Rinki tinki tinkin sivut

28.4.2014

Ja huomenna taas yö valoton taivaalle luo tähdet kirkkaimmat nuo...

Nyt on aika siirtää katseemme tulevaan, ja katsoa, mitä animaatioelokuvia Disneyltä ja Pixarilta on tulossa lähivuosina. Ensi-iltojen päivämäärät ovat viitteellisiä, ja ne saattavat muuttua. Ja jos eivät muutu, niin ainakin ne ovat Amerikan ensi-iltoja, eli Suomessa elokuvat tulevat valkokankaalla hieman myöhemmin. 


BIG HERO 6


Seuraava Disneyn klassikko tulee olemaan Big Hero 6, joka saa ensi-iltansa marraskuussa 2014. Elokuva perustuu Marvelin samannimiseen supersankarisarjakuvaan. TOSIN Disneyn elokuvassa ei ole samoja taustoja, tapahtumapaikkoja tai juonikäänteitä kuin alkuperäisessä sarjakuvassa. Jopa päähenkilöiden nimet on vaihdettu! Tätä elokuvaa odotan kauhunsekaisin tuntein. Marvelin sarjakuvista on tehty hienoja (ja vähemmän hienoja) elokuvaversioita, mutta että niistä tehtäisiin animaatioelokuvaversio... Toisaalta Ihmeperhe oli ihan onnistunut elokuva supersankareista. Ehkä Big Hero 6 tulee yllättämään minut positiivisesti! 


INSIDE OUT


Pixarin elokuva Inside Out saa ensi-iltansa kesäkuussa 2015. Elokuvassa kerrotaan siitä, mitä ihmisten mielessä tapahtuu! Huu! Inside Outin tapahtumapaikkana on tytön mieli, ja päähenkilöinä on viisi eri tunnetta: viha, inho, pelko, suru ja ilo. Hyvin mielenkiintoiselta kuulostava elokuva! Ja hyvin mielenkiintoisille vaikuttavat päähenkilöt (kuten kuvastakin näkee). Tämä elokuva tulee olemaan taas sitä mahtavaa, erikoisista asioista elokuvia tekevää Pixaria! Jee jee! 


THE GOOD DINOSAUR


Pixarin elokuva, The Good Dinosaur, saa ensi-iltansa marraskuussa 2015. Tosin ensi-iltaa on lykätty jo pari kertaa kauemmas, joten saa nähdä, näemmekö me elokuvaa vielä ensi vuonna. The Good Dinosaur kertoo siitä, mitä olisi tapahtunut, jos dinosaurukset eivät olisi kuolleet sukupuuttoon. Kyseessä tulee olemaan varmasti mahtava elokuva! Tosin välillä tuntuu, että elokuvia dinosauruksista on jo ihan tarpeeksi... Mutta ei Disneyllä! Ja tässä elokuvassa on uusi konteksti - mukaan kuvioihin tulevat ihmiset! Missäs dinosaurus-elokuvassa olet viimeksi nähnyt ihmisiä!?!?? ...Ellei Jurassic Parkeja lasketa...


ZOOTOPIA


Disneyn animaatiostudioiden 55. klassikko kulkee nimellä Zootopia. Elokuva kertoo ketusta, joka lavastetaan syylliseksi rikokseen, jota hän ei tehnyt. Kettua lähtee jahtaamaan Zootopian paras poliisi, joka sattuu olemaan kani. Elokuvan konteksti vaikuttaa mielenkiintoiselta. Samantyyppistä elokuvaa Disneyltä ei ole tullut aikoihin, jos sitten koskaan. Todella innolla odotan maaliskuuta 2016, jolloin tämän elokuvan pitäisi saada ensi-iltansa!


FINDING DORY


Kesäkuussa 2016 ensi-iltansa saa Nemoa etsimässä elokuvan jatko-osa, Dorya etsimässä. Tässä Pixarin elokuvassa keskitytään siihen, miksi Dory oli yksin, kun Marlin tapasi hänet ensimmäisen kerran. Nemoa etsimässä oli hyvä elokuva, mutta jotenkin minun ennakko-odotukseni tämän jatko-osan suhteen ovat hyvin matalalla. Voiko yhtä hyvää elokuvaa samaa juonta käyttäen tehdä? Ehkä ihanien hahmojen olisi ollut syytä pysyä koskemattomina...


GIANTS 


Marraskuussa 2016 elokuviin tulee Jaakko ja pavunvarsi -tarinaan pohjautuva animaatioelokuva Giants (tai tällä nimellä elokuva nyt kulkee). Luvassa on siis pitkästä aikaa kansansatuun perustuva elokuva, jonka pääosassa on miespuolinen henkilö! Disneyhän on käsitellyt Jaakko ja pavunvarsi -tarinan jo aikaisemmassa klassikossaan Pennitön ja suruton, jossa tarina kerrotaan Mikin, Akun ja Hessun näkökulmasta. Tuleva versio tarinasta tulee varmasti poikkeamaan alkuperäisestä kansasadusta enemmän. Tätä elokuvaa odotan innolla!


THE UNTITLED PIXAR MOVIE ABOUT DIA DE LOS MUERTOS


Tästä elokuvasta ei ole vielä paljoa tietoa. Pixar on vain julistanut, että se aikoo tehdä animaatioelokuvan, joka kertoo Dia de los Muertoksesta, eli Kuolleiden päivästä. Huu! Kuulostaa jännittävälle! Ja kovin kaukaiselle elokuvalle... 


Ja lopuksi pitää vielä mainita, että uusi Star Wars -elokuva saa ensi-iltansa joulukuussa 2015, Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa saa jatko-osan toukokuussa 2016 ja Pirates of the Caribbean saa taas yhden jatko-osan kesällä 2016.

25.4.2014

We finish each other's sandwiches!


Toivonsa menettäneitä neitoja elokuvista Frozen, Lumikki, Tuhkimo, Prinsessa Ruusunen, Pieni merenneito ja Aladdin.

