varmaan kerkeä blogeihin kirjoitella. Uusia tekstejä on kuitenkin tulossa! Ja sain eilen vihdoin Cocon kotiini, joten elokuva-arvostelu siitä ilmestynee heinäkuun puolella (hope so!). 

17.6.2018

Girl don't be proud, it's okay, you're in love!

Kaksi ja puoli vuotta sitten Court of Eleanor -blogissa ilmestyi joulukalenteri, jonka luukkujen takaa ilmestyi aina lista tiettyyn kategoriaan kuuluvista parhaista Disney-lauluista. Edellinen tekstini sai inspiraation Eleanorin listaamista miesten soololauluista, tämän kertainen listani on saanut inspiraation naisten laulamista soololauluista. Kiitokseni siis jälleen Eleanorille postauksen aiheesta! 

Tälle listalle on päässyt siis naisten laulamat soololaulut, jotka ovat naispääosan esittämiä. Naisten esittämiä soololauluja löytyi paljon runsaammin kuin miesten lauluja, joten naisten listan tekeminen osoittautuikin haastavammaksi edelliseen listaan verrattuna. Listan lopputulos yllätti itseni, mutta olen siihen tyytyväinen.


10. Öisin uneksin / A Dream Is a Wish Your Heart Makes


Tuhkimo jatkaa näkemäänsä unta hetken pidempään laulamalla tämän laulun. Hän joutuu koko päivän puurtamaan ilkeän äitipuolensa piikana, mutta yöt ja aikainen aamun hetki ovat hänen omaa unelmointiaan varten. Laulussa Tuhkimo kertoo omat haaveensa paremmasta elämästä, ja senpä takia katsoja pääsee heti elokuvan alusta asti perille päähenkilön tavoitteista. Valssin tahtiin kulkevassa laulussa on minusta todella kaunis ja herkkä melodia. Laulu on minusta parempi englanniksi.


9. Voin saavuttaa / Almost There


Tianan haavelaulu on aivan erilainen kuin Tuhkimon. Almost There -laulussa on menoa ja meininkiä, ja laulun jazz-henkisyys sopii elokuvan tapahtumapaikkaan New Orleansiin kuin nakutettu. Tianan haaveet eroavat Tuhkimon haaveista myös siinä mielessä, että Tiana uskoo pääsevänsä tavoitteeseensa vain työtä puurtamalla: odottamalla ei voi saavuttaa mitään. Almost There -laulu (joka on parempi englanniksi) vetää minut aina rytmisyydellään mukaan laulamaan ja joskus jopa tanssahtelemaankin. 


8. Heijastus / Reflection


Mulanin Heijastus on todella herkkä ja tunteikas kappale. Laulussa Mulan käsittelee sitä, kuinka hän ei ole päässyt tuomaan perheelleen kunniaa pääsemällä morsiameksi. Laulun mollivoittoisuudesta huolimatta Mulan tahtoo toivoa valoisaan tulevaisuuteen: "Minä tietäin kuljen ja odotan, ehkä vielä onnen saan." Mulanin upea laulu on minusta parempi suomeksi. Johtunee siitä, että olen kuunnellut suomenkielistä versiota laulusta enemmän.  


7. Unessa kerran kohtasin / Once Upon a Dream


Auroran laulama valssi on aivan ihana laulu! Se on romanttinen ja iloinen, ja se jää todellakin korvamatona päähän. Tämän laulun tahtiin minun on aina pakko tanssia! Ja tanssissa on parempi, mikäli päällä on mekko tai hame, jonka helmoja voi tanssin mukana pyöräytellä prinsessa ruususmaiseen tapaan. Tämä laulu on myös sellainen, jonka englanninkielinen ja suomenkielinen versio ovat yhtä hyvät.  


6. Taakse jää / Let It Go


Elsan voimabiisi pääsee listallani puoleenväliin. Laulu on todella vahva ja voimakas, kun se pääsee kunnolla käyntiin ensimmäisessä kertosäkeistössä. Laulussa Elsa laulaa, kuinka mennyt on mennyttä, ja hän haluaa kasvaa ihmisenä omaksi itsekseen piilottelevien vuosien jälkeen. Tästä laulusta englanninkielinen versio on mielestäni hiukkasen parempi. Olen kuitenkin laulanut laulua suomeksi sen verran usein päiväkodissa, että sekin versio on osaltaan minulle merkittävä. 


5. Kerran saan prinssin kai / Someday My Prince Will Come


Nämä kaikki vanhemmat prinsessojen laulut ovat valsseja! Tuhkimon, Auroran ja myös tämä Lumikin laulu kulkevat valssin tahtiin! Mitäs tästä voisi päätellä? Walt Disney on ajatellut, että vain valssin tanssahteleva rytmi sopii prinsessoille? Vai onko kolmijakoisuus ollut muotia 30- ja 50-luvuilla? Hmmm.... Joka tapauksessa Lumikin kääpiöille laulama Someday My Prince Will Come on kaunis laulu, joka on onnistuneempi englanninkielisenä. Lumikki haaveilee prinssistään, joten laulunkin tulee olla herkkä ja romanttinen. Laulun melodia kulkee kauniita ratoja pitkin. 


4. Belle (reprise)


Bellen laulama haavelaulu on ehkä lyhyt, mutta lyhyestä moni virsi kaunis. Laulun sanat tiivistävät hyvin Bellen ajatukset, ja laulu kehittyy hienosti lyhyestä kestostaan huolimatta. Laulu alkaa kepeissä tunnelmissa Bellen vähätellessä Gastonin kosintayritystä, mutta kehittyy todella kauniiksi ja melkeinpä tuskalliseksi haavelauluksi. Laulun melodia ja viulujen säestys on lopussa niin ihana! 
 

3. Tuulen värit / Colors of the Wind


Pocahontasin laulamaa upeaa Tuulen värit -kappaletta on käsitelty tarkasti The Voice of Disneyn voittajateksissä (eli tässä). Kappale on sanomaltaan tärkeä, mutta se on myös todella mahtipontinen ja voimakas kappale musiikillisesti. Laulu on minusta yhtä hyvä suomeksi ja englanniksi. Tuulen värit ansaitsee kolmannen sijansa, ja se on muuten ainoa kappale tältä listalta, joka ei ole myös haaveilulaulu!


2. Unelmiin mä jään / Part of Your World


Part of Your World -kappaleen kohdalla minulla on käynyt samalla tavalla kuin Eleanorilla: aluksi en kappaleesta erityisemmin välittänyt, mutta sen hohde lisääntyy mitä useammin kappaleen kuulen. (Näin Eleanorkin kertoi itselleen tapahtuneen omalla listallaan.)  Laulussa Ariel kertoo omasta toiveestaan päästä ihmisten maailmaan. Laulun melodia on todella kaunis, ja taustalla soiva pianosäestys suorastaan valloittava! Laulun aikana tapahtuva äänenvoimakkuuden vaihtelu on myös täydellinen: laulu alkaa hiljaisesti, se kehittyy säkeiden välillä todella voimakkaaksi, mutta palaa taas lopuksi hentoon, melkein kuiskattuun toiveeseen. Laulun sanat ovat minusta paremmat englanniksi. 


1. Taivaanrantaan / How Far I'll Go


Tällä hetkellä suosikikseni naisten lauluista nousi yllättäen Vaianan How Far I'll Go (joka on parempi englanniksi). Laulussa Vaiana pohtii omia valintojaan: tyytyäkö heimon tarjoamaan perinteiseen rooliin ja jatkaa isänsä työtä kylän päällikkönä, vai noudattaako oman sydämensä ääntä ja lähteä merelle? Tässäkin laulussa on mahtava kehitys: laulu alkaa hiljaisesti, mutta kehkeytyy aina vain voimakkaammaksi voimabiisiksi. Tämä laulu ei kuitenkaan hiljene lopussa, vaan se loppuu kovaan ja korkeaan ääneen. Laulussa kuultava rytmi on myös loistava ja kivan vaihteleva. 


Mikä on sinun suosikkisi Disneyn naispäähenkilöiden laulamista lauluista? 

11.6.2018

Son of man, look to the sky!

Kaksi ja puoli vuotta sitten Eleanor julkaisi blogissaan joulukalenterin, jossa listasi parhaita Disney-lauluja aina tietystä kategoriasta. Erään luukun takaa löytyi lista miespääosien laulamista soololauluista, ja sen lukiessani päätin, että tulen itsekin tekemään samanlaisen listauksen joskus omaan blogiini. Kaikki pointsit siis listauksen keksimisestä ja inspiraationa toimimisesta Eleanorille! 

Tälle listalle on päässyt siis miesten laulamat laulut, jotka ovat miespääosan esittämiä. Laulu tulee suurimmaksi osaksi olla miehen itsensä laulama. Siispä esimerkiksi Tarzanin mahtavia lauluja en ole listalle hyväksynyt, koska ne esittää elokuvan kertoja, ei itse Tarzan. Pitemmittä puheitta listan pariin!


10. Poro ain ihmisen voittaa / Reindeers Are Better Than People


Miesten laulamia soololauluja ei niin paljoa löydy Disneyn klassikoista, joten listan loppuun eksyi tällainen hassumpi tapaus. Kristoff laulaa lyhyen laulun poroista mennessään nukkumaan Svenin kanssa, ja laulussa hän pohtii sitä, miksi porot ovat ihmisiä parempia. Laulun sanat ovat hauskat, ja hauskuutta lisää se, kuinka Kristoff laulaa Sveninkin puolesta pari säettä kappaleeseen. 