23.4.2014

Oliver ja kumppanit - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 
 

New Yorkiin erään kadun kulmaan on asetettu pahvilaatikko, joka on täynnä ilmaisia kissanpentuja. Yksi kerrallaan ihmiset ottavat laatikosta kissan itselleen, kunnes jäljellä ei ole kuin vain yksi kissanpentu, Oliver. Kukaan ohikulkijoista ei huoli itselleen viimeistä pentua. Taivas pimenee ja alkaa sataa vettä. Pahvilaatikko menee rikki veden painosta ja Oliver päätyy harhailemaan yksin New Yorkin pimeille kaduille vaarojen vaaniessa jokaisen nurkan takana. Lopulta Oliver löytää turvallisen nukkumapaikan, jossa voi viettää yönsä. 

Aamulla Oliver herää kauheaan nälkään. Yrittäessään hankkia itselleen purtavaa hän törmää Filuri-nimiseen koiraan, joka opastaa häntä ruoan hankkimisessa. Koira kuitenkin vie kaikki heidän yhdessä nappaamansa makkarat, vaikka lupasi antaa niistä puolet Oliverille. Tästä närkästynyt Oliver lähtee seuraamaan roistomaista koiraa New Yorkin katuja pitkin satamaan asti. Siellä hän päätyy rikkinäiseen veneeseen, joka toimii Filurin ja tämän jengin kotina. Filurin koirajengiin kuuluu bulldoggi Francis, chihuahua Tito, tanskandoggi Einstein ja persianvinttikoira Rita. Koirien isäntänä toimii räsyinen Pultsi. Katukoirat ottavat Oliverin ilomielin joukkoihinsa. Oliver ei kerkeä kauaa nauttia koirien seurasta, kun Jysky tulee kovistelemaan Pultsia dobermanniensa Rosson ja Desoton kanssa. Pultsi on lainannut Jyskyltä rahaa, ja nyt Jysky haluaa saada omansa takaisin. Jysky antaa Pultsille kolme päivää armonaikaa velkojen maksamiseen. 

Seuraavana päivänä Pultsin jengi lähtee hankkimaan rahaa Jyskylle. Koirat opastavat Oliveria siinä, miten rahaa ansaitaan. He yrittävät ryöstää auton, mutta epäonnistuvat yrityksessään. Kaiken lisäksi Oliver jää auton sisälle! Autossa Oliverin huomaa Jenni-tyttö, joka ihastuu kissaan heti. Winston-palvelijan vastusteluista huolimatta Jenni pitää kissan itsellään, ruokkii tätä ja hankkii tälle kaulapannan. Oliver pitää myös Jennistä todella paljon ja on onnessaan elämänmuutoksestaan. Sen sijaan Filuri ja koirajengi ovat jääneet kauhulla katsomaan, kuinka Oliver on (heidän mielestään) kidnapattu! He päättävät pelastaa Oliverin. Jennin vanhempi lemmikki, Rusetti-villakoira, ei myöskään pidä siitä, että Oliver vie hänen paikkansa suosikkilemmikkinä. Niinpä kun Filuri joukkoineen tulee pelastamaan Oliveria, auttaa Rusetti heitä mielellään. Filuri vie Oliverin satamaan asti, jossa Oliver kertoo, että olisi halunnut jäädä Jennin luokse asumaan. Pultsi huomaa kuitenkin Oliverin kaulassa olevan kaulapannan, ja päättää vaatia lunnaita Oliverista. Näin hän saisi maksettua Jyskylle velkansa. 

Pultsi lähtee satamaan odottamaan lunnasrahojaan. Paikalle saapuu kuitenkin Jenni koiransa Rusetin kanssa. Jennillä ei lunnasrahoina ole muuta kuin taskujensa pohjilta löytyvät pennit. Jennin viaton käytös sulattaa Pultsin sydämen, ja hän antaa Oliverin tytölle takaisin. Silloin paikalla lymyillyt Jysky kaasuttaa paikalle autonsa kanssa ja kidnappaa Jennin. Jysky huutaa Pultsin velkojen olevan maksettu niillä lunnailla, mitä hän Jennistä saa. Oliver ei kuitenkaan anna asian olla, vaan lähtee yhdessä koirakavereidensa kanssa pelastamaan Jenniä. He saavat pelastettua tytön Jyskyn kynsistä, ja Pultsi tulee pakokuskiksi kuljettamaan kaverinsa pois Jyskyn ulottuvilta. Jysky lähtee kuitenkin omalla autollaan Pultsin moottoripyörän perään, ja alkaa takaa-ajo New Yorkissa, joka johtaa aina metroraiteille asti. Raiteiden kulkiessa joen ylitse menevällä sillalla heitä vastaan tulee juna. Pultsi kerkeää juuri ja juuri pois junan alta, mutta Jyskyn auto jää junan alle. Näin ystävyksemme pelastuvat ja Oliver pääsee takaisin Jennin luokse asumaan. Hän ei kuitenkaan unohda koiraystäviään, vaan koirat pääsevät vierailemaan Jennin luona aina kun tahtovat. 

Vuonna 1985, pian Hiidenpadan julkaisun jälkeen Disneyn studioilla pidettiin ideakokous, jossa keskusteltiin siitä, mikä elokuva tehtäisiin seuraavaksi. Ehdotuksina olivat mm. Pieni merenneito ja avaruuteen sijoittuva Aarresaari, kunnes eräs animaattori ehdotti eläinversiota Oliver Twististä. Niinpä elokuvaa Oliver ja kumppanit alettiin tehdä. Elokuva perustuu siis löyhästi Charles Dickensin vuonna 1838 kirjoittamaan kirjaan Oliver Twist. Kirjassa Oliver on orpokodissa kasvanut poikalapsi, joka kirjan lopussa monien eri seikkailujen kautta paljastuukin rikkaan perheen pojaksi. Disneyn elokuva ei ole ihan niin monimutkainen kuin Dickensin kirjoittama kirja. Elokuvassakin Oliver on orpo, ja hän liittyy Pultsin ja Filurin ohjaamaan taskuvarasjengiin. Kirjankin Oliver toimii lyhyen aikaa Faginin taskuvarkaana. Elokuvassa Oliverilla ei kuitenkaan ole sinistä verta, vaan hänet adoptoidaan lemmikiksi rikkaaseen perheeseen. 

Kun elokuvaa alettiin tehdä, sen ajateltiin olevan jatko-osa Disney-klassikkoon Pelastuspartio Bernard ja Bianca. Tällöin elokuvassa oltaisiin kerrottu jatkokertomus Bernardin ja Biancan pelastamasta Penny-tytöstä, joka asuisi New Yorkissa adoptiovanhempiensa kanssa. Idea kuitenkin hylättiin, koska tuottajien mielestä yhteys ei olisi uskottava. Elokuvan Jenni-tyttö kuitenkin muistuttaa hyvin paljon Pennyä niin ulkonäöltään kuin nimeltäänkin. Oliver ja kumppanit sai ensi-iltansa vuonna 1988, ja se oli viimeinen klassikko ennen Disneyn renessanssia. Elokuva menestyi hyvin teattereissa ja Disneyn studiot saivat siitä hyvin rahaa. Menestyksestään huolimatta elokuva sai paljon negatiivista kritiikkiä yleisöltä. Kenties juuri tämän kritiikin takia Oliver ja kumppanit julkaistiin videolle vasta vuonna 1996. 

Oliver ja kumppanit -elokuvan hahmot ovat kivoja, mutta ”kivuuteen” se jääkin. Yksittäiset hahmot jäävät melko pinnallisiksi, eikä samaistumisen tunnetta tule oikeastaan kenenkään hahmon kanssa. Elokuvan pääosaa esittää elokuvan nimenkin perusteella Oliver-kissa. Alussa pääosarooli on selkeä, mutta elokuvan keskivaiheilla roolitus näyttäisi muuttuvan siten, että Jenni on Oliveria suuremmassa roolissa. Oliver on hyvin utelias ja oman tahtonsa pitävä kissa. Hän on elänyt koko lyhyen elämänsä kaduilla, eikä tiedä paremmasta asuinmuodoista mitään. Kaduilla Oliver on kohdannut vain häntä kohtaan huonosti käyttäytyviä ihmisiä ja eläimiä. Niinpä kun Filuri ottaa Oliverin omaan jengiinsä, ei Oliver voi uskoa silmiään. Onko maailmassa oikeasti olemassa näin ystävällisiä eläimiä? Kun myöhemmin Jenni tekee hänelle saman, on Oliverin hämmästys kahta suurempi. Jenni on rikkaan perheen ainoa lapsi, mutta hän ei silti ole hemmoteltu. Jenni käyttäytyy kuin kuka tahansa hänen ikäisensä, eivätkä rikkaudet ole nousseet hänen päähänsä. Jennin vanhemmat ovat paljon poissa kotoa, ja hän kaipaa heitä kovasti. Kun Jenni löytää Oliverin piileskelemästä autostaan, herää hänen äidinvaistonsa (jo noin nuorena!) ja hän haluaa pitää huolta katukissasta. Kenties Jenni haluaa tarjota kissalle sitä huolenpitoa ja läheisyyttä, mistä hän itse on jäänyt paitsi. 

Pultsi on köyhä ja kovin raukkamainen mies, joka elää satamassa vanhassa veneessä. Hän on taskuvaras, joka on joutunut suuriin velkoihin. Vaikka Pultsi näyttäisi olevan katukoirien omistaja, tekevät koirat mitä tykkäävät Pultsin mielipiteistä huolimatta. Pultsi on koirille vain se ihminen, joka hellii ja silittää heitä. Oikeasti katukoirien joukkoa johtaa Filuri. Filuri on oikea alfauros, koirarenttu, ja kaikki koiranartut ihastuvat häneen suin päin. Vaikka Filuri vaikuttaa pinnalliselta ja itserakkaalta koiralta, osaa hän ajatella muita ja olla hyvinkin hellä. Rita on katukoirien ainoa naispuolinen jäsen. Rita on oman arvonsa tunteva, päättäväinen nainen, joka laittaa välillä jengin muille koirille luun kurkkuun. Pienenä aina kuvittelin, että Ritalla ja Filurilla on keskenään suhde, mutta tarkemmin tarkasteltuna Ritan ihastuminen näyttäisi olevan yksipuolista. Puheliain katukoirista on varmasti Tito. Tito on tullut New Yorkiin jostain Meksikon rajan yli, ja hän käyttäytyy hyvin kärjistetyn meksikolaisrosvon tapaisesti. Tito on koirien elektroniikkanero, ja hänellä on paljon suhteita muiden koirien kanssa. Tito saa elokuvan aikana jopa kuulun Rusetin ihastumaan itseensä! Francis on hyvin sivistynyt koira, joka taitaa näyttelemisen jalon taidon. Einstein taas on katukoirien ”gorilla”, jolta löytyy fyysistä voimaa enemmän kuin älyä. Kuudes mainitsemisen arvoinen koira on Rusetti, joka on hyvin hemmoteltu, Jennin omistuksessa oleva puudeli. Rusetti on voittanut satoja palkintoja koirien kauneuskilpailuista, ja hänellä on tuhansia ihailijoita koirien joukossa. Rusetti pitää siitä, että hän saa hyppyyttää muita koiria (ja ihmisiä) oman tahtonsa mukaan. 