9. Syömmeni laulu / One Song


Prinssi kohtaa Lumikin kaivon luona ja ihastuu neitoon ensisilmäykseltä. Tässä tilanteessa ei auta muu, kuin laulaa tunteistaan kertova laulu suoraan sydämestä. "Syömmein sinua kaipaa, lyö ei muille nyt tuo." Mitä romantiikkaa! :) Laulusta ja laulajasta tulee mieleen oopperan aaria, ja prinssin laulun aikana tekemät eleet parvekkeelle paenneelle Lumikille vahvistavat lavaesiintymisen näkökulmaa. Laulun melodia on mielestäni kaunis. Laulun sanat ja laulu kokonaisuudessaan on mielestäni parempi englanniksi, vaikka suomenkieliset sanat ovat vanhanaikaisuudessaan tosi suloiset. 

8. Thomas O'Malley


Miesten laulujen listalle pääsi yksi eläin: Thomas O'Malley! Kujakatti esittelee itsensä Herttuattarelle laulun muodossa, ja laulusta käykin hyvin ilmi O'Malleyn vahva itsetunto ja huoleton elämänasenne. Sanat alleviivaavat myös kissan kulkukissana olemista. Thomas O'Malley -laulu on ollut suosiossani jo lapsuudestani asti, ja olen hyvin varhain osannut laulun sanat ulkoa suomeksi. Siksipä laulu on nykyäänkin minusta parempi suomenkielisenä versiona. Laulun melodia ei ehkä mikään maatamullistavin ole, mutta minun päähäni se jää helposti soimaan.

7. Tuolla / Out There


Quasimodo toivoo pääsevänsä joskus kulkemaan muiden ihmisten parissa Pariisin katuja pitkin, ja tässä laulussa hänen toiveensa konkretisoituu, jotta katsojalle ei jää hänen toiveistaan mitään epäselvyyksiä. Laulu on todella kaunis, mutta samaan aikaan todella mahtipontinen tietyissä osissa. Out There on mielestäni parempi englanniksi.

6. Askelta edellä / One Jump Ahead


Askelta edellä -laulun laulaa Aladdin, ja samalla meille esitellään tämä miespäähenkilö. Kappaleessa lauluosuuksia saa Aladdinin ohella häntä jahtaavat palatsin vartijat ja hänen kohtaamansa erilaiset naishenkilöt. Suurin osa laulusta on kuitenkin Aladdinin laulama, joten kelpuutan sen tähän listaan. Laulun aikana käy selväksi, että Aladdin varastaa ruokaa elääkseen, ja että hän on köyhä, orpo ja lainsuojaton. Laulussa on metka melodia, ja sen nopeaan rytmiin on pakko laulua kuunnellessa keksiä hauskoja tanssiliikkeitä. Itse pidän laulusta enemmän englanninkielisenä versiona.


5. Ei kestä / You're Welcome


Mauin esittelybiisi on aivan mahtava laulu! Ei kestä -laulussa on loistava rytmi ja mieleen jäävä melodia, ja laulun sanat ovat aivan parhaat! Sanoista tulee esille Mauin omakehu, hänen urotyönsä ja myös hänen huumorintajunsa. Räppiosuus sopii lauluun kuin pitkä tukka Mauin päähän. Laulussa on aivan mahtava meininki, ja laulun kuultua on pakko tulla hyvälle tuulelle. Laulun englanninkielinen versio on mielestäni parempi, mutta laulu kuitenkin soi useimmin päässäni suomenkielisenä.


4. Taivaan valo / Heaven's Light


Quasimodon laulamista lauluista mielestäni parempi on Heaven's Light (englanninkielisenä versiona tietysti) kuin listalla aiemmin ollut Out There. Heaven's Light on ehkä lyhyempi, mutta sen melodia on mielestäni kauniimpi ja sen sanat ehkä vielä enemmän täynnä toivoa kuin ensimmäisessä laulussa. Laulussa Quasimodo vertaa kohtaamistaan Esmeraldan kanssa enkelin kohtaamiseksi, ja neitoon ihastumista hän vertaa taivaan valon asettumiseksi osakseen. Kaunis ja herkkä laulu loppuu todella mahtipontisesti soiviin Notre Damen kelloihin. Ah! 


3. Saavutan voiton / Go the Distance


Herkules on syrjitty ikäistensä joukossa, eikä hän tunne kuuluvansa mihinkään. Herkules alkaa laulaa laulua Saavutan voiton kukkulan päällä toivoessaan itselleen parempaa huomista. Ehkä jopa herkkäkin balladi kokee muodonmuutoksen, kun Herkules saa kuulla olevansa löytölapsi, ja hän lähtee kohti Zeuksen temppeliä ottamaan selvää alkuperästään. Tällöin laulu voimistuu ja soittimet pauhaavat ja kuulija tietää, että Herkules tulee todellakin saavuttamaan vielä voiton. Laulussa on paremmat sanat englanniksi, ja se on mahtava voimabiisi.  


2. Tänne jään / I'm Still Here


I'm Still Here on aivan loistava kappale. Sekin alkaa hiljaisissa merkeissä, kunnes pääsee kunnolla käyntiin ja antaa kaikki voimat itsestään kuulijan korviin. Laulun rytmisyys on mahtava, laulun säestyskuviot ovat kerrassaan upeat ja itse laulumelodia on yksinkertaisuudessaan toimiva. Pidän kappaleesta enemmän englanninkielisenä versiona. Tätä laulua Jim ei varsinaisesti itse laula, vaan laulu tuo Jimin ajatukset katsojalle nähtäväksi. Kappale on tarpeeksi soololaulu minulle päästäkseen listalle. 


1. Teistä miehen teen / I'll Make a Man Out of You 


Minusta tuntuu, että olen kehunut Teistä miehen teen -kappaletta blogissani jo aika monta kertaa... Mutta se vain on niin mahtava laulu! Suomenkielisenä, sisua pursuavana versiona tietty! Laulu lauletaan Shangin kouluttaessa miehiä (ja Mulania!) sotilaiksi. Laulusta löytyy raakaa voimaa, tarttuva kertosäe ja loistava rytmi, joka suorastaan kutsuu liikkumaan tahtiinsa. Kappaleessa Shangin lisäksi laulaa kuoro, Mulan ja muita yksittäisiä sotilaita, mutta suurimman osan laulusta laulaa Shang, joten hyväksyn sen tähän listalle. 


Jos tämä lista sisälsi miesten parhaat laulut, voinette arvata, mikä lista on luvassa seuraavaksi... Mutta mikä Disneyn miespäähenkilön laulu on sinusta paras?

5.6.2018

Autot 3 - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 
 
Salama McQueen jatkaa kilpa-uraansa Piston Cupin osakilpailuissa, ja hän nauttii kilpailuista kisatovereidensa kanssa. Ajoradalle ilmestyy eräänä päivänä uuden sukupolven kilpa-auto Jackson Myrsky, joka on paljon tehokkaampi kuin vanhat kilpa-autot. Myrsky voittaa ensimmäisen kisan, johon osallistuu, ja hänen myötänsä vanhoja kilpa-autoja aletaan pikku hiljaa korvata moderneilla autoilla. Kauden viimeisessä kisassa Salama huomaa olevansa ainoa vanhaa sukupolvea edustava auto. Hän päättää voittaa hinnalla millä hyvänsä, ja laittaa itsestään kaikki tehot päälle – kunnes auton kierrokset alkavat pyöriä liian kovaa, jonka seurauksensa Salama menettää hallinnan ja ajaa pahan kolarin satuttaen itsensä pahasti.
 
Salama korjataan, mutta hän sulkeutuu lannistuneena ja masentunteena Syylari Cityyn vanhan valmentajansa Docin talliin. Tiedotusvälineet pohtivat, aikooko Salama jatkaa kilpailu-uraansa vai jääkö hän onnettomuuden seurauksena pois kilparadoilta. Salama haluaa jatkaa uraansa, hän ei ole valmis jäämään vielä eläkkeelle. Niinpä Sallin valettua punaiseen autoon uskoa kaksi viikkoa ennen uuden Piston Cup –kauden alkamista Salama päättää lähteä harjoittelemaan. Salamalle selviää, että hänen sponsorinsa Rusty ja Dusty ovat myyneet Ruoste pois –yhtiön roiskeläppäfirmalle, jonka omistaja Sterling on rakentanut modernin Ruoste pois –kisakeskuksen. Kisakeskuksessa Salama pääsisi treenaamaan modernien autojen tapaan ajomatolla, tuulitunnelissa ja virtuaalitodellisuudessa. Salama matkustaa harjoituskeskukseen, ja saa siellä päälleen elektronisen puvun, joka seuraa Salaman elintoimintoja ja nopeutta hänen ajaessaan. Hänen valmentajakseen rupeaa Cruz Ramirez, joka pitää Salamaa senioriprojektinaan. Ramirezin rauhalliset harjoitusmetodit eivät ole Salaman mieleen, vaan hän haluaa päästä kokeilemaan ajosimulaattoria. Lopulta vänkäämällä vängättyään Salama pääsee simulaattoriin, mutta ei osaa ajaa sillä, ja tulee romuttaneeksi koko koneen. Ajosimulaattorin tuhoamisen myötä Salaman uusi sponsori Sterling on sitä mieltä, että Salaman ura on ohitse, ja hänen tulisi alkaa mainostaa Sterlingin valmistamia Salama-oheistuotteita. Salama ei tähän kuitenkaan suostu, vaan sanoo, että vanhoilla tutuilla treenikonsteilla hänestä tulee varmasti kisakuntoinen. Niin Salama ja Sterling lyövät vetoa: Salama saa osallistua ensimmäiseen Piston Cupin osakilpailuun, ja jos hän voittaa sen, hän saa itse päättää, milloin lopettaa kilpa-ajajan uransa. Jos Salama taas häviää kisan, lopettaa hän kilpailemisen ja rupeaa Sterlingin mainoskasvoksi. 
 