Oliver ja kumppanit on ensimmäinen Disneyn elokuva, jossa kuullaan legendaarisen Howard Ashmanin sanoitus. Ashman on sanoittanut elokuvan ensimmäisen laulun, Olipa kerran New Yorkissa. Laulu alkaa kuulua heti elokuvan alkaessa, kun New Yorkia kuvataan ylhäältäpäin ja Oliverin yksinäisiä koettelemuksia näytetään. Toinen laulu on Miksi murehtisin?, joka on elokuvan lauluista paras. Filuri laulaa tämän svengaavan laulun pyrkiessään karkuun Oliverin näköpiiristä. Laulussa kerrotaan Filurin aurinkoisesta suhtautumisesta kaduilla elämiseen. Samaisen laulun kertosäkeistö kuullaan vielä ihan elokuvan lopussa. Kolmas laulu on nimeltään Katujen kultaa. Sen koko katukoirajengi laulaa Oliverille, kun he yrittävät opettaa kissaa taskuvarkaaksi. Neljäs laulu on herkkä Hyvät ystävät. Jenni laulaa laulua ystävystyessään Oliverin kanssa. Viiden laulu on Rusetin laulama Mä kaunis oon, joka kertoo villakoiran itserakkaudesta. 


Oliver ja kumppanit oli ensimmäinen Disneyn elokuva, jonka animoinnissa mukana eivät olleet enää Waltin alkuaikoina palkkaamat animaattorit. Kaikki animaattorit olivat siis uusia. Kenties juuri tämän takia elokuvassa esiintyy niin paljon viittauksia edellisiin Disneyn klassikoihin. Ehkä uudet animaattorit halusivat tällä tavoin kunnioittaa eläkkeelle jääneitä edeltäjiään. Eniten viittauksia nähdään Filurin laulun Miksi murehtisin? aikana. Kadulla Filurin esitystä nimittäin seuraavat Kaunottaren ja Kulkurin koirat sekä Pongo elokuvasta 101 dalmatialaista. Pultsin kädestä taas voimme bongata Mikki Hiiri -kellon, ja Rusetin pöydältä ihailijoiden kuvien joukosta Ratiganin, Mestarietsivä Basil Hiiri -elokuvan pahiksen kuvan. Elokuvan lopussa koirien lähtiessä pelastamaan Jenniä Tito laulaa Lumikista tuttua Hai-hou:ta. 

Oliver ja kumppanit on mainio elokuva ystävyydestä ja siinä esitellään New York tosi hyvin. Vaikka elokuvassa on kahtiajakoa köyhän ja rikkaan elämisen välillä, ei kumpaakaan elintapaa luokitella toista paremmaksi. Jenni on jalat maassa oleva tyttö, vaikka hänen vanhempansa miljonäärejä ovatkin. Filuri taas on tyytyväinen katujen kasvatti, eikä vaihtaisi vapaata elämäänsä mistään hinnasta rikkaan kartanon seinien sisälle. Kuitenkin elokuva jää vähän etäiseksi minulle. Kenties se johtuu siitä, että hahmoihin ei ole panostettu niin paljoa tai siitä, etteivät laulut ole kauhean mahtavia. Elokuvan juonikin jää minusta aika laimeaksi ja yksinkertaiseksi. Oliver ja kumppanit oli kuitenkin uusien animaationtekijöiden ensinäyte, ja sellaiseksi hienosti toteutettu. 

”Vähä vaikee vahtia kun sua grillataan, kuule!”
- Ignacio Alonzo Julio Federico de Tito

22.4.2014

The only thing they feel at all is greed.

Tammikuisessa TOP-listassa kävimme läpi kymmenen parasta hyvisten side-kickiä. Kuinka ollakaan, myös pahisten vierellä kulkee omia side-kickejä, joita suomalaisittain myös kätyreiksi kutsutaan. Tämän TOP-listan aiheena onkin TOP-10 hauskinta pahisten kätyriä. (Jostain syystä melkein kaikkia kätyreitä näyttäisi yhdistävän se tekijä, ettei heille ole suotu suurta aivokapasitettia...) Lista on laadittu aikoja sitten ja se saattaa sisältää juonipaljastuksia.


10. Jasper & Jesper


Cruella de Vilin aisaparina kulkee hauska kaksikko Jesper ja Jasper elokuvassa 101 dalmatialaista. Kaksikko kuuluu triomaiseen veljessarjaan, mutta yksi veljeksistä, Joonatan, on vankilassa koko elokuvan ajan. Niinpä veljesten suomenkieliset nimet tekevät hauskan viittauksen lastenkirjaan Kolme iloista rosvoa. Kovin iloisia rosvot eivät elokuvassa kuitenkaan ole. Jasper ja Jesper ovat niin perinteisiä rosvoja kuin olla voi kaikkine hattuineen ja sorkkarautoineen. He ovat täysin Cruellan tossun alla, eivätkä tee mitään tärkeitä päätöksiä omien aivojensa perusteella.


9. Töppö


Voi hyvänen aika tämän hahmon suomenkielistä nimeä! Nimen takia Töppö saisi lähteä kokonaan pois listalta... Englanniksi hahmon nimi on Lefou. Töppö toimii Gastonin oikeana kätenä elokuvassa Kaunotar ja Hirviö. Töppö on varsinainen törppö ja aivot hän on jättänyt jonnekin narikkaan elämänsä varrella. Töppö ihannoi valtavasti Gastonia ja tottelee tämän typerimpiäkin käskyjä. Jos Gaston käskee Töpön vahtia Bellen taloa siihen asti, kunnes Belle tulee kotiin, ottaa Töppö käskyn kirjaimellisesti eikä poistu oven vierestä vaikka hautautuisi lumeen.


8. Kimi Keppostin


Pinocchiossa seikkailee monta eri pahista. Eniten ruutuaikaa elokuvassa saavat kuitenkin parivaljakko Kettu Repo ja Kimi Keppostin. Kettu Repo toimii selvästi parin aivoina, ja herra Keppostin on Ketun vähä-älyinen apulainen. Kimi on kuitenkin täysillä mukana Repon kaikissa juonissa, vaikkei ymmärräkään, mihin tavoitteeseen pyritään. Kimi Keppostin on todellinen luonnonlapsi ja hän luottaa muihin automaattisesti. Kimi ei varmaan edes tajua tekevänsä julmuuksia Pinocchiolle. Toisaalta kun hän kumauttaa kaveriaan Repoa vahingossa kalloon, tajuaa hän tehneensä virheen ja vierittää teon toisen niskoille. Eli tietty itsesuojeluvaisto Kimillä on tallella tyhmyydestään huolimatta.