Salama lähtee harjoittelemaan kilpailua varten Lieskalahden rantaradalle. Hänen mukaansa Sterling lähettää Cruz Ramirezin, koska jonkun pitää pitää Salamaa silmällä. Ramirez yrittää mitata Salaman nopeutta Salaman elektronisen puvun avulla, mutta nopeuden lukemisesta ei tule mitään, koska Ramirezin lähettimessä on liian lyhyt kantama. Lukemien saamiseksi Ramirezin pitäisi siis ajaa koko ajan Salaman vieressä, mutta Ramirez ei ole koskaan ajanut hiekalla, eikä hän pysy ollenkaan ajoradallaan. Niin Salama joutuu opettamaan valmentajalleen, miten rannalla ajetaan, ja tässä meneekin sitten koko päivä. Seuraavana päivänä Salama päättää lähteä treenaamaan Thunder Hollow’n soraradalle, jossa järjestetään kilpailu. Salama ja Cruz Ramirez ilmoittautuvat kilpailuun mukaan, mutta vasta kentällä ollessaan huomaavat kyseessä olevan monsteriautokilpailun, jossa pisimpään ehjänä pysynyt auto voittaa. Kuin ihmeen kautta Salama ja Ramirez selviävät hengissä kahjokahdeksikosta, jossa Salaman on pitänyt pitää koko ajan huolta siitä, ettei Ramirez murskaudu. Niinpä Salama valittaa, ettei hän pysty treenaamaan, koska hänen pitää pitää huolta valmentajastaan. Cruz Ramirez loukkaantuu tästä, ja päättää palata harjoituskeskukseen. 
 
Televisio-ohjelmat ennustavat Salaman voittomahdollisuuden Piston Cupissa olevan 1,2%, ja tästä ahdistuneena Salama soittaa Martille Syylari Cityyn. Martti valaa Salamaan uskoa, ja huomaamattaan neuvoo tätä ottamaan yhteyttä Doc Hudsonin vanhaan valmentajaan, Smokeyyn. Salama päättää lähteä etsimään Smokeytä Thomasvillestä, mutta ensin hän hakee taustajoukoikseen Cruz Ramirezin, jolta pyytää anteeksi. Yhdessä he ajavat Thomasvilleen, josta he löytävät Smokeyn ja kolme Docin vanhaa kilpailutoveria. Yhdessä Docia muisteltuaan Smokey alkaa treenata Salamaa, ja harjoitusvastustajaksi Salamalle rupeaa Cruz Ramirez. Smokey opettaa Salamaa ajattelemaan toisin, sillä nopeudella Salama ei voi voittaa uusia kilpa-autoja, vaan fiksuudellaan. Yhdessä treenatessaan niin Salama kuin Ramirezkin kehittyvät kilpa-autoina valtavasti. 
 
Lopulta koittaa Piston Cupin ensimmäinen päivä. Salama saapuu Floridan kilparadalle valmiina voittamaan kisan. Hänen mieltänsä kuitenkin vaivaa se, että Cruz Ramirez voitti hänet heidän viimeisessä harjoituskisassaan. Myös Smokeyn sanat kaikuvat hänen päässään: vaikka kilpa-ajaminen oli Docille kaikki kaikessa, tuli valmentamisesta kuitenkin hänen elämänsä suola. Kisan tauolle laittavan kolarin aikana Salama menee varikolle, jossa suostuttelee Sterlingin kauhistukseksi valmentajansa Cruz Ramirezin ajamaan kisassa hänen puolestaan! Kilpuri vaihtuu ja myös valmentaja vaihtuu, sillä Salama alkaa antaa neuvoja Cruzille hänen ajonsa aikana. Salaman neuvojen avulla Cruz Ramirez voittaa lopulta kilpailun ällistyneen Myrskyn nenän edestä! Koska Salama kuitenkin ajoi kisan alkuosuuden, voittaa hän vedon Sterlingin kanssa eikä joudu mainostajaksi. Kilpa-autouransa Salama päättää kuitenkin lopettaa tähän, sillä hän ryhtyy uuden kilpa-auton, Cruz Ramirezin valmentajaksi. Dinoco-yhtiö taasen ostaa Ruoste pois –yhtiön Sterlingiltä, ja näin Salama ja Ramirez siirtyvät Dinocon talliin. Lopullisen erotuksen kilpailijana olemiseen Salama tekee maalauttamalla itsensä uudelleen siniseksi. Loppu hyvin, kaikki hyvin. 
 
Autot 3 on jatkoa vuonna 2006 ilmestyneelle Autot- ja vuonna 2011 ilmestyneelle Autot 2 –elokuville. Kolmannen osan kehittely alkoi samantien, kun Autot 2 oli ilmestynyt, ja sen tuotanto alkoi vuonna 2014. Autot 3 sai ensi-iltansa vuonna 2017, samaisena vuonna kuin seuraavakin Pixarin elokuva, Coco. Autot 3 menestyi mainiosti lippuluukuilla, ja sai tuotantoonsa kuluneet rahat kaksinkertaisena takaisin. Kriitikoiden silmissä elokuva ei kuitenkaan ollut niin onnistunut kuin monet muut Pixarin elokuvat, eikä elokuva esimerkiksi saanut yhtään Oscar-ehdokkuutta.
 
Autot 3 palaa samoihin tunnelmiin ja teemoihin, mitä näimme jo ensimmäisessä Autot-elokuvassa. Autot 2 –elokuvan agenttiseikkailuihin ei viitata elokuvassa oikeastaan milläänlailla. Palaamme kilparadoille, jossa asetelmat ovat muuttuneet ykköselokuvasta. Ensimmäisessä Autot-elokuvassa Salama McQueen oli kisaradoilla tulokas, joka peittosi kaikki kokeneemmat autot. Nyt Piston Cupiin kilpailemaan saapuu uusia kilpa-autoja, jotka syrjäyttävät ”vanhan” Salaman kilpailun kunkkuna. Roolien vaihdos tuo elokuvaan aivan uuden näkökulman. Ykköselokuvasta mukaan kolmoseen on päässyt Jasu Juntti, joka toimii tätä nykyä television urheiluohjelman juontajana. Jasun ilkeily Salamaa kohtaan jatkuu tässäkin elokuvassa. Ykköselokuvasta mukaan on päässyt myös Doc Hudson, Salaman valmentaja, joka ei esiintynyt Autot 2:ssa Docin ääninäyttelijän Paul Newmanin menehdyttyä. Elokuvasarjassakin Doc Hudson on kuollut, mutta hahmo nähdään elokuvassa Salaman muistoissa. Hahmolla on säilynyt alkuperäisversiossa sama ääninäyttelijä, sillä Docin repliikit on otettu Autot-elokuvaa varten tehdyistä nauhoituksista, esim. poistetuista kohtauksista ja elokuvan peliä varten tehdyistä ääniraidoista. Doc Hudsonia muistellaan ja kunnioitetaan mielestäni välillä vähän liiankin paljon, vaikka toisaalta nostalgiset muistot ovat ihania erityisesti Docin vanhojen rallikavereiden silmin nähtyinä. Docista paljastuu myös uusia puolia, ja näin hahmo saa lisää luonteenpiirteitä, vaikkei hahmo itsessään seikkaile tarinassa enää mukana.
 
Pääosaan Autot 3:ssa palaa Salama McQueen, joka oli tähti elokuvan ykkösosassakin. Autot 2:n pääosassa hääräili Martti, joka saa kolmannessa elokuvassa yllättävän pienen sivuroolin. Martin hauska olemus ei pääse ruudulle suurimmassa osassa elokuvan minuuteista, mikä osaltaan lisää kovasti elokuvan vakavuutta. Elokuvassa Salamasta on tullut vanha kilpa-auto, jonka tekniikka ei enää vastaa nykypäivän standardeja. Niinpä Salama kokee häviön tuskaa kisa toisensa jälkeen, mikä on McQueenille paha pala purtavaksi: onhan hän tottunut voittamaan. Koko elokuvan ajan pohditaan, aikooko Salama jatkaa kilpa-uraansa vai jääkö hän eläkkeelle muiden kaltaistensa ”vanhojen” autojen tavoin. Kyseessä on siis Salaman kohdalla vanhasta tutusta ihanasta kilpailusta luopumisen tuska, jonka Salama tietää odottavan häntä jonakin päivänä, mutta hän ei haluaisi päästää elämäntavastaan vielä irti. Uusi mahdollinen elämänvaihe jännittää ja muutos siihen tuntuu kurjalta. Salaman hahmo kasvaa hyvin paljon elokuvan aikana, ja hänen kehitystään on kiehtova seurata. Vanhoista hahmoista näemme elokuvan aikana Salaman, Martin ja Doc Hudsonin ohella myös Salaman tyttöystävän Sallin sekä muut Syylari Cityn asukkaat, kuljetusrekka Maken, Salaman vanhat sponsorit Rustyn ja Dustyn, Tex Dinocon ja Kunkun.