7. Nuija


Jo nimi Nuija kertoo, ettei tällä hahmolla ole kaikki kotona. Nuija esiintyy elokuvassa Robin Hood. Hän toimii siinä Nottinghamin sheriffin alaisuudessa vanginvartijan hommissa yhdessä veljensä Törpön kanssa. Nimestään huolimatta Törppö on se viisaampi veli. Nuijalla on selkeät rutiinit, joita hän ei voi rikkoa. Hänen pitää keskellä yötä huutaa aina tasatunnein, että kaikki on hyvin, esimerkiksi näin: "Keellooo yksi ja kaaaaikki hyvin!" Muita kanssaeläimiä alkaa herkästi ärsyttämään Nuijan into virkatehtäviään kohtaan. Nuija ei kuitenkaan ole luonteeltaan pahis, vaan hän vain toimii pahiksen alaisuudessa. Elokuvan lopussa Nuija toimiikin hyvien puolella vahtiessaan Nottinghamin sheriffin ja prinssi Juhanan vankeusrangaistusta.


6. Wiggins


Wiggins on kuvernööri Ratcliffen oikea käsi elokuvassa Pocahontas. Wiggins lähtee innolla valloittamaan uusia maita Englannille, mutta Amerikkaan päästyään alkaa kyseenalaistaa maanmiestensä julmia keinoja maan valloittamiseksi. Wiggins käyttäytyy hassusti ja lapsekkaasti, mutta verrattuna muihin tällä listalla oleviin pahisten kätyreihin Wigginssillä juoksee järki suhteellisen hyvin. Hän haluaa tehdä kovasti vaikutuksen kuvernööriin, ja hellii tämän koiran aivan pilalle. Wiggins myös loihtii uuden maan pensaisiin mitä vaikuttavimpia muotoiluja, kuin myös tuo huvia leirielämään tekemällä itselleen nuolesta pannan.


5. Piina & Paniikki


Piina ja Paniikki ovat Hadeksen uskollisia kätyreitä elokuvassa Herkules. Hades antaa tälle parivaljakolle likaiset työnsä, jotta hänen omat kätensä pysyvät puhtaana. Piina ja Paniikki ovat kuitenkin kovin toheloja, eivätkä he aina saa tehtäviä suoritettua loppuun asti. Mutta kaikki on heidän mielestään ihan ok, jos Hades ei vain saa tietää heidän epäonnistumisestaan. Piina ja Paniikki joutuvat monta kertaa Hadeksen vihan tulilinjalle, mutta kestävät vihanpurkaukset yksi toisensa jälkeen. Välillä he tuntuvat lietsovan vihaa tahallaan mm. ostamalla Hercules-merkkisiä pirtelöitä ja sandaaleita. 


4. Simo


Simo on Kapteeni Koukun hieman jälkeenjäänyt apulainen elokuvassa Peter Pan. Simo ihailee kapteenia suuresti, ja puolustaa tätä muiden merirosvojen suunnitellessa kapinaa. Simo haluaa auttaa Koukkua kaikissa mahdollisissa töissä, ja kerran jos toisenkin tämä avun antaminen epäonnistuu. Eihän Simo mitään luonteelleen mahda, jos hän sattuu olemaan vähän kömpelö ja huitoo kepeillä minne sattuu aiheuttaen toisille aivotärähdyksiä kerta toisensa jälkeen. Mainitsemisen arvoista Simosta ovat vielä hänen pehmeä äänensä, joka ei sovi ollenkaan karskille merirosvolle, sekä hänen ainainen änkytyksensä. 


3. Kronk


Kronk on Yzman vähä-älyinen kätyri elokuvasta Keisarin uudet kuviot. Kronk on täysin Yzman tossun alla, mutta hän käy silti alati mielessään kamppailua oikean ja väärän välillä. Hän tietää, että teot, joihin Yzma hänet saattaa, ovat vääriä, ja hän kokeekin niistä kovia tunnontuskia. Vanhana kurrepartiolaisena hän osaa puhua eläinten kanssa. Lisäksi Kronk on todella hyvä kokkaamaan ja hänen fyysinen kuntonsa on mainio.


2. Jago


Elokuvasta Aladdin tuttu Jago on Jafarin kätyri, joka esittää kaikille muille paitsi isännälleen pöhköä, puhumatonta lintua. Jafarin seurassa kahdestaan ollessaan Jago taasen latoo ilmoille sellaisia sanoja, että heikompia alkaa hirvittää. Jago nauraa paljon muiden kustannuksella ja kokee kostonhimoa itseään nöyryyttäviä henkilöitä kohtaan. Hän toimii Jafarin juoksupoikana ja suorittaa monet herransa likaiset työt, mm. taikalampun varastamisen. Jago on todella älykäs kumppani (toisin kuin muut tällä listalla olevat), ja hänestä on välillä jopa oikeasti hyötyä Jafarille. Ja huolimatta siitä, että on papukaija, Jago ei pidä kekseistä.


1. Hyeenat 


Kaikista naurattavin kolmikko pahisten kätyreistä ovat Leijonakuninkaassa Scarin joukoissa työskentelevät hyeenat Shenzi, Banzai ja Ed. Tämä hyeenakolmikko vitsailee jatkuvasti keskenään, ja hyeenojen tapaan he myös nauravat paljon. Shenzi on kolmikosta älykkäin hyeena. Hän on kolmikon naaraspuolinen johtaja, jonka kuonoa Simba onnistuu raapaisemaan. Banzai on hyeenojen kiukkupussi ja hän vitsailee heistä kaikista eniten. Ed taas nauraa ylivoimaisesti eniten kolmikosta. Hän on täysi idiootti, joka ei osaa edes puhua. Yhdessä hyeenakolmikko on täydellinen kätyrijoukko Scarille. 



Kaipaatko lisää lukemista?