Uusista hahmoista suurimman roolin saa Cruz Ramirez, joka alkaa valmentaa Salamaa uudessa Ruoste pois –kisakeskuksessa modernein menetelmin. Vanhat ajomenetelmät ovat tälle moderniin kehitykseen luottavalle valmentajalle outoja, ja niinpä valmentaja joutuukin valmennettavansa opetukseen. Salama opettaa Ramirezia, jotta tämä osaisi valmentaa Salamaa paremmin. Cruz Ramirezin haaveena on ollut päästä kilpa-autoksi, mutta hän ei ole uskaltanut toteuttaa unelmaansa, vaan on päättänyt ryhtyä valmentajaksi. Unelmansa toteutumista Cruz pitää mahdottomana, mutta ehkä pyrkimällä aktiivisesti päämääräänsä kohti sen toteuttaminen voisi olla mahdollista... Cruz Ramirez on positiivinen, sosiaalinen ja tyttöenergiaa pursuava auto. Ramirezin työnantajana toimii Sterling, joka on myös Salaman uusi sponsori. Sterling uskoo vain tilastoihin ja numeroihin, ja hän pitää tuloksellisuutta inhimillisyyttä tärkeämpänä. Sterling on suuri Salama McQueen –fani, ja hän on tehnyt kilpa-autosta tämän kuvin varusteltuja roiskeläppiä, tarroja ynnä muuta vastaavaa oheismateriaalia. Oheismateriaalin runsaus ja sen suunnittelu rahastamiseen tuodaan esille elokuvassa negatiivisessa valossa. Tällä elokuva siis nauraa myös itse itselleen, sillä Autot-elokuvasarja on varmasti yksi Disneyn suosituimmista oheismateriaali-elokuvista. Sterlingin ja Cruz Ramirezin ohella uusina hahmoina elokuvassa nähdään uusi kilpa-auto Jackson Myrsky (joka on hyvin samanlainen luonteeltaan kuin Jasu Juntti), Doc Hudsonin vanha valmentaja Smokey ja monsterirataa dominoiva Neiti Fritteri. 
 
Autot 3 tuo ruutuihimme toinen toistaan hienompia tapahtumapaikkoja. Uudet autokilpailuradat tai Ruoste pois –kisakeskus eivät ehkä sitä parasta silmänruokaa ole, mutta voi pojat, miten hienoissa ja aidonnäköisissä maisemissa Salama käy elokuvan aikana! Lieskalahti-hiekkaranta on paikka, jossa haluaisi kävellä itsekin meren rantaa ihaillen, puhumattakaan Thomasvillen mäntymetsistä, joiden pamahtaessa ruudulle metsän ja mullan tuoksun voi melkein haistaa nenässään. Thunder Hollow’n monsterirata on minusta taas muuten mainio tapaus, vaikkei ehkä mutaisuudessaan se esteettisin kokemus ole. Minusta on kuitenkin aivan mahtava idea, että Autot-elokuviin otettiin mukaan monsteriautokilpailu! Itselle ei tulisi ensimmäisenä mieleen, että Salama voisi seikkailla monsteriautojen seassa, mutta tapauksen ruudulla nähdessään se tuntuu itsestäänselvyydeltä: näin piti tapahtua. :) Minusta on myös hauska, kuinka elokuvan aikana Salama McQueenin yllä nähdään monta erilaista maalikerrosta: ”pukujen” vaihdoksia tehdään saman verran kuin jossain prinsessaelokuvassa. Elokuvan lopussa nähtävä Salaman ulkoasu on väriltään minusta myös todella rohkea ratkaisu, ja tässä vaiheessa viimeistään huomaa, kuinka paljon Salama on muuttunut luonteeltaankin elokuvan aikana.
 
 
Elokuvan musiikista vastaa Pixarin luottosäveltäjä Randy Newman. Newman on säveltänyt musiikit ensimmäiseen Autot-elokuvaan (mutta ei Autot 2:een), kaikkiin Toy Storyihin, molempiin Monsterit-elokuviin ja Ötökän elämään. Autot 3:sta kuuleekin sen palanneen auditiivisesti Autot-elokuvan maailmaan. Newmanin ohella taustamusiikkia elokuvaan on säveltänyt Brad Paisley, jonka musiikkia kuullaan Thunder Hollow’n radalla ja Thomasvillessä. Autot 3 sisältää taustamusiikin lisäksi pari laulettua laulua, joita ei ole suomennettu. Dan Auerbach laulaa elokuvan alkupuoliskolla laulun Run That Race, joka esitetään Salaman ja hänen vanhojen kisakumppaneidensa kilpaillessa Piston Cup –kisoissa toinen toisensa perään. Thomasvillen kapakassa kuullaan Andra Dayn laulama laulu Glory Days. Elokuvan lopussa kuullaan ZZ Wardin kappale Ride. Lopputekstien aikana voi kuulla myös Jorge Blancon version The Beatlesin kappaleesta Drive My Car.
 