Lue tästä TOP-10 hauskimmat hyvisten side-kickit.
Lue tästä TOP-5 parhaimmat pahikset. 
Lue tästä TOP-10 pahimmat pahikset.

21.4.2014

Mestarietsivä Basil Hiiri - elokuva-arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa olen kertonut elokuvan juonen kursivoituna tekstinä. Jos et halua tietää juonipaljastuksia tai loppuhuipennusta, skippaa kursivoitu kohta ja mene suoraan "normaaliin" tekstiin. Lukemisen iloa! :) 


Lontoossa on sumuinen ja pimeä ilta. Nukentekijä herra Leikinheimo antaa tyttärelleen lahjaksi mitä kauneimman mekaanisen ballerinan. Yhtäkkiä ulko-ovea koitetaan saada voimakeinoin auki. Leikinheimo piilottaa tyttärensä Olivian kaappiin. Kaapista Olivia näkee, kuinka pelottava lepakko kidnappaa hänen isänsä. Olivia lähtee etsimään isäänsä, muttei löydä tätä. Niin hän päättää etsiä käsiinsä kuuluisan mestarietsivän Basil Hiiren, joka varmasti löytäisi hänen isänsä. Matkalla Baker Streetille Olivia törmää tohtori Dawsoniin, joka saattaa eksyneen lapsen mestarietsivän luo. Baker Streetillä kaksikko tapaa varsin erikoisen mestarietsivän, joka on surun murtama, koska ei ole vieläkään saanut kiinni perivihollistaan professori Ratigania. Olivian kuvailtua Basilille isänsä kidnappaajan tuntomerkit etsivä kuitenkin innostuu, sillä lepakko Liuhu on Ratiganin uskollinen kätyri!

Sillä välin Lontoon viemäreissä rosvokuningas Ratigan pitää juhlia. Hän on suunnitellut täydellisen rikoksen, joka vain odottaa toteutumistaan. Pian hänestä tulee Lontoon hallitsija! Edes Basil Hiiri ei voi pilata hänen täydellistä juontaan. Juhlinnan keskellä eräs Ratiganin kätyreistä kutsuu häntä rotaksi. Vaikka professori Ratigan rotta onkin, hän esiintyy hiirenä ja menettää malttinsa täysin, jos joku kutsuu häntä rotaksi. Niin huono-onninen kätyri menettää henkensä Ratiganin uskollisen Felicia-kissan toimesta. Ratiganin kidnappaama herra Leikinheimo kieltäytyy yhteistyöstä rosvojen kanssa. Niin Ratigan lähettää Liuhun kidnappaamaan Leikinheimon tytärtä, Oliviaa. Jospa uhkailun avulla nukentekijä olisi yhteistyöhaluinen. 

Baker Streetillä Basil Hiiri on juuri pohtimassa, mistä löytää Olivian isän, kun Liuhu-lepakko vilahtaa ikkunassa! Liuhu pakenee paikalta, mutta pudottaa ikkunan alle lakkinsa. Basil, Olivia ja tohtori Dawson lähtevät Liuhun perään. Basilin ystävä Toby-koira saa lakista hajujäljen, ja johdattaa hiiret lelukaupan luo. Sisälle lelukauppaan päästyään hiiret alkavat etsiä lepakkoa. Dawson löytää lattialle pudonneen muistilapun. Yhtäkkiä kaikki lelukaupan lelut käynnistyvät, ja hiiret joutuvat varomaan, etteivät jää lelujen alle. Hässäkässä Liuhu onnistuu nappaamaan Olivian Basilin kovasta vastarinnasta huolimatta. Liuhu vie Olivian ilkeän Ratiganin luo, ja nähdessään tyttärensä olevan rotalla herra Leikinheimon on pakko toimia Ratiganin pillin mukaan. Dawson taas antaa löytämänsä muistilapun Basilille, ja kemiallisten kokeiden avulla Basil saa selville, että Ratiganin tukikohta sijaitsee satamassa. 

Rosvoiksi naamioituneina Basil Hiiri ja tohtori Dawson menevät sataman pahamaineisimpaan hiirikapakkaan. Kapakassa esiintyy kaunis hiirineiti Miss Kitty, johon Dawson muiden baarin asiakkaiden tapaan on ihan lääpällään. Basil sen sijaan pitää aistinsa avoinna, ja näkee, kuinka Liuhu-lepakko menee jonnekin tiskin takana olevasta salaluukusta. Dawsonin vahingossa aiheuttaman baaritappelun sekamelskan turvin Basil ja Dawson pääsevät seuraamaan Liuhua salaluukusta sisään aina Ratiganin piilopaikkaan asti. Piilopaikassa Ratiganin joukot kuitenkin piirittävät kaksikon – kyseessä olikin Ratiganin virittämä ansa! Professori Ratigan köyttää Basilin ja Dawsonin kuolettavaan ansaan ja jättää Olivia raukan katsomaan vierestä kaksikon kohtaloa. Ratigan itse lähtee kätyreidensä kanssa kuningattaren juhlavastaanotolle toteuttamaan ilkeää suunnitelmaansa. 

Kuninkaanlinnassa Ratigan vangitsee kuningattaren ja ottaa takataskustaan esiin herra Leikinheimon rakentaman mekaanisen hiirikuningattaren. Leikinheimon ohjatessa valekuningattaren liikkeitä Ratigan saa kaiken vallan itselleen. Ennen kuin Ratigan kerkeää tehdä mitään peruuttamatonta, ryntää Basil Hiiri paikalle! Hän ja tohtori Dawson pääsivät vapaaksi kauheasta ansasta Basilin mainioiden aivojen ansiosta. Kuninkaanlinnan vartijat yrittävät vangita Ratiganin, mutta rotta kaappaa Olivian panttivangiksi ja pääsee pakoon ilma-aluksellaan. Basil lähtee ystäviensä kanssa Ratiganin perään. Hiiret saavat ohjattua rotan ilmalaivan törmäämään Big Beniin, jonka kellorattaiden sisällä Basil ja Ratigan taistelevat hirmuisen lopputaistelun. Lopulta periviholliset tippuvat yhdessä kellotornista alas. Kuin ihmeen kaupalla Basil Hiiri selviytyy Ratiganin aluksesta pudonneen potkumoottorin avulla. Niin Basil sai ratkaistua rikoksen ja Olivia löysi isänsä luo. Basil Hiiri ja tohtori Dawson palaavat Baker Streetille, jossa Dawson rupeaa Basilin apulaiseksi ja he alkavat yhdessä ratkaista uutta, kiehtovaa rikosta. 

Mestarietsivä Basil Hiiri on Disneyn klassikko numero 26. Elokuvaa alettiin tehdä vuonna 1982 ja se valmistui vuonna 1986. Mestarietsivä Basil Hiiri menestyi todella hyvin teattereissa, ja menestyminen antoi Disneyn studioille varmuutta jatkaa animaatioiden tekoa. Disneyn edellinen elokuva, Hiidenpata, ei ollut menestynyt hyvin teattereissa, joten animaatiopuolen jatko ei ollut ollenkaan varmaa. Mestarietsivä Basil Hiiren menestyminen johti kuitenkin kohti Pientä merenneitoa ja Disneyn renessanssia.  

Mestarietsivä Basil Hiiri perustuu Eve Tituksen kirjoittamaan lastenkirjaan Baker-kadun Basil (Basil of Baker Street). Kirja on pastissi Sir Arthur Conan Doylen keksimästä hahmosta Sherlock Holmes. Eve Titus kirjoitti yhteensä kuusi kirjaa Basilista vuosina 1958–1982. Kirjoissa (niin kuin Disneyn elokuvassakin) Basil Hiiri asuu Sherlock Holmesin kellarissa osoitteessa 221B Baker Street ja hän selvittää yhdessä tohtori Dawsonin kanssa hiirimaailman rikoksia. Kirjoissa Basil seikkailee hyvin paljon ulkomailla rikoksia selvittämässä, kun taas elokuvassa Basil pysyttelee visusti Lontoossa.

Mestarietsivä Basil Hiiri on englanninkieliseltä nimeltään The Great Mouse Detective, eli ”Suuri hiirietsivä”. Disneyn toimitusjohtaja Michael Eisner ei halunnut laittaa elokuvan nimeen Basil-nimeä, koska se kuulosti hänen mielestään liian englantilaiselta, vaikka kirjan nimessä Basil onkin. Tästä eräs elokuvan animaattoreista (Ed Gombart) närkästyi, ja hän kirjoitti satiirisesti, että jos Disney olisi antanut edeltäville elokuvilleenkin nimet samalla politiikalla, olisi Lumikki nimeltään ”Seitsemän pientä miestä auttaa tyttöä”, Tuhkimo olisi ”Tyttö läpinäkyvissä kengissä” ja 101 dalmatialaista olisi ”Koiranpennut kidnapataan”. Animaattoreiden närkästyksen lisäksi närkästystä elokuvasta meinasi saada sensuroijat. Elokuvan laulun Hei kundit aikana hiirinaiset tanssivat hameenhelmat heilahdellen sääriään paljastellen. Animaattorit saivat kuitenkin sensuroijat puolelleen, sillä tanssijat olivat hiiriä eivätkä ihmisiä. 

Elokuvan päähenkilönä on Basil Hiiri, jonka esikuvana toimii Sherlock Holmes. Basil on mestarietsivä ja jopa yli-inhimillinen hiiri ihmeellisine päättelytaitoineen. Pelkän muistilistan hajusta, mausta ja liekin väristä hän pystyy päättelemään Ratiganin salaisen tukikohdan sijainnin. Basil yrittää olla tunteeton etsivä, mutta elokuvan aikana huomaamme hänen olevan ystävällinen ja empaattinen kanssahiirilleen. Basil on myös aikamoinen töksäyttelijä, eikä aina ajattele, mitä hän suustaan päästää. Kirjailija Eve Titus antoi hiirietsivälleen nimen Basil näyttelijä Basil Rathbonen mukaan, joka näytteli Sherlock Holmesia neljässätoista elokuvassa. Basil Rathbone muuten ääninäytteli Basil Hiiressä Sherlock Holmesin, joka näkyy parissa kohtauksessa Baker Streetillä. Basilin kumppanina elokuvassa toimii tohtori Dawson. Dawsonin esikuva on Sherlock Holmesin tohtori Watson. Tohtori Dawson on juuri palannut Afganistanista takaisin Lontooseen ja tapaa sattumalta Basil Hiiren. Dawson ei ole ollenkaan niin fiksu ja karismaattinen verrattuna Basiliin, mutta hänen keskivertoiset aivonsa tuovat Basilin päätelmiin välillä uusia näkökulmia. Dawson on muista huolta pitävä ja vähän höppänä hiiri. Kolmas tärkeä hahmo elokuvassa on Olivia Leikinheimo. Olivian isä kidnapataan, joten hän etsii käsiinsä kuuluisan salapoliisin Basil Hiiren. Olivia on lapsekas, mutta samalla hyvin järkevä ikäisekseen hiireksi. Tietystä itsenäisyydestään huolimatta Olivia tarvitsee aikuisten apua vielä hyvin monessa asiassa. Olivian isä tekee ammatikseen mekaanisia leluja ja hän nauttii elämän pienistä ilon aiheista. Herra Leikinheimoon, isäänsä verrattuna Olivia käyttäytyy välillä aikuismaisemmin. Elokuvan suunnitteluvaiheessa Olivian oli suunniteltu olevan aikuinen nainen, johon Basil ja tohtori Dawson olisivat pihkassa, mutta lopulta elokuvan tekijät päättivät, että lapsihahmo herättäisi yleisön sympatiat puolelleen.