Sitten pääsemme ”Easter eggien” kimppuun. Pixarin elokuvat sisältävät ”easter eggejä” eli viittauksia edellisiin ja tuleviin Pixarin elokuviin, eikä Autot 3 ole tässä poikkeus. Pixarin tähtipallon (Luxo Jr.) voi nähdä kahjokahdeksikon monsteriradalla erään monsteriauton konepellissä. Samaisella radalla kilpailee Pizza Planeetan auto, jonka katolla oleva raketti lentää eräässä kohtauksessa törmäyksen voimasta Salaman nenän edestä ulos radalta. A113-sarjan voi nähdä Sterlingin toimiston ovessa Ruoste pois –kisakeskuksessa, mutta myös jo tutulla tavalla Martin rekisterikilvessä. Sterlingin toimiston hyllyllä taasen komeilee Tuhkimon kurpitsavaunun pienoismalli. Piston Cupissa kilpailevaa autoa numero 31 sponsoroi Minttuplussa-purkkamerkki (Triple Dent Gum), jonka tunnuslaulu sai Vihan raivoihinsa Inside Outissa. Jackson Myrskyn nähdään ajavan Buy n Largen kilpailuradalla. Buy n Large on yhtiö, joka nähtiin ensimmäisen kerran Wall-E:ssa. Pixarin seuraavasta elokuvasta, Cocosta, nähdään pätkä, kun eräs Cruz Ramirezin valmennettavista kokee koti-ikävää Ruoste pois –keskuksessa. Ramirez auttaa kilpa-autoa pääsemään yli ikävästään näyttämällä televisioruudulta kuvaa auton kotikaupungista Meksikosta. Samaiset Meksikon maisemat tulevat kaikille hyvin tutuksi Cocon aikana. Lisäksi Cocossa nähtävä Ernesto de la Cruzin kitara roikkuu Thomasvillessä sen kapakan seinällä, jossa Salama ja Smokey muistelevat vanhoja hyviä aikoja. 
 
Autot 3 on hyvin tunteikas elokuva. Sen aikana katsoja saa kokea kaikkia muita tunteita paitsi pelkoa. Elokuvaa katsoessa minä koen lisäksi myös nostalgisuutta, vaikka ensimmäisen Autot-elokuvan olen nähnyt vasta aikuisiällä. Nostalgista tunnelmaa elokuvaan luo kuitenkin Doc Hudsonin ja myös Salaman kilpa-auto uran muistelu. Elokuvan yleistunnelma on hieman haikea. Pidän Autot 3:n juonesta (joka yllätti minut jollain tasolla ensimmäistä kertaa elokuvan katsoessani), elokuvan tunteikkuudesta ja elokuvan upeista taustamaisemista. Mielestäni Autot 3 onkin paras Autot-trilogian elokuvista. Saa nähdä, loppuuko Autot-elokuvasarja tähän vai vieläkö tulevaisuudessa sarja saa jatkoa. Pixar ei ole täysin kuopannut suunnitelmia mahdollisesta jatko-osasta, vaan elokuvan tuottajat ovat sanoneet, että jos hahmoille löytyy kiinnostava jatkotarina, on Autot 4 mahdollinen. Omasta mielestäni kolme autoelokuvaa voisi olla varsin sopiva määrä moottorielokuvia – vaikkakaan Salama ei ole vielä törmännyt törmäilyautoihin. :) 
 
”Torilla tavataan! Se sano Thunder Hollow’n!”
- Neiti Fritteri


(Pixarin elokuvista arvostelematta on enää Coco. Olen ennakkotilannut jo elokuvan itselleni, jotta pääsen katsomaan ja arvostelemaan sen heti sen ilmestyttyä parin viikon sisällä. Sen jälkeen voinkin listata Pixarin elokuvat paremmuusjärjestykseen.)

2.6.2018

Toivomukset täyttää kaivo tää...

Tänään alkaa koululaisilla kesälomat ja ylioppilaat saavat valkolakin päähänsä. Tapauksen kunniaksi tein pienen kuvanmuokkaus-sarjakuvan. Kuvanmuokkaus ei ole tekemistäni se laadukkain, mutta ajanee asiansa. Oma lomani on vielä kuuden viikon päässä... Ja odottavan aika on pitkä. :P Joten nauttikaa te, joilla loma on kahden kuukauden pituinen!




IHANAA KESÄLOMAA KAIKILLE!!!!