Elokuvan pääpahis on professori Ratigan. Ratigan on Basil Hiiren perivihollinen, joka perustuu Sherlock Holmesin viholliseen professori Moriartyyn. Ratigan on isokokoinen ja pelottava rotta, joka haluaa olla hiiri. Rottia pidetään ilmeisesti hiirimaailman roskaväkenä, joten Ratigan haluaisi olla yhtä arvostettu kuin hiiret. Tavallaan tämä tekee Ratiganista hieman surumielisen hahmon. Hän on varmaan koko elämänsä ajan ollut syrjitty ja hyljeksitty hahmo, ja saadakseen muiden kunnioitusta hän on päättänyt ruveta rikolliseksi. Pitäisikö hiirtenkin katsoa hieman peiliin ja miettiä, voiko koko rottien rodun yleistää pahaksi vain tiettyjen yksilöiden tekojen tähden? Huolimatta surumielisyydestään Ratigan on menetetty ”pimeälle puolelle”. Hän haluaa hallita koko hiirimaailmaa ja pyrkii päämääräänsä keinoja kaihtamatta. Hänen rikossyytteisiinsä saa lisätä kidnappauksen, usean murhan yrityksen ja jopa onnistuneen murhan! Ratigan nimittäin tapattaa kätyrinsä, joka erehtyy sanomaan häntä rotaksi. HUOM! Tämän kappaleen loppu sisältää juonipaljastuksia!!!! Ratigan melkein onnistuu suunnitelmassaan maailmanherruudesta, mutta kokee kohtalonsa lopulta tippumalla alas Big Benistä. Näin ollen Ratiganista tulee toinen Disney-pahis, joka kokee kuolemansa tippumalla alas jostain. Ensimmäinen kyseisen kuoleman kohtaava pahis oli Lumikin ilkeä kuningatar. 

Mestarietsivä Basil Hiiri -elokuvassa animaatio on hyvää ja perus Disneymäistä, mutta mitään erityisen hienoa siinä ei ole. Silmä ei lepää kauniissa luonnon maisemissa, mutta tapahtumapaikkana onkin Lontoo. Erityistä animaatiossa on elokuvan lopussa oleva Big Ben -kohtaus, jossa kellotapulin sisäosat on animoitu uutta tietokonetekniikkaa (CGI-animaatiota) hyväksi käyttäen. Toinen erityistä huomiota saava seikka on lelukauppa, josta voimme bongata Dumbo-lelun! Elokuvan juoni on mukaansa tempaava, ja katsoja saakin miettiä, mikä on Ratiganin julma suunnitelma. On hyvä, ettei suunnitelmaa paljasteta katsojillekaan heti kättelyssä, vaan saamme yhdessä Basilin kanssa selvittää sitä. Elokuvassa on hyvin paljon jännittäviä kohtauksia. Ratiganin kätyri Liuhu-lepakko saa aikaan monet säikähdykset kurkistamalla aina äkkiarvaamatta erilaisista paikoista. Sydämen tykytystä aiheuttaa myös Ratiganin ja Basilin lopputaistelu Big Benissä, jossa Ratigan päästää oman rottamaisen itsensä valloilleen. 

Basil Hiiren seikkailuista kertovassa elokuvassa ei ole paljoa lauluja. Koko elokuvassa on vain kaksi laulettua laulua, joista kumpaakaan ei laula päähenkilö. Basil kyllä soittaa viulua oikein kauniisti pariin otteeseen elokuvassa. Ensimmäinen laulettu laulu on Ratiganin laulama itserakas laulu Oi Ratigan. Laulu lauletaan Ratiganin salaisessa tukikohdassa koko rosvokomppanian voimin, tosin Ratigan itse laulaa varsinaiset säkeistöt. Laulussa kerrotaan, kuinka mahtava ja viisas Ratigan on. Tämä on elokuvan lauluista se parempi ja myös hauskempi. Toinen laulu on nimeltään Hei kundit. Kyseisen laulun laulaa kaunis Miss Kitty kapakassa tanssien samalla kuin kabaree-tyttö. Juuri tästä kohtauksesta käytiin aikanaan sotaa, onko kohtaus liian paljasteleva ja seksistinen. Hei kundit -laulussa kerrotaan, kuinka tyttö haluaa viihdyttää kapakkaan tulleita miehiä. 

Mestarietsivä Basil Hiiri on jäänyt suurilta yleisöiltä melko tuntemattomaksi Disney-klassikoksi ainakin täällä Suomessa. Kenties ilmestymisvuonna 1986 elokuva oli suuri juttu, mutta sitä tällainen 90-luvun lapsi ei osaa sanoa. Muistaakseni Basil Hiirestä on tehty sarjakuvasovituksia ja sitä myötä uusia salapoliisiseikkailuja, joten on hiiri jäänyt elämään elokuvansa ulkopuolellekin. Mestarietsivä Basil Hiiri on mahtava elokuva, joka on hyvä ensikosketus etsiväelokuviin. Ratigan (erityisesti Ratigan kellotornissa) pelotti minua hurjasti pienenä, joten perheen pienimpien kannattaa katsoa elokuva turvallisen aikuisen kanssa. 

”Rakas Liuhu. Olet roikkunut liian kauan ylösalaisin.”
- professori Ratigan


17.4.2014

Miks' hän taas sanoo UGH?


Kuva on peräisin intiaanien perinteisestä heimotapaamisesta. Tällä kertaa päälliköiden keksimä teema oli "tuo tyttäresi mukana". Powhatan, Pocahontas, nimettömänä pysyvä intiaanipäällikkö ja Tiikerililja ovat aloittaneet tapaamisen rauhallisissa merkeissä. Sen sijaan Iso päällikkö etsii kuumeisesti tytärtään Auringonkukkaa, joka kujeilee isänsä kustannuksella. 

(Intiaaneja elokuvista Peter Pan ja Pocahontas sekä sarjakuvasta Pikku Hiawatha.)

1.4.2014

Riemuissaan he tietänsä käy vaaroja nyt ei näy...


Kesken Robinin jousiammuntaharjoitusten hän hämmästyi, sillä hyvin tutun näköinen otus myllersi häntä kohti metsästä... 

(Kuvan ketut elokuvista Robin Hood ja Topi ja Tessu.